Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Perpignan
12-09-2019, 07:16 PM
Bericht: #1
Perpignan
Volgende week ga ik met de familie een weekje naar de Franse Pyreneeën, niet zo bijster ver van Perpignan. Persoonlijk ken ik de streek niet goed, maar een snelle blik op de kaart leert me dat bvb Coullioure, Banyul,... daar in de buurt liggen.
Weet iemand daar in de buurt aanraders op gebied van wijndomeinen?

It's not a hangover, it's a wineflu
12-09-2019, 08:25 PM
Bericht: #2
RE: Perpignan
(12-09-2019 07:16 PM)Baldrick schreef:  Volgende week ga ik met de familie een weekje naar de Franse Pyreneeën, niet zo bijster ver van Perpignan. Persoonlijk ken ik de streek niet goed, maar een snelle blik op de kaart leert me dat bvb Coullioure, Banyul,... daar in de buurt liggen.
Weet iemand daar in de buurt aanraders op gebied van wijndomeinen?

Domaine de la Rectorie

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
12-09-2019, 11:13 PM
Bericht: #3
RE: Perpignan
Domaine Gauby en Olivier Pithon in Calce, wel geen goedkope wijnen.
13-09-2019, 10:36 AM
Bericht: #4
RE: Perpignan
Misschien iets toegankelijker zijn Château de Jau en Sarda-Mallet. Ik heb daar eeuwen geleden zeer mooie wijnen van gedronken en wellicht maken die nog steeds goed spul. Vooral de Rivesaltes van Jau vond ik best aangenaam en hun toen trendy Jaja de Jau, een volfruitige droge rode aan vriendelijke prijs. Geen idee of dat nog bestaat.

WVD (Wijnhandel Leuvin)
14-09-2019, 04:49 PM
Bericht: #5
RE: Perpignan
Collioure is een heel mooi havenstadje. 's Ochtends best wel op tijd naartoe rijden, want er is niet heel veel parking.

Banyuls is wat groter en iets minder idyllisch, maar wel veel wijndomeinen daar. Wij bezochten een grote boîte, Terre des Templiers. Bezoeken zijn gratis. Eerst krijg je een bedrijfsfilm te zien, daarna een rondleiding door het domein, klein stukje wijngaard en de gigantische grote vaten waar de vin doux naturel ligt te rusten. Aansluitend proeverij zonder aankoopverplichting. Een tijdje geleden Banyuls gedronken bij blauwe kazen, mooie herinnering aan de vakantie daar.

O ja, in Collioure hebben we lekker geluncht bij Le Cinquième Péché. De chef van het restaurant heeft al op vele plekken in Azië een restaurant gehad, de gerechten combineren het beste van de Aziatische en Franse keuken. Onze lunch bestond uit een zoetzure soep, bonito met bietenspaghetti, paksoi en teriyakisaus en als dessert een crême brulée op Catalaanse wijze voor 27 euro. Op de wijnkaart heel wat moos uit de streek – inclusief natuurwijnen. Reserveren aanbevolen.
http://www.le-cinquieme-peche.com

Veel plezier!
20-09-2019, 07:35 PM
Bericht: #6
RE: Perpignan
Bedankt voor de tips!
Binnenkort plaats ik een verslagje van hetgeen nog niet uit m’n brein verdampt is.

It's not a hangover, it's a wineflu
21-10-2019, 08:51 PM
Bericht: #7
RE: Perpignan
Goed, eindelijk op het punt gekomen om wat te posten.
Om te beginnen moet eerlijkheidshalve toegeven dat we niet verder geraakt zijn dan de proefhuizen in Banyuls zelf wegens niet enorm veel tijd, een oppervlakkige interesse in wijn van de reisgenoten en misschien vooral door een heel slechte planning van mezelf.

Eerst gingen we op bezoek bij Domaine de la Rectorie.
De eerste wijn de we er te proeven kregen was hun witte, L'argile (90% grenache gris - 10% grenache blanc) op barriques gefermenteerd, 8 maand sur lie. Bij de eerste snuif had je meteen de zee in je glas, ziltig met ernaast wat appel. In de mond mineraal, fris, complex. Top zonder meer. Kan blijkbaar ook nog een hele tijd bewaren.
Daarna volgden drie rode:
-Coté mer (50% syrah - 40% grenache - 10% carignan), ik las net de reacties over deze wijn op dit forum en kan me hier enkel bij aansluiten. Het fruit springt uit je glas, de finesse in de mond doet je niet vermoeden dat je hier in het Zuiden van Frankrijk zit. Prijs/kwaliteit top (16 euro).
-L'Oriental (90% grenache - 10% carignan), volumineuzer in de mond. Zwart fruit, kruiden. Opnieuw een aanrader.
-Montagne (30% grenache - 30% counoise - 30% carignan - 10% mourvedre). In de neus braam, cassis, kruiden ook duidelijk wat hout. In de mond komt deze complexiteit terug, ook wat tannines en mooie zuurtjes. De wijn toont nu al zijn kracht gecombineerd met finesse maar zal deugd hebben van enkele jaren platte rust. Topper. (was 26 euro, dacht ik).

Verder ook nog de Banyuls Léon Parcé gedronken, goedgekeurd en gekocht. Elk zijn meug maar af en toe een sipje Banyuls kan toch ook smaken.


Toen verder gewandeld naar Terres des Templiers hun 'proefhuis', dus opnieuw niets van het wijnmaken zelf gezien, wel enkele van hun wijnen geproefd. Erg commerciële man die ons hier hielp, maar op een of andere manier geraakte hij ermee weg. De rode vond ik persoonlijk weinig speciaal. Ze misten wat diepgang, complexiteit. Misschien had het feit dat ik net van Domaine de la Rectorie kwam hier wel wat mee te maken.
Wel het vermelden waard was hun witte 'Les schistes de Valbonne' (grenache gris 55% - grenache blanc 30% - vermentino 10% - roussane 5%). Opnieuw hier een ziltigheid wat agrum, perzik en kruidigheid. (20 euro)
Verder ook hun Banyuls gedronken, maar geen nota's genomen, wel van genoten.

Kort samengevat was ik eigenlijk oprecht verrast van de (relatieve) frisheid die terugkwam in veel wijnen, het feit dat de wijnheuvels neerdalen in de zee zal hier misschien voor iets tussen zitten? Verder ook prachtige streek, ruw landschap waar de zee overgaat in de Pyreneeën en omgekeerd. Of zoals Michiel Hendryckx het onlangs mooi zei: De alpen zijn kleurboeken en chocola, de Pyreneeën zijn bergen.

It's not a hangover, it's a wineflu
21-10-2019, 09:00 PM
Bericht: #8
RE: Perpignan
Een heel mooi verslag over de wijnen van het Domaine de la Rectorie.
Hartelijk dank.

Van harte.
Thierry Debaisieux
21-10-2019, 11:08 PM
Bericht: #9
RE: Perpignan
(21-10-2019 09:00 PM)Thierry Debaisieux schreef:  Een heel mooi verslag over de wijnen van het Domaine de la Rectorie.
Hartelijk dank.

+1
thumbsup

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)


Ga naar locatie: