wijnliefhebbers

Volledige versie: Sancerre Domaine Boulay
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8
Reppige zuren, geen idee wat het betekent, maar ik versta het perfect! thumb
Dat "gistige" dat je beschrijft Kris, nu je het zegt,is eigenlijk goed opgemerkt, vond ik ook, kon niet op de verwoording komen....Alleen "reppig" vraagt misschien wat verduidelijking. Bedoel je daar mee aanzuring of zo ?
Jo, "niks oxidatiefs". Kris, "heel lange afdronk". Toch vond ik er een licht oxidatieve toets in, tevens Mrs. Heb me snel een andere fles geopend om te vergelijken. Kan alleen maar tot de conclusie komen dat we een fles hadden met prille "kurk". Vandaar de verwarring,... Hij was niet slecht of muf en bezat de meeste eigenschappen hier boven vernoemd. Maar nieuwe fles, absoluut geen oxidatief kantje en jeugdige langere afdronk. Tevens wat andere kleur en nog mooie zuren en fruitbalans. 't Ja dan staat een mens in z'n bloten. Zeker omdat hij niet "kapot" was. Mijne frank is wat laat gevallen, excuus hiervoor. banghead En dat na bijna 15 jaar wijnervaring,...****
Hou er wel rekening mee dat jouw volgende fles ook zo kan zijn, er zullen er dus nog tussen zitten. Exclamation
reppig (bijv. naamwoord)
betekenis: gemeen, brutaal
Volgens Van Dale bestaat het woord “rappig” wel: rappig volk = gepeupel

Blijft kalm, ge moet zo reppig niet doen tegen uw ouders!

Reppig = groezelig
das goed, want men haar is reppig lang aan 't worden
Godverdomme wa een reppig beest

Minse van os kante zulle da wel verstan? :-)
Reppige zuren = onsmakelijke, chemische en voze zuren. Het tegenovergestelde van deze sancerre, zeer mooie zuurtjes ! Kortom, perfecte, droge, gebalanceerde witte.
Straf dat ik dit via delhaize leer kennen. Minder straf dat ik het via dit forum leer kennen...waarvoor dank!
(15-12-2010 12:37 AM)Kris schreef: [ -> ]Reppige zuren = onsmakelijke, chemische en voze zuren. Het tegenovergestelde van deze sancerre, zeer mooie zuurtjes ! Kortom, perfecte, droge, gebalanceerde witte.
Straf dat ik dit via delhaize leer kennen. Minder straf dat ik het via dit forum leer kennen...waarvoor dank!
Als ik het goed begrijp Kris, gaat het wel over artificiële aanzuring van wijn dan ? fruitloze zuren ?
Venne is precies van Sint-Truien ;-)))
Gisteren last minute verandering van menu: gnocchi met gorgonzola en champignons ... een stevige witte moet dit aankunnen dus de Beaujeu een dagje vroeger uit de kelder, onmiddellijk opengedaan en proeven ... hij stelt niet teleur meer nog hij spreekt aan en nodigt uit om verder te ontdekken. De neus was in 't begin vrij bescheiden citroenzeste en rijpe gele appel, naarmate hij openkomt komen er steeds andere geuren bij. Op juiste temperatuur serveren is zeer belangrijk bij deze klepper, bij mij is dat dus rechtstreeks uit de kelder zo'n 12-13°, had hem na de eerste test een halfuurke in de frigo gezet en dat had ie niet zo graag . In de mond mooi fruit, lekkere zuurtjes en een geweldige afdronk met inderdaad een bittertje (is dat dat gistig?) dat de zuren mooi in evenwicht houdt. Kan voor mij nog wel een vijftal jaren in de kelder maar is nu al een schitterende wijn 91+. Karaferen... blijf er mijn twijfels over hebben maar ga het volgende keer proberen.

Trouwens heb ineens mijn wijntje voor het tweede voorgerecht bij oudejaar gevonden, coquilles met ajuinpuree (of ietwat sjieker ajuinzalfje) pancetta en witloof. Toen ik mijn vrouwtje liet proeven zei die "hmm, die is lekker (ja Jo ze kennen er wat van Wink )... dat zou goed bij de coquilles gaan" ... great minds think alike

Tom dikke merci makker
Ik drink deze Boulay en eigenlijk geldt dit voor complexe witte in het algemeen graag aan een quasi kamertemperatuur. De Cormiers 2005 van Villeneuve (Saumur) dronken we op kamertemp. met als gevolg enorm rijke ,aromatische neus, volledig open.... Probeer eens met de Boulay. Had voor eerste taste een minder fortuinlijk flesje opengedaan, zie hierboven. De volgende was beter. Vind ook de neus bescheiden in begin maar na wat staan wordt hij beter en zeker op kamertemp. Mrs vraagt hier of ik het recept kan krijgen van de coquilles met ajuinpuree. Waren ook van plan dit als voorgerecht te nemen...mooi produkt als 't vers is, niet diepgevroren. Cool
coquilles: zorg dat je franse te pakken krijgt, de canadese zijn een pak minder van kwaliteit
En ipv uien neem je sjalotten (of rode ajuin) voor de puree.
(15-12-2010 11:03 AM)koen schreef: [ -> ]... dat zou goed bij de coquilles gaan" ... great minds think alike

Maar eveneens bij de puree (vooral in de afdronk! Wink )
Inderdaad, lekker bij de puree, de ui en het bittertje van de witloof :-)))

@Hugel: only the best

@Doc: komt in orde receptje volgt
(15-12-2010 02:42 PM)koen schreef: [ -> ]Inderdaad, lekker bij de puree, de ui en het bittertje van de witloof :-)))

@Hugel: only the best

@Doc: komt in orde receptje volgt

Bedankt, desnoods stuur je Mrs ee PM-ke, tenzij je het openbaar wil maken...
@Dave ; sin trui , ma neje menne maan; tis ter wel nie wijt vanaf:-)
@dr, diepgevroren ajuin? Pakt dan beter die van de bicky burger!
Nu al bezig met oudejaarsrecepten? Dju man , ben al content als ik weet wat ik morgen moet maken:-)
@ Mr & Mrs Doc: 't receptje zit in bijlage, mijn vrouwke maakt het met een beeje aangestoofde witloof (voor het bittertje) klaar ipv prei. Al verschillende malen gegeten en altijd top. We zijn beiden coquilles fans.

@ Christiaan uienpuree geeft het beste resultaat in combinatie met de andere ingredienten. Op zich is sjalottenpuree inderdaad fijner. Is trouwens een receptje van één van jouw Italiaanse collega chefkoks: Gino D'Acampo (voor de liefhebbers heeft echt een goed kookboek: Magnifico!)

@ Venne: I'm the taster and I love it, 't vrouwke kan er niet vroeg genoeg mee beginnen Slurp
@Koen, bedankt in ons beider naam voor het receptje, het einde Beaujeu ?, misschien cc tje naar Boulay, zal zeer content zijn. Heb printje gemaakt en zullen het zeker eens proberen. Dat boek van D'Acampo noteer ik. Ziet er geweldig uit. 'Ik zal dat maken, hoor", quote van Mrs. Ook chef ? "collega-kok".?Cool
(16-12-2010 01:09 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]@Koen, bedankt in ons beider naam voor het receptje, het einde Beaujeu ?,
Receptjes zijn er om aangepast te worden Cool het glas champagne dat gesuggereerd werd vond ik een beetje zwak

(16-12-2010 01:09 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]Ook chef ? "collega-kok".?Cool

Collega-kok was op Christiaan bedoeld, hadden die zijn ouders geen Italiaans restaurant? Wij zijn amateurs Wink in alle betekenissen van het woord. En chef ..... no comment, mannen weten waarom.
(16-12-2010 01:47 PM)koen schreef: [ -> ]
(16-12-2010 01:09 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]@Koen, bedankt in ons beider naam voor het receptje, het einde Beaujeu ?,
Receptjes zijn er om aangepast te worden Cool het glas champagne dat gesuggereerd werd vond ik een beetje zwak

(16-12-2010 01:09 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]Ook chef ? "collega-kok".?Cool

Collega-kok was op Christiaan bedoeld, hadden die zijn ouders geen Italiaans restaurant? Wij zijn amateurs Wink in alle betekenissen van het woord. En chef ..... no comment, mannen weten waarom.
I can see clearly now !Wink
Gisteren en deze avond het genoegen gehad deze Sancerre ook te drinken.
Dit is inderdaad een ontdekking en wordt zeker een evergreen in mijn kelder.
Geraffineerde finesse , sublieme frisheid, rijk en volledig in balans.
De geur en andere karkteristieken van deze wijn deden me denken aan een Riesling Cuvée Sainte Catherine van het domein Weinbach die ik onlangs nog dronk; bijna niet te geloven.
Ik ben toch niet van plan deze wijn nog vijf jaar te bewaren en denk dat deze nu reeds zeker top is.
Zoals Don het zei dit wordt een evergreen. Algemeen gesproken hebben witte wijnen het heel wat moeilijker om me te bekoren maar deze ... daarom dat ik zo geïntrigeerd was door Jo's uitspraak : Charmes Godard 2008, veel meer sauvignon getypeerd dan de 07, maar gewoonweg subliem qua evenwicht en fraicheur (vond m een stuk beter dan de Sancerre die ik onlangs besprak-nochtans zelfde prijs ongeveer .)
Jo, echt zoooooooo goed?

BTW: welke plant staat er op de achtergrond?
Ja hoor, die is écht zo goed. De vergelijking was om jullie wat op stang te jagen ;-)

Die plant heet Eugène trouwens.
(sorry, geen idee welke soort)
Ik ga mijn flesjes straks afhalen !

De eerste proefbeurt zal voor na nieuwjaar zijn. Gisteren een mooi receptje gekregen waarmee de wijn wel zal passen denk ik; Sint-Jacobsnoten met bloedworst en bloemkoolmousse.....
Zoals Jo reeds hoger beschreef, deze wijn is misschien een "stand alone" wijn om te savoureren zonder bijhorend gerecht. Kan hier inkomen. Is zeer complex....
(23-12-2010 09:19 AM)Dave schreef: [ -> ]Ik ga mijn flesjes straks afhalen !

De eerste proefbeurt zal voor na nieuwjaar zijn. Gisteren een mooi receptje gekregen waarmee de wijn wel zal passen denk ik; Sint-Jacobsnoten met bloedworst en bloemkoolmousse.....

Doet mij denken aan het heerlijke recept dat Jeroen Meus nog niet zo lang geleden klaarmaakte: knolseldersoep, sint-jakobsnoot, bloedworst en duxelles van bospaddenstoelen.
Zwijg man, ik krijg honger ;-)))
Tongue
(23-12-2010 12:01 PM)Matten schreef: [ -> ]Tongue

Heb het ook gezien, heeerlijk, maar we gaan voor het receptje van Koen gaan....
Gisteren toch niet kunnen weerstaan en een eerste flesje Clos de Beaujeu open getrokken.

Eigenlijk zit ik een beetje tussen twee gedachten in:

1. Schitterende, complexe wijn !!!
2. Is dit Sancerre wattewattewatte

Ik weet dat de eerste gedachte zou moeten primeren, maar dit ligt zo mijlenver weg van alle Sancerre die ik ooit gedronken heb, dat ik 'm wat moeilijk kan "plaatsen". Zal waarschijnlijk aan mijn beperkte kennis van de Loire liggen....

Het is in ieder geval een buitengewone wijn, maar ik volg Doc Magoo wel; dit is geen wijn voor elke dag.
Dit is inderdaad een Sancerre, die ver van de "gewone" Sancerres ligt qua complexiteit. Ik begrijp goed je opmerking. Ik had ook dezelfde ervaring met een geëvolueerde Sancerre van Domein Francis Cotat van 1996. De "atypiciteit" is vooral te wijten aan de terroir en de vinificatie. Gebruik natuurlijke gisten enz. Pure, minerale en complexe, geëvolueerde wijn. Ik proefde de 2008 met Tom, en dit was een andere sensatie dan bij deze 2005. Cfr supra. Het is niet wat je van een SB zou verwachten. Blijft een ware ontdekking en het verbaast ons nog steeds dat het domein pas vorig jaar in het boekje "Les meilleurs vins" vermeld werd. In tegenstelling tot Bettane en Dessauve.
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8
Koppelingen