Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Val delle Corti Chianti Classico
21-03-2020, 06:31 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 21-03-2020 om 06:33 PM door Thomas.)
Bericht: #1
Val delle Corti Chianti Classico
Een domein in Radda in Chianti. Hoewel Radda vroeger één van de koelste gemeenten was met soms stroeve wijnen met harde tannine, lijkt de opwarming van de aarde hier ervoor te zorgen dat de wijnen hier altijd maar mooier worden en toch fraîcheur behouden. Andere mooie namen die ik in de buurt al proefde zijn Monteraponi, Istine, Montevertine, Caparsa.

Eerste jaargang die ik ooit proefde van de gewone CC was een zeer mooie 2011 in de zomer van 2014. Ik had gelezen dat Sean O'Callaghan, toen wijnmaker bij het schitterende Riecine hier als consultant hielp.
Als die wijn op de lijst stond in de heerlijke enoteca Terra di Piero in Arezzo (recht tegenover de zaak waar "la vita è bella" is opgenomen), moest ik 'm proeven, en sindsdien stond de tenuta op mijn lijst van 'te bezoeken'.

Eigenaar is de sympathieke Roberto Bianchi, die we onaangekondigd bezochten op 2/7/2018. Hoe weet ik dit nog zo precies? We reden zijn oprit op en hij vertrok net om zijn kinderen naar de palio in Siena te brengen. Als we enkele uren later konden terugkeren wou hij ons ontvangen... dan maar even bij een vast adres nog wat doosjes gaan halen ondertussen.

We kregen een hele uitleg op zijn terras, met zicht op één van zijn mooiste wijngaarden, die net ligt naast degene waar de mensen van Montevertine hun Montevertine (2e wijn na le Pergole Torte) mee maken. Doordat zijn wijngaard net iets minder zon opvangt door de schaduw van een heuvel in het westen heeft hij minder problemen met teveel zon en warmte in de namiddag dan die van Montevertine.

Verder gepraat over mooie wijnen over de hele wereld, over zijn liefde voor cool climate en monovariëtale wijnen (riesling en pinot noir).

We proefden (en kochten) er toen

-Lo Straniero IGT Toscana 2016: 65% sangiovese, 35% merlot. Een zeer geslaagde IGT zonder veel pretentie. Zou een prachtige huiswijn zijn op restaurant. Net als zovelen had hij in de jaren 90 merlot aangeplant, nu zou hij het nooit meer doen...

-Chianti Classico 2014: 95% sangiovese, 5% cannaiolo. ondanks het moeilijke jaar een zeer mooie ouderwetse chianti classico, vers rood fruit, leder, voldoende gestoffeerd. Vorige zomer nog een ster op een CC-vergelijking met vrienden, laatste fles deze winter uitgedronken. Het werd stilaan tijd.

-Chianti Classico 2015: 95% sangiovese, 5% cannaiolo. Veel rijper fruit dan de 2014, ook steviger in de alcohol, maar alles mooi evenwichtig door strakke zuren en tannine. Een CC die momenteel op dronk is maar nog even goed enkele jaren kan blijven liggen. Gisteren geopend, heerlijk bij het avondeten, vandaag nog mooier versmolten.

-Chianti Classico Riserva 2015: eentje voor de lange adem. Geen CC Riserva om te imponeren met nieuw getoast hout, maar een grote bewaarwijn.

Hoe komt het dat ik nog zo goed de datum weet waarop we hem bezochten? Ons bezoek laat in de namiddag moesten we stopzetten omdat we nog een uur rijden voor de boeg hadden, vooraleer we op onze stek naar België - Japan konden kijken.

De man schonk ons nog een fles CC 2015 gratis om de Rode Duivels een hart onder de riem te steken...

Grazie signore Bianchi!
21-03-2020, 07:45 PM
Bericht: #2
RE: Val delle Corti Chianti Classico
Mooi verslagje cheers

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
21-03-2020, 07:54 PM
Bericht: #3
RE: Val delle Corti Chianti Classico
(21-03-2020 07:45 PM)Olivier schreef:  Mooi verslagje cheers

Jah, om één of andere reden heb ik ineens wat meer tijd...
21-03-2020, 07:57 PM
Bericht: #4
RE: Val delle Corti Chianti Classico
(21-03-2020 07:54 PM)Thomas schreef:  
(21-03-2020 07:45 PM)Olivier schreef:  Mooi verslagje cheers

Jah, om één of andere reden heb ik ineens wat meer tijd...

Smile elk nadeel heeft zijn voordeel!

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)


Ga naar locatie: