Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jurtschitsch, Langenlois
29-08-2020, 05:41 PM
Bericht: #1
Jurtschitsch, Langenlois
Nog een proeffles uit een Oostenrijkse supermarkt (de laatste, I promise)

Kreuzbichl 2017, Niederösterreich

Toen ik dit opende dacht ik dat dit 100% Blaufränkisch was. Eerst redelijk gesloten. In de mond wat wollig en ongedefinieerd. Té warm, dus in de frigo gezet voor een cryobehandeling. Kwam daarna een stuk levendiger voor de dag met kersjes, een licht rokerige toets, en iets lactisch, vond ik ook. In de mond blijft dit vrij licht en sappig, zo goed als geen tannines.

Toen zag ik dat dit een « cuvée » is, het woord dat de Oostenrijkers gebruiken voor blend, met Blaufränkisch en Zweigelt. Die laatste verklaart voor mij meteen de licht lactische toets en het sappige karakter van de wijn. Kan me ook niet van de indruk ontdoen dat er een wat vegetale toets in de neus zit. Die vind ik gelukkig niet terug in de mond. Toch net allemaal iets te licht, te eenvoudig.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
30-08-2020, 10:14 AM
Bericht: #2
RE: Jurtschitsch, Langenlois
(29-08-2020 05:41 PM)Olivier schreef:  Nog een proeffles uit een Oostenrijkse supermarkt (de laatste, I promise)

Kreuzbichl 2017, Niederösterreich

Toen ik dit opende dacht ik dat dit 100% Blaufränkisch was. Eerst redelijk gesloten. In de mond wat wollig en ongedefinieerd. Té warm, dus in de frigo gezet voor een cryobehandeling. Kwam daarna een stuk levendiger voor de dag met kersjes, een licht rokerige toets, en iets lactisch, vond ik ook. In de mond blijft dit vrij licht en sappig, zo goed als geen tannines.

Toen zag ik dat dit een « cuvée » is, het woord dat de Oostenrijkers gebruiken voor blend, met Blaufränkisch en Zweigelt. Die laatste verklaart voor mij meteen de licht lactische toets en het sappige karakter van de wijn. Kan me ook niet van de indruk ontdoen dat er een wat vegetale toets in de neus zit. Die vind ik gelukkig niet terug in de mond. Toch net allemaal iets te licht, te eenvoudig.

Deze cuvée is zelfs bijna helemaal Zweigelt. Ooit een magnifieke degustatie gehad. Schitterende producent van GV en Riesling vond ik, helaas onverkoopbaar hier te lande.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
30-08-2020, 10:30 AM
Bericht: #3
RE: Jurtschitsch, Langenlois
(30-08-2020 10:14 AM)wvd schreef:  
(29-08-2020 05:41 PM)Olivier schreef:  Nog een proeffles uit een Oostenrijkse supermarkt (de laatste, I promise)

Kreuzbichl 2017, Niederösterreich

Toen ik dit opende dacht ik dat dit 100% Blaufränkisch was. Eerst redelijk gesloten. In de mond wat wollig en ongedefinieerd. Té warm, dus in de frigo gezet voor een cryobehandeling. Kwam daarna een stuk levendiger voor de dag met kersjes, een licht rokerige toets, en iets lactisch, vond ik ook. In de mond blijft dit vrij licht en sappig, zo goed als geen tannines.

Toen zag ik dat dit een « cuvée » is, het woord dat de Oostenrijkers gebruiken voor blend, met Blaufränkisch en Zweigelt. Die laatste verklaart voor mij meteen de licht lactische toets en het sappige karakter van de wijn. Kan me ook niet van de indruk ontdoen dat er een wat vegetale toets in de neus zit. Die vind ik gelukkig niet terug in de mond. Toch net allemaal iets te licht, te eenvoudig.

Deze cuvée is zelfs bijna helemaal Zweigelt. Ooit een magnifieke degustatie gehad. Schitterende producent van GV en Riesling vond ik, helaas onverkoopbaar hier te lande.

Blijkbaar hebben ze daar in die Oostenrijkse Spars dan toch een heel mooi wijnaanbod!

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
30-08-2020, 10:56 AM
Bericht: #4
RE: Jurtschitsch, Langenlois
(30-08-2020 10:30 AM)vinejo schreef:  
(30-08-2020 10:14 AM)wvd schreef:  
(29-08-2020 05:41 PM)Olivier schreef:  Nog een proeffles uit een Oostenrijkse supermarkt (de laatste, I promise)

Kreuzbichl 2017, Niederösterreich

Toen ik dit opende dacht ik dat dit 100% Blaufränkisch was. Eerst redelijk gesloten. In de mond wat wollig en ongedefinieerd. Té warm, dus in de frigo gezet voor een cryobehandeling. Kwam daarna een stuk levendiger voor de dag met kersjes, een licht rokerige toets, en iets lactisch, vond ik ook. In de mond blijft dit vrij licht en sappig, zo goed als geen tannines.

Toen zag ik dat dit een « cuvée » is, het woord dat de Oostenrijkers gebruiken voor blend, met Blaufränkisch en Zweigelt. Die laatste verklaart voor mij meteen de licht lactische toets en het sappige karakter van de wijn. Kan me ook niet van de indruk ontdoen dat er een wat vegetale toets in de neus zit. Die vind ik gelukkig niet terug in de mond. Toch net allemaal iets te licht, te eenvoudig.

Deze cuvée is zelfs bijna helemaal Zweigelt. Ooit een magnifieke degustatie gehad. Schitterende producent van GV en Riesling vond ik, helaas onverkoopbaar hier te lande.

Blijkbaar hebben ze daar in die Oostenrijkse Spars dan toch een heel mooi wijnaanbod!

Binnenlandse markt is daar erg belangrijk denk ik want misschien niet echt veel export.(?)

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
30-08-2020, 07:57 PM
Bericht: #5
RE: Jurtschitsch, Langenlois
Citaat:Blijkbaar hebben ze daar in die Oostenrijkse Spars dan toch een heel mooi wijnaanbod!

Het was een andere winkel deze keer (Billa) Wink

Jurtschitsch is inderdaad een vrij bekende naam, maar misschien bekender voor wit dan rood?

Waarschijnlijk zal Duitsland ook nog wel wat Oostenrijkse wijn afnemen, maar voor de rest zie je ze hier niet zo vaak. Ik heb het eens opgezocht : 2,32 miljoen hectoliter geproduceerd in 2019. Dat is minder dan één procent van wat in Frankrijk gemaakt wordt. Dan schiet er wellicht inderdaad niet veel over om te exporteren.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
31-08-2020, 10:59 AM
Bericht: #6
RE: Jurtschitsch, Langenlois
(30-08-2020 07:57 PM)Olivier schreef:  Dan schiet er wellicht inderdaad niet veel over om te exporteren.

Grüner Veltliner kan je nog vlot vinden in Belgie. Andere varieteiten toch al wat moeliijker.
31-08-2020, 11:23 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 31-08-2020 om 11:28 AM door wvd.)
Bericht: #7
RE: Jurtschitsch, Langenlois
(30-08-2020 07:57 PM)Olivier schreef:  Jurtschitsch is inderdaad een vrij bekende naam, maar misschien bekender voor wit dan rood?
Alleszins.
(31-08-2020 10:59 AM)Corto schreef:  
(30-08-2020 07:57 PM)Olivier schreef:  Dan schiet er wellicht inderdaad niet veel over om te exporteren.

Grüner Veltliner kan je nog vlot vinden in Belgie. Andere varieteiten toch al wat moeliijker.

Jan De Clercq (Portovino) voert de wijnen in van Hiedler (Langenlois, GV & Riesling) en Umathum (Zweigelt & Blaufränkisch). Er zijn slechtere referenties...!

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
31-08-2020, 11:56 AM
Bericht: #8
RE: Jurtschitsch, Langenlois
Citaat:Jan De Clercq (Portovino) voert de wijnen in van Hiedler (Langenlois, GV & Riesling) en Umathum (Zweigelt & Blaufränkisch). Er zijn slechtere referenties...!

Inderdaad. De Kirschgarten Blaufränkisch van Umathum die we eens bij de Zwijntjes gedronken hebben, is de beste Blaufränkisch die ik al gedronken heb. We dachten toen aan een Chambolle... Helaas is de prijs van die wijn ook redelijk Bourgondisch.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
31-08-2020, 12:02 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 31-08-2020 om 12:03 PM door wvd.)
Bericht: #9
RE: Jurtschitsch, Langenlois
(31-08-2020 11:56 AM)Olivier schreef:  
Citaat:Jan De Clercq (Portovino) voert de wijnen in van Hiedler (Langenlois, GV & Riesling) en Umathum (Zweigelt & Blaufränkisch). Er zijn slechtere referenties...!

Inderdaad. De Kirschgarten Blaufränkisch van Umathum die we eens bij de Zwijntjes gedronken hebben, is de beste Blaufränkisch die ik al gedronken heb. We dachten toen aan een Chambolle... Helaas is de prijs van die wijn ook redelijk Bourgondisch.

Tja, iedereen droomt van een Mouton-Rothschild aan de prijs van een Bordeaux Supérieur, maar dat ben ik nog niet al te dikwijls tegen gekomen.
Ik vond de wijnen van ene Heinrich ook best de moeite en die zijn toch wat lager geprijsd. (dacht ik toch?)

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
31-08-2020, 01:21 PM
Bericht: #10
RE: Jurtschitsch, Langenlois
(31-08-2020 12:02 PM)wvd schreef:  
(31-08-2020 11:56 AM)Olivier schreef:  
Citaat:Jan De Clercq (Portovino) voert de wijnen in van Hiedler (Langenlois, GV & Riesling) en Umathum (Zweigelt & Blaufränkisch). Er zijn slechtere referenties...!

Inderdaad. De Kirschgarten Blaufränkisch van Umathum die we eens bij de Zwijntjes gedronken hebben, is de beste Blaufränkisch die ik al gedronken heb. We dachten toen aan een Chambolle... Helaas is de prijs van die wijn ook redelijk Bourgondisch.

Tja, iedereen droomt van een Mouton-Rothschild aan de prijs van een Bordeaux Supérieur, maar dat ben ik nog niet al te dikwijls tegen gekomen.
Ik vond de wijnen van ene Heinrich ook best de moeite en die zijn toch wat lager geprijsd. (dacht ik toch?)

De dure cuvées van Heinrich zitten in de zelfde prijscategorie als de Kirschgarten van Umathum. Maar beiden hebben ook goede wijnen in het basisgamma. De Red van Heinrich bvb kost iets meer dan 10€ en vond ik echt goed. Dit schreef ik er toen over :

Mooi neusje met rijp rood fruit, wat kruidigheid. In de mond heel evenwichtig, mooie fraicheur, elegant. Een wijn die geen moment verveelt. En dit aan een 10€. Dit is nog eens goede P/K... Topdomein!

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)


Ga naar locatie: