wijnliefhebbers

Volledige versie: Verslag Champagne-trip
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3 4
Ik had dus beloofd om een verslagje op het forum te zetten over onze Champagne-trip van dit weekend. Here it goes:

Champagnehuizen:

- Chauvet (Rilly-la-Montagne): Zeer hartelijk onthaal door de wijnbouwer zelf, die ons meteen op sleeptouw nam in zijn zeer mooie kelders (11 meter diep). De man is duidelijk gepassioneerd en vertelt enthousiast over het productieproces en zijn verschillende cuvees (o.a. 1 cuvee waarvoor hij een deel op nieuwe eik opvoedt; beetje zijn dada ;-). thank you voor de tip, Tom !

Zijn Champagnes (voornamelijk op basis van Pinot Noir) zijn goed: aromatisch, fris maar toch met een zekere complexiteit.

- Tritant (Bouzy): Ook weer zeer hartelijk ontvangen, door een kranige dame van +/- 70, de dochter van stichter Alfred Tritant. Haar uitleg was wat minder technisch dan bij Chauvet en de kelders ook wat minder spectaculair, maar het geheel had wel iets meer authenticiteit.

De Champagnes zijn stevig en complex met een wat eigen karakter. Overall een zeer goed kwaliteit en de beste Rosé Champagne die we dit weekend dronken. Ze maken een stille wijn: Bouzy Rouge, op basis van Pinot Noir. Het was wat moeilijk om deze te beoordelen wegens wel zeer koel geserveerd, dus kon ik niet anders dan daar ook een paar flessen van mee te pakken ;-).

- Fallet-Prévostat (Avize): We hadden het adres, maar hebben toch serieus moeten zoeken om het te vinden; zo onopvallend (geen bord, geen reclame, niks). We worden vriendelijk ontvangen door mevrouw (+/- 80 jaar oud), die ons de “ontvangstruimte” binnenleidt: denk aan de woonkamer van je grootmoeder met plastieke tafeldoek met bloemekes, antieke kastjes, krakende stoelen en gedateerd behangpapier: je gaat letterlijk 50 jaar terug in de tijd. Madamme heeft ons daarna haar twee cuvees laten proeven: Brut (6g suiker) en Extra-Brut (4 g suiker) en toen werden we van onze stoel geblazen: Qua diepte, complexiteit en smaakrijkdom was dit gewoon een categorie hoger dan alle andere Champagnes die we dit weekend geproefd hebben.

Prijs is 18 euro/fles (let op; geen bancontact, VISA, of wat dan ook: als je, zoals wij, geen cash geld bij hebt, moet je naar de bank lopen ;-).

We zijn onder de indruk en kopen (met 2 koppels) 7 kartons. En Mme Fallet-Prévostat doet ons nog gewoon 2 flessen cadeau; zomaar !

En als klap op de vuurpijl geeft ze ons een rondleiding in de kelders, waar dus 7 jaargangen Champagne liggen te rijpen. Een paar dingen die we te weten komen tijdens de rondleiding: hun jongste wijnstokken zijn 50 jaar oud, hun oudste 80 jaar (!), ze gebruiken oude foeders uit de Elzas voor de fermentatie, hun Champagne rijpt 7 jaar (sur lattes) en voor de dosage gebruiken ze alleen rietsuiker. Maw, de kwaliteit die we geproefd hebben komt niet vanzelf.

Ik zou het iedereen aanraden om eens langs te gaan want dit is echt 100% puur en authentiek. Maar ik zou niet te lang wachten, want deze mensen gaan het helaas geen 20 jaar meer uitzingen.

- Henriet-Bazin (Villers-Marmery): Huischampagne van Pasqualinno zaliger en ook één van mijn favoriete Champagnes. We werden wel vriendelijk ontvangen, maar het was zeer druk, waardoor we geen rondleiding konden krijgen. We hebben hun champagnes nog eens geproefd en die zijn nog altijd van hoog niveau, met veel smaak en karakter. Het gamma is redelijk groot; van fris tot stevig en complex. Zeker een aanrader, maar ik had toch graag wat meer gezien/gehoord over de vinificatie. Maybe next time !

- Etienne Lefevre (Verzy): Qua ontvanst is dit een beetje een “specialleke”. Zowel de ontvangstruimte als de gastvrouw balanceren wat tussen Franse “chique” en kitsch. Ook hier kunnen we de kelders niet bezoeken wegens de grote drukte (ze ontvangen hier ook toeristenbussen) en de voorbereidingen van de botteling, die zondag zou beginnen. De mevrouw is wel vriendelijk, maar het geheel komt toch een klein beetje “gemaakt” over.

Maar de Champagnes zijn lekker, zij het misschien toch wat minder complex dan bv. Henriet-Bazin.

- G.H. Mumm: Dit zat in het pakket met ons hotel, dus het bezoek was gratis (normaal 13 €). Hier kunnen we kort over zijn: dit is gesneden op maat van de toeristen die weinig of niks van wijn kennen. Bij het bezoek hoort ook een degustatie van 1 glas “Cordon rouge”. In vergelijking met wat we de rest van het weekend dronken was dit: commercieel, vlak en karakterloos, maar dat zal wel niemand verbazen.

Eten:

- Le Mesnil: 3-gangen voor 29 €; zeer lekker en verzorgd, met zeer goeie service. We dronken een lokale Champagne van Gonet (47 €) en een Cotes du Rhone 2009 van Guigal (18 € voor een halfje). Aanrader (thank you Vinejo !).

- Le Spark (Reims): zat ook in het pakket van ons hotel. Is wel wat duurder dan Le Mesnil, maar ook iets verfijnder qua keuken. We dronken een Champagne van Janissot die OK was; wijnkaart was niet zo interessant en redelijk duur: we probeerden een glas huiswijn (bad idea ;-).

- Le Champ des Galipes (Verzy): Het enige restaurant in Verzy (dat was ook de reden dat we er geweest zijn). Absoluut te MIJDEN !!! Alle schotels (vis, rundsvlees, gevogelte) kregen dezelfde trieste garnituur, heel kleine porties, bakwijze van vlees en vis niet OK. Kortom: don’t go there !!!
Thanks Dave, zeer interessant verslag en toffe tips
Knap verslag Dave. applaus
Dave,

Wat kosten de champagnes van Henriet-Bazin op het domein als ik vragen mag? Ik was gecharmeerd van de 'Millésime' 2006 en één van de 'Blanc de Blancs'. Hun 'Blanc de Noirs' en 'Rosé' brut heb ik jammer genoeg niet kunnen proeven. Maar daar ik binnenkort toch een blitsbezoek aan de Champagne breng kan ik misschien toch eens bij Henriet-Bazin langs gaan. Welke Cuvée genoot je voorkeur trouwens?

Fallet-Prévostat is hier ook al geruime tijd één van de favorieten, al van voor de lichte "hype" die o.a. door Van der Auwera in middens van de echte liefhebber gelanceerd werd. Maar ik blijf het wel een Champagne vinden voor bij verfijnde visgerechten, kreeft en oesters en iets minder als louter aperitief.

Ander huis wat bij in de smaak valt is Veuve Fourny & Fils in Vertus alsook Lepreux – Penet in Verzy. Altijd een zeer joviale ontvangst bij die laatste. Hier koop ik doorgaans de MILLESIME Brut Grand Cru.
Mooi hoor, Dave! thank you!
Leuk! Fijn dat je ervan genoten hebt :-)
Schitterend verslag Dave, boordevol tips!
Wel heartbreaking, dat stukje over Fallet Prevostat... Welke grote negociant gaat binnenkort die wijngaarden binnendoen... Sad
Benieuwd hoe die Bouzy thuis zal smaken...
(15-04-2013 07:12 PM)Innesto schreef: [ -> ]Dave,

Wat kosten de champagnes van Henriet-Bazin op het domein als ik vragen mag? Ik was gecharmeerd van de 'Millésime' 2006 en één van de 'Blanc de Blancs'. Hun 'Blanc de Noirs' en 'Rosé' brut heb ik jammer genoeg niet kunnen proeven. Maar daar ik binnenkort toch een blitsbezoek aan de Champagne breng kan ik misschien toch eens bij Henriet-Bazin langs gaan. Welke Cuvée genoot je voorkeur trouwens?

Fallet-Prévostat is hier ook al geruime tijd één van de favorieten, al van voor de lichte "hype" die o.a. door Van der Auwera in middens van de echte liefhebber gelanceerd werd. Maar ik blijf het wel een Champagne vinden voor bij verfijnde visgerechten, kreeft en oesters en iets minder als louter aperitief.

Ander huis wat bij in de smaak valt is Veuve Fourny & Fils in Vertus alsook Lepreux – Penet in Verzy. Altijd een zeer joviale ontvangst bij die laatste. Hier koop ik doorgaans de MILLESIME Brut Grand Cru.

Hey Innesto,

Dit hebben we geproefd en gekocht:

De "Selection Brut" is zowat hun basiscuvée aan +/- 15 euro. Voor mij zelfs meer dan een aperitief-champagne: niet alleen fris maar ook de nodige "weerhaken".

Blanc de Blancs kost +/- 16 €, dacht ik. Wat meer op de frisheid, maar ook heel lekker.

Carte d'Or, Millésime 2006, rond de 18 euro; meer body en complexiteit; meer een maaltijdchampagne.

Rosé hebben we ook niet geproefd. Blanc de Noirs heb ik vroeger al eens geproefd en ook lekker bevonden, maar een mens moet keuzes maken, hé ;-)

De prijzen zijn niet op de eurocent; ik heb dat wel allemaal ergens liggen, dus als je wil kijk ik wel eens.
(15-04-2013 11:42 PM)vinejo schreef: [ -> ]Schitterend verslag Dave, boordevol tips!
Wel heartbreaking, dat stukje over Fallet Prevostat... Welke grote negociant gaat binnenkort die wijngaarden binnendoen... Sad
Benieuwd hoe die Bouzy thuis zal smaken...

Hey Vinejo,

Ja, die bedenking hebben wij ons ook gemaakt. En Mevr. Fallet beseft het ook maar al te goed. Het domein is trouwens al opgesplitst en verdeeld tussen de ouders en de twee dochters. Daarom zijn er ook 3 etiketten: Fallet-Prévostat, Fallet M. en Fallet-Gourron, ook al is het altijd dezelfde Champagne. Het is ook nog altijd de vader die de wijn maakt, maar de man is een paar maanden geleden aan het hart geopereerd, en het is nog niet duidelijk of hij terug aan de slag zal kunnen.

De dochters zijn allebei arts en hebben geen zin om het domein over te nemen, dus tenzij er iemand anders uit hun omgeving het wil overnemen (MET dezelfde werkmethodes), gaat dit verloren. En da's een heel spijtige zaak, hé !
Dag Dave, heerlijk verslag ! Ik speel al een tijdje om eens af te reizen naar Fallet Prévostat, na jouw bevestiging van de topkwaliteit en idd het autenthieke, maak ik daar toch snel eens werk van ! Misschien heb ik dan nog wat plaats vrij in de wagen ...
(16-04-2013 12:12 PM)doc schreef: [ -> ]Misschien heb ik dan nog wat plaats vrij in de wagen ...

Bedankt om aan mij te denken, Doc cheers!
Dave, van die Carte d 'or herinner ik mij een leuke reclamespot Wink

http://www.youtube.com/watch?v=qzx0hTNCHWg
(16-04-2013 12:54 PM)vinejo schreef: [ -> ]Dave, van die Carte d 'or herinner ik mij een leuke reclamespot Wink

http://www.youtube.com/watch?v=qzx0hTNCHWg

Big Grin
(16-04-2013 12:12 PM)doc schreef: [ -> ]Dag Dave, heerlijk verslag ! Ik speel al een tijdje om eens af te reizen naar Fallet Prévostat, na jouw bevestiging van de topkwaliteit en idd het autenthieke, maak ik daar toch snel eens werk van ! Misschien heb ik dan nog wat plaats vrij in de wagen ...

Thanks, guys !!!

Ik heb ook al vaak genoten van mooie wijn-verslagen (van Carl o.a.) dat ik er toch ook eentje wilde schrijven: blij dat jullie ervan genoten hebben.

Over plaats in de wagen gesproken: We dachten ook dat we meer dan plaats genoeg zouden hebben in mijn wagen (Berlingo), maar we zijn uiteindelijk de grens overgestoken met 214 flessen Champagne; vooral in de koffer maar toch ook nog 4 kisten op de achterbank tussen de passagiers in Blush

Ni allemaal voor ons hé: we hadden nog wat bestelling meegekregen
(16-04-2013 01:27 PM)Dave schreef: [ -> ]
(16-04-2013 12:12 PM)doc schreef: [ -> ]Dag Dave, heerlijk verslag ! Ik speel al een tijdje om eens af te reizen naar Fallet Prévostat, na jouw bevestiging van de topkwaliteit en idd het autenthieke, maak ik daar toch snel eens werk van ! Misschien heb ik dan nog wat plaats vrij in de wagen ...

Thanks, guys !!!

Ik heb ook al vaak genoten van mooie wijn-verslagen (van Carl o.a.) dat ik er toch ook eentje wilde schrijven: blij dat jullie ervan genoten hebben.

Over plaats in de wagen gesproken: We dachten ook dat we meer dan plaats genoeg zouden hebben in mijn wagen (Berlingo), maar we zijn uiteindelijk de grens overgestoken met 214 flessen Champagne; vooral in de koffer maar toch ook nog 4 kisten op de achterbank tussen de passagiers in Blush

Ni allemaal voor ons hé: we hadden nog wat bestelling meegekregen

Big Grin Ik herken daarin de Jura-taferelen van 2011 ! thank you to you !
(15-04-2013 11:42 PM)vinejo schreef: [ -> ]Schitterend verslag Dave, boordevol tips!
Wel heartbreaking, dat stukje over Fallet Prevostat... Welke grote negociant gaat binnenkort die wijngaarden binnendoen... Sad
Benieuwd hoe die Bouzy thuis zal smaken...

De "grote jongens" staan al een tijdje in de rij met de portefeuille om de wijngaarden over te nemen. Voorlopig weigeren mijnheer en mevrouw echter kranig en koppig om hierop in te gaan.

Dave, bedankt voor de info.
Chauvet zen nieuwe cuvée nog niet gedronken hier! Weet weeral wat doen :-)
Alleen jammer dat mr. Op de sukkel is met z'n gezondheid... Operatie aan z'n hart een paar maanden terug... En geen vlot herstel naar het schijnt...Dus ik vrees dat we idd geen jaren meer moeten wachten.... Trouwens... Heeft iemand al de " non dosé" geproefd watte Ik heb een fleske liggen,maar moet hem nog proeven...
Ik heb familie in de buurt van Château-Thierry wonen en was daar op 10jarige leeftijd einde der 60iger jaren op vakantie. Alle dagen champagne.... Ik heb dus letterlijk "een champagne-trip" gehad. Ik heb jaren geen champagne meer kunnen zien....
@ Dave :Fallet-Prévostat (Avize): We hadden het adres, maar hebben toch serieus moeten zoeken om het te vinden; zo onopvallend (geen bord, geen reclame, niks). We worden vriendelijk ontvangen door mevrouw (+/- 80 jaar oud), die ons de “ontvangstruimte” binnenleidt: denk aan de woonkamer van je grootmoeder met plastieke tafeldoek met bloemekes, antieke kastjes, krakende stoelen en gedateerd behangpapier: je gaat letterlijk 50 jaar terug in de tijd. Madamme heeft ons daarna haar twee cuvees laten proeven: Brut (6g suiker) en Extra-Brut (4 g suiker) en toen werden we van onze stoel geblazen: Qua diepte, complexiteit en smaakrijkdom was dit gewoon een categorie hoger dan alle andere Champagnes die we dit weekend geproefd hebben.



Afspraak gemaakt voor donderdag 7 november, ik ben benieuwd
(21-10-2013 06:01 PM)shiraz schreef: [ -> ]@ Dave :Fallet-Prévostat (Avize): We hadden het adres, maar hebben toch serieus moeten zoeken om het te vinden; zo onopvallend (geen bord, geen reclame, niks). We worden vriendelijk ontvangen door mevrouw (+/- 80 jaar oud), die ons de “ontvangstruimte” binnenleidt: denk aan de woonkamer van je grootmoeder met plastieke tafeldoek met bloemekes, antieke kastjes, krakende stoelen en gedateerd behangpapier: je gaat letterlijk 50 jaar terug in de tijd. Madamme heeft ons daarna haar twee cuvees laten proeven: Brut (6g suiker) en Extra-Brut (4 g suiker) en toen werden we van onze stoel geblazen: Qua diepte, complexiteit en smaakrijkdom was dit gewoon een categorie hoger dan alle andere Champagnes die we dit weekend geproefd hebben.



Afspraak gemaakt voor donderdag 7 november, ik ben benieuwd

Ben benieuwd naar je bevindingen ! Het doet alleszins plezier te horen dat ze nog bezig zijn: hopelijk is het OK met de gezondheid van Dhr. Fallet; bij ons bezoek was hij net aan het hart geopereerd. En aangezien hij nog altijd de wijnmaker is, hangt het voortbestaan van het domein toch wel wat van zijn gezondheid af....
(21-10-2013 06:01 PM)shiraz schreef: [ -> ]Madamme heeft ons daarna haar twee cuvees laten proeven: Brut (6g suiker) en Extra-Brut (4 g suiker) en toen werden we van onze stoel geblazen
Wat waren de prijzen ter plaatse?
Dave, hoe en waar hebben jullie de afspraak met Fallet-Prévostat kunnen maken? Ik kan hier moeilijk iets over vinden online.
(22-10-2013 11:47 AM)pieterb schreef: [ -> ]Dave, hoe en waar hebben jullie de afspraak met Fallet-Prévostat kunnen maken? Ik kan hier moeilijk iets over vinden online.

Fallet-Prévostat
Rue Pasteur 56 te Avize
Tel: +33 326575197
(22-10-2013 09:08 AM)Corto schreef: [ -> ]
(21-10-2013 06:01 PM)shiraz schreef: [ -> ]Madamme heeft ons daarna haar twee cuvees laten proeven: Brut (6g suiker) en Extra-Brut (4 g suiker) en toen werden we van onze stoel geblazen
Wat waren de prijzen ter plaatse?

Ik moet nog gaan, het stukje hierboven is van Dave zijn hand.
http://www.vinejo.freebb.be/thread-2514-page-1.html
(Wat ongelukkig geknipt en geplakt banghead )
Ik laat u nog iets weten.
(22-10-2013 09:08 AM)Corto schreef: [ -> ]
(21-10-2013 06:01 PM)shiraz schreef: [ -> ]Madamme heeft ons daarna haar twee cuvees laten proeven: Brut (6g suiker) en Extra-Brut (4 g suiker) en toen werden we van onze stoel geblazen
Wat waren de prijzen ter plaatse?

18 euro/fles voor beide cuvées (in april). Zorg wel dat je cash geld hebt, want Bancontact of VISA hebben ze niet. Wij zijn dus naar de automaat op het Dorpsplein moeten lopen.
(22-10-2013 12:39 PM)Corto schreef: [ -> ]
(22-10-2013 11:47 AM)pieterb schreef: [ -> ]Dave, hoe en waar hebben jullie de afspraak met Fallet-Prévostat kunnen maken? Ik kan hier moeilijk iets over vinden online.

Fallet-Prévostat
Rue Pasteur 56 te Avize
Tel: +33 326575197

Inderdaad ! Gewoon bellen en een afspraak maken.

Naar een website ga je nog lang zoeken, vrees ik. Als je
er één keer geweest ben, dan begrijp je wel waarom ;-)
Jaja,en als souvenir... Ne schone stylo of kalender of flessendop... Dat zijn nog de echte :-)
Hopelijk kunnen we nog lang van hun champagne genieten ...
(24-10-2013 06:56 AM)macro schreef: [ -> ]Jaja,en als souvenir... Ne schone stylo of kalender of flessendop... Dat zijn nog de echte :-)
Hopelijk kunnen we nog lang van hun champagne genieten ...

Bij ons was het een Screwpull kurkentrekker Wink
Bijna wijnbeurs in Lille, nog nekeer wat Chauvet inslaan se!
(22-10-2013 08:37 AM)Dave schreef: [ -> ]
(21-10-2013 06:01 PM)shiraz schreef: [ -> ]@ Dave :Fallet-Prévostat (Avize): We hadden het adres, maar hebben toch serieus moeten zoeken om het te vinden; zo onopvallend (geen bord, geen reclame, niks). We worden vriendelijk ontvangen door mevrouw (+/- 80 jaar oud), die ons de “ontvangstruimte” binnenleidt: denk aan de woonkamer van je grootmoeder met plastieke tafeldoek met bloemekes, antieke kastjes, krakende stoelen en gedateerd behangpapier: je gaat letterlijk 50 jaar terug in de tijd. Madamme heeft ons daarna haar twee cuvees laten proeven: Brut (6g suiker) en Extra-Brut (4 g suiker) en toen werden we van onze stoel geblazen: Qua diepte, complexiteit en smaakrijkdom was dit gewoon een categorie hoger dan alle andere Champagnes die we dit weekend geproefd hebben.



Afspraak gemaakt voor donderdag 7 november, ik ben benieuwd

Ben benieuwd naar je bevindingen ! Het doet alleszins plezier te horen dat ze nog bezig zijn: hopelijk is het OK met de gezondheid van Dhr. Fallet; bij ons bezoek was hij net aan het hart geopereerd. En aangezien hij nog altijd de wijnmaker is, hangt het voortbestaan van het domein toch wel wat van zijn gezondheid af....

Vandaag bij mevr. Fallet geweest, mr Fallet is blijkbaar nog steeds herstellend van zijn hartoperatie. Vriendelijk ontvangst en ik kan uw bovenstaand verslag alleen maar beamen. De beide champagnes geproefd, maar enkel de 6g dosage was te koop. Ook de millésime ( 30 jaar sur latte watte) was spijtig genoeg niet beschikbaar (door de ziekte van meneer). Volgend jaar ga ik zeker terug, als het god belieft zei mevrouw.
(07-11-2013 08:12 PM)shiraz schreef: [ -> ]
(22-10-2013 08:37 AM)Dave schreef: [ -> ]
(21-10-2013 06:01 PM)shiraz schreef: [ -> ]@ Dave :Fallet-Prévostat (Avize): We hadden het adres, maar hebben toch serieus moeten zoeken om het te vinden; zo onopvallend (geen bord, geen reclame, niks). We worden vriendelijk ontvangen door mevrouw (+/- 80 jaar oud), die ons de “ontvangstruimte” binnenleidt: denk aan de woonkamer van je grootmoeder met plastieke tafeldoek met bloemekes, antieke kastjes, krakende stoelen en gedateerd behangpapier: je gaat letterlijk 50 jaar terug in de tijd. Madamme heeft ons daarna haar twee cuvees laten proeven: Brut (6g suiker) en Extra-Brut (4 g suiker) en toen werden we van onze stoel geblazen: Qua diepte, complexiteit en smaakrijkdom was dit gewoon een categorie hoger dan alle andere Champagnes die we dit weekend geproefd hebben.



Afspraak gemaakt voor donderdag 7 november, ik ben benieuwd

Ben benieuwd naar je bevindingen ! Het doet alleszins plezier te horen dat ze nog bezig zijn: hopelijk is het OK met de gezondheid van Dhr. Fallet; bij ons bezoek was hij net aan het hart geopereerd. En aangezien hij nog altijd de wijnmaker is, hangt het voortbestaan van het domein toch wel wat van zijn gezondheid af....

Vandaag bij mevr. Fallet geweest, mr Fallet is blijkbaar nog steeds herstellend van zijn hartoperatie. Vriendelijk ontvangst en ik kan uw bovenstaand verslag alleen maar beamen. De beide champagnes geproefd, maar enkel de 6g dosage was te koop. Ook de millésime ( 30 jaar sur latte watte) was spijtig genoeg niet beschikbaar (door de ziekte van meneer). Volgend jaar ga ik zeker terug, als het god belieft zei mevrouw.

Fijn !!! Ik ga toch ook ni te lang wachten om een volgend bezoekje in te plannen.
Pagina's: 1 2 3 4
Koppelingen