wijnliefhebbers

Volledige versie: Mini interprovinciale
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2
Thanks
Triootje op vrijdagnamiddag

Wit

1 Fris citroen, meloen, op z'n fruit, appel 87

100% albarino, Rias Baixas, Mar de Envero, Troupe 2017. Een restje als startflesje, bleek al 3 dagen open te hebben gestaan in de frigo.

2 Droog, strak, mineraal, wit helder fruit. Niets verkeerd mee, goeie aperitiefwijn 88

100% grillo. Dit bleek de Grillo di Sicilia 2017 uit de Lidl te zijn. Kost dus 2,99 € watte In het segment van de goeie aperitiefwijnen die men moet openen en ledigen een straf p/k aanbod. De selectie van deze proeffles werd geïnspireerd door de werken van Jordaens, waarvoor dank Cool

3 Goudgele kleur, sherry, oxidatief, sinaas, toets van aardolie 87

100% viura, witte rioja; de Vina Gravonia 2006 van Lopez de Heredia (Haro)

Rood

Als start, een duo:

4 Beetje rokerig hout, leertoetske, rood fruit en voldoende zuren om de boel fris te houden. Licht bittertje in het midden. Stelt gezien de jaargang licht teleur 89

5 Internationaal en anoniem, "smooth", dat wel, teveel hout, donkerdere kleur, precies hard gewerkt in de kelder om wat resultaat te krijgen, maar komt te geforceerd over. Hier is vast wel een publiek voor, maar dat zat niet mee aan tafel gisteren 87

Dit was dus twee keer dezelfde wijn, zijnde de Marchese Antinori chianti classico riserva, uit respectievelijk 2010 en 2011. Een experimentje om de verhaaltjes te doorprikken, want deze wijn werd met de 2011 jaargang officieel de 2e wijn van Tignanello (staat sindsdien ook op etiket) - en steeg en passant ook 25% in prijs tov de 2010... maar valt hier dus wel zeer zwaar door de mand (zoals verwacht). Piero is hier toch wel de pedalen kwijt inzake p/k.

Als verderzetting, nog een duo:

6 Scherpe neus, thee en een stortvloed aan paprika 88

7 Kaneel, kruiden, koffie, mooi verweven, fijn, nog reserve. 91

Dit waren 2 Zuidafrikanen, waarbij de Glenelly Lady May 2008 cabernet sauvignon duidelijk het onderspit moet delven tegenover de Kanonkop Paul Sauer 2010. Volgens het etiket had men in 2010 slechts een rendement van 23 hl/hec, dat is dus per fles 1,04 € per hl/hec. Deze laatste is 68% cab s, 16% merlot en 16% cab fr.

8 Grafiet, donker fruit, mooi versmolten en knappe balans, soms duikt er op de achtergrond nog een hint groen op en verdwijnt dan weer. 90

Een échte bordeaux op tafel nu, de saint julien chateau Gruaud Larose 2006. Kwaliteit onmiskenbaar, maar voor mij mist hij net dat tikkeltje extra, noem het karakter, wat de Kanonkop naar het volgende niveau brengt. Deze Gruaud was voor mij iets te braaf en miste een fractie spanning om nog hoger te eindigen.

9 Zoethout, cassis, aciditeit en zeer mineraal. Interessante en boeiende wijn! Dikke 90, ook hier net blijven steken op de drempel van 91 voor mij.

Een natuurlijke wijn uit Lazio, gemaakt van 100% cesanese: de Calitro van Cantine Riccardi Reale uit het moeilijke 2014

10 Hout, donker fruit, muntgeurtje, zoetje, redelijk vol, kruiden, karamel, prikkelend op de tong, chicorei. Deze wijn was teveel van alles en de alcohol was niet onder controle (15,5%) 86

Een wijn uit de zuidelijke Karpaten in Roemenië, de Cuvée Guy de Poix 2012 van SERVE Terra Romana, gemaakt van 100% feteasca neagra. Geen aangename kennismaking

11 Frisheid, zuren, tikje zoet, lange afdronk, materie, violet, mineraal 91

Firriato, Ribeca 2010, 100% perricone uit Sicilië

12 Kaasindruk, donker fruit, zoetje in de mond, maar in bedwang gehouden door de zuurstructuur, trekt nog, chocolade, later zuren ook iets te agressief (jong) 89+ Ik ben deze nu op dag 2 aan het herproeven, en hij is iets zachter, maar niet substantieel beter, dus die '+' is meer een '+?'. Alcohol is merkbaar

Astrales 2010, 100% tinto fino (tempranillo) uit Ribera del duero

13 Laatste wijn was (nog) een tegenvaller: eendimensionaal, hout, zoet fruit, vanille, een karikatuur, het cliché van een Parker-wijn 82

La Legua reserva 2011 uit Cigales, 100% tempranillo met 24 maand houtlagering

Daarna zijn er nog 3 wijnen bij het eten gepasseerd, een franse witte bij de succulente stoofpot van kip en 2 zoete (1 recioto van garganega, 1 banyuls) bij het dessert, maar geen nota's en geen scores hier.

Bedankt voor de leuke en lekkere namiddag en avond applaus
Gevarieerd proeverijtje!

Dus de grillo was beter dan de Gravonia? Straf! Of eerder een kwestie van smaak?
(17-11-2018 04:54 PM)Olivier schreef: [ -> ]Gevarieerd proeverijtje!

Dus de grillo was beter dan de Gravonia? Straf! Of eerder een kwestie van smaak?

Ja, score is op mijn persoonlijke smaak, en ik ben niet zo voor oxidatieve wijnen. Misschien dat de gravonia bij Gertjeuh wel hoger eindigt.
Heel interessante roundup waar drie wijnen me in het oog springen :

1. De Gravonia scoort -betrekkelijk- laag : naar mijn gevoel wel een zeer goede wijn, maar ook wel overhyped gezien deze de laatste vijf jaar de chouchou is van zowat elke criticus ... ik kan wel perfect begrijpen dat dit niet aanslaat als je niet houdt van dit soort wijn.

2. De wijn uit Lazio scoort zeer goed : intrigerend want zowat de minst gekende Italiaanse wijnregio ... én een uitdagende, moeilijkere druif (Cesanese) ... én een natuurlijke wijn ... een wijn om zelf eens uit te proberen, me dunkt ... enig idee waar je die kan kopen ?

3. De ribeca van Firriato scoort zeer goed : verbaast me niet, ik vind dit steeds een prachtige, zeer onder de radar blijvende wijn, van een druif die enorm kan schitteren, mits vakkundig behandeld, een pleaser en P/K een absoluut koopje.
De cesanese kwam van bij Altrovino in Harelbeke. Klein domein dat met extreem kleine rendementen werkt.

Ja, perricone is onbekend en zwaar onderschat.
1.Mar de Envero, Troupe 2017

100% Albarino,

Citrus, mandarijn ( agrumes ) en watermeloen.
De zuurtjes bleven mooi aanwezig, maar toch een licht zoete indruk.

Wss ook deels doordat deze al zolang open stond. 87

2.Grillo di Sicilia 2017 Lidl wijntje :).
Dank aan Jordaens om toch een bron van inspiratie te zijn geweest.

Aan deze prijs wordt het moeilijk om iets beter voor te schotelen...
Mineraal, marsepein en wat anijs.
Voor wit fruit het minerale komt terug in de mond en een degelijke afdronk. 89

3.R. Lopez Gravonia 2006
100% Viura

Tja dit is wel mijnen tand ja.
Gekonfijte citroen, zeer belegen neus.
Wat petrol (Riesling-like) maar de mond is echt alive and kicking!
Zuren die nog mooie spanning geven ten opzichte van het ronde mondgevoel dat eerst komt.
Mooi fris en gelaagd. 90

4.Marchese Antinori chianti classico reserva 2010

Hout impressies, fijn rood fruit, zuren zijn aanwezig, trekken klein beetje int begin. Een klein bittertje en naast de 11 duidelijk een pakje frisser.
Frisser en dus ook meer mijn goesting. 89

5.Marchese Antinori chianti classico reserva 2011

Bordolees van stijl, stevig ook hier het hout dat aanwezig is.
Wat kersen, pruimen en zwarte bessen.
Niet echt een stijl die me boeit, heel internationaal gemaakt. 86-87

6. Glennely Lady May nen 2008! :)
Earl grey, blauwe bes en paprika!
Zeker paprika, wat zaagsel.
In de midden komt de wijn vrij fijn over en dat beginnen de zuren eraan.
Strakke stijl en tannine die merkbaar is. 88

7. Kanonkop 2010

Kaneel ( speculaas ), kruidig, zeer fijn. De mond is zalvend en een draai aan de pepermolen met wat kers op het einde.
Knap gemaakt, serieuze lengte! 91

8.Gruaud Larose 2006 Eindelijk nen echten Bordeaux! :D

Heel sappig gemaakt hoor deze wijn!
Zeer elegant, finesse.
Een wijn die heel nederig en zonder geste je smaakpapillen prikkelt.
Gepolijst, hedonistisch... 91

9.Calitro Cantine Riccardi Reale 2014.

Zoethout, rood fruit en mineraal.
De mond is zeer vullend, schone zuren.
rijpe impressies, maar niet over met een rokerig gordijntje om de show af te sluiten. 91

10.Cuvée Guy de Poix 2012 SERVE Terra Romana

Jah dit was even een stevige knul!
Koffie, Cichorei en rabarber.
Vol, zoet en rijp met een toets van caramel.
Niet de meest geliefde wijn van de avond.
Blijkbaar geen score genoteerd.

11.Firriato Ribeca 2010

Fijn fruitig alles werd mooi omringd door zuren.
Kwestie van den afdronk wat deze heer en meester van de avond...
Ontzettend lang nagenieten! Opnieuw 91...

12. Astrales 2010

Zwart fruit, Rokerig toch veel fraicheur.
Cacao bittertje het zat nog niet allemaal op zen plaats wel. 89

13. La legua 2011 reserva.
Tja weinig goed hierover.
Hiermee doe je me geen plezier.
Ook geen score, kan hier niet objectief blijven en wil deze stijl niet afbreken voor anderen.

Bedankt aan de medeproevers, voor het voorzien van de flessen en het gezelschap.

Als ook om mijn eten op te willen(durven) eten. :D
De taart met Yuzu was voor mij wel een heel knap dessertje!
WVl/OVl/VlB te VlB

1 Exotisch fruit, agrum, perzik, zeer expressief fruit. Geen grote wijn, wel een fijne binnenkomer die als instinker zelfs door een peleton topsommeliers nooit blind zou gevonden worden. Missie geslaagd dus Big Grin

Bianco di Morgante 2017 - 88. Dit is een siciliaanse blanc de noir van nero d'avola...

2 Stinkie, petrol, zoet kantje, natte steen. Hoewel ik deze goed vond, had ik toch net iets meer verwacht van deze riesling van mevrouw Wittmann.

Weingut Ansgar Clüsserath (Eva Clüsserath, Moezel), Steinreich 2011 - 89

3 Vol, citroen, licht parelend op de tong, perzik, mango, fijn verweven zuren, dit bleek achteraf de beste witte van de dag te zijn

Terras Gauda, O'Rosal 2016 (70% albarino, rest Caino Blanco en Loureira uit Rias Baixas) - 90

4 Gerookt, bomvol fruit, klein zuurtje, boter, nog redelijk gesloten en jong. Ik heb deze rest van de fles nog enkele dagen gevolgd en jammer genoeg werd hij niet echt substantieel beter naar mijn gevoel

Terras Gauda, La Mar 2014 (zelfde cepages, maar in andere [onbekende] verhouding) - 88(+?)

5 Fout, oxidatie - bleek achteraf een fles aangekocht via Superiore te zijn (in de tijd toen ze nog prijsbreker waren...)

