Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
La Revue du Vin de France plaatst een artikel over Château des Bachelards!
05-06-2019, 05:22 PM
Bericht: #1
La Revue du Vin de France plaatst een artikel over Château des Bachelards!

.pdf  ChateaudesBachelards-RVF-Mai2019(BD).pdf (Grootte: 973.54 KB / Aantal keer gedownload: 26)

WVD (Wijnhandel Leuvin)
05-06-2019, 08:16 PM
Bericht: #2
RE: La Revue du Vin de France plaatst een artikel over Château des Bachelards!

Een rijkeluisdochter die uit de Amerikaanse financiële wereld komt en die aan haar papa een wijndomein cadeau vroeg...... niet meteen een aantrekkelijk plaatje toch.
Komt daarbij dat ze per se tegen de plaatselijke traditie wil ingaan, ondermeer door haar wijn te bottelen in Bordeaux flessen, en door prijzen te vragen die ook meer gangbaar zijn in Bordeaux...
Áls Beaujolais al duurder wordt in de toekomst zal het wellicht door buitenstaanders zoals deze gravin zijn. Zou graag eens weten wat pakweg Daniel Bouland of JP Thevenet van deze dame zouden vinden.
Bettane en Desseauve waren alvast blijkbaar geen fan...

Heb uiteraard de wijn nog niet geproefd, dus wie weet is het dé ontdekking van de eeuw, maar vind het toch vreemd, Werner, dat jij nu net déze Beaujolais invoert.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
06-06-2019, 09:54 AM
Bericht: #3
RE: La Revue du Vin de France plaatst een artikel over Château des Bachelards!
(05-06-2019 08:16 PM)vinejo schreef:  
(05-06-2019 05:22 PM)wvd schreef:  

Een rijkeluisdochter die uit de Amerikaanse financiële wereld komt en die aan haar papa een wijndomein cadeau vroeg...... niet meteen een aantrekkelijk plaatje toch.
Komt daarbij dat ze per se tegen de plaatselijke traditie wil ingaan, ondermeer door haar wijn te bottelen in Bordeaux flessen, en door prijzen te vragen die ook meer gangbaar zijn in Bordeaux...
Áls Beaujolais al duurder wordt in de toekomst zal het wellicht door buitenstaanders zoals deze gravin zijn. Zou graag eens weten wat pakweg Daniel Bouland of JP Thevenet van deze dame zouden vinden.
Bettane en Desseauve waren alvast blijkbaar geen fan...

Heb uiteraard de wijn nog niet geproefd, dus wie weet is het dé ontdekking van de eeuw, maar vind het toch vreemd, Werner, dat jij nu net déze Beaujolais invoert.

Zij is alvast geen fan van haar collega's Lapierre, Descombes, Foillard, etc. en dat stak ze tijdens de proeverij van Leuvin ook niet onder stoelen of banken: Ze noemde hen zelfs letterlijk 'luieriken'. Ik vrees dat je je daar niet bepaald populair mee maakt Confused.

De wijnen zelf konden mij overigens ook niet overtuigen, zeker niet aan deze prijzen. 't Is alleszins niet wat ik van Bojo verwacht en voor mij lijkt het er wat op dat ze een overprijsde Grand Cru Classé wil maken in de Beaujolais of zoiets, maar zit daar iemand op te wachten?

Enfin, not my cupper in ieder geval Wink
06-06-2019, 10:30 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 06-06-2019 om 10:33 AM door wvd.)
Bericht: #4
RE: La Revue du Vin de France plaatst een artikel over Château des Bachelards!
(06-06-2019 09:54 AM)Dave schreef:  
(05-06-2019 08:16 PM)vinejo schreef:  
(05-06-2019 05:22 PM)wvd schreef:  

Een rijkeluisdochter die uit de Amerikaanse financiële wereld komt en die aan haar papa een wijndomein cadeau vroeg...... niet meteen een aantrekkelijk plaatje toch.
Komt daarbij dat ze per se tegen de plaatselijke traditie wil ingaan, ondermeer door haar wijn te bottelen in Bordeaux flessen, en door prijzen te vragen die ook meer gangbaar zijn in Bordeaux...
Áls Beaujolais al duurder wordt in de toekomst zal het wellicht door buitenstaanders zoals deze gravin zijn. Zou graag eens weten wat pakweg Daniel Bouland of JP Thevenet van deze dame zouden vinden.
Bettane en Desseauve waren alvast blijkbaar geen fan...

Heb uiteraard de wijn nog niet geproefd, dus wie weet is het dé ontdekking van de eeuw, maar vind het toch vreemd, Werner, dat jij nu net déze Beaujolais invoert.
===> Ik leerde haar (en Bernard Burtschy) vorig jaar kennen in Jesi en ik vond haar verhaal erg interessant, ook al omdat ik (zie hieronder) ooit eens bij Fabien Duperray in de kelder geweest ben en daar eigenlijk pas echt ingezien heb wat een enorm (en ik wik mijn woorden) potentieel er nog quasi onontgonnen is in de crus van Beaujolais. Ik heb zeker niets tegen de "klassieke" stijl, je weet dat ik ook Yohan Lardy importeer. Maar ik denk dat, als deze types aanslaan, de vlottere heerlijk fruitige stijl meer naar de Beaujolais en Villages zal verhuizen en de meer noordelijke cru's verder in deze richting zullen evolueren. Je moet ook de wijnen van enkele domeinen uit de Côte d'Or die hier investeren eens proeven. Velen van hen gaan ook al enigszins in deze richting. En waarom net ik? Ah, ik sta altijd open voor vernieuwing ten goede, pioniers onder mekaar... Smile


Zij is alvast geen fan van haar collega's Lapierre, Descombes, Foillard, etc. en dat stak ze tijdens de proeverij van Leuvin ook niet onder stoelen of banken: Ze noemde hen zelfs letterlijk 'luieriken'. Ik vrees dat je je daar niet bepaald populair mee maakt Confused.

===> Ze zou inderdaad beter haar tong 2 keer ronddraaien voor ze haar inmiddels beruchte uitspraken lanceert... Rolleyes[/color]


De wijnen zelf konden mij overigens ook niet overtuigen, zeker niet aan deze prijzen. 't Is alleszins niet wat ik van Bojo verwacht en voor mij lijkt het er wat op dat ze een overprijsde Grand Cru Classé wil maken in de Beaujolais of zoiets, maar zit daar iemand op te wachten?

===> Logisch dat het niet is wat jij (en iedereen) verwacht, dat is dan ook de bedoeling. Ze maakt de wijnen op de manier waarop de meeste "grote" wijnen gemaakt worden en dit ondermeer om te bewijzen dat hier enkele van Frankrijks beste teroirs te vinden zijn. De wijnen zijn niet goedkoop, maar niet duurder dan de topcuvées van o.a. Bouland en al zeker niet van Jules Desjourneys. Die laatste werkt een beetje op dezelfde manier trouwens en ik heb zelden mooiere wijnen uit vat geproefd dan daar. Prijzen lijken hoog, maar € 31 voor een wijn van dit kaliber, biodynamie, superzachte tannines, zo'n diepte, ik kan niet dadelijk een Franse wijn noemen van dit niveau aan deze prijs. Maar, Jo, als je eens langs komt, ik snok er een open of beter, ik doe ze alle drie open op een zaterdag in de nabije toekomst. Zal eens zien wanneer dat kan en dan doe ik er een mailing rond. [color=#0000CD]



Enfin, not my cupper in ieder geval Wink

===> Misschien was de plaatsing niet ideaal, na de flamboyante Sonia... Wij hebben deze wijnen uiteraard aan de nodige tests onderworpen. Te beginnen met proeven naast 1 van de mooiste Moulin à Vent's die ik in jaren proefde nl Lardy's 1903 2015. De eerste dag had de Bachelards weinig aroma, wel nog dieper en voller dan de Lardy, maar de tweede dag was het voor ons een walk over, zij het eigenlijk onvergelijkbare stijl. Wat ik alvast enorm apprecieer zijn de absoluut zijdeachtige tannines. Ik kan je vertellen dat klanten die ze kochten en rustig thuis proefden alvast erg enthousiast zijn. [/color]

WVD (Wijnhandel Leuvin)
06-06-2019, 05:39 PM
Bericht: #5
RE: La Revue du Vin de France plaatst een artikel over Château des Bachelards!
Bedankt voor de toelichting, Werner.
Domaine La Bruyere in Moulin maakt ook atypische Bojo, maar wel énorm lekker (vooral Bourgondisch). Ook 30+ euro, de eigenaars zijn... Bordelezen (Ch Rouget)

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
07-06-2019, 06:18 AM
Bericht: #6
RE: La Revue du Vin de France plaatst een artikel over Château des Bachelards!
Als ik het goed begrijp:

Of je drinkt de fles zonder dat je weet van herkomst of regio.
Of het lukt je om het idee van Bojo los te laten wanneer je dit drinkt.

Niet makkelijk, want als hier een Bojo opengaat dan is het omdat er een dorstige ziel zin heeft in die stijl.

https://www.instagram.com/the_taste_athlete/
07-06-2019, 10:12 AM
Bericht: #7
RE: La Revue du Vin de France plaatst een artikel over Château des Bachelards!
(07-06-2019 06:18 AM)Smaakatleet schreef:  Als ik het goed begrijp:

Of je drinkt de fles zonder dat je weet van herkomst of regio.
Of het lukt je om het idee van Bojo los te laten wanneer je dit drinkt.

Niet makkelijk, want als hier een Bojo opengaat dan is het omdat er een dorstige ziel zin heeft in die stijl.

Daar ben ik het helemaal mee eens. Maar ik denk dat wat je Bojo noemt (doe ik ook) vooral te vinden is in inderdaad de regio Beaujolais en Beaujolais Villages.
Je zal tegenwoordig op een fles Fleurie of Morgon nergens het woord "Beaujolais" tegenkomen. We moeten stilaan een echt onderscheid gaan maken tussen die twee. En begrijp me niet verkeerd, ik ben grote liefhebber van de frisse overfruitige échte Bojo stijl. Maar ik vind niet dat we dat type echt nog moeten gaan zoeken in de cru's. Daar kan men andere wijn maken en daar wil men ook (terug!) naartoe.

WVD (Wijnhandel Leuvin)
07-06-2019, 12:39 PM
Bericht: #8
RE: La Revue du Vin de France plaatst een artikel over Château des Bachelards!
Citaat:Maar ik vind niet dat we dat type echt nog moeten gaan zoeken in de cru's. Daar kan men andere wijn maken en daar wil men ook (terug!) naartoe.

Dat zal wel kloppen voor Morgon en Moulin-à-Vent, maar neem nu Brouilly of Saint-Amour?

Verre vide je te plains, verre plein je te vide.
07-06-2019, 03:42 PM
Bericht: #9
RE: La Revue du Vin de France plaatst een artikel over Château des Bachelards!
(07-06-2019 12:39 PM)Olivier schreef:  
Citaat:Maar ik vind niet dat we dat type echt nog moeten gaan zoeken in de cru's. Daar kan men andere wijn maken en daar wil men ook (terug!) naartoe.

Dat zal wel kloppen voor Morgon en Moulin-à-Vent, maar neem nu Brouilly of Saint-Amour?

Daar heb je een punt natuurlijk. Ik refereer vooral naar de terroirs van verweerde graniet à l Hermitage en die vind je het meest in Fleurie en Chiroubles en in iets mindere mate in MàV, Chénas, Regnié (!) en Morgon. Verder ook aan de westzijde van (Côte de) Brouilly en zelfs een streep in Saint-Amour. Maar het meest gereputeerde terroir van Morgon is de Côte de Py en laat daar nu net geen graniet te vinden zijn, maar vulkanisch zand en blauwe steen, een terroir dat we weer terugvinden in.... Saint-Amour! Fascinerend toch?
Ik denk dus dat het vooral de graniet terroirs zijn waar de "nieuwe" stijl zal kunnen gemaakt worden. Het is een regio in beweging en ik ben daar onnoemelijk blij mee. En ik ben ook niet bang dat de vrolijke stijl zal verdwijnen, integendeel. Nog maar een 15-tal jaren geleden stond daat nog 22.000ha wijngaard, nu nog 16.000, dus al 6.000 ha uitgetrokken en daar zijn weinig m² cru bij. Nee, ik denk dat dit integendeel aan wijnbouwers uit de Bojo (Villages) net de kans geeft om die type verder uit te bouwen.

WVD (Wijnhandel Leuvin)


Ga naar locatie: