wijnliefhebbers

Volledige versie: Bezoek Loire
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2
Volgende week vertrekken we naar de Loire, de wijnbezoeken staan vast (later meer daarover) maar ik had toch graag nog een (ander) cultureel bezoekje gepland.
Liefst had ik Chenonceau gedaan maar praktisch zou een bezoek rond Chinon makkelijker zijn.
Zijn er mensen met ervaring hieromtrent?
De abdij van Fontevraud? Of toch een kasteel in de buurt? (dat van Chinon, is dat de moeite, of eventueel Azay le Rideau..?)

Merci d avance!
http://www.aocc.fr/

Matchke meepikken ?
(22-06-2015 10:14 AM)vinejo schreef: [ -> ]Volgende week vertrekken we naar de Loire, de wijnbezoeken staan vast (later meer daarover) maar ik had toch graag nog een (ander) cultureel bezoekje gepland.
Liefst had ik Chenonceau gedaan maar praktisch zou een bezoek rond Chinon makkelijker zijn.
Zijn er mensen met ervaring hieromtrent?
De abdij van Fontevraud? Of toch een kasteel in de buurt? (dat van Chinon, is dat de moeite, of eventueel Azay le Rideau..?)

Merci d avance!

Ik heb ooit Chambord, Chenonceau, Cheverny en Blois gedaan en vond dat toch wreed de moeite. Maar natuurlijk als je eerder in de buurt van Chinon zit is dit wat verder rijden. Ik was wat witte wijnen van Cheverny en Cour-Cheverny gaan proeven en dat ligt vlak in de buurt van die eerste kastelen.
Aan kastelen is er echter nergens gebrek daar. Veel proefgenot Jo
Misschien helpt deze site: http://www.tours-tourisme.fr/destination...-de-chinon
(22-06-2015 11:32 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(22-06-2015 10:14 AM)vinejo schreef: [ -> ]Volgende week vertrekken we naar de Loire, de wijnbezoeken staan vast (later meer daarover) maar ik had toch graag nog een (ander) cultureel bezoekje gepland.
Liefst had ik Chenonceau gedaan maar praktisch zou een bezoek rond Chinon makkelijker zijn.
Zijn er mensen met ervaring hieromtrent?
De abdij van Fontevraud? Of toch een kasteel in de buurt? (dat van Chinon, is dat de moeite, of eventueel Azay le Rideau..?)

Merci d avance!

Ik heb ooit Chambord, Chenonceau, Cheverny en Blois gedaan en vond dat toch wreed de moeite. Maar natuurlijk als je eerder in de buurt van Chinon zit is dit wat verder rijden. Ik was wat witte wijnen van Cheverny en Cour-Cheverny gaan proeven en dat ligt vlak in de buurt van die eerste kastelen.
Aan kastelen is er echter nergens gebrek daar. Veel proefgenot Jo
Misschien helpt deze site: http://www.tours-tourisme.fr/destination...-de-chinon

Bedankt Francis.
De eerste dag passeren we wel dicht bij Chenonceau maar heb al twee bezoeken vastgelegd bij Chidaine en Huet.
Dag erop eerst Paget, dan Baudry, s middags Alliet en Joguet.
Dan Mabileau en wellicht Antoine Sanzay, Breton mss ook maar die vraagt 20 euro pp (valt wel weg als je koopt).
Mss doen we ook wel Ch de la Grille, dan hebben we twee vliegen in 1 klap Wink
(23-06-2015 08:04 PM)vinejo schreef: [ -> ]De eerste dag passeren we wel dicht bij Chenonceau maar heb al twee bezoeken vastgelegd bij Chidaine en Huet.
Dag erop eerst Paget, dan Baudry, s middags Alliet en Joguet.
Dan Mabileau en wellicht Antoine Sanzay, Breton mss ook maar die vraagt 20 euro pp (valt wel weg als je koopt).
Mss doen we ook wel Ch de la Grille, dan hebben we twee vliegen in 1 klap Wink

Waw, enkele kleppers! Ben grote Chidainefan voor die pure chenin. En de anderen mogen er ook zijn. Dat wordt een mooi verslagje.
(22-06-2015 10:14 AM)vinejo schreef: [ -> ]Volgende week vertrekken we naar de Loire, de wijnbezoeken staan vast (later meer daarover) maar ik had toch graag nog een (ander) cultureel bezoekje gepland.
Liefst had ik Chenonceau gedaan maar praktisch zou een bezoek rond Chinon makkelijker zijn.
Zijn er mensen met ervaring hieromtrent?
De abdij van Fontevraud? Of toch een kasteel in de buurt? (dat van Chinon, is dat de moeite, of eventueel Azay le Rideau..?)

Merci d avance!

Chenonceau is ook open s'avonds tijdens de zomer, enfin de tuinen toch... :

http://www.chenonceau.com/index.php/en/news/night-walk

Ik heb zowel het kasteel bezocht overdag als de tuinen 's avonds, beiden zijn aan te raden. Ik vind Chenonceau persoonlijk leuker dan Chambord, maar dat is persoonlijk natuurlijk.
Azay-le-Rideau is ook mooi. Nicolas Paget is ook vlakbij Azay-le-Rideau.
Het kasteel te Langeais is ook de moeite. Ik heb goede herinneringen aan het restaurantje te La-Chapelle-aux-Naux (La Gabarre dacht ik - dorp aan de overkant van de Loire ten opzichte van Langeais). Weet niet of het restaurant nog bestaat (laatste bezoek 2006).

Ik heb Nicolas Paget bezocht in 2006. Vond ik wel zeer de moeite op wijnvlak. Niet zo groot als de andere namen, maar de wijnen waren zeker OK.

EDIT: resto niet meer te zien op Streetview, dus daar ga je beter niet naartoe ;-)
(30-06-2015 03:29 PM)Johan_Vdd schreef: [ -> ]Azay-le-Rideau is ook mooi. Nicolas Paget is ook vlakbij Azay-le-Rideau.
Het kasteel te Langeais is ook de moeite. Ik heb goede herinneringen aan het restaurantje te La-Chapelle-aux-Naux (La Gabarre dacht ik - dorp aan de overkant van de Loire ten opzichte van Langeais). Weet niet of het restaurant nog bestaat (laatste bezoek 2006).

Ik heb Nicolas Paget bezocht in 2006. Vond ik wel zeer de moeite op wijnvlak. Niet zo groot als de andere namen, maar de wijnen waren zeker OK.

EDIT: resto niet meer te zien op Streetview, dus daar ga je beter niet naartoe ;-)

Bedankt, Johan!
We gaan donderdagochtend lang bij Paget - ging daar zelfs eerst hun picnicformule doen (16,5 euro voor degustatie + picnic met streekproducten, tot mevrouw me de prijs mailde... Bleek een minimum van 10 personen en ze had dan gewoon een forfait van 165 euro gerekend... Heb het dan toch afgezegd (mocht ze nu nog een geste gedaan hebben pakweg 125 euro of zo...)
Enfin, zelfs de gewone degustatie kost er 5 euro.
Zal laten weten of t zijn geld waard was ;-)

We vertrekken straks om 7.45 u, ga dus snel slapen Sleepy
Geniet ervan! En breng iets lekker mee Big Grin
Dan sta je zorgvuldig te noteren bij elke wijnbouwer om zoveel mogelijk informatie te onthouden maar vergeet je je schriftje bij de voorlaatste afspraak.
Hopelijk wordt het teruggevonden, in dat geval kan ik elk domein kort bespreken in de afzonderlijke topics, maar in afwachting schrijf ik hier wat bevindingen neer nu ze nog redelijk vers in het geheugen liggen.

We vertrokken rond 8 uur in het Gentse richting Parijs. Dit leek ruim op tijd, maar onze eerste afspraak (bij Huet om 14.00 uur) hebben we toch bijna een uur moeten opschuiven (bellen naar wijnbouwers als je later zal zijn is een must, het zal de kwaliteit van de ontvangst zéker bevorderen!).
Reden van de vertraging was de GPS in één van beide wagens die, toen we al onmiddellijk voorbij De Gaulle in de file stonden, voorstelde de eerste afslag te nemen. We dachten een voordelig ommetje te maken maar... kwamen vast te staan in de mierennest van het Parijse stadsverkeer.
Maar goed, rond 14.50 konden we dan toch beginnen aan het eerste van 9 bezoeken. Negen bezoeken die ons een mooie kijk hebben gegeven op de regio, de wijnbouwers, de sfeer. En het moet gezegd, de liefde voor de streek van Rabelais en Jeanne d Arc is bij elk van de zes bezoekers wel degelijk ontvlamd.

We begonnen onze excursie al meteen bij de vaandeldrager van de appelatie Vouvray, Domaine Huet.
Het domein werd in 2003 overgenomen door de Amerikaan Anthony Hwang, momenteel voert zijn dochter Sarah Hwang het bewind. Noel Pinguet, die in 1971 het domein Huet had geërfd van zijn schoonvader Gaston Huet en reeds in de jaren 90 de stap zette naar biodynamische landbouw, bleef aan het roer van de wijnmakerij.
In 2011 echter verliet Pinguet onverwachts het domein. Later werd duidelijk dat onenigheden aan de basis lagen van zijn plotse vertrek (de Amerikanen wouden meer focussen op de droge wijnen omdat het maken van zoete wijnen te veel risico s met zich meebrengt en te lage rendementen oplevert). (zie hier http://www.decanter.com/wine-news/pingue...ion-32425/ )
Jean-Bernard Berthomé, sedert lang keldermeester van het domein, nam vanaf dan de verantwoordelijkheid over voor alles wat, in zijn woorden, met" techniek" te maken heeft, zowel in de wijngaard als in de kelders.

Dat Amerikanen een andere kijk hebben op wijn en zakendoen bleek later ook toen Domaine Huet de bekende wijnschrijver Chris Kissack (de Wine Doctor) van zijn degustaties weerde nadat hij zich te kritisch had uitgelaten over de wijnen. http://www.matchingfoodandwine.com/news/...s-kissack/

Maar goed, wij werden alvast zeer hartelijk ontvangen door keldermeester Jean-Bernard Berthomé.
Terwijl de toevallige toeristen in de ontvangstruimte 2-3 wijnen te proeven kregen, werden wij vergast op een rondleiding door de kelders, met alle nodige uitleg en vriendelijke antwoorden op onze intelligente en minder intelligente vragen. Daarna mochten we het hele gamma van het domein proeven.
Meer daarover later, want as I write this, krijg ik een mail van Stéphanie van Domaine de Chevalerie dat mijn schriftje daar is gevonden en ze me het gaan opsturen wijn
Citaat:Meer daarover later, want as I write this, krijg ik een mail van Stéphanie van Domaine de Chevalerie dat mijn schriftje daar is gevonden en ze me het gaan opsturen

Amai wa ne servies zeg! cheers
Ik kijk al uit naar de notities.
(05-07-2015 09:47 PM)carl schreef: [ -> ]Ik kijk al uit naar de notities.

Ik ook Big Grin

@Olivier: wat mannelijke charmes gebruikt ;-)
In afwachting van de foto s en mijn schrifje (waar nu ook weer niet zoveel in staat Rolleyes )
noteer ik hier een droog verslagje van onze verdere reis

Door onze vertraging in Parijs was ook ons bezoek aan Chidaine verlaat (heb wel gebeld). We werden ontvangen in l Insolite, het winkeltje van Chidaine waar men ook andere wijnen verkoopt (mooie referenties in alle streken). Jammer genoeg was de vriendelijke jongen die ons ontving een stagair, wat toch een heel ander gevoel geeft dan wanneer je de wijnbouwer zelf aan het woord hebt. Komt daarbij dat de wijnen eigenlijk wat tegenvielen. Enfin, hier had ik dus meer van verwacht (niks gekocht ook, terwijl dit nu net een domein was dat ik in huis wou...

Vervolgens reden we door naar Azay le Rideau waar we hadden geboekt in hotel Grande Monarque, een vroegere 'relais de poste'. Zeer vriendelijk personeel, kleine maar mooie kamers met airco, goed ontbijt en diner (voor 30-35 euro) op de mooie binnenplaats... een echte aanrader!
De dag erop hadden we een druk programma. Het werd een dag om nooit te vergeten.
Excuses voor de clichés, maar er schiet mij niks beter te binnen.

Ons eerste bezoek bleef in de buurt, bij Paget. Het was mevrouw die ons ontving, en we werden onmiddellijk meegetroond naar een klein straatje wat verder, waar zich in de rotsen de ene na de andere kelder bevond. Vroeger, vertelde mevrouw Paget, kocht je een huis en had je bijna altijd een kelder. Maar niét onder je huis, wel een paar km verder in de rotsen.
Een indrukwekkend straatje, ooit nog beschreven door Honoré de Balzac.
De degustatie was wat minder, er zijn verschillende formules waaronder één met een picnic- die wou ik in eerste instantie nemen maar er was een minimum van 10 personen vereist. Dan maar de basisformule, aan 5 euro pp kregen we 4 wijnen te proeven.. we kochten allen wat flessen en er werd naar de 5 euro niet gevraagd, achteraf zat er tussen onze dozen (die we s avonds afhaalden-ze stonden klaar achter het gebouw) wel een enveloppe met factuur van 30 euro... Vraag me af of ze verwachten dat we dit nog betalen..?
De wijnen waren oké, zeker prijs-kwaliteit, het was een goede referentie om de rest van de huizen (meer gerenommeerd) mee te vergelijken. Ik kocht wat 'cot' als curiosum voor de wijnlessen.

Op naar Mathieu Baudry, een zalige kerel.
Al direct verrassende wending in het verhaal met het tegenvallende bezoek bij Chidaine. Toen wij daar 4 jaar geleden langsgingen met de Syntra-uitstap naar de Loire hebben we daar de beste degustatie van de 4 dagen gehad. Hoewel Juchepie ook heel goed was.
Ik kijk al uit naar het vervolg.
(07-07-2015 01:30 PM)carl schreef: [ -> ]Al direct verrassende wending in het verhaal met het tegenvallende bezoek bij Chidaine. Toen wij daar 4 jaar geleden langsgingen met de Syntra-uitstap naar de Loire hebben we daar de beste degustatie van de 4 dagen gehad. Hoewel Juchepie ook heel goed was.
Ik kijk al uit naar het vervolg.

Ja, voor mij dé ontgoocheling van de reis... Nu, we dronken van zijn chenin enkel 2013, had er mss ook mee te maken (ik vond het hout er teveel bovenop liggen)- verder ondemeer de sauvignon, niet slecht hoor maar ik zocht beter dan niet slecht ;-)
Heeft het mss te maken met wat ik onlangs las op LpdV? Dat Chidaine zijn bedrijf wil verkopen? Hij zou op t randje van failliet zijn... Confused

Btw, had jij die degustatie ook in t winkeltje? En van Chidaine zelf?
Degustatie in de schuur waar de vaten staan onder leiding van de neef van Chidaine, die mee de wijnen maakt.
Het feit dat hij op de rand van het faillissement staat heeft misschien te maken met hagelbuien de laatste jaren die Montlouis en Vouvray getroffen hebben net wanneer hij serieuze investeringen heeft gedaan.
Bij Mathieu zal het wel stukken beter geweest zijn.... :-)
thank you vr het al interessante verslag!
Ik kijk uit naar de proefervaringen bij Huet.
(07-07-2015 03:47 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(07-07-2015 01:30 PM)carl schreef: [ -> ]Al direct verrassende wending in het verhaal met het tegenvallende bezoek bij Chidaine. Toen wij daar 4 jaar geleden langsgingen met de Syntra-uitstap naar de Loire hebben we daar de beste degustatie van de 4 dagen gehad. Hoewel Juchepie ook heel goed was.
Ik kijk al uit naar het vervolg.

Ja, voor mij dé ontgoocheling van de reis... Nu, we dronken van zijn chenin enkel 2013, had er mss ook mee te maken (ik vond het hout er teveel bovenop liggen)- verder ondemeer de sauvignon, niet slecht hoor maar ik zocht beter dan niet slecht ;-)
Heeft het mss te maken met wat ik onlangs las op LpdV? Dat Chidaine zijn bedrijf wil verkopen? Hij zou op t randje van failliet zijn... Confused

Btw, had jij die degustatie ook in t winkeltje? En van Chidaine zelf?

Heb hier Montlouis Clos du Breuil 2013 liggen en vond hem inderdaad een stuk minder dan de 2011. Ik dacht dat het vooral te maken had met de leeftijd en het jaar van de wijn. Ik was dus inderdaad ook wat ontgoocheld in 2013. Toch blijf ik vertrouwen hebben in de kwaliteit van het domein. In LRVF staat zijn Montlouis Les Bournais 2014 toch nog altijd als één des beste.
Dit zal ik volgen !

Cot uit de loire kan ook mij boeien !
Doordat mevrouw Paget haar luttele 4 wijntjes zo traag uitschonk kwamen we ook bij Mathieu Baudry te laat aan (echter ook verwittigd en geen probleem).
Onmiddellijk bij het zien van de wijnbouwer had ik een goed gevoel. Passie. Jovialiteit. Rock n roll.

Mathieu gaf ons kort wat uitleg over het domein (zijn vader was in de ruimte ernaast bezig) en begon dan prompt met de degustatie.
Zonder nota s (hopelijk zijn ze onderweg) herinner ik me vooral het algemeen hoog niveau van de wijnen, met stijgende complexiteit volgens de ,cuvee. Elke cuvee is gemaakt van wijnstokken op verschillende bodem, van zand naar klei naar klei-kalk en silex. Ook de rosé was echter heel mooi, kocht er drie flesjes van.

Plots was Mathieu even weg en kwam terug met een fles waarvan het eiket weg was.
We mochten raden naar het jaartal.
Een prachtige, evenwichtige, hedonistische wijn.
Ik stelde dat het me wat deed denken aan enkele 1982 s uit Bordeaux die ik ooit dronk.
Het was een 1986 - nog niet eens de topcuvée.
Een lichte euforie maakte zich van ons groepje meester.
Mathieu schonk gretig een tweede maal tot de fles leeg was.

Toen hij iets vertelde over perswijn en lekwijn moesten we plots mee naar zijn cave.
Daar liet hij ons enkele stalen proeven van de lekwijn, de eerste en de tweede perswijn - met inderdaad een merkbaar verschil in tannine en kleur.
Allemaal bijzonder interessant, maar we moesten alweer door- wouden nog een vlugge hap gaan eten alvorens bij de volgende wijnbouwer op bezoek te gaan.
Ah, et c qui est le suivant? Vroeg Baudry.
Monsieur Alliet.
Verwonderd keek Mathieu me aan.
Mais moi j y vais deguster aussi cette apres midi...!

watte

Mathieu hielp ons vervolgens door te bellen naar een adresje in Chinon waar we snel zouden bediend worden- met de mededeling dat er een toffe bende Belgen zo snel mogelijk wat moest eten - t was in de cabanne à vin, aanrader.

Snel ook wijnen besteld, in 1 keer betaald, en Mathieu zou ons de wijnen s namiddags meebrengen bij Alliet.

En zo kwam het dat we een paar uur later wijn stonden te proeven van verschillende jaartallen, uit gewone flessen en uit magnums, en in aanwezigheid van het kruim van de wijnbouwers van Chinon...

Rock 'n Roll!
(09-07-2015 10:55 AM)vinejo schreef: [ -> ]Doordat mevrouw Paget haar luttele 4 wijntjes zo traag uitschonk kwamen we ook bij Mathieu Baudry te laat aan (echter ook verwittigd en geen probleem).
Onmiddellijk bij het zien van de wijnbouwer had ik een goed gevoel. Passie. Jovialiteit. Rock n roll.

Mathieu gaf ons kort wat uitleg over het domein (zijn vader was in de ruimte ernaast bezig) en begon dan prompt met de degustatie.
Zonder nota s (hopelijk zijn ze onderweg) herinner ik me vooral het algemeen hoog niveau van de wijnen, met stijgende complexiteit volgens de ,cuvee. Elke cuvee is gemaakt van wijnstokken op verschillende bodem, van zand naar klei naar klei-kalk en silex. Ook de rosé was echter heel mooi, kocht er drie flesjes van.

Plots was Mathieu even weg en kwam terug met een fles waarvan het eiket weg was.
We mochten raden naar het jaartal.
Een prachtige, evenwichtige, hedonistische wijn.
Ik stelde dat het me wat deed denken aan enkele 1982 s uit Bordeaux die ik ooit dronk.
Het was een 1986 - nog niet eens de topcuvée.
Een lichte euforie maakte zich van ons groepje meester.
Mathieu schonk gretig een tweede maal tot de fles leeg was.

Toen hij iets vertelde over perswijn en lekwijn moesten we plots mee naar zijn cave.
Daar liet hij ons enkele stalen proeven van de lekwijn, de eerste en de tweede perswijn - met inderdaad een merkbaar verschil in tannine en kleur.
Allemaal bijzonder interessant, maar we moesten alweer door- wouden nog een vlugge hap gaan eten alvorens bij de volgende wijnbouwer op bezoek te gaan.
Ah, et c qui est le suivant? Vroeg Baudry.
Monsieur Alliet.
Verwonderd keek Mathieu me aan.
Mais moi j y vais deguster aussi cette apres midi...!

watte

Mathieu hielp ons vervolgens door te bellen naar een adresje in Chinon waar we snel zouden bediend worden- met de mededeling dat er een toffe bende Belgen zo snel mogelijk wat moest eten - t was in de cabanne à vin, aanrader.

Snel ook wijnen besteld, in 1 keer betaald, en Mathieu zou ons de wijnen s namiddags meebrengen bij Alliet.

En zo kwam het dat we een paar uur later wijn stonden te proeven van verschillende jaartallen, uit gewone flessen en uit magnums, en in aanwezigheid van het kruim van de wijnbouwers van Chinon...

Rock 'n Roll!

OK, nu ben ik ECHT jaloers !

Maar het is je uiteraard van harte gegund, Jo !
Mooi, mooi, mooi. Zo wordt proeven een echte ervaring, natuurlijk. Jullie hebben precies wel vooral toppers gedaan. Zo moet het ook zijn. Je komt daar ook niet elke dag natuurlijk, hé.
Matthieu Baudry is echt een toffee pee. Toen ik er 2 jaar geleden was voelde je je meteen op je gemak. Ik wou toen ook de rosé kopen maar die was dat jaar niet gemaakt wegens te kleine oogst[/align]. Ik heb toen ook nog de reeds geblende rode Croix boissee van het vat kunnen proeven. Was ik toch ook al van onder de indruk. Niets moet, alles kan : Zo voelde het toen aan.
(09-07-2015 11:32 AM)Dave schreef: [ -> ]OK, nu ben ik ECHT jaloers !

[Afbeelding: 50629816.jpg]

Big Grin
Ik wist t :-) sjanseur
Ik kan wel begrijpen dat Chidaine er mee wil stoppen. Hij heeft enorm veel pech gehad met hagel de afgelopen jaren (alles kwijt in Vouvray en slechts 40% in Montlouis), wat gelijktijdig met een grote investering in een nieuwe kelder in Montlouis mij ook de hoop zou doen opgeven om een rendabel bedrijf uit te bouwen. Daar komt dan ook nog bij dat hij de wijnen uit zijn wijngaarden in Vouvray naar alle waarschijnlijkheid niet eens meer onder de appelatie mag verkopen. Gelukkig krijgt hij wel steun bij zijn collega's, onder andere via een veiling, maar ik vrees toch dat hij dringend investeerders moet gaan zoeken om verder te kunnen.

Leuk om trouwens te lezen dat Baudry goed meeviel. Ik heb over het algemeen weinig vertrouwen in Cabernet Franc, de druif heeft nooit echt de klik met mij gemaakt, maar zo een enthousiast verslag geeft wel goesting om een paar flesjes te gaan zoeken Smile.
En hoe was het bij Huet?
"Chidaine" En hebben die mannen geen verzekering ofzo? In de zakenwereld verlies je ook af en toe een dikke klant waar je weinig aan kan doen. En de francois is nu toch al meer dan 20 jaar bezig eh? En toch op zo een 40Hc...
How, ik heb veel respect voor francois en zijn wijnen... en dan denk ik soms is hij de reden van een evt ondergang of de rest van de comm wijnwereld?
Ondertussen mijn boekje opgestuurd gekregen, met dank aan Stéphanie van Domaine de la Chevalerie. respect

Als ik er zin in heb Rolleyes zal ik af en toe wel wat publiceren in de afzonderlijke topics.

Maar eerst doe ik hier snel het verhaal verder, dan is deze topic volledig.

Na ons klein hapje in La Cabanne (Chinon) trokken we dus naar Philippe Alliet. Philippe is zowat de tegenpool van Mathieu Baudry, lijkt zeer verlegen en iets minder contactvaardig. Dit neemt niet weg dat hij een zeer vriendelijke man is waar we ongelooflijk goed werden ontvangen.
Het feit dat Mathieu Baudry met ons meedegusteerde en dat na ons dan nog de god van Vouvray, Bernard Fouquet langs kwam, zal er wel mede voor gezorgd hebben dat we een buitenaardse degustatie kregen, waarin wit, rood, oud, jong en magnums elkaar afwisselden. ik herinner me de Coté de Noiré 2006, de VV 2005, een 2003 die ik niet noteerde, maar ook de jonge wijnen (zelfs 2013 uit vat) waren heel mooi.
Een ontdekking.

Jammer genoeg hadden we door het aangename oponthoud bij Alliet heel wat minder tijd om evenveel aandacht te besteden aan Domaine Joguet, voor elke Kermit Lynchlezer een mythisch domein. Toch kregen we daar nog zowat alles te proeven, en de kwaliteit mag er nog steeds zijn. De prijzen swingen hier echter de pan uit, zo betaal je op domein 32 euro voor de Dioterie, een wijn die ik 5 jaar terug nog kocht in de winkel voor 23 euro..

Verder naar onze slaapstek in Chinon, Hotel Plantagenet, aan de grote plaats gelegen waar het standbeeld van Jeanne d Arc staat.
Degelijk hotel, meer niet.
Voor ons diner in Chinon had ik een tip gekregen via LpdV, gelegen op 250 meter van het hotel:
L Ardoise;
Heerlijke menu s, vriendelijke bediening, uitstekende en betaalbare wijnen (soms niet eens de prijs op domein x 2, we dronken bvb een fles Clos Guillot van Baudry aan amper 30 euro!)
PURE AANRADER dus als je ooit in Chinon bent.

Laatste dag was een meevaller over de hele lijn, zet dit later on line, ga nu eerst wat verder lezen in de Shock doctrine van Naomi Klein, een boek dat iedereen zou moeten lezen (en al zeker degenen die over de wereldeconomie willen praten.. Cool )
Laatste dag dus.
Eerst naar St Nicolas de Bourgueil voor Domaine Mabileau.
Goede ontvangst, jammer genoeg niet door de wijnbouwer zelf, altijd een beetje een bummer toch. Nu ja, het meisje dat ons te woord stond en rond leidde in de kelders was heel knap en sympathiek, dat maakt veel goed.
De wijnen zijn lichter dan Chinon maar wel heel precies en kwalitatief. Een interessante 100% cabernet sauvignon en schitterende Chenin du Puy 2010 blijven me bij.

Vervolgens verder naar grote broer Bourgueil richting het prachige Domaine de la Chevalerie. Na het jammerlijke overlijden van de papa doen broer en zus nu alles op het domein. We kregen een rondleiding in de sublieme kelders (het leken wel toeristische grotten, zo groot en hoog) en een ellenlange degustatie van allerlei soorten wijnen uit allerlei soorten jaargangen. Een heuglijk bezoek, aanrader voor elke Loireganger.

We eindigden onze tocht bij het Domein van Jacky Blott, Domaine la Taille Aux Loups. Interessant om mee te eindigen aangezien hier ook zijn wijnen van La Butte verkocht en geproefd worden.
Ook hier kwamen we wat te laat (onze korte snack in Café de la Promenade liep wat uit-- wat een speciale setting, je waant je in een film van de broers Dardenne maar je eet en drinkt er heerlijk en goedkoop), de heer Blott had nochtans een uitgebreid programma voorzien.
Eerst reed hij met ons naar zijn wijngaarden (in een supergrappig jeepke) en vertelde ons alles wat we wouden weten maar nooit durven vragen over de wijnstok.
Vervolgens naar een nieuwe locatie, de caves. In de wijngaarden was het brandend heet, het verschil met de kelders was wellicht bijna dertig graden. Jacky Blott deed zijn gileetje aan, wij luisterden trillend (van opwinding?) naar zijn wijze woorden.
Tenslotte eindigden we waar we vertrokken waren, in zijn prachtige degustatieruimte (foto s van dit alles volgen later op de blog).
Dat zijn rode goed waren wist ik al, maar ook in wit maakt hij prachtwijnen. Steeds poer en poerdroog, met veel complexiteit en diepgang. Ook zijn Brut, Triple Zero viel zeer in de smaak.
Een zeer interessant en amusant personage, behoorlijk gepassioneerd ook en zeker de moeite om te bezoeken- wel verwittigen op voorhand en duidelijk maken dat je geen toerist bent, dat helpt..)

En dan terug naar La Belgique en verlangen naar Bandol... Sleepy
Een klein jaar later...
Voor de derde keer in anderhalf jaar tijd de Loire bezocht...

Ik plaats hier en daar wel wat impressies over de domeinen apart maar dit was alvast ons programma

Chinon

Pichard Jourdan - knappe, fijne wijnen, grote elegantie. Zeer vriendelijk onthaal

Philippe Alliet-- Loste volledig de verwachtingen in, fantastische doch zeer bescheiden kerel, wijnen zijn glorieus- we proefden ondermeer 2 flessen 2007 en een 2006

Bernard Baudry -- Eerst hadden we de vader, dan Mathieu- beiden even vriendelijk en relativerend. We kregen hier na een zeer mooie degustatie nog een Croix Boisee 2003 mee...

Domaine de l' R-- Zowat het vreemdste bezoek ooit, een specialleke. Eerste maal dat ik een wijnbouwer tijdens een degustatie zijn sigaretje zag rollen Big Grin

Saumur

Domaine de la Paleine -- Correct maar commercieel.

Chateau Yvonne-- zeer mooi kader om te proeven. Mathieu Vallée maakt zuivere wijnen, moet thuis dringend eens herproeven want er was geen unanimiteit (ik vond ze zeer mooi, een paar anderen waren wat ontgoocheld- nu ja, t domein werd gesticht door de vrouw van een van de Foucaults, de verwachtingen lagen hoog)

Domaine St Just Groot domein maar in stijgende lijn, groot gamma ook, alles op zijn minst correct maar een paar schitterende uitschieters.

Sylvain Dittiere --- Na dit bezoek waren we allen in een gelukzalige staat. En dat was heus niet enkel omdat Pauline Foucault ons blind een Clos Rougeard voorschotelde...

Bourgueil

Domaine de la Chevalerie -- een klein beetje de ontgoocheling van de reis, vooral dan qua wijnen, de ontvangst was alweer zeer hartelijk. Maar de wijnen stonden de koud, geschonken in inao- glazen, sommige al drie dagen open...en vooral: hun sterke punt, knappe wijnen voor goede prijzen wordt ondergraven door een fikse prijsstijging Sad

Chateau de la Miniere -- Heel tof bezoek, goede ontvangst van Kathleen. Verrassend mooie rosé, lekkere bubbels, gestructureerde rode wijnen..

Sebastien David -- Dank aan onze chauffeur Erik om ons veilig met de wagen gedurende zeker 100 meter door 25meter diepe grotten te loodsen.. Alweer een verbazend bezoek...

Catherine et Pierre Breton -- ook hier lichte ontgoocheling, zeer strikte afspraken voor het bezoek, Pierre Breton was vriendelijk maar nogal afstandelijk (hoewel hij op t einde wat ontdooide)- de plek waar we proefden (zijn magazijn in een industriepark) was ook niet bevorderlijk. ik verschoot ook wat van de hoge mate van biodynamische invloed in de wijnen.

Vouvray
François Pinon -- Afgesloten in absolute schoonheid. Dit zowel voor wat betreft de mens, de wijnen als de omgeving.
Pagina's: 1 2
Koppelingen