Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kelder management
19-04-2020, 12:52 PM
Bericht: #1
Kelder management
Mijn kelder bevat op dit moment een kleine 700 flessen wijn uit allerlei wijngebieden. Om er voor te zorgen dat er geen flessen 'te laat' gedronken worden maak ik gebruik van mijn eigen expertise, forums en cellartracker. Mede hierdoor kan ik m.i. een goed keldermanagement onderhouden wat past bij mijn drinktempoSmile

Nu weet ik dat er kelders zijn die een veelvoud van mijn kelder zijn.

Ik ben benieuwd hoe deze kelders gemanaged worden. Ik zie wel eens flessen voorbij komen waarvan ik zou denken (en wijnprofessionals) dat de top er echt vanaf zou moeten zijn.

Hoe voorkomen jullie dat er flessen gedronken worden die eigenlijk al gedronken zouden moeten zijn.
19-04-2020, 04:09 PM
Bericht: #2
RE: Kelder management
Over het algemeen door ze eerder open te doen, eigenlijk.

Veilingmeester N.V. Jordaens
20-04-2020, 11:38 AM
Bericht: #3
RE: Kelder management
(19-04-2020 04:09 PM)Jordaens schreef:  Over het algemeen door ze eerder open te doen, eigenlijk.

Rik, ik denk dat de vraag eerder was: hoe hou je bij wat erin ligt als er zoveel onoverzichtelijk door mekaar ligt.

Meer zoals in mijn klein keldertje dus...Rolleyes
Van in het begin schreef ik alles in een schrift en werd daar (soms) een nota bij gezet. Die (3) schriften heb ik nog, maar ik hou amper nog iets bij want alles staat nu op een rekenblad, weliswaar zonder nota. Maar ook die is niet bijgehouden zoals het moet, want er zouden nu een 2000-tal flessen liggen en dat klopt niet denk ik. Inventaris dringt zich op...
Resultaat is dus dat je af en toe iets tegenkomt waarvan je "ai" denkt: Chianti 1979, Rioja 1973, Colares 1957, d'Issan 1983, Pavie-Masquin 1990, Barbaresco 1978, Beaujolais 2003, Bandol 1993, Madiran 1982 e.d. Daar kom ik niet meer aan toe, want we drinken, ook beroepsmatig steeds meer jonge wijnen.
Dat verandert misschien wel weer van zodra we de handdoek in de ring gooien. wijn

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
20-04-2020, 12:52 PM
Bericht: #4
RE: Kelder management
Bij mij ligt alles redelijk geordend per streek. Ook ‘maar’ een 800-tal flessen. Daar ben je zo doorheen gekeken. Ik koop ook nog vaak per 6 of 12 flessen van een wijn die me pakt. Dus op die manier proef je al eens regelmatig een fles van een reeks en weet hoelang die nog kan liggen.

Vineuze groeten, Bert (Genetisch gelinkt aan wijnimport HOPEwines Duffel)
20-04-2020, 02:59 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 20-04-2020 om 03:01 PM door wvd.)
Bericht: #5
RE: Kelder management
(20-04-2020 12:52 PM)TheWineVet schreef:  Bij mij ligt alles redelijk geordend per streek. Ook ‘maar’ een 800-tal flessen. Daar ben je zo doorheen gekeken. Ik koop ook nog vaak per 6 of 12 flessen van een wijn die me pakt. Dus op die manier proef je al eens regelmatig een fles van een reeks en weet hoelang die nog kan liggen.

Bij mij ligt dat ook +/- per soort op een hoop, grotendeels in van die antieke gemetste vakken en daar moet je soms diep in graven... Ik kocht vroeger ook quasi altijd per 12, soms 6 en van bvb die Chianti 1979 (Filetta, recent overgedragen aan de neven van Fontodi) hebben we indertijd minstens 36 flessen verzet. Maar deze fles is nu al ruim 20 jaar "De Laatste Fles" en ja...Blush

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
20-04-2020, 03:10 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 20-04-2020 om 03:10 PM door Vinoco.)
Bericht: #6
RE: Kelder management
[/quote]

Bij mij ligt dat ook +/- per soort op een hoop, grotendeels in van die antieke gemetste vakken en daar moet je soms diep in graven... Ik kocht vroeger ook quasi altijd per 12, soms 6 en van bvb die Chianti 1979 (Filetta, recent overgedragen aan de neven van Fontodi) hebben we indertijd minstens 36 flessen verzet. Maar deze fles is nu al ruim 20 jaar "De Laatste Fles" en ja...Blush
[/quote]

Over de "laatste fles" gesproken......ik heb een "probleem" waarbij ik nog niet iemand uit de wijnwereld ben tegengekomen die dat ook heeft. Ik kan mijn laatste fles nooit openen omdat ik hem dan niet meer heb. Als gevolg daarvan heb ik dus inmiddels een honderd kisten/dozen in mijn kelder met daarin nog 1 fles......Gek?bangheadConfused

Voor iemand herkenbaar (zeg aub ja...) of ben ik echt de enige met die afwijking...Huh ?

Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio
Handelaar in High-end wijnen
20-04-2020, 03:24 PM
Bericht: #7
RE: Kelder management
Beter te vroeg dan te laat uitgedronken is mijn motto, en als je maar één laatste fles meer hebt doet het minder pijn om vast te stellen dat die erover is dan dat je er nog 5 hebt liggen...

Sommigen proberen de eeuwige onzekerheid op te lossen met een Coravin, maar ik hoorde van een bevriende importeur dat dat toch geen wondermiddel is en dat je fles toch ook best binnen de 2 weken uit is. Zelf geen ervaring daarmee. Misschien is de onzekerheidsfactor ook wel datgene wat ons bezighoudt en wat de wereld van mooie wijnen zo spannend maakt?
20-04-2020, 03:53 PM
Bericht: #8
RE: Kelder management
Vinoco,
je hebt er wss teveel liggen.
Ik heb een bescheiden kelder en heb er geen probleem mee om de laatste fles open te doen.En toch zeker niet te laten liggen tot ze over de top is.
20-04-2020, 04:06 PM
Bericht: #9
RE: Kelder management
(20-04-2020 03:53 PM)Jef schreef:  Vinoco,
je hebt er wss teveel liggen.
Ik heb een bescheiden kelder en heb er geen probleem mee om de laatste fles open te doen.En toch zeker niet te laten liggen tot ze over de top is.

Nee, heeft niets te maken met de hoeveelheid in mijn kelder. ik zou het ook bij 100 flessen hebben. Ik laat de wijnen overigens niet liggen tot ze over de top zijn. Dat zou dom zijn. Het gaat vooral om alle wijnen waarvan ik er meer had en die geweldig waren. Van al die wijnen kan ik de laatste fles niet openen omdat ik hem dan niet meer heb. Oftewel geeft het feit dat ik zo'n mooie fles nog heb liggen mij een enorme bevrediging waardoor hij niet open gaat.

Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio
Handelaar in High-end wijnen
20-04-2020, 04:28 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 20-04-2020 om 04:54 PM door Jordaens.)
Bericht: #10
RE: Kelder management
Iets soortgelijks overkwam me vroeger ook wel eens, maar dan anders. Flessen met een zekere betekenis, maar daarom niet waardevol. Zo ligt hier b.v. nog een fles Brouilly 1981 te zeveren. Of nog: een pikzwart aangeslagen etiketloze Schlegel met daarin (waarschijnlijk) een Loupiac van meer dan 60 jaar oud. Men bottelde toen in eender wat. Een vondst van tijdens mijn jongere jaren "in de wijn", waarvan we een pak moesten weggieten, maar ook een pak met veel genoegen hebben soldaat gemaakt. Misschien moeten we die toch eens opendoen...

Maar de laatste jaren gaat alles scrupuleloos het glas in.
Ho, ja, er staat hier ook nog een fles Chianti Rocca della Machié 1973 op een kast. Een fles met een verhaal waarin ik zowat de Tommy Cooper was.

In de zomer van 1993 rijd ik naar Vosselaar. In een grote landbouwzone heeft Baron Heylen daar een riante villa opgetrokken en betrokken. Hij wil zijn wijn laten veilen. In de kelder van de villa liggen zo'n 1500 flessen "van een bevriend producent": Rocca della Machié, dus, van diverse jaren. Enkel en alleen Chianti. En allemaal vijftien, twintig jaar oud. Geen geweldige vondst, maar de afspraak was dat ik ook eens bij zijn lief in Antwerpen zou langsgaan, daar lagen nog grote bordeaux en dan later zou ik ook de wijnen onder de Metro moeten opladen.

Goed, in de kelder van het appartement aan het Stadspark blijken een flinke stapel Ch. Margaux van een goed jaar te liggen, een hapje uit de collectie van onder de cinema...

Afspraken worden gemaakt, we laden die massa chianti op, veilen ze en als we daarna over de serieuze wijnen willen praten... gaat Rex failliet en is de curator met alles ribedebie...

Veilingmeester N.V. Jordaens
20-04-2020, 05:43 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 20-04-2020 om 05:46 PM door Fre.)
Bericht: #11
RE: Kelder management
Kelder management is voor mij echt primordiaal en ook een deel van de 'fun' als vino.

Tenzij je kelder uitpuilt met DRC, Leroy, Chave, Petrus en andere juweeltjes natuurlijk. Dan doet de size van je kelder en de opvolging er van minder toe. Want hoe oud ze ook worden, ze zullen altijd wel hun waarde hebben. Ze gaan decennia mee en is het niet meer om te drinken, dan kan je ze zeker nog (met veel winst) verkopen.

Maar ik behoor dus niet tot die laatste categorie spijtig genoeg en dus heb ik de laatste jaren wel wat tijd geïnvesteerd in het opmaken van een wijninventaris. Ook al omdat mijn stock in 2 wijnkelders, een wijnkast en een stukje in mijn berging opgeslagen ligt. Omdat Excel me op den duur te omslachtig leek, heb ik een 3/4 tal jaar terug alles overgepompt naar CT. Een enorm werk (want ik wilde alles volledig aanvullen), maar het loont wel de moeite.

Kelder management heeft me ook doen inzien dat mijn aankoop beleid moest veranderen. In principe onderscheid ik volgende 'types':
- lekker en betaalbaar: vroeger kocht ik teveel van deze wijnen. Ik kocht lekkere en betaalbare wijnen (beneden de 20EUR) per 6. Tegenwoordig ga ik niet meer op zoek naar zulke wijnen: je krijgt ze niet meer op tijd gedronken, ze nemen veel plaats (als je in veelvoud blijft kopen) en op den duur wil je wel voor dat tikkeltje extra gaan. Ze worden nog steeds aangekocht weliswaar in beperkte mate, maar dan meer vanuit de optiek dat wijnbouwers het wel appreciëren dat je niet enkel voor hun betere cuvées gaat. En bij de goeie wijnbouwers heb ik daar ook geen enkel probleem mee. Het zijn de Bourgogne Chardonnay of Pinot Noir of zelfs Passetoutgrains van de kwaliteitsboeren.
- de middenklasse of hoe ik ze ook moet noemen. Ze kosten al iets meer. Ze moeten meestal toch een paar jaar liggen maar geven wel die extra complexiteit waar je als gepassioneerde wijnliefhebber voor wilt gaan. Op zich ben ik me de laatste jaren meer op deze wijnen gaan toeleggen. Ik koop ze niet per 6 maar wel per 2, omdat je in Bourgogne nu eenmaal met vele cuvées zit en ik vind het fijn om verschillende terroirs naast elkaar te proeven. Het zijn vaak recurrente aankopen zodat ik over de jaren heen toch wel een aantal flessen van dezelfde cuvée in stock heb liggen.
Door nu vooral wijnen uit de eerste categorie te drinken (want die moeten op), en te blijven investeren in categorie 2, komt die switch er wel binnen een paar jaar.
- de toppers. Iedereen zal wel een eigen invulling geven aan de definitie. Vaak zal dit toch budget gerelateerd zijn, denk ik. Het gaat om die wijnaankopen die de meesten wel voelen in de portefeuille. Daarom worden ze niet zo vaak aangekocht natuurlijk en blijft het vaak bij 1 of max 2 flessen. Maar de aankoop en het koesteren ervan in de kelder is een deel van 't genot. Het zijn de aankopen waar je het langst bij stil staat, en toch misschien het minste risico dragen: want ze kunnen een heel end mee en de waarde ervan blijft stijgen.


Het is ook maar een visie hé. Maar het kan lonen als beginnende wijnliefhebber om iets minder uit categorie 1 te kopen, om budget vrij te maken voor een grotere wijn. Size (of the cellar) definitely does not matter here
20-04-2020, 06:04 PM
Bericht: #12
RE: Kelder management
(20-04-2020 03:10 PM)Vinoco schreef:  Over de "laatste fles" gesproken......ik heb een "probleem" waarbij ik nog niet iemand uit de wijnwereld ben tegengekomen die dat ook heeft. Ik kan mijn laatste fles nooit openen omdat ik hem dan niet meer heb. Als gevolg daarvan heb ik dus inmiddels een honderd kisten/dozen in mijn kelder met daarin nog 1 fles......Gek?bangheadConfused

Voor iemand herkenbaar (zeg aub ja...) of ben ik echt de enige met die afwijking...Huh ?

Wel, niet in die mate misschien, maar 'k heb dat toch ook wel een beetje en voor dezelfde reden: "als ik de laatste drink, heb ik die niet meer..."

@Fre: tenzij het is om te proeven, stop ik van wijnen die ik echt mooi vind toch altijd minimum 3 flessen opzij. Twee om te drinken en... 1 om te bewaren als "laatste fles". Gek?

Maar ik heb me nu voorgenomen die "laatste flessen" langzaamaan toch richting keelgat te laten verdwijnen.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
20-04-2020, 06:45 PM
Bericht: #13
RE: Kelder management
Drie flessen... Toen we, intussen bijna acht jaar geleden, met onze proeverijtjes en petit comité begonnen kocht van alle te proeven wijnen ook drie flessen. Eén om eens voor te proeven, één voor de proeverij en één voor als er een slechte fles zou bij zijn.

Van dat voorproeven kwam zelden iets en op die jaren hebben we maar twee slechte flessen gehad. Dat accumuleert dus fameus en mijn kelder is veranderd in een warboel van de meest uiteenlopende wijnen, waar telkens maar één of twee flessen van aanwezig zijn. Na verloop van tijd ben ik dan maar overgeschakeld op twee flessen per wijn (mits uitzonderingen uit hebzucht).

Resultaat is dat er nu in onze gang al een tijdje een proeverij staat te wachten op het einde van de quarantaine en dat ik daar niet kan van proeven, omdat ik maar twee flessen per soort gekocht heb...

Veilingmeester N.V. Jordaens
20-04-2020, 07:36 PM
Bericht: #14
RE: Kelder management
(20-04-2020 04:06 PM)Vinoco schreef:  Nee, heeft niets te maken met de hoeveelheid in mijn kelder. ik zou het ook bij 100 flessen hebben. Ik laat de wijnen overigens niet liggen tot ze over de top zijn. Dat zou dom zijn. Het gaat vooral om alle wijnen waarvan ik er meer had en die geweldig waren. Van al die wijnen kan ik de laatste fles niet openen omdat ik hem dan niet meer heb. Oftewel geeft het feit dat ik zo'n mooie fles nog heb liggen mij een enorme bevrediging waardoor hij niet open gaat.

Wat dan met alle wijnen waarvan je er nog twee hebt liggen? Is dat even erg?
20-04-2020, 08:13 PM
Bericht: #15
RE: Kelder management
[/quote]

Wat dan met alle wijnen waarvan je er nog twee hebt liggen? Is dat even erg?
[/quote]

Geen enkel probleem om er dan 1 open te trekken. Het is alleen met de laatste fles

Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio
Handelaar in High-end wijnen
20-04-2020, 08:51 PM
Bericht: #16
RE: Kelder management
Ik heb een klimaatkast voor 200 flessen bordeaux, waarvan het bovenste schap gebruikt wordt om magnums en bourgognes te plaatsen.
Onder de trap liggen er nog een 70tal dacht ik.
Ooit alles bijgehouden via excel, met naam, jaartal, waar gekocht, prijs, ct score, bewaarcapac en tn.
Tot ik plots een domme fase deed waardoor er bepaalde tn door elkaar geraakt warenRolleyesSad
Nu is het een beetje een ramp geworden, er worden flessen besteld, gedronken maarniet meer bijgehouden. Een inventaris drinkt (!) zich opSmile
Ook ik bestel meestal per twee, omdat ik ervan uitga dat 2 flessen ideaal is wanneer we gasten hebben om te komen tafelen. Maar, ik open ze nooit want ik heb weinig vrienden die zo'n flessen appreciëren. Waardoor ik ze dan ook niet wil openen omdat ik dan maar 1 meer liggen heb, waardoor ik ze dan niet meer kan schenken wanneer ik gasten heb Big Grin
Ongelofelijk....
Van flessen tot 20 euro koop ik er soms 3, eentje vooraf proeven om dan....juist, er 2 over te houden voor tijdens een diner Big Grin. Soms, indien echt fan (en niet te duur) zijn het er 6.
Dus, note to self: dringend inventaris maken

Live your life to the fullest, because it only happens once...
20-04-2020, 09:03 PM
Bericht: #17
RE: Kelder management

Bij mij ligt dat ook +/- per soort op een hoop, grotendeels in van die antieke gemetste vakken en daar moet je soms diep in graven... Ik kocht vroeger ook quasi altijd per 12, soms 6 en van bvb die Chianti 1979 (Filetta, recent overgedragen aan de neven van Fontodi) hebben we indertijd minstens 36 flessen verzet. Maar deze fles is nu al ruim 20 jaar "De Laatste Fles" en ja...Blush
[/quote]

Over de "laatste fles" gesproken......ik heb een "probleem" waarbij ik nog niet iemand uit de wijnwereld ben tegengekomen die dat ook heeft. Ik kan mijn laatste fles nooit openen omdat ik hem dan niet meer heb. Als gevolg daarvan heb ik dus inmiddels een honderd kisten/dozen in mijn kelder met daarin nog 1 fles......Gek?bangheadConfused

Voor iemand herkenbaar (zeg aub ja...) of ben ik echt de enige met die afwijking...Huh ?
[/quote]
Ik heb die afwijking van de laatste fles al bij de derde van 6 flessen... dan begin ik al te denken wanneer ik de volgende kan schenken, aan een eventuele toekomstige proeverij ed. Triestige mens ben ikRolleyes

Vineuze groeten, Bert (Genetisch gelinkt aan wijnimport HOPEwines Duffel)
21-04-2020, 11:00 AM
Bericht: #18
RE: Kelder management
(19-04-2020 12:52 PM)WilD schreef:  Mijn kelder bevat op dit moment een kleine 700 flessen wijn uit allerlei wijngebieden. Om er voor te zorgen dat er geen flessen 'te laat' gedronken worden maak ik gebruik van mijn eigen expertise, forums en cellartracker. Mede hierdoor kan ik m.i. een goed keldermanagement onderhouden wat past bij mijn drinktempoSmile

Nu weet ik dat er kelders zijn die een veelvoud van mijn kelder zijn.

Ik ben benieuwd hoe deze kelders gemanaged worden. Ik zie wel eens flessen voorbij komen waarvan ik zou denken (en wijnprofessionals) dat de top er echt vanaf zou moeten zijn.

Hoe voorkomen jullie dat er flessen gedronken worden die eigenlijk al gedronken zouden moeten zijn.

Kelder idem in aantal flessen hier. Schommelt momenteel rond 700. Alles proper in excel, inbegrepen kolom met drinking window. Zie ik dat bepaalde flessen het einde naderen, dan drink ik ze op of geef ik die bvb. als cadeau bij een uitnodiging. Weinig issues met wijnen die over the top zouden zijn. Ik wil er graag aan toevoegen dat ik, behoudens wat Sauternes, geen enkele wijn ouder dan 2000 heb en de meeste zelfs na 2010. Nog niet zo lang met wijn bezig immers...
21-04-2020, 06:11 PM
Bericht: #19
RE: Kelder management
(21-04-2020 11:00 AM)BartS schreef:  Ik wil er graag aan toevoegen dat ik, behoudens wat Sauternes, geen enkele wijn ouder dan 2000 heb en de meeste zelfs na 2010. Nog niet zo lang met wijn bezig immers...
Beetje zelfde verhaal hier, behalve 2 Chateau Margaux van '58, 1 Chateau Brane Cantenac van '75 en een La Fleur Petrus van '77 niks liggen van voor 2000.
Een mens moet ergens beginnen, voor mij was dit in 2011 of 2012. Dus ligt er vooral 2009 en 2010 in de klimaatkast, en nog een enkele 2006 mss ergens...

Live your life to the fullest, because it only happens once...
21-04-2020, 06:25 PM
Bericht: #20
RE: Kelder management
Hier bij mij alles in een excel file.

Mooi netjes per streek - land - appelatie, enz....

Ook een kolom voorzien met aantal & te drinken vanaf en een tweede te drinken tot.
eens de wijn op dronk is wordt de kolom te drinken vanaf leeg.
Mooi uit te filteren.

Men mag natuurlijk na het drinken van een fles(sen) niet vergeten de file aan te passen of men zou wel eens een lang kunnen zoeken naar een fles die er niet meer is Angry
21-04-2020, 08:09 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 21-04-2020 om 08:09 PM door fleer.)
Bericht: #21
RE: Kelder management
Hoe voorkomen jullie dat er flessen gedronken worden die eigenlijk al gedronken zouden moeten zijn?

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Heb dat probleem niet, integendeel ik koop meer en meer oudere flessen cheers

In blind, we trust Cool
22-04-2020, 11:48 AM
Bericht: #22
RE: Kelder management
Als ik een drinking window in mijn file staan heb van vb 2020-2028 :

Bij meerdere flessen in bezit open ik er eentje eind 2020, dit bepaald dan aanpassen drinken tot...

Slechts één fles in de kelder dan zou ik deze openen ergen in het midden : 2024
22-04-2020, 01:03 PM
Bericht: #23
RE: Kelder management
Ik heb ook een excel file aangemaakt, wanneer aangekocht, hoeveel betaald, parkerscore en drinking window.

Beetje mezelf verplicht om alles goed bij te houden want voor mijn lijst er was het een mega warboeltje.
Niks terugvinden (zeker in een klimaatkast) degene die je zocht ligt dan altijd achteraan vanonder Confused waardoor de helft van de kast leeggehaald wordt Smile

Sinds ik een wijnruimte heb liggen de bewaarwijnen daar gestapeld, en de drink klare in de klimaatkast.
22-04-2020, 05:09 PM
Bericht: #24
RE: Kelder management
(22-04-2020 01:03 PM)150pk schreef:  Niks terugvinden (zeker in een klimaatkast) degene die je zocht ligt dan altijd achteraan vanonder Confused waardoor de helft van de kast leeggehaald wordt Smile
Ja, ja, jaaaaa!
Wat een ramp, vooral als je nogal wat enkele flessen liggen hebt. Zelfde verhaal hier, dan liggen er 15 flessen op de grond terwijl je die ene ah zoeken bent...om dan te constateren dat ze in het schap erboven of eronder ligt....
Wat een gedoe zeg.

Live your life to the fullest, because it only happens once...
22-04-2020, 05:10 PM
Bericht: #25
RE: Kelder management
(22-04-2020 11:48 AM)soiando schreef:  Als ik een drinking window in mijn file staan heb van vb 2020-2028 :

Bij meerdere flessen in bezit open ik er eentje eind 2020, dit bepaald dan aanpassen drinken tot...

Slechts één fles in de kelder dan zou ik deze openen ergen in het midden : 2024

Idem systeem hier.
22-04-2020, 10:01 PM
Bericht: #26
RE: Kelder management
Ik hou hier alles bij in CT.
Soms wordt er wel eens vergeten een fles uit te schrijven, maar over het algemeen lukt dat redelijk om dat bij te houden.
Vanaf moment dat ik een bestelling of aankoop doe gaat dat erin.
Zodra het geleverd wordt, status even aanpassen van 'pending' naar 'cellar'

Regelmatig kijk ik eens op drinking window wat er dit jaar op moet, en dan werken we daaraan! Slurp
Gelukkig valt dat goed mee, hetgeen er echt op moet.

Ik heb 3 wijnfrigo's in een kelderruimte, en nog een grote rek.
In de wijnfrigo's liggen de bewaarwijnen gesorteerd.
Op de rek liggen de drinkklare wijnen.

De vrouw mag wijn van de rek nemen, niet uit de frigo's! Tongue

Helaas heb ik ook zoals de meesten plaats te kort, en heb ik ook nog verschillende flessen links en rechts in de ruimte staan, tot ik tijd vind om alles nog eens te sorteren.

Jaargangen 2004-2018

Momenteel 850 in de kelder, 93 pending delivery.
23-04-2020, 11:06 AM
Bericht: #27
RE: Kelder management
Cellertracker vind ik ook geweldig en maak ik dagelijks meerdere keren gebruik van. Niet om notities te plaatsen of om mijn kelder te beheren, maar puur om te kijken wat bepaalde wijnen de laatste tijd voor scores hebben gekregen zodat je weet of een wijn goed is en in welke fase van zijn leven hij zit. Heel erg nuttig. Er was dringend nood aan zoiets.

En dat van een rekje voor je vrouw herken ik......meteen beneden aan de trap in de kelder staat een rekje met haar naam er op......daarvan mag ze flessen pakken. De rest is "no go area"! shootWink

Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio
Handelaar in High-end wijnen
23-04-2020, 11:43 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 23-04-2020 om 11:43 AM door WilD.)
Bericht: #28
RE: Kelder management
Bedankt allen voor jullie ervaringen.

Ik merk dat mijn werkwijze nagenoeg identiek is aan alle andere forumleden. Cellartracker, Excel. Uiteraard zelf tussentijds proeven.

Moet wel de 2010 maar eens beginnen te drinken gezien de 120 flessen die er nog liggen Smile

2018 (7 bottles, 1,02%, € 0,00)
2017 (21 bottles, 3,05%, € 0,00)
2016 (72 bottles, 10,47%, € 0,00)
2015 (107 bottles, 15,55%, € 0,00)
2014 (43 bottles, 6,25%, € 0,00)
2013 (104 bottles, 15,12%, € 0,00)
2012 (59 bottles, 8,58%, € 0,00)
2011 (46 bottles, 6,69%, € 0,00)
2010 (120 bottles, 17,44%, € 0,00)
2009 (61 bottles, 8,87%, € 0,00)
2008 (3 bottles, 0,44%, € 0,00)
2007 (11 bottles, 1,60%, € 0,00)
2006 (5 bottles, 0,73%, € 0,00)
2005 (20 bottles, 2,91%, € 0,00)
2004 (4 bottles, 0,58%, € 0,00)
2001 (2 bottles, 0,29%, € 0,00)
2000 (3 bottles, 0,44%, € 0,00)
TOTAL COLLECTION: 688 Bottles (Average vintage: 2012,2; Value: € 0,00) in 17 vintages
Bedankt allen voor jullie ervaringen.

Ik merk dat mijn werkwijze nagenoeg identiek is aan alle andere forumleden. Cellartracker, Excel. Uiteraard zelf tussentijds proeven.

Moet wel de 2010 maar eens beginnen te drinken gezien de 120 flessen die er nog liggen Smile

2018 (7 bottles, 1,02%, € 0,00)
2017 (21 bottles, 3,05%, € 0,00)
2016 (72 bottles, 10,47%, € 0,00)
2015 (107 bottles, 15,55%, € 0,00)
2014 (43 bottles, 6,25%, € 0,00)
2013 (104 bottles, 15,12%, € 0,00)
2012 (59 bottles, 8,58%, € 0,00)
2011 (46 bottles, 6,69%, € 0,00)
2010 (120 bottles, 17,44%, € 0,00)
2009 (61 bottles, 8,87%, € 0,00)
2008 (3 bottles, 0,44%, € 0,00)
2007 (11 bottles, 1,60%, € 0,00)
2006 (5 bottles, 0,73%, € 0,00)
2005 (20 bottles, 2,91%, € 0,00)
2004 (4 bottles, 0,58%, € 0,00)
2001 (2 bottles, 0,29%, € 0,00)
2000 (3 bottles, 0,44%, € 0,00)
TOTAL COLLECTION: 688 Bottles (Average vintage: 2012,2; Value: € 0,00) in 17 vintages
24-04-2020, 09:32 PM
Bericht: #29
RE: Kelder management
Ik ben persoonlijk al jaren op zoek naar een goede app om mn flessen op een leuke manier bij te houden op mn gsm/tablet. Bijna alles al geprobeerd. Cellartracker vind ik niet leuk om mee te werken en omslachtig. Vivino is meer een app om te weten welke fles op tafel staat (geen nood aan) en waar deze te verkrijgen is (eveneens geen nood aan). Enz enz. Al een veelvoud aan apps uit de appstore geïnstalleerd, paar flessen ingestoken om dan weer te deleten. Zoek eigenlijk gewoon een app waar ik op een visuele manier (foto van fles/etiket) mn flessen kan onderbrengen in verschillende categorieën naargelang de info die ik wil (streek, jaartal, alfabetisch, ...). Moet bij wijze van spreken gewoon een fotoalbum met net iets meer mogelijkheden zijn. Moet ook gewoon offline draaien. Geen nood aan scannen van een fles die ik niet ken of om te weten komen waar een fles te krijgen is. Iemand aanraders?
24-04-2020, 09:47 PM
Bericht: #30
RE: Kelder management
(24-04-2020 09:32 PM)claret schreef:  Ik ben persoonlijk al jaren op zoek naar een goede app om mn flessen op een leuke manier bij te houden op mn gsm/tablet. Bijna alles al geprobeerd. Cellartracker vind ik niet leuk om mee te werken en omslachtig. Vivino is meer een app om te weten welke fles op tafel staat (geen nood aan) en waar deze te verkrijgen is (eveneens geen nood aan). Enz enz. Al een veelvoud aan apps uit de appstore geïnstalleerd, paar flessen ingestoken om dan weer te deleten. Zoek eigenlijk gewoon een app waar ik op een visuele manier (foto van fles/etiket) mn flessen kan onderbrengen in verschillende categorieën naargelang de info die ik wil (streek, jaartal, alfabetisch, ...). Moet bij wijze van spreken gewoon een fotoalbum met net iets meer mogelijkheden zijn. Moet ook gewoon offline draaien. Geen nood aan scannen van een fles die ik niet ken of om te weten komen waar een fles te krijgen is. Iemand aanraders?

Breng de app op de markt

Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio
Handelaar in High-end wijnen


Ga naar locatie: