Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ktima Ligas
22-07-2022, 08:43 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 22-07-2022 om 09:29 PM door TheHolyGrape.)
Bericht: #1
Ktima Ligas
Ktima Ligas is een wijnhuis dat gelegen is rond de Paiko berg in Macedonië. Macedonië is een noordelijke regio in Griekenland en niet te verwarren met het het land Noord-Macedonië (ex-balkan) waaraan het grenst. Op dat vlak moet de gemiddelde Griek qua nationalistische vurigheid niet onderdoen voor onze Vlaams-nationalisten: Griekenland wil de naam van het land Noord-Macedonië maar niet erkennen want Macedonië is natuurlijk alleen maar Grieks.

Ktima Ligas werkt zo veel als mogelijk ‘natuurlijk’ en ‘biodynamisch’ (zelf noemen ze het ‘permacultuur’) en proberen het gebruik van sulfieten in hun wijnen zo veel als mogelijk te beperken. Het wijnhuis beperkt zich tot inheemse druiven. In wit zijn dat Roditis, Assyrtiko en Kydonitsa. De rode wijnen worden gemaakt van Xinomavro en Limniona.

Ktima Ligas Assyrtiko (2019): 100% assyrtiko, 14,5%. 50% op inox en 50% op oude champagnefouders voor een periode van 12 maanden. Soms wordt de wijn wit genoemd, soms oranje. Troebel. In de neus krijg je zeste van appelsien, mooie honingtoetsen, wat rijp steenfruit. Aanvankelijk een wat ‘stinkie’ gistneus die later eerder warm en zwoel wordt. Wanneer je proeft merk je dat deze wijn eerder op kracht speelt dan op finesse: rijkelijk, een puntje zoet en vol maar ook de alcohol is (zonder eten eerder storend) aanwezig.

Ktima Ligas Assyrtiko Barrique (2019): 100% assyrtiko, 13,5%. Tussen 8-12 maanden op houten vaten. Goudgeel, oranje en klaarder. De neus lijkt op de goedkopere voorganger maar is iets floralere toetsen en heeft meer complexiteit. In de mond heb je hier naast het puntje zoet en het volume ook fantastische mineraliteit en een érg lange afdronk. Hier vind je geen storende alcohol. Schitterende wijn maar ook niet goedkoop (rond €40)

Dit domein heeft z’n marketing trouwens best op orde en is in België (titulus) en de buurlanden te verkrijgen.


Bijlagen Afbeeldingen
       


Ga naar locatie: