Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Brunello di Montalcino 2015
19-03-2020, 09:16 PM
Bericht: #1
Brunello di Montalcino 2015
De ‘fairy tale vintage', het oogstjaar der oogstjaren dat we als echte liefhebbers van deze edele sangiovese zeker niet mogen missen...

Een beetje leesvoer in deze bizarre tijd waarin we vandaag leven (euh... opgesloten zitten). Gelukkig maken de leugens, bedrog en onkunde uit wijnland een mens iets minder boos dan dezelfde patronen die gepaard gaan met de harde realiteit van vandaag.

Kritische blik op weer 'een jaar van de eeuw'...

https://www.fred-nijhuis.nl/2020/03/brun...cino-2015/

De kritische blik op de wereld van vandaag sparen we maar even op, tot... de dag we gezond en wel met mooi glas in de hand weer gewoon normaal kunnen leven.
19-03-2020, 11:27 PM
Bericht: #2
RE: Brunello di Montalcino 2015
Wat mij betreft een nietszeggend stuk. Ook Fred heeft aandacht nodig. 2015 en 2016 zijn voor mij in ieder geval 2 fantastische jaargangen in Toscane die in stijl goed te vergelijken zijn met Bordeaux 2015 en 2016.

Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio
Handelaar in High-end wijnen
20-03-2020, 11:47 AM
Bericht: #3
RE: Brunello di Montalcino 2015
(19-03-2020 11:27 PM)Vinoco schreef:  Wat mij betreft een nietszeggend stuk. Ook Fred heeft aandacht nodig. 2015 en 2016 zijn voor mij in ieder geval 2 fantastische jaargangen in Toscane die in stijl goed te vergelijken zijn met Bordeaux 2015 en 2016.

Volledig akkoord, met dit artikel bewijst "Fred" dat hij ook graag even invloedrijk zou zijn als de door hem verguisde "wijnschrijvers". Eerst fulmineert hij tegen de "hete" wijngaarden in het zuiden om dan vervolgens Campalto, Ciacci, Poggio di Sotto bij de fantastische wijnen te rekenen, iets wat ik trouwens niet betwijfel, maar het is daar wel warm. Bij de redelijk betrouwbare die zo maar wat aan doen zet hij dan Barbi, die soms heel mooi kan zijn maar bezwaarlijk betrouwbaar genoemd kan (kon) worden en één van de absolute toppers uit het koelere deel, Costanti, komt dan in de wat mindere categorie naast Col d'Orcia en Camigliano. Enfin, de man zal wel zijn smaak hebben, net als iedereen zeker?
Zowel 2015 als 2016 zijn zeer grote jaren in Toscane en welk van de twee je voorkeur heeft zal dan wel blijken binnen enkele jaren. Zelf heb ik nu meestal een lichte voorkeur voor 2016, maar dat zal, net als in Bordeaux en Bourgogne, zeker afhangen van het individuele geval en geen algemene richtlijn zijn, voor zover dat dan al bestaat.

WVD (Wijnhandel Leuvin)
20-03-2020, 02:36 PM
Bericht: #4
RE: Brunello di Montalcino 2015
(19-03-2020 11:27 PM)Vinoco schreef:  Wat mij betreft een nietszeggend stuk. Ook Fred heeft aandacht nodig. 2015 en 2016 zijn voor mij in ieder geval 2 fantastische jaargangen in Toscane die in stijl goed te vergelijken zijn met Bordeaux 2015 en 2016.

Ik kende Fred Nijhuis niet, maar het punt dat hij maakt over 2015 en 2016 kan ik ergens wel volgen. Ik bedoel in het algemeen, want ik heb weinig tot geen ervaring met wijnen uit Toscane van die jaren. Maar de algemene trend dat 2015 een heel rijp jaar is, en 2016 wat frisser, zal ook gevolgen hebben voor de voorkeuren van eenieder. Hij stelt in zijn artikel toch redelijk duidelijk dat hij eerder voor elegante, fijnere wijnen is. Dus dat hij dan de voorkeur geeft aan 2016 terwijl hij ook redelijk wat mooie wijnen in 2015 gevonden heeft, is toch redelijk duidelijk, niet?

Maar zoals gezegd, ik ken de man zijn voorgeschiedenis niet.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
20-03-2020, 04:33 PM
Bericht: #5
RE: Brunello di Montalcino 2015
(20-03-2020 02:36 PM)Olivier schreef:  
(19-03-2020 11:27 PM)Vinoco schreef:  Wat mij betreft een nietszeggend stuk. Ook Fred heeft aandacht nodig. 2015 en 2016 zijn voor mij in ieder geval 2 fantastische jaargangen in Toscane die in stijl goed te vergelijken zijn met Bordeaux 2015 en 2016.

Ik kende Fred Nijhuis niet, maar het punt dat hij maakt over 2015 en 2016 kan ik ergens wel volgen. Ik bedoel in het algemeen, want ik heb weinig tot geen ervaring met wijnen uit Toscane van die jaren. Maar de algemene trend dat 2015 een heel rijp jaar is, en 2016 wat frisser, zal ook gevolgen hebben voor de voorkeuren van eenieder. Hij stelt in zijn artikel toch redelijk duidelijk dat hij eerder voor elegante, fijnere wijnen is. Dus dat hij dan de voorkeur geeft aan 2016 terwijl hij ook redelijk wat mooie wijnen in 2015 gevonden heeft, is toch redelijk duidelijk, niet?

Maar zoals gezegd, ik ken de man zijn voorgeschiedenis niet.

2015 is niet een heel rijp jaar. 2003 is een heel rijp jaar net zoals 2009. 2015 is zoals 2018 en 2019. Dit soort rijpe jaren (dus niet hele rijpe) Zijn tegenwoordig de basis. Dat Fred (en ik ken hem wel) niet zo van de stijl van 2015 houdt betekent niet dat hij daarmee moet zeggen dat het geen halleluja jaar is, dat is het namelijk wel. Afijn...ik kan er nog een poosje over doorgaan maaris niet relevant. Zoals gezegd: een nikszeggend stuk.

Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio
Handelaar in High-end wijnen
20-03-2020, 06:44 PM
Bericht: #6
RE: Brunello di Montalcino 2015
Op basis van enkele Rosso’s van 15 en 16 begrijp ik wel dat je over gelijkaardige verschillen als in Bdx, Bourgogne, de Rhône en de Langhe kunt spreken. Beide mooie jaren maar met een ander fruitprofiel.

Ben ik trouwens de enige die zich stoort aan de vele spellingsfouten in Italiaanse namen? Montosoli is een van de mooiste cru’s van Montalcino en Agostina Pieri is een van die dames die deftige brunello maken.
Als je in een bourgogneverslag over Le Chombertin of over Sylvain Esmonin zou lezen, hoe serieus zou je die recensie dan nog nemen?
22-03-2020, 01:16 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 22-03-2020 om 01:18 PM door wvd.)
Bericht: #7
RE: Brunello di Montalcino 2015
(20-03-2020 06:44 PM)Thomas schreef:  Op basis van enkele Rosso’s van 15 en 16 begrijp ik wel dat je over gelijkaardige verschillen als in Bdx, Bourgogne, de Rhône en de Langhe kunt spreken. Beide mooie jaren maar met een ander fruitprofiel.

Ben ik trouwens de enige die zich stoort aan de vele spellingsfouten in Italiaanse namen? Montosoli is een van de mooiste cru’s van Montalcino en Agostina Pieri is een van die dames die deftige brunello maken.
Als je in een bourgogneverslag over Le Chombertin of over Sylvain Esmonin zou lezen, hoe serieus zou je die recensie dan nog nemen?

Daar heb je nu eens dik gelijk in.
@Vinoco: ben ik met je eens: 2015 is wel degelijk een halleluja jaar!

WVD (Wijnhandel Leuvin)
11-06-2020, 10:15 AM
Bericht: #8
RE: Brunello di Montalcino 2015
Wat een weelde, Bordeaux 2019 is volop bezig, Brunello 2015 is op de markt en Toscane 2016 is ook grotendeels te koop ... ik zal keuzes moeten maken, moeilijke keuzes Confused

In blind, we trust Cool
11-06-2020, 12:18 PM
Bericht: #9
RE: Brunello di Montalcino 2015
(11-06-2020 10:15 AM)fleer schreef:  Wat een weelde, Bordeaux 2019 is volop bezig, Brunello 2015 is op de markt en Toscane 2016 is ook grotendeels te koop ... ik zal keuzes moeten maken, moeilijke keuzes Confused

En dan vergeet je Champagne 2008 nog. Over porno gesproken....

Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio
Handelaar in High-end wijnen
11-06-2020, 02:06 PM
Bericht: #10
RE: Brunello di Montalcino 2015
(11-06-2020 10:15 AM)fleer schreef:  Wat een weelde, Bordeaux 2019 is volop bezig, Brunello 2015 is op de markt en Toscane 2016 is ook grotendeels te koop ... ik zal keuzes moeten maken, moeilijke keuzes Confused

En je vergeet dan nog het belangrijkste : Bourgogne 2018 komt stilaan binnen!!

WVD (Wijnhandel Leuvin)
11-06-2020, 11:40 PM
Bericht: #11
RE: Brunello di Montalcino 2015
(11-06-2020 02:06 PM)wvd schreef:  
(11-06-2020 10:15 AM)fleer schreef:  Wat een weelde, Bordeaux 2019 is volop bezig, Brunello 2015 is op de markt en Toscane 2016 is ook grotendeels te koop ... ik zal keuzes moeten maken, moeilijke keuzes Confused

En je vergeet dan nog het belangrijkste : Bourgogne 2018 komt stilaan binnen!!

Bourgogne? dat ken ik niet, hoeveel kost zo'n fles die beter is dan een Toscaan of een Bordeaux van 40/50€
95/97 Parker in Bourgogne, wat betaal je daarvoor?

In blind, we trust Cool
12-06-2020, 07:37 PM
Bericht: #12
RE: Brunello di Montalcino 2015
(11-06-2020 11:40 PM)fleer schreef:  
(11-06-2020 02:06 PM)wvd schreef:  
(11-06-2020 10:15 AM)fleer schreef:  Wat een weelde, Bordeaux 2019 is volop bezig, Brunello 2015 is op de markt en Toscane 2016 is ook grotendeels te koop ... ik zal keuzes moeten maken, moeilijke keuzes Confused

En je vergeet dan nog het belangrijkste : Bourgogne 2018 komt stilaan binnen!!

Bourgogne? dat ken ik niet, hoeveel kost zo'n fles die beter is dan een Toscaan of een Bordeaux van 40/50€
95/97 Parker in Bourgogne, wat betaal je daarvoor?

Een echte Bourgogneliefhebber houdt geen rekening met punten van Parker. Een echte Bourgogneliefhebber gaat proeven op degustaties bij zijn wijnhandelaar of stapt in zijn wagen en rijdt zelf naar zijn geliefkoosde domeinen in de regio. Ik herinner mij dat ik vroeger op de degustaties bij WMU de wijnen van Philippe Charlopin voorgeschoteld kreeg met dan steeds de uitleg dat dit voor Parker dé top was.
Jezus, wat een vreselijke wijnen. Overextractie en zuigen aan een in wijn gedrenkte plank. Dat was het advies van Parker. Dat kan dan voor Bordeaux misschien opgaan maar de echte Bourgogneliefhebber heeft Charlopin terug op de plaats gezet waar hij thuishoort, achteraan het peloton.
Maar die discussie hoort hier niet thuis bij Brunello en het is toch een eindeloos welles nietes verhaal.
13-06-2020, 06:24 AM
Bericht: #13
RE: Brunello di Montalcino 2015
(12-06-2020 07:37 PM)FRANCISPICCART schreef:  
(11-06-2020 11:40 PM)fleer schreef:  
(11-06-2020 02:06 PM)wvd schreef:  
(11-06-2020 10:15 AM)fleer schreef:  Wat een weelde, Bordeaux 2019 is volop bezig, Brunello 2015 is op de markt en Toscane 2016 is ook grotendeels te koop ... ik zal keuzes moeten maken, moeilijke keuzes Confused

En je vergeet dan nog het belangrijkste : Bourgogne 2018 komt stilaan binnen!!

Bourgogne? dat ken ik niet, hoeveel kost zo'n fles die beter is dan een Toscaan of een Bordeaux van 40/50€
95/97 Parker in Bourgogne, wat betaal je daarvoor?

Een echte Bourgogneliefhebber houdt geen rekening met punten van Parker. Een echte Bourgogneliefhebber gaat proeven op degustaties bij zijn wijnhandelaar of stapt in zijn wagen en rijdt zelf naar zijn geliefkoosde domeinen in de regio. Ik herinner mij dat ik vroeger op de degustaties bij WMU de wijnen van Philippe Charlopin voorgeschoteld kreeg met dan steeds de uitleg dat dit voor Parker dé top was.
Jezus, wat een vreselijke wijnen. Overextractie en zuigen aan een in wijn gedrenkte plank. Dat was het advies van Parker. Dat kan dan voor Bordeaux misschien opgaan maar de echte Bourgogneliefhebber heeft Charlopin terug op de plaats gezet waar hij thuishoort, achteraan het peloton.
Maar die discussie hoort hier niet thuis bij Brunello en het is toch een eindeloos welles nietes verhaal.

Begrijp je en sluit me hier ook bij.
Ik koop geen enkele wijn meer omdat die RP95+ is of van gelijk wie van de goeroes.
Als de wijn geproefd wordt op een degustatie, privé, op het domein of bij een handelaar en dit bevalt dan ga ik over tot aankoop.
Ongeacht de regio, prijs of eender wat, als het maar smaakt.

Om even on topic te gaan, nog geen brunello 2015 gekocht.

https://www.instagram.com/the_taste_athlete/
13-06-2020, 09:41 AM
Bericht: #14
RE: Brunello di Montalcino 2015
(12-06-2020 07:37 PM)FRANCISPICCART schreef:  Een echte Bourgogneliefhebber houdt geen rekening met punten van Parker. Een echte Bourgogneliefhebber gaat proeven op degustaties bij zijn wijnhandelaar of stapt in zijn wagen en rijdt zelf naar zijn geliefkoosde domeinen in de regio. Ik herinner mij dat ik vroeger op de degustaties bij WMU de wijnen van Philippe Charlopin voorgeschoteld kreeg met dan steeds de uitleg dat dit voor Parker dé top was.
Jezus, wat een vreselijke wijnen. Overextractie en zuigen aan een in wijn gedrenkte plank. Dat was het advies van Parker. Dat kan dan voor Bordeaux misschien opgaan maar de echte Bourgogneliefhebber heeft Charlopin terug op de plaats gezet waar hij thuishoort, achteraan het peloton.
Maar die discussie hoort hier niet thuis bij Brunello en het is toch een eindeloos welles nietes verhaal.

Deze Parker liefhebber (we hebben simpelweg dezelfde smaak) is het helemaal met je eens. Parker heeft nooit een liefdevolle verhouding gehad met Bourgogne en/of de wijnen nooit begrepen. Net zoals ik. Voor rood dan. Na jarenlang de ene na de andere top pinot noir in mijn glas gegoten te hebben gekregen door mijn vrienden (ze konden maar niet accepteren dat ik het niets vond...banghead ) was er eindelijk een moment waarbij ik riep: "YES!!! Deze Pinot Noir kan ik echt wel waarderen!"
Bleek dat de Mazis Chambertin van Dugat-Py zo'n beetje de meest dikke a-typische pinot noir was die gemaakt wordt en door de bourgogne liefhebbers volledig wordt afgeschoten.....na dat moment is men wel gestopt met proberen haha.

Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio
Handelaar in High-end wijnen
13-06-2020, 10:24 AM
Bericht: #15
RE: Brunello di Montalcino 2015
(13-06-2020 09:41 AM)Vinoco schreef:  
(12-06-2020 07:37 PM)FRANCISPICCART schreef:  Een echte Bourgogneliefhebber houdt geen rekening met punten van Parker. Een echte Bourgogneliefhebber gaat proeven op degustaties bij zijn wijnhandelaar of stapt in zijn wagen en rijdt zelf naar zijn geliefkoosde domeinen in de regio. Ik herinner mij dat ik vroeger op de degustaties bij WMU de wijnen van Philippe Charlopin voorgeschoteld kreeg met dan steeds de uitleg dat dit voor Parker dé top was.
Jezus, wat een vreselijke wijnen. Overextractie en zuigen aan een in wijn gedrenkte plank. Dat was het advies van Parker. Dat kan dan voor Bordeaux misschien opgaan maar de echte Bourgogneliefhebber heeft Charlopin terug op de plaats gezet waar hij thuishoort, achteraan het peloton.
Maar die discussie hoort hier niet thuis bij Brunello en het is toch een eindeloos welles nietes verhaal.

Deze Parker liefhebber (we hebben simpelweg dezelfde smaak) is het helemaal met je eens. Parker heeft nooit een liefdevolle verhouding gehad met Bourgogne en/of de wijnen nooit begrepen. Net zoals ik. Voor rood dan. Na jarenlang de ene na de andere top pinot noir in mijn glas gegoten te hebben gekregen door mijn vrienden (ze konden maar niet accepteren dat ik het niets vond...banghead ) was er eindelijk een moment waarbij ik riep: "YES!!! Deze Pinot Noir kan ik echt wel waarderen!"
Bleek dat de Mazis Chambertin van Dugat-Py zo'n beetje de meest dikke a-typische pinot noir was die gemaakt wordt en door de bourgogne liefhebbers volledig wordt afgeschoten.....na dat moment is men wel gestopt met proberen haha.

Zijn de Californische Pinot Noirs dan niks voor jou? Die zijn toch rijper en voller.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
13-06-2020, 10:40 AM
Bericht: #16
RE: Brunello di Montalcino 2015
(13-06-2020 10:24 AM)Olivier schreef:  Zijn de Californische Pinot Noirs dan niks voor jou? Die zijn toch rijper en voller.

Die vind ik inderdaad minder erg....maar blijft Pinot....Confused

Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio
Handelaar in High-end wijnen
13-06-2020, 10:45 AM
Bericht: #17
RE: Brunello di Montalcino 2015
(13-06-2020 09:41 AM)Vinoco schreef:  
(12-06-2020 07:37 PM)FRANCISPICCART schreef:  Een echte Bourgogneliefhebber houdt geen rekening met punten van Parker. Een echte Bourgogneliefhebber gaat proeven op degustaties bij zijn wijnhandelaar of stapt in zijn wagen en rijdt zelf naar zijn geliefkoosde domeinen in de regio. Ik herinner mij dat ik vroeger op de degustaties bij WMU de wijnen van Philippe Charlopin voorgeschoteld kreeg met dan steeds de uitleg dat dit voor Parker dé top was.
Jezus, wat een vreselijke wijnen. Overextractie en zuigen aan een in wijn gedrenkte plank. Dat was het advies van Parker. Dat kan dan voor Bordeaux misschien opgaan maar de echte Bourgogneliefhebber heeft Charlopin terug op de plaats gezet waar hij thuishoort, achteraan het peloton.
Maar die discussie hoort hier niet thuis bij Brunello en het is toch een eindeloos welles nietes verhaal.

Deze Parker liefhebber (we hebben simpelweg dezelfde smaak) is het helemaal met je eens. Parker heeft nooit een liefdevolle verhouding gehad met Bourgogne en/of de wijnen nooit begrepen. Net zoals ik. Voor rood dan. Na jarenlang de ene na de andere top pinot noir in mijn glas gegoten te hebben gekregen door mijn vrienden (ze konden maar niet accepteren dat ik het niets vond...banghead ) was er eindelijk een moment waarbij ik riep: "YES!!! Deze Pinot Noir kan ik echt wel waarderen!"
Bleek dat de Mazis Chambertin van Dugat-Py zo'n beetje de meest dikke a-typische pinot noir was die gemaakt wordt en door de bourgogne liefhebbers volledig wordt afgeschoten.....na dat moment is men wel gestopt met proberen haha.

Haha, inderdaad, heb 1 x Dugat Py gedronken (bij Venne ooit, de goede,ouwe tijd) en we dachten dat het een syrah was, zo krachtig, ook veel te veel houtinvloeden...
Heb t zelfs teruggevonden op t forum (was de Gevrey VV 2001)
Er staat een Labet tussen ook trouwens..
En Clos Rougeard 2002 (toen dat nog 45 euro kostte)

http://www.vinejo.freebb.be/thread-728-p...at#pid6978

Al 10 jaar geleden Rolleyes

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)


Ga naar locatie: