Een fenomenale WT bij Erik gisteren.
Pernand Vergelesses – Delarche Les Belles Filles – 2020
Etiënne Delarche in Pernand. Les Belles Filles ligt in een combe met noordelijke oriëntatie. Vandaar meer frisheid.
Lichtvoetige maar heerlijke chardonnay. Deed me in eerste instantie aan Kumeu denken. Pierre a fusil aanwezig.
- Ventoux – Les Davids Argentière – 2023 – 85 ro 15 gb
Belgische Sophie Le Clercq in Viens – bio – vergisting met indigène gisten, 7 maanden opvoeding in Franse barriques en fouders
Allen dachten we aan een mooie Noordelijke Rhône met marsanne en roussanne. De druiven hadden we juist, de streek niet. We hadden moeten weten dat de wijn net iets te smeuïg was om NR te zijn. Aan 22 euro zeer mooie PQ!
- Stellenbosch – Meerlust Estate – 2023 – chardonnay
Hannes Myburgh in Stellenbosch –fermentatie en opvoeding op eik 1/3-1/3-1/3
Waw, echt Waw. Topchardo uit Z Afrika. Aan een klein prijsje dan nog.
- Priorat – J.M. Fuentes Grand Clos - 2022 – 76 garnacha blanca 24 macabeo– Josep Angel Mestre in Belmunt del Priorat – vergisting op vat en opvoeding op Franse eik sur lie
Verfijnde mineraliteit in de neus, Vince dacht even aan riesling. In de mond kon dit echter nooit riesling zijn, de zuurtjes waren niet springerig genoeg. Bijzonder mooie wijn alweer…goe bezig Erik..
- Saint-Péray – Dom du Tunnel CuvéePrestige – 2016 – 80ma 20ro – Stéphane Robert in Saint-Peray – 8 maanden op vat, waarvan slechts een klein deel nieuw
Toptoptop.
- Bordeaux – Château Mouton Rothschild – Aile d’Argent – 2019 - 61sb 38se 1mu – Baronne Philippine Rothschild in Pauillac – fermentatie in inox – 12 maanden op vat, de helft nieuw
En hoe mooi álle vorige wijnen ook waren, deze ging er nog over. Pvdw dacht direct aan Bordeaux, dus zaten we toch in Pessac?
Nee hoor, een gewone Bordeaux Blanc.

Het werd even stil toch.
Als een grote naam zijn naam waar maakt…
ROOD
- Aloxe Corton 1er cru - Henri Magnien “La Coutière” - 2018
Charles Magnien in Gevrey – 0.76 ha – 55 jaar oude stokken
Persoonlijk vond ik dit wel redelijk herkenbaar Bourgogne, doch een paar pinot Noir fans zochten het elders. Misschien niet direct premier cru waardig wegens nét iets te weinig complexiteit maar sowieso knappe en zeer aangenaam drinkbare wijn.
- Rioja - Herederos del Marques de Riscal – 2017 - 96temp 4grac. – Elciego – 55 jaar oude stokken – 2 jaar op Amerikaanse eik
Hier werden we allen in de luren gelegd. Ik weet niet meer wat we juist gokten maar t was zeker geen Rioja. Zeer lichtvoetig, mooi evenwicht.
- Barolo – Guido Porro Gianetto – 2019 –Guido Porro in Serralunge d’Alba
Eerst twijfel tussen Bourgogne en nebiolo maar uiteindelijk gaven de (licht voelbare) tannines de doorslag.
Mooie, toegankelijke, lichtvoetige, Bourgondische Barolo.
- Ruchotte-Chambertin Grand Cru – Henri Magnien – 2017
Charles Magnien in Gevrey
We dachten aan een knappe Volnay, wegens de soepelheid van de wijn. Zeker premier cru vandaag, misschien binnen 10 jaar Grand cru..?
- Pomerol – Clos du Vieux Plateau Certan– 1995 – 100 merlot – Familie Pradel de Lavaux in Libourne – 18 maanden in barrique
U leest het goed.
Dit bestaat echt.
Straf.
Vooral omdat ik er, na 25 jaar grondig Bordeaux onderzoek, nog nooit van gehoord had.
Erik opende eerst de 95 maar die was gekurkt.
De 96 dan maar, een mooie, geëvolueerde Medoc. Medoc? Nee hoor, Pomerol. Gebeurt wel meer.
Grappig moment, maar toch ook wel knappe wijn hoor.
- Aconcague Valley - Errazuriz Costa Las Pizarras – 2018
Hier zaten we allen redelijk zeker in Cornas, maar achteraf bekeken had de lichte wolligheid van deze schitterend wijn ons richting Nieuwe wereld moeten sturen. 100% syrah, dat dan wel, gelukkig.
- Hermitage – Bernard Faurie Greffieux-Bessards - 2012
Nostalgie bij het zien van het etiket. Prachtige wijn. Destijds op domein een euro of 30-35, vandaag gaan deze wijnen 200 euro de fles…
- Pomerol – Château Trotanoy - 2000
Olalalalala
Een Trotanoy van het mythische jaar 2000.
Waar kan je dát nog drinken?
In Terneuzen, met zicht op de Westerschelde.
Hij was nog jong aan zijn 25, tabak en grafiet in de neus, bijzonder elegant in de mond.
Ook wij zijn nog jong, zonder tabak en grafiet in de neus maar wel nog bijzonder elegant.
En toen trok Erik zijn kok-outfit aan.