Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hubert de Boüard schuldig
30-10-2021, 05:02 PM
Bericht: #1
Hubert de Boüard schuldig
26 okt 2021
Hubert de Boüard de Laforest, mede-eigenaar van St.-Emilion's Château Angélus en wijnconsulent, is gisteren door een tribunaal in Bordeaux schuldig bevonden aan het bewust gebruiken van zijn publieke rol om de St.-Emilion-classificatie van 2012 te beïnvloeden. De rechtbank oordeelde dat hij deelnam aan het rangschikkingsproces ondanks dat hij een financieel belang had bij de classificatie en optrad als adviseur van boedels in kwestie. Hij zal een boete van € 40.000 betalen voor zijn rol.

Medeverdachte Philippe Casteja werd vrijgesproken van crimineel wangedrag. Via zijn familieholding beheert Casteja Maison Borie Manoux en verschillende prestigieuze geklasseerde landgoederen, waaronder Château Trotte Vieille, dat in 2012 zijn St.-Emilion Premier Grand Cru B-ranglijst behield.

De veroordeling roept een grotere vraag op: bereikt de classificatiesaga van St.-Emilion eindelijk een bitter einde?

Volgens de magistraten heeft de Boüard van 2010 tot 2012 "meerdere keren deelgenomen aan alle fasen van de procedure die heeft geleid tot de voorbereiding van de classificatie en de regulering ervan." De Franse regelgeving stelt duidelijk dat hij zich had moeten verwijderen in situaties van belangenverstrengeling.

Deze meest recente classificatie is gehavend door rechtszaken sinds de validatie in 2012, toen drie kastelen werden uitgesloten. Die drie kastelen hadden zich bij deze zaak gevoegd en eisten schadevergoeding. De rechtbank verwierp hun klacht en vond geen bewijs dat de invloed van De Boüard rechtstreeks van invloed was geweest op hun degradatie. Maar de classificatie had veel wenkbrauwen doen fronsen, vooral nadat Château Angélus was gepromoveerd tot Premier Grand Cru A , de hoogste rang.

De Boüard was in de betreffende periode lid van het nationale comité van het Nationaal Instituut voor Oorsprong en Kwaliteit (INAO), dat toeziet op de appellations en de classificatie, en voorzitter van de sectie Grand Cru van het wijnsyndicaat St.-Emilion ( ODG St.-Emilion). Hij is ook mede-eigenaar van Angélus en wijnconsulent voor acht andere wijngaarden die werden geclassificeerd.

Het tribunaal was vernietigend en beschreef zijn "overheersende" rollen binnen de INAO en de ODG bij de ontwikkeling van de classificatie. "Het lijkt erop dat de heer De Boüard zich op geen enkel moment heeft teruggetrokken", kondigde het tribunaal aan.

Het tribunaal hekelde ook de deelname van De Boüard aan een vergadering die de zeven leden van de classificatiecommissie selecteerde en zijn deelname aan een niet-officiële bijeenkomst van lokale powerbrokers om de regels voor de classificatie vast te stellen voorafgaand aan de officiële procedure. Zijn tussenkomst als adviseur voor wijnmakerijen die strijden om classificatie, werd als "een ernstige verstoring van de openbare, economische en sociale orde" beschouwd.

De Boüard kreeg een boete van € 60.000, met een schorsing van € 20.000, een klap op de pols gezien het feit dat de Boüard tijdens het proces een jaarinkomen rapporteerde tussen € 500.000 en € 3 miljoen. Hij heeft 10 dagen om in beroep te gaan. Toen hij vandaag op een evenement in Londen sprak, wilde hij niet zeggen wat zijn plannen waren. "Alles wat ik heb gedaan, heb ik voor het collectief gedaan", zei hij. "Dit is een onrecht."

De gevolgen kunnen zich echter breder uitstrekken. Op deze datum is het onduidelijk hoe de uitspraak de integriteit van de classificatie, de ranglijst van Angélus en de ranglijst van de Boüard-klanten zal beïnvloeden.

De lokale wijnvereniging staat erachter. Volgens Franck Binard, directeur van de wijnraad van St.-Emilion: "Deze veroordeling doet geen afbreuk aan de legitimiteit van de classificatie, waarvan de wettigheid ter beoordeling van de bestuursrechter is."

Maar de legitimiteit van de classificatie zal binnenkort opnieuw onder de loep worden genomen, in de administratieve rechtbank van Bordeaux, waar de drie gedegradeerde kastelen de geldigheid ervan blijven betwisten . De ranglijst wordt om de 10 jaar herzien en de classificatie van 2006 werd na hevige juridische gevechten door de rechtbanken vernietigd.

Binard blijft echter optimistisch over de volgende ronde. "Al het werk om de classificatieprocedure door het INAO veilig te stellen, ondersteund door de verschillende beslissingen van de administratieve rechtbanken, moet ervoor zorgen dat de ontwikkeling van de volgende classificatie in 2022 met vertrouwen kan worden uitgevoerd."

Maar uiteindelijk lijkt het vertrouwen in de ranglijst, en de relevantie ervan, af te nemen. Afgelopen juni verlieten Châteaus Cheval-Blanc en Ausone het klassement . De twee legendarische landgoederen waren gerangschikt als Premier Grand Cru A sinds het begin van de officiële ranglijst in de jaren vijftig. Ze zeiden dat het niet langer hun waarden vertegenwoordigde. Een andere vooraanstaande wijnboer, prins Robert de Luxembourg, eigenaar van Château Haut-Brion en Clarence Dillon Wines, verspeelde stilletjes de rangschikking van zijn eigendom in St.-Emilion, Château Quintus, toen hij het landgoed uitbreidde met percelen van aangrenzende eigendommen.


Ga naar locatie: