Gisteren heerlijke HT bij Pvdw.
Ik plaats hier even Pauls voorbereiding.
De sterretjes (van 0 tot 5) zijn van mij.
Petnat 2024, d’Hellekapelle ***
Belgische wijn
100% dornfelder
Greywacke wild sauvignon 2023. ***(*)
Marlborough, New Zealand
- gisting in Franse eikenhouten vaten, waarvan een klein percentage nieuw was.
- spontane gisting met inheemse gist, duurde zes maanden
- batonnage
- tweederde: malolactische gisting
- ongeveer een jaar eik en daarna nog eens zes maanden sur lies
- gebotteld in september 2024
Te Mata Cape Crest sauvignon blanc 2021 ****
Hawke’s Bay, New Zealand
- blend van 87% sauvignon blanc, 9% sauvignon gris en 4% sémillon
- gisting op nieuwe en gerijpte Franse eikenhouten
- 11 maanden rijping sur lies met batonnage
- botteling in februari 2022
Markus Molitor, Kinheimer Hubertuslay Auslese 2017 ****
Mosel, Duitsland
Parker 94+
Hofmann, Chardonnay Reserve 2021. ****
Rheinhessen, Duitsland
rijping in eik, nieuw en tweede gebruik
Greywacke pinot noir 2022. ***(*)
Marlborough, New Zealand
Markus Molitor, Brauneberger Klostergarten 2014 ***(*)
Mosel, Duitsland
Château Soutard 1998. ***
Saint-Emilion Grand Cru Classé
70 merlot, 30 cf
Chateau du Glana 1998. ***(*)
Saint-Julien
65 cs, 35 merlot
12 maand eik (40% nieu
Domaine De La Source 2019. *****
Bellet
80% folle noire, 20% grenache
11 maand eik.
Clos Saint Sebastien, Inspiration Marine 2017. ****
Collioure
90 % Mourvèdre
10% Grenache noir
Bila-Haut (Chapoutier) - V.I.T. 2009. *****
Côtes-du-Roussillon Villages Latour de France
Visitare Interiore Terrae
Grenache 65 %, Syrah 35 %.
18 maand eik
La Nerthe 2017. ****(*)
Châteauneuf-du-Pape
50% Grenache + Syrah, Cinsault, Mourvèdre
Dit is een majestueus jaar voor Châteauneuf-du-Pape, en de wijnen beginnen zich net te ontvouwen
Dit is een zeer gelaagde wijn in de klassieke Châteauneuf
stijl, maar de allure en energie zijn zeer modern en de 2017 barst van gebalanceerde dichtheid, vers
sappig fruit en een aanhoudende afdronk van fruit, kruiden en mineralen.
Meerlust Rubicon 2009. ***(*)
Stellenbosch, Zuid-Afrika
70% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 9% Cabernet Franc, 1% Petit Verdot
Bij het eten:
Catena Alta Historic Rows Malbec 2021. ****
Mendoza, Argentinië
100% malbec
Whole berries are hand loaded into small format fermentation bins and 225-500 L
barrels; lots from each vineyard are treated individually; fermentation lasts for 10-20 days and a
total maceration of 10-22 days; Wild yeasts. Full malolactic fermentation. Aging: 12-18 months.
First, second and third use barrels.