Poggio Il Castellare Brunello Rieservae 2006 - NR


6 Gerookt, gebrande toetsen, alcohol, zoet, krisch, donker fruit, evolutie, tabak, deze wijn stierf letterlijk na 20 minuten in het glas, jammer

Tua Rita Perlato del Bosco 2008 - 89

7 Fris, rood & zwart fruit, chicorei, bitter die later plaatsmaakt voor een schitterende mineraliteit (met dank aan de licorella Wink ), koffietoetsen en nog springlevend. Textbook Priorat

Clos del Portal / Portal del Priorat, Somni 2008 - 92

8 Opnieuw een foute fles door oxidatie. Fles die het vorige keer op 8/12 ook niet goed deed (allebei gekocht via Istrian Chill Out Wines)

Grgurevic 2011 (Plavac Mali) - NR

9 Aards, concentratie, donker fruit en later ook wat rood, stevige wijn, chocoladebitter, doet op 1 of andere manier wat aan nieuwe wereld denken ook. Alledaagse wijn en goed gemaakt, maar geen hoogvlieger. In mijn ogen gaat dit na 3 glazen vervelen

Chateau Belle-Vue 2012 (Haut-Medoc; 50% cabernet sauvignon, 30% merlot, 20% petit verdot) - 86

10 Oxidatie galore, weer prijs met een fijne Superiore-fles

Sesta di Sopra Brunello 2006 - NR


11 Vreemd beestje dit, bij koud openen (pop n pour) eerst concentratie, inkt, donker fruit en hitte, een stevige wijn dus, maar naarmate de fles langer openstaat en opwarmt wordt het duidelijk dat dit toch ook een foutieve fles betreft

Pintia 2010 (Toro) - NR

12 Dit was dan weer wel een toppertje. Zeer fijne mineraliteit, sappig, een modern toetsje maar niet overdreven, relatief vol maar toch ook finesse, heel mooie aciditeit aanwezig. Deze fles heeft zijn herkansing tov 8/12 wél met beide handen gegrepen. Caterina kan echt wel wijn maken

Azienda Agricola Dei, Sancta Catharina 2009 - 91

13 Zwart fruit, power, zoet kantje, vriendelijk, vol en rond, mist finesse tov de vorige (en ook de volgende) wijn, komt in vergelijking daarmee lomp(er) over

Caiarossa Caiarossa 2007 - 90

14 Zoethout, drop, vliersiroop, kruiden, fijne zuren, elegantie ten top en een magistrale balans. Deze wijn bevestigt opnieuw na zijn goede prestatie in mei 2018. Topwijn Tongue

Tenuta di Ghizzano, Nambrot 2007 - 92

15 Nog een eiswein om af te sluiten na het eten, maar geen formele notities meer Rolleyes Volgens mij was dit, als ik het goed onthouden heb (fles al weggegooid):

Erben Von Beulwitz Kaseler Nies'chen Riesling Eiswein 2002 - NR

Bedankt aan de aanwezigen voor de aanwezigheid, de flessen, en de hulp bij het ledigen ervan Cool
Wel jammer van die Sesta di Sopra. Ik proefde onlangs hun gamma en dat kon me wel bekoren.
Op een mooie zaterdagnamiddag 30-03-2019, kwam Antwerpen - via Wenduine - naar Zeebrugge.

1. La Fillaboa 1898 - 2010 ( Wit, Spanje )

Kleur - strogeel, met een lichte groene schijn
Neus - grassig, groenig, zeste van limoen, vegetaal, flint, beetje petrol
Mond - sappig, appel, wat hooi, licht oxidatief
Afdronk - mooie zuurtjes, wat zure appel, pêche, lange afdronk, licht alcoholisch wel

2. François Mikulski - Bourgogne Chardonnay 2015 ( Wit, Frankrijk )

Kleur - licht geel, goud doorschijnend
Neus - bij ontkurken zeer neutraal en anoniem, na tijd wat hooi, licht grassig, siroop op blik, maar blijft wel timide
Mond - vettig, sappig, beetje petrol, ook mooie mineraliteit
Afdronk - zeer mooie zuren die prominent, maar niet storend aanwezig zijn, peer, zoutig, ziltig, zeer lang, mooi

3. Chateau La Fleur-Petrus 1995 ( Rood, Frankrijk )

Kleur - ontwikkeld, licht bruine rand
Neus - gedroogde kruiden, tijm, laurier, koffie, leder, vanille, fijn hout, licht verbrande toets, veel beter in stilstaande fase
Mond - zacht, licht, kruidig, gedroogd rood fruit, hint van chocoladecake, hitte, pittig
Afdronk - iets teleurstellend, trekt de mond zeer droog, maar blijft wel mooi

4. Petrola Galatrona 2006 ( Rood, Italië ) - 100% Merlot !

Kleur - oogt nog zeer jong, mooi semi-dieprode kleur
Neus - heerlijk, ik omschreef het als "een wolk van chocolade", zoet, romig, zonnige confituur, tijm, rozijntjes
Mond - zacht, vol romig, inkt, kruidig ( laurier )
Afdronk - hard, stevig, bommetje, zeer geconcentreerd en volop potentieel

5. Santa Carolina - Herencia - 2009 ( Rood, Chili )

Kleur - diep donker rood, seksueel rood getint !
Neus - enorme hopen rood fruit, ook wat zwart fruit, Provençaalse kruiden, gezaagd cederhout, geplette hemelbeestjes
Mond - zacht als zijde, tannines perfect geïntegreerd, smeuïg, boterig, rijp en sappig fruit
Afdronk - enorm kruidig, hemelbeestjes, sappig, zeer lange afdronk, topper

6. The New Black Wine 2008 ( Rood, Cahors Frankrijk )

Kleur - inktzwart, diep donker
Neus - gedroogd, maar ook rijp rood fruit, enorme kruidigheid, warmte, hitte, pikant, peper, paprika en toch ook wat munt (?)
Mond - volgt neus volledig, sappig, medium-hard rood fruit, ook wat rozijntjes te vinden
Afdronk - intens, eerder zwart fruit dan rood, gedroogde rozijntjes, wel nog wat hard

Persoonlijk vond ik de Herencia en de Galatrona de twee beste wijnen van de middag !
Bedankt aan Fleer voor de mooie wijnen, en de gezellige namiddag !

[attachment=3893]
Mathijs
La Fillaboa Rias Baixas 2010 Spain
100% Albariño - Geoogst op 8 verschillende percelen in 2010 - een uitzonderlijk goed jaar voor de Albariño uit Rias Baixas. 6 jaar 'sur lie' dus op regelmatige tijdstippen werd een voorzichtige battonage uitgevoerd.
Medium body, elegant, fruitig 92p

François Mikulski Bourgogne Chardonnay 2015
Medium body, appel, zuurtje in de afdronk 92p

La Fleur Petrus 1995
Heeft de tand des tijds goed doorstaan, vulling zat nog in de nek, gaat nog jaren mee - prachtige neus, intense kruidigheid 95p

Galatrona 2006
100% Merlot, enorme concentratie, een chocolade bom is niet overdreven, kruidigheid, op dronk maar deze komt jong over voor een 2006. 96p

Santa Carolina Herencia Chili 2009
Jong, fruitig, heel kruidig met een lange afdronk, een wijn met veel potentieel maar zoals het een Chileen kenmerkt nu al op dronk 95+p

Clos Triguedina Cahors New Black Wine 2008
Warmte, fruitig, elegant, zacht 93p

Mathijs, bedankt voor de hapjes, de glazen, het ontvangst, het was een aangename namiddag!
WOVlBr 19/4

1. Fris, appel (grany smith), citroen, wat groen, aciditeit, bittere nasmaak, licht tintelende zuren, redelijk lang 88

P.J. Kühn, Reinschiffer Hallgarten 2017 (Rheingau)


2. Vol, rond, boter in de neus, zoetig, aardbei, ziltig, wat duf en vettig, té bitter, foutje in fles? 82

Thirsty Owl, Vidal Blanc 2015 (Finger Lakes)


3. Initieel zweetvoeten, snel daarna echter mineraliteit, fris, zacht, fijn en lang, heel precies, oester, weinig fruit, enkel wat pompelmoes en perzik 90+

Les Eminades, Silice 2017, pure sauvignon blanc uit de Languedoc


4. Caramel, hout, honing, confit van citroen & geel fruit, heel weelderig, perfect evenwicht, zeer lang, top 92

Reynald Héaulé, Terre de Silice 2012


5. Fris, mineraal en citrus, aciditeit, bloemetjes, bitter, deze speelde echt wel een paar niveaus lager 85

Mont Epin, Macon-Péronne L'Etoile 2016


6. Geel fruit, mango, hout, zalvend, zuurtje op het eind die de boel nog wat redt 87

Mont Epin Viré-Clessé Breillonde 2016


7. Aards, zoete kers, zuur, kriek en framboos 88

Désiré Petit Pinot Noir 2015


8. Rijp, aardbei, toast, volop fruit 89

Chateau de Chamilly, Mercurey, Clos la Perrière 2017


9. Lekker fruitsap, maar dit is voor mij geen wijn NR

Marcel Lapierre, Morgon 2017


10.Paarsig, rood en zwart fruit, rooktoets, zuren, nog jong 88

Monteti, Caburnio 2014


11. Donkere kleur, zwart fruit, pruimen, vanille, kruiden, rokerig, jong en rond, trekt nog, mineraal 88+

Matanegra crianza 2013 (Ribera)


12. Complex, evolutie, bosgrond, zuren, tannines à point, op zn top 90

Sette Ponti, Crognolo 2010 (Toscane)


13. Zoetig, wat donker fruit, plakt in de mond, vermoeide wijn, foute fles NR

Uccelliera Brunello 2006 (Superiore fles)


14. Mokka, evolutie, zoetje, leer, wat exotisch aandoend, op zn top 91

Le Pupille, Poggio Valente 2006 (Toscane)


15. Foute fles NR

Le Pupille, Poggio Valente 2007


16. Zoetje, mist wat materie, niks mis mee, niet waw 85

Podere 414, Morellino di Scansano 2013


17. Foute fles NR

Uccelliera Brunello 2007 (Superiore fles)


18. Drop, donker fruit, rijp, rokerig, nog zeer levendig, topwijntje 91

Fonterutoli, Castello di Fonterutoli 2007 (Toscane)


19. Grafiet, blauwe bessen, kruidig, zacht, zijde, elegant en sappig 88

Gurashvili's Saperavi 2014 (Georgië)


20. Donker, garrigue, zoetje, wijn stond te warm, na afkoelen typische paprika-vertoning 87

Sociando Mallet 2008


21. Foute fles NR

Pintia 2010 (fles van bij Gourmet Hunters)


22.Hout, zwaar, power, heavy stuff 88

Rickety Bridge, Paulina's Reserve cabernet sauvignon 2010 (Zuid-Afrika)

Leuke editie met zeer uitgebreide line-up, tx!
Citaat:3. Chateau La Fleur-Petrus 1995 ( Rood, Frankrijk )

Een veelzeggend voorbeeld van niet-blind proeven: voor de ene iets teleurstellend, voor de ander 95p Cool
Zeer gevarieerde degustatie. En een zeldzame keer dat Sociando niet scoort. Kan gebeuren.

Die Superiore flesvariatie is wel opvallend.
(21-04-2019 12:03 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]9. Lekker fruitsap, maar dit is voor mij geen wijn NR

Marcel Lapierre, Morgon 2017

Dit verbaast me wel! Was het een verkeerde fles? Was de wijn nog te jong? Hoe hadden jullie de fles 'geprepareerd'?

Of is het gewoon niet jouw stijl?
(22-04-2019 06:17 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]
(21-04-2019 12:03 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]9. Lekker fruitsap, maar dit is voor mij geen wijn NR

Marcel Lapierre, Morgon 2017

Dit verbaast me wel! Was het een verkeerde fles? Was de wijn nog te jong? Hoe hadden jullie de fles 'geprepareerd'?

Of is het gewoon niet jouw stijl?

Hoegenaamd niks mis met de fles hoor! Vond m op zich wel lekker, maar zoals je zelf aanhaalt is dit gewoon echt mijn ding niet in wijn
(23-04-2019 12:54 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]Hoegenaamd niks mis met de fles hoor! Vond m op zich wel lekker, maar zoals je zelf aanhaalt is dit gewoon echt mijn ding niet in wijn

Ik heb me laten vertellen dat je vooral een grote fan van alles waar Pinot Noir in zit nono
(23-04-2019 08:06 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]
(23-04-2019 12:54 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]Hoegenaamd niks mis met de fles hoor! Vond m op zich wel lekker, maar zoals je zelf aanhaalt is dit gewoon echt mijn ding niet in wijn

Ik heb me laten vertellen dat je vooral een grote fan van alles waar Pinot Noir in zit nono

Ik heb vorig weekend in alle geval de T-shirt gedragen Cool
Pagina's: 1 2
Koppelingen