Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Maximin Grünhäuser Abtsberg
21-11-2022, 04:43 PM
Bericht: #1
Maximin Grünhäuser Abtsberg
Amper te geloven dat er nog geen discussie zou zijn over dit iconische huis, maar ik vind ze niet en dus....Big Grin
   
Zoals je aan de kleur kan zien, is dit nog niet versleten.
Bij ingieten zie je dat de wijn licht olieachtig aandoet. Het boeket is redelijk bescheiden, de wijn is wel te koud, met wat citrus zelfs nog en verder "warmer" fruit. In de mond merk je de hoge zuren die hem zo lang goed hielden. De wijn is halfvol en nog wat zoetig zelfs met matige afdronk. Om eerlijk te zijn, ik verwachtte meer complexiteit en naar mijn smaak was hij zeker niet minder 10 of 20 jaar geleden. Ik proefde het gamma enkele jaren terug en toen was ik enthousiaster over de "moderne" wijnen. Vanavond proeven we nog eens, maar nu haal ik hem vlugger uit de frigo.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
18-06-2023, 12:34 PM
Bericht: #2
RE: Maximin Grünhäuser Abtsberg
   
Nu een Auslese 1990 uit een halfje met al wat lagere vulling. Bij inschenken valt al dadelijk op dat er wat amber in de kleur zit en ik denk al "oei". Maar valt ferm mee, wel wat oude Riesling, maar nog best te pruimen.... Beter in de mond met nog amper zoet, wel zeer rijk, olie-achtig en echt lange afdronk nog. En geloof het of niet, de wijn was "jonger" op dag 2, meer frisheid, heel mooi.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
18-06-2023, 05:00 PM
Bericht: #3
RE: Maximin Grünhäuser Abtsberg
(18-06-2023 12:34 PM)wvd schreef:  Nu een Auslese 1990 uit een halfje met al wat lagere vulling. Bij inschenken valt al dadelijk op dat er wat amber in de kleur zit en ik denk al "oei". Maar valt ferm mee, wel wat oude Riesling, maar nog best te pruimen.... Beter in de mond met nog amper zoet, wel zeer rijk, olie-achtig en echt lange afdronk nog. En geloof het of niet, de wijn was "jonger" op dag 2, meer frisheid, heel mooi.
Rieslingwijnen kunnen voortreffelijk ouderen. En dan vooral deze met een gedegen herkomst. Ik herinner me een proeverij in 1969 naar aanleiding van het herkurken van een partij Schloss Johannisburg uit 1919 waarbij de wijn als een onverwelkte schone de gehele kamer deed geuren. De mond was even elegant en vertoonde geen spoor van oxydatie, een juweel.


Ga naar locatie: