Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
De UGCB degustatie jaargang 2017
19-02-2020, 06:52 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 20-02-2020 om 11:51 AM door wvd.)
Bericht: #1
De UGCB degustatie jaargang 2017
Ook dit jaar parkeerden vele leden van deze vereniging even in Brussel om de pers, importeurs en enkele binnen geglipte buitenstaanders (Wink) de recentst gebottelde jaargang te laten proeven. Een ideale gelegenheid om de vinger aan de pols te houden van wat toch de meest invloedrijke wijnregio van de wereld is.
Dit jaar proefden we 2017, een na topjaren 2015 en 2016 en voor topjaren (onder voorbehoud van proeven) 2018 (en volgens de laatste berichten ook 2019), jaar dat uiteraard dreigt over het hoofd gezien te worden. In vroeger tijden werden die jaren dan een pak(je) goedkoper aangeboden om de koper over de streep te trekken. Maar toen ik een eigenaar suggereerde zijn prijzen wat te laten zakken, antwoordde hij me "hoe moet ik dan mijn kinderen voeden". Huh Ter info: de man grapte.
Zo dus: Een kleine aanloop via de droge witte leert ons: mooi jaar, frisse, sprankelende wijnen op enkele na die ik toch iets zwaar en houterig vond (nu, jong hé!).
Graves /Pessac-Lognan blanc:
TOP: Chevalier, dan Malartic en daarna Pape Clément, wat vetter, minder spanning. SHL vond ik minder, hint van muf, bittertje, hout.
Ontdekking: Chantegrive Cuvée Caroline. Domein zwaar geteisterd door vorst en hagel, geen rode en enkele deze witte cuvée gemaakt. Komt het door de lage opbrengst? Ik vond dit zeer mooi gemaakt en een gesprekje leerde dat er heel goed nagedacht wordt over hoe men tot het beste resultaat komt. Aan minder dan € 20 (?) zeker de moeite!
Ook geproefd: Carbonnieux, Bouscaut, Ferrande, Picque Caillou, SHL (hint van muf, bittertje, hout)

Graves /Pessac-Lognan:
TOP: Carmes HB: niet de krachtigste Bx misschien, maar wel het summum van elegantie en finesse,
Zeer goed: Chevalier, Haut-Bailly en ook Pape Clément
Ook geproefd: Malartic, SHL (hout!) en ook de France, Bouscaut

Saint-Emilion:
De laatste jaren gebeuren hier misschien wel de spannendste dingen. Een lange lijst aanwezigen, gemiddeld zeer goed voor het jaar. Ook hier enkele echt heel mooi gemaakte wijnen.
TOP: La Gaffelière (sublieme subtiliteit), Figeac (tijd nodig!), Clos Fourtet (klassiek), Trottevieille (rasvol, heerlijke CF)
Zeer Goed: Larcis-Ducasse (finesse) en Pavie-Macquin (meer power), Soutard (beter dan 2016), Grand-Mayne (mooie volle evenwichtige wijn en zonder de vroegere overrijpheid, mooie wijn!)
Ontdekking: La Tour Figeac (echt heel mooi en verleidelijk met 80% CF)
Ook geproefd: Villemaurine (iets te tannig?), La Dominique (idem), Balestard en Cap de Mourlin goed, geen top), Valandraud (de meest geconcentreerde maar licht oxidatieve hout stijl), La Couspaude, Franc-Mayne, Canon-la-Gaffelière.


Pomerol:
slechts een paar eigenaars doen de verplaatsing... Waar de meeste GC Bx al te duur is, spant deze AOP de kroon met absoluut ridicule prijzen. Ik ben meestal niet erg onder de indruk van deze AOC op de UGCB, behalve dan La Conseillante, één van de grootste Bx, en (heel) soms Gazin.
TOP: La Conseillante (topwijn)
Zeer Goed: Beauregard nooit geproefd op dit niveau, wellicht helpt de 45%CF dit jaar.
Ontdekking: La Cabanne is geen "grote" wijn, maar wel mooi rond en soepel en niet te duur voor Pomerol
Tegenvaller: Gazin, normaal 1 van mijn favorieten was erg simpel, nochtans goede pers, dus misschien slechte fles?
Ook geproefd: Clinet (zelden mijn favoriet, maar goed), Croix de Gay, Bon Pasteur

Margaux:
de meest divers stijlen in deze AOP
TOP: Brane-Cantenac (topwijn)
Zeer goed: du Tertre (1 van de beste die ik proefde van dit merk), Labégorce (jawel!), Ferrière (écht Margaux getypeerd, beter dan stalgenoot DV), Marquis de Terme (de laatste jaren minder massief)
Tegenvaller: Prieuré-Lichine (tiens...?)
Ook geproefd: Giscours, Lascombes (iets hout), Monbrison (meer volume dan voorheen), Rauzan-Gassies, Siran, Desmirail

Moulis:
TOP:
Goed: Poujeaux (goed, maar wordt al duur en bvb Labégorce vind ik dan een betere koop)
Tegenvaller: Maucaillou (vond ik de minste wijn van de degustatie met echt rauwe tannines)

Saint-Julien:
de voor mij dikwijls de top AOC van Bx op de UGCB
TOP: Saint-Pierre, Leoville-Poyferré, Léoville-Barton
Zeer goed: Langoa-Barton (kort achter Léoville!), Gruaud-Larose (hou er maar rekening mee!), Branaire-Ducru (zijn eigen zelve)
Tegenvaller: Lagrange (best OK, meer verwacht toch)
Ook geproefd: Gloria (soepel), Beychevelle (goed, eindelijk wat volume!), Talbot (beter dan vroeger, maar moet nog tandje bij!)

Pauillac:
TOP: Pichon-Lalande en in iets mindere mate Lynch-Bages
Zeer goed: Lynch-Bages (mooie, volle maar iets simpele wijn toch voor die prijzen)
Tegenvaller: Batailley (minder dan de stalgenoot), Duhart-Milon (geen slechte wijn, maar in de verste versie zijn prijs niet waard), Clerc-Milon (er zijn betere Crus Bourgeois),
Ook geproefd: Lynch-Moussas (beter dan Batailley dit jaar), Haut-Bages-Libéral (nu bio, niet de meest complexe, maar best goed)

Saint-Estephe:
TOP:
Zeer goed:
Tegenvaller:
Ook geproefd: Lafon-Rochet, Phélan-Ségur, de Pez (goede tannines hier), Cos Labory


Sauternes: AH, eindelijk aangekomen bij de beste rqp in Bordeaux. De beste en moeilijkst te maken wijn verkopen de Bordelzen aan de laagste prijzen, profiteer ervan. En die wijnen combineren dan ook nog met quasi alles!
TOP: de Fargues
Zeer goed: Clos Haut Peyraguey, Lafaurie-Peyraguey, Sigalas-Rabaud, Doisy-Védrines, maar ook Rayne-Vigneau, Rieussec, Tour Blanche.
Ik hou in 't algemeen wel iets meer van de relatief minder zoete wijnen met meer spanning, eerder type Barsac, maar ook de drie laatste wijnen, de vetste, waren zeer mooi. Koop de goedkoopste!
Ontdekking: Bastor-Lamontagne zeer mooi dit jaar, mooie spanning, niet op niveau van de boven genoemde misschien, maar wel zeer bruikbaar en al perfect te drinken. een aanrader.


CONCLUSIE:
neen, het is geen groot jaar. De wijnen zijn (uiteraard) lichter dan 2015 en 2016 en wellicht ook 2018. Maar vele zullen wellicht al relatief snel kunnen gedronken worden, zelfs na een jaar of 5 à 6. Dat is vooral te danken aan de veel zachtere tannines die ook in Bx aan een opgang bezig zijn, het werd wel tijd...)
Momenteel zijn de prijzen zonder twijfel veel te hoog om koopwaardig te zijn en dat is toch erg jammer. Wellicht zijn ze binnen enkele jaren wel te vinden op dumpsites en veilingen en dan toeslaan voor (enkel) de beste wijnen zou wel eens een slimme move kunnen blijken voor liefhebbers die meer geven om finesse en drinkplezier dan om pure kracht en densiteit en / of geen 15 jaar willen wachten. )

Mijn favorieten: Carmes-Haut-Brion, La Gaffelière, Trottevieille, Figeac, La Conseillante, Brane-Cantenac, Saint-Pierre, Léoville-Poyferré, Léoville-Barton, Pichon-Lalande. En alle Sauternes natuurlijk Cool

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
20-02-2020, 12:09 AM
Bericht: #2
RE: De UGCB degustatie jaargang 2017
Mooi, toch wel een toffe job hé, wijnhandelaar cheers Rolleyes

In blind, we trust Cool
20-02-2020, 12:25 AM
Bericht: #3
RE: De UGCB degustatie jaargang 2017
Bedankt voor deze interessante opmerkingen.

Goedenacht,

Van harte.
Thierry Debaisieux
20-02-2020, 12:36 AM
Bericht: #4
RE: De UGCB degustatie jaargang 2017
Toevallig geen 'Fleur Cardinale' kunnen proeven.

Na hele strenge selectie hebben zij enkel 1000 genummerde magnums op de markt gebracht. Is ook mijn enige fles 2017 die ik kocht.
20-02-2020, 01:46 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 20-02-2020 om 04:38 PM door Marc.)
Bericht: #5
RE: De UGCB degustatie jaargang 2017
Niet gemakkelijk, om jonge Bordeaux Grand Cru te proeven. Ik kwam terug met 60 (korte) proefnotities.Voor wat het waard is: dit zijn in het kort mijn favorieten.
Saint-Emilion: Valandraud, Tour-Figeac
Pomerol: La Conseillante, Bon Pasteur
Margaux: Prieuré-Lichine (ik vond die goed, wvd), Marquis de Terme, Durfort-Viviens
Pauillac: Grand Puy Ducasse,
Graves /Pessac-Leognan: Malartic-Lagravière, Carmes Haut Brion
Saint-Julien: vond ik nogal vegetaal, behalve Branaire-Ducru, maar niet alles geproefd moet ik toegeven.

Tijdens de laatste "atelier" met Vicky Corbeels en Andy De Brouwer werd Beychevelle geserveerd. Het kan door de setting komen (rode fluwelen zeteltjes, tafellampjes tussen de plaatsen, knus en intiem), maar die St Julien overtrof alles wat ik beneden had geproefd. Verfijning, sap, fruit.
20-02-2020, 08:04 AM
Bericht: #6
RE: De UGCB degustatie jaargang 2017
Ik was er ook, bedankt Werner!!
Comments volgen.

... en welkom terug Marc!

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
20-02-2020, 11:48 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 20-02-2020 om 11:55 AM door wvd.)
Bericht: #7
RE: De UGCB degustatie jaargang 2017
(20-02-2020 01:46 AM)Marc schreef:  Niet gemakkelijk, om jonge Bordeaux Grand Cru te proeven. Ik kwam terug met 60 (korte) proefnotities.Voor wat het waard is: dit zijn in het kort mijn favorieten.
Saint-Emilion: Valandraud, Tour-Figeac
Pomerol: La Conseillante, Bon Pasteur
Margaux: Prieuré-Lichine (ik vond die goed, wvd), Marquis de Terme, Durfort-Viviens
Saint-Estephe: Grand Puy Ducasse,
Graves /Pessac-Leognan: Malartic-Lagravière, Carmes Haut Brion
Saint-Julien: vond ik nogal vegetaal, behalve Branaire-Ducru, maar niet alles geproefd moet ik toegeven.

Tijdens de laatste "atelier" met Vicky Corbeels en Andy De Brouwer werd Beychevelle geserveerd. Het kan door de setting komen (rode fluwelen zeteltjes, tafellampjes tussen de plaatsen, knus en intiem), maar die St Julien overtrof alles wat ik beneden had geproefd. Verfijning, sap, fruit.

Ik was inderdaad nogal verrast over Prieuré-Lichine (vandaar de "tiens..."). Misschien de fles, maar zo kort na botteling?
Beychevelle proefde ik ook goed en beter dan ooit tevoren. Die was altijd al veel te mager. Ik heb absoluut niks vegetaal ontdekt in de genoemde Saint-Juliens. En uiteraard is de context waarin je proeft niet onbelangrijk.

PS: GPD is Pauillac hé... Wink

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
20-02-2020, 12:25 PM
Bericht: #8
RE: De UGCB degustatie jaargang 2017
(20-02-2020 01:46 AM)Marc schreef:  Niet gemakkelijk, om jonge Bordeaux Grand Cru te proeven. Ik kwam terug met 60 (korte) proefnotities.Voor wat het waard is: dit zijn in het kort mijn favorieten.
Saint-Emilion: Valandraud, Tour-Figeac
Pomerol: La Conseillante, Bon Pasteur
Margaux: Prieuré-Lichine (ik vond die goed, wvd), Marquis de Terme, Durfort-Viviens
Saint-Estephe: Grand Puy Ducasse,
Graves /Pessac-Leognan: Malartic-Lagravière, Carmes Haut Brion
Saint-Julien: vond ik nogal vegetaal, behalve Branaire-Ducru, maar niet alles geproefd moet ik toegeven.

Tijdens de laatste "atelier" met Vicky Corbeels en Andy De Brouwer werd Beychevelle geserveerd. Het kan door de setting komen (rode fluwelen zeteltjes, tafellampjes tussen de plaatsen, knus en intiem), maar die St Julien overtrof alles wat ik beneden had geproefd. Verfijning, sap, fruit.

Grand Puy Ducasse is Pauillac Marc. Wink
Welkom terug hier trouwens! cheers

Save water drink wine!
20-02-2020, 04:41 PM
Bericht: #9
RE: De UGCB degustatie jaargang 2017
(20-02-2020 12:25 PM)Benz schreef:  Grand Puy Ducasse is Pauillac Marc. Wink
Welkom terug hier trouwens! cheers

Dank voor de opmerking. Er waren een aantal standen met twee domeinen, niet noodzakelijk zelfde appellation. Ik had beter moeten opletten. ;-)
20-02-2020, 05:36 PM
Bericht: #10
RE: De UGCB degustatie jaargang 2017
(20-02-2020 12:09 AM)fleer schreef:  Mooi, toch wel een toffe job hé, wijnhandelaar cheers Rolleyes

Je hoort me niet klagen over deze kant van de job, maar.....Confused

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
20-02-2020, 07:15 PM
Bericht: #11
RE: De UGCB degustatie jaargang 2017
Bedankt voor de notities! Misschien hier en daar eens iets op de kop tikken aan een mooie korting. Sowieso komt er hier ook al veel minder Bordeaux binnen (heb er dan ook nog ruim voldoende).
21-02-2020, 01:52 PM
Bericht: #12
RE: De UGCB degustatie jaargang 2017
(20-02-2020 12:36 AM)jr02 schreef:  Toevallig geen 'Fleur Cardinale' kunnen proeven.

Na hele strenge selectie hebben zij enkel 1000 genummerde magnums op de markt gebracht. Is ook mijn enige fles 2017 die ik kocht.

Fleur Cardinale is geen lid van de UGCB, net als Beauséjour Duffau. Ik proef die soms wel op de Grand Cercle degustatie, maar ook daar waren ze niet dit jaar.
Zeer eigenaardig verschijnsel daar trouwens, in minder "hete" jaren hebben ze met hun wat koeler terroir toch soms een tikje last van overrijpheid. Normaal gesproken vind ik het een zeer mooie wijn en ik ben toe aan mijn laatste flessen 2003.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
27-02-2020, 11:55 PM
Bericht: #13
RE: De UGCB degustatie jaargang 2017
Het verhaaltje van de UGCB degustatie op mijn blog:
https://wijnkrabbels.wordpress.com/2020/...-bordeaux/

Wijnblogger.
Over Riesling: > Vrienden van de Riesling <
Over alle andere wijnen: > Wijnkrabbels <


Ga naar locatie: