wijnliefhebbers

Volledige versie: Kurkgeld
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Soms is je eigen wijn meebrengen en kurkgeld betalen interessanter dan een banale wijn van de kaart te nemen en daar teveel voor te betalen.

Ik betaalde in Le Noble 20 euro kurkgeld (men vroeg eerst 25 maar ik vond dat teveel, we namen een uitgebreide maaltijd én twee aperitieven)

Wat zou jij aanvaardbaar vinden, beste forumlid ..?
Herwig Van Hove gaf als vuistregel dat het stopgeld overeenkomt met de goedkoopste wijnfles op de wijnkaart! Zelf nog nooit het principe van stopgeld toegepast!
(23-12-2023 02:41 PM)rood schreef: [ -> ]Herwig Van Hove gaf als vuistregel dat het stopgeld overeenkomt met de goedkoopste wijnfles op de wijnkaart! Zelf nog nooit het principe van stopgeld toegepast!

Ik helaas ook niet, ik ben gewoon een konijn....Rolleyes
(23-12-2023 02:41 PM)rood schreef: [ -> ]Herwig Van Hove gaf als vuistregel dat het stopgeld overeenkomt met de goedkoopste wijnfles op de wijnkaart! Zelf nog nooit het principe van stopgeld toegepast!

Lijkt me geen slechte regel eigenlijk…
Hoewel 20 euro dan mss wat weinig is…
Maar mss is de regel beter
Goedkoopste fles - aankoopprijs fles
Dus dan komen we mss aan een twintigtal euro ;-)
Ik had onder aan mijn wijnkaart staan:

U bent van harte welkom om uw eigen mooie wijn mee te nemen. Het kurkengeld bedraagt €15,00 en een slokje.

Mijn huiswijn kostte toen €23,50.
Ik zie niet in waarom je eigen wijn zou meenemen naar een sterren restaurant. Daar is meestal een sommelier aan het werk die toch een ietwat deftige wijnkaart zou moeten hebben.

Ik heb zelf in een restaurant gewerkt waar de middenstand 's middags vaak passeerde. Het was een 'gewoon' degelijke frans-belgische keuken en de wijnkaart was beperkt.
Het gebeurde dan ook regelmatig dat klanten zelf flessen meebrachten uit hun persoonlijke kelder. Kurkrecht was toen 10 euro denk ik. Heb toen nu en dan mijn stoute schoenen aangetrokken door te vragen of ik de fles mocht 'voorproeven'.

Wat is een aanvaardbaar bedrag voor kurkrecht dan ... eigenlijk is de vraag dan gelijk, wat is een aanvaardbare marge op een fles wijn. Hangt misschien ook een beetje van de prijs van de wijn af, maar hoe dan ook, de marges die nu soms genomen worden in België zijn mij toch te hoog. Hierdoor bestel ik zelden met plezier een fles wijn op restaurant. Iets in de trant van 15 euro voor een fles lijkt mij nog redelijk.
Ik denk dat het een beetje regel is van €20 in een 1 ster, €30 in een 2 ster en €40 in een drie sterren restaurant. Ik vind dat zeker aanvaardbaar als je de sommelier ermee aan het werk zet. Uiteraard neem je dan iets fatsoenlijks mee, geen wijn van €15 in de winkel, maar een topfles.
(23-12-2023 07:53 PM)Jeroen Pieter schreef: [ -> ]Ik had onder aan mijn wijnkaart staan:

U bent van harte welkom om uw eigen mooie wijn mee te nemen. Het kurkengeld bedraagt €15,00 en een slokje.

Haha, zalig dit.
(23-12-2023 10:14 PM)ntr0 schreef: [ -> ]Hangt misschien ook een beetje van de prijs van de wijn af, maar hoe dan ook, de marges die nu soms genomen worden in België zijn mij toch te hoog. Hierdoor bestel ik zelden met plezier een fles wijn op restaurant.

Dit is wel een dingetje tegenwoordig wat mij betreft. En Belgie over algemeen nog vele malen redelijker dan hier in Nederland in mijn ervaring. Onlangs in een restaurant geweest waar een wijn op de kaart stond voor 65 euro waar ik zelf 15 voor neerlegde als consument. Ontnam mij direct de wens om er eentje te bestellen en de rest van de kaart te bekijken.
Koppelingen