Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Favorieten 4
30-05-2019, 09:33 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 31-05-2019 om 10:34 AM door Jordaens.)
Bericht: #1
Favorieten 4
Alweer enthousiaste mensen die zonder aarzelen een aantal mooie wijnen selecteerden.

0. 2017 Palpite Branco Reserva
Vinho Regional Alentejano
40% Arinto, 35% Antão Vaz, 25% Verdelho
Vinhos Fitapreta, Evora
13,5% Vol – De Heerlyckheid, Berchem 21,95 euro

Kristalhelder en intens, bleekgoud met behoorlijke tranen.
Intense neus met acacia, citroen en citronella, pompelmoes en een beetje abrikoos en ananas, zoet fruit. Eikenhout, maar geen vanille, beetje boterig en een vleugje honing. Fijne neus.
In de mond wat hoog in de zuren maar met behoorlijke molligheid. Heel fris, zuren overheersen tot op het einde. Gemiddelde lengte. Enige discrepantie tussen neus en smaak.
Door de zuren een behoorlijk appétissante aperitiefwijn.

Men dacht even aan sauvignon blanc, wie zou er ooit aan Arinto denken... Een perfect gemaakte wijn, maar die hoge zuren zou je niet echt in het Hoge Zuiden verwachten en ze waren misschien toch wat té hoog. De prijs kwam dan voor een keertje ook in het geding.

Palpite betekent zoiets als “intuïtie” of “een goede inval”.
De druiven worden zorgvuldig geselecteerd en met zachtheid behandeld. De trossen worden in hun geheel geperst. De wijn gaat volledig in de eik, 50% nieuwe Franse eik, 50% tweede gebruik, gedurende 12 maanden met frequente remuage.

Arinto of Arinto de Bucelas is een Portugese witte druif, vooral aangeplant in Bucelas, Tejo en de Vinho Verde regio. De wijnen kunnen hoog in de zuren zijn, met citroeneimpressies. Het is één van de oudste Portugese druiven, maar ondanks het bewaarpotentieel van de wijnen, gaat de aanplant wat achteruit ten voordele van druiven met een hogere productiviteit.

Antão Vaz is een inheemse Portugese druif, vooral in Alentejo. De druif is sterk en productief en vereist een warm klimaat, de dikke schil en de grote en los aan de tros hangende druiven beschermen tegen hitte en dehydratatie.

Verelho is een Portugese witte druif, die overal in het land voorkomt, maar vooral op Madeira. In Galicië komt de druif voor onder de naam Verdello, een andere druif dan de populaire Verdejo.


1. 2017 Trousseau

A.C. Côtes du Jura
100% Trousseau, meer dan 40 jaar oude stokken.
Dom. Jean-Luc Mouillard
13% Vol - De Heerlyckheid, Berchem 15,75 euro

Heldere, volle maar bijzonder doorzichtige wijn met de kleur van kriekensap en nog een blauwachtig toetsje. Spätburgunder? Nope.
In de neus een vleugje klimroos, rode bes en aardbei en ander wat tuttefrut-achtig vers fruit, wat tabak en rook, diverse kruiden. Doet alcoholisch aan maar komt dan langzaam open op veel vers, zoet fruit.
Goed geprononceerde molligheid en zuren, wat minder tannine. Gemiddelde lengte, eindigend op aardbei en leisteen. De alcoholwarmte blijft hangen.
Een verfrissende, originele wijn, die ieders hart kon veroveren.

Zelfs wie daar recentelijk nog op vakantie geweest is denkt niet spontaan aan de Jura. Prijs/kwaliteit was dit nochtans de topper van de avond. In een genre dat stilaan terecht zijn plaats opeist: licht, plezierig, met veel fris fruit en een opluchting tussen zoveel overgeconcentreerd geweld. Robert Parker is op pensioen, beste mensen. Vermits dat geweld nog moest komen, was deze wijn het er toch nog tegen afleggen.

De Trousseau is een blauwe druif, oorspronkelijk van Oost-Frankrijk en ook bekend onder de naam Bastardo. Tegenwoordig komt ze het meeste voor in Portugal, voor de productie van porto. De wijnen zijn diep kersenrood, hebben veel alcohol en behoorlijk wat zuren met soms een wat mossige mineraliteit.

Hoewel vaak geassocieerd met de Jura (waar ze één van de vijf toegelaten druiven is) maakt ze daar maar 5% van de wijngaarden uit, ze moet vaak dienen om wat ruggengraat te geven aan de lichte Poulsard. In 2009 was er 172 ha Trousseau in Frankrijk.

2. 2015 Tolo do Xisto
D.O. Ribeira Sacra
100% Mencia, 35 tot 80 jaar oud (4 maand Franse eik)
Celler Coca i Fitò (Tarragona)
13,5% Vol – De Heerlyckheid, Berchem 16,45 euro

Helder, vol tot intense weinig doorzichtige kleur van kers met nog wat mauve naar de meniscus toe. Gekleurde tranen.
De neus bij aanvang nog wat gesloten, maar intens met dan heel verse aardbei, braambessen gestoofde krieken en ander gestoofd fruit, hout (”Fina Bois” werd geopperd naar een voormalige houtzagerij in onze buurt), thee, mokka, peper en vanille en een heel klein beetje erfgeur. Een prachtige neus met teamwerk tussen kracht en finesse.
In de mond compleet in evenwicht, soepel, eindigend op rood vers fruit en met wat geroosterds in de nasmaak.
Er was wat tegenstelling tussen geur en smaak, maar een mooie wijn, licht en soepel, om nu te drinken.

Sloot mooi aan bij de Trousseau, zat een beetje in dezelfde richting qua vriendelijkheid en souplesse.

Ribeira Sacra is een D.O. in Galicia, in het zuiden van de provincie Lugo en het noorden van Ourense. Ze beslaat 17 gemeenten in een zone met dezelfde naam. De wijngaarden staan op de steile hellingen van de rivieren Miño en Sil. De D.O. werd toegekend in 1997.
Er worden drie soorten wijn gemaakt: rode Mencìa, witte Albariño en witte Godello.

Ook hier voerden de Romeinen de wijnbouw in, maar het zijn monniken, die vanaf de 8ste eeuw de druiventeelt opvoeren en dat doen tot in de moderne tijden. Deze "gezegende kust" herbergt immers 18 abdijen, verborgen in de onherbergzame rivierdalen.

Er zijn vijf subzones, die sterk op elkaar gelijken. Het klimaat is meer continentaal dan Atlantisch, maar met veel neerslag. Nochtans is er een zeker verschil tussen de meer Atlantische Minovailei en de meer continentale Silvallei.

- Mencìa (zelfde DNA als Jaen. Vollediger Jaen do Dão, de Portugese benaming) is een Spaanse wijndruif van Portugese herkomst, vooral voorkomend in het Noord-Westen: Bierzo, Ribeira Sacra, Valdeorras. Aangeplant op 9100 ha en sinds einde XXste eeuw aan belang winnend.

Tolo do Xisto betekent zoiets als “dol op schiste”. De uitbating is in Tarragona (Catalonië), maar ze hebben dus ook wijngaarden in Galicië. Andrea Obenza kwam uit Galicië naar Terra Alta om daar met Toni Coca wijn te maken tijdens de oogst in 2010-201. Ze overtuigde de Catalaan om haar wijn te laten maken in Ribeira Sacra en in 2012 vertrok ze terug naar haar geboortestreek. De wijn komt van twee wijngaarden langs de Sil. De ene in Sober heeft een volledige schiste-ondergrond, de andere in Vilachà de Salvador heeft klei en schiste.


3. 2016 Tinto de Castelão

Vinho Regional Alentejano
100% Castelão, 24 maanden vat, 20 maanden fles
Vinhos Fitapreta, Evora
14% Vol - De Heerlyckheid Berchem 22,95 euro

Heldere, intense kleur, vrij ondoorzichtig, kersenrood met mooie tranen.
Intens aroma, framboos, kers en vlier, gekonfijte kers en gestoofd fruit. Eik, cola, peper, vanille, peperkoek of Limburgse kriekenvlaai. Een heel gevarieerde, rijke en smakelijke neus.
Molligheid, zuren en tannine flink aanwezig, met wat nadruk op de molligheid, evenwichtig en eindigend op rijpe , zoete krieken. Lange afdronk.
Dit is zonder meer een grote wijn. Nu en binnen een aantal jaren.

De wijnen worden donkerder... Qua prijs ver van de vele prachtige p/q wijnen uit Portugal, is dit toch zeker een zoveelste bewijs, dat in dit kleine wijnland zoveel mogelijk is.

Castelão (of Periquita, of nog João de Santarém) komt overal in Portugal voor, maar vooral in de zuidelijke kuststreek. Soms wordt ze gebruikt voor porto. De wijn kan sterk tanninerijk zijn, ze worden zachter met het verouderen.


4. 2013 Perseide
I.G.T. Lazio Rosso
50% Petit Verdot, 50% Tannat, 20 maanden vat
Cantine Lupo, Campoverde
14,5% Vol – De Heerlyckheid Berchem 25,95 euro

Heldere en intense kersenkleur, ondoorzichtig. Gekleurde tranen.
Intens aroma, zwarte bes en ander zwart fruit, kriek, gestoofd fruit, eik, tabak, alcool camphré, muskaatnoot, peper, vanille, potlood.
Een voorname, heel gebonden neus.
Evenwicht in de mond, zuren en tannines iets meer geprononceerd dan de molligheid. De tannines moeten nog afronden en de afdronk doet wat aan een ouderwets medicijnkastje denken (iemand meende iets van Dreft te herkennen in de geur). Goede lengte.
Dit is een voorname wijn voor binnen een jaar of drie, vijf.

Klassiek bordeaux-achtig met een Italiaans draaitje, je hebt daar dus niet noodzakelijk cabernet sauvignon voor nodig. Een wijn met klasse uit de bakermat van het fascisme, misschien moeten we er stilaan aan wennen...

Petit Verdot wordt overwegend gebruikt in klassieke rode blends in Bordeaux. Ze is minder populair dan de andere druiven omdat ze later en soms te laat rijpt. Als dat wel lukt voegt ze tannine, kleur en smaak toe aan de blend.

Tannat komt historisch uit het Zuid-Westen van Frankrijk. Intussen is ze de voornaamste druif geworden in Uruguay en komt ze zowat overal voor.
De druif kan lang verouderen, heeft veel tannines en stevige structuur.

Over Lazio: Italië 3


5. 2015 Amarone Valpantena
D.O.C.G. Amarone della Valpolicella
Corvina, Corvinone, Rondinella, ongeveer 120 dagen indrogen, 24 à 30 maanden eik, 6 maanden fles
Maso Maroni, Verona
16% Vol. - De Heerlyckheid Berchem 29,95 euro

Helder tot intense kleur, behoorlijk ondoorzichtig, tussen kers en granaat. Mooie tranen.
Intens aroma, kersen en chocolade, gestoofde krieken, rozijnen, eik, dode bladeren, oud hout en boenwas, gebrand, koffie, witte peper, kaneel, peperkoek, een grootse neus.
Harmonieus in de mond, goede evenwichtige tannines, molligheid en zuren, finesserijk, eindigend op mon chéri en een bittertje. Erg lang.
Een grote wijn voor nu en binnen een jaar of vijf, zes.

Dit is zo perfect rijp en weelderig, dat het wel moest de wijn van de avond worden.

Amarone: zie Italië 1

Corvina is een Italiaanse wijndruif, ze groeit op 7500 ha, volledig in Veneto (behalve 20 ha in ArgentinIë). Ze wordt geblend met Corvinone, Rondinella en Molinara in Bardolino en Valpolicella (deze ook met Rossignola) en wordt gebruikt in Recioto en Amarone. De druif rijpt laat en kan erg hoge rendementen geven.

Ook Corvinone (geen familie) staat zo goed als helemaal in Italië. Ze lijkt sterk op de Corvina en komt in dezelfde blends voor.

Rondinella staat ook zowat uitsluitend in de Veneto en wordt steeds geblend met de vorige. Het suikergehalte is niet enorm hoog, maar Rondinella droogt zeer mooi uit ten gerieve van de Recioto en de Amarone.


6. 2015 La Pierre Noire

A.C. Ventoux
80% Grenache, 20% Syrah, 3 jaar in beton
Philippe Gimel, Dom. Saint Jean du Barroux
14,5% Vol. - De Heerlyckheid Berchem 31,95 euro

Helder en intens, zeer ondoorzichtige kleur van zwarte kers met nog een purperen (vanaf nu noemen we deze kleur Prince) rand, heel traag vloeiende tranen.
Intens aroma met gestoofde kersen en vijfvruchtenjam (sommigen zeiden drievruchtenjam), een beetje eikenhout, tabak, boenwas, peper, muskaat, selderzout. Hoewel reeds vijf of meer uren in de karaf stuurde reductie de proeverij in de war en woorden als “het huisken” en botweg “kak” waren niet uit de lucht (net zoals de ermee geassocieerde geuren). Na veel walsen en geduld ging dit echter weg en kwam er een heel geconcentreerde wijn te voorschijn met eerder “bedeesd” fruit.
In de mond evenwicht tussen stevige molligheid, zuren en tannine. De wijn is nog te jong en de tannines trekken serieus aan de tanden. Lange afdronk.
Deze wijn is een geweldenaar en is overgeconcentreerd. Binnen vijf à tien jaar nog eens proberen en dan een dag op voorhand karafferen...

Grenache en Syrah zijn de grote klassiekers van de zuidelijke Rhône.

In 2008 werd de appellatie Côtes du Ventoux kortweg Ventoux. De streek behoort tot de Zuidelijke Rhône, over 51 gemeentes in het departement Vaucluse. De voornaamste subregio’s zijn Malaucène, de voet van de Mont Ventoux ten oosten van Carpentras en het noorden van Cavaillon. De heuvels van de keten Ventoux-Vaucluse-Lubéron beschermen de wijngaarden tegen de ravages van de mistral.

Saint-Jean-du-Barroux is een gehucht van Le Barroux (met middeleeuws kasteel en abdij) en bestaat bij de genade van Philippe Gimel, oenoloog, wiens domein zich bevindt tussen de Mont Ventoux en de Dentelles de Montmirail. Gepassioneerd en meticuleus is hij er in enkele wijnjaren in geslaagd om één van de beste producenten van de Ventoux te worden. Biologische teelt.


Deze selectie was bewonderenswaardig qua variatie. Een originele witte wijn en rode wijnen die gingen van licht en verfrissend tot zwaar en overgeconcentreerd. Een persoonlijke favoriet kiezen was moeilijk, maar na enig aandringen kwam de Amarone er met kop en schouders bovenuit, voor de Ventoux, die eerst nochtans heel hard zijn best moest doen om van de “huisken”-associatie af te raken. Zelf was, naast de Amarone, toch ook veel bijval voor de lichtere Trousseau en Mencia.

Veilingmeester N.V. Jordaens
02-06-2019, 04:54 PM
Bericht: #2
RE: Favorieten 4
Bedankt Jordaens. Zeer gevarieerde selectie!
29-09-2019, 01:30 PM
Bericht: #3
RE: Favorieten 4
Gisteren deze nog eens opengedaan:

0. 2017 Palpite Branco Reserva
Vinho Regional Alentejano
40% Arinto, 35% Antão Vaz, 25% Verdelho
Vinhos Fitapreta, Evora
13,5% Vol – De Heerlyckheid, Berchem 21,95 euro

Van de hoge zuren was niets meer te merken. Bleef een weelderige, fruitgedreven maar ook romige witte wijn over. Veel meer Hiberisch dan bij de eerste proef. En die was toch maar vier maanden geleden... Van fles tot fles verschil? Of verschil tussen koelkast en keldertemperatuur? Het verschil lijkt me te groot daarvoor. In elk geval geen aperitief meer, eerder iets voor de bucolische tafel.

Veilingmeester N.V. Jordaens


Ga naar locatie: