Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bring your own 28 november 2019
01-12-2019, 02:57 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 01-12-2019 om 02:57 PM door Jordaens.)
Bericht: #1
Bring your own 28 november 2019
Een zeer mooie degustatie gehad vorige donderdag.

Af en toe doen we dat, z.g. om mij eens een keertje te ontlasten, maar natuurlijk om mij te laten afgaan omdat ik geen enkele wijn kan herkennen... Wat mij betreft is het ene plezier het andere waard.

1. Ch. de Fonbel 2008
A.C. Saint-Emilion grand cru
70% Merlot, 16% Cabernet Sauvignon, 7% Petit Verdot, 7% Carmenère
Fam. Vauthier, Saint-Emilion
13% Vol. - Veiling Jordaens 10 € (Lesage 23,82 € voor de 2016).

Zoals dat gaat: de fles van Mady moest ik uiteindelijk zelf tevoorschijn halen. Ik moest er dus niet naar raden.

Een vol tot intense, niet doorzichtige heldere wijn, kersenrood met een poging tot granaat, een geëvolueerde kleur naar de meniscus toe, goeie tranen.
Vol tot intens aroma met verse framboos en krieken, gestoofde pruim en krieken, ceder, tabak en wat herfstgeuren in de achtergrond, peper en nog wat vanille. Het tertiaire begint zich te manifesteren met “een erf met bloempjes rond” en iets vaag dierlijks. Een fijne, weelderige neus.
Harmonieus in de mond, iets hoger in de zuren en de tannine. Traditioneel merlot-einde met kersenpitten. goede lengte.
Een type-voorbeeld van een foutloze Saint-Emilion


Deze cru van 16 ha is eigendom van de familie Vauthier. Het is Alain Vauthier (Ch. Ausone) die deze cru opvolgt. Het terroir bestaat uit klei-zand of steen-zand en de wijngaard heeft een gemiddelde leeftijd van 25 jaar. Dankzij de lage rendementen (50 hl per Ha), het precieze werk door de meesterlijke hand van Alain Vauthier, in zowel de wijngaard als in de kelders, krijgen we hier een fijne, delicate maar voldoende intense wijn vol plezier aangeboden tegen een heel goede prijs.

2. Seriously Old Dirt 2014
Wine of Origin Paarl
Malbec (41%), Merlot (35%), Cabernet Sauvignon (24%)
Vilafonté, Bosmans Crossing, Stellenbosch
13,5% Vol. - De Druiwekorrel, Boechout, 23,70 €

Een heldere, vol tot intense, nauwelijks doorzichtige kleur van zwarte kers met nog een mauve rand, wat dunner aan de meniscus maar met gekleurde tranen.
Vol tot intens aroma met heel rijp fruit, (framboos, zwarte bes) gestoofde krieken, viervruchtenconfituur, vers eikenhout en vanille, tabak, peper, munt (colgate met gardol), beetje beest. Heel rijke geur, weelderig en fruitig.
Volledig evenwicht in de mond, eindigend op krieken en met een goede lengte.

Een zeer mooie wijn, die ik spontaan in Zuid-Afrika plaatste en in de eerste plaats als cabernet sauvignon definieerde, wie denkt er immers aan malbec...


Dé grote wijnervaring van Zelma Lange (gestart bij Mondavi) uit Californië en Mike Ratcliffe (algemeen directeur van Warwick Estate) uit Zuid-Afrika is Vilafonté ! Een derde partner is Dr. Phil Freese, die eveneens bij Robert Mondavi startte en mee aan de wieg stond van Opus One.
Vilafonté is gelegen aan de noordelijke kant van de Simonsberg in de regio Paarl-Simonsberg.
Vilafontes is één van de oudste geregistreerde bodemsoorten in de wereld en is gedefinieerd als zijnde ergens tussen 750 000 en 1.5 miljoen jaar oud met een potentieel van lage productie met kleinere wijnstokken, lagere opbrengsten en sterk geconcentreerd fruit.
Vilafonté produceert onder het label series C & series M twee exclusieve luxe Bordeaux type topwijnen die schouder aan schouder staan met de grote wijnen in de wereld. Hun site is beplant met Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Malbec en Merlot. De wijnen zijn site-specifieke en ze weigeren de mogelijkheid van de aankoop van fruit ter aanvulling van de volumes bij het produceren van hun wijn. Dit is een intentieverklaring om alle aspecten van productie te beheren en de vereiste kwaliteitsparameters te handhaven.
De wijnen vullen elkaar aan met vergelijkbare kwaliteit, maar elk label heeft een specifieke en onderscheidende stijl. De Vilafonté filosofie belichaamt een obsessie met kwaliteit, uit de bodem door middel van de fles, en een absolute focus op luxe positionering. De naam, Vilafonté, is afgeleid van het primaire bodemtype van de 100 hectare groot landgoed, waarvan het teken de basis van de wijnen vormt.
Het Vilafonté team combineert een unieke combinatie van kennis, vaardigheden, internationaal perspectief en internationale erkenning. Vilafonté beoogt het eerste luxe wijnmerk uit Zuid-Afrika te maken.

3. Valpolicella Ripasso Classico Superiore 2014
Collection of the Founder - Gold
D.O.C. Valpolicella Ripasso
Giovanni Righetti, Verona - Valpolicella
Corvina, Rondinella, Molinara (60-35-5%?)
14.5% Vol - Delhaize Kontich, 12,99 €

Verder had iedereen bij toeval Italiaanse wijnen bij. Na enkele tips, haalde ik hier wel enige verwantschap met amarone uit. Dat was het dan qua wijnen herkennen...

Een hedere, vol tot intense wijn, weinig of niet doorzichtig, kleur in de overgang van kers naar granaat. Mooie gekleurde tranen, nauwelijks verdunning.
Vol tot intense neus, krieken, zwarte bes, heel zoet en gestoofd fruit, eik en kreupelhout, peper, kaneel, kruidnagel en vanille, eerste tertiaire geurtjes duiken op.
In de mond zeer evenwichtig en zacht, iets hoger in de molligheid. Merkwaardig vanille-staartje. Goede lengte.


De Valpolicella wijnen wordt gemaakt uit een blend van druivensoorten waarin de Corvina druif de meest belangrijke rol speelt, naast de Rondinella, Corvinone en Molinara.
De Corvina zorgt met haar zuurgraad en een gemiddeld suikergehalte voor de karakteristieke frisheid van de wijn. De Rondinella is verantwoordelijk voor mooie dieprode kleur van de wijn.
De Molinara is een blauw druivenras uit Veneto dat traditioneel in de Valpolicella-regio een tripartite vormde met corvina en rondinella. Vroeger vond je deze druif steevast terug in Amaronewijnen, tot in 2003 de productieregels gewijzigd werden. Producenten waren niet langer verplicht molinara te gebruiken in hun blends, en de meesten gooiden ze uit hun blend. In deze blend zit er dus nog wel Molinara en geen Corvinone.
De Valpolicella Ripasso DOC wordt gemaakt op basis van de Valpolicella Superiore - die ten minste een veroudering heeft ondergaan van minimaal een jaar - maar dan nog aanvullend gedurende 15-20 dagen geweekt wordt met de druivenschillen van de Amarone-wijn. Dit geeft de wijn een dichtere structuur, een hoger alcohol-percentage en een meer subtiele zuurgraad. Het resultaat geeft een Ripasso wijn, die opvalt door een uitstekende balans. Het boeket van de Ripasso doet denken aan vanille en rozen. In de mond, is de wijn fijn, harmonieus droog en zacht.

4. Castelfeder Pinot Nero Glener 2017
IGT Vigneti delle Dolomiti
Pinot Nero 100%.
Azienda Vinicola Castelfeder, Cortina Sulla Strada del Vino (Kurtinig an der Weinstraße)
13% Vol. - Bere.Bene, Lier 16,95 €

Duidelijk een pinot noir. Als het geen Spätburgunder is (dacht even aan Baden), dan moest het Pinot Nero zijn en dus flapte ik er Alto Adige uit.

Heldere, volle tot intense kleur van kriek met een evolutieve aanzet richting granaat. Zeer doorzichtig, maar met mooie tranen.
Intense finesserijke neus met even wat meiklokjes (voor anderen viooltjes en/of kamperfoelie), framboos, aardbei, braambes, kriek, rijp fruit, eik en kreupelhout, roostergeuren, beetje vegetaliteit. Peper, laurier, tijm, vanille, eventjes wat autobanden, maar die waren snel weg.
In de mond veel finesse, perfect evenwicht en een goede lengte.

Het gebied Glen is een van de beroemdste Pinot Nero-gebieden in Alto Adige, gelegen tegenover de vallei van Kurtatsch/Cortaccia. De middagzon, de speciale terroir van klei, kalksteen en porfier en de hoogte van 450 tot 850 m creëren ideale omstandigheden voor een elegante Pinot Nero. Het etiket toont de buiten gebruik gestelde spoorbrug in Glen, die nog steeds een symbool is van dit gebied en van waaruit je een uniek uitzicht hebt op Bolzano en het hele Alto Adige laagland en dus het grootste deel van de wijnbouw in Alto Adige, of Süd-Tirol.
Na de zachte persing volgt 10 tot 14 dagen maceratie in inox tanks. De wijn rijpt 12 maanden in kleine gebruikte vaten. De harmonieuze, zachte tannines in de mond en zijn donkere granaatrode kleur zijn de belangrijkste kenmerken. Met zijn intense, delicate en complexe boeket en fris parfum van wilde bessen, bramen, kersen en viooltjes, is de Pinot Nero ideaal voor rood vlees en fijn wild.

Wijnbouw: conventioneel.
Ondergrond: zandgrond met grind.
Ouderdom wijnstokken: 15 jaar.
Hoogte wijngaard: 600 m.
Oogstperiode: september.
Vinificatie: in temperatuurgecontrolleerde inoxtanks.
Lagering: inox en een deel gedurende 10 maanden op grote vaten.

Serveertemperatuur: 18°C.
Te drinken bij: rood vlees en fijn wild.
Bewaarpotentieel: tot einde 2022.

5. Castelfeder Lagrein Rieder 2018
DOC Alto Adige - Süd Tirol.
Lagrein 100%.
Azienda Vinicola Castelfeder, Cortina Sulla Strada del Vino (Kurtinig an der Weinstraße)
13% Vol. - Bere.Bene, Lier 12,95 €

Wie spontaan aan Lagrein denkt, mag nu zijn vinger opsteken. We zaten al snel in Italië, maar daar stopte het bij.

Een heldere, vol tot intense kleur, ondoorzichtig, heel jong violet met gekleurde tranen.
Intens aroma met zwarte bes en vlier, vers en zoet fruit, viervruchtenjam, eik, tabak, peper, vanille, “diverse kruiden”, pannenkoeken, ook wat erf, wat beest, maar geen overextractie die zou kunnen storen. Fors, jong en beloftevol.
Evenwichtig, maar zeer zacht in de tannines. Heel lang.


Lagrein is een inheemse druivensoort van Alto Adige. De Lagrein geeft de voorkeur aan warmte en zon en houdt van een ondergrond met veel puin en alluviaal sediment. Dit betekent dat ze het beste groeien in de vallei, in de buurt van rivieren, waar leemachtige zandafzettingen voorkomen. De beste Lagrein-gebieden zijn daarom te vinden in de buurt van Bolzano, waar de Castelfeder Lagrein Rieder vandaan komt.
Na de manuele oogst en persing start de vinificatie en blijft de most tot twee weken in contact met de schillen. Nadien rust de Lagrein 6 maanden op de fijne droesem en voor een gedeelte 10 maanden op houten vaten. Fijne tannines en bosvruchten in de mond en zijn donkerrode kleur zijn de belangrijkste kenmerken van dit fantastische rode wijnras. Met zijn intense en fruitige boeket en vol parfum van bosbessen, is de Lagrein ideaal voor rood vlees en wildgerechten.

Wijnbouw: conventioneel.
Ondergrond: zandgrond met grind.
Ouderdom wijnstokken: 15 jaar.
Hoogte wijngaard: 300 m
Oogstperiode: september.
Vinificatie: in temperatuurgecontrolleerde inoxtanks.
Lagering: inox, 6 maande op eigen droesem en een deel gedurende 10 maanden op grote vaten.

Serveertemperatuur: 18°C.
Te drinken bij: rood vlees en wild.
Bewaarpotentieel: tot einde 2022.

6. Staves Lagrein Riserva 2015
D.O.C. Alto Adige
Lagrein 100%
Kornell Florian Brigl, Siebeneich
13;,5% Vol - Het Wijnhuis, Antwerpen 25 €

Nog een Lagrein en de derde wijn uit Alto Adige. Interessant.

De kleur is helder en intens, compleet ondoorzichtig, zwarte kers. Gekleurde tranen.
Het aroma is intens, met zwarte bes, braam, vlier, “dik fruit”, viervruchtenconfituur en gestooofd fruit, eik, tabak, roostergeuren (koffie, chocolade), peper, vanille, kaneel, kruidnagel, wat erfgeuren, leder, bos. Een zeer imposante neus.
Harmonieus in de mond, iets lager in de molligheid en met zeer ronde tannines, veel finesse, eindigend op cassis. Goede lengte. Een grote wijn.


Klimaat:
Warm gematigd klimaat met vrij veel neerslag. Steile hellingen slagen de warmte
op overdag. De onmiddellijke nabijheid van de Dolomieten zorgt voor afkoeling 's nachts.
Ondergrond:
Geërodeerde kwartsdragende porfier bodems in Settequerce en kalkrijke
kleigronden in Appiano Monte
Vinificatie:
Na gecontroleerde gisting in stalen vaten , rijpen ze tussen de 14 en 18 maanden
in barriques en kleinere eiken vaten om dan nog eens tien maanden te rijpen in
flessen.
KORNELL FLORIAN BRIGL
De Familie Brigl heeft reeds een lange geschiedenis in de wijnbouw. Op piepjonge
leeftijd nam Florian Brigl, in 1996, het huidige domein over. In 2001 liet hij het
volledig onderkelderen. Daar liggen nu delicatessen van uiteenlopende druiven te rijpen. Lagrein, Blauburgunder, Cabernet, Merlot, Sauvignon blanc, Pinot blanc en
Gewu?rztraminer. Elke druif en elke cuvée zijn bij Florian zuivere pareltjes van
finesse en evenwicht. De Greif (Griffioen) staat op elke fles afgebeeld en komt uit
het vaandel van het plaatselijke slot Greifenstein. De Griffioen is een mythisch dier dat half leeuw, half arend zou geweest zijn. Die zin voor historiek, natuur en een diep geloof vind je in elke benaming van zijn wijnen terug. Ze bepalen mee de reeks van wijnen en hun presentatie. De Staves (Staven waaraan de wijnranken worden opgebonden op de steile hellingen van de Dolomieten) reeks is het paradepaardje van het domein en behoort tot de absolute top van Alto Adige

“Donkere, diepe kleur. Lekker licht, gerookte en zuivere neus met veel diepgang en complexiteit. Intens zwart fruit met noties van pure
chocolade, leder en tabak. Elegant en nobel karakter. Het mooi geconcentreerde fruit houdt de 18 maanden houtrijping perfect in balans. Zachte en indrukwekkende afdronk die de smaakpapillen nog
wel even in vervoering houdt. Kers op de taart bij menige feestmaaltijd.”

7. Aska Bolgheri Rosso 2015
D.O.C. Bolgheri Rosso
90% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc
12 tot 18 maand vat
Castello Banfi, Montalcino
14,5% Vol. - Magnus, Deurne 19,75 €

Na wat consternatie, geen monocepage maar wijn die uit Montalcino geacht werd te komen, kwam het hoge woord er uit: Bolgheri. We zaten dus in het hart van de Maremma en daar is cabernet sauvignon baas (cfr Sassicaia). De wijn was van Banfi en die is in Montalcino gevestigd, vandaar de verwarring.

Helder en intense kleur, haast ondoorzichig, kers op weg naar granaat.
Intense neus met vlier, kers, “vollen bak” fruit, oude eik, tabak en rook, kreupel- en droog hout, peper, erf met koeien, eventjes een beetje saffraan, een heel gevarieerde en rijkelijke neus.
In de mond volledig in evenwicht, rond, iets evolutie te merken en met wat alcoholwarmte, eindigend op krieken. Erg lang. Een grote wijn.


De 'Aska', een Bolgheri DOC, is één van de super Tuscans gevinifieerd met voornamelijk cabernet sauvignon en wat cabernet franc. De wijn rust 10 maanden op eik waarna er nog rijping op fl es volgt. Dit levert een complexe en intense symfonie op van rood en zwart fruit in perfect samenspel met elegante toetsen van tabak en drop. Evenwichtige en krachtige feestdrank met bitterzachte tannines die nog enkele mooie jaren voor zich heeft. Geniet ervan op de juiste temperatuur: rond 17 graden. Best te drinken tussen zijn derde en tiende jaar, prachtig!

Tuscany’s most honored vineyard estate, Castello Banfi’s award-winning wines are exported to over 90 countries around the world. Lauded for groundbreaking research on the Sangiovese vine to produce superior Brunello and super Tuscan wines; producing healthy, more organic wines that are low in sulfites and histamines; and developing cutting edge winemaking techniques, Castello Banfi is the first winery in the world to be awarded international recognition for exceptional environmental, ethical and social responsibility (ISO 14001 and SA8000) as well as an international leader in customer satisfaction (ISO 9001:2000). Castello Banfi is a beacon for hospitality in the region, with a full service enoteca, glass museum, winery tours, informal La Taverna for lunch, fine dining at La Sala dei Grappoli, and luxury rooms and suites at the highly acclaimed Castello Banfi – Il Borgo.

Region Bolgheri
Vineyards in Bolgheri, Tuscany, famous for its prestigious wines and its exceptional territory. Alluvial soils, limestone and clay.
The grapes of ASKA are vinified with a brief maceration in temperature-controlled stainless steel tanks for approximately 12-14 days. Once the alcoholic and malolactic fermentations are completed, the wine is aged for 10 months in oak barrels, completing its evolution with appropriate bottle aging.

ASKA, in Etruscan means container.

8. Pommard-Rugiens 1e Cru 1983
A.C. Pommard 1e Cru
100% Pinot Noir
Les Héritiers Armand Girardin, Pommard
13% Vol. - Veiling Jordaens 20 €

Om er nog een schepje bovenop te doen en met een zeker risico nog eens een oude bourgogne opengedaan. De fles bevatte een enorme hoeveelheid bezinksel, de kurk kwam er als vanzelfsprekend in stukken en brokken uit. Tijdig gedecanteerd, met het risico dat de wijn zou plat vallen. Maar dat viel allemaal heel erg mee.

De kleur helder en intens, zeer doorzichtig, tuilé maar met een mooie glans.
Vol tot intense neus met “schoon fruit”, gestoofde pruim en gestoofde kriek, kreupelhout, bij aanvang karamel, cacao, tijm en andere kruiden, putteke bij aanvang, finesserijke wijn met de distinctie van de ouderdom.
Ook in de mond veel finesse en harmonie, goede lengte.


Les Rugiens is een Premier Cru wijngaard in de Pommard appellatie in de subregio Côte de Beaune van Bourgogne. Het is één van de hoogst aangeschreven (en geprijsde) wijngaarden, samen met Epenots. Sommigen vinden hem een Grand Cru waardig (die zijn er niet in Pommard). De wijnen, gemaakt van Pinot Noir zijn vol en rijp van karakter met rokerige, kruidige aroma’s. De wijnen kunnen voor vele jaren gelagerd worden.

De Wijngaard ligt ten zuiden van het dorp Pommard, verdeeld in twee percelen, gescheiden door een veldweg: Les Rugiens Bas en Les Rugiens Hauts. Zoals in Epenots worden de wijnen geblend van deze twee climats Rugiens genoemd. Maar Les Rugiens Bas wordt veelal als de beste aanzien en wordt dan ook vak zo vernoemd op de labels.

De aparte vermelding heeft voor wat consternatie gezorgd bij de applicatie voor een grand cru promotie bij de INAO. Zoals bij de meeste bourgognes is de identiteit van de producent een sleutelelement voor de kwaliteit van de beste Rugiens-wijnen.

De gespierde structuur van de wijnen is vaak toegeschreven aan het rijke ijzerpercentage in de grond, die ook blijkt uit de rode kleur ervan. Rugiens betekent dan ook roodachtig. De steenachtige, kalkhoudende bovengrond ligt op een laag leem en is goed doorlaatbaar. De wingerd moet hard werken om aan water en voeding te geraken. Dit beperkt de opbrengst en zorgt voor kleine bessen van hoge kwaliteit en dus voor geconcentreerde wijnen.

Les Rugiens is zuid-oost gericht en profiteert van zonlicht voor een groot deel van de dag. Een bevoordeligd microclimaat voor de wijnbouw, de druiven krijgen ruim de tijd om tot volle fenologische rijpheid te komen in het eerder koele Boergondische klimaat.
--

Veilingmeester N.V. Jordaens


Ga naar locatie: