Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Buisson Charles Meursault
05-06-2019, 09:58 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 05-06-2019 om 10:27 PM door Fre.)
Bericht: #1
Buisson Charles Meursault
Patrick Essa, een aantal onder jullie zullen de man wel (goed) kennen. Voor een aantal een nobele onbekende. Patrick leerde me via zijn blog en zijn tussenkomsten op LPDV en Buveurs d'étiquettes kennis maken met de verschillende lieu-dits in Bourgogne. Hijzelf, een LO leraar van opleiding, trouwde met Catherine Buisson, de erfgename van een wijndomein in Meursault. Wie patrick kent, weet dat hij het hart op de tong heeft. Altijd beleefd maar vaak 'straight to the point' en dat is één van de zaken die ik enorm kan waarderen bij mensen. Met een klein eitje in m'n broek zakte ik af naar Meursault om de 2018's op vat te proeven. Het werd een waren belevenis...

Zeer propere kelder...
   

Over het millésime 2018
In wit is dit volgens Patrick een super groot jaar. OP VOORWAARDE dat de rendementen onder controle werden gehouden. Er viel veel regen in 't voorjaar en net na de bloei werd het warm en droog. De stokken gaven alles wat ze in zich hadden. Ebourgonnage en een goeie taillering was dus nodig. Er werd niet specifiek vroeg of laat geoogst (tav andere wijnbouwers). Tijdens de eerste dagen van september, op het moment dat de fenolische rijpheid werd bereikt. En dat gaf mooie wijnen met een perfecte zuurtegraad en veel body. Wijnbouwers die meer rendementen hadden (B-C zit rond de 40hl/ha voor wit), moesten langer wachten op rijpe druiven. Langer wachten betekent meer alcohol en lagere zuurtegraad. Lompe wijnen dus. Rendementscontrole was ALLES in 2018, dat bleek ook uit de degustatie bij Castagnier.

En nu, de wijnen:
Bourgogne Blanc
Ja als dit de gewone Bourgogne is, wat mogen we nog meer verwachten, dacht ik bij mezelf. Hoge densiteit, une belle salinité en bouche. Mineraliteit ook in de afdronk. Knap!

Meursault VV
We proefden vatstalen uit verschillende barriques. Niet te vatten wat een verschil. Maar de constante was toch de finesse én de lengte, ook al in village niveau.

Meursault Vignes de 1945
Vreemd genoeg bevat deze cuvée minder oude stokken dan de VV. Maar deze ligt op een betere plaats, vulde Patrick aan. Qua type van wijn vergelijkbaar maar inderdaad iets meer structuur en body.

Meursault 1 cru Les Cras
Ligt op een zeer kalkhoudende ondergrond, waar de wortels tussen de rotsspleten van de 'mother rock' naar water en mineralen zoeken. Zeer fijn en een mooie aciditeit.

Meursault 1 cru Les Bouches-Chères
Dit perceel was vroeger gekend als het uitgangsbord van het domein omdat het de meest ideale ligging had op het perceel. Opnieuw veel volume en enorm precies.

Meursault 1 cru Goutte D'or
Wat een verschil met de vorige. Zeer gesloten neus, strikt en zeer rechtlijnig. Je voelt dat hier veel in zit maar het toont zich nog niet. Opnieuw une belle salinité en bouche.

Daarna was het tijd voor de rode
Bourgogne Rouge
Framboosjes, mooie ronde tannines, fraicheur door de mooie zuurtjes. De instapper doet 't weer

Volnay Les Santenots
Een lieu-dit met een vroege rijping omwille van de ligging. Maar geen zware of alcoholische wijnen (12.8°). Waar bij Glantenay je de warmte voelde, zal je hier op het mooie frivole rode aarbeien-fruit. Lekker, rijp maar toch koel.

Volnay Les Champans
Dit perceel ligt iets beter. Meer materie en ook meer geprononceerde tannines die weliswaar rijp zijn. Iets meer gelaagdheid in de wijn.

Le Vin Merveil - Pommard (Chiveau)
Een natuurlijke wijn, een try out van Patrick. Ik vond in de neus noch in de mond zaken die me soms storen in natuurlijke wijnen (barnyard). Wel volop fruit (frambozen waar ik eerder zwart fruit verwachtte), niet echt complex. Redelijk wat tannines. Ok maar ik ben er niet wild van.

Corton Clos du Roi
Het beste Lieu-dit volgens Patrick. Akkoord zeer mooi én nu al toegankelijk maar qua complexiteit doet deze toch iets onderdoen voor de Bressandes

Corton Bressandes
Bakken rood fruit, typische mannelijke Corton toets ook. Opschudden en ontdekken. Zeer mooi!

Chapelle Chambertin
Patrick heeft een voorliefde voor de Côtes de Nuits in rood. Er tipt niets aan de grote GC's uit de Nuits. En daarom koopt hij een vat (50.000 EUR) die hij dan opvoedt. Als particulier kan je 1 flesje kopen. Griottes, LENGTE!!, én finesse. Oké, zeer grote wijn. Maar waarom zou je als liefhebber naar Meursault afzakken om een wijn te kopen die gemaakt wordt door een andere wijnbouwer. Nochtans gaat deze wijn als zoete broodjes de deur uit (aan 150 EUR/fles).

Daarna nog een hele reeks 2017 op fles. 2017 was qua rendementen geen topjaar in wit. Algemeen zit men aan 35hl/ha.

Bourgogne Blanc
Je proeft toch het verschil met de 2018. Wel fijn maar iets minder lengte. Toch nog steeds erg knap voor een régional.

Meursault Tessons
Amandelen en mineraliteit. Een zeer knappe wijn met een mooie toekomst.

Meursault 1cru Les cras
Floraal, ook wat lychee, zeer opulent. Structuur. Mooie spanning

Meursault 1cru Charmes
Een voetje voor que lengte dan de vorige. Eén van de grote 3, weet je wel. Zacht en fijn. Nu al hemels

Les Bouches-Chères
Zeer krachtige wijn. Geparfumeerd. Lengte én fraicheur

Corton Bressandes
Geen nota's meer maar 't zal wel lekker geweest zijn Smile

Knappe degustatie. Jammer van het beperkt aantal wijnen nono

Mijn respect voor de man is er alleen maar mee gegroeid.
   
PS: ik krijg de eerste foto niet gedraaid.. Administrators? Smile
05-06-2019, 11:04 PM
Bericht: #2
RE: Buisson Charles Meursault
(05-06-2019 09:58 PM)Fre schreef:  Patrick Essa, een aantal onder jullie zullen de man wel (goed) kennen. Voor een aantal een nobele onbekende. Patrick leerde me via zijn blog en zijn tussenkomsten op LPDV en Buveurs d'étiquettes kennis maken met de verschillende lieu-dits in Bourgogne. Hijzelf, een LO leraar van opleiding, trouwde met Catherine Buisson, de erfgename van een wijndomein in Meursault. Wie patrick kent, weet dat hij het hart op de tong heeft. Altijd beleefd maar vaak 'straight to the point' en dat is één van de zaken die ik enorm kan waarderen bij mensen. Met een klein eitje in m'n broek zakte ik af naar Meursault om de 2018's op vat te proeven. Het werd een waren belevenis...

Zeer propere kelder...


Over het millésime 2018
In wit is dit volgens Patrick een super groot jaar. OP VOORWAARDE dat de rendementen onder controle werden gehouden. Er viel veel regen in 't voorjaar en net na de bloei werd het warm en droog. De stokken gaven alles wat ze in zich hadden. Ebourgonnage en een goeie taillering was dus nodig. Er werd niet specifiek vroeg of laat geoogst (tav andere wijnbouwers). Tijdens de eerste dagen van september, op het moment dat de fenolische rijpheid werd bereikt. En dat gaf mooie wijnen met een perfecte zuurtegraad en veel body. Wijnbouwers die meer rendementen hadden (B-C zit rond de 40hl/ha voor wit), moesten langer wachten op rijpe druiven. Langer wachten betekent meer alcohol en lagere zuurtegraad. Lompe wijnen dus. Rendementscontrole was ALLES in 2018, dat bleek ook uit de degustatie bij Castagnier.

En nu, de wijnen:
Bourgogne Blanc
Ja als dit de gewone Bourgogne is, wat mogen we nog meer verwachten, dacht ik bij mezelf. Hoge densiteit, une belle salinité en bouche. Mineraliteit ook in de afdronk. Knap!

Meursault VV
We proefden vatstalen uit verschillende barriques. Niet te vatten wat een verschil. Maar de constante was toch de finesse én de lengte, ook al in village niveau.

Meursault Vignes de 1945
Vreemd genoeg bevat deze cuvée minder oude stokken dan de VV. Maar deze ligt op een betere plaats, vulde Patrick aan. Qua type van wijn vergelijkbaar maar inderdaad iets meer structuur en body.

Meursault 1 cru Les Cras
Ligt op een zeer kalkhoudende ondergrond, waar de wortels tussen de rotsspleten van de 'mother rock' naar water en mineralen zoeken. Zeer fijn en een mooie aciditeit.

Meursault 1 cru Les Bouches-Chères
Dit perceel was vroeger gekend als het uitgangsbord van het domein omdat het de meest ideale ligging had op het perceel. Opnieuw veel volume en enorm precies.

Meursault 1 cru Goutte D'or
Wat een verschil met de vorige. Zeer gesloten neus, strikt en zeer rechtlijnig. Je voelt dat hier veel in zit maar het toont zich nog niet. Opnieuw une belle salinité en bouche.

Daarna was het tijd voor de rode
Bourgogne Rouge
Framboosjes, mooie ronde tannines, fraicheur door de mooie zuurtjes. De instapper doet 't weer

Volnay Les Santenots
Een lieu-dit met een vroege rijping omwille van de ligging. Maar geen zware of alcoholische wijnen (12.8°). Waar bij Glantenay je de warmte voelde, zal je hier op het mooie frivole rode aarbeien-fruit. Lekker, rijp maar toch koel.

Volnay Les Champans
Dit perceel ligt iets beter. Meer materie en ook meer geprononceerde tannines die weliswaar rijp zijn. Iets meer gelaagdheid in de wijn.

Le Vin Merveil - Pommard (Chiveau)
Een natuurlijke wijn, een try out van Patrick. Ik vond in de neus noch in de mond zaken die me soms storen in natuurlijke wijnen (barnyard). Wel volop fruit (frambozen waar ik eerder zwart fruit verwachtte), niet echt complex. Redelijk wat tannines. Ok maar ik ben er niet wild van.

Corton Clos du Roi
Het beste Lieu-dit volgens Patrick. Akkoord zeer mooi én nu al toegankelijk maar qua complexiteit doet deze toch iets onderdoen voor de Bressandes

Corton Bressandes
Bakken rood fruit, typische mannelijke Corton toets ook. Opschudden en ontdekken. Zeer mooi!

Chapelle Chambertin
Patrick heeft een voorliefde voor de Côtes de Nuits in rood. Er tipt niets aan de grote GC's uit de Nuits. En daarom koopt hij een vat (50.000 EUR) die hij dan opvoedt. Als particulier kan je 1 flesje kopen. Griottes, LENGTE!!, én finesse. Oké, zeer grote wijn. Maar waarom zou je als liefhebber naar Meursault afzakken om een wijn te kopen die gemaakt wordt door een andere wijnbouwer. Nochtans gaat deze wijn als zoete broodjes de deur uit (aan 150 EUR/fles).

Daarna nog een hele reeks 2017 op fles. 2017 was qua rendementen geen topjaar in wit. Algemeen zit men aan 35hl/ha.

Bourgogne Blanc
Je proeft toch het verschil met de 2018. Wel fijn maar iets minder lengte. Toch nog steeds erg knap voor een régional.

Meursault Tessons
Amandelen en mineraliteit. Een zeer knappe wijn met een mooie toekomst.

Meursault 1cru Les cras
Floraal, ook wat lychee, zeer opulent. Structuur. Mooie spanning

Meursault 1cru Charmes
Een voetje voor que lengte dan de vorige. Eén van de grote 3, weet je wel. Zacht en fijn. Nu al hemels

Les Bouches-Chères
Zeer krachtige wijn. Geparfumeerd. Lengte én fraicheur

Corton Bressandes
Geen nota's meer maar 't zal wel lekker geweest zijn Smile

Knappe degustatie. Jammer van het beperkt aantal wijnen nono

Mijn respect voor de man is er alleen maar mee gegroeid.

PS: ik krijg de eerste foto niet gedraaid.. Administrators? Smile

Geweldig, zeer interessante lectuur Fre! Lijkt me een topdegustatie te zijn geweest. We mogen wat moois van 2018 verwachten. Dank je voor het lijvige verslag.
06-06-2019, 11:02 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 06-06-2019 om 11:07 AM door wvd.)
Bericht: #3
RE: Buisson Charles Meursault
   

Mooi verslag Fre. Het klopt volkomen wat je zegt over 2018: het was een overvloedig jaar, maar elke fatsoenlijke wijnbouwer weet dat hij dat onder controle moet houden.
Ik heb nog niet de kans gehad om dezelfde witte 2018 naast 2017 te proeven, maar van wat ik al wel proefde (en hoorde), wordt witte 2017 toch vrij hoog ingeschat en zelfs (bijna) op niveau 2014.
Nu, ook 2015 en 2016 bracht ons zeer mooie witte Bourgognes met telkens hun eigen stijl. Maar zoals je terecht opmerkt, alles hangt af van de producent.

WVD (Wijnhandel Leuvin)
06-06-2019, 12:01 PM
Bericht: #4
RE: Buisson Charles Meursault
Mooi verslag, Fre, merci!

En wat een proeverij! Hij was blijkbaar in form?

Verre vide je te plains, verre plein je te vide.
06-06-2019, 12:52 PM
Bericht: #5
RE: Buisson Charles Meursault
(06-06-2019 12:01 PM)Olivier schreef:  Mooi verslag, Fre, merci!

En wat een proeverij! Hij was blijkbaar in form?
Graag gedaan. Hij was inderdaad in vorm. Ik was in het begin zelfs een beetje nerveus, want op fora kan hij soms nogal scherp uit de hoek komen. Maar hij was erg beleefd, rustig en nam zijn tijd, ook al was het zeer druk in de wijngaarden en op 't domein. Het leuke is dat hij ook vraag aan zijn klanten om kritisch te zijn en dingen op te merken indien het hen niet aanstaat. Redelijk opmerkelijk toch.

Nog een andere anekdote: het domein heeft een paar jaar terug problemen gehad met de kurken. Ze zijn overgeschakeld naar een producent die een mechanische én een manuele controle doet van iedere kurk. Vooral dat laatste zorgde voor hilariteit: 'donc il a des gens qui 'sniffent' des bouchons pour leur travail' Smile De kurken kosten 1.5 EUR/kurk zonder btw
06-06-2019, 01:55 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 06-06-2019 om 02:03 PM door wvd.)
Bericht: #6
RE: Buisson Charles Meursault
(06-06-2019 12:52 PM)Fre schreef:  Nog een andere anekdote: het domein heeft een paar jaar terug problemen gehad met de kurken. Ze zijn overgeschakeld naar een producent die een mechanische én een manuele controle doet van iedere kurk. Vooral dat laatste zorgde voor hilariteit: 'donc il a des gens qui 'sniffent' des bouchons pour leur travail' Smile De kurken kosten 1.5 EUR/kurk zonder btw

De kurken in kwestie zijn de zogenaamde Tres Cases, die ook door Fournier gebruikt worden. Roberto Conterno had zelfs 2 vrouwen in dienst om aan de kurken te ruiken, maar die zijn nu vervangen door een machine die dat nog beter zou doen. Een andere, goedkopere oplossing is Diam natuurlijk. En nu bestaat daar ook de bio variant van. Je vraagt je soms af waarom sommige topmerken nog steeds risico kurk gebruiken.

WVD (Wijnhandel Leuvin)
06-06-2019, 02:02 PM
Bericht: #7
RE: Buisson Charles Meursault
dat zullen die kurken zijn die Domaine de la Romanée Conti gebruikt, heb dat verhaal ook gehoord bij Henri Magnien in Gevrey. Wat stelt een meerprijs van 1 euro tenslotte voor als de prijzen boven de 30 euro gaan... . Geen imagoverlies voor de producent, geen hartezeer bij de klant. Iedereen tevreden.

Patrick Essa heeft mij via het ter ziele gegane forum degustateurs.com ook ingewijd in de Bourgogne.

mooi verslag van bij mijn weten een van de meest erudiete wijnbouwers! Ik zou ook met een klein hartje binnengaan... .

Vince

"there must be a reason why some people have such unhealthy obsessions about burgundy"
07-06-2019, 10:36 PM
Bericht: #8
RE: Buisson Charles Meursault
Prachtige proeverij, bedankt voor het delen.


Ga naar locatie: