Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Waltzing Tannine
30-10-2012, 04:44 PM
Bericht: #31
RE: Waltzing Tannine
(30-10-2012 01:52 PM)nco schreef:  3 op de 10 flessen (licht) gekurkt watte

Idd, en de gastheer had er zelfs nog een andere opengetrokken (uiteindelijk vergeten vragen welke het was) die totaal gekurkt was..

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
30-10-2012, 04:58 PM
Bericht: #32
RE: Waltzing Tannine
(30-10-2012 04:44 PM)vinejo schreef:  
(30-10-2012 01:52 PM)nco schreef:  3 op de 10 flessen (licht) gekurkt watte

Idd, en de gastheer had er zelfs nog een andere opengetrokken (uiteindelijk vergeten vragen welke het was) die totaal gekurkt was..

Dit lijkt toch wel expres gedaan. Blijkbaar had de gastheer al zijn gekurkte flessen van de laatste maanden bijgehouden om jullie te verrassen Wink

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
31-10-2012, 12:59 AM
Bericht: #33
RE: Waltzing Tannine
(30-10-2012 04:58 PM)carl schreef:  Dit lijkt toch wel expres gedaan. Blijkbaar had de gastheer al zijn gekurkte flessen van de laatste maanden bijgehouden om jullie te verrassen Wink

t Ging vooral om iets oudere flessen. Ik moet zeggen dat ik de laatste 2-3 maanden zelf amper kurk gehad heb (geen enkel eigenlijk), nochtans makkelijk 100 flessen opengetrokken - heb toch de indruk dat het echt begint te verbeteren, allesbehalve de 4-5% waarvan men vroeger sprak.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
31-10-2012, 01:55 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 31-10-2012 om 01:56 AM door don quichotte.)
Bericht: #34
RE: Waltzing Tannine
(31-10-2012 12:59 AM)vinejo schreef:  ...........t Ging vooral om iets oudere flessen. Ik moet zeggen dat ik de laatste 2-3 maanden zelf amper kurk gehad heb (geen enkel eigenlijk), nochtans makkelijk 100 flessen opengetrokken - heb toch de indruk dat het echt begint te verbeteren, allesbehalve de 4-5% waarvan men vroeger sprak.

@ jo,

Ik heb de indruk dat het kurk probleem in mijn assortiment is toegenomen maar dat dit nog ruim onder de 4-5% ligt. ( sommige bronnen spreken zelf van 1% tot 15%. )

Mogelijke oorzaken die dit negatief aspect in de hand werken zijn;
1-Kwaliteit van de kurken is drastisch verminderd.
2- Gehalte aan haarmiddelen in de wijn is de laatste jaren afgenomen. Producten die ook een remmende werking hebben op bacterievorming of schimmelvorming.

Langs den andere kant zou een verbetering van hygiëne in het vinificatie proces een positieve invloed moeten hebben.

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
31-10-2012, 09:54 AM
Bericht: #35
RE: Waltzing Tannine
(31-10-2012 01:55 AM)don quichotte schreef:  
(31-10-2012 12:59 AM)vinejo schreef:  ...........t Ging vooral om iets oudere flessen. Ik moet zeggen dat ik de laatste 2-3 maanden zelf amper kurk gehad heb (geen enkel eigenlijk), nochtans makkelijk 100 flessen opengetrokken - heb toch de indruk dat het echt begint te verbeteren, allesbehalve de 4-5% waarvan men vroeger sprak.

@ jo,

Ik heb de indruk dat het kurk probleem in mijn assortiment is toegenomen maar dat dit nog ruim onder de 4-5% ligt. ( sommige bronnen spreken zelf van 1% tot 15%. )

Mogelijke oorzaken die dit negatief aspect in de hand werken zijn;
1-Kwaliteit van de kurken is drastisch verminderd.
2- Gehalte aan haarmiddelen in de wijn is de laatste jaren afgenomen. Producten die ook een remmende werking hebben op bacterievorming of schimmelvorming.

Langs den andere kant zou een verbetering van hygiëne in het vinificatie proces een positieve invloed moeten hebben.

@ don : Wat bedoel je eigenlijk met haarmiddelen?

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
31-10-2012, 11:30 AM
Bericht: #36
RE: Waltzing Tannine
Tja, gekurkte wijn, leuk is dat niet he. Gisteren stonden we aan het kerkje van Presqu'île de Champaubert (Lac du Der) te kijken naar de kraanvogels en te wachten op een zeearend. Baguette, jambon persillé, terrine à l'échalotte om de innerlijke mens te versterken en daar kwam een glas Nuits-Saint-Georges (aux Saint-Julien) '01 van Daniel Bocquenet bij. Pfff gekurkt. We hadden het flesje net op temperatuur gebracht (buiten was het +- 5 graden en de wijn had de nacht in de auto doorgebracht. Fles was in eerste instantie ijskoud.): tussen de benen van Vincent. Gelukkig hadden we onze voorraad mee, maar die 2e fles was niet op temperatuur en dat is een zonde.

"There is a reason why people have unhealthy obsessions with Burgundy (...)." (Clark Z. Terry)
31-10-2012, 11:44 AM
Bericht: #37
RE: Waltzing Tannine
(31-10-2012 11:30 AM)Matten schreef:  Gisteren stonden we aan het kerkje van Presqu'île de Champaubert (Lac du Der) te kijken naar de kraanvogels en te wachten op een zeearend.

Mooi plekje daar aan dat kerkje eh!

"If it's red, French, costs too much, and tastes like the water that's left in the vase after the flowers have died and rotted, it's probably Burgundy."
-Jay McInerney, "Bacchus & Me" => To be clear, just like the quote :-)
31-10-2012, 12:06 PM
Bericht: #38
RE: Waltzing Tannine
Maar allez, jij kent dat!!watte Wacht eens, ook vogelliefhebber zoals Venne en Kris? Vandaag berichtje op facebook via de facebookgroep van Lac du Der: "Le premier Pygargue à queue blanche ( Haliaeetus albicilla ) est arrivé". Gisteren dus, maar we hebben hem niet gespot.

"There is a reason why people have unhealthy obsessions with Burgundy (...)." (Clark Z. Terry)
31-10-2012, 01:48 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 31-10-2012 om 01:48 PM door nco.)
Bericht: #39
RE: Waltzing Tannine
Nee, toch geen vogelliefhebber (allez, toch nie in die zin Wink )

Ik heb daar 6 jaar geleden in die buurt een weekje met de tent gestaan en hebben toen het meer en dat kerkje bezocht. Zeer idyllisch plekje vond ik toen, en idd veel vogels!

Voor de geïnteresseerden, kijk hier maar eens

"If it's red, French, costs too much, and tastes like the water that's left in the vase after the flowers have died and rotted, it's probably Burgundy."
-Jay McInerney, "Bacchus & Me" => To be clear, just like the quote :-)
31-10-2012, 03:13 PM
Bericht: #40
RE: Waltzing Tannine
(31-10-2012 09:54 AM)carl schreef:  ........
..........
@ don : Wat bedoel je eigenlijk met haarmiddelen?

Sorry; moest bewaarmiddelen zijn.
Misschien door de taalcorrector gekomen.Blush

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
31-10-2012, 03:23 PM
Bericht: #41
RE: Waltzing Tannine
(31-10-2012 03:13 PM)don quichotte schreef:  
(31-10-2012 09:54 AM)carl schreef:  ........
..........
@ don : Wat bedoel je eigenlijk met haarmiddelen?

Sorry; moest bewaarmiddelen zijn.
Misschien door de taalcorrector gekomen.Blush

woeha

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
31-10-2012, 04:04 PM
Bericht: #42
RE: Waltzing Tannine
Waar het hoofd van vol is, loopt het ... ah neen niet van toepassing hier Rolleyes

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
31-10-2012, 09:01 PM
Bericht: #43
RE: Waltzing Tannine
(31-10-2012 12:59 AM)vinejo schreef:  
(30-10-2012 04:58 PM)carl schreef:  Dit lijkt toch wel expres gedaan. Blijkbaar had de gastheer al zijn gekurkte flessen van de laatste maanden bijgehouden om jullie te verrassen Wink

t Ging vooral om iets oudere flessen. Ik moet zeggen dat ik de laatste 2-3 maanden zelf amper kurk gehad heb (geen enkel eigenlijk), nochtans makkelijk 100 flessen opengetrokken - heb toch de indruk dat het echt begint te verbeteren, allesbehalve de 4-5% waarvan men vroeger sprak.

Amai, da's meer dan één fles per dag Wink en 't begint nog te verbeteren....applaus

Buvez du vin et vivez joyeux !
31-10-2012, 09:44 PM
Bericht: #44
RE: Waltzing Tannine
(31-10-2012 09:01 PM)doc schreef:  Amai, da's meer dan één fles per dag Wink en 't begint nog te verbeteren....applaus

Big Grin

(for the record-heb ze niet zelf opgedronken natuurlijk - allez, toch niet allemaal ;-))

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
01-11-2012, 01:01 AM
Bericht: #45
RE: Waltzing Tannine
Hier dezelfde vaststelling, trouwens toevallig vorige week nog besproken met een groep op De Wijnzolder: sinds september (herstart van de cursussen) 162 flessen opgetrokken en geen enkele met kurk! Het lijkt wel alsof kurk iets is dat er af en toe wél en in andere periodes niét is, zoals een wijn zich kan sluiten en later weer kan open komen. Onzinnige stelling, natuurlijk, maar het blijft toch raar...
01-11-2012, 11:15 AM
Bericht: #46
RE: Waltzing Tannine
(01-11-2012 01:01 AM)PvdW schreef:  Hier dezelfde vaststelling, trouwens toevallig vorige week nog besproken met een groep op De Wijnzolder: sinds september (herstart van de cursussen) 162 flessen opgetrokken en geen enkele met kurk! Het lijkt wel alsof kurk iets is dat er af en toe wél en in andere periodes niét is, zoals een wijn zich kan sluiten en later weer kan open komen. Onzinnige stelling, natuurlijk, maar het blijft toch raar...

Wie weet is kurk wel onderhevig aan de wetten van de biodynamica Wink

Nee serieus, is inderdaad veelal met "periodes"... Kan ook zijn dat je -net als ik- in je lessen meestal jongere wijnen opentrekt: dat zou dan weer toch kunnen wijzen op een verbetering vd selectie en de hygiëne...

@Don: is het niet vooral bij oudere wijnen?
(a ja, t is juist, jij drinkt bijna niet anders Wink )

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
01-11-2012, 11:26 AM
Bericht: #47
RE: Waltzing Tannine
Inderdaad, ik schat dat 8 op 10 flessen die ik schenk van 2009 of jonger zijn. Onderschat ook niet het % "andere" sluitingen bij jong te drinken: glas, draaistop, kunststof. In dat opzicht is vooral Diam een zegen: ik merk dat meer en meer (ook kwalitatieve domeinen zoals bv. Rabasse-Charavin uit de Rhône) volledig overschakelen naar dat type kurk. Ze doen maar, ik vind het uitstekend zo!
01-11-2012, 02:41 PM
Bericht: #48
RE: Waltzing Tannine
kurksmaak, en de ontwikkeling ervan, zit dat niet direct in de fles na botteling?

Wine is sunlight , held together by water !
01-11-2012, 03:08 PM
Bericht: #49
RE: Waltzing Tannine
(01-11-2012 02:41 PM)Venne schreef:  kurksmaak, en de ontwikkeling ervan, zit dat niet direct in de fles na botteling?

Jaja, maar t gaat over t feit dat er van recente jaren gewoon minder gekurkte wijnen zijn, niet dat oudere wijnen meer kurk hebben door oudering (hoewel ik denk dat bij ouderen de kurksmaak wel erger kan worden maar da s een andere kwestie)

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
05-11-2012, 03:59 PM
Bericht: #50
RE: Waltzing Tannine
(01-11-2012 03:08 PM)vinejo schreef:  
(01-11-2012 02:41 PM)Venne schreef:  kurksmaak, en de ontwikkeling ervan, zit dat niet direct in de fles na botteling?

Jaja, maar t gaat over t feit dat er van recente jaren gewoon minder gekurkte wijnen zijn, niet dat oudere wijnen meer kurk hebben door oudering (hoewel ik denk dat bij ouderen de kurksmaak wel erger kan worden maar da s een andere kwestie)

Soms kan die kurksmaak ook wel heel licht zijn, terwijl de neus het veel duidelijker heeft heb ik gemerkt......

Vorig weekend aan de hand gehad met Gloria 2004 (Saint-Julien): Neus in het glas: duidelijk kurk ! Ik proef en verwacht dat dit bevestigd wordt in mond, maar dat was niet het geval. De smaak was wel wrang en bitter, dus er was wel degelijk iets mis, maar de smaak van kurk was niet meteen heel duidelijk.

Dus heb ik het glas wat laten staan, en dan nog eens geroken (weer duidelijk kurk) en nog eens geproefd en weer was de kurksmaak veel minder duidelijk dan de kurkgeur.

Maar lekker was de wijn in ieder geval niet, dus toch maar in de pompbak gegoten.
05-06-2013, 11:44 AM
Bericht: #51
RE: Waltzing Tannine
Kleine update van de laatste drie WT degustaties - t komt er maar niet van om mijn TN s te digitaliseren

Bij LL

1/ Royal Tokaij Furmint 2010 : srogeel, rijpe appel, banaan, abrikoos. Korte afdronk bwoaaf 80/100

2/ Domaine Sonoma, Sonoma County 2010 chardonnay: Mineraal, citrus, lemoen, zeer aromatisch, soepel, bittertje, mooie afdronk 87/100
3/ Marimar Estate Don Miguel W-Sonoma Chardonnay: Ziltig, asperges, kool, bijzonder fris en rijk, 90/100
4/ Rapet Le Clos du Village Pernand Vergelesses 1r cru 2009: Perzik, meloen, zelfs licht animale toets in begin, fijn en zacht, fruit, deed wat denken aan Noordelijke Rhone - 90/100

5/ Coastal estates Pinot noir 2009, California Sonoma: zeer puur rood fruit, mineraal, aardbei. Zacht en evenwichtig, framboos in de afdronk. 88
6/Foxen Pinot noir 2010 Santa Maria Gerookt, beetje putje, kers en framboos. Iets zoeter dan vorige, zachter maar ook hedonistischer. Zéér verleidelijke wijn, deed me aan een top spatburgunder denken. 91
7/Forey Clos Vougeot 2009: Zeer zuiver, complex aroma, fraicheur, terroirgevoel, kruidig en heel krokante zuren in de mond, , mooi bittertje, tannine. Schitterend maar wat tijd nodig om de tannines te laten versmelten; 93

8/ St Francis Cabernet Sauvignon Sonoma 2008: Zoethout, rozijntjes, zwart fruit, koffie, zeer zacht, mooi evenwicht. Fluwelig in de mond, 90/100
9/ Groth Napa Valleu Oakville Cabernet Sauvignon 2008: Cassis, leder, zwart fruit, grafiet, eucalyptus; Zachte structuur maar iets meer zuren dan vorige. 90
10/ Chateau Belgrave 2009 (niet zeker hiervan, moet even checken) Iets discretere neus, bosbes, grafiet, zeer zacht, rijpe tannines. de derde in de rij die 90 kreeg... Rolleyes

11/ Patricius Katinka Tokaij furmint 2008 no notes , enkel citrus -hars
12/ Sarga Borhaz Tokaij 4 PT 1999 - Rozijntjes.

Duidelijk een zeer mooi doordachte degustatie, met Hongarije om mee te starten en te eindigen, daartussen zeer knappe Amerikaanse wijnen van de drie belangrijke cépages chardonnay, CS en pinot noir telkens vergeleken met een Franse klassieker.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Bij Brunello

1/Le Fond des Loups 2011, VDP des Jardins de Wallonie : appel, bloemetjes, citrus, peer, zeer correct en evenwichtig maar licht. iemand had achteraan in de afdronk iets metalig, maar volgens Gerten waren dat zijn vullingen die hij proefde Big Grin

2/ Ehrhart St Remy Riesling VV 2011 - gember, anijs, floraal, minerale toets. Abrikoos, wat zoetige afdronk. Niet slecht maar gewoontjes.

3 Allram Kamptal Gruner veltliner: raar aroma, putje, gerookt, asperges, garage... Confused foute fles..?

4/Barolo 2002 Giacosa Leone & Figli leder, rubber, zwart fruit, kruidig, mooie zuren, heel evenwichtig , zacht. Tot onze verrassing een Barolo van de... Carrefour! 91

5/ Beyerskloof Pinotage reserve 2009: gestoofd fruit, ceder, gerookte toets en.. jawel... inotiol. Een,... weer jawel..., een mooie pinotage!

6/ Piancornello 2001 Brunello: Chocolade, fondant, grafiet, braam. knap in balans, zuur-fruit is perfect, topwijn!

7/Haraszthy 2008 Zeer uitgesproken rijp fruit, gedroogd zelfs, cocos, aardbeienconfituur, zwoel, cola, lange afdronk (hazelnoot, boter). Zeer geconcentreerd, lekker maar wat vermoeiend.

8/ Orto Vins Pallel Montsant 2008: Vanille, caramel, zwart fruit, zeer sappig; Mooi, zeer rijp en op randje van zoet, rozijntjes, te jong waarschijnlijk maar de prijs lijkt niet echt gerechtvaardigd voor mij (52 euro!)

9/ Chateau Caplane Contigue a Yquem 1955 - niet kapot maar niet zuiver (wat nat karton, in de mond geen 100% evenwicht

10/ Genoelselderen zwarte Parel mooie afsluiter, lange afdronk

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Bij mij - niks genoteerd, zelfs hier en daar een wijn vergeten vrees ik (ik spuw niet thuis ;-) )

Zeer mooie muscat van Agapé
Domaine Vico Corsica wit, vermentino, viel goed mee, prijs kwaliteit (colruyt)
Drie rosés, Druet Bourgueil zeer mooi en verrassend, de Corsicaanse van Alzipuratu had veel agrume, leek wel (mooie!!!) witte wijn, de Palette van Bonnaud 2006 als steeds, toprosé (maar de Druet werd als favoriet gekozen)
Alizpratu fiumessecu Calvi 2010: gerookt en Bourgogneachtig, door elke proever achteraf bijbesteld bij Colruyt
Leccia Patrimonio zat gesloten, veel structuur, toekomst, nog niet verleidelijk
Volnay van Bouley tegen pinot noir van Agapé. De elzas was mooi maar de Volnay was zorgde voor opwinding en hiervoordoenwehet!- opmerkingen (zoals steeds, blind geschonken)
Camensac 1990 tegen La closerie de Camensac 1990. Twee mooi versmolten wijnen, verrassend genoeg was de tweede wijn anders maar minstens even lekker dan de eerste watte -
We sloten af met Black Hole en ander moois van Mikkeler...

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
05-06-2013, 10:19 PM
Bericht: #52
RE: Waltzing Tannine
(05-06-2013 11:44 AM)vinejo schreef:  Kleine update van de laatste drie WT degustaties - t komt er maar niet van om mijn TN s te digitaliseren

Bij LL

1/ Royal Tokaij Furmint 2010 : srogeel, rijpe appel, banaan, abrikoos. Korte afdronk bwoaaf 80/100

2/ Domaine Sonoma, Sonoma County 2010 chardonnay: Mineraal, citrus, lemoen, zeer aromatisch, soepel, bittertje, mooie afdronk 87/100
3/ Marimar Estate Don Miguel W-Sonoma Chardonnay: Ziltig, asperges, kool, bijzonder fris en rijk, 90/100
4/ Rapet Le Clos du Village Pernand Vergelesses 1r cru 2009: Perzik, meloen, zelfs licht animale toets in begin, fijn en zacht, fruit, deed wat denken aan Noordelijke Rhone - 90/100

5/ Coastal estates Pinot noir 2009, California Sonoma: zeer puur rood fruit, mineraal, aardbei. Zacht en evenwichtig, framboos in de afdronk. 88
6/Foxen Pinot noir 2010 Santa Maria Gerookt, beetje putje, kers en framboos. Iets zoeter dan vorige, zachter maar ook hedonistischer. Zéér verleidelijke wijn, deed me aan een top spatburgunder denken. 91
7/Forey Clos Vougeot 2009: Zeer zuiver, complex aroma, fraicheur, terroirgevoel, kruidig en heel krokante zuren in de mond, , mooi bittertje, tannine. Schitterend maar wat tijd nodig om de tannines te laten versmelten; 93

8/ St Francis Cabernet Sauvignon Sonoma 2008: Zoethout, rozijntjes, zwart fruit, koffie, zeer zacht, mooi evenwicht. Fluwelig in de mond, 90/100
9/ Groth Napa Valleu Oakville Cabernet Sauvignon 2008: Cassis, leder, zwart fruit, grafiet, eucalyptus; Zachte structuur maar iets meer zuren dan vorige. 90
10/ Chateau Belgrave 2009 (niet zeker hiervan, moet even checken) Iets discretere neus, bosbes, grafiet, zeer zacht, rijpe tannines. de derde in de rij die 90 kreeg... Rolleyes

11/ Patricius Katinka Tokaij furmint 2008 no notes , enkel citrus -hars
12/ Sarga Borhaz Tokaij 4 PT 1999 - Rozijntjes.

Duidelijk een zeer mooi doordachte degustatie, met Hongarije om mee te starten en te eindigen, daartussen zeer knappe Amerikaanse wijnen van de drie belangrijke cépages chardonnay, CS en pinot noir telkens vergeleken met een Franse klassieker.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Bij Brunello

1/Le Fond des Loups 2011, VDP des Jardins de Wallonie : appel, bloemetjes, citrus, peer, zeer correct en evenwichtig maar licht. iemand had achteraan in de afdronk iets metalig, maar volgens Gerten waren dat zijn vullingen die hij proefde Big Grin

2/ Ehrhart St Remy Riesling VV 2011 - gember, anijs, floraal, minerale toets. Abrikoos, wat zoetige afdronk. Niet slecht maar gewoontjes.

3 Allram Kamptal Gruner veltliner: raar aroma, putje, gerookt, asperges, garage... Confused foute fles..?

4/Barolo 2002 Giacosa Leone & Figli leder, rubber, zwart fruit, kruidig, mooie zuren, heel evenwichtig , zacht. Tot onze verrassing een Barolo van de... Carrefour! 91

5/ Beyerskloof Pinotage reserve 2009: gestoofd fruit, ceder, gerookte toets en.. jawel... inotiol. Een,... weer jawel..., een mooie pinotage!

6/ Piancornello 2001 Brunello: Chocolade, fondant, grafiet, braam. knap in balans, zuur-fruit is perfect, topwijn!

7/Haraszthy 2008 Zeer uitgesproken rijp fruit, gedroogd zelfs, cocos, aardbeienconfituur, zwoel, cola, lange afdronk (hazelnoot, boter). Zeer geconcentreerd, lekker maar wat vermoeiend.

8/ Orto Vins Pallel Montsant 2008: Vanille, caramel, zwart fruit, zeer sappig; Mooi, zeer rijp en op randje van zoet, rozijntjes, te jong waarschijnlijk maar de prijs lijkt niet echt gerechtvaardigd voor mij (52 euro!)

9/ Chateau Caplane Contigue a Yquem 1955 - niet kapot maar niet zuiver (wat nat karton, in de mond geen 100% evenwicht

10/ Genoelselderen zwarte Parel mooie afsluiter, lange afdronk

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Bij mij - niks genoteerd, zelfs hier en daar een wijn vergeten vrees ik (ik spuw niet thuis ;-) )

Zeer mooie muscat van Agapé
Domaine Vico Corsica wit, vermentino, viel goed mee, prijs kwaliteit (colruyt)
Drie rosés, Druet Bourgueil zeer mooi en verrassend, de Corsicaanse van Alzipuratu had veel agrume, leek wel (mooie!!!) witte wijn, de Palette van Bonnaud 2006 als steeds, toprosé (maar de Druet werd als favoriet gekozen)
Alizpratu fiumessecu Calvi 2010: gerookt en Bourgogneachtig, door elke proever achteraf bijbesteld bij Colruyt
Leccia Patrimonio zat gesloten, veel structuur, toekomst, nog niet verleidelijk
Volnay van Bouley tegen pinot noir van Agapé. De elzas was mooi maar de Volnay was zorgde voor opwinding en hiervoordoenwehet!- opmerkingen (zoals steeds, blind geschonken)
Camensac 1990 tegen La closerie de Camensac 1990. Twee mooi versmolten wijnen, verrassend genoeg was de tweede wijn anders maar minstens even lekker dan de eerste watte -
We sloten af met Black Hole en ander moois van Mikkeler...

Mooie herinneringen ...
05-06-2013, 11:40 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 05-06-2013 om 11:41 PM door doc.)
Bericht: #53
RE: Waltzing Tannine
(05-06-2013 10:19 PM)Gerten schreef:  
(05-06-2013 11:44 AM)vinejo schreef:  Kleine update van de laatste drie WT degustaties - t komt er maar niet van om mijn TN s te digitaliseren

Bij LL

1/ Royal Tokaij Furmint 2010 : srogeel, rijpe appel, banaan, abrikoos. Korte afdronk bwoaaf 80/100

2/ Domaine Sonoma, Sonoma County 2010 chardonnay: Mineraal, citrus, lemoen, zeer aromatisch, soepel, bittertje, mooie afdronk 87/100
3/ Marimar Estate Don Miguel W-Sonoma Chardonnay: Ziltig, asperges, kool, bijzonder fris en rijk, 90/100
4/ Rapet Le Clos du Village Pernand Vergelesses 1r cru 2009: Perzik, meloen, zelfs licht animale toets in begin, fijn en zacht, fruit, deed wat denken aan Noordelijke Rhone - 90/100

5/ Coastal estates Pinot noir 2009, California Sonoma: zeer puur rood fruit, mineraal, aardbei. Zacht en evenwichtig, framboos in de afdronk. 88
6/Foxen Pinot noir 2010 Santa Maria Gerookt, beetje putje, kers en framboos. Iets zoeter dan vorige, zachter maar ook hedonistischer. Zéér verleidelijke wijn, deed me aan een top spatburgunder denken. 91
7/Forey Clos Vougeot 2009: Zeer zuiver, complex aroma, fraicheur, terroirgevoel, kruidig en heel krokante zuren in de mond, , mooi bittertje, tannine. Schitterend maar wat tijd nodig om de tannines te laten versmelten; 93

8/ St Francis Cabernet Sauvignon Sonoma 2008: Zoethout, rozijntjes, zwart fruit, koffie, zeer zacht, mooi evenwicht. Fluwelig in de mond, 90/100
9/ Groth Napa Valleu Oakville Cabernet Sauvignon 2008: Cassis, leder, zwart fruit, grafiet, eucalyptus; Zachte structuur maar iets meer zuren dan vorige. 90
10/ Chateau Belgrave 2009 (niet zeker hiervan, moet even checken) Iets discretere neus, bosbes, grafiet, zeer zacht, rijpe tannines. de derde in de rij die 90 kreeg... Rolleyes

11/ Patricius Katinka Tokaij furmint 2008 no notes , enkel citrus -hars
12/ Sarga Borhaz Tokaij 4 PT 1999 - Rozijntjes.

Duidelijk een zeer mooi doordachte degustatie, met Hongarije om mee te starten en te eindigen, daartussen zeer knappe Amerikaanse wijnen van de drie belangrijke cépages chardonnay, CS en pinot noir telkens vergeleken met een Franse klassieker.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Bij Brunello

1/Le Fond des Loups 2011, VDP des Jardins de Wallonie : appel, bloemetjes, citrus, peer, zeer correct en evenwichtig maar licht. iemand had achteraan in de afdronk iets metalig, maar volgens Gerten waren dat zijn vullingen die hij proefde Big Grin

2/ Ehrhart St Remy Riesling VV 2011 - gember, anijs, floraal, minerale toets. Abrikoos, wat zoetige afdronk. Niet slecht maar gewoontjes.

3 Allram Kamptal Gruner veltliner: raar aroma, putje, gerookt, asperges, garage... Confused foute fles..?

4/Barolo 2002 Giacosa Leone & Figli leder, rubber, zwart fruit, kruidig, mooie zuren, heel evenwichtig , zacht. Tot onze verrassing een Barolo van de... Carrefour! 91

5/ Beyerskloof Pinotage reserve 2009: gestoofd fruit, ceder, gerookte toets en.. jawel... inotiol. Een,... weer jawel..., een mooie pinotage!

6/ Piancornello 2001 Brunello: Chocolade, fondant, grafiet, braam. knap in balans, zuur-fruit is perfect, topwijn!

7/Haraszthy 2008 Zeer uitgesproken rijp fruit, gedroogd zelfs, cocos, aardbeienconfituur, zwoel, cola, lange afdronk (hazelnoot, boter). Zeer geconcentreerd, lekker maar wat vermoeiend.

8/ Orto Vins Pallel Montsant 2008: Vanille, caramel, zwart fruit, zeer sappig; Mooi, zeer rijp en op randje van zoet, rozijntjes, te jong waarschijnlijk maar de prijs lijkt niet echt gerechtvaardigd voor mij (52 euro!)

9/ Chateau Caplane Contigue a Yquem 1955 - niet kapot maar niet zuiver (wat nat karton, in de mond geen 100% evenwicht

10/ Genoelselderen zwarte Parel mooie afsluiter, lange afdronk

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Bij mij - niks genoteerd, zelfs hier en daar een wijn vergeten vrees ik (ik spuw niet thuis ;-) )

Zeer mooie muscat van Agapé
Domaine Vico Corsica wit, vermentino, viel goed mee, prijs kwaliteit (colruyt)
Drie rosés, Druet Bourgueil zeer mooi en verrassend, de Corsicaanse van Alzipuratu had veel agrume, leek wel (mooie!!!) witte wijn, de Palette van Bonnaud 2006 als steeds, toprosé (maar de Druet werd als favoriet gekozen)
Alizpratu fiumessecu Calvi 2010: gerookt en Bourgogneachtig, door elke proever achteraf bijbesteld bij Colruyt
Leccia Patrimonio zat gesloten, veel structuur, toekomst, nog niet verleidelijk
Volnay van Bouley tegen pinot noir van Agapé. De elzas was mooi maar de Volnay was zorgde voor opwinding en hiervoordoenwehet!- opmerkingen (zoals steeds, blind geschonken)
Camensac 1990 tegen La closerie de Camensac 1990. Twee mooi versmolten wijnen, verrassend genoeg was de tweede wijn anders maar minstens even lekker dan de eerste watte -
We sloten af met Black Hole en ander moois van Mikkeler...

Mooie herinneringen ...

Altijd leuk als je die nadien hebt natuurlijk Smile

Buvez du vin et vivez joyeux !
05-09-2013, 05:29 PM
Bericht: #54
RE: Waltzing Tannine
Kort verslagje van wat we dronken bij Gerten

1/Gratien Meyer rosé Brut cuvee Flamme
Zeer verrasende rosébubbel, rode besjes, mooie pareling, zeer verfrissend, aan een 11 tal euro in Colruyt een aanrader om eens de obligate Cava of Champagne te vervangen

2/trio wijnen

Chasse Spleen Moulis 1975: geopend anderhalf uur op voorhand, te weinig want de wijn werd beter en beter in het glas. Munt, grafiet, zoethout en natte hond, in de mond domineren de zuurtjes eerst maar zoals gezegd, de wijn werd zachter en harmonieuzer in het glas. Zeer mooi! 90
Troplong Mondot St Emilion 1979 geoxideerde neus, rond en vol in de mond, toffee en rijp rood fruit. Over de top maar nog drinkbaar. Punten zoals het jaartal, 79
Chateau Lartigue, St Estephe 1980 Dé verrassing voor mij. Een jaargang die niet echt bewaarwijnen voortbracht maar deze Lartigue, een Chateau dat niet meer bestaat, was werkelijk zeer mooi. Elegant en harmonieus. 89

3 /Nog een trio wijnen

Chateau La Louviere, Pessac 1982 kruidnagel, peper, nog veel zwart fruit, blauwe bes. Zacht in de mond. Redelijk kort. 86
Chateau Belle Rose, Pauillac 1982 Nog een verdwenen Chateau, wat metalig in de neus maar mooi rijp en zacht in de mond. 85
Chateau Feytit Clinet, Pomerol 1982 Ik had al door dat Gerten in het lot oude wijnen (dat we samen aankochten) had gerommeld, dus ik verwachtte ook een wijn uit de jaren 80. De andere proevers echter, zonder enige voorkennis, kunnen nog stééds niet geloven dat deze wijn 31 jaar oud was. Men schatte een rijp jaar, 2000 bijvoorbeeld.
Ik dronk de wijn eerder al en ook toen scoorde hij zeer mooi ( zie topic Feytit)
De wijn had een charmante neus met tabak, groenten, kokos, notenschellen, gerookte toets, boter. Evenwicht in de mond. 92

4/Een duo

Chateau les Grands Chenes, Haut Medoc 2006
Hier noteerde ik alleen 'peper'. Niet herkenbaar als Magrez-wijn alvast. Was oké. 86
Chateau Citran 2006
Eucalyptus, cassis, heel fris, dan enorm kruidig, chocolade. 88

5/nog een duo

Chateau Rauzan Gassies, Margaux 2006
Cabernetgevoel, fris, cassis, grafiet, peper, koffie, eindigt wat droog. Andere league dan vorige twee! Zeer aangename verrassing. 91
Chateau d Issan, Margaux 2006
Hier alleen nog 'zoethout' genoteerd, én... 93 punten!

2006 blijkt toch een meer dan oke jaargang te zijn in Medoc, wel viel op dat de wijnen verrassend alcoholisch eindigden.

We sloten af met een knappe Rivesaltes Ambré Hors d Age Tradició 1982. Zelfs Sauternesliefhebber Franklin vond dit heerlijk.

Merci Gerten voor deze lekkere en interessante proevinghe!

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
05-09-2013, 09:01 PM
Bericht: #55
RE: Waltzing Tannine
Ongelooflijk dat die Chasse de marathon der jaren uitloopt en nog 90 scoort ook. Waw !
Feytit, ...had ik willen bij zijn zu !

Buvez du vin et vivez joyeux !
27-10-2013, 05:14 PM
Bericht: #56
RE: Waltzing Tannine
Gisterenavond WT n° 50 (of zo), Bij Franklin.

1/ Petrucco 2011, Friuli Colli Orientali
Pinot blanc gevoel, floraal, zelfs wat sauvignon blancachtig in begin. Redelijk vol in de mond met appel en een opvallend bittere toets. Goed, maar voor 13 euro is er beter.

2/ Chateau Lamarzelle Figeac St- Emilion 1967
Rijpe neus met gedroogd zwart fruit, peperkoek, caramel. In de afdronk wat cheesy, Brunello sprak van camembert sauvignon. Big Grin
Mooie wijn, verrassing toen we het oogstjaar zagen (ik dacht aan 1988 watte )
89

3/ Chateau Brane-Cantenac, Margaux 1975
Fantastische, complexe neus met champignon en truffel, olijf, boontjes, na enige tijd koffie. Fris en korrelig in de mond, evenwicht, sap, materie en afdronk. Blij dat blind mijn eerdere positieve indruk werd bevestigd
91

4/ Chateau Laroque, Margaux 1982
Bos in de neus. Mond is zacht, marsepein. Later aroma s van kaneel, drop, grafiet. Ceder en braambes in de afdronk. Wat een belachelijk lekkere wijn.
91

5/ Chateau Haut Breton Larigaudière 1982
Intenser kleur dan vorige. In de neus puur frambozen. Wel een licht metalig tintje dat zich doorzet in de mond. Verbeterde wel in het glas maar scoorde toch heel wat lager dan vorige 2
84

6/ Chateau Pouget 1982
Heel fijne neus met grafiet en rood fruit. De mond is zacht en rijp, wel is de tannine nog wat voelbaar. Verbeterde enorm in het glas.
91

7/ Domaine des Peres de l Eglise Ch9 2007
Door Frank in CH9 gekocht, hij vond dit het minst slechte wat men hem had geserveerd in de ccop. Nu viel het wel mee eigenlijk, toch redelijk herkenbaar CH9, veel fruit en kruiden, wel beheerst de alcohol de afdronk.
86

8/ Domaine de la Solitude, Ch9 2007
Peper, vanille, rubber, zwart fruit. Hout houdt het geheel mooi samen, de wijn is nog geknoopt. Deed me wat denken aan Persia van Fondreche. Voor een 20tal euro is dit PQ heel erg top!
91-92

9/ Domaine Clos Mont Olivet, Ch9 2007
Specerijen, blauwe bes, laurier, aardbei. Complexe wijn met heel mooie balans en zeer lange afdronk. Schitterend.
93

10/ Domaine Vieux Télegraphe 2007
Subtiele neus waar de klasse van afdruipt. Fluweelzacht in de mond, enorme lengte, de wijn blijft maar komen. Totaal onder de indruk van deze wijn, ik vond m beter dan de Clos des Papes van hetzelfde jaar.
96


11/Chateau d Arche Sauternes 2001
Herkenbaar 2001: Veel materie maar blijvend elegant. Knáp!
90

En dan nog:

Westvleteren (2001): Pure vloeibare honing.

Marc de Vieux telegraphe 1999
Doet denken aan de Armailhac van mijn geboortejaar (maar onstuimiger).
Heeft nog een jaar of 20 nodig om zachter te worden, maar nu al heel genietbaar, vooralde afdronk was indrukwekkend.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
27-10-2013, 05:57 PM
Bericht: #57
RE: Waltzing Tannine
(27-10-2013 05:14 PM)vinejo schreef:  10/ Domaine Vieux Télegraphe 2007
Hoe was deze? Niet veel te jong gedronken?
27-10-2013, 06:02 PM
Bericht: #58
RE: Waltzing Tannine
(27-10-2013 05:57 PM)Corto schreef:  
(27-10-2013 05:14 PM)vinejo schreef:  10/ Domaine Vieux Télegraphe 2007
Hoe was deze? Niet veel te jong gedronken?

Ondertussen zijn de korte TNs erbij geplaatst, zoals je ziet, ik was zeer onder de indruk. Heeft uiteraard tientallen jaren reserve maar nu al gewoonweg heerlijk...

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
28-10-2013, 10:53 AM
Bericht: #59
RE: Waltzing Tannine
(27-10-2013 06:02 PM)vinejo schreef:  Ondertussen zijn de korte TNs erbij geplaatst, zoals je ziet, ik was zeer onder de indruk. Heeft uiteraard tientallen jaren reserve maar nu al gewoonweg heerlijk...
Blij om te horen. Ik heb 2030-2035 als drinking window voorzien.
30-12-2013, 11:40 AM
Bericht: #60
RE: Waltzing Tannine
WT bij Petrus67- 27-12-2013
Een leuk thema bleek achteraf: amerikaanse wijnbouwers die bewust de Franse stijl najagen.

1 Zaca Mesa Grenache Blanc 2009 20,7€
Agrume, zeer aromatisch, mineraal, natte steen, mooie moelleux, boterspekjes- 90-91

2 Baileyana chardonnay edna valley / firepeak vineyard 2009 17,9€
Eerst chalky, bijna Chablis-achtig, na een tijdje komt hout boven, heel typisch chardonnay in de mond. 88

3 Schramsberg Blanc De Blanc 2009 25€
Iedereen was ZEKER dat dit een champagne was, en een zéér goede. Niet dus, nochtans de beste Chamapgne die ik dit jaar dronk Wink

4 Mandolin Monterry Pinot Noir 11,3€
Bladeren, confituur, gerookt, selder, deed me denken aan de Nieuwzeelandse PN die ik onlangs dronk- lekker maar niet echt boeiend 87

5 Hedges Family Estate Liegeois Dupont Syrah 22,4€
Eerst lactisch in de neus, dan chocolade, tabak, een mooie pepertoets, grafiet. Frambozen in de mond, bosbes, enorm sappig, sommigen vonden hem te nieuwe wereld, ik vond dit een schitterende wijn met fluwelige textuur, zachte tannines en enorme afdronk. 92

6 Hedges Family Estate Red mountain 22,4€
Hier wat meer houttoetsen, cassis, potloodpunt, zoethout, meer Frans aandoend, ook knappe afdronk. Zelfde huis, zelfde superieure kwaliteit. 91

7 Zaca Mesa Z Cuvee 15,6€
Mineraal, cacao, eucalyptus, cassis... Een mooie grenache 88

8 Zaca Mesa Mesa reserve Syrah Z Cuvee 30,4€
Neigt naar Gigondas in de neus, blauwe bes, florale toetsen, in de mond zeer krachtig, iets teveel alcohol, bittertje op t einde. Scoorde eerst88+ maar toen we hem herproefden ontdekten we verborgen klasse.

9 Zaca Mesa Z Three Cuvee 30,4€
Hier GSMblend, pruimen, peper, aardbei, hele mooie neus. In de mond bij aanvang weinig complex, niet erg lang, zwaar. Ook deze wijn plooide zich mooi open later op de avond. Toch, toen we de prijs hoorden was er ontgoocheling. Tijd nodig...

Besluit:
Hedges Family is een zeer mooi huis (met Franse roots)
Amerika verdient meer aandacht, zelfs bij de frank-o-fielen Wink

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)


Ga naar locatie: