Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pietroso, Montalcino
07-03-2020, 06:05 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 07-03-2020 om 06:06 PM door Thomas.)
Bericht: #1
Pietroso, Montalcino
Ik proefde de wijnen van dit huis in 2014 op de Anteprima van Terre di Toscana en was onder de indruk van het hele gamma.

Eergisteren opende ik een IGT Villa Montosoli uit het gezegende jaar 2010.

Montosoli wordt gezien als een van de belangrijkste cru's in het noorden van Montalcino. Ik proefde er ook al heel mooie van Baricci, Caparzo en Canalicchio di Sopra.

Deze wijngaard bestond niet uit 100% uit sangiovesestokken; er zaten ook nog enkele percenten autochtone variëtieten in, waardoor dit niet als DOCG Brunello mocht gebotteld worden. Daardoor is de wijn minder lang gelagerd dan een brunello: 24 maanden in tonneaus.

Ik las in het nieuwe boek van Ian D'Agata dat dit intussen veranderd is: de oude stokken zijn gerooid en volgende edities van deze wijn zullen wel als brunello op de markt komen.

Kleur: licht intens kersenrood met wat evolutie op de rand.
Neus: gerijpt rood fruit (kersen, aardbeien), leder, gedroogde rozenblaadjes, zwarte peper, balsamico
Mond: belegen fruitige aanzet, balsamico, in medium gaat fruit mooi door, beheerste zuren en mooi versmolten tannine. ABV 14% die niet merkbaar is. Mooie lengte op het fruit. Op dronk.

Mijn vader rook eraan en vroeg of het bourgogne was.
Een wijn die me al op meerdere momenten heeft verbaasd. In het kader van de nebbiolo-pinot noir vs bordeauxdiscussie van de laatste dagen: deze wijn wist op dezelfde avond uitgesproken voorstanders van beide kampen te overtuigen.


Ga naar locatie: