Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Clemens Busch, Mosel
19-04-2020, 12:00 PM
Bericht: #1
Clemens Busch, Mosel
Dit domein is hier al regelmatig gepasseerd maar had nog geen eigen topic. Bij deze...

Vom roten Schiefer 2014, Mosel

Gisteren geopend en vandaag verder aan het drinken als aperitiefje. Leuke neus, mineraliteit, wat saffraan, sinaasappel, in de verte een honingtoetsje. Heel frisse en vrij lichte stijl, mooie zuurtjes. Gisteren was deze wijn in het middenstuk wat vlak, net iets te dun. Vandaag is hij eigenlijk beter, tegen mijn verwachtingen in. Meer evenwicht nu. En ook de afdronk valt mij vandaag meer op, vrij lang. Ook de 11,5% alc is mooi meegenomen Wink

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
19-04-2020, 12:34 PM
Bericht: #2
RE: Clemens Busch, Mosel
(19-04-2020 12:00 PM)Olivier schreef:  Gisteren geopend en vandaag verder aan het drinken als aperitiefje. Leuke neus, mineraliteit, wat saffraan, sinaasappel, in de verte een honingtoetsje. Heel frisse en vrij lichte stijl, mooie zuurtjes. Gisteren was deze wijn in het middenstuk wat vlak, net iets te dun. Vandaag is hij eigenlijk beter, tegen mijn verwachtingen in. Meer evenwicht nu. En ook de afdronk valt mij vandaag meer op, vrij lang. Ook de 11,5% alc is mooi meegenomen Wink

Leuk om een notitie van Clemens te lezen! Verrassend dat je het een vrij lichte stijl noemt aangezien Clemens Busch rijke opulente atypische Moezelwijnen maakt. Ik ben fan. Geniet er van vandaag!
Mooi domein om te bezoeken ook.

Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio
Handelaar in High-end wijnen
19-04-2020, 04:59 PM
Bericht: #3
RE: Clemens Busch, Mosel
Citaat: Verrassend dat je het een vrij lichte stijl noemt aangezien Clemens Busch rijke opulente atypische Moezelwijnen maakt.

Heeft misschien met het jaar te maken? 2014 gaf toch eerder slankere wijnen in de Moezel, dacht ik.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
27-04-2020, 12:26 PM
Bericht: #4
RE: Clemens Busch, Mosel
Met alle respect, maar hier vergist Vinoco zich toch een beetje. Ik volg Clemens Busch al ettelijke jaren, en de term "opulent" is nog nooit in mij opgekomen. Integendeel, in hun jeugd zijn de wijnen hier streng en strak, enkele jaren geleden (2013-14-15) bijna ongenietbaar het eerste jaar. Maar na enkele jaren in de kelder worden dit pareltjes. Terecht wijnmaker van het jaar!

Wijnblogger.
Over Riesling: > Vrienden van de Riesling <
Over alle andere wijnen: > Wijnkrabbels <
27-04-2020, 01:26 PM
Bericht: #5
RE: Clemens Busch, Mosel
(27-04-2020 12:26 PM)Marc schreef:  Met alle respect, maar hier vergist Vinoco zich toch een beetje. Ik volg Clemens Busch al ettelijke jaren, en de term "opulent" is nog nooit in mij opgekomen. Integendeel, in hun jeugd zijn de wijnen hier streng en strak, enkele jaren geleden (2013-14-15) bijna ongenietbaar het eerste jaar. Maar na enkele jaren in de kelder worden dit pareltjes. Terecht wijnmaker van het jaar!

Kan dat wel geloven. Het was opmerkelijk dat de wijn nog evolueerde en beter presteerde op dag 2.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
27-04-2020, 02:17 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 27-04-2020 om 02:53 PM door Vinoco.)
Bericht: #6
RE: Clemens Busch, Mosel
(27-04-2020 12:26 PM)Marc schreef:  Met alle respect, maar hier vergist Vinoco zich toch een beetje. Ik volg Clemens Busch al ettelijke jaren, en de term "opulent" is nog nooit in mij opgekomen. Integendeel, in hun jeugd zijn de wijnen hier streng en strak, enkele jaren geleden (2013-14-15) bijna ongenietbaar het eerste jaar. Maar na enkele jaren in de kelder worden dit pareltjes. Terecht wijnmaker van het jaar!

Dank voor het respect Marc. Dat is een goede basis Smile.
Dat heb ik ook voor jouw mening en smaak. Misschien ligt jouw grens van opulent ergens anders dan bij mij. Ik vergis me niet en blijf erbij. Clemens Busch was de 1e (in dat gedeelte van de Moezel) die zich fantatiek richtte op "Spontanvergärung" en in combinatie met zeer rijp fruit zorgt dat voor enorm rijke (opulente), aromatische, expressieve wijnen. Kan me nog goed herinneren dat zijn wijnen in het begin voor een schok zorgde in de Moezel bij de andere boeren en aanhangers van ragfijne klassieke moezelwijnen. "Wat maakt dat oermens nu toch voor vreemde wijnen" werd alom geroepen. Bij Fritz Haag en JJ Prüm konden ze het niet geloven toen ik aangaf dat ik van zijn afwijkende stijl hield en Johannes Selbach (Selbach Oster) wilde zelfs niet meer met mij verder in gesprek. Ik heb er met Clemens vaak hard om gelachen. Clemens was wars van het commentaar en hield stug vast aan zijn stijl. Al snel (uit mijn hoofd vanaf jaargang 2014) kwamen hoge scores van Parker (zij houden daar wel van die rijke rijpe stijl) en kwam ook meer de algemene acceptatie. Al is deze er nog steeds niet van de grote namen bekend van de zo kenmerkende klassieke elegante Moezel stijl.
Zijn stijl zorgt alleen voor 1 probleem.....Voor Moezel begrippen kunnen ze niet echt oud worden. Om die reden is hij al een aantal jaren bezig om zijn wijnen wat te veranderen door te spelen met het restsuiker gehalte en zuurgraad (exact zelfde probleem wat Roman heeft met zijn wijnen (Volxem)). Dat tast overigens de algemene stijl van zijn wijn niet aan. Met ouderen heb ik het overigens niet over 10 jaar. Dat is piepjong voor Riesling. En logisch dat een riesling van niveau in de 1e 8 jaar van zijn leven de 2e dag beter is dan de 1e. Net zo logisch als het feit dat droge rieslings van niveau het 1e jaar lastig te genieten zijn omdat de zuurgraad enorm prominent aanwezig is.
Ik wist niet goed wat uit de kelder te halen op koningsdag maar deze postings over Busch en het mooie weer doen me verlangen naar een Clemens wijn.

Net met veel geweld in de karaf gegooid zodat ie over een uurtje of 2 in het glas kan.

Ben benieuwd!
als je de notitie van Parker leest moet het goedkomen:

From predominantly ungrafted vines on gray slate, the 2015 Pündericher Marienburg Riesling Raffes offers a fascinating bouquet of pure slate with peppery and lemon grass aromas. On the palate, this is a rich and powerful yet elegant and balanced Riesling with great tension, juice and expression. The finish is very long and complex. This is a great dry Mosel Riesling coming from the best part of the Falkenlay terroir of the Pündericher Marienburg. What intensity and finesse! The 2015 will be released in September 2017. 97/100


Bijlagen Afbeeldingen
   

Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio
Handelaar in High-end wijnen
27-04-2020, 05:55 PM
Bericht: #7
RE: Clemens Busch, Mosel
Ik heb helaas nog geen wijn van Clemens Busch geproefd, maar een wat "rijkere" stijl lijkt me wel interessant. Zijn die wijnen enigszins vergelijkbaar met die van Immich Batterieberg? Die vind ik wel bijzonder mooi.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
12-04-2021, 11:24 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 12-04-2021 om 11:24 AM door Innesto.)
Bericht: #8
RE: Clemens Busch, Mosel
Pündericher Nonnengarten Riesling Fass 29 2015

Aanvankelijk een wat eigenaardige geur, wat petrol en iets wat ik niet direct kon thuisbrengen.

Na een half uurtje opent de wijn heel mooi. Ontwikkelde neus van veldbloemen, kweepeer, petroltoetsje. In de mond heel intens en puur maar molliger dan de neus doet vermoeden. Geel fruit, kruidigheid, bakken mineraliteit, ziltig en spannende zuren. Ongelooflijk fris en toch voldoende vol met de nodige structuur.

Misschien geen allemansvriend maar ik vond dit een heerlijke, complexe en spannende wijn.
02-11-2021, 04:37 PM
Bericht: #9
RE: Clemens Busch, Mosel
Vom Roten Schiefer 2015

Kruidig neusje, kruidige neusje gevolgd door limoen, grapefruit. Bittertje van grapefuit vinden we ook terug in de smaak, samen met citroen schil, papaya en het zoetige van een rijpe peer. Mineraliteit uiteraard van begin tot het eind door. Drinkt erg makkelijk en ik had eigenlijk iets meer complexiteit verwacht. Wel spek naar de bek van zowel mijn vrouw als mijn moeder en dan moet je nooit teveel klagen.
02-11-2021, 06:47 PM
Bericht: #10
RE: Clemens Busch, Mosel
(02-11-2021 04:37 PM)UC schreef:  Wel spek naar de bek van zowel mijn vrouw als mijn moeder en dan moet je nooit teveel klagen.

thumbsup

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
02-11-2021, 09:23 PM
Bericht: #11
RE: Clemens Busch, Mosel
(02-11-2021 04:37 PM)UC schreef:  Vom Roten Schiefer 2015

Kruidig neusje, kruidige neusje gevolgd door limoen, grapefruit. Bittertje van grapefuit vinden we ook terug in de smaak, samen met citroen schil, papaya en het zoetige van een rijpe peer. Mineraliteit uiteraard van begin tot het eind door. Drinkt erg makkelijk en ik had eigenlijk iets meer complexiteit verwacht. Wel spek naar de bek van zowel mijn vrouw als mijn moeder en dan moet je nooit teveel klagen.

Voor een instap is dit toch perfect wat het moet zijn, zeker op wat leeftijd?
03-11-2021, 02:15 PM
Bericht: #12
RE: Clemens Busch, Mosel
(02-11-2021 09:23 PM)Kupers schreef:  
(02-11-2021 04:37 PM)UC schreef:  Vom Roten Schiefer 2015

Kruidig neusje, kruidige neusje gevolgd door limoen, grapefruit. Bittertje van grapefuit vinden we ook terug in de smaak, samen met citroen schil, papaya en het zoetige van een rijpe peer. Mineraliteit uiteraard van begin tot het eind door. Drinkt erg makkelijk en ik had eigenlijk iets meer complexiteit verwacht. Wel spek naar de bek van zowel mijn vrouw als mijn moeder en dan moet je nooit teveel klagen.

Voor een instap is dit toch perfect wat het moet zijn, zeker op wat leeftijd?

Wel, misschien ben ik inderdaad te kritisch en waren mijn verwachtingen te hoog. Ik denk dat het vooral kwam doordat ik een paar weken terug op een proeverij de 2019 Gutswein had die eigenlijk dezelfde boxen aftikte en even daarvoor de Van Volxem Saar 2015, die heel mooi was geevolueerd (en daarmee eigenlijk boven zijn prijsniveau zat).


Ga naar locatie: