wijnliefhebbers

Volledige versie: Inama, Soave
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Soave Classico 2018

Gemaakt van 100% garganega. Eerst wat gekonfijte citroen in de neus, gevolgd door exotisch fruit, papaya? Kom ik niet zo vaak tegen... Wat mineraliteit ook. Ook wat kruidigheid. Intrigerende neus.
In de mond komt hij vrij vol en vettig binnen. Dit heeft niets te maken met de frisse terraswijntjes waarvan je Soave het meeste kent. De zuren zitten wat op de achtergrond zelfs. In de afdronk zit een citroenpitbitter. Nu ik dat schrijf, besef ik dat dit al ergens aangekondigd zit in de neus, ook al kan je bitters niet ruiken.

Stevige wijn!
(20-03-2020 06:53 PM)Olivier schreef: [ -> ]Soave Classico 2018

Gemaakt van 100% garganega. Eerst wat gekonfijte citroen in de neus, gevolgd door exotisch fruit, papaya? Kom ik niet zo vaak tegen... Wat mineraliteit ook. Ook wat kruidigheid. Intrigerende neus.
In de mond komt hij vrij vol en vettig binnen. Dit heeft niets te maken met de frisse terraswijntjes waarvan je Soave het meeste kent. De zuren zitten wat op de achtergrond zelfs. In de afdronk zit een citroenpitbitter. Nu ik dat schrijf, besef ik dat dit al ergens aangekondigd zit in de neus, ook al kan je bitters niet ruiken.

Stevige wijn!

Op dag twee toch een ander beeld: het vettige maakt meer plaats voor de zuurtjes. Nog altijd ern duidelijke rondeur in de wijn, maar nu ook meer evenwicht naar mijn gevoel. Blijft wel een maaltijdwijn. Dit gaat volgens mij mooi samen met ern mediterraans visgerecht.
Vigneto du Lot 2016, Soave Classico

een zeer mineralige neus, met wat rokerigheid, wat hout en een honingtoets. Mooie neus!
In de mond heel frisse aanzet, fijne zuurtjes, en een honingtoets die een leuk rijp-fris contrast geeft. Naar het einde toe komt er wat hout door die de afdronk verlengt.
Dit is mooi! Dit is de eerste Soave die een grote indruk maakt op mij. Onvergelijkbaar met de gewone Classico die ik gisteren had. Twee volledig verschillende wijne, maar elk wel met karakter!
Volgens artikel in de laatste Perswijn over Soave is Inama, naast Suavia, de topproducent uit de streek. Voormelde en jouw TN maken me toch benieuwd...
(14-05-2020 07:10 PM)BartS schreef: [ -> ]Volgens artikel in de laatste Perswijn over Soave is Inama, naast Suavia, de topproducent uit de streek. Voormelde en jouw TN maken me toch benieuwd...

Aha, ik heb de Perswijn ook liggen, maar nog niet gelezen. Benieuwd wat ze erover zeggen.
Ik heb op basis van jouw artikel ook maar eens een fles van die Carbonare aangeschaft. Kijk er al naar uit!
(15-05-2020 11:14 AM)33S schreef: [ -> ]Ik heb op basis van jouw artikel ook maar eens een fles van die Carbonare aangeschaft. Kijk er al naar uit!

thumbsup

Ideaal voor bij het warme weer dat ze aankondigen!
(14-05-2020 09:16 PM)Olivier schreef: [ -> ]
(14-05-2020 07:10 PM)BartS schreef: [ -> ]Volgens artikel in de laatste Perswijn over Soave is Inama, naast Suavia, de topproducent uit de streek. Voormelde en jouw TN maken me toch benieuwd...

Aha, ik heb de Perswijn ook liggen, maar nog niet gelezen. Benieuwd wat ze erover zeggen.

Niet zo veel eigenlijk. Zoals de meeste artikels zeer kort en high level. Al gedacht om abonnement stop te zetten. Maar ja, dat komt er dan niet van.

Zou beter Decanter opzeggen. Toch te UK gericht en dikwijls recensies van wijnen boven budget.

Dat is wel voordeel van Perswijn. Men recenseert alle prijscategorieën. Enfin "recenseert"...
(15-05-2020 12:39 PM)BartS schreef: [ -> ]
(14-05-2020 09:16 PM)Olivier schreef: [ -> ]
(14-05-2020 07:10 PM)BartS schreef: [ -> ]Volgens artikel in de laatste Perswijn over Soave is Inama, naast Suavia, de topproducent uit de streek. Voormelde en jouw TN maken me toch benieuwd...

Aha, ik heb de Perswijn ook liggen, maar nog niet gelezen. Benieuwd wat ze erover zeggen.

Niet zo veel eigenlijk. Zoals de meeste artikels zeer kort en high level. Al gedacht om abonnement stop te zetten. Maar ja, dat komt er dan niet van.

Zou beter Decanter opzeggen. Toch te UK gericht en dikwijls recensies van wijnen boven budget.

Dat is wel voordeel van Perswijn. Men recenseert alle prijscategorieën. Enfin "recenseert"...

Werd Pieropan geproefd?
Beter dan je te richten op schrijvelaars is professioneel advies vragen aan bonafide handelaars! Wink
(15-05-2020 12:39 PM)BartS schreef: [ -> ]
(14-05-2020 09:16 PM)Olivier schreef: [ -> ]
(14-05-2020 07:10 PM)BartS schreef: [ -> ]Volgens artikel in de laatste Perswijn over Soave is Inama, naast Suavia, de topproducent uit de streek. Voormelde en jouw TN maken me toch benieuwd...

Aha, ik heb de Perswijn ook liggen, maar nog niet gelezen. Benieuwd wat ze erover zeggen.

Niet zo veel eigenlijk. Zoals de meeste artikels zeer kort en high level. Al gedacht om abonnement stop te zetten. Maar ja, dat komt er dan niet van.

Zou beter Decanter opzeggen. Toch te UK gericht en dikwijls recensies van wijnen boven budget.

Dat is wel voordeel van Perswijn. Men recenseert alle prijscategorieën. Enfin "recenseert"...

Heb ook het artikel gelezen. Enkele interessante dingen, maar er wordt geen één wijn besproken. Raar...

In het algemeen hou ik wel van de artikels van Lars Daniëls. Die man heeft echt wel kennis van zaken. Meestal met een wetenschappelijke basis onderbouwd, en toch zeer vlot en aantrekkelijk geschreven.
(15-05-2020 05:52 PM)wvd schreef: [ -> ]
(15-05-2020 12:39 PM)BartS schreef: [ -> ]
(14-05-2020 09:16 PM)Olivier schreef: [ -> ]
(14-05-2020 07:10 PM)BartS schreef: [ -> ]Volgens artikel in de laatste Perswijn over Soave is Inama, naast Suavia, de topproducent uit de streek. Voormelde en jouw TN maken me toch benieuwd...

Aha, ik heb de Perswijn ook liggen, maar nog niet gelezen. Benieuwd wat ze erover zeggen.

Niet zo veel eigenlijk. Zoals de meeste artikels zeer kort en high level. Al gedacht om abonnement stop te zetten. Maar ja, dat komt er dan niet van.

Zou beter Decanter opzeggen. Toch te UK gericht en dikwijls recensies van wijnen boven budget.

Dat is wel voordeel van Perswijn. Men recenseert alle prijscategorieën. Enfin "recenseert"...

Werd Pieropan geproefd?
Beter dan je te richten op schrijvelaars is professioneel advies vragen aan bonafide handelaars! Wink

Niet vermeld in artikel. Niet echt TN's. Eerder algemene beschrijving regio waarbij hoger vermelde huizen als kwaliteitshuizen worden vermeld.

Lars Daniëls schrijft idd vlot
Gisteren laatste fles Foscarino 2015 gedronken. Ik heb er destijds twaalf gekocht aan 8€54 (meer dan waarschijnlijk een fout bij de prijszetting), een handvol heb ik wel weggegeven als cadeau, o.a. een paar aan mijn vader (misschien heeft die er nog wel een liggen).

Echt genoten van deze mooie, rijke wijn die intussen echt al goudgeel van kleur geworden is. De laatste flessen die ik dronk waren niet allemaal van hetzelfde niveau, maar deze was wel dik in orde. Zeker geen wijn waarbij je moeite moet doen om de ware aard te ontdekken. Integendeel weinig verhullend, weelderig, voluptueus, ... maar dit alles zonder vulgair te zijn. Voldoende zuren waardoor het tot het laatste glas genieten was.
(08-03-2021 11:03 AM)33S schreef: [ -> ]Gisteren laatste fles Foscarino 2015 gedronken. Ik heb er destijds twaalf gekocht aan 8€54 (meer dan waarschijnlijk een fout bij de prijszetting), een handvol heb ik wel weggegeven als cadeau, o.a. een paar aan mijn vader (misschien heeft die er nog wel een liggen).

Echt genoten van deze mooie, rijke wijn die intussen echt al goudgeel van kleur geworden is. De laatste flessen die ik dronk waren niet allemaal van hetzelfde niveau, maar deze was wel dik in orde. Zeker geen wijn waarbij je moeite moet doen om de ware aard te ontdekken. Integendeel weinig verhullend, weelderig, voluptueus, ... maar dit alles zonder vulgair te zijn. Voldoende zuren waardoor het tot het laatste glas genieten was.

Misschien een domme vraag, maar is dit altijd monocepage?
(08-03-2021 01:41 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(08-03-2021 11:03 AM)33S schreef: [ -> ]Gisteren laatste fles Foscarino 2015 gedronken. Ik heb er destijds twaalf gekocht aan 8€54 (meer dan waarschijnlijk een fout bij de prijszetting), een handvol heb ik wel weggegeven als cadeau, o.a. een paar aan mijn vader (misschien heeft die er nog wel een liggen).

Echt genoten van deze mooie, rijke wijn die intussen echt al goudgeel van kleur geworden is. De laatste flessen die ik dronk waren niet allemaal van hetzelfde niveau, maar deze was wel dik in orde. Zeker geen wijn waarbij je moeite moet doen om de ware aard te ontdekken. Integendeel weinig verhullend, weelderig, voluptueus, ... maar dit alles zonder vulgair te zijn. Voldoende zuren waardoor het tot het laatste glas genieten was.

Misschien een domme vraag, maar is dit altijd monocepage?

Zeker geen domme vraag hoor. Er moet minimum 70% garganega inzitten, in deze wijn is het 100% garganega maar in de Calvarino van Pieropan zit er bv. 30% trebbiano di soave (is zelfde druif als verdicchio).
(08-03-2021 04:51 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(08-03-2021 03:09 PM)33S schreef: [ -> ]
(08-03-2021 01:41 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(08-03-2021 11:03 AM)33S schreef: [ -> ]Gisteren laatste fles Foscarino 2015 gedronken. Ik heb er destijds twaalf gekocht aan 8€54 (meer dan waarschijnlijk een fout bij de prijszetting), een handvol heb ik wel weggegeven als cadeau, o.a. een paar aan mijn vader (misschien heeft die er nog wel een liggen).

Echt genoten van deze mooie, rijke wijn die intussen echt al goudgeel van kleur geworden is. De laatste flessen die ik dronk waren niet allemaal van hetzelfde niveau, maar deze was wel dik in orde. Zeker geen wijn waarbij je moeite moet doen om de ware aard te ontdekken. Integendeel weinig verhullend, weelderig, voluptueus, ... maar dit alles zonder vulgair te zijn. Voldoende zuren waardoor het tot het laatste glas genieten was.

Misschien een domme vraag, maar is dit altijd monocepage?

Zeker geen domme vraag hoor. Er moet minimum 70% garganega inzitten, in deze wijn is het 100% garganega maar in de Calvarino van Pieropan zit er bv. 30% trebbiano di soave (is zelfde druif als verdicchio).

thank you
Trebbiano di suave is dus verdicchio, dat wist ik niet.
En trebiano di Toscane is Ugni blanc
Zou ugni blanc dan mss ook verwant zijn met verdicchio..?
(08-03-2021 04:54 PM)vinejo schreef: [ -> ]thank you
Trebbiano di suave is dus verdicchio, dat wist ik niet.
En trebiano di Toscane is Ugni blanc
Zou ugni blanc dan mss ook verwant zijn met verdicchio..?

Neen, dat is het zeker niet. Er zijn gewoon gigantisch veel verschillende trebbiano's, net zoals er zovele malvasia's en vernaccia's zijn...

Garganega is dan wel weer identiek aan grecanico op Sicilië.
(08-03-2021 05:10 PM)Thomas schreef: [ -> ]
(08-03-2021 04:54 PM)vinejo schreef: [ -> ]thank you
Trebbiano di suave is dus verdicchio, dat wist ik niet.
En trebiano di Toscane is Ugni blanc
Zou ugni blanc dan mss ook verwant zijn met verdicchio..?

Neen, dat is het zeker niet. Er zijn gewoon gigantisch veel verschillende trebbiano's, net zoals er zovele malvasia's en vernaccia's zijn...

Garganega is dan wel weer identiek aan grecanico op Sicilië.

Dat maakt Italië zo onoverzichtelijk soms voor mij...
Thanks!
(08-03-2021 05:58 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(08-03-2021 05:10 PM)Thomas schreef: [ -> ]
(08-03-2021 04:54 PM)vinejo schreef: [ -> ]thank you
Trebbiano di suave is dus verdicchio, dat wist ik niet.
En trebiano di Toscane is Ugni blanc
Zou ugni blanc dan mss ook verwant zijn met verdicchio..?

Neen, dat is het zeker niet. Er zijn gewoon gigantisch veel verschillende trebbiano's, net zoals er zovele malvasia's en vernaccia's zijn...

Garganega is dan wel weer identiek aan grecanico op Sicilië.

Dat maakt Italië zo onoverzichtelijk soms voor mij...
Thanks!

Jo, koop gewoon Ian's boek... Cool
Trebbiano is een naam die te pas en te onpas gebruikt wordt in Italië, het lijkt soms bijna synoniem van "witte druif"...
Maar Trebbiano di Soave, Trebbiano di Verona, Trebbiano di Lugana, ook Turbiana genoemd, 't is allemaal gewoonweg Verdicchio, zij het soms andere bio types. Op het label van Cà dei Maghi's Camparsi staat ook "Trebbiano", maar het is dus Verdicchio en dat merk je.
Wat Trebbiano Toscana bertreft, wel, dat is ook niet overal hetzelfde en een betere kloon / bio types noemt men dan wel eens Procanico. Geweldig interessant toch allemaal, niet?
(08-03-2021 06:18 PM)wvd schreef: [ -> ]
(08-03-2021 05:58 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(08-03-2021 05:10 PM)Thomas schreef: [ -> ]
(08-03-2021 04:54 PM)vinejo schreef: [ -> ]thank you
Trebbiano di suave is dus verdicchio, dat wist ik niet.
En trebiano di Toscane is Ugni blanc
Zou ugni blanc dan mss ook verwant zijn met verdicchio..?

Neen, dat is het zeker niet. Er zijn gewoon gigantisch veel verschillende trebbiano's, net zoals er zovele malvasia's en vernaccia's zijn...

Garganega is dan wel weer identiek aan grecanico op Sicilië.

Dat maakt Italië zo onoverzichtelijk soms voor mij...
Thanks!

Jo, koop gewoon Ian's boek... Cool
Trebbiano is een naam die te pas en te onpas gebruikt wordt in Italië, het lijkt soms bijna synoniem van "witte druif"...
Maar Trebbiano di Soave, Trebbiano di Verona, Trebbiano di Lugana, ook Turbiana genoemd, 't is allemaal gewoonweg Verdicchio, zij het soms andere bio types. Op het label van Cà dei Maghi's Camparsi staat ook "Trebbiano", maar het is dus Verdicchio en dat merk je.
Wat Trebbiano Toscana bertreft, wel, dat is ook niet overal hetzelfde en een betere kloon / bio types noemt men dan wel eens Procanico. Geweldig interessant toch allemaal, niet?

Waarom zou k dat boek kopen, ik krijg hier alle info Wink
(22-03-2020 12:28 AM)Olivier schreef: [ -> ]Vigneto du Lot 2016, Soave Classico

een zeer mineralige neus, met wat rokerigheid, wat hout en een honingtoets. Mooie neus!
In de mond heel frisse aanzet, fijne zuurtjes, en een honingtoets die een leuk rijp-fris contrast geeft. Naar het einde toe komt er wat hout door die de afdronk verlengt.
Dit is mooi! Dit is de eerste Soave die een grote indruk maakt op mij. Onvergelijkbaar met de gewone Classico die ik gisteren had. Twee volledig verschillende wijne, maar elk wel met karakter!

Deze wijn wordt ondertussen niet meer gemaakt. 2018 was de laatste jaargang. Met de 2016 heb ik dus een stukje geschiedenis in het glas.

Alles is zo mooi verweven nu. Een complexe neus die wat doet denken aan een geëvolueerde Chardonnay. Ook in de mond is dit echt mooi. Volume met fraicheur. Diepte, mooi verweven houttoets. Wat appelsientoetsen. En lengte!

Toch jammer dat dit niet meer gemaakt wordt.
Koppelingen