Chablis 1 cru Fourchaume '11
Op dit domein ooit een prachtige petit chablis geproefd voor 5 euro. Een gamma van modern gemaakte, toegankelijke chablis. Mijn proefervaring in Chablis beperkt zich tot een 6-tal domeinen. Als ik Chablis even zwart wit voorstel dan heb je de beendroge, minerale, strakke wijnen die veel tijd vragen enerzijds (Laurent Tribut, Patrick Piuze) de fruitige en soepelere, moderne Chablis anderzijds. Dit domein behoort zeker tot de 2de groep.
Deze Fourchaume is aromatisch op zijn fruit, zelfs een hint van amandel (zelden bij Chablis), rond in de mond, mist wat complexiteit voor een 1 cru. Behoorlijke lengte. Lekker, ook de 2de dag.
Voor mij een restaurant-chablis: direct genietbaar en deze stijl zal een breek publiek aanspreken. Score 88+
Dé koopjes in Bourgogne bevinden zich momenteel in Chablis en rond Solutré. Kwalitatief is Chablis er naar 't schijnt ook enorm op vooruitgegaan de voorbije 15 jaar.
Interessant om weten: in Bourgogne Aujourd'hui van oktober '15 poneert Jean-Paul Droin (historicus + gereputeerde wijnbouwer) dat Chablis zowel cultureel als qua terroir eerder aansluit bij Champagne dan bij de rest van Bourgogne...
Vince
"There must be a reason why some people are so obsessed about burgundy"
(26-01-2016 10:37 PM)Vince schreef: [ -> ]Op dit domein ooit een prachtige petit chablis geproefd voor 5 euro. Een gamma van modern gemaakte, toegankelijke chablis. Mijn proefervaring in Chablis beperkt zich tot een 6-tal domeinen. Als ik Chablis even zwart wit voorstel dan heb je de beendroge, minerale, strakke wijnen die veel tijd vragen enerzijds (Laurent Tribut, Patrick Piuze) de fruitige en soepelere, moderne Chablis anderzijds. Dit domein behoort zeker tot de 2de groep.
Deze Fourchaume is aromatisch op zijn fruit, zelfs een hint van amandel (zelden bij Chablis), rond in de mond, mist wat complexiteit voor een 1 cru. Behoorlijke lengte. Lekker, ook de 2de dag.
Voor mij een restaurant-chablis: direct genietbaar en deze stijl zal een breek publiek aanspreken. Score 88+
Dé koopjes in Bourgogne bevinden zich momenteel in Chablis en rond Solutré. Kwalitatief is Chablis er naar 't schijnt ook enorm op vooruitgegaan de voorbije 15 jaar.
Interessant om weten: in Bourgogne Aujourd'hui van oktober '15 poneert Jean-Paul Droin (historicus + gereputeerde wijnbouwer) dat Chablis zowel cultureel als qua terroir eerder aansluit bij Champagne dan bij de rest van Bourgogne...
Vince
"There must be a reason why some people are so obsessed about burgundy"
Hey Vince,
Chablis blijft voor mij toch moeilijk te plaatsen én ook moeilijk te herkennen.
Ik herinner me een HT bij opa T waar we een grote naam in het glas kregen (wijn van 60 euro) maar die was bijna niet te drinken. Enorm veel tijd nodig was het verdict.
Vorig jaar schonk Carl blind een Pattes aux Loupes en die kon ik totaal niet als Chablis thuisbrengen (weet niet meer of we hem zelfs als chardonnay herkenden).
Onlangs ook een een oudige Chablis blind naast een Fuissé gedronken, we dachten allemaal verkeerdelijk dat de Chablis de Fuissé was (wegens de boterachtige toets en vollere smaak).
Anderzijds vind ik dan weer Tribut behoorlijk typisch, met die mineralige, zilte toets.
Maar is dat dan wel typisch..?
(29-01-2016 01:43 PM)vinejo schreef: [ -> ]Chablis blijft voor mij toch moeilijk te plaatsen én ook moeilijk te herkennen.
Ik herinner me een HT bij opa T waar we een grote naam in het glas kregen (wijn van 60 euro) maar die was bijna niet te drinken. Enorm veel tijd nodig was het verdict.
Vorig jaar schonk Carl blind een Pattes aux Loupes en die kon ik totaal niet als Chablis thuisbrengen (weet niet meer of we hem zelfs als chardonnay herkenden).
Onlangs ook een een oudige Chablis blind naast een Fuissé gedronken, we dachten allemaal verkeerdelijk dat de Chablis de Fuissé was (wegens de boterachtige toets en vollere smaak).
Anderzijds vind ik dan weer Tribut behoorlijk typisch, met die mineralige, zilte toets.
Maar is dat dan wel typisch..?
Misschien maar best dat we Chablis niet meer dadelijk herkennen als "een typische Chablis". Ik heb jaren geweigerd om nog Chablis te kopen omdat ik dikwijls schrale, zurige en onevenwichtige wijn in mijn glas had die dan ook nog eens overprijsd was. Tot ik op een gegeven moment de gewone Chablis van Droin kon proeven. Mijn interesse was dadelijk opnieuw gewekt. Maar wat Jo schrijft kan ik helemaal bevestigen. Niks "oesterwijn" of schraal gedoe, maar volle gastronomische wijnen die breed inzetbaar zijn. En ondertussen al heel wat goeie dingen geproefd van andere wijnbouwers. Laventureux echter nog nooit geproefd.
2 weken geleden nog de Vaudésir 2015, pop & pour: Wat blijft dit toch een grootse wijn. Uiteraard nog te jong, maar desalniettemin ging deze wijn makkelijker binnen dan pompwater. Zit volgens mij toch een klein trapje hoger dan N&G Fèvre. Meer materie, zonder aan finesse in te boeten. 92
(26-07-2018 02:19 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]2 weken geleden nog de Vaudésir 2015, pop & pour: Wat blijft dit toch een grootse wijn. Uiteraard nog te jong, maar desalniettemin ging deze wijn makkelijker binnen dan pompwater. Zit volgens mij toch een klein trapje hoger dan N&G Fèvre. Meer materie, zonder aan finesse in te boeten. 92
Van dit domein heb ik nog een paar flesjes Chablis Vauprin blanc 2015 maar nog niet gedronken.
Herkomst 1Jour1Vin. (april 2017- 16.90€)
Nu al drinken? Is wel geen Grand Cru als de Vaudésir.
De Vauprin 2014 kreeg wel van Wine Spectator 93/100.
(26-07-2018 02:19 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]2 weken geleden nog de Vaudésir 2015, pop & pour: Wat blijft dit toch een grootse wijn. Uiteraard nog te jong, maar desalniettemin ging deze wijn makkelijker binnen dan pompwater. Zit volgens mij toch een klein trapje hoger dan N&G Fèvre. Meer materie, zonder aan finesse in te boeten. 92
Klinkt bueno!
Vauprin 2016 is schitterend, nog 4 fleskes over.
Vrijdag de gewone 2016: strak, mineraal, evenwichtig en zeer fijn. Prototype generieke Chablis, echter nog een jaar of 4 te jong. Voor de liefhebber, voor mij dus! 89
Gisteren de Vau de Vey 1cru 2016: dit is duidelijk enkele trappen hoger. Mooi citronné, veel breder.
Daarna de Preuses 2014 Gr Cru van Fevre: Ja man, de vorige, maar weer enkele trappen hoger. Heaven!
(16-09-2018 11:39 AM)TheWineVet schreef: [ -> ]Vrijdag de gewone 2016: strak, mineraal, evenwichtig en zeer fijn. Prototype generieke Chablis, echter nog een jaar of 4 te jong. Voor de liefhebber, voor mij dus! 89
Gisteren de Vau de Vey 1cru 2016: dit is duidelijk enkele trappen hoger. Mooi citronné, veel breder.
Daarna de Preuses 2014 Gr Cru van Fevre: Ja man, de vorige, maar weer enkele trappen hoger. Heaven!
William Fevre?
(16-09-2018 12:07 PM)vinejo schreef: [ -> ] (16-09-2018 11:39 AM)TheWineVet schreef: [ -> ]Vrijdag de gewone 2016: strak, mineraal, evenwichtig en zeer fijn. Prototype generieke Chablis, echter nog een jaar of 4 te jong. Voor de liefhebber, voor mij dus! 89
Gisteren de Vau de Vey 1cru 2016: dit is duidelijk enkele trappen hoger. Mooi citronné, veel breder.
Daarna de Preuses 2014 Gr Cru van Fevre: Ja man, de vorige, maar weer enkele trappen hoger. Heaven!
William Fevre?
Neen. Nathalie en Gilles. Nu bij de mosselen de Vaulorent 2012. Knappe verfijning, maar gaat morgen beter zijn. Pop&pour bij Chabliswijnen is meestal niet ideaal...
aan de heren webmasters
ik had al een titel "R. Laventureux - Chablis 1 cru Fourchaume" gemaakt, misschien samenvoegen met deze nieuwe titel als dat lukt?
de algemene positieve herinnering van dit domein is dat de 2 broers mooie fruit gedreven en toegankelijke Chablis maken
(23-09-2018 09:59 AM)Vince schreef: [ -> ]aan de heren webmasters
ik had al een titel "R. Laventureux - Chablis 1 cru Fourchaume" gemaakt, misschien samenvoegen met deze nieuwe titel als dat lukt?
de algemene positieve herinnering van dit domein is dat de 2 broers mooie fruit gedreven en toegankelijke Chablis maken
Is gebeurd, thanks Vince!
Chablis 2022 - R Lavantureux
Gedronken afgelopen zondag op restaurant (€ 85,- voor een fles..)
Van de vele witte Bourgognes stond deze uitgelicht als mooi op dronk. En dat was ook zeker het geval. De kleur was best wel geel voor Chablis. De neus is mooi open met een wat rijper soort citroen fruit, geconfijt / opgelegd deed het mij aan denken. Ook het ziltige/zoute wat hier bij gepaard gaat kon je herkennen. De lichte houtlagering kwam ook wel terug op de achtergrond. Het deed aan de ene kant iets zuidelijker aan, maar het ziltige hoort dan wel typisch bij de regio.
In de mond zeer aangenaam. Mooie vulling en sappig, breed. Weer vrij geconcentreerd fruit. Goede lengte en de afdronk is mooi droog met zachte zuren. Duidelijk een warm jaar en duidelijk niet de strakste Chablis, maar hij viel zeer goed in de smaak. We hadden er voor een best volle Champagne, maar hij viel absoluut niet weg. Een goed gemaakte wijn die breed gewaardeerd zal worden. Had een tandje strakker gemogen voor mijn persoonlijke smaak, maar ging perfect bij het gerecht dus klagen deed ik zeker niet.
Van een website geplukt:
Roland Lavantureux, Chablis 2022
Domaine Roland Lavantureux wordt nu geleid door de derde generatie van de Lavantureux familie. Het wijnhuis werd oorspronkelijk opgericht door Marine en Gervais, die hun wijnen verkochten in 'feuillettes' (132 liter vaten typisch voor Chablis) in Auxerre en Parijs. In 1979 begon Roland Lavantureux met het bottelen van wijn onder zijn eigen naam en heeft samen met zijn vrouw Brigitte het domein uitgebreid van 5 hectare naar 20 hectare. Sinds 2010 zijn de zonen Arnaud en David, de derde generatie, actief in het bedrijf. In 2012 hebben zij de kelders vergroot in afwachting van toekomstige projecten.
De filosofie van Domaine Roland Lavantureux is om vintage na vintage intense en levendige Chablis wijnen te produceren. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel, met een sterke nadruk op het behouden van biodiversiteit in de wijngaarden.
Chablis 2022
De Roland Lavantureux Chablis is afkomstig uit verschillende dorpen, waaronder Lignorelles, Beine, Villy et Ligny le Châtel. De bodems in deze gebieden zijn armer en hebben een betere drainage dan Petit Chablis vanwege de hogere kwaliteit en diepere kalksteen. Een minder vruchtbare bodem dwingt de druiven harder te werken voor voedingsstoffen, wat resulteert in betere druiven. Het contact tussen de wortels van de wijnstokken en de kalksteen is cruciaal voor de kenmerkende mineraliteit en lichte ziltigheid waar Chablis bekend om staat. Lavantureux bezit ongeveer 10,5 hectare wijngaard in Chablis.
De alcoholische fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen tanks onder gecontroleerde temperatuur, wat volgens de familie zorgt voor zeer verfijnde en precieze smaken. Vervolgens rijpt de Chablis 10 tot 14 maanden, waarvan 75% in roestvrijstalen tanks en 25% in houten vaten (van 2 tot 7 jaar oud). De rijping op hout geeft de wijn extra complexiteit en diepte. Door het blenden van wijnen gerijpt in roestvrijstalen tanks en op houten vaten wordt elk jaar de beste balans gevonden voor de Chablis cuvée.