Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Potzinger
25-09-2022, 11:09 PM
Bericht: #1
Potzinger
Dit domein in Südsteiermark is gespecialiseerd in Sauvignon, maar ze maken ook een geweldige Chardonnay, of Morillon zoals ze hem daar noemen.

Anderhalf jaar geleden dronken we hem al eens :

Citaat: De derde Chardonnay kwam op tafel. Was het Côte de Beaune of Côte de Nuits? Of toch Chablis? De wijn zat alleszins op het niveau van de vorige twee. Heel evenwichtig, mooie fraicheur, ik had iets fumé in de neus. Geen Frankrijk echter! Deze wijn kwam uit Steiermark, de regio van Oostenrijk die grenst aan Slovenië, en eigenlijk vooral gekend is voor Sauvignon. Toen ik op dit domein was, zei de gastvrouw me : ja, die Chardonnay maken we omdat de mensen dat lekker vinden. Ik vond dat inderdaad zeer lekker die Morillon (de lokale naam van Chardonnay) 2015, Vinothekabfullung van Potzinger

Vandaag mijn laatste fles opengetrokken. Echt een fijne Bourgondische neus, met goed gedoseerd hout, wit fruit, fraicheur. In de mond heel evenwichtig en fris. Goede mondvulling. Balans! Knappe wijn…

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
15-04-2024, 10:02 AM
Bericht: #2
RE: Potzinger
In 2020 dronken we al eens de Sauvignon Ried Czamillonberg Reserve 2015 van Potzinger. Dit was was Jo er toen over schreef :

Citaat: Derde witte
Zeer aromatisch en intense neus, gul en rijk, perzik, boterspekjes en boter zonder spekjes, marsepein, vuursteen, wat graszoden en tabak.
Verrassend fris in de mond, fijn-fluïde, bloemig, we denken aan viognier maar vinden niet de dikke textuur die (meestal) eigen is aan de druif. Krachtig maar discreet, bittertje in de afdronk.

We denken aan Italië,mss pinot grigio, en via via (de buxus van Vince) aan sauvignon blanc. Plots smaken we een topPessac.

Niet Italië, wel... Oostenrijk!

Potzinger Ried Czamillonberg Reserve, sauvignon blanc 2015
Werd in een degustatie beter bevonden dan de Smith Haut Lafitte van hetzelfde jaar...we kunnen ons daar iets bij voorstellen.
Schítterende wijn!

Gisteren trok ik wat achteloos mijn laatste fles van deze wijn open. Ik werd even stil toen ik er aan rook. Zeer complexe neus met wat buskruit/rokerigheid, wat honingachtige evolutietoetsen, beetje abrikoos, wat leder zelfs! Een neus om te blijven aan ruiken.

In de mond een heel evenwichtige wijn, alles perfect versmolten, heel intens qua smaak, rijk én fris. En een heel lange afdronk, die maar blijft hangen. Klein bittertje ook in de afdronk.

Sauvignon kan dus ook heel mooi ouderen. 9 jaar op de teller en perfect op dronk. Er wordt overal ter wereld Sauvignon gemaakt, maar in Steiermark, Oostenrijk, zitten toch wel een aantal specialisten die er een zeer eigen expressie van maken. Chapeau!

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)


Ga naar locatie: