wijnliefhebbers

Volledige versie: Wijnboeren Elzas
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2
Vertrek op 10/8 naar de Elzas.ik kom er al 25 jaar,maar mss zijn er nog goede wijnboeren gekomen die ik moet bezoeken?Normaal bezoek ik Agathe Bursin,Laurent Barth,Meyer Fonne, Eric Rominger, Rolly Gassmann,Kientzler en Albert Mann.Zind Humbrecht en de andere groten heb ik nog niet bezocht.
(20-07-2015 06:18 PM)Jef schreef: [ -> ]Vertrek op 10/8 naar de Elzas.ik kom er al 25 jaar,maar mss zijn er nog goede wijnboeren gekomen die ik moet bezoeken?Normaal bezoek ik Agathe Bursin,Laurent Barth,Meyer Fonne, Eric Rominger, Rolly Gassmann,Kientzler en Albert Mann.Zind Humbrecht en de andere groten heb ik nog niet bezocht.

Hier wat tips

http://www.vinejo.freebb.be/thread-2469....ight=Elzas
(20-07-2015 06:18 PM)Jef schreef: [ -> ]Vertrek op 10/8 naar de Elzas.ik kom er al 25 jaar,maar mss zijn er nog goede wijnboeren gekomen die ik moet bezoeken?Normaal bezoek ik Agathe Bursin,Laurent Barth,Meyer Fonne, Eric Rominger, Rolly Gassmann,Kientzler en Albert Mann.Zind Humbrecht en de andere groten heb ik nog niet bezocht.

Die namen die jij daar vermeld zijn toch al top. Héél veel beter zul je niet vinden en Weinbach en Marcel Deiss zijn peperduur.
Wel goede ervaringen gehad met René Muré in Rouffach en Martin Schaetzel in Ammerschwihr. Goed en net nog betaalbaar.
(20-07-2015 10:08 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(20-07-2015 06:18 PM)Jef schreef: [ -> ]Vertrek op 10/8 naar de Elzas.ik kom er al 25 jaar,maar mss zijn er nog goede wijnboeren gekomen die ik moet bezoeken?Normaal bezoek ik Agathe Bursin,Laurent Barth,Meyer Fonne, Eric Rominger, Rolly Gassmann,Kientzler en Albert Mann.Zind Humbrecht en de andere groten heb ik nog niet bezocht.

Die namen die jij daar vermeld zijn toch al top. Héél veel beter zul je niet vinden en Weinbach en Marcel Deiss zijn peperduur.
Wel goede ervaringen gehad met René Muré in Rouffach en Martin Schaetzel in Ammerschwihr. Goed en net nog betaalbaar.
Muré is super! En zeer vriendelijk. Knappe pinot gris Lutzental (of zoiets
Jef, allemaal goede domeinen waar je naar toe gaat maar wel heel verschillend qua stijl



Kientzler: beendroog , streng maar riesling en muscat zeer de moeite
Rolly Gassmann : zwoelere wijnen met restsuikers en surmaturiteit : niet echt mijn ding
Rominger: helaas is de man vorig jaar overleden op amper 50 jarige leeftijd, zijn vrouw doet verder. Goede wijnen maar ook vol gemaakt.
de wjinstijl van Muré is gewijzigd van vol en zwoel naar meer verfijning en droge vinificatie.
Meyer-Fonné heeft zijn stiel geleerd bij Zind-humbrecht en zoekt ook de rijpheid op. wijnen winnen aan elegantie


1)Wat ik zeker eens zou proberen in de buurt van Soultzmatt is :
-Paul Kubler : knappe droge sylvaner uit de grand cru zinkoepffle wijngaard
- Valentin zusslin in Orschwihr: biodynamisch , Marie Zusslin is getrouwd met christophe ehrhart die zorgt voor de vinificaties bij Josmeyer. Zeer mooi gamma rieslings.
- Dirler Cadé uit Bergholtz ==> voor mij preciezer dan Rominger, eerder droge vinificatie. Ook biodynamisch.

2) Rond Colmar: hou ik veel van Josmeyer in Wintzenheim, maar is ook duur. Verfijnde, elegante wijnen.
Albert Boxler: ondertussen onbetaalbaar geworden , maar hele complexe wijnen.
Schaetzel had zijn exploitatie of handelsfonds verkocht , doch wegens faling van de overnemer is hij opnieuw gestart
Marc Tempé in Zellenberg: boeiende persoonlijkheid, mooie wijnen, eerder vol dan strak Zjin vrouw is caviste in Colmar ( la sommeliere, aan de kathedraal) en heeft mooi assortiment wijnen.

3) regio rond Ribeauvillé:
in riquewihr ga je naar Agapé: zoekt droge vinificatie op , is afsplitsing van domein Sipp-Mack
Henry Fuchs in ribeauvillé is een opkomend talent

4) Bas-Rhin: hier vind je echt nog toffe dingen. ik vind de wijnen daar dikwijls eleganter en meer passend bij gastronomie. Deze regio verdient meer aandacht.

voorbeeld: florian beck hartweg in dambach la villé heeft een rokerige, kruidige riesling grand cru frankstein
Mittelbergheim: zowel Rietsch als Rieffel zijn vakmannen, Haegi en Boeckel ook ok
Traenheim : Frederic Mochel voor zijn riesling altenberg de bergbieten
Dahlenheim: Pfister, met de zeer gedreven Melanie Pfister aan het commando. Mooie uitgebalanceerde wijnen en een zeer hartelijke ontvangst.
Westhoffen: Domaine Loew in centrum
Wow, Peter! watte
Ik wist al dat je veel van de Elzas kende maar dit is werkelijk encyclopedisch. thank you thumbsup
Bedankt Peter voor de info.
domaine Gresser en Guy Wach vind ik ook aanraders voor riesling.
Ik krijg ook veel info van Tav. Alsacienne in Ingersheim.Philippe zoekt ook altijd nieuwe wijnboeren en zo ben ik bij Laurent Barth terecht gekomen.Ik laat zeker weten wie ik bezocht heb.
Dag jef
Bij la taverne alsacienne zit je aan het goede adres ...wat een wijnkaart
Ik ben benieuwd naar je bevindingen van laurent barth.
Hallo,
Juist terug van de Elzas.Volgende wijnboeren bezocht.
Rene meyer katzenthal:lekkere blanc de Katz en Noir de Katz.
Meyer Fonne Katzenthal:zeer lekkere gewurgz.
Louis Sipp:lekkere droge Riesling Kirchberg.
EblinFuchs Zellenberg:Goede Rouge de Zellenberg en auxerrois.
Eblin was lang geleden,maar de kwaliteit is gestegen wat mij betreft.
Laurent Barth:fijne wijnen waaronder een lekkere gewurtz en Riesling.Ook een verrassende Pinot Noir.
Sipp was een verassing voor mij qua Riesling.
(16-08-2015 01:54 PM)Jef schreef: [ -> ]..................................................
Sipp was een verassing voor mij qua Riesling.

Dit verbaast me niet, die heeft een paar mooie Rieslings.
Hallo,ik vertrek volgende maand terug naar de Elzas.
Iemand nieuwe ervaringen qua wijnboeren en restaurants?
Tks.
(11-07-2016 11:35 AM)Jef schreef: [ -> ]Hallo,ik vertrek volgende maand terug naar de Elzas.
Iemand nieuwe ervaringen qua wijnboeren en restaurants?
Tks.

jef ik was dit jaar onder de indruk van meyer fonne GC wineck schlosberg riesling 2014
vol, droog en precies. comme il faut.

ook heel knap is de riesling fronholz van domaine ostertag . een topwijnmaker , maar ook wel duur, gelegen in Epfig.

restaurant: goed gegeten in la palette in Wettolsheim. Het interieur kan mij niet echt bekoren, mist wat sfeer maar de man kan wel koken.

in de basrhin in traenheim vind ik frederic mochel ook mooi. 2015 was een warm jaar, volgens mij ga je frissere wijnen vinden in het noordelijker gelegen bas rhin. Wijngaarden die zuid georienteerd zijn met kans op waterstress zoals graniet....ik zou daar voorzichtig zijn. kies voor kalkhoudende terroirs die beter water vasthouden.
Bedankt Peter.Meyer Fonné staat zeker op de lijst.
Mochel heb ik ooit eens gedronken op restaurant in Traenheim.
Ostertag heb ik ook al bezocht en is inderdaad ook de moeite.
(18-07-2016 10:02 PM)peter schreef: [ -> ]..................
ook heel knap is de riesling fronholz van domaine ostertag . een topwijnmaker , maar ook wel duur, gelegen in Epfig.
..................................

Is deze Riesling hier ergens te koop?
(26-07-2016 09:53 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(18-07-2016 10:02 PM)peter schreef: [ -> ]..................
ook heel knap is de riesling fronholz van domaine ostertag . een topwijnmaker , maar ook wel duur, gelegen in Epfig.
..................................

Is deze Riesling hier ergens te koop?


Bij Frank Fissette in Diepenbeek.
(26-07-2016 10:25 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(26-07-2016 09:53 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(18-07-2016 10:02 PM)peter schreef: [ -> ]..................
ook heel knap is de riesling fronholz van domaine ostertag . een topwijnmaker , maar ook wel duur, gelegen in Epfig.
..................................

Is deze Riesling hier ergens te koop?


Bij Frank Fissette in Diepenbeek.

Ik heb hem gekocht bij vivelevin in luik. Heel leuke wijnwinkel. En als je daar bent wip dan eens binnen bij cave des oblats , de meest indrukwekkende collectie van franse wijnen uit zuidelijk gedeelte van frankrijk...
Hallo Peter,we hebben Meyer-Fonne bezocht.Inderdaad lekkere Rieslings,maar dat wisten we alSlurp.Wel wat duurder geworden en van twee GC kon je maar 3 fl. Kopenbanghead.Daarna gaan eten in wistub du Sommelier in Bergheim.P/Q in orde voor mij.In Bergheim zou de souschef van Maximilien nu koken bij Chez Norbert.Iemand al ervaringen mee?Ook nog een bezoek gebracht aan Melanie Pfister.Ook zeer lekkere wijnen,maar ook niet goedkoop.
(17-08-2016 11:36 AM)Jef schreef: [ -> ]Hallo Peter,we hebben Meyer-Fonne bezocht.Inderdaad lekkere Rieslings,maar dat wisten we alSlurp.Wel wat duurder geworden en van twee GC kon je maar 3 fl. Kopenbanghead.Daarna gaan eten in wistub du Sommelier in Bergheim.P/Q in orde voor mij.In Bergheim zou de souschef van Maximilien nu koken bij Chez Norbert.Iemand al ervaringen mee?Ook nog een bezoek gebracht aan Melanie Pfister.Ook zeer lekkere wijnen,maar ook niet goedkoop.


Hallo Jef,
dank voor de feedback. Ik heb geen ervaringen met Chez Robert. de GC van pfister zijn inderdaad ook duurder aan het worden . heb je de " gentil" of cuvé 8 geproefd ? ik vond dit knap gemaakt, droog en fris ondanks de aanwezigheid van gewurztraminer in de fles
Peter,heb enkel de Rieslings en de Gewurtztraminers geproefd.
Vond dit toch allemaal mooie fijne wijnen.Had toch een voorkeur voor de GC.
Eind mei ga ik voor de eerste keer naar de Elzas.
Ik heb al een hoop informatie verzameld, waarvoor dank. Er zijn hier precies een paar mensen die gerust een bezoek aan de Elzas kunnen gidsenapplaus

We logeren bij Vincent Sipp op Domaine Agapé.

Ik ga me vooral verdiepen in de Pinot Noir's. Op het forum staan hier en daar al aanraders van PN maar ik wou hier de vraag nog eens stellen of er iemand nog specifieke Pinot Noir tips kan geven? Ook de top cuvées maar misschien nog liever van opkomende wijnmakers..

In afwachting, thanks!

PS: zelf ben ik nog niet zo 'plaatsend' actief op het forum. Dit laat ik meestal over aan DC met wie ik de meeste vino drink:-)
(05-05-2017 02:34 PM)MH schreef: [ -> ]Eind mei ga ik voor de eerste keer naar de Elzas.
Ik heb al een hoop informatie verzameld, waarvoor dank. Er zijn hier precies een paar mensen die gerust een bezoek aan de Elzas kunnen gidsenapplaus

We logeren bij Vincent Sipp op Domaine Agapé.

Ik ga me vooral verdiepen in de Pinot Noir's. Op het forum staan hier en daar al aanraders van PN maar ik wou hier de vraag nog eens stellen of er iemand nog specifieke Pinot Noir tips kan geven? Ook de top cuvées maar misschien nog liever van opkomende wijnmakers..

In afwachting, thanks!

PS: zelf ben ik nog niet zo 'plaatsend' actief op het forum. Dit laat ik meestal over aan DC met wie ik de meeste vino drink:-)

watte Bij Vincent Sipp, zalig!
Ik doe toevallig deze avond een fles Helios pinot noir 2011 open, zet die blind naast een Pernand Vergelesses van Pavelot.
Benieuwd naar je wedervaren ;-)
(05-05-2017 03:47 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(05-05-2017 02:34 PM)MH schreef: [ -> ]Eind mei ga ik voor de eerste keer naar de Elzas.
Ik heb al een hoop informatie verzameld, waarvoor dank. Er zijn hier precies een paar mensen die gerust een bezoek aan de Elzas kunnen gidsenapplaus

We logeren bij Vincent Sipp op Domaine Agapé.

Ik ga me vooral verdiepen in de Pinot Noir's. Op het forum staan hier en daar al aanraders van PN maar ik wou hier de vraag nog eens stellen of er iemand nog specifieke Pinot Noir tips kan geven? Ook de top cuvées maar misschien nog liever van opkomende wijnmakers..

In afwachting, thanks!

PS: zelf ben ik nog niet zo 'plaatsend' actief op het forum. Dit laat ik meestal over aan DC met wie ik de meeste vino drink:-)

watte Bij Vincent Sipp, zalig!
Ik doe toevallig deze avond een fles Helios pinot noir 2011 open, zet die blind naast een Pernand Vergelesses van Pavelot.
Benieuwd naar je wedervaren ;-)


pinot noir: 2015 is een heel goed pinot jaar, geen rot , rijpe druiven perfecte situatie voor deze moeilijke druif

Goede pinot vind je oa bij Paul Gingingler in eguisheim, Schoenheitz in Wihr au val, meyer-fonné in katzenthal kan er ook goed weg mee

Als je u een wilt laten gaan qua prijs ga dan langs bij Rene Muré in Rouffach voor zijn pinot noir V ( uit de grand cru vorbourg)

in het noordelijk gedeelte van Elzas maakt Rieffel en boeckel uit Mittelberbergheim mooie pinot

Idem dito voor beck hartweg uit dambach la villé

Uiteraard moet je ook bij vincent sipp eens proberen ...een heel goed domein

veel plezier alvast
In goede jaren maakt Eblin-Fuchs normaal ook goede rouge.
Bij Laurent Barth heb ik ook al lekkere geproefd.
En natuurlijk Albert Mann en Barmes Buecher.
Ook al goede Hugel geproefd.
Bedankt allemaal voor de tips!
Deze zijn uiteraard ter harte genomen en de nodige afspraken gemaakt.

Binnenkort de bevindingen:-)

Voor de geïnteresseerden, heb ik eventueel ook heel wat prijslijsten die doorgestuurd kunnen worden van o.a:
Domaine Agapé
Bott-Geyl
René Muré
Albert Mann
Edgard Schaller (Onbekend, maar kleine wijnboer tegengekomen ooit op Foire du vin in Leuven. Toen ook geproefd door enkele mede forum leden volgens mij. -> Riesling Mandelberg Grand cru 2010 als ik het me goed herinner)
Boeckel
Beck-Hartweg
Albert Boxler
Meyer-Fonne
Schoenheitz (staan op website)
Stoeffler (staan op website)

Afspraken maar geen prijslijst:
Laurent Barth (Alle wijnen behalve gewurztraminer & pinot gris uitverkochtbanghead Na doorvragen gelukkig nog wat magnums Pinot Noir liggen)
Barmes Buecher

Binnenkort dus een update.applaus
@MH

de actuele prijslijsten van

Beck-Hartweg
Albert Boxler

mag je mij altijd bezorgen

Boxler ben ik nog geweest in 2008 dus tijdje geleden , prijzen zijn alsmaar gestegen

thanks

emailadres: peter.depre@telenet.be
Een lekenvraagje, ik post het maar even hier.
De classificatie in de Elzas verschilt van die van andere Franse wijnstreken. Niet alleen staat de naam van de druif op de fles, maar je hebt ook de verschillende grand cru wijngaarden. Een domein kan vb drie of meer Grand Cru rieslings hebben. Als je nu wil inschatten wat de kwaliteit van een fles is, kijk je dan naar de naam van het domein of naar de naam van de wijngaard? Wat zijn vb voor riesling de betere domeinen en/ of grand cru’s? En wat zijn de verschillen?
Een paar losse flodders:

- ook elders mag intussen (eindelijk) de druif op het label staan. Eindelijk kan men b.v. de voornaamste informatie meegeven aan liefhebbers van merlot, van cabernet-sauvignon of van cabernet franc.

- ook elders moet je uitkijken naar de identiteit van de producent. Er zijn genieën en klungelaars onder hen en ze kunnen als bij toeval eigenaar zijn van een stukje van een mooi perceel.

- ook elders heb je subtiele verschillen tussen de verschillende percelen. De grote kenner zal wellicht onderscheid kunnen maken tussen een riesling van Pfersigberg en Pfingstberg... Met genoegen laat ik de eer aan "de grote kenner", zelf heb ik geen idee.

- meer dan elders speelt in de Elzas het onderscheid tussen zelfstandige boer, handelaar en coöperatieve. Onder de eersten zitten de grote kleppers zoals Zind. Die zijn intussen veel te duur geworden, so fuck them. Bij een heleboel handelaars (meestal met eigen wijngaarden) zit je veilig (Hugel, Sipp, Schlumberger, de gezusters Faller van Weinbach etc.). En bij de coöperatieven vind je wellicht de P/Q's waar je naar op zoek bent. Let wel: men verzint soms namen. Zo is Wolfberger geen mens, maar een product van de goede coöperatieve van Eguisheim (zie ook Delhaize, als ik me niet vergis).

Bref, er zit ook hier niets anders op dan proeven, vent. Een goede raad van iemand die eigenlijk maar weinig van Elzasser wijnen afweet...

Marc

(16-07-2018 03:59 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Een lekenvraagje, ik post het maar even hier.
... Wat zijn vb voor riesling de betere domeinen en/ of grand cru’s? En wat zijn de verschillen?

Veel, zo niet alles, heeft te maken met de bodem. Net zoals in Duitsland is men in de Elzas meester om de kenmerken van de verschillende bodems te laten spreken in de wijn.
Zoals Ian D'Agata in Vinous onlangs schreef:
"Niemand zal waarschijnlijk een andere regio tegenkomen met evenveel wijnmakers die allemaal een fixatie lijken te delen met het maken van zoveel mogelijk verschillende wijnen uit ontelbare perceeltjes wijngaard en verschillende druivenrassen. Zelfs schijnbaar minimale variaties in hellinggraad of bodemsamenstelling doet het aangeboren gevoel voor terroir opborrelen, en dus bieden veel wijnhuizen meerdere bottelingen aan van Riesling, Pinot Gris en Gewurztraminer."

Op de Rieslingblog staan enkele artikels over Elzas, geschreven oa door Elzas kenner Peter:

https://vriendenvanderiesling.wordpress....-de-elzas/

https://vriendenvanderiesling.wordpress....jngaarden/

In de reeks "Vijf mannen in de Elzas..." schrijf ik over ons recent bezoek aan de streek:
https://vriendenvanderiesling.wordpress....strip2018/
Bedankt Jordaens en Marc, dat is allemaal zeer verhelderend. Het eerste artikel van Peter Depré was helemaal de informatie waar ik naar op zoek was!

Vandaag twee wijnboeren bezocht in de Elzas (Agapé en Henry Fuchs) en die fixatie op verschillende cuvées bottelen van eenzelfde druivensoort klinkt nu bekend in de oren. Al moet ik erbij zeggen dat de wijnen over het algemeen erg betaalbaar en kwaliteitsvol zijn, zelfs de instapwijnen. Beide huizen hebben bijvoorbeeld een prima Sylvaner.

Bij Fuchs wist men ons nog te vertellen dat de wijnboeren uit de streek ijveren voor een vernieuwing van het classificatiesysteem. Nu is een wijn ofwel Grand Cru, ofwel een gewone wijn. Ze zouden graag ook naar een systeem met premier cru, deuxième cru enzovoort gaan. In die optiek maken ze overigens nu al hun wijnen.
(17-07-2018 07:16 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Bedankt Jordaens en Marc, dat is allemaal zeer verhelderend. Het eerste artikel van Peter Depré was helemaal de informatie waar ik naar op zoek was!

Vandaag twee wijnboeren bezocht in de Elzas (Agapé en Henry Fuchs) en die fixatie op verschillende cuvées bottelen van eenzelfde druivensoort klinkt nu bekend in de oren. Al moet ik erbij zeggen dat de wijnen over het algemeen erg betaalbaar en kwaliteitsvol zijn, zelfs de instapwijnen. Beide huizen hebben bijvoorbeeld een prima Sylvaner.

Bij Fuchs wist men ons nog te vertellen dat de wijnboeren uit de streek ijveren voor een vernieuwing van het classificatiesysteem. Nu is een wijn ofwel Grand Cru, ofwel een gewone wijn. Ze zouden graag ook naar een systeem met premier cru, deuxième cru enzovoort gaan. In die optiek maken ze overigens nu al hun wijnen.
De sylvaner van Agapé staat op een grand cru, dacht ik. Mede daardoor hoge kwaliteit.
Pagina's: 1 2
Koppelingen