Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mont Blois, Western Cape, Robertson
20-06-2025, 06:20 PM
Bericht: #1
Mont Blois, Western Cape, Robertson
Die 150 dagen zonder alcohol hebben we moeiteloos gehaald. Mooi zo. Ondertussen al wat in het glas gehad, maar eerder in gezelschap en dus niet echt snuffelend en degustatiestijl.

Vandaag zin in wit. Kelder in. Fles kiezen is helft van de fun. Warm weer. Iets Zuid-Afrikaans dan? Waarom niet. 6 flessen van liggen: Mont Blois Groot Steen 2018.

Dat Steen de lokale naam is voor Chenin Blanc moet ik hier niet zeggen natuurlijk. Uurtje karaf.

Mont Blois Wynlandgoed dateert uit 1869 toen de familie Bruwer starte. Zes generaties later heeft Ernst Bruwer de leiding over 3 verschillende wijngaarden, te weten Mont Blois, La Fontaine en Goedemoed. Mont Blois ligt in de eigen Ward De Hoop naast de Hoopsrivier en op de uitlopers van de Langeberg bergketen. De Hoopsrivier loopt meestal als er 100mm regen of meer valt. Het klimaat op de Mont Blois is compleet anders dan de rest van Robertson. We krijgen Zuid-Oostelijke regens en zijn afhankelijk van deze om onze dammen te vullen. Volgens de weerstations is het altijd 3 graden koeler op de Mont Blois dan de stad Robertson (op slechts 6 km afstand ). Door de hogere luchtvochtigheid in dit gebied worden cultivars die gemakkelijk rotten vermeden. Behalve bijvoorbeeld in het geval van Harpie. De Muscadel wijngaard krijgt edele rot in bepaalde jaren die bijdragen aan de verbazingwekkende complexiteit van de wijn. Bij Mont Blois zijn alle wijnen “Single Vineyard” en puur handwerk. In de kelder staat wijnmaakster Anne-Mari Bruwer voor een minimale, pure benadering. Door de hele korte afstanden tussen wijngaard en wijnkelder rolt het fruit knisperend en glinsterend de wijnvaten in. Natuurlijke vergisting en er is terughoudendheid in het gebruik van Franseiken vaten. Dit alles geeft het karakter weer van Mont Blois te herkennen in puurheid, mineraliteit, fruitexpressie, complexiteit en elegantie. Het is een groot blok, vandaar de naam Groot Steen voor de Chenin Blanc die van deze druiven gemaakt wordt.

Ik heb getracht zelf een proefnotitie te maken, maar moet er nog wat in komen denk ik. Even optinternet gekeken en kan me eigenlijk perfect vinden in volgende:

Complex and layered with hints of Pistachios, Almonds, Cardamom, Bay Leaves, Marmalade, Blossoms, Apricots, Cinnamon and White Peaches on the nose. Big juicy wine. The fruit follows through onto the palate. Well balanced and layered with a lingering marzipan and pecan nut finish.

Three hours skin contact and spent 12 months on lees. The wine matured in 2nd and 3rd fill Barrels (French 225L).


De neus is zeer zuiver met idd die pistache en amandel. Beetje gunflint ook. NAdien zeste van mandarijn en citroen. Beetje ziltig. Gekonfijte citroen. Deze wijn is best koel te drinken. Bij deze temperaturen moet je je best doen het glas op tijd leeg te krijgen. Ben het gelukkig niet verleerd Smile

Er zit nog geen sleet op deze wijn van toch inmiddels 7,5 jaar oud. Nochtans zijn de zuren eerder medium maar de complexiteit in afdronk maakt veel goed.

Dit is geen eenvoudig Zuid-Afrikaantje. Dit kan zomaar in het betere Loire werk geplaatst worden.

Ik heb het hier wrs al paar keer vermeld: Zuid Afrika zeker niet uit het oog verliezen!
20-06-2025, 07:18 PM
Bericht: #2
RE: Mont Blois, Western Cape, Robertson
(20-06-2025 06:20 PM)BartS schreef:  Die 150 dagen zonder alcohol hebben we moeiteloos gehaald. Mooi zo. Ondertussen al wat in het glas gehad, maar eerder in gezelschap en dus niet echt snuffelend en degustatiestijl.

Vandaag zin in wit. Kelder in. Fles kiezen is helft van de fun. Warm weer. Iets Zuid-Afrikaans dan? Waarom niet. 6 flessen van liggen: Mont Blois Groot Steen 2018.

Dat Steen de lokale naam is voor Chenin Blanc moet ik hier niet zeggen natuurlijk. Uurtje karaf.

Mont Blois Wynlandgoed dateert uit 1869 toen de familie Bruwer starte. Zes generaties later heeft Ernst Bruwer de leiding over 3 verschillende wijngaarden, te weten Mont Blois, La Fontaine en Goedemoed. Mont Blois ligt in de eigen Ward De Hoop naast de Hoopsrivier en op de uitlopers van de Langeberg bergketen. De Hoopsrivier loopt meestal als er 100mm regen of meer valt. Het klimaat op de Mont Blois is compleet anders dan de rest van Robertson. We krijgen Zuid-Oostelijke regens en zijn afhankelijk van deze om onze dammen te vullen. Volgens de weerstations is het altijd 3 graden koeler op de Mont Blois dan de stad Robertson (op slechts 6 km afstand ). Door de hogere luchtvochtigheid in dit gebied worden cultivars die gemakkelijk rotten vermeden. Behalve bijvoorbeeld in het geval van Harpie. De Muscadel wijngaard krijgt edele rot in bepaalde jaren die bijdragen aan de verbazingwekkende complexiteit van de wijn. Bij Mont Blois zijn alle wijnen “Single Vineyard” en puur handwerk. In de kelder staat wijnmaakster Anne-Mari Bruwer voor een minimale, pure benadering. Door de hele korte afstanden tussen wijngaard en wijnkelder rolt het fruit knisperend en glinsterend de wijnvaten in. Natuurlijke vergisting en er is terughoudendheid in het gebruik van Franseiken vaten. Dit alles geeft het karakter weer van Mont Blois te herkennen in puurheid, mineraliteit, fruitexpressie, complexiteit en elegantie. Het is een groot blok, vandaar de naam Groot Steen voor de Chenin Blanc die van deze druiven gemaakt wordt.

Ik heb getracht zelf een proefnotitie te maken, maar moet er nog wat in komen denk ik. Even optinternet gekeken en kan me eigenlijk perfect vinden in volgende:

Complex and layered with hints of Pistachios, Almonds, Cardamom, Bay Leaves, Marmalade, Blossoms, Apricots, Cinnamon and White Peaches on the nose. Big juicy wine. The fruit follows through onto the palate. Well balanced and layered with a lingering marzipan and pecan nut finish.

Three hours skin contact and spent 12 months on lees. The wine matured in 2nd and 3rd fill Barrels (French 225L).


De neus is zeer zuiver met idd die pistache en amandel. Beetje gunflint ook. NAdien zeste van mandarijn en citroen. Beetje ziltig. Gekonfijte citroen. Deze wijn is best koel te drinken. Bij deze temperaturen moet je je best doen het glas op tijd leeg te krijgen. Ben het gelukkig niet verleerd Smile

Er zit nog geen sleet op deze wijn van toch inmiddels 7,5 jaar oud. Nochtans zijn de zuren eerder medium maar de complexiteit in afdronk maakt veel goed.

Dit is geen eenvoudig Zuid-Afrikaantje. Dit kan zomaar in het betere Loire werk geplaatst worden.

Ik heb het hier wrs al paar keer vermeld: Zuid Afrika zeker niet uit het oog verliezen!

Klopt! Onlangs schitterende dingen geproefd van Adie Badenhorst…

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)


Ga naar locatie: