Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 2 stemmen - gemiddelde waardering is 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
De viering van Vinogan(S) zijn 39,62ste verjaardag.
04-03-2019, 10:24 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 04-03-2019 om 10:32 PM door Smaakatleet.)
Bericht: #1
De viering van Vinogan(S) zijn 39,62ste verjaardag.
Afgelopen weekend was ik te gast samen met nog enkele wijngekken bij deze alom gekende liefhebber der fijne dingen des leven.

We werden al een tijdje op voorhand warm gemaakt omtrent het gebeuren.

En toch overtrof het nog alle verwachtingen.

Bubbels en wit:

1/ Genoels-Elderen Rosé Parel, 2014 (Riemst, BE)

Roosjes, iets vlezig (lomo bij voorkeur) een mooie mousserende prik.
De algemene indruk hier is zacht, fruitig en speels.
Deze wijn bezit zeker een goede balans ook.

2/ Jacquesson Dizy Terres Rouges 2009 (FR, Champagne)

In eerste instantie oxidatieve toetsen, wat grenadine later.
En dan een mix van thee en geuze.
De meeste weten dat ik niet een grote fan ben van Bubbeltjes.
Hiervan al zeker niet, toch wel even schrikken toen deze fles onthuld werd...

3/ von Winning Ruppertsberger Reiterpfad Riesling Erste Lage 2013 (DE, Pfalz)

Bij de eerste snuif, Riesling!
Gekonfijte citroen, mineraal.
Een sappige start en daarna krijg je een complex steekspel.
Zoet en zuur, gelaagd en de minerale ondertoon blijft de vertoning overzien. Heel knap! 92

En de traktaties waren nog maar begonnen!

4/ Domaine Désiré Petit, Essen'Ciel 2016 (FR, Jura)

Marsepein, die geweldige mix van nootjes met boter.
Opnieuw zeer mineraal, complex fruit.
Een toppertje en als je dan de prijs bekijkt, helemaal geweldig!
Savagnin kan toch zo schoon zijn. 93

5/ Michel Chèvre (Roches-Neuves vinificatie), Clos de l'Ecotard 2015 (FR, Loire)

Eerst wat hout aroma's die kwamen opsteken.
Vanille, banaan en dan veranderde het snel.
Kweepeer en iets grassig in de mond.
Vinnige zuren, wat zeste van sinaas.
Heel verfijnde wijn, de elegantste onder de witte. 92


Rood:

6/ Hans Igler Biiri Reserve Mittelburgenland 2011 (AUS)

Potje verse koffie met cichorei.
Gerookte toetsen, wat cassis en het bittertje dat terugkomt op het einde.
Toch opnieuw een Blaufränkisch die weet te overtuigen.
A point! 89

7/ Ciacci Piccolomini d'Aragona, Brunello Pianrosso 2004 (IT, Montalcino)

Hier zat iets teveel sleet op NR

8/ Isole e Olena, Cepparello 2008 IGT (IT, Chianti classico gebied)

Opnieuw de cichorei, kersen à la Mon Cheri.
Sterke start als in stevig baasje, wat verder leder en nog tabak.
Op het einde trekken de tannines nog wat.
2008 geen makkelijke jaargang blijkbaar. 88

9/ Marchese Antinori, Tignanello 2008 IGT (IT, Chianti classico gebied)

En dan krijg je dit hedonistisch sap!
Nen 2008!
In de neus vergelijkingen met de voorganger.
En nog wat meer, fijner alles zit mooi verweven.
Dit is goed spul hoor!
Zacht in de mond, ellenlang.
En een pak meer fruit ook dan de voorganger. 93

10/ Marchese Antinori, Tignanello 2011 IGT (IT, Chianti classico gebied)

Er was nog een jarige bij, en deze had deze er doodleuk even naast gezet!

Sappigere stijl, frivool en een klein bittertje op het einde.
Rokerig, vijgen en wat mokka, latte macchiato zeg maar.
Opnieuw een wijn van formaat. 92

11/ Chateau Pichon Longueville Baron 1979 (FR, Pauillac)

kurk!

12/ Castello di Ama, L'Apparita 2007 IGT (IT, Chianti classico gebied)

Niet getreurd, want Vinogan maakte het meer dan goed! Smile

Frambozen, rozen en nog wat andere bloesem.
Een brokje chocolade en dan plots wordt je wordt het duidelijk.
Dit is er zo eentje die fenomenaal lang is en compleet.
Op mijn papier staat, amai, finesse, zuren, balans...
Nog meer verduidelijking? 95 Wink

Wat moet een mens hierna nog gaan drinken?

13/ Tua Rita, Giusto di Notri 2007 (IT, Maremma)

Vol, stevige knul.
Vlezig, ijzer en bloed.
Bordeaux met ballen, paprika en wat lekkere stukken fruit.
91-92


14/ Contino, Vina del Olivo 2005 (ES, Rioja Alavesa)

Na al dat Italiaans mooi, waarom eens geen Spaans?

Dit is waarom Rioja wijnen top zijn als je mij het vraagt.
Zacht en elegant een zodanig soepele mond strelende wijn.
Dat je al je aandacht eraan schenkt.
Geen in your face type, neen het tedere en fragiele.
Die op het einde nog een stukje fruit prijsgeeft en dan langzaam wegebde... 92-93


15/ Mas Doix, Doix Costers de Vinyes Velles 2008 (ES, Priorat)

In de neus Grenache toetsen, met name de karamel.
Kon evengoed hout gebruik zijn, dus ik was wat aan het sukkelen om me te oriënteren.
Bij het proeven wel de Doix stijl!
Zijdezacht, passeert vlotjes langs je smaakpapillen.
Een zachte fruitige streling van bosbessen en pruimen.
Gevolgd door wat specerijen zoals kruidnagel en muskaatnoot. 93

16/ Schafer-Frohlich Riesling Felseneck spatlese 2013 (DE, Nahe)

Opnieuw een super Riesling!
Hevig fan van deze stijl, fris zoet-zuur.
Lichtvoetig en speels.
Banaan, vuursteen en acacia honing met wat schijfjes citrus.
Dit is geweldig, drinkt zalig weg en zeer boeiend. Big Grin


Wat een feestje!
Bedankt dat voor de uitnodiging.
En de versterkende maaltijd met het bijkomende dessertje!

Op na je 41.26ste!
Zet de barola maar koud. Smile
05-03-2019, 10:31 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 05-03-2019 om 04:04 PM door Vinogan(s).)
Bericht: #2
RE: De viering van Vinogan(S) zijn 39,62ste verjaardag.
Een vroege 40e verjaardagstasting. Verjaren in de zomer heeft voor de liefhebber een aantal nadelen die vermeden worden door deze nu reeds te houden.

Omwille van een late afzegging door ziekte van 1 van de deelnemers, diende er de avond voordien nog wat gesleuteld te worden aan de proeflijst. Dit is het resultaat:


Bubbels en wit:


1/ Genoels-Elderen Rosé Parel, 2014 (Riemst, BE)


Bubbels verdwijnen redelijk snel uit het glas, rood fruit, kers, gist, fris en evenwichtig 86

P/k is dit geen topper (tja, Belgische wijn...), maar op zich was dit wel een leuke starter. Was een impulsaankoop van de avond voordien en is er in gekomen omwille van de afwezigheid van een deelnemer


2/ Jacquesson Dizy Terres Rouges 2009 (FR, Champagne)


Oxidatief, thee, cassis, geuze. Jakkes, wat is dit. Ja, champagne, maar dit geeft totaal geen drinkplezier. Fles vertoont ook geen fout, dus ik moet besluiten dat dit echt wel de bedoelde stijl is... Ik heb deze horrorfles nog tot maandag (dag 3) gevolgd, en hij bleef gewoon krek hetzelfde. Eigenlijk is dit misdadige p/k... Als ik dit zou moeten scoren vrees ik dat de score lager zal liggen dan de prijs...


3/ von Winning Ruppertsberger Reiterpfad Riesling Erste Lage 2013 (DE, Pfalz)

Wit fruit, steen , citroenconfit, volle stijl, exotisch fruit (ananas), lang, lichte petrol toets maar mooi verwerkt. Inderdaad direct herkenbaar als Riesling, perfect op dronk, zo heb ik ze graag 91


4/ Domaine Désiré Petit, Essen'Ciel 2016 (FR, Jura)

Nootjes, marsepein, licht zoete indruk eerst, stenig daarna en wel zuren, boter, rijp fruit en vettig kantje, complexe wijn en eigenlijk 1e topper van de dag. Geweldige p/k, 92.

Overtrof zwaar mijn verwachtingen.


5/ Michel Chèvre (Roches-Neuves vinificatie), Clos de l'Ecotard 2015 (FR, Loire)

Fijnste droge witte van de dag en achteraf bekeken had deze dus 1st moeten komen. Citroen, fruit, zuren, pompelmoes, heel fijn, komt na een tijdje heel mooi open en zeer elegant 91


Tussenstand: bubbels zwaar onder verwachting gebleven, witte flessen p/k eigenlijk geweldige prestatie geleverd


Rood:


6/ Hans Igler Biiri Reserve Mittelburgenland 2011 (AUT)

100% Blaufrankisch, bramen, kruidig, peper en rokerig, al evolutie, beetje koffie, uitnodigende fles, nipt 90


7/ Ciacci Piccolomini d'Aragona, Brunello Pianrosso 2004 (IT, Montalcino)

Evolutie, versleten, NR - 2e fles die ik er op het laatst nog heb ingestoken ter vervanging en banghead


8/ Isole e Olena, Cepparello 2008 IGT (IT, Chianti classico gebied)

Kersen, heldere stijl, strak, leer, tik groenige tannines 89

Tegenvaller eigenlijk. Is te "simpel" voor het beoogde niveau. Last van de jaargang?


9/ Marchese Antinori, Tignanello 2008 IGT (IT, Chianti classico gebied)

Wel op niveau, ronder dan vorige, zwart fruit, iets "donkerder" qua stijl maar wel elegant, aciditeit en fijne mineraliteit, rijp en laaaaaang 93


10/ Marchese Antinori, Tignanello 2011 IGT (IT, Chianti classico gebied)

De extra fles van de "andere jarige" en leuk om de vergelijking te kunnen maken. Nog iets donkerder van stijl, iets warmer, zacht, kaneel en speculaas, lichte houttoets 92(+?)


11/ Chateau Pichon Longueville Baron 1979 (FR, Pauillac)

Een "erfstuk" dat ik nog in de kelder liggen had. Kon er niet aan weerstaan om dit nu te openen, leek me de perfecte gelegenheid. Jammer genoeg kurk + kapot, NR


12/ Castello di Ama, L'Apparita 2007 IGT (IT, Chianti classico gebied)

Super zacht, vloeibare zijde, framboos en waanzinnige mineraliteit, schitterende zuren. Dit was bedoeld als de topper van de dag en de fles maakte het gelukkig ook waar, boenk erop, laaaaaang 95. De 1e monocepage merlot uit Toscane.


13/ Tua Rita, Giusto di Notri 2007 (IT, Maremma)

Ijzer en bloed, vlees, power en in your face naar goede gewoonte met deze wijn, maar ook wel mooie zuren die het interessant houden, nog springlevend stevig beestje 92

Deze knaap van overwegend cabernet (s) wilde ik er in om het contrast te maken met de merlot van voorgaande fles. En dat was wel zeer groot Tongue


14/ Contino, Vina del Olivo 2005 (ES, Rioja Alavesa)

Complex, versmolten, mineraal, elegant en zachtsappig, opnieuw laaaang 93


15/ Mas Doix, Doix Costers de Vinyes Velles 2008 (ES, Priorat)

Mineraal, diep, zacht en vol, klein zoetje, bosbes, zwart fruit, voldoende fris om toch elegant te blijven 93


16/ Schafer-Frohlich Riesling Felseneck spatlese 2013 (DE, Nahe)

Zoete banaan, mineraal, ongelooflijke interactie tussen de frisheid en het zoete die mekaar de loef proberen afsteken. Heel lichte en frisse stijl, top 92


Bij deze nogmaals dank aan de aanwezigen om hier een geslaagde namiddag van te maken! ...Ook al stond er geen barola koud...
05-03-2019, 10:39 AM
Bericht: #3
RE: De viering van Vinogan(S) zijn 39,62ste verjaardag.
Tof idee die merlot naast de cabernet - was dat een beetje herkenbaar?

Die Castello is blijkbaar zo n beetje de Petrus van Italie ;-)

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
05-03-2019, 10:45 AM
Bericht: #4
RE: De viering van Vinogan(S) zijn 39,62ste verjaardag.
(05-03-2019 10:39 AM)vinejo schreef:  Tof idee die merlot naast de cabernet - was dat een beetje herkenbaar?

Die Castello is blijkbaar zo n beetje de Petrus van Italie ;-)

Ik vond van wel, maar voor mij was het natuurlijk niet blind Wink

Nu, "smaakatleet" Smile zat bij de cabernet wel direct in de goede richting. Voor de Apparita is er bij mijn weten toch hard gezocht naar de druif. Maar bij dergelijke "complete" wijnen wordt het soms wel moeilijk om er een druivenprofiel uit te halen.

"Pétrus van Italië", tja, dat is gewoon marketingpraat hè - ik zou het trouwens niet weten want nog geen Pétrus geproefd Wink Maar de Italiaan is wel échte mono merlot Smile
05-03-2019, 10:53 AM
Bericht: #5
RE: De viering van Vinogan(S) zijn 39,62ste verjaardag.
(05-03-2019 10:39 AM)vinejo schreef:  Tof idee die merlot naast de cabernet - was dat een beetje herkenbaar?

Die Castello is blijkbaar zo n beetje de Petrus van Italie ;-)

De Merlot geen makkelijke!
Zo goed gemaakt, weinig Merlot van deze kwaliteit in het glas al gehad. cheers

Zo zacht en compleet.
Waar Merlot me vaak wat teleurstellend kan overkomen.
Was deze een zaligheid.

De cabernet was idd makkelijker herkenbaar. Smile
05-03-2019, 10:56 AM
Bericht: #6
RE: De viering van Vinogan(S) zijn 39,62ste verjaardag.
Mooie en diverse proeverij! cheers

Was nieuwsgierig naar die champagne van Jacquesson en waarom die zo slecht was. Is blijkbaar een rosé champagne. In de commentaren die ik vind lees ik sommige mensen die zeggen dat dit net "rode" champagne is. Vandaar de cassis die jullie hadden.
Lijkt mij een zeer a-typische champagne te zijn, in ieder geval. Sowieso zou ik geen 2009 nemen als je een millésimé wil kopen. 2008 was een veel beter jaar, of 2010. In witte wel te verstaan.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
05-03-2019, 11:06 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 05-03-2019 om 11:10 AM door Vinogan(s).)
Bericht: #7
RE: De viering van Vinogan(S) zijn 39,62ste verjaardag.
(05-03-2019 10:56 AM)Olivier schreef:  Mooie en diverse proeverij! cheers

Was nieuwsgierig naar die champagne van Jacquesson en waarom die zo slecht was. Is blijkbaar een rosé champagne. In de commentaren die ik vind lees ik sommige mensen die zeggen dat dit net "rode" champagne is. Vandaar de cassis die jullie hadden.
Lijkt mij een zeer a-typische champagne te zijn, in ieder geval. Sowieso zou ik geen 2009 nemen als je een millésimé wil kopen. 2008 was een veel beter jaar, of 2010. In witte wel te verstaan.

Cassis, daar kan ik mee leven. Dat het drinkplezier echt 0,0 was, daar kan ik met mijn hoofd niet bij. Is wel non-dosé, en blijkbaar kunnen de extra bruts van jacquesson zich soms wel eens "keren", heb ik me laten vertellen. En de jaargang, tja, je neemt wat er voorradig is bij die "cult" fleskes hè. Bovendien scoort de 09 op CT pakken beter dan de 08 (je roeit met de riemen die je hebt natuurlijk ;-) ), en ik ben niet zeker of ze deze in 10 gemaakt hebben... de 2011 is recent op de markt gekomen, maar dat vond ik wat snel...
05-03-2019, 11:48 AM
Bericht: #8
RE: De viering van Vinogan(S) zijn 39,62ste verjaardag.
(05-03-2019 10:31 AM)Vinogan(s) schreef:  12/ Castello di Ama, L'Apparita 2007 IGT (IT, Chianti classico gebied)

Super zacht, vloeibare zijde, framboos en waanzinnige mineraliteit, schitterende zuren. Dit was bedoeld als de topper van de dag en de fles maakte het gelukkig ook waar, boenk erop, laaaaaang 95. De 1e monocepage merlot uit Toscane.
Knappe line-up! Bovenstaande Apparita wordt blijkbaar door de meerderheid (of iedereen?) als topper van de avond gesmaakt. Was ook je bedoeling, dus waarom niet op het einde?
Happy B-day almost...wijn

Vineuze groeten, Bert (Genetisch gelinkt aan wijnimport HOPEwines Duffel)
05-03-2019, 12:07 PM
Bericht: #9
RE: De viering van Vinogan(S) zijn 39,62ste verjaardag.
(05-03-2019 11:48 AM)TheWineVet schreef:  waarom niet op het einde?
Happy B-day almost...wijn

Merci!

Waarom niet op het einde? Simpel:

- Om elk risico op "verzadiging" bij de proevers uit te sluiten

- De rioja had nog gegaan, maar de cabernet en de priorat zijn toch wel wijnen met wat meer power, en ik wilde het niet riskeren om die merlot daarna te laten passeren


Ga naar locatie: