wijnliefhebbers

Volledige versie: Waltzing Tannine
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Pergolaia2009 Caiarossa Toscane
Lekker.
88

Casa Real 2009
Bijzonder zacht, lang, fluwelig
91
Die Casa Real was / is inderdaad een prachtige wijn !
Pergolaia Caiarossa 2009
Fantastico peremisa scopa di fafuncule (c° Kempie)
88


Santa Rita Casa Real 2009
Cassis zacht, lang, harmonieus, veel meer in de plek volgens PvdW
91!
(12-06-2016 08:33 PM)vinejo schreef: [ -> ]Pergolaia Caiarossa 2009
Fantastico peremisa scopa di fafuncule (c° Kempie)
88


Santa Rita Casa Real 2009
Cassis zacht, lang, harmonieus, veel meer in de plek volgens PvdW
91!

Oeps, al besproken Big Grin
Chateau Haut Mayne 1992 Sauternes
Algmene concsensus: deze wijn heeft geen botritys maar PvdW vond dit wel poeplekker doch dit heeft niks met zijn geaardheid te maken.
87

Chateau Clos Haut Peyraguey 2012
Sauternes.
92!
(12-06-2016 08:34 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(12-06-2016 08:33 PM)vinejo schreef: [ -> ]Pergolaia Caiarossa 2009
Fantastico peremisa scopa di fafuncule (c° Kempie)
88


Santa Rita Casa Real 2009
Cassis zacht, lang, harmonieus, veel meer in de plek volgens PvdW
91!

Oeps, al besproken Big Grin

Goed bezig daar! cheers
(12-06-2016 08:54 PM)Olivier schreef: [ -> ]
(12-06-2016 08:34 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(12-06-2016 08:33 PM)vinejo schreef: [ -> ]Pergolaia Caiarossa 2009
Fantastico peremisa scopa di fafuncule (c° Kempie)
88


Santa Rita Casa Real 2009
Cassis zacht, lang, harmonieus, veel meer in de plek volgens PvdW
91!

Oeps, al besproken Big Grin

Goed bezig daar! cheers

Ja, wij zijn trots op ons eigen Smile
West-Vleteren
Tongue
(12-06-2016 03:12 PM)vinejo schreef: [ -> ]Duo 1

Chateau Simone Palette 2008

Eerst dacht men aan chenin, dan zat men in de graves.
Gerookte neus, in de mond heel fijn en lang.
92-93

Chateau des Tours CdR blanc 2008

Peche, nootachtig, kruidig, appelsien. Heel speciaal mondgevoel, zeer zacht, curry, appelsienzeste, fluwelig, droger dan verwacht, smelt op de tong.
90

Die witte en rode des tourkes hoop ik deze vakantie nog eens te proeven aan de zee...
Dit alles moest eigenlijk bij Topic Heevie Teusted staan Rolleyes

Ben ook nog vergeten vermelden: Charvin 2007 CDR en Mordoree 2007 Reine de Bois. Top.
WT bij Peter, 19 augustus 2016

Lafont Roset 2013 - de rose van Rochet, niet slecht maar die van Phelan Segur die ik ooit dronk was beter. Leuke naam wel (en roze etiket)
La Rose du Clos 2015, AOP Vacqueyras - beetje gewoontjes
"Chateau Romanin 2015, les baux-de-provence - dit gaat naar de beste Bandolrosés. Genieten.
Dan een reeks van de reisontdekking van de gastheer: Le Clos du Caveau, Cacqueyras:
Les Bateliers 2015 AOP Côtes du Rhône - basiswijn, grenache gedomineerd, zacht, lekker maar eenvoudig.
Fruit Sauvage 2014 AOP Vacqueyras gekoeld gedronken
Fruit Sauvage 2014 AOP Vacqueyras gewoon gedronken
Leuk experiment, we zaten in dezelfde streek maar niemand sprak onmiddellijk van dezelfde wijn. Ik gaf blind de wijnen wel allebei 90 punten wat Peter "interessant" vond Wink en vond ze in tegenstelling tot de eerste wijn syrah-gedomineerd. Scheelde nochtans maar 10% (60-40 tegenover 70-30 voor de eerste)
Carmin Brillant 2014, AOP Vacqueyras
Carmin Brillant 2012, AOP Vacqueyras
Beide wijnen van Ch9-niveau, scoorden makkelijk 92
Lao Muse 2013, AOP Vacqueyras - de topcuvee vh domein, nog net iets complexer dan vorige, 93
Rouge du Château de Pibarnon 2010 - na de Vacqueyrasfolie viel deze wijn wat tegen eigenlijk.. Iets te warm geschonken ook.
Carmes de Rieusec 2004
Dauphin de Guiraud 2000
Twee tweede wijnen uit middelmatige oogstjaren. De Carmes was nochtans heel lekker.
Mooie ontdekking van Petrus ! Belang van de schenktemperatuur in deze warme tijden is niet te onderschatten ...
(25-08-2016 11:09 AM)vinejo schreef: [ -> ]WT bij Peter, 19 augustus 2016

Lafont Roset 2013 - de rose van Rochet, niet slecht maar die van Phelan Segur die ik ooit dronk was beter. Leuke naam wel (en roze etiket)
La Rose du Clos 2015, AOP Vacqueyras - beetje gewoontjes
"Chateau Romanin 2015, les baux-de-provence - dit gaat naar de beste Bandolrosés. Genieten.
Dan een reeks van de reisontdekking van de gastheer: Le Clos du Caveau, Cacqueyras:
Les Bateliers 2015 AOP Côtes du Rhône - basiswijn, grenache gedomineerd, zacht, lekker maar eenvoudig.
Fruit Sauvage 2014 AOP Vacqueyras gekoeld gedronken
Fruit Sauvage 2014 AOP Vacqueyras gewoon gedronken
Leuk experiment, we zaten in dezelfde streek maar niemand sprak onmiddellijk van dezelfde wijn. Ik gaf blind de wijnen wel allebei 90 punten wat Peter "interessant" vond Wink en vond ze in tegenstelling tot de eerste wijn syrah-gedomineerd. Scheelde nochtans maar 10% (60-40 tegenover 70-30 voor de eerste)
Carmin Brillant 2014, AOP Vacqueyras
Carmin Brillant 2012, AOP Vacqueyras
Beide wijnen van Ch9-niveau, scoorden makkelijk 92
Lao Muse 2013, AOP Vacqueyras - de topcuvee vh domein, nog net iets complexer dan vorige, 93
Rouge du Château de Pibarnon 2010 - na de Vacqueyrasfolie viel deze wijn wat tegen eigenlijk.. Iets te warm geschonken ook.
Carmes de Rieusec 2004
Dauphin de Guiraud 2000
Twee tweede wijnen uit middelmatige oogstjaren. De Carmes was nochtans heel lekker.

Op verzoek toch snel nog even een paar quotes om te onthouden:

"Heb jij discalculie of disalcoholie?"
" Ne rosé van pinot noir, da s dan Pino Rossi Rosé?"
"Neenee, Pino van Rosésamstraat!"
"Dju toch, waarom hebben ze een Chinese onderzoeksrechter gezet op Operatie Kelk?"
Huh?
"Awel, Opelatie Kelk"

Andere heb ik niet onthouden wegens nog flauwer wellicht Rolleyes
Net terug van bij Waltzing bij LL
Op de kalender van Thun is het een roots day. Bad day for wine.
Niks van gemerkt nochtans..!
Lucske Lambrecht, vanaf heden Lucske Langbeen genoemd, zorgde op zaterdag 29 oktober voor een excellente en bijzonder boeiende degustatie met als thema: "Deutschland uber alles!"
Bedoeling was om mijn proefnotities in de loop van vorige week neer te schrijven tijdens ons verblijf in A Coruna. Jammer genoeg ben ik daar ergens mijn notitiebladeren kwijt gespeeld. Rolleyes
Gelukkig werden alle namen van de wijnen me digitaal doorgestuurd, de commentaren zijn dus geschreven op basis van mijn wazige herinneringen..

1/Pour faire le pallet

2009 Mittelrein Ratzenberger Riesling Brut Sekt

Een sekt die ons aan Champagne deed denken in de neus, in de mond echter was de rieslingdruif toch redelijk herkenbaar. Heel zachte en mooie schuimwijn, zijn 15 euro zéker waard. Een eerste openbaring, er zouden er nog volgen.

2/ Een wit duo

2014 Nahe Weingut Poss Weissburgunder (Pinot blanc) QbA
2014 Pfalz Müller Catoir Grauburgunder (Pinot gris) QbA


Beide wijnen heel fris en open, met zoals te verwachten valt de pinot gris iets donkerder van kleur en iets voller van smaak.
Twee herkenbare wijnen, beiden met mooi evenwicht tussen zuren en moelleux.

3/ Een wit trio

2013 Pfalz Dr. Von Bassermannn-Jordan Riesling Trocken QbA
2014 Franken Juliusspital Würzburger Stein Riesling GG Grosses Gewachs
2014 Rheingau Künstler Riesling Kabinett Trocken Kabinett


De GG maakte het verschil door zijn kracht, complexiteit en lengte. Toch kon Kunstler wedijveren met deze wijn, iets lichter van stijl maar tegelijkertijd ook eleganter. Aan een derde van de prijs is dit toch indrukwekkend.
Prijs-kwaliteit was echter ook de Von Bassermannn-Jordan een voltreffer.
Drie typische maar tegelijkertijd compleet verschillende rieslings.
Wat was riesling nu weer volgens Marc? Een planeet, een heel zonnestelsel, of meteen maar het universum...?

4/ Tijd voor rood

2011 Pfalz Knipser Spätburgunder (Pinot noir) Grosses Gewachs
2009 Baden Fritz Wassmer Spätburgunder (Pinot noir) QbA
2012 Ahr Meyer-Näkel Spätburgunder (Pinot noir) QbA


Fritz Wassmer, nooit van gehoord, maar aan 16 euro maakt die een schitterende spatburgunder, 2009 wel dus al wat meer aardse toetsen en licht tertiair, maar een puur en fluwelen mondgevoel. Volgde na de GG en kon in eerste instantie heel goed mee. Het was pas bij aandachtiger proeven dat de ongelooflijke lengte en diepgang van de Knipser het verschil maakte.
De Meyer Nakel ontgoochelde me bij aanvang een beetje, kleur was totaal anders dan vorige twee (veel donkerder), ook in de neus hadden we eerder zwart dan rood fruit, de mond was vooral fruitig. Naarmate de tijd vorderde kreeg deze wijn echter meer elan, hij werd complexer en vertoonde een mooie lengte en evenwicht.

5/ Een verrassend duo

2009 Würtenberg Drautz-Abel Lemberger QbA
2011 Pfalz Erich Stachel Syrah QbA


Is dit dornfelder of zo? Hoongelach was mijn deel, maar de druif van de eerste wijn bleek uiteindelijk in eerste instantie nog veel obscuurder. De lemberger, mij vaag bekend van in de literatuur maar naar mijn weten nog nooit in het glas gekregen. Jawél! Blijkbaar mag men in Duitsland de lemberger ook blaufrankisch noemen.. !
Weer wat bijgeleerd, en dan nog aan de hand van een ronduit schitterende wijn!
Toch gooide wijn 2 nog grotere ogen. In de neus dacht ik aan... Cornas. Steak au poivre zei Franklin. Inderdaad, de peper die zo kenmerkend is voor Noordelijke Rhone was hier a volonté aanwezig. Ook de fraicheur in de mond deed eerder denken aan een Saint Joseph dan aan een Duitse syrah.
Straf, héél straf...

6/ Een zoet afscheid

2010 Mosel Ulrich Langguth Riesling Auslese Auslese
2002 Mosel Schloss Lieser Riesling Auslese ** Auslese


Het niveau van de vorige wijnen werd hier niet gehaald, misschien waren we al wat verzadigd na al dat moois. Sowieso konden we middels deze halfzoete wijnen nagenieten van een uitermate boeiende en verrassend degustatie.

Germany? Dò mention the wine!
Mooi! Komen die spätburgunders ook van bij Langbeen?
(07-11-2016 05:11 PM)Olivier schreef: [ -> ]Mooi! Komen die spätburgunders ook van bij Langbeen?

De Knipser wel. De anderen komen van de BASF weinkeller te Ludwigshafen..(Lucske zit in de chemie... ;-) )
Ondertussen in de wagen mijn notities teruggevonden..Rolleyes

Daar stond hier en daar nog wat relevants op, ik post het bij de betrokken wijnen.

De uitspraak van de avond was:
"Die Duitsers maken meestal monocepages en liefst geen assemblages, ze willen niet te veel Mengele... Sleepy

(07-11-2016 03:22 PM)vinejo schreef: [ -> ]Lucske Lambrecht, vanaf heden Lucske Langbeen genoemd, zorgde op zaterdag 29 oktober voor een excellente en bijzonder boeiende degustatie met als thema: "Deutschland uber alles!"
Bedoeling was om mijn proefnotities in de loop van vorige week neer te schrijven tijdens ons verblijf in A Coruna. Jammer genoeg ben ik daar ergens mijn notitiebladeren kwijt gespeeld. Rolleyes
Gelukkig werden alle namen van de wijnen me digitaal doorgestuurd, de commentaren zijn dus geschreven op basis van mijn wazige herinneringen..

1/Pour faire le pallet

2009 Mittelrein Ratzenberger Riesling Brut Sekt

Een sekt die ons aan Champagne deed denken in de neus, in de mond echter was de rieslingdruif toch redelijk herkenbaar. Heel zachte en mooie schuimwijn, zijn 15 euro zéker waard. Een eerste openbaring, er zouden er nog volgen.

2/ Een wit duo

2014 Nahe Weingut Poss Weissburgunder (Pinot blanc) QbA
Lactisch, geel fruit, abrikoos, zacht en rijp modgevoel, rijp fruit komt terug - 86
2014 Pfalz Müller Catoir Grauburgunder (Pinot gris) QbA
Donkerder, mineralig, rijpe appel, mooi bittertje --87

Beide wijnen heel fris en open, met zoals te verwachten valt de pinot gris iets donkerder van kleur en iets voller van smaak.
Twee herkenbare wijnen, beiden met mooi evenwicht tussen zuren en moelleux.



3/ Een wit trio

2013 Pfalz Dr. Von Bassermannn-Jordan Riesling Trocken Qba
Natte steen, beetje nagisting, korte afdronk, mooi getypeerd-- 86
2014 Franken Juliusspital Würzburger Stein Riesling GG Grosses Gewachs
Zeer kruidige neus, ananas, citroenmelisse, mooie lengte, vol en warm, lange afdronk, paste perfect bij de rauwe zalm in citroenolijfolie met pepers- 92+
2014 Rheingau Künstler Riesling Kabinett Trocken Kabinett
Soep, onrijpe ananas, elegant en subtiel, perfect bij de roze garnalen.. - 90

De GG maakte het verschil door zijn kracht, complexiteit en lengte. Toch kon Kunstler wedijveren met deze wijn, iets lichter van stijl maar tegelijkertijd ook eleganter. Aan een derde van de prijs is dit toch indrukwekkend.
Prijs-kwaliteit was echter ook de Von Bassermannn-Jordan een voltreffer.
Drie typische maar tegelijkertijd compleet verschillende rieslings.
Wat was riesling nu weer volgens Marc? Een planeet, een heel zonnestelsel, of meteen maar het universum...?

4/ Tijd voor rood

2011 Pfalz Knipser Spätburgunder (Pinot noir) Grosses Gewachs
Tabak, potloodpunt, chocolade, laurier, sigarenkistje, subtiel evenwicht tussen smeuig en fris, , evolueert mooi in het glas, wat karamel in de afdronk- 92
2009 Baden Fritz Wassmer Spätburgunder (Pinot noir) QbA
Potje aardbeienconfituur op de open haard, bos, champignons, bladeren, zacht rijp druit, romig en vol - 90
2012 Ahr Meyer-Näkel Spätburgunder (Pinot noir) QbA
Zwart fruit, bosvruchten, gerookt, zoethout, medicinaal, bloemig, deed ook wat denken aan een Noordelijke Rhone syrah. Mooi,maar atypisch- 90

Fritz Wassmer, nooit van gehoord, maar aan 16 euro maakt die een schitterende spatburgunder, 2009 wel dus al wat meer aardse toetsen en licht tertiair, maar een puur en fluwelen mondgevoel. Volgde na de GG en kon in eerste instantie heel goed mee. Het was pas bij aandachtiger proeven dat de ongelooflijke lengte en diepgang van de Knipser het verschil maakte.
De Meyer Nakel ontgoochelde me bij aanvang een beetje, kleur was totaal anders dan vorige twee (veel donkerder), ook in de neus hadden we eerder zwart dan rood fruit, de mond was vooral fruitig. Naarmate de tijd vorderde kreeg deze wijn echter meer elan, hij werd complexer en vertoonde een mooie lengte en evenwicht.

5/ Een verrassend duo

2009 Würtenberg Drautz-Abel Lemberger QbA
Pepersteack, is dit een Cote Rotie? Schitterende wijn met in de lange afdronk peper en curry- 93
2011 Pfalz Erich Stachel Syrah QbA
Vegetaliteit, rubber, zwart fruit in de nues. Indrukwekkend, zacht, sappig, evenwichtig, lengte, afdronk. Perfect bij het eekhoorntjesbrood - 91

Is dit dornfelder of zo? Hoongelach was mijn deel, maar de druif van de eerste wijn bleek uiteindelijk in eerste instantie nog veel obscuurder. De lemberger, mij vaag bekend van in de literatuur maar naar mijn weten nog nooit in het glas gekregen. Jawél! Blijkbaar mag men in Duitsland de lemberger ook blaufrankisch noemen.. !
Weer wat bijgeleerd, en dan nog aan de hand van een ronduit schitterende wijn!
Toch gooide wijn 2 nog grotere ogen. In de neus dacht ik aan... Cornas. Steak au poivre zei Franklin. Inderdaad, de peper die zo kenmerkend is voor Noordelijke Rhone was hier a volonté aanwezig. Ook de fraicheur in de mond deed eerder denken aan een Saint Joseph dan aan een Duitse syrah.
Straf, héél straf...

6/ Een zoet afscheid

2010 Mosel Ulrich Langguth Riesling Auslese Auslese
2002 Mosel Schloss Lieser Riesling Auslese ** Auslese


Het niveau van de vorige wijnen werd hier niet gehaald, misschien waren we al wat verzadigd na al dat moois. Sowieso konden we middels deze halfzoete wijnen nagenieten van een uitermate boeiende en verrassend degustatie.

Germany? Dò mention the wine!
Vorig weekend WT bij Brunello... alweer een mooie editie.

Bubbels

Quinta do Gadril, Lisboa (chardonnay, arinto)
Fruitige neus, peer, drop, cassis, floraal, eindigt droog.
Een leuke bubbelstarter maar zeker niet meer dan dat.
86

Vouvray Petillant 2010 Domine Huet
Citruszeste, pompelmoes, abrikoos, romig, bijzonder fijne pareling, top!
91-92

Triple Zéro de Jacky Blot (La Taille aux Loups)
Had deze ook gekocht op het domein en al allemaal opgedronken, nooit echter deze wij zo ervaren--> zeer rijp fruit, banaan, rozen, curry, hazelnoot, oxidatief, eventjes dachten we aan Jura. Zeer speciaal aroma. "Krachtig maar niet belastend" noemde Franklin dit. Konden we dat maar zeggen van onze regering ;-)
90

Palmer, Champagne blanc de blancs
Appeltjes, mineraal, duidelijk Champagnegevoel hier, elegant in de mond met heel mooie spanning en superlange afdronk. Ik ben geen Champagnefreak maar deze wijn kon me enorm bekoren. 92-93

Ricci Cubastro Franciacorta Brut
Duidelijk klasse maar geen Champagne... kon enkel de Italiaanse versie zijn van deze godendrank. Aan 20 euro bij Cavatapi is dit zeer mooi
90

Ricci Cubastro Franciacorta Extra Brut
Opvallend gerookte toetsen hier, een neus als van een Bourgondische chardonnay. Inderdaad, de stille wijn kreeg houtlagering, toch zit hier ook 50% pinot nero in de blend.
Zeer vineuze bubbel, in de mond komt het gerookte terug (spek, toast), met de ogen toe rook dit een uur later zelfs naar een róde Bourgogne...
91

Ruinart Brut
Broodkruim, appel, zeer mineraal, fluwelig in de mond.
93

Drie roodjes

(Oei, er zijn 2 Bordeaux bij, schande, wat een bende onwetende zeloten zijn wij toch...! Tongue )

Chateau La Dominique, Saint Emilion GCC 2008
Rood en zwart fruit, lactisch, mineraal, tabak. Deed me denken aan een Pomerol.
Heel fijn maar nog compact in de mond, de rijpe tannines verstoppen zich onder fluwelig fruit maar zullen de komende jaren langzaam maar zeker deze wijn ondersteunen in zijn gevecht tegen de tijd.
91

Chateau Feytit-Clinet Pomerol 2000
Zoete krieken, leder, braambes, ceder, zeer rijp. Hier dacht ik dan weer aan een St Emilion Rolleyes
De wijn is zacht, lijkt eerst zelfs wat eenvoudig, wordt echter complexer met de minuut, soepel en zacht, gerafineerd, smelt op de tong. Top!
94

Piancornello Brunello di Montalcino 2010
Floraal, kruidig, speculoos en jawel, het Italiaanse rubbertje...zacht en sappig in de mond, leuke zuurtjes die schreeuwen dat ze te vroeg zijn losgelaten...
Edoch, nu al zeer mooi, 92

Zoetjes

Cornarea Tarasco Vino Passito 2006
Nootjes, boenwas, rozijntjes, zeer dik en stroperig (nectar) in de mond.
89

Chateau Guitaud Sauternes 2006
Hier schreef ik enkel "zoet maar goed", t was ondertussen na middernacht Rolleyes
Ik noteerde wél nog de punten: 92

Er kwam tenslotte nog een fles Sauternes zonder etiket op tafel, jaargang 1957..
Kleur: bruin.
We gingen ze niet meer openen maar F duwde tijdens het examineren van dit kleinood geheel per ongeluk de kurk in de fles Big Grin
Dus we moesten wel nog eens proeven.
Extra leuk om een wijn te drinken waarvan de druiven werden geplukt toen hier de voorbereidingen bezig waren voor de wereldtentoonstelling in Brussel...

Merci Brunello, ook voor de toffe inzichten en initiatieven in verband met de deeleconomie.
Die heb je alvast vorige zaterdag met succes toegepast!
cheers
leuk om eens een aantal schuimwijnen na elkaar te proeven! En een Brunello, Wvd zal blij zijn! Wink (alhoewel die ook niet voor een appel en een ei te krijgen is, als ik me niet vergis)
(22-12-2016 11:48 AM)vinejo schreef: [ -> ]Vorig weekend WT bij Brunello... alweer een mooie editie.

Bubbels

Quinta do Gadril, Lisboa (chardonnay, arinto)
Fruitige neus, peer, drop, cassis, floraal, eindigt droog.
Een leuke bubbelstarter maar zeker niet meer dan dat.
86

Vouvray Petillant 2010 Domine Huet
Citruszeste, pompelmoes, abrikoos, romig, bijzonder fijne pareling, top!
91-92

Triple Zéro de Jacky Blot (La Taille aux Loups)
Had deze ook gekocht op het domein en al allemaal opgedronken, nooit echter deze wij zo ervaren--> zeer rijp fruit, banaan, rozen, curry, hazelnoot, oxidatief, eventjes dachten we aan Jura. Zeer speciaal aroma. "Krachtig maar niet belastend" noemde Franklin dit. Konden we dat maar zeggen van onze regering ;-)
90

Palmer, Champagne blanc de blancs
Appeltjes, mineraal, duidelijk Champagnegevoel hier, elegant in de mond met heel mooie spanning en superlange afdronk. Ik ben geen Champagnefreak maar deze wijn kon me enorm bekoren. 92-93

Ricci Cubastro Franciacorta Brut
Duidelijk klasse maar geen Champagne... kon enkel de Italiaanse versie zijn van deze godendrank. Aan 20 euro bij Cavatapi is dit zeer mooi
90

Ricci Cubastro Franciacorta Extra Brut
Opvallend gerookte toetsen hier, een neus als van een Bourgondische chardonnay. Inderdaad, de stille wijn kreeg houtlagering, toch zit hier ook 50% pinot nero in de blend.
Zeer vineuze bubbel, in de mond komt het gerookte terug (spek, toast), met de ogen toe rook dit een uur later zelfs naar een róde Bourgogne...
91

Ruinart Brut
Broodkruim, appel, zeer mineraal, fluwelig in de mond.
93

Drie roodjes

(Oei, er zijn 2 Bordeaux bij, schande, wat een bende onwetende zeloten zijn wij toch...! Tongue )

Chateau La Dominique, Saint Emilion GCC 2008
Rood en zwart fruit, lactisch, mineraal, tabak. Deed me denken aan een Pomerol.
Heel fijn maar nog compact in de mond, de rijpe tannines verstoppen zich onder fluwelig fruit maar zullen de komende jaren langzaam maar zeker deze wijn ondersteunen in zijn gevecht tegen de tijd.
91

Chateau Feytit-Clinet Pomerol 2000
Zoete krieken, leder, braambes, ceder, zeer rijp. Hier dacht ik dan weer aan een St Emilion Rolleyes
De wijn is zacht, lijkt eerst zelfs wat eenvoudig, wordt echter complexer met de minuut, soepel en zacht, gerafineerd, smelt op de tong. Top!
94

Piancornello Brunello di Montalcino 2010
Floraal, kruidig, speculoos en jawel, het Italiaanse rubbertje...zacht en sappig in de mond, leuke zuurtjes die schreeuwen dat ze te vroeg zijn losgelaten...
Edoch, nu al zeer mooi, 92

Zoetjes

Cornarea Tarasco Vino Passito 2006
Nootjes, boenwas, rozijntjes, zeer dik en stroperig (nectar) in de mond.
89

Chateau Guitaud Sauternes 2006
Hier schreef ik enkel "zoet maar goed", t was ondertussen na middernacht Rolleyes
Ik noteerde wél nog de punten: 92

Er kwam tenslotte nog een fles Sauternes zonder etiket op tafel, jaargang 1957..
Kleur: bruin.
We gingen ze niet meer openen maar F duwde tijdens het examineren van dit kleinood geheel per ongeluk de kurk in de fles Big Grin
Dus we moesten wel nog eens proeven.
Extra leuk om een wijn te drinken waarvan de druiven werden geplukt toen hier de voorbereidingen bezig waren voor de wereldtentoonstelling in Brussel...

Merci Brunello, ook voor de toffe inzichten en initiatieven in verband met de deeleconomie.
Die heb je alvast vorige zaterdag met succes toegepast!
cheers

Mooi, Feytit Clinet zeer mooie wijn, hier nog 2 flesjes 1999 van liggen. Wink
Dank voor het mooie verslag Jo !
Was terug genieten om dit te kunnen delen.

Ik heb van die Sauterne 57 nog enkele dagen een glas laten staan. Hij was na 3 dagen nog steeds goed drinkbaar en doofde daarna stilletjes uit ... k' heb nog een 3-tal flessen in de kelder Smile

Brunello.
(23-12-2016 05:30 PM)Brunello schreef: [ -> ]Ik heb van die Sauterne 57 nog enkele dagen een glas laten staan. Hij was na 3 dagen nog steeds goed drinkbaar en doofde daarna stilletjes uit ... k' heb nog een 3-tal flessen in de kelder Smile

Gaf de kurk aan welk Chateau het mogelijks kon wezen ? Wel benieuwd ....
Al meermaals in verleiding gekomen om een Sauternes van jaren 40 of 60 in te slaan ....
Geen idee wat je dan nog qua smaak kan verwachten gezien de bruin / zwarte kleur.

Mathijs
(23-12-2016 08:22 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]
(23-12-2016 05:30 PM)Brunello schreef: [ -> ]Ik heb van die Sauterne 57 nog enkele dagen een glas laten staan. Hij was na 3 dagen nog steeds goed drinkbaar en doofde daarna stilletjes uit ... k' heb nog een 3-tal flessen in de kelder Smile

Gaf de kurk aan welk Chateau het mogelijks kon wezen ? Wel benieuwd ....
Al meermaals in verleiding gekomen om een Sauternes van jaren 40 of 60 in te slaan ....
Geen idee wat je dan nog qua smaak kan verwachten gezien de bruin / zwarte kleur.

Mathijs

Ik vrees dat er niks leesbaars meer op stond, Mathijs. Nu, deze kurk zat sowieso in de fles, denk niet dat ze er nog uit is gekomen..Misschien bij een andere fles...ik herinner me wel een fles Rieussec zónder jaartal die we ook eens bij Brunello gedronken hebben- was blijkbaar heel slecht jaar geweest of zo. (Raar, I know, weet het ook niet meer zo goed..)

Ps: Brunello, zo leuk om je hier eens te zien! Smile Smile
Dit weekend was iedereen present voor WT bij me thuis. We gaan met z'n zevenen naar de Beaujolais en Noordelijke Rhone in juni, dus ik trakteerde op een voorproefje van onze wijntrip...
Korte besprekingen post ik morgen.

Guy Farge St Peray, Grain de Silex
2015
Robert Denogant Pouilly Fuissé La Croix
2013

Chamonard Morgon Clos de Lys
2012
Clos de la Roilette, Fleurie
2012

Thillardon, Chenas, Chenas Les Carrieres
2013
JM Burgaud Morgon les Charmes
2013

Vincent Paris, Cornas Granite 30
2113
Domaine Coursodon L Olivaie St Joseph
2013

Vincent Paris Cornas Granite 60
2014
Ferraton Saint Joseph
2014

Chapoutier les Varroniers Crozes Hermitage
2013

Robert Michel Cornas La Genyale
2006
Domaine de la Janasse Chateauneuf du Pape
2006

Brugsche Lasagne

Vin de Paille Michel Tissot
2011
Benieuwd naar die Brugse Lasagne Wink
(27-02-2017 12:33 PM)Fre schreef: [ -> ]Benieuwd naar die Brugse Lasagne Wink

Brughsche Lasagne 2017: gevarieerd kleurenpallet. In de neus rijpe tomaten, vers biogehakt, peper, basilicum en tijm. De mond is smeuig en sappig, heel wat materie met mooi geïntegreerde kaas en een pittige mosterdtoets. In de nasmaak hebben we parmesan en paprika. Bijzónder knappe lasagne, 96/100!
(27-02-2017 01:52 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(27-02-2017 12:33 PM)Fre schreef: [ -> ]Benieuwd naar die Brugse Lasagne Wink

Brughsche Lasagne 2017: gevarieerd kleurenpallet. In de neus rijpe tomaten, vers biogehakt, peper, basilicum en tijm. De mond is smeuig en sappig, heel wat materie met mooi geïntegreerde kaas en een pittige mosterdtoets. In de nasmaak hebben we parmesan en paprika. Bijzónder knappe lasagne, 96/100!
Jo, 't is hier geen kookforum, maar je mag zeker het recept eens posten. (Of als het een geheim familierecept is van overgrootmoeder zaliger, het PM'en). Een 96/100 lasagne, daar wil ik het recept wel eens van hebben. Slurp
Beste Corto, hier het geheime recept ;-)

Ingredienten: 1kg biogehakt, 4 dikke ajuinen, 4 lange wortels, halve rode en halve gele paprika, eventueel champignons, een verse tak groene selder, eigen gepelde en ontpitte tomaten (ingevroren in de zomer), eventueel passata.

Groenten kuisen en in kleine stukjes snijden, alles in grote pot.
Ajuin apart bakken in goede boter, gehakt erbij, rul bakken (zoals voor spaghettisaus), als t ongeveer klaar is 2 soeplepels Dijonmosterd bijmengen.---> bak uw vlees in 2 of 3 keer...

Vlees bij groenten voegen, pot mag op licht vuurtje aan de kook gebracht worden.

Pan van het vlees deglaceren met een scheut Chateau Rayas (liefst niet te jong).

De wijn met bakresten bij de grote pot voegen, net als drie geperste tenen look, een potje tomatenconcentraat, vers chilipepertje (in heel kleine stukjes gesneden), spaghettikruiden (HOT), basilicum, marjolein, oregano, 4tal takjes verse tijm.
Indien je een korst hebt van parmesaanse kaas, die erbij voegen.

De pot een uur of twee laten sudderen met open deksel.

Vervolgens behamelsaus maken (zie kookboek boerinnenbondWink )

Vuurvaste schotel nemen en blaadjes lasagne inleggen (Barilla), laag saus uit de pot, laag lasagne, laag behamelsaus, laagje jonge kaas (in schelletjes). Dit herhalen tot pot vol is (echter slechts 1 x de kaas). Eindigen met een dikke laag gerapte gruyerekaas.
Schotel 1 uur in de oven op 170°

Drink in afwachting de rest van de fles Rayas op.

Santé en smakelijk!

(ps met dank aan mijn Brugsche inspiratrice Smile )
Jo,

bedankt voor het recept. Ziet er zeer lekker uit !!! Ik heb geen oude Chateau Rayas in huis, maar ik neem aan dat een oude Vieux Télégraphe ook wel OK zal zijn voor het deglaceren.
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Koppelingen