wijnliefhebbers

Volledige versie: Bordeaux 2020
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3 4
(08-03-2023 07:02 PM)vinejo schreef: [ -> ]@wvd Dus als ik het goed begrijp heb je Valandraud niet geproefd?

Mijn andere impressies zet ik hier kort neer, hier mijn notitieboekje gezocht maar blijkbaar heb ik dat ergens aan de laatste tafel laten liggen.. bangheadRolleyes

Eerste vaststelling: druk maar niet té druk.
En zoals wvd opmerkt, een aantal favorieten die uitblinken in afwezigheid (Brane en Segla, Figeac zal wellicht nooit meer aanwezig zijn..)
En zeker ook: Te weinig spuwbakken! Je moest soms 10 meter lopen om een spuwbak te vinden, waar ondertussen ook 3 andere hoofden hun mond simultaan leegden..
Laatste vaststelling: VEEL te weinig tijd…Op drie uur moet je rond zijn, dus een gesprekje met iemand van het wijnhuis is vooral kostbaar tijdverlies. Niet mijn favoriete manier van proeven…

Dan over de wijnen, wat ik me herinner:
We begonnen met wat witte, waar vooral Larrivet Haut Brion me is bijgebleven, betaalbaar en bijzonder mooi. 2020 is geen slecht maar ook geen top jaar in wit.

In rood zoals al eerder gezegd een aantal favorieten, maar nog veel andere knappe wijnen. Montbrison in Margaux bvb, altijd weer een klasse wijn, lichtvoetig maar complex. Ik proefde ook Desmirail, omdat ik veronderstelde dat dit huis PQ zeer goed zit (door vroegere bashing van RP en huidige hoogconjunctuur) maar dat viel toch nogal tegen.
Neen, dan Giscours, altijd weer met die heerlijk knapperige cabernet toets.

Lascombes verraste ook zeer aangenaam, had schrik voor het hout maar ook hier is dat heel mooi gemodereerd tegenwoordig.
Ik profiteerde ervan om even te vragen naar Michel Rolland, en of dat een toffe mens is. Het antwoord was éenduidig JA, een man met gevoel voor humor en veel zelfrelativering. Niet wat we ervan konden zien in Mondovino zei ik. “Monsieur, ils ‘l ont suivi des heures et des heures et ils ont montré quelques minutes defavorables, dehors context. Il était tres touché de l image qu,on a fait de lui…
Zo zie je maar, we oordelen soms te snel op basis van te weinig info.

Bij afwezigheid van Segla proefde ik dan maar buurman Gassies, die viel me toch heel erg mee ook.

Speciaal voor Sur la Table ging ik bij St Julien eerst bij Brane Cantenac proeven. Toch wel een heerlijke wijn inderdaad, enorm elegant, fris, lang en complex. De Lagrange ernaast was inderdaad krachtiger maar toch ook enorm uitgebalanceerd.
Ik zou tussen deze twee Chateaus niet kunnen kiezen. Allebei dan maar Wink
Verder proefde ik ook Langoa Barton, vroeger één domein met “grote broer) Leoville Barton, maar eigenlijk vond ik m beter dan de Leoville. Echt één van de verrassingen van de dag.

Pauillac dan, zoals wvd opmerkte, een Grand Puy Ducasse waar men nu echt wel op het goede spoor zit. Lynch Bages viel me tegen, ik vond eigenlijk hun Ormes de Pez (St Estephe, ook eigendom van Cases) momenteel beter.
Ook van de Lynch Moussas verwachtte ik veel (nog zo n Chateau dat door RP jarenlang is afgebrand maar nu beter bezig is) maar die kon toch niet 100% overtuigen.
En Pichon Longeuville, tja.. daar had ik het al over.

Amper St Estephe aanwezig, enkel Ormes geproefd. In Moulis even verzeild, ik vond Maucaillou wel goed eigenlijk.

Pomerol, enkel toppers (RougetHeart), maar Petit Village schoot er toch bovenuit… wat een zachtheid en finesse, smelt op de tong.
Dacht dat ik een ontdekking had gedaan (aan 65 euro, top!) maar hij blijkt…het dubbele te kosten..
Van dezelfde familie : Beauregard, enorm gelijkaardige stijl, super ook. (petit Village is net overgekocht door de eigenaar van Beauregard)

Dan op t einde even terug naar St Emilion , waar ik La Gaffeliere heel erg mooi vond, maar La Dominique overtrof die nog. Énorm gecharmeerd door deze wijn.
Pavie Maquin ontgoochelde me (alweer), maar Grand Mayne toonde zich met zijn 30% CF bijzonder mooi en fris.
Canon was er jammer genoeg niet, Trotte Vieille wél, net als bij Werner één van mijn favorieten.

Sauternes jammer genoeg geen tijd voor gehad.

En dan de absolute PQ wijnen?

Chateau de Ferrande in de Graves, echt mooi.
En
Chateau De Lamarque in Haut Medoc. Wat een kwaliteit voor die prijs..
Kópen!

Bij terugkeer met de trein aan St Pieters heel lekker gegeten in Café Partie… thank you Hannes en Wim!

Geweldig om te lezen, Rauzan-Gassies is al enkele jaren aan zijn opmars bezig! Wink
(08-03-2023 09:45 PM)Benz schreef: [ -> ]Geweldig om te lezen, Rauzan-Gassies is al enkele jaren aan zijn opmars bezig! Wink

Ja, en doordat je lastig van een slechte naam af komt, kom je die nog wel eens tegen voor een mooi prijsje. Heb 2010 liggen, echt geen straf. Weinig voor betaald. Maar de 2020 was beter.
Poyferré gemist banghead
O ja, en Petit Village is overgenomen, 2020 eerste jaargang van de nieuwe eigenaars - die van Beauregard- was zelfde meisje op de stand/ zie foto (maar de eigenaar was er ook)
Mijn gevoel dat dit een wijn was van 70 euro klopte dus, van 19 naar 20 gewoonweg verdubbeld in prijs…

Na lange tijd eigendom te zijn geweest van Axa Millésimes (Ch. Pichon Longueville Barton te Pauillac) werd in 2020 dit eigendom verkocht aan de familie Moulin (Galeries Lafayette). Ze hebben het beheer van het kasteel in handen gegeven van het duo Vincent Prioux etn Diana Berrouet Garcia teneinde de cru zijn prestige terug te geven van vroeger. Om dit doel te bereiken werd beslist om enkel de mooiste percelen van het terroir (vieilles vignes) te gebruiken voor de eerste wijn en daardoor verdubbelt het % cabernet franc in de assemblage naar bijna 40%, waardoor Ch. Petit Village net zoals Ch. Lafleur nu een heel hoog % cabernet franc op klei-steentjes heeft in zijn assemblage. Dit resulteert in een productie van slechts 12.000 flessen "grand vin" in plaats van 30.000 flessen vroeger. Het domein is in conversie bio en een nieuwe etiket (retro jaren 30) en fles moet de vernieuwing uitstralen.
(08-03-2023 10:32 PM)vinejo schreef: [ -> ]Poyferré gemist banghead

Petit-Village gemist banghead
(08-03-2023 09:45 PM)Benz schreef: [ -> ]
(08-03-2023 07:02 PM)vinejo schreef: [ -> ]@wvd Dus als ik het goed begrijp heb je Valandraud niet geproefd?

Mijn andere impressies zet ik hier kort neer, hier mijn notitieboekje gezocht maar blijkbaar heb ik dat ergens aan de laatste tafel laten liggen.. bangheadRolleyes

Eerste vaststelling: druk maar niet té druk.
En zoals wvd opmerkt, een aantal favorieten die uitblinken in afwezigheid (Brane en Segla, Figeac zal wellicht nooit meer aanwezig zijn..)
En zeker ook: Te weinig spuwbakken! Je moest soms 10 meter lopen om een spuwbak te vinden, waar ondertussen ook 3 andere hoofden hun mond simultaan leegden..
Laatste vaststelling: VEEL te weinig tijd…Op drie uur moet je rond zijn, dus een gesprekje met iemand van het wijnhuis is vooral kostbaar tijdverlies. Niet mijn favoriete manier van proeven…

Dan over de wijnen, wat ik me herinner:
We begonnen met wat witte, waar vooral Larrivet Haut Brion me is bijgebleven, betaalbaar en bijzonder mooi. 2020 is geen slecht maar ook geen top jaar in wit.

In rood zoals al eerder gezegd een aantal favorieten, maar nog veel andere knappe wijnen. Montbrison in Margaux bvb, altijd weer een klasse wijn, lichtvoetig maar complex. Ik proefde ook Desmirail, omdat ik veronderstelde dat dit huis PQ zeer goed zit (door vroegere bashing van RP en huidige hoogconjunctuur) maar dat viel toch nogal tegen.
Neen, dan Giscours, altijd weer met die heerlijk knapperige cabernet toets.

Lascombes verraste ook zeer aangenaam, had schrik voor het hout maar ook hier is dat heel mooi gemodereerd tegenwoordig.
Ik profiteerde ervan om even te vragen naar Michel Rolland, en of dat een toffe mens is. Het antwoord was éenduidig JA, een man met gevoel voor humor en veel zelfrelativering. Niet wat we ervan konden zien in Mondovino zei ik. “Monsieur, ils ‘l ont suivi des heures et des heures et ils ont montré quelques minutes defavorables, dehors context. Il était tres touché de l image qu,on a fait de lui…
Zo zie je maar, we oordelen soms te snel op basis van te weinig info.

Bij afwezigheid van Segla proefde ik dan maar buurman Gassies, die viel me toch heel erg mee ook.

Speciaal voor Sur la Table ging ik bij St Julien eerst bij Brane Cantenac proeven. Toch wel een heerlijke wijn inderdaad, enorm elegant, fris, lang en complex. De Lagrange ernaast was inderdaad krachtiger maar toch ook enorm uitgebalanceerd.
Ik zou tussen deze twee Chateaus niet kunnen kiezen. Allebei dan maar Wink
Verder proefde ik ook Langoa Barton, vroeger één domein met “grote broer) Leoville Barton, maar eigenlijk vond ik m beter dan de Leoville. Echt één van de verrassingen van de dag.

Pauillac dan, zoals wvd opmerkte, een Grand Puy Ducasse waar men nu echt wel op het goede spoor zit. Lynch Bages viel me tegen, ik vond eigenlijk hun Ormes de Pez (St Estephe, ook eigendom van Cases) momenteel beter.
Ook van de Lynch Moussas verwachtte ik veel (nog zo n Chateau dat door RP jarenlang is afgebrand maar nu beter bezig is) maar die kon toch niet 100% overtuigen.
En Pichon Longeuville, tja.. daar had ik het al over.

Amper St Estephe aanwezig, enkel Ormes geproefd. In Moulis even verzeild, ik vond Maucaillou wel goed eigenlijk.

Pomerol, enkel toppers (RougetHeart), maar Petit Village schoot er toch bovenuit… wat een zachtheid en finesse, smelt op de tong.
Dacht dat ik een ontdekking had gedaan (aan 65 euro, top!) maar hij blijkt…het dubbele te kosten..
Van dezelfde familie : Beauregard, enorm gelijkaardige stijl, super ook. (petit Village is net overgekocht door de eigenaar van Beauregard)

Dan op t einde even terug naar St Emilion , waar ik La Gaffeliere heel erg mooi vond, maar La Dominique overtrof die nog. Énorm gecharmeerd door deze wijn.
Pavie Maquin ontgoochelde me (alweer), maar Grand Mayne toonde zich met zijn 30% CF bijzonder mooi en fris.
Canon was er jammer genoeg niet, Trotte Vieille wél, net als bij Werner één van mijn favorieten.

Sauternes jammer genoeg geen tijd voor gehad.

En dan de absolute PQ wijnen?

Chateau de Ferrande in de Graves, echt mooi.
En
Chateau De Lamarque in Haut Medoc. Wat een kwaliteit voor die prijs..
Kópen!

Bij terugkeer met de trein aan St Pieters heel lekker gegeten in Café Partie… thank you Hannes en Wim!

Geweldig om te lezen, Rauzan-Gassies is al enkele jaren aan zijn opmars bezig! Wink

Rauzan-Gassies vond ik niet slecjt. Geen too, maar goed. Ik denk dat die rond de orijs van Tertre en Dauzac draait en dan heb ik die 2 toch net iets liever. De Croizet-Bages ernaast was helaas erg gemiddeld en dat ligt niet aan het terroir....
(09-03-2023 12:53 AM)wvd schreef: [ -> ]
(08-03-2023 10:32 PM)vinejo schreef: [ -> ]Poyferré gemist banghead

Petit-Village gemist banghead
(08-03-2023 09:45 PM)Benz schreef: [ -> ]
(08-03-2023 07:02 PM)vinejo schreef: [ -> ]@wvd Dus als ik het goed begrijp heb je Valandraud niet geproefd?

Mijn andere impressies zet ik hier kort neer, hier mijn notitieboekje gezocht maar blijkbaar heb ik dat ergens aan de laatste tafel laten liggen.. bangheadRolleyes

Eerste vaststelling: druk maar niet té druk.
En zoals wvd opmerkt, een aantal favorieten die uitblinken in afwezigheid (Brane en Segla, Figeac zal wellicht nooit meer aanwezig zijn..)
En zeker ook: Te weinig spuwbakken! Je moest soms 10 meter lopen om een spuwbak te vinden, waar ondertussen ook 3 andere hoofden hun mond simultaan leegden..
Laatste vaststelling: VEEL te weinig tijd…Op drie uur moet je rond zijn, dus een gesprekje met iemand van het wijnhuis is vooral kostbaar tijdverlies. Niet mijn favoriete manier van proeven…

Dan over de wijnen, wat ik me herinner:
We begonnen met wat witte, waar vooral Larrivet Haut Brion me is bijgebleven, betaalbaar en bijzonder mooi. 2020 is geen slecht maar ook geen top jaar in wit.

In rood zoals al eerder gezegd een aantal favorieten, maar nog veel andere knappe wijnen. Montbrison in Margaux bvb, altijd weer een klasse wijn, lichtvoetig maar complex. Ik proefde ook Desmirail, omdat ik veronderstelde dat dit huis PQ zeer goed zit (door vroegere bashing van RP en huidige hoogconjunctuur) maar dat viel toch nogal tegen.
Neen, dan Giscours, altijd weer met die heerlijk knapperige cabernet toets.

Lascombes verraste ook zeer aangenaam, had schrik voor het hout maar ook hier is dat heel mooi gemodereerd tegenwoordig.
Ik profiteerde ervan om even te vragen naar Michel Rolland, en of dat een toffe mens is. Het antwoord was éenduidig JA, een man met gevoel voor humor en veel zelfrelativering. Niet wat we ervan konden zien in Mondovino zei ik. “Monsieur, ils ‘l ont suivi des heures et des heures et ils ont montré quelques minutes defavorables, dehors context. Il était tres touché de l image qu,on a fait de lui…
Zo zie je maar, we oordelen soms te snel op basis van te weinig info.

Bij afwezigheid van Segla proefde ik dan maar buurman Gassies, die viel me toch heel erg mee ook.

Speciaal voor Sur la Table ging ik bij St Julien eerst bij Brane Cantenac proeven. Toch wel een heerlijke wijn inderdaad, enorm elegant, fris, lang en complex. De Lagrange ernaast was inderdaad krachtiger maar toch ook enorm uitgebalanceerd.
Ik zou tussen deze twee Chateaus niet kunnen kiezen. Allebei dan maar Wink
Verder proefde ik ook Langoa Barton, vroeger één domein met “grote broer) Leoville Barton, maar eigenlijk vond ik m beter dan de Leoville. Echt één van de verrassingen van de dag.

Pauillac dan, zoals wvd opmerkte, een Grand Puy Ducasse waar men nu echt wel op het goede spoor zit. Lynch Bages viel me tegen, ik vond eigenlijk hun Ormes de Pez (St Estephe, ook eigendom van Cases) momenteel beter.
Ook van de Lynch Moussas verwachtte ik veel (nog zo n Chateau dat door RP jarenlang is afgebrand maar nu beter bezig is) maar die kon toch niet 100% overtuigen.
En Pichon Longeuville, tja.. daar had ik het al over.

Amper St Estephe aanwezig, enkel Ormes geproefd. In Moulis even verzeild, ik vond Maucaillou wel goed eigenlijk.

Pomerol, enkel toppers (RougetHeart), maar Petit Village schoot er toch bovenuit… wat een zachtheid en finesse, smelt op de tong.
Dacht dat ik een ontdekking had gedaan (aan 65 euro, top!) maar hij blijkt…het dubbele te kosten..
Van dezelfde familie : Beauregard, enorm gelijkaardige stijl, super ook. (petit Village is net overgekocht door de eigenaar van Beauregard)

Dan op t einde even terug naar St Emilion , waar ik La Gaffeliere heel erg mooi vond, maar La Dominique overtrof die nog. Énorm gecharmeerd door deze wijn.
Pavie Maquin ontgoochelde me (alweer), maar Grand Mayne toonde zich met zijn 30% CF bijzonder mooi en fris.
Canon was er jammer genoeg niet, Trotte Vieille wél, net als bij Werner één van mijn favorieten.

Sauternes jammer genoeg geen tijd voor gehad.

En dan de absolute PQ wijnen?

Chateau de Ferrande in de Graves, echt mooi.
En
Chateau De Lamarque in Haut Medoc. Wat een kwaliteit voor die prijs..
Kópen!

Bij terugkeer met de trein aan St Pieters heel lekker gegeten in Café Partie… thank you Hannes en Wim!

Geweldig om te lezen, Rauzan-Gassies is al enkele jaren aan zijn opmars bezig! Wink

Rauzan-Gassies vond ik niet slecjt. Geen too, maar goed. Ik denk dat die rond de orijs van Tertre en Dauzac draait en dan heb ik die 2 toch net iets liever. De Croizet-Bages ernaast was helaas erg gemiddeld en dat ligt niet aan het terroir....

Croizet-Bages zelfde eigenaar als Rauzen-Gassies inderdaad! Wink
(08-03-2023 09:09 PM)Sur la Table schreef: [ -> ]Ik had hem door Wink
Wij allemaal waarschijnlijk, maar ik wou gewoon es met Jo lachen Wink

Kutdag op het werk, vandaar.... altijd leuk thuis komen hier!
Dit zijn de wijnen die ik in 2020 primeur gekocht heb ... Slurp.

Van de meeste 3-6 flessen, enkel Tour & Espril Chevalier kist van 12.

Mathijs
(09-03-2023 06:00 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Dit zijn de wijnen die ik in 2020 primeur gekocht heb ... Slurp.

Van de meeste 3-6 flessen, enkel Tour & Espril Chevalier kist van 12.

Mathijs

Geweldig lijstje! thumbsup
(09-03-2023 05:49 PM)Biff schreef: [ -> ]Kutdag op het werk, vandaar.... altijd leuk thuis komen hier!

Oei nog een gynaecoloog onder de forumleden Cool

@Mathijs, mooi lijstje Slurp Hier heb ik mij beperkt tot een paar fleskes Smith Haut Lafitte (Rood) en Canon.
Dus... about last Tuesday night. UGCB - The Dinner.

Ik had het geluk uitgenodigd te worden door een van mijn wijnvrienden wiens vrouw in het culinaire wereldje zit en dus uitnodigingen ontvangt voor dit soort evenementen.
Zelf had ze weinig (niet wijnig) interesse en het was voor de organisatie oké dat mijn kameraad aansloot met een extra wijnminnende zuipschuit. Olé!

Terwijl de UGCB-tasting zoals altijd in Brussel plaatsvond, was dit in Gent te doen. De prachtige locatie van de Oude Vismijn bood heel wat meer dan koude miswijn...

Het concept? Eerst een uur vrije tasting van de 2020's.

Een uur is heel kort, maar toch 15-20 wijnen kunnen proeven. Voor mij sprong Léoville-Barton eruit (Poyferré kwam eerder gesloten over) en ook wel onder de indruk van Pavie-Macquin (zeer gepolijste stijl wel, zou me waarschijnlijk niet blijven boeien).
Verder ook goed bevonden: Giscours (die CS-structuur!), Lynch-Bages, Malartic, Haut-Bailly.
Niet veel tijd gehad voor het iets meer betaalbare segment (al die dure wijnen die ik nog nooit had geproefd, weet je wel! Wink), maar Labégorce kon me wel bekoren. Prieuré-Lichine daarentegen vond ik overrijp.

Na de tasting volgde uiteraard het diner. We werden uitgenodigd om plaats te nemen aan vier lange tafels waar de vertegenwoordigers van de Châteaux en gasten samen zaten.
Alle huizen hadden een willekeurige jaargang mee van hun wijn (alles in magnum) en de producenten gingen zelf rond met hun wijnen.

In deze formule moet je natuurlijk wel wat geluk hebben qua zitplaats om echte toppers in je buurt te hebben. Je kan wel eens rondlopen als je iets specifiek zoekt/wil proeven, maar de tijd gaat snel en ook magnums zijn snel leeg met zoveel deelnemers. Bovendien zitten volgens mij de kleppers ook wat samen en plaatsen ze de wijnminnende zuipschuiten aan andere tafels... Big Grin

Er zijn tafelschuimers en daar is op zich niet mis mee, maar ik verkoos toch te blijven zitten en genieten van wat er op mijn pad kwam.
Ongetwijfeld wel wat opportuniteiten laten liggen, maar dat is dan voor een volgende keer? Big Grin

Het diner werd verzorgd door sterrenchef Benoît Dewitte en was - zeker op die schaal - echt wel indrukwekkend.

VG 1: kabeljauw - knolselder - vin jaune
VG 2: tartaar van rund - parmezaan - vinaigrette van geroosterde ui
HG: lam - rozemarijn - doperwt - asperges
NG: mandarijn - oranjebloesem

Ik kreeg daarbij in het glas:

Carbonnieux blanc '13 - heel mooi
Phelan Ségur '06 - nogal eentonig (ik zat naast een jonge gast die voor het domein werkt, dus vertelde hem iets anders)
Rauzan-Gassies '14 - mooi
Croizet-Bages '14 - ook best mooi, uitgesproken tabaktoets
Labégorce '14 - te jong voor mij
Ormes de Pez '09 - geen impressie blijven hangen
Petit Village '06 - hier ook niet
Dassault '08 - hier ook niet
Croix de Gay '05 - à point, ging al wat richting tertiair, maar niet echt boeiend
Lafaurie-Peyraguey '02 - heel duidelijke botrytis, net genoeg zuren, lang

Vervolgens kon er nog wat worden geproefd, maar hadden we het gehad met de Franse taal en het netwerkgehalte van het event. Het was tijd om andere oorden (lees: Vlasmarkt) op te zoeken.

Voor wie zich afvraagt wat men zoal schenkt op zo'n diner (en welke kansen ik liet liggen), hierbij ook even de drankkaart... Wink

[attachment=6490]
[attachment=6491]
Toch een mooie ervaring lijkt me!
Zalig verslagje, thank you
Toch wel vreemd eigenlijk dat wijnbouwers van Bordeaux jaargangen meebrengen die eigenlijk nog járen nodig hebben, en dan nog uit magnums…
Enkel Du Tertre en Gazin (2001), Gloria en Clos Fourtet (2002) en Lynch Bages (2000) hadden een wijn op dronk mee ..Volgende zijn al 2005 s en 2006.
Klopt, misschien wat schrik om oudere flessen mee te slepen naar zo'n events?
De impact van de trip op de wijn, fijn bezinksel bij oudere wijnen waardoor de flessen eigenlijk eerst een lange tijd recht moeten staan, meer kans op een probleem bij oudere flessen, etc.

Daarnaast hoor je ook wel eens dat wijnmakers vaker jongere wijnen als toegankelijk zien omdat ze zelf zoveel jonge wijnen proeven.
Inderdaad, 2005 en 2006 zou ik ook niet meegenomen hebben, bizar dat men dat risico durft nemen (zeker met 2006). Opvallende zijn de afwezige jaargangen die bij ons in blinde tastings bijna altijd verrassend goed scoren 2004 (niemand) en 2008 (enkel Ch Olivier in wit en Ch. Dassault). De klassieke, frisse en bourgondische millésimes ziet men blijkbaar zelf niet als goede referenties.
(10-03-2023 09:53 AM)Vince schreef: [ -> ]Inderdaad, 2005 en 2006 zou ik ook niet meegenomen hebben, bizar dat men dat risico durft nemen (zeker met 2006). Opvallende zijn de afwezige jaargangen die bij ons in blinde tastings bijna altijd verrassend goed scoren 2004 (niemand) en 2008 (enkel Ch Olivier in wit en Ch. Dassault). De klassieke, frisse en bourgondische millésimes ziet men blijkbaar zelf niet als goede referenties.

Volgens mij zie ik bij Branaire-Ducru 2004 staan Wink Maar inderdaad, had ook meer oudere jaargangen verwacht.
Vraagje aan allen die zowel 2019 als 2020 proefden op de UGCB of elders:

Welk jaar draagt jullie voorkeur?
2019!!! Zonder meer!

Ik was helemaal niet zò positief over 2020. Er waren natuurlijk mooie wijnen bij maar ik vond het opvallende aan 2020 een gebrek aan vulling, middenrif.
(10-03-2023 02:59 PM)Jeroen Pieter schreef: [ -> ]2019!!! Zonder meer!

Ik was helemaal niet zò positief over 2020. Er waren natuurlijk mooie wijnen bij maar ik vond het opvallende aan 2020 een gebrek aan vulling, middenrif.

Ook ik ga voor 2019.
Toch al een tiental 2019 gedronken, en na dinsdag nu ook heel wat 2020 geproefd. Eergisteren nog St Pierre 2020, vond die zelfs wat ontgoochelend.
Ik vind vooral de fraicheur en het evenwicht in 2019 mooier.
(12-03-2023 08:58 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(10-03-2023 02:59 PM)Jeroen Pieter schreef: [ -> ]2019!!! Zonder meer!

Ik was helemaal niet zò positief over 2020. Er waren natuurlijk mooie wijnen bij maar ik vond het opvallende aan 2020 een gebrek aan vulling, middenrif.

Ook ik ga voor 2019.
Toch al een tiental 2019 gedronken, en na dinsdag nu ook heel wat 2020 geproefd. Eergisteren nog St Pierre 2020, vond die zelfs wat ontgoochelend.
Ik vind vooral de fraicheur en het evenwicht in 2019 mooier.

Ik was zelf toch wel blij met een flink aantal wijnen dinsdag.
Ik volg je wat Saint-Pierre betreft, meestal toch één van mijn favorieten in Bordeaux, maar hier niet op zijn normale niveau, hopelijk is het maar een fase en komt het nog helemaal goed.
Naar mijn gevoel (en budget) is Branaire de te kopen Saint-Julien.
Het valt me persoonlijk moeilijk om meer dan 60€ / fles uit te geven aan een Bordeaux, je weet wellicht waarom... Cool

Wat voorkeur betreft: hoe goed 2020 ook is, voor mij is 2019 het mooiste Bordeaux jaar van deze eeuw (@ Rlin: tot nog toe...Wink) met 2016 op de hielen (of andersom?)
(12-03-2023 03:33 PM)wvd schreef: [ -> ]
(12-03-2023 08:58 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(10-03-2023 02:59 PM)Jeroen Pieter schreef: [ -> ]2019!!! Zonder meer!

Ik was helemaal niet zò positief over 2020. Er waren natuurlijk mooie wijnen bij maar ik vond het opvallende aan 2020 een gebrek aan vulling, middenrif.

Ook ik ga voor 2019.
Toch al een tiental 2019 gedronken, en na dinsdag nu ook heel wat 2020 geproefd. Eergisteren nog St Pierre 2020, vond die zelfs wat ontgoochelend.
Ik vind vooral de fraicheur en het evenwicht in 2019 mooier.

Ik was zelf toch wel blij met een flink aantal wijnen dinsdag.
Ik volg je wat Saint-Pierre betreft, meestal toch één van mijn favorieten in Bordeaux, maar hier niet op zijn normale niveau, hopelijk is het maar een fase en komt het nog helemaal goed.
Naar mijn gevoel (en budget) is Branaire de te kopen Saint-Julien.
Het valt me persoonlijk moeilijk om meer dan 60€ / fles uit te geven aan een Bordeaux, je weet wellicht waarom... Cool

Wat voorkeur betreft: hoe goed 2020 ook is, voor mij is 2019 het mooiste Bordeaux jaar van deze eeuw (@ Rlin: tot nog toe...Wink) met 2016 op de hielen (of andersom?)

Nee, geen idee, waarom?

PS: Dit schrijft men ondermeer over Valandraud 2020
Au nez : intense, fruité, mûr et fumé toasté comme certains Mouton Rothschild. JM Quarin
En bouche : bouche crémeuse, tanins intégrés qui se signalent sur la finale avec beaucoup de classe, c’est un vin très harmonieux et élégant, accompagné d’un élevage très maîtrisé. Terre de Vins
Het fruit is zeer fris, het kraakt in de mond (alsof het openbarst terwijl men proeft). De donkere fruitimpressies samen met kruiden en reglisse, geven de wijn een zalige smaak en dit in combinatie met een fluwelige structuur. Ook de finale is enorm lang en magnifiek. Een echte aanrader van formaat (Topwijnen)


Dus als je die nog steeds beschrijft als vooral vol en voluptueus (dat was ie 10 jaar terug) ben je er mss toch wat raprap (mss door je vooroordeel) aan voorbijgegaan.
(12-03-2023 03:33 PM)wvd schreef: [ -> ]
(12-03-2023 08:58 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(10-03-2023 02:59 PM)Jeroen Pieter schreef: [ -> ]2019!!! Zonder meer!

Ik was helemaal niet zò positief over 2020. Er waren natuurlijk mooie wijnen bij maar ik vond het opvallende aan 2020 een gebrek aan vulling, middenrif.

Ook ik ga voor 2019.
Toch al een tiental 2019 gedronken, en na dinsdag nu ook heel wat 2020 geproefd. Eergisteren nog St Pierre 2020, vond die zelfs wat ontgoochelend.
Ik vind vooral de fraicheur en het evenwicht in 2019 mooier.

Ik was zelf toch wel blij met een flink aantal wijnen dinsdag.
Ik volg je wat Saint-Pierre betreft, meestal toch één van mijn favorieten in Bordeaux, maar hier niet op zijn normale niveau, hopelijk is het maar een fase en komt het nog helemaal goed.
Naar mijn gevoel (en budget) is Branaire de te kopen Saint-Julien.
Het valt me persoonlijk moeilijk om meer dan 60€ / fles uit te geven aan een Bordeaux, je weet wellicht waarom... Cool

Wat voorkeur betreft: hoe goed 2020 ook is, voor mij is 2019 het mooiste Bordeaux jaar van deze eeuw (@ Rlin: tot nog toe...Wink) met 2016 op de hielen (of andersom?)

Dat is toch nog wat vroeg om te beoordelen denk ik. Maar goed, ik heb sinds 2016 veel te kort Bordeaux geproefd om daar een mening over te hebben. 2020 zitten iig hele mooie dingen tussen, maar lang niet alles was overtuigend
"Haut Bailly en Poyferre niet eens geproefd" schreef Vinejo bij topic Montrose.

Daar ben ik nou ook wel eens benieuwd naar. Hoeveel verschillende wijnen hebben jullie geproefd?


130 wijnen staan er vermeld in het proefboekje, en dan heb ik de wijnen weggelaten die er toch nooit zijn, zoals Mouton en d'Yquem.


Ik was op tijd. Voorgaande jaren bleken er steeds meer wijnen niet geproefd dan wel.
En dat leken weer juist altijd de wijnen te zijn die ik later nog eens terug wilde kijken.

We hadden 3 uur en een kwartier om te proeven.

Ik heb ze zojuist geteld. Bij Beau- Séjour Bécot staat in mijn aantekeningen: "proef het niet meer zo goed". Dat was de laatste dus.

Stand :49 wel /81 niet geproefd.

Mij viel het tegen. Altijd de illusie gehad meer aan te kunnen, zeker ook omdat ik al zo veel professionele proeverijen bezocht.
(13-03-2023 02:31 AM)Jeroen Pieter schreef: [ -> ]"Haut Bailly en Poyferre niet eens geproefd" schreef Vinejo bij topic Montrose.

Daar ben ik nou ook wel eens benieuwd naar. Hoeveel verschillende wijnen hebben jullie geproefd?


130 wijnen staan er vermeld in het proefboekje, en dan heb ik de wijnen weggelaten die er toch nooit zijn, zoals Mouton en d'Yquem.


Ik was op tijd. Voorgaande jaren bleken er steeds meer wijnen niet geproefd dan wel.
En dat leken weer juist altijd de wijnen te zijn die ik later nog eens terug wilde kijken.

We hadden 3 uur en een kwartier om te proeven.

Ik heb ze zojuist geteld. Bij Beau- Séjour Bécot staat in mijn aantekeningen: "proef het niet meer zo goed". Dat was de laatste dus.

Stand :49 wel /81 niet geproefd.

Mij viel het tegen. Altijd de illusie gehad meer aan te kunnen, zeker ook omdat ik al zo veel professionele proeverijen bezocht.

Ik heb de lijst er even bijgepakt. Zit ook rond de 50, en buiten het feit dat de tijd om was, zat ik ook aan mijn taks met rode wijnen. Mocht er nog een uurtje over zijn geweest had ik denk ik alleen nog wat meer Sauternes geproefd.
(13-03-2023 07:39 AM)Sur la Table schreef: [ -> ]
(13-03-2023 02:31 AM)Jeroen Pieter schreef: [ -> ]"Haut Bailly en Poyferre niet eens geproefd" schreef Vinejo bij topic Montrose.

Daar ben ik nou ook wel eens benieuwd naar. Hoeveel verschillende wijnen hebben jullie geproefd?


130 wijnen staan er vermeld in het proefboekje, en dan heb ik de wijnen weggelaten die er toch nooit zijn, zoals Mouton en d'Yquem.


Ik was op tijd. Voorgaande jaren bleken er steeds meer wijnen niet geproefd dan wel.
En dat leken weer juist altijd de wijnen te zijn die ik later nog eens terug wilde kijken.

We hadden 3 uur en een kwartier om te proeven.

Ik heb ze zojuist geteld. Bij Beau- Séjour Bécot staat in mijn aantekeningen: "proef het niet meer zo goed". Dat was de laatste dus.

Stand :49 wel /81 niet geproefd.

Mij viel het tegen. Altijd de illusie gehad meer aan te kunnen, zeker ook omdat ik al zo veel professionele proeverijen bezocht.

Ik heb de lijst er even bijgepakt. Zit ook rond de 50, en buiten het feit dat de tijd om was, zat ik ook aan mijn taks met rode wijnen. Mocht er nog een uurtje over zijn geweest had ik denk ik alleen nog wat meer Sauternes geproefd.

Een simpele rekensom maakt dat dit komt op 3-4 minuten per wijn. Daarbij zijn de gesprekjes of ontmoetingen met anderen inbegrepen, evenals de verplaatsingen naar de spuwbakken en het nemen van notities.
Wetende dat ik zo n slok minstens een halve minuut in de mond hou (anders kan je de wijn niet ten volle beoordelen) is dat echt te weinig.
Ik denk dat ik aan een 30-35 tal zat, maximum.
(13-03-2023 08:32 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(13-03-2023 07:39 AM)Sur la Table schreef: [ -> ]
(13-03-2023 02:31 AM)Jeroen Pieter schreef: [ -> ]"Haut Bailly en Poyferre niet eens geproefd" schreef Vinejo bij topic Montrose.

Daar ben ik nou ook wel eens benieuwd naar. Hoeveel verschillende wijnen hebben jullie geproefd?


130 wijnen staan er vermeld in het proefboekje, en dan heb ik de wijnen weggelaten die er toch nooit zijn, zoals Mouton en d'Yquem.


Ik was op tijd. Voorgaande jaren bleken er steeds meer wijnen niet geproefd dan wel.
En dat leken weer juist altijd de wijnen te zijn die ik later nog eens terug wilde kijken.

We hadden 3 uur en een kwartier om te proeven.

Ik heb ze zojuist geteld. Bij Beau- Séjour Bécot staat in mijn aantekeningen: "proef het niet meer zo goed". Dat was de laatste dus.

Stand :49 wel /81 niet geproefd.

Mij viel het tegen. Altijd de illusie gehad meer aan te kunnen, zeker ook omdat ik al zo veel professionele proeverijen bezocht.

Ik heb de lijst er even bijgepakt. Zit ook rond de 50, en buiten het feit dat de tijd om was, zat ik ook aan mijn taks met rode wijnen. Mocht er nog een uurtje over zijn geweest had ik denk ik alleen nog wat meer Sauternes geproefd.

Een simpele rekensom maakt dat dit komt op 3-4 minuten per wijn. Daarbij zijn de gesprekjes of ontmoetingen met anderen inbegrepen, evenals de verplaatsingen naar de spuwbakken en het nemen van notities.
Wetende dat ik zo n slok minstens een halve minuut in de mond hou (anders kan je de wijn niet ten volle beoordelen) is dat echt te weinig.
Ik denk dat ik aan een 30-35 tal zat, maximum.

Dat kan wel kloppen. Veel wijnen krijgen te kort tijd, gewoonweg omdat er zo veel staat. Een enkeling die er meteen mooi uitkomt krijgt dan wel wat meer aandacht, waardoor je toch sommige dingen mist die iets meer tijd/moeite vragen. Gesprekken weinig gevoerd. Hierdoor zal ik ook nooit een definitief oordeel vellen aan de hand van zo'n grote proeverij. Het is leuk voor het algemene beeld, leerzaam om weer eens wat huizen die je niet kent te proberen en wat uitleg te krijgen over de jaargang en de situatie in het algemeen.
(13-03-2023 08:49 AM)Sur la Table schreef: [ -> ]
(13-03-2023 08:32 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(13-03-2023 07:39 AM)Sur la Table schreef: [ -> ]
(13-03-2023 02:31 AM)Jeroen Pieter schreef: [ -> ]"Haut Bailly en Poyferre niet eens geproefd" schreef Vinejo bij topic Montrose.

Daar ben ik nou ook wel eens benieuwd naar. Hoeveel verschillende wijnen hebben jullie geproefd?


130 wijnen staan er vermeld in het proefboekje, en dan heb ik de wijnen weggelaten die er toch nooit zijn, zoals Mouton en d'Yquem.


Ik was op tijd. Voorgaande jaren bleken er steeds meer wijnen niet geproefd dan wel.
En dat leken weer juist altijd de wijnen te zijn die ik later nog eens terug wilde kijken.

We hadden 3 uur en een kwartier om te proeven.

Ik heb ze zojuist geteld. Bij Beau- Séjour Bécot staat in mijn aantekeningen: "proef het niet meer zo goed". Dat was de laatste dus.

Stand :49 wel /81 niet geproefd.

Mij viel het tegen. Altijd de illusie gehad meer aan te kunnen, zeker ook omdat ik al zo veel professionele proeverijen bezocht.

Ik heb de lijst er even bijgepakt. Zit ook rond de 50, en buiten het feit dat de tijd om was, zat ik ook aan mijn taks met rode wijnen. Mocht er nog een uurtje over zijn geweest had ik denk ik alleen nog wat meer Sauternes geproefd.

Een simpele rekensom maakt dat dit komt op 3-4 minuten per wijn. Daarbij zijn de gesprekjes of ontmoetingen met anderen inbegrepen, evenals de verplaatsingen naar de spuwbakken en het nemen van notities.
Wetende dat ik zo n slok minstens een halve minuut in de mond hou (anders kan je de wijn niet ten volle beoordelen) is dat echt te weinig.
Ik denk dat ik aan een 30-35 tal zat, maximum.

Dat kan wel kloppen. Veel wijnen krijgen te kort tijd, gewoonweg omdat er zo veel staat. Een enkeling die er meteen mooi uitkomt krijgt dan wel wat meer aandacht, waardoor je toch sommige dingen mist die iets meer tijd/moeite vragen. Gesprekken weinig gevoerd. Hierdoor zal ik ook nooit een definitief oordeel vellen aan de hand van zo'n grote proeverij. Het is leuk voor het algemene beeld, leerzaam om weer eens wat huizen die je niet kent te proberen en wat uitleg te krijgen over de jaargang en de situatie in het algemeen.

Volledig akkoord!
Ondertussen mijn boekje teruggevonden Rolleyes en even geteld, kwam alsnog aan 43 geproefde wijnen…
(13-03-2023 09:55 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(13-03-2023 08:49 AM)Sur la Table schreef: [ -> ]
(13-03-2023 08:32 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(13-03-2023 07:39 AM)Sur la Table schreef: [ -> ]
(13-03-2023 02:31 AM)Jeroen Pieter schreef: [ -> ]"Haut Bailly en Poyferre niet eens geproefd" schreef Vinejo bij topic Montrose.

Daar ben ik nou ook wel eens benieuwd naar. Hoeveel verschillende wijnen hebben jullie geproefd?


130 wijnen staan er vermeld in het proefboekje, en dan heb ik de wijnen weggelaten die er toch nooit zijn, zoals Mouton en d'Yquem.


Ik was op tijd. Voorgaande jaren bleken er steeds meer wijnen niet geproefd dan wel.
En dat leken weer juist altijd de wijnen te zijn die ik later nog eens terug wilde kijken.

We hadden 3 uur en een kwartier om te proeven.

Ik heb ze zojuist geteld. Bij Beau- Séjour Bécot staat in mijn aantekeningen: "proef het niet meer zo goed". Dat was de laatste dus.

Stand :49 wel /81 niet geproefd.

Mij viel het tegen. Altijd de illusie gehad meer aan te kunnen, zeker ook omdat ik al zo veel professionele proeverijen bezocht.

Ik heb de lijst er even bijgepakt. Zit ook rond de 50, en buiten het feit dat de tijd om was, zat ik ook aan mijn taks met rode wijnen. Mocht er nog een uurtje over zijn geweest had ik denk ik alleen nog wat meer Sauternes geproefd.

Een simpele rekensom maakt dat dit komt op 3-4 minuten per wijn. Daarbij zijn de gesprekjes of ontmoetingen met anderen inbegrepen, evenals de verplaatsingen naar de spuwbakken en het nemen van notities.
Wetende dat ik zo n slok minstens een halve minuut in de mond hou (anders kan je de wijn niet ten volle beoordelen) is dat echt te weinig.
Ik denk dat ik aan een 30-35 tal zat, maximum.

Dat kan wel kloppen. Veel wijnen krijgen te kort tijd, gewoonweg omdat er zo veel staat. Een enkeling die er meteen mooi uitkomt krijgt dan wel wat meer aandacht, waardoor je toch sommige dingen mist die iets meer tijd/moeite vragen. Gesprekken weinig gevoerd. Hierdoor zal ik ook nooit een definitief oordeel vellen aan de hand van zo'n grote proeverij. Het is leuk voor het algemene beeld, leerzaam om weer eens wat huizen die je niet kent te proberen en wat uitleg te krijgen over de jaargang en de situatie in het algemeen.

Volledig akkoord!
Ondertussen mijn boekje teruggevonden Rolleyes en even geteld, kwam alsnog aan 43 geproefde wijnen…

Voor de volledigheid het notitieboekje bekeken en de eindstand is:

1 wit
43 rood
2 Sauternes
Ik was er (te) vroeg, rond 13u20. Proeven enkele keren onderbroken voor babbel met collega's, o.a. VE was sterk vertegenwoordigd.
Weinig droog wit geproefd dit jaar, enkel Picque Caillou (bwof...) en SHL.
Er stonden maar 5 Sauternes en die heb ik uiteraard alle geproefd, De Fargues was subliem, CHP zéér mooi (aanrader rqp) en bij Sigalas, die geen 2020 gemaakt hebben, een heel mooie 2015.
In rood 6 Pessac, 12 Saint-Emilion, 7 Pomerol (Petit-Village gemist banghead ), 4 Haut-Médoc, 11 Margaux, 10 Sain-Julien, 6 Pauillac en 3 Saint-Estephe, dat zijn er.... euh een dikke 60 en ik was ruim op tijd buiten rond 16u30.
Hier nog een artikel over Pomerol 2020: https://www.thewinecellarinsider.com/202...8NfEyL7igY
Pagina's: 1 2 3 4
Koppelingen