Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dure diners
03-02-2022, 11:39 AM
Bericht: #1
Dure diners
Interessant stuk van Filip Salmon :

https://m.standaard.be/cnt/dmf20220202_98362098

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
03-02-2022, 12:49 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 03-02-2022 om 01:14 PM door Corto.)
Bericht: #2
RE: Dure diners
(03-02-2022 11:39 AM)Olivier schreef:  Interessant stuk van Filip Salmon :

https://m.standaard.be/cnt/dmf20220202_98362098

Interessant artikel. Ik ga ook liever een paar keer naar een goed restaurant waarbij ik niet stil hoef te staan bij de uitgave dan 1 keer naar een driesterren resto waarbij ik me dan bekocht voel door zaken als een peperduur waterarrangement of waarbij ik moet opletten als extraatjes worden voorgesteld met een bijhorend extravagant prijskaartje.

(Blijkbaar moet bij de "nieuwe" Hertog Jan volgens hun web site de menu met aangepaste wijnen 500 euro per persoon kosten.)
03-02-2022, 01:19 PM
Bericht: #3
RE: Dure diners
Helemaal eens, het loopt de spuigaten uit de laatste jaren. Helaas kunnen ze niet anders dan (zeer) hoge prijzen hanteren en zelfs dan is het amper rendabel. Ik herinner me een avondje in The Jane en dat was de eerste jaren heel goed te doen met zo'n 100 € per persoon en wijnarrangement aan €75, één van de mooiste diners ooit voor ons. Nu is het er ook een ietsje duurder en het mij niet meer waard.
Wij gaan ook regelmatig eens "een hapje eten" en dat is dan simpele kost, maar mijn probleem is dat ik niets vind in wat ik dan maar "de betere middenklasse" zou noemen. Het is ofwel te duur, ofwel een beetje saai en dan ook net niet goed genoeg, weet je.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
03-02-2022, 02:21 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 03-02-2022 om 02:22 PM door BartS.)
Bericht: #4
RE: Dure diners
(03-02-2022 01:19 PM)wvd schreef:  Helemaal eens, het loopt de spuigaten uit de laatste jaren. Helaas kunnen ze niet anders dan (zeer) hoge prijzen hanteren en zelfs dan is het amper rendabel. Ik herinner me een avondje in The Jane en dat was de eerste jaren heel goed te doen met zo'n 100 € per persoon en wijnarrangement aan €75, één van de mooiste diners ooit voor ons. Nu is het er ook een ietsje duurder en het mij niet meer waard.
Wij gaan ook regelmatig eens "een hapje eten" en dat is dan simpele kost, maar mijn probleem is dat ik niets vind in wat ik dan maar "de betere middenklasse" zou noemen. Het is ofwel te duur, ofwel een beetje saai en dan ook net niet goed genoeg, weet je.

Even nuanceren toch. Controleer de jaarrekeningen van de top qua restaurants in België maar. Om er te geraken moeten ze veel investeringen doen (behoudens als ze een pand kunnen betrekken van familie), maar eens een bepaalde reputatie stroomt het geld (in NIET CORONA tijden) vlotjes binnen. En het is hun van harte gegund, want waar ik het wel mee eens ben is dat de stiel moordend is. De druk is quasi onhoudbaar. Daarmee bedoel ik de druk om creatief te zijn, zowel in smaken, textuur als presentatie. Als mensen vanuit pakweg Italië, Noorwegen of Singapore een ommetje maken om bij jou te komen eten, dan kan ik me inbeelden dat dat op den duur verstikkend begint te werken.

Ik merk echter dat vele jonge(re) chefs het anders aanpakken. Hun restaurants zijn veel vaker gesloten, heel dikwijls ook zaterdag en zondag. Anders vinden ze toch geen personeel. En ze "vermarkten" hun know-how en reputatie als extraatje. Ook hier, het is hun gegund. Je denkt toch niet dat Peter Goossens de brasserie in La Réserve Knokke voor de mooie ogen van Coucke en Versluys op punt zal stellen.

Ik heb met die top-chefs dus niet zo veel medelijden. Zijn verre van arme stakkertjes. Eerder semi-rocksterren. En de sommeliers zijn al aan het volgen. Di Taranto naar Coucke in Durbuy, etc.
03-02-2022, 02:35 PM
Bericht: #5
RE: Dure diners
(03-02-2022 01:19 PM)wvd schreef:  Nu is het er ook een ietsje duurder en het mij niet meer waard.

Uhu, ietsje... Wink Onlangs eens gekeken naar de prijzen en ik viel haast achterover... 230 voor tasting menu + 135 voor wijnen. Misschien is dit in lijn met andere tweesterrenzaken, maar zowat het dubbele van wat ik er een kleine vijf jaar geleden betaalde.

Toen was het weliswaar iedere eurocent waard, fantastisch gegeten. Maar aan € 400 per persoon all-in haak ik toch ook af.
03-02-2022, 05:00 PM
Bericht: #6
RE: Dure diners
La grand Verre Durbuy (resto des vrais connaisseurs), nog niks bewezen maar ijvert naar een ster, allé Coucke...heeft de lijnen mooi uitgezet en de lat hoog gelegd bij Wout Bru.
Menu 135€
Wijnen 80€
La grand Verre

Dit is de prijs die ik betaalde 5 jaar terug in de Jane **

De naam, de sterren, de status trekt rijken aan van over de hele wereld. Er zijn nu eenmaal mensen die hun hand niet omdraaien om 500€/persoo, te leggen.

Voor een speciale gelegenheid mag "de unieke ervaring" al eens wat kosten en dan spreek ik naar eigen vermogen tot max 175/koppel excl dranken.
We verjaren met een dag verschil en dit is dan de uitgelezen kans om eens onszelf te verwennen. Zo passeerden reeds, the Jane, Hertog Jan, Hof van Cleve, C-pure...
Dit jaar op de planner: Likoké

Uit bovenstaande kom je buiten met 500/koppel. Voor ons een emotie en mooi herinnering Heart. Het is geen gewoonte en daardoor blijf het steeds speciaal.

Maar wat ik hier lees, 400-500€/persoon, tja dan haak ik ook af. Boven de 500€/koppel wint de pijn van de portefeuille het van het genot Wink

Enfin, de sterren menu's in Frankrijk liggen volgens mij toch lager, de marge op de wijn ook beduidend lager....en da wagens van de koks ook een klasse lager kusknipoog
03-02-2022, 05:42 PM
Bericht: #7
RE: Dure diners
De tendens is duidelijk. De prijzen voor à la carte en menu's zijn (veel) duurder geworden. De restaurants zijn immers minder open en kleiner geworden (bvb. Bartolomeus Knokke), dus de omzet moet op minder couverts en avonden gehaald worden. Daarnaast zijn de gouden tijden waarbij industriëlen deals kwamen sluiten in bepaalde zaken, waarbij men uitgebreid aperitief, duurste wijnen en zeer uitgebreid digestief nam, gewoon voorbij. Jongere generaties managers vinden hun kicks in extreem sporten en er wordt dus gewoon minder uitgebreid getafeld met dure wijnen en veel alcohol (en de gekende winstmarges hierop).

Wat te duur is voor een etentje, daar spreek ik me niet over uit. Ik vind persoonlijk een uiterst slecht gebakken steak omwikkeld in bladgoud waarbij de gastheer van tafel tot tafel de instagramfeed van de gasten moeten vullen voor 1000 USD ranzig, maar daar denken duizenden mensen in Dubai dus duidelijk anders over. Het is zoals de discussie over prijzen in Bourgogne: de wereld wordt kleiner en kleiner, er komen meer en meer (extreem) rijke mensen en die draaien inderdaad hun hand niet om voor een etentje van 500 EUR pp. Laat ons eerlijk wezen: als je in een wereldstad genre Singapore, LA, Tokyo, Parijs, etc. wil eten in een driesterrenzaak ben je echt nog veel en veel meer kwijt. En de kwaliteit is beduidend minder.

We mogen hier in Vlaanderen en bij uitbreiding België echt niet klagen wat betreft horeca. Hier is voor alles wat. Van ster en duur, tot goedkoper en productkennis, tot gezellig en instap. Er zijn honderden restuarants, bistro's met mooie kaart in iedere prijscategorie.
03-02-2022, 05:45 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 03-02-2022 om 05:45 PM door troisetoiles.)
Bericht: #8
RE: Dure diners
(03-02-2022 01:19 PM)wvd schreef:  maar mijn probleem is dat ik niets vind in wat ik dan maar "de betere middenklasse" zou noemen. Het is ofwel te duur, ofwel een beetje saai en dan ook net niet goed genoeg, weet je.

In Brussel heb je, wat mij betreft, toch een hele hoop restaurants in dit "de betere middenklasse" segment. Alleen al in Elsene, meer bepaald in de omgeving van Flagey en Chatelain, denk ik al aan een tiental restaurants. (zie ook http://vinejo.freebb.be/thread-6389.html)

Maar goed, over smaken...
03-02-2022, 06:41 PM
Bericht: #9
RE: Dure diners
(03-02-2022 05:45 PM)troisetoiles schreef:  
(03-02-2022 01:19 PM)wvd schreef:  maar mijn probleem is dat ik niets vind in wat ik dan maar "de betere middenklasse" zou noemen. Het is ofwel te duur, ofwel een beetje saai en dan ook net niet goed genoeg, weet je.

In Brussel heb je, wat mij betreft, toch een hele hoop restaurants in dit "de betere middenklasse" segment.
Dat denk ik ook, enfin vroeger toch. In Leuven ligt dat net iets anders, maar we doen ons best om de mogelijkheden te exploreren. Arenberg met 1 ster is "goed", eerder klassiek, maar we waren daar enkele weken na TJ en het contrast is dan wel groot.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
03-02-2022, 07:43 PM
Bericht: #10
RE: Dure diners
(03-02-2022 05:42 PM)BartS schreef:  We mogen hier in Vlaanderen en bij uitbreiding België echt niet klagen wat betreft horeca. Hier is voor alles wat. Van ster en duur, tot goedkoper en productkennis, tot gezellig en instap. Er zijn honderden restuarants, bistro's met mooie kaart in iedere prijscategorie.

Dat denk ik ook. Net als bij de wijnen wordt het topsegment onbetaalbaar , maar wie enige moeite doet vindt schitterende prijs/kwaliteit.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
03-02-2022, 11:40 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 03-02-2022 om 11:41 PM door Vmk.)
Bericht: #11
RE: Dure diners
Luxe probleem. Het is geen eerste levensbehoefte. Vindt je het te duur en/of niet waard, dan doe je het niet. Vraag en aanbod. En ja, er zijn steeds meer mensen, die van gekkigheid niet weten wat met het geld te moeten doen.
Dit zijn geen vraagstukken over zorgverzekeringen, hypotheek en belastingen. Het gaat over luxe dineren. Blijf dat besef houden.

Ps. Zelf ook bij menig sterrenrestaurant (in NL) gegeten, maar heb ook mijn (financiële) grenzen.
04-02-2022, 01:23 AM
Bericht: #12
RE: Dure diners
't Is toch wel straf dat vele toprestaurants sluiten omdat het ondanks die prijzen nog altijd amper rendabel is. Maar ja, als je dan weet dat bvb The Jane 60 personeelsleden telt....

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)


Ga naar locatie: