wijnliefhebbers
Tips voor in de Loire - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Interessante Topic (/forum-41.html)
+--- Forum: Wijnreizen (/forum-79.html)
+--- Discussie: Tips voor in de Loire (/thread-471.html)


Tips voor in de Loire - Jean - 05-08-2010 06:16 PM

Hey,

Ik ga in september eens naar de Loire, kwestie van eens een andere wijnstreek te bezoeken. Heeft iemand tips voor een eventueel bezoek aan een wijnboer? We verblijven in Blois, en zijn van zin om vrij veel de wagen te gebruiken.

Zijn er in de streek van Vouvray veel wijnboeren die een bezoekje waard zijn?

Alvast bedankt voor de tips.

Groeten,

Jean


RE: Tips voor in de Loire - Kris - 05-08-2010 08:17 PM

Ben er zelf nog nooit geweest maar wel al verschillende lekkere wijnen (sec, demi,...) gedronken van Domaine des Aubuisières in Vouvray.

http://www.vouvrayfouquet.com/


grtn


RE: Tips voor in de Loire - Olaf - 05-08-2010 09:20 PM

De top is: http://www.huet-echansonne.com/Accueil/index.html


RE: Tips voor in de Loire - don quichotte - 05-08-2010 09:25 PM

Een wijn die ik altijd probeer mee te brengen als ik in de Loire streek kom is Château Du Hureau.
Dit domein is gelegen in Saumur-Champigny te Dampierre-sur-Loire. De rode wijnen zijn heel aromatisch, rijk aan bestanddelen en evenwichtig met een bewaarpotentieel van enkele jaren. De witte wijn (Saumur Blanc Sec) is een wijn met een heel persoonlijk karakter die ik heel sterk kan appreciëren maar deze moet jong gedronken worden .
Twee decennia geleden hadden ze maar een of twee soorten rode wijn. Ondertussen hebben ze nu al vier soorten of cuvées plus een brut rose sinds 2007.
Naar de witte is er soms veel vraag en maar een beperkte hoeveelheid aanwezig.
Meer gegevens vind je op de website http://www.domaine-hureau.fr/default.cfm
Probeer een telefoontje te geven voor je er binnen valt.


RE: Tips voor in de Loire - vinejo - 05-08-2010 10:02 PM

Als je dan toch de auto gaat gebruiken, op een uur van Vouvray heb je ook Joguet. Niet te missen volgens mij...


RE: Tips voor in de Loire - Roeland V - 05-08-2010 11:07 PM

En een bezoek aan de belg Eddy Oosterlinck van één van de beste Coteaux-du-Layon domeinen (hemelslekkere zoete Loire) mag ook niet ontbreken: Domaine de Juchepie. (in Faye D'Anjou).


RE: Tips voor in de Loire - barre - 18-08-2010 09:23 PM

Iemand iets van Corbillières Touraine Besteld bij Dirk grandry?  


RE: Tips voor in de Loire - Johan_Vdd - 19-08-2010 03:04 PM

Ik ben een fan van:

Domaine du Petit Bondieu (Bourgeuil) http://www.thomaspichet.com/domaine.html
Domaine Nicolas Paget (Touraine-Azay-le-Rideau en Chinon)
Beiden liggen op een boogscheut van elkaar en zijn vaste vermeldingen in de GH.

In het centrum van het gehucht(je) La Chapelle-aux-Naux kan je heel schappelijk goed eten (bereidingen met eend, zoetwatervis zoals snoekbaars). Dit ligt aan de overkant van de Loire bij Langeais, ook op een boogscheut van de vermelde domeinen. Het heet La Gabarre denk ik.
En van:

Domaine de Chezelles (Alain Marcadet)
Domaine Jacky Marteau (Touraine Sauvignon Blanc is erg goed).

Als ik me niet vergis ligt dit dichter bij Blois, tussen Tours en Vierzon. Je vindt dit zeker via Google terug.


RE: Tips voor in de Loire - carl - 19-08-2010 09:41 PM

(05-08-2010 11:07 PM)Roeland V schreef:  En een bezoek aan de belg Eddy Oosterlinck van één van de beste Coteaux-du-Layon domeinen (hemelslekkere zoete Loire) mag ook niet ontbreken: Domaine de Juchepie. (in Faye D'Anjou).

Heeft er misschien iemand een idee waar de wijnen van dit domein te koop zijn in regio Brabant - Antwerpen - Limburg?


RE: Tips voor in de Loire - Jean - 19-08-2010 11:34 PM

Ok, thanks guys. Binnen twee weken ga ik er naartoe... Ik kijk er naar uit!


RE: Tips voor in de Loire - Mt - 20-08-2010 12:25 PM

(18-08-2010 09:23 PM)barre schreef:  Iemand iets van Corbillières Touraine Besteld bij Dirk grandry?  

Neen, maar heb wel zin want ik blijf fan van hun Touraine blanc. Knaller van een wijn! Maar nog niets van de andere in hun gamma geprobeerd. Jij wel?


RE: Tips voor in de Loire - barre - 21-08-2010 01:53 AM

Den touraine 2008. Super. Van de 2009 dus ook kistje besteld, en ook de barbou. En nu ook nog de cuvee de silex Aubuisières


RE: Tips voor in de Loire - carl - 24-08-2010 04:46 PM

Ik ga vandaag mosselen eten en daar hoort natuurlijk een Touraine SB 2009 van Domaine Corbillières bij ... Ik kijk er al naar uit Slurp

Ik heb een tijdje terug eens een Fabel Barbou 2006 gedronken maar die beviel me minder. Het frisse en licht gerookte wat ik zo leuk vind aan de gewone cuvee ontbrak daar volledig Sad


RE: Tips voor in de Loire - vinejo - 24-08-2010 04:58 PM

Bij mosselen heb ik liefst van al eentje van Domaine Jupiler! Wink


RE: Tips voor in de Loire - Jean - 24-08-2010 07:59 PM

(24-08-2010 04:58 PM)vinejo schreef:  Bij mosselen heb ik liefst van al eentje van Domaine Jupiler! Wink
Same here...cheers

Mijn handen zijn dan trouwens toch te vettig om een deftig glas wijn te drinken...


RE: Tips voor in de Loire - Kris - 24-08-2010 08:43 PM

Ik volg! En het enige waar in ne cola mee drink is een fritje tartaar van het kot met ne cervela...Le premier snack !


RE: Tips voor in de Loire - Venne - 25-08-2010 12:22 AM

Liefst toch wat wijn IN de mosselen zonne ... :-)
Aja, die fles is al leeg , ik heb ze in de mosselen gedaan ...angel


RE: Tips voor in de Loire - Jean - 04-09-2010 02:49 PM

Morgen vertrekken!!!! eindelijk!!! applaus


RE: Tips voor in de Loire - doc - 06-09-2010 10:30 PM

Niet ver van Chinon , heb je Domaine Bernard Baudry, de Croix Boissée weet hij elk jaar goed te vinifiëren( 100% cabernet franc) en kan lang bewaren. Ik koop hem al enkele jaren ook in het wit (Chenin Blanc). Niet missen met de andere Baudry er niet ver van. Je vindt het domein in Cravants les Coteaux. Als je dan toch in Chinon geraakt :domein Couly Dutheil, Clos de l' Echo (koop 2005 als je ze nog vindt), en tevens domein Philip Alliet cuvée Coteau de Noiré (charmante bewaarkracht, evolueert in goeie jaren naar zeer suave finesse).
Vergeet ook niet langs te gaan bij Domaine de la Chevalerie in Bourgeuil (op 25 km van Chinon)" cuvée Busardières "is daar z'n haut de gamme, de cave waar je de wijnen degusteert is sinds enkele eeuwen eigendom van de familie en is beslist een bezoek waart. De dochter maakt tegenwoordig meer en meer de wijnen. De Busardières 2005 zal beslist al uitverkocht zijn. Destijds werd hij in de RVF de lucht in geschreven en terecht, er liggen er een paar te slapen in mijn kelder. Ook de appelatie Saumur-Champigny is te bezoeken (30 km) Chateau de Villeneuve is hier de vaandeldrager volgens mij (de cuvée le Grand Clos). Alle bovenvermelde wijnen zijn zeer goed qua prijs kwaliteit. De rode Cabernets van de Loire worden vooral geäpprecieerd door hun fraîcheur en rood fruit. Toch moet je opletten met de mindere jaren (2007). Goeie reis.


RE: Tips voor in de Loire - Venne - 08-09-2010 04:58 PM

Jomma jomma, de baudry zijn 2007 zijn toch supper zonne!
Doktoor , heb jij al eens een oude baudry kunnen proeven?


RE: Tips voor in de Loire - doc - 08-09-2010 07:56 PM

In millésime 2007 gaat m'n voorkeur naar de Clos Guillot. Croix Boissée vond ik in dat jaar iets minder... De 2005 laat ik voorlopig onaangeroerd...is trouwens épuisé. Als iemand oudere Baudry's gedronken heeft (10 jr ?) , graag reactie.... Wel heb ik oudere Coteau Noiré van Alliet gedronken (1997) en die was super , ook al was het een magerder jaar... Ge hebt gelijk dat ge Baudry verdedigt, i'm sorry...


RE: Tips voor in de Loire - Venne - 08-09-2010 10:04 PM

no sorries :-)
Van 2005 heb ik enkel nog Grécaux :-(
Heb eens wat ouder 96 gedronken en ik moet zeggen dat was toch effe wennen maar o zoo lekker


RE: Tips voor in de Loire - doc - 08-09-2010 10:56 PM

De 2005 is top, heb de Clos Guillot en de Croix Boissée en kan bijna niet wachten, maar tijd is een goede investering. Zoiezo is 2005 in Loire een topjaar voor rood, maar dat wist je zeker al...


RE: Tips voor in de Loire - Venne - 08-09-2010 11:30 PM

Dank voor uw vetrouwen dokter, zo moesten alle dokters zijn bij Bloedtesten en Cholestrol uitslagen :-)


RE: Tips voor in de Loire - Jean - 11-09-2010 04:58 PM

Voilà, ik ben net terug uit Frankrijk.

Over de Loire kan ik vrij kort zijn: buiten de kastelen valt er niet echt veel te zien. De streek is niet bijzonder mooi, in vergelijking toch met andere streken.

Wat de wijn betreft: we hebben lang zitten zoeken naar een wijnboer die ons kon ontvangen. Na lang zoeken vonden we in Vouvray een etablissement dat open was. Ik ben de naam vergeten. Als ik een fles open doe zal ik hem hier posten. Binnen gaan dan maar. De eigenaar was bijzonder vriendelijk. Als eerste mochten we proeven van de schuimwijn (blijkbaar mogen ze de term "crémant" niet gebruiken in Vouvray). Er zat echter geen bruis meer in, waardoor het vocht niet veel smaak vertoonde. Geen schuimwijn kopen dus.

Dan de witte geproefd: eerst een sec 2009, dan een 2008, en nadien een demi-sec 2008 (dacht ik). Mooie wijnen, en ook hier is 2009 een topjaar, hetgeen zich echter (nog?) niet vertaald in een hogere prijsklasse. Een Vouvray dient in ieder geval enkele jaren te rijpen, alvorens hij echt op dronk komt... Hij kan gedurende minimum vijf jaar bewaard worden (de demi-sec nog langer). Enfin, de prijslijst van de man was vrij klein, dus we kochten dan maar zijn Vouvray sec 2008. We zien wel wat het geeft.

Nadien naar een andere wijnboer gezocht, die we vonden in een dorp een kleine tien km van Vouvray (Vernou sur Brenne): domeine Sylvayn Gaudron. Daar ontvangen door de zoon van de eigenaar, die zeer vriendelijk was. Het is altijd aangenaam om door een kleine wijnfamilie ontvangen te worden. We proefden een schuimwijn (nieuwe fles geopend): aangenaam aperitiefwijntje zonder meer. Daarna sec en demi-sec 2009, 2008 en 2007: mooie evolutie in de wijn. Resultaat: enkele kartons meegenomen.

Ondertussen ook nog in Touraine gaan zoeken. En na lang zoeken een domein gevonden, waar we ontvangen werden in de garage... De wijn die we proefden, een sec 2008, was eigenlijk niet te drinken. Beetje wrange spaak en bijna geen afdronk. Voor mij het proto-type van een koppijnwijn. Maar goed, blijkbaar zijn de wijnen uit de Touraine zelf niet zo hoog aangeprezen dan de appellations Vouvray en co.

Over het algemeen staan deze wijnen bij mij niet zo hoog aangeschreven, ook al proefden we eerder de wijnen uit het goedkopere segment. Ik maak meestal de vergelijking met de Elzas, waar ik ieder jaar naartoe ga. En voor weinig geld heb je daar meestal een pretentieloos wijntje dat toch smaakvol is. In de Loire ben ik dat niet echt tegengekomen.

Qua ontvangst op de domeinen kunnen ze ook nog veel leren van de Elzas. Toegegeven, september is altijd een drukke periode voor de wijnboer, maar de oogst was nog niet begonnen. De Loire is toeristisch ook niet zo uitgebouwd als de Elzas of de Champagne. Zo hadden wij veel moeite de wijnroute te vinden en te volgen, en als we dan eens naambordjes van bepaalde producenten zagen, was er ofwel niks, ofwel stonden we voor een gesloten deur. De kans dat ik nog eens naar de Loire ga voor de wijn is dan ook nihil, maar goed, er zijn nog massa's streken te ontdekken.


RE: Tips voor in de Loire - doc - 11-09-2010 06:01 PM

Dit verbaast mij.... De tips kwamen wat laat ,daar ik nieuw ben op de blog. Heb zelf de streek 2x gedaan en de ervaring was heel anders. Ik verwijs naar m'n vorige reactie. De routes des vignobles zijn nochtans goed aangeduid. Volgende keer beter.... Ook wat ontvangst geen klagen, en wat betreft de wijnen ook niet.


RE: Tips voor in de Loire - BrunoB - 27-09-2010 03:08 PM

Kan iemand wat tips geven voor goede PQ wijnen in de Loire? Vanaf donderdag een tripje met bezoeken aan een paar mooie domeinen, maar ik verwacht daar vooral te proeven en minder om daar voorraad in te slaan wegens (wellicht) nogal duur (Filatreau, Mellot, Dagueneau). We doen Sancerre, Chinon en Saumur-Champigny aan.


RE: Tips voor in de Loire - Venne - 27-09-2010 11:46 PM

Mellot valt toch nog mee in prijs? en is trouwens goed !
en zoals hierboven beschreven Baudry in Chinon en Cotat in Sancerre


RE: Tips voor in de Loire - BrunoB - 28-09-2010 10:01 AM

Heb je het over Alphonse Mellot (er zijn er meerdere in de Loire dacht ik)? De wijnen die ik er ooit van heb geproefd waren vrij duur (zeker voor witte wijn), maar ik geloof wel dat het de speciale cuvées waren. Maar als de rest affordable is en PQ in orde, dan is dat uiteraard schitterend nieuws. Ik zoek die Baudry en Cotat eens op en zie of dit compatibel is met de rest van het programma. Bedankt voor de tips !


RE: Tips voor in de Loire - Venne - 28-09-2010 10:34 AM

Bruno , idd Alphonse. Klopt , cuv edmond en satelitte en co zijn vrij duur maar zijn pouilly fumé en sancerre moussière vallen nog mee in prijs.
Gerard Boulay in Chavignol zou ook goed bezig zijn en Charles Joguet in Chinon.


RE: Tips voor in de Loire - doc - 28-09-2010 03:36 PM

Ik verwijs naar mijn tips voor Jean hier ergens boven. Kort samengevat, Baudry ,Couly ,,Logis de la Bouchardière, Dutlheil, Alliet rond Chinon, Chateau de Villeneuve , Dom des Roches Neuves (Saumur Champigny) evt Legrand. Domaine de la Chevalerie , Y.Amirault in Bourgeuil. Dit is een greep maar een mooie round-up. Have fun !
Ik vind de wijnen van François Chidaine een mooi alternatief voor de "dure "van Mellot. Ik dronk onlangs een Clos du Breuil 2005 en vond die schitterend ! Domaine Vacheron had ik al eens vermeld.


RE: Tips voor in de Loire - koen - 18-01-2012 10:44 AM

Voorlopig programma van onze (Carl, Filip R en mezelf) Loire excursie met Syntra, de bezoekjes moeten wel nog geconfirmeerd worden

Dag 1: Sancerre
Matthias Roblin
Bernard Fleuriet
Alternatief: Gerard Boulay
Dag 2: Vouvray/Montlouis
François Chidaine
Domaine Ladoucette/Marc Brédif
Alternatief: Domaines des Aubuisieres
Chinon/Bourgeuil
Domaine Amirault
Vignerons de Saint Nicolas de Bourgeuil (Gourmand)
Alternatieven: Sebastien David/ domaine de la Chevalerie/ Bernard Baudry/ Philip Alliet/Domaine Joguet
Dag 3: Saumur (Chamigny)
Domaines des Champs Fleuris
Gratien & Meyer
Alternatief: Roches Neuves, René Legrand
Savennieres/Bonnezaux/Layon/Anjou :
Chateau la Roche aux Moines (N. Joly)
Domaine de Juchepie
Alternatief: Domaine de Fesles; Domaine des Forges, Mosse
Dag 4: Cour-Cheverny
Domaine la Désoucherie
Alternatief: Domaine les Huards


RE: Tips voor in de Loire - doc - 18-01-2012 06:04 PM

Villeneuve in Saumur-Champigny maar of je Chevalier te zien krijgt ? De kelders van Bouvet Ladubay te Saumur (Crémant), Eric Morgat in Savennières, Serge Laloue in Sancerre...het lijstje in Loire is onuitputtelijk en ik verlang er naar eens terug te gaan.


RE: Tips voor in de Loire - koen - 05-03-2012 11:44 AM

Mannekes, we (Carl, Filip R en mezelf) zijn terug van 4 dagen Loire, een supertoffe groep waarin hopelijk een paar nieuwe aanwinsten voor 't forum bijzaten ... veel gezien, gelachen en geproefd (zowel van hoe het moet als hoe het zeker niet moet) . Ik veronderstel dat er in de loop van week wel een paar TNs zullen verschijnen (zeker van de toppers) maar eerst een paar algemene impressies

Dag 1: Sancerre

Matthias Roblin: een mooi domein maar de vignerons waren wel geen communicatiespecialisten Wink, zeer minerale en elegante wijnen

Bernard Fleuriet : vrij standaard, een specialleke hier was de fermentatie in betonnen eien, door de circulatie zou er een betere uitwisseling met de most zijn ... niet veel van geproefd Rolleyes

Dag 2: Vouvray/Montlouis/Chinon

François Chidaine: topper, wijnmakers met visie en passie. Dit vind je ook terug in hun wijnen, puur, elegant, balans. Verschillende vatstalen geproefd. Leuk om de verschillende percelen te proeven die in 1 cuvée zitten of hetzelfde perceel in nieuwe en 5 jaar oude vaten. Aanrader

Domaine Ladoucette/Marc Brédif ook hier hebben ze een visie: geld verdienen. Dit is een grote speler. Wijnen zijn goed gemaakt maar missen diepgang. Knappe collectie van oude wijnen en indrukwekkende caves dans le tuffeau.

Saint Nicolas de Bourgeuil

Caves de Plessis: een mooi voorbeeld van mechanisatie en chemie .... Confused de caves in de tuffeau zaten ander een dikke laag alcoholminnende zwammen ... ze leken wel te leven, nog nooit gezien)

Dag 3: Saumur

Gratien & Meyer: industriele mousseux maker ... niet veel soeps als afsluiter kregen we een champagne van Gratien de cuvée Paradis brut, 10 jaar sur lattes en deze was wel topkwalitiet Tongue

Savennieres/Layon/Anjou :

Chateau la Roche aux Moines (N. Joly) ontvangst beneden alle peil, konden enkel proeven en de wijngaarden bezoeken, geen uitleg. Veel alcohol (15+) en de uiterst zuinig uitgeschonken wijnen (1/3 fles voor 12 proevers watte ) waren goed maar niet mindblowing (verre van zelfs) zal waarschijnlijk voor een stuk met de leeftijd te maken (2010). Domein zelf is schitterend prachtig gelegen en ..... Joly gebruikt wel degelijk tractors tussen de stokken ... heb een foto gemaakt van de sporen Wink

Domaine de Juchepie
Dit was de absolute uitblinker .... uitgebreide rondleiding en schitterende ontvangst .. Vlamingen uiteraard cheers
De witte Anjou Sec was schitterend en deed me onmiddellijk aan Mosse (Bonnes blanches, Rouchefer) denken maar aan een fractie van de prijs. Hun cabernet franc had geen enkele groenigheid of strakke tannines (semi-carbonique) en was een streling voor de tong. Hun moelleuxs en liqoureuxs hadden enorme diepgang met een schitterend evenwicht (perfecte zuurtjes, niks plakkerig). Laat zijn druiven voor de topcuvée Quintesssence soms tot 25° alcoholpotentieel botrytiseren. Sauternes learn from this ... chaptalisatie is een taboewoord

Dag 4: Cour-Cheverny

Domaine Luc Percher (l’epicourchois) Romorantin en Menu pineau maar slaagde er niet in me te overtuigen. Wijnen kwamen gekunsteld over en misten body and soul.


RE: Tips voor in de Loire - Johan_Vdd - 05-03-2012 11:50 AM

Bedankt voor deze informatie. Ik maak regelmatig een tussenstop in de Loire, dus dit is zeer welkom.


RE: Tips voor in de Loire - doc - 05-03-2012 11:57 AM

Interessant en boeiend verslag Koen. Bedankt voor de tips, ik zie al uit naar het vervolg van het verhaal...respect


RE: Tips voor in de Loire - koen - 05-03-2012 01:17 PM

Zal wel lukken ... van de meeste vignerons gehoord dat 2011 een supermillésime zou worden ... oogst was gemiddeld 2 weken vroeger binnen.


RE: Tips voor in de Loire - carl - 05-03-2012 03:12 PM

Hierbij mijn verslag van onze trip naar de Loire

Sancerre

Roblin : Zwijgzame boeren met verstand van wijnmaken maar niet 100% pro-biologisch te noemen. Quote : “Het weer hier is niet van dien aard dat biodynamisch werken mogelijk is”. Voorts wel lekkere wijnen.
Wit : Sauvignon Blanc
Rood : Pinot Noir
Tasting Notes :
• Rosé 2011 : snoepjes, asperge-toets, mineraliteit, fijn, rokerig. 87
• Sancerre Origine 2011 : grassig, zoetig, wit fruit. 84
• Sancerre l’Enclos de Maimbray 2011 : citrus, mineraal, gemaaid gras rijp wit fruit, zachte afdronk. 86
• Sancerre Origine 2010 : minerale diepte, rijp fruit, grassigheid. 87
• Sancerre l’Enclos de Maimbray 2010 : rokerig, perzik, vlak in de mond. 84
• Sancerre Ammonites 2009 : lichte rooktoets, schelpdieren, evenwicht. 89
• Sancerre Ammonites 2008 : perzik, balans, mineraliteit. 87
• Sancerre Origine rood 2009 : rood fruit, hogere zuren, licht fumé, groenig in de mond. 85
• Sancerre Grande Cote de la Vallee 2009 : rozen, licht rood fruit, licht groen, mooie afdronk. 88
• Sancerre Origine rood 2010 : rood en zwart fruit, hoge zuren, licht droogtrekkend in de mond. 86
• Sancerre Grande Cote de la Vallee 2009 : geen notities meer . 87

Fleuriet : Duidelijk een wijnboer met verstand van commercie. Kwam wel vriendelijk maar ook ietwat gemaakt over. Bezat betonnen cuves in eivorm om de battonage natuurlijk op gang te houden.
Wit : Sauvignon Blanc
Rood : Pinot Noir
Tasting Notes :
• Menetou-Salon 2011 : wit fruit, lichte mineraliteit, klein bittertje. 83
• Sancerre Tradition 2010 : citrus, evenwicht, rondeur, allemansvriend. 86
• Sancerre Cote de Marloup 2010 : rokerige toets, wit fruit, lactisch. 87
• Sancerre La Baronne 2010 : licht rokerig, mandarijn. 88
• Sancerre La Baronne 2009 : boterigheid, exotisch fruit. 87
• Sancerre Rosé : geen notities. 82
• Menetou-Salon rood 2010 : stal, peper, rood fruit. 83
• Sancerre Tradition rood 2010 : gegrild vlees, rijpe vruchten, tannines. 86-87
• Sancerre Anthocyane rood 2010 : lichte groene smaak, donkere kleur, rood fruit, pruim, licht droogtrekkend. 89-90
Montlouis-Vouvray

François Chidaine : Kwaliteitsvoortrekker in Montlouis en Vouvray. Ontvangst gebeurde door Nicolas-Martin, zijn neef, dewelke een zeer professionele en heldere uitleg omtrent de werking en visie (bio-dynamisch) van het domein gaf. We hebben hier meerdere vatstalen kunnen proeven wat het geheel toch iets extra gaf. Ter plaatse was niets te koop maar in het winkeltje van het domein (La Cave Insolite) een beetje lager aan de Loire waren niet alleen de wijnen van het domein te koop maar ook wijnen van andere grote Loireproducenten en daarbuiten. A kid in a candystore …
100% Chenin Blanc
Tasting Notes :
• Clos du Breuil 2011 (vatstaal uit nieuw vat) : appel, mineraliteit, hout, licht zoete mond, lichte sprankel, ananas. 88
• Clos du Breuil 2011 (vatstaal uit 5-jarig vat) : appel, groene kruiden, mineraal, banaan. 89
• Les Bournais 2011 (vatstaal) : citrus, groene banaan. 87
• Clos Hubert 2011 (vatstaal) : groene banaan, mandarijn. 86
• Le Volagray 2011 (vatstaal) : exotisch fruit, appel, witte perzik, sprankelende mineraliteit. 87
• Bournais 2011 (vatstaal) : rijp fruit, mineraliteit, perzik. 88
• Clos du Breuil 2010 : mineraal, vanille. 89-90
• Bournais 2008 : gesuikerde asperge, kweepeer, evenwichtig. 90
• Choisillis 2009 : ananas, evenwicht. 90
• Argilles 2010 : kalk, fijn rijp fruit, rieslinglike. 89
• Clos Baudoin 2010 : rijkere stijl, evenwicht blijft aanwezig dankzij de zuren. 89
• Truffeaux 2008 (demi-sec) : truffel, asperge, mineraal. 88
• Clos Habert 2009 : mineraliteit . 87
• Le Bouchet 2009 : meer zoetigheid, lekker. 89
• Moeulleux 2009 : 90
• Moeulleux 2010 Vouvray : 90
• Moeulleux 2007 : 91
• Moeulleux 2005 : 92
• Spaans project Chidaine (Tempranillo – Monastrel) : rood fruit, te fris geschonken. 85

Bredif (de Ladoucette) : Grote speler in Vouvray met schitterende uitgehouwen kelders maar wat minder opwindende wijnen.
Tasting Notes :
• Brut Non dosée : peer, zeer strak, licht kramiek. 86
• Brut Pétillant : perzik, lichte pareling op de tong. 84
• Vouvray Tendre 2009 : perzik, demi-sec, vlak, selder, stal, bomma-wijn. 84
• Vouvray reserve privée 2009 : mineraal, wit fruit, droog, citrus, balans. 87
• Chinon 2010 : groene peper, licht rood fruit, vlak. 84
• Chinon reserve 2006 : kruidigheid, rood fruit, samenhang, droogtrekkend. 87
• Vouvray 1988 (demi-sec) : honing, gedroogd fruit, vegetaal, nootjes. 89
• Bredif Moeulleux 1996 Nectar : honing, nootjes, kweepeer. 89

Saint-Nicolas-de-Bourgeuil

Cave du Plessis (Saint-Nicolas-de-Bourgeuil) : Commercieler bedrijf waar de pluk volledig machinaal gebeurt en waar een deel van de oogst werd verkocht via supermarkten. Na de jonge wijnen geproefd te hebben troonde de wijnmaker ons mee naar zijn ondergrondse schatkamer waar de oude jaargangen opgeslagen lagen die duidelijk het verouderingspotentieel van de wijnen toonden maar aangezien deze wijnen naar mijn gevoel op een andere manier (handmatige pluk, biologische opvoeding, extra zorg) waren gemaakt heb ik er toch niets gekocht hoewel ik een grote fan van Cabernet Franc-wijnen ben.
100% Cabernet Franc
Tasting Notes:
• Rosé 2011 : frambozen, snoepjes, licht zoetje, evenwichtig, kruidig. 85
• Rouge 2011 (vatstaal) : rood fruit, licht kruidig, fruitige stijl, kort. 83
• Rouge VV 2011 (vatstaal) : mineralig, licht kruidig, fruit verstopt zich wat. 84
• Rouge 2010 : groene peper, licht rood fruit, valt compleet weg in de mond. 79
• Rouge VV 2010 : rondere neus, groene kruiden. 85
• Rouge cuvee Stephane 2009 : rijpe banaan, tannines, eucalyptus, munt, droogtrekkend. 85
• Rouge VV 2003 : licht groene toets, mooi verweven . 88
• Rouge VV 1996 : gerookt vlees, evenwicht, licht animaal. 90
• Rouge VV 1982 : tertiair, marsepein. 88
Saumur

Gratien-Meyer : Immense producent van schuimwijnen uit alle streken van de Loire. Momenteel eigendom van een Duitse wijngigant. 5 km uitgehouwen kelders.
Tadting Noltes :
• Saumur : groene aroma’s, rijpe appel, honing, acciditeit. 85
• Crémant de Loire : rondeur, gist, minder karakter. 84
• Cuvée Flamme : rood fruit (framboos), mineraliteit, brioche. 87
• Flamme d’Or : floraal, honing, mooie rondeur, perzik, amandel, fijne pareling. 88-89
• Champagne Cuvée Paradis (10 jaar sur Lattes) : brioche, honing, superzachte mousse, bittertje, perzik. 90-91

Coteaux-du-Layon

Juchepie (Faye) : Eddy en Milleine hebben in deze appelatie voor zoete wijnen een nieuwe standaard gezet sinds ze zich hier 10 jaar geleden permanent gevestigd hebben. Biodynamische aanpak en lage redementen. Hapjes van Milleine waren eveneens zeer lekker en puur. Volgende wijnreis boeken we haar als kok
Prktisch 100% Chenin Blanc, slechts 7 rijen Cabernet Franc
Tasting Notes :
• Le Clos 2009 (sec) 30 hl/ha : rijpe appel, mineraliteit, mandarijn, bittertje, lichte rondeur. 89-90
• Le Rubis 2010 (rood) 20hl/ha, per jaar slechts 1400 flessen gemaakt. : groene peper, klein rood fruit, rondeur in neus en mond, mineraliteit. 90+
• Les churelles 2008 (Moeulleux) 110 g restsuiker 11,5° : mineraliteit, zuiverheid, rabarber, balans, groene appel, honing ananas. 90-92
• Les Quarts 2003 (Moeulleux) 110 g restsuiker 13,5°: exotisch fruit, frisheid, bruine suiker. 88-89
• La Passion 2006 (Liquoreux) 150 g restsuiker 12° : kruidigheid, amandel, abrikozen, appelsienzeste, rijpe appel,gele pruim. 92+
• Quintessence 2005 (Liquoreux) 210 g restsuiker : mineraliteit, gele pruim, marsepein, magistraal evenwicht en lengte. 95


Savennieres

Domaine de la Roche aux Moines (Nicolas Joly) : Mythisch domein met onder andere de Coullée de Serrant in eigendom. Ontvangst was beneden alle peil. 3 bodemglaasjes proeven zonder de minste uitleg of kadering. De wijnen werden geschonken door de minst charismatische vrouw die ik ooit ben tegengekomen. Afknapper.
100% Chenin Blanc
Tasting Notes :
• Le vieux Clos 2010 : oxidatieve neus, zoete aanzet, fijne mineraliteit, rondeur op afdronk met lichte branderigheid. 89
• Roche aux Moines 2010 : minder oxidatieve neus, perzik, lichte kruidigheid, bittere chocolade. 90+
• Coulle de Serrant 2010 : rijpe geoxideerde appel, perzik, marsepein, nog niet helemaal evenwichtig, zoet en zuur staan nog naast mekaar, heel zachte afdronk, lengte.91-92

Cheverny

Luc Percher (Cour-Cheverny) : Zeer modeste man met een echte boerenmentaliteit die in respect met de natuur werkt en de biodynamische principes aanhangt maar wel machinaal oogst, volgen wie kan. Zeer duidelijke uitleg omtrent zijn visie en voorbeelden van enting en creatie van nieuwe franc de pied laten zien.
Wit : Romorantin, Menu d’Pinneau
Rood : Gamay, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir,
Tasting Notes :
• Cour Cheverny 2009 wit : appel, pompelmoes (fel in de mond) fijne zurtjes, floraal, wat kort. 85
• Les Racines 2009 wit : zoete neus, mineraliteit, nog niet volledig versmolten. 87
• Cheverny 2010 : groen, citrus, duidelijk minder zuur. 85
• Cheverny rouge 2008 : herbale toets, rokerigheid, kruidigheid, groene mond. 83
• Melee 2010 (CS + G + PN): rood fruit, vlot in de mond, animaal, mooie zuurtjes. 86
• Mosaique 2009 (PN): rood fruit, tannines, onevenwicht, onrijp, drop. 84
• Monsieu 2006 (G): fruitig, lactisch, kruidig, evenwicht, drop. 88+


RE: Tips voor in de Loire - koen - 05-03-2012 03:41 PM

applausapplausapplaus wauw .... ik weet dat mijn quotering voor wit soms bangelijk dicht bij die van Carl lag ... na de degustatie deden we altijd eens een cross check. Behalve bij Plessis, Gratien en Percher ... daar was Carl heel wat vriendelijker Big Grin


RE: Tips voor in de Loire - carl - 05-03-2012 05:40 PM

Bedankt voor de appreciatie. De scores lagen inderdaad vaak schrikwekkend kort bij elkaar. Great minds think alike, hé Cool
Nog eens bedankt voor die fles Marginale 2009 van zaterdagavond, hé. ik heb er echt van genoten cheers


RE: Tips voor in de Loire - vinejo - 05-03-2012 06:29 PM

Ik moet alles nog eens goed lezen maar nu al:
INDRUKWEKKEND!!!

Merci hé, mannen, gewoon fantastisch om dit allemaal te mogen lezen...!!


RE: Tips voor in de Loire - vinejo - 05-03-2012 07:23 PM

Alles gelezen, nog ns bedankt voor de verslagen en de tips!
Brédif, is dat dan hetzelfde als Ladoucette? Baron de L is nochtans één van de duurdere Loirewijnen dacht ik? Dronk een tijdje terug de Chinon Reserve Privée 2002 van Bredif, die was redelijk subliem toen...
*Sancerre Anthocyane, geen wonder dat ie droogtrekkend was Wink


RE: Tips voor in de Loire - Filip Ragolle - 05-03-2012 07:42 PM

De wijnen van François Chidaine zullen op 16 april te proeven zijn in Ukkel: degustatie met de Association des Jeunes Vignerons de Montlouis sur Loire:
Une date : le lundi 16 Avril 2012 de 14h à 19h
Un lieu : Royal Racing Club de Bruxelles – Avenue des Chênes, 125 – 1180 Uccle (500 mètres de la Villa Lorraine)

Zal zeker de moeite lonen !

http://www.vinsmontlouissurloire.fr/evenements-de-lajv/degustation-vins-bruxelles/
(05-03-2012 07:23 PM)vinejo schreef:  Brédif, is dat dan hetzelfde als Ladoucette?

D'n baron heeft dit domein opgekocht:


Depuis 1893, la Maison Brédif est une des plus fameuses de Vouvray. En 1980, le Baron Patrick de Ladoucette a repris le flambeau en véritable amoureux du vin. Epris de qualité et de tradition, il a donné un nouvel essor à cette maison plusieurs fois centenaire.
Fondée en 1893 par Monsieur Brédif, la Maison Brédif est l’une des Maisons les plus connues et les plus respectées dans la région pour sa qualité mais aussi dans le monde. Le Baron Patrick de Ladoucette a repris ce Domaine en 1980.


RE: Tips voor in de Loire - doc - 06-03-2012 01:26 PM

@ Carl , bedankt voor je uitgebreid verslag ook, heel interessant. Ik onthou vooral Juchepie. Bij Chidaine zijn Breuil en Bournais inderdaad de ultieme toppertjes, blijkt ook uit jullie punten.


RE: Tips voor in de Loire - carl - 06-03-2012 02:44 PM

@ Doc : Ik onthou vooral de uitspraak van Eddy Oosterlinck (eigenaar van Juchepie) : "Druiven zijn niet bedoeld om wijn maar wel om azijn te worden. Daarom is een beetje sulfiet bij het bottelen wel nodig." Hij was wel biodynamisch maar wist toch de grens te trekken met de natuurlijke wijnen.


RE: Tips voor in de Loire - Terretoir - 29-05-2012 08:32 PM

Zeer nuttige topic daar de zomervakantie na lang wikken en wegen in de Loire zal doorgaan. Luché-Pringé in het bijzonder...


RE: Tips voor in de Loire - Mt - 29-05-2012 08:35 PM

(05-03-2012 03:12 PM)carl schreef:  Hierbij mijn verslag van onze trip naar de Loire

Sancerre

Roblin : Zwijgzame boeren met verstand van wijnmaken maar niet 100% pro-biologisch te noemen. Quote : “Het weer hier is niet van dien aard dat biodynamisch werken mogelijk is”. Voorts wel lekkere wijnen.
Wit : Sauvignon Blanc
Rood : Pinot Noir
Tasting Notes :
• Rosé 2011 : snoepjes, asperge-toets, mineraliteit, fijn, rokerig. 87
• Sancerre Origine 2011 : grassig, zoetig, wit fruit. 84
• Sancerre l’Enclos de Maimbray 2011 : citrus, mineraal, gemaaid gras rijp wit fruit, zachte afdronk. 86
• Sancerre Origine 2010 : minerale diepte, rijp fruit, grassigheid. 87
• Sancerre l’Enclos de Maimbray 2010 : rokerig, perzik, vlak in de mond. 84
• Sancerre Ammonites 2009 : lichte rooktoets, schelpdieren, evenwicht. 89
• Sancerre Ammonites 2008 : perzik, balans, mineraliteit. 87
• Sancerre Origine rood 2009 : rood fruit, hogere zuren, licht fumé, groenig in de mond. 85
• Sancerre Grande Cote de la Vallee 2009 : rozen, licht rood fruit, licht groen, mooie afdronk. 88
• Sancerre Origine rood 2010 : rood en zwart fruit, hoge zuren, licht droogtrekkend in de mond. 86
• Sancerre Grande Cote de la Vallee 2009 : geen notities meer . 87

Fleuriet : Duidelijk een wijnboer met verstand van commercie. Kwam wel vriendelijk maar ook ietwat gemaakt over. Bezat betonnen cuves in eivorm om de battonage natuurlijk op gang te houden.
Wit : Sauvignon Blanc
Rood : Pinot Noir
Tasting Notes :
• Menetou-Salon 2011 : wit fruit, lichte mineraliteit, klein bittertje. 83
• Sancerre Tradition 2010 : citrus, evenwicht, rondeur, allemansvriend. 86
• Sancerre Cote de Marloup 2010 : rokerige toets, wit fruit, lactisch. 87
• Sancerre La Baronne 2010 : licht rokerig, mandarijn. 88
• Sancerre La Baronne 2009 : boterigheid, exotisch fruit. 87
• Sancerre Rosé : geen notities. 82
• Menetou-Salon rood 2010 : stal, peper, rood fruit. 83
• Sancerre Tradition rood 2010 : gegrild vlees, rijpe vruchten, tannines. 86-87
• Sancerre Anthocyane rood 2010 : lichte groene smaak, donkere kleur, rood fruit, pruim, licht droogtrekkend. 89-90
Montlouis-Vouvray

François Chidaine : Kwaliteitsvoortrekker in Montlouis en Vouvray. Ontvangst gebeurde door Nicolas-Martin, zijn neef, dewelke een zeer professionele en heldere uitleg omtrent de werking en visie (bio-dynamisch) van het domein gaf. We hebben hier meerdere vatstalen kunnen proeven wat het geheel toch iets extra gaf. Ter plaatse was niets te koop maar in het winkeltje van het domein (La Cave Insolite) een beetje lager aan de Loire waren niet alleen de wijnen van het domein te koop maar ook wijnen van andere grote Loireproducenten en daarbuiten. A kid in a candystore …
100% Chenin Blanc
Tasting Notes :
• Clos du Breuil 2011 (vatstaal uit nieuw vat) : appel, mineraliteit, hout, licht zoete mond, lichte sprankel, ananas. 88
• Clos du Breuil 2011 (vatstaal uit 5-jarig vat) : appel, groene kruiden, mineraal, banaan. 89
• Les Bournais 2011 (vatstaal) : citrus, groene banaan. 87
• Clos Hubert 2011 (vatstaal) : groene banaan, mandarijn. 86
• Le Volagray 2011 (vatstaal) : exotisch fruit, appel, witte perzik, sprankelende mineraliteit. 87
• Bournais 2011 (vatstaal) : rijp fruit, mineraliteit, perzik. 88
• Clos du Breuil 2010 : mineraal, vanille. 89-90
• Bournais 2008 : gesuikerde asperge, kweepeer, evenwichtig. 90
• Choisillis 2009 : ananas, evenwicht. 90
• Argilles 2010 : kalk, fijn rijp fruit, rieslinglike. 89
• Clos Baudoin 2010 : rijkere stijl, evenwicht blijft aanwezig dankzij de zuren. 89
• Truffeaux 2008 (demi-sec) : truffel, asperge, mineraal. 88
• Clos Habert 2009 : mineraliteit . 87
• Le Bouchet 2009 : meer zoetigheid, lekker. 89
• Moeulleux 2009 : 90
• Moeulleux 2010 Vouvray : 90
• Moeulleux 2007 : 91
• Moeulleux 2005 : 92
• Spaans project Chidaine (Tempranillo – Monastrel) : rood fruit, te fris geschonken. 85

Bredif (de Ladoucette) : Grote speler in Vouvray met schitterende uitgehouwen kelders maar wat minder opwindende wijnen.
Tasting Notes :
• Brut Non dosée : peer, zeer strak, licht kramiek. 86
• Brut Pétillant : perzik, lichte pareling op de tong. 84
• Vouvray Tendre 2009 : perzik, demi-sec, vlak, selder, stal, bomma-wijn. 84
• Vouvray reserve privée 2009 : mineraal, wit fruit, droog, citrus, balans. 87
• Chinon 2010 : groene peper, licht rood fruit, vlak. 84
• Chinon reserve 2006 : kruidigheid, rood fruit, samenhang, droogtrekkend. 87
• Vouvray 1988 (demi-sec) : honing, gedroogd fruit, vegetaal, nootjes. 89
• Bredif Moeulleux 1996 Nectar : honing, nootjes, kweepeer. 89

Saint-Nicolas-de-Bourgeuil

Cave du Plessis (Saint-Nicolas-de-Bourgeuil) : Commercieler bedrijf waar de pluk volledig machinaal gebeurt en waar een deel van de oogst werd verkocht via supermarkten. Na de jonge wijnen geproefd te hebben troonde de wijnmaker ons mee naar zijn ondergrondse schatkamer waar de oude jaargangen opgeslagen lagen die duidelijk het verouderingspotentieel van de wijnen toonden maar aangezien deze wijnen naar mijn gevoel op een andere manier (handmatige pluk, biologische opvoeding, extra zorg) waren gemaakt heb ik er toch niets gekocht hoewel ik een grote fan van Cabernet Franc-wijnen ben.
100% Cabernet Franc
Tasting Notes:
• Rosé 2011 : frambozen, snoepjes, licht zoetje, evenwichtig, kruidig. 85
• Rouge 2011 (vatstaal) : rood fruit, licht kruidig, fruitige stijl, kort. 83
• Rouge VV 2011 (vatstaal) : mineralig, licht kruidig, fruit verstopt zich wat. 84
• Rouge 2010 : groene peper, licht rood fruit, valt compleet weg in de mond. 79
• Rouge VV 2010 : rondere neus, groene kruiden. 85
• Rouge cuvee Stephane 2009 : rijpe banaan, tannines, eucalyptus, munt, droogtrekkend. 85
• Rouge VV 2003 : licht groene toets, mooi verweven . 88
• Rouge VV 1996 : gerookt vlees, evenwicht, licht animaal. 90
• Rouge VV 1982 : tertiair, marsepein. 88
Saumur

Gratien-Meyer : Immense producent van schuimwijnen uit alle streken van de Loire. Momenteel eigendom van een Duitse wijngigant. 5 km uitgehouwen kelders.
Tadting Noltes :
• Saumur : groene aroma’s, rijpe appel, honing, acciditeit. 85
• Crémant de Loire : rondeur, gist, minder karakter. 84
• Cuvée Flamme : rood fruit (framboos), mineraliteit, brioche. 87
• Flamme d’Or : floraal, honing, mooie rondeur, perzik, amandel, fijne pareling. 88-89
• Champagne Cuvée Paradis (10 jaar sur Lattes) : brioche, honing, superzachte mousse, bittertje, perzik. 90-91

Coteaux-du-Layon

Juchepie (Faye) : Eddy en Milleine hebben in deze appelatie voor zoete wijnen een nieuwe standaard gezet sinds ze zich hier 10 jaar geleden permanent gevestigd hebben. Biodynamische aanpak en lage redementen. Hapjes van Milleine waren eveneens zeer lekker en puur. Volgende wijnreis boeken we haar als kok
Prktisch 100% Chenin Blanc, slechts 7 rijen Cabernet Franc
Tasting Notes :
• Le Clos 2009 (sec) 30 hl/ha : rijpe appel, mineraliteit, mandarijn, bittertje, lichte rondeur. 89-90
• Le Rubis 2010 (rood) 20hl/ha, per jaar slechts 1400 flessen gemaakt. : groene peper, klein rood fruit, rondeur in neus en mond, mineraliteit. 90+
• Les churelles 2008 (Moeulleux) 110 g restsuiker 11,5° : mineraliteit, zuiverheid, rabarber, balans, groene appel, honing ananas. 90-92
• Les Quarts 2003 (Moeulleux) 110 g restsuiker 13,5°: exotisch fruit, frisheid, bruine suiker. 88-89
• La Passion 2006 (Liquoreux) 150 g restsuiker 12° : kruidigheid, amandel, abrikozen, appelsienzeste, rijpe appel,gele pruim. 92+
• Quintessence 2005 (Liquoreux) 210 g restsuiker : mineraliteit, gele pruim, marsepein, magistraal evenwicht en lengte. 95


Savennieres

Domaine de la Roche aux Moines (Nicolas Joly) : Mythisch domein met onder andere de Coullée de Serrant in eigendom. Ontvangst was beneden alle peil. 3 bodemglaasjes proeven zonder de minste uitleg of kadering. De wijnen werden geschonken door de minst charismatische vrouw die ik ooit ben tegengekomen. Afknapper.
100% Chenin Blanc
Tasting Notes :
• Le vieux Clos 2010 : oxidatieve neus, zoete aanzet, fijne mineraliteit, rondeur op afdronk met lichte branderigheid. 89
• Roche aux Moines 2010 : minder oxidatieve neus, perzik, lichte kruidigheid, bittere chocolade. 90+
• Coulle de Serrant 2010 : rijpe geoxideerde appel, perzik, marsepein, nog niet helemaal evenwichtig, zoet en zuur staan nog naast mekaar, heel zachte afdronk, lengte.91-92

Cheverny

Luc Percher (Cour-Cheverny) : Zeer modeste man met een echte boerenmentaliteit die in respect met de natuur werkt en de biodynamische principes aanhangt maar wel machinaal oogst, volgen wie kan. Zeer duidelijke uitleg omtrent zijn visie en voorbeelden van enting en creatie van nieuwe franc de pied laten zien.
Wit : Romorantin, Menu d’Pinneau
Rood : Gamay, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir,
Tasting Notes :
• Cour Cheverny 2009 wit : appel, pompelmoes (fel in de mond) fijne zurtjes, floraal, wat kort. 85
• Les Racines 2009 wit : zoete neus, mineraliteit, nog niet volledig versmolten. 87
• Cheverny 2010 : groen, citrus, duidelijk minder zuur. 85
• Cheverny rouge 2008 : herbale toets, rokerigheid, kruidigheid, groene mond. 83
• Melee 2010 (CS + G + PN): rood fruit, vlot in de mond, animaal, mooie zuurtjes. 86
• Mosaique 2009 (PN): rood fruit, tannines, onevenwicht, onrijp, drop. 84
• Monsieu 2006 (G): fruitig, lactisch, kruidig, evenwicht, drop. 88+

Carl, dank voor dit verslag! Goe bezig man!


RE: Tips voor in de Loire - carl - 29-05-2012 08:55 PM

(29-05-2012 08:35 PM)Matten schreef:  Carl, dank voor dit verslag! Goe bezig man!

Graag gedaan, Matten. Maar het staat er ondertussen al wel even op, hoor Wink


RE: Tips voor in de Loire - Mt - 29-05-2012 09:11 PM

Inderdeed, de Loire laati k - zeer onterecht - nu en dan wat links liggen Wink. Al heb ik nog een paar flesjes Boulay '05 Smile.


RE: Tips voor in de Loire - doc - 29-05-2012 09:17 PM

(29-05-2012 09:11 PM)Matten schreef:  Inderdeed, de Loire laati k - zeer onterecht - nu en dan wat links liggen Wink. Al heb ik nog een paar flesjes Boulay '05 Smile.

Grand Clos van Amirault staat in afslag te koop bij Colruyt...Kun je uw stock wat mee aanvullen, ...allez dat zou al een begin kunnen zijn,...


RE: Tips voor in de Loire - Mt - 29-05-2012 09:20 PM

Ja, maar wie sponsort er dan mijn stock Bordeaux, Italië en Bourgogne Sadwatte


RE: Tips voor in de Loire - carl - 29-05-2012 09:28 PM

(29-05-2012 09:20 PM)Matten schreef:  Ja, maar wie sponsort er dan mijn stock Bordeaux, Italië en Bourgogne Sadwatte

Kiezen is zoals zo vaak verliezen. I know the feeling Confused


RE: Tips voor in de Loire - Terretoir - 29-05-2012 09:30 PM

Maar wie niet waagt, niet wint!


RE: Tips voor in de Loire - Mt - 29-05-2012 09:31 PM

We houden wel eens een Loire-proeverij, dan breng ik wel wat Bordeaux/Bourgogne mee Big Grin


RE: Tips voor in de Loire - doc - 29-05-2012 09:36 PM

(29-05-2012 09:31 PM)Matten schreef:  We houden wel eens een Loire-proeverij, dan breng ik wel wat Bordeaux/Bourgogne mee Big Grin

Got that one !Cool


RE: Tips voor in de Loire - Terretoir - 17-07-2012 09:34 PM

Ik heb hier al heel wat gelezen en afgeprint voor onze vakantie binnen 2 weken. Maar misschien heeft er nog iemand wat tips voor wijnhuizen in de buurt van Luché-Pringé (max 1u rijden).
Dit is dus iets zuidelijker dan Le Mans, tussen Tours en Angers...


RE: Tips voor in de Loire - doc - 17-07-2012 11:08 PM

Om wat te verfijnen .. is er een appellatie die je in het bijzonder interesseert of andere voorkeuren ?


RE: Tips voor in de Loire - Terretoir - 18-07-2012 07:09 AM

(17-07-2012 11:08 PM)dr_magooo schreef:  Om wat te verfijnen .. is er een appellatie die je in het bijzonder interesseert of andere voorkeuren ?

Misschien één voorkeur, die gaat uit naar rood :-) Zoveel ervaring met Loire wijnen heb ik niet echt om me daarover uit te laten.


RE: Tips voor in de Loire - carl - 18-07-2012 07:30 AM

De topappelaties in rood zijn natuurlijk Chinon, Bourgueil, Saint Nicolas de Bourgueil en Saumur-Champigny. Bekijk eens op de kaart of je ver van deze steden of dorpen af zit. Feit is wel dat er veel wijnboeren die voornamelijk wit maken ook geregeld een rode cuvee produceren als Vin de Pays of onder bijvoorbeeld de Tourraine-appelatie (denk maar aan Rocher des Violettes).
In de streek van Angers zullen dit eerder wijnen zijn die onder de appellation Anjou gemaakt worden.
Om dit een beetje te duiden moet je weten dat de Loire-streek bestaat uit 4 grote delen : Langs de kust en rond Nantes (wit van Melon de Bourgogne) heb je voornamelijk Muscadet-gebied, Rond Angers en tot aan Saumur (Rood van Cabernet Franc en Wit van Chenin) loopt het gebied van Anjou-Saumur met de appelaties Anjou, Saumur en Saumur-Champigny maar ook Savennieres en de zoete appelaties van bijvoorbeeld Coteaux du Layon en Quarts de Chaume. Vervolgens kom je rond Tours aan in Touraine (Cabernet franc voor rood en Chenin voor Wit) waar je de eerder genoemde Chinon en Bourgueil terugvindt als ambassadeurs van rood maar ook Vouvray en Montlouis die dan weer wit in alle mogelijke vormen (droog, demi-sec, zoet alsook schuimend) produceren. Het laatste gebied, Centre, bevindt zich een heel stuk verderop in het binnenland en daarvan zijn Sancerre en Pouilly-Fumé de bekendste vertegenwoordigers. Hier worden de witte wijnen van Sauvignon Blanc en de rode van Pinot Noir gemaakt.
Hopelijk is dit een beetje verduidelijkend.


RE: Tips voor in de Loire - koen - 18-07-2012 10:29 AM

Dat zou minstens een 9 op 10 zijn voor 't Syntra-examen Wink
Had trouwens bij dat examen de bespreking van Tourraine en Centre als hoofdvraag ... weggevertje.


RE: Tips voor in de Loire - carl - 18-07-2012 10:37 AM

(18-07-2012 10:29 AM)koen schreef:  Dat zou minstens een 9 op 10 zijn voor 't Syntra-examen Wink

Bedankt meester Cool

(18-07-2012 10:29 AM)koen schreef:  Had trouwens bij dat examen de bespreking van Tourraine en Centre als hoofdvraag ... weggevertje.

Wat was het finale verdict eigenlijk maw hoeveel procent had je nu? Dat is in het geval je geslaagd bent, hé Wink


RE: Tips voor in de Loire - koen - 18-07-2012 11:02 AM

(18-07-2012 10:37 AM)carl schreef:  
(18-07-2012 10:29 AM)koen schreef:  Dat zou minstens een 9 op 10 zijn voor 't Syntra-examen Wink

Bedankt meester Cool

(18-07-2012 10:29 AM)koen schreef:  Had trouwens bij dat examen de bespreking van Tourraine en Centre als hoofdvraag ... weggevertje.

Wat was het finale verdict eigenlijk maw hoeveel procent had je nu? Dat is in het geval je geslaagd bent, hé Wink

9,1 op 10 Big Grin


RE: Tips voor in de Loire - carl - 18-07-2012 12:07 PM

(18-07-2012 11:02 AM)koen schreef:  
(18-07-2012 10:37 AM)carl schreef:  
(18-07-2012 10:29 AM)koen schreef:  Dat zou minstens een 9 op 10 zijn voor 't Syntra-examen Wink

Bedankt meester Cool

(18-07-2012 10:29 AM)koen schreef:  Had trouwens bij dat examen de bespreking van Tourraine en Centre als hoofdvraag ... weggevertje.

Wat was het finale verdict eigenlijk maw hoeveel procent had je nu? Dat is in het geval je geslaagd bent, hé Wink

9,1 op 10 Big Grin

Da's wel heel mooi, grootste onderscheiding dus ! Proficiat applaus


RE: Tips voor in de Loire - koen - 18-07-2012 02:42 PM

Denk dat de forummers het allemaal goed gedaan hebben, met of zonder a little help from a friend Wink


RE: Tips voor in de Loire - Terretoir - 18-07-2012 05:00 PM

thank you guys! Info genoeg en googlen geblazen Cool


RE: Tips voor in de Loire - vinejo - 18-07-2012 07:32 PM

Bedankt ook van Doc en mezelf aan de mensen die steeds de tijd nemen om vragen te beantwoorden, tips te geven, discussies te starten, proefnotities te schrijven,...
Jullie maken dit forum zéér waardevol!!

[Afbeelding: woman.jpg]


RE: Tips voor in de Loire - doc - 18-07-2012 07:34 PM

We verwelkomen meteen deze "grande cuvée" als nieuwe moderatrice na een geslaagde sollicitatie-degustatie ! Wink


RE: Tips voor in de Loire - doc - 18-07-2012 08:19 PM

@Tom T, ik keek even de afstanden na en je zit op ongeveer 60 km van Bourgeuil en 70 km van Saumur. Ik denk dat je het in deze driehoek met Chinon moet zoeken, zeker als je max 1 uur wilt rijden. Voor rode, gestructureerde wijn is Bourgeuil wel een trekpleister. Ook in Saumur en Chinon staat de Cabernet Franc op kop. Saumur-Champigny is wat fijner, wat toegankelijker, ook in z'n jeugd. Chinon heeft een aantal topdomeinen zoals Baudry, Alliet, Joguet in de omtrek en het is tevens een heel leuk stadje met een historische burcht op de rug van de stad. Als je nog concrete domein-namen wil, laat maar weten ! Maar kijk eerst eens of dit zowat aan je wensen kan voldoen.


RE: Tips voor in de Loire - Terretoir - 18-07-2012 09:18 PM

@ Doc, heb al wat mailtjes verzonden voor Chinon en voor het domein van de Cot Wink
Kga dit topic nog wat verder uitdiepen! Alvast bedankt Carl en Doc (en natuurlijk de rest van de mede forummers!) voor deze uitgebreide topic :-)

Aangezien we ginder zolang kunnen blijven als we willen (zolang men verlofdagen rekken, accommodatie is volledig ter onzer beschikking) kunnen we wel één en ander aandoen...


RE: Tips voor in de Loire - Terretoir - 20-07-2012 07:26 PM

Baudry ligt al vast, 8 augustus! Zou er nog 2-3 willen aandoen... Verder googlen :-)


RE: Tips voor in de Loire - carl - 20-07-2012 08:10 PM

(20-07-2012 07:26 PM)Tom T schreef:  Baudry ligt al vast, 8 augustus!

thumbsup

Een betere keuze kun je moeilijk maken applaus

Alliet lijkt me ook de moeite in Chinon en eventueel Amirault in Bourgueil ...


RE: Tips voor in de Loire - doc - 20-07-2012 08:27 PM

(20-07-2012 08:10 PM)carl schreef:  
(20-07-2012 07:26 PM)Tom T schreef:  Baudry ligt al vast, 8 augustus!

thumbsup

Een betere keuze kun je moeilijk maken applaus

Alliet lijkt me ook de moeite in Chinon en eventueel Amirault in Bourgueil ...

Ok, maar of je verder geraakt dan wat proeven in de ontvangstzaal, ik ben benieuwd, vraag 's naar z'n herbarium Wink


RE: Tips voor in de Loire - Terretoir - 20-07-2012 08:41 PM

(20-07-2012 08:27 PM)dr_magooo schreef:  
(20-07-2012 08:10 PM)carl schreef:  
(20-07-2012 07:26 PM)Tom T schreef:  Baudry ligt al vast, 8 augustus!

thumbsup

Een betere keuze kun je moeilijk maken applaus

Alliet lijkt me ook de moeite in Chinon en eventueel Amirault in Bourgueil ...

Ok, maar of je verder geraakt dan wat proeven in de ontvangstzaal, ik ben benieuwd, vraag 's naar z'n herbarium Wink

Doc, voor gedroogde kruiden kan je beter naar het noordelijk buurland he Wink


RE: Tips voor in de Loire - doc - 20-07-2012 08:49 PM

woeha
(20-07-2012 08:41 PM)Tom T schreef:  
(20-07-2012 08:27 PM)dr_magooo schreef:  
(20-07-2012 08:10 PM)carl schreef:  
(20-07-2012 07:26 PM)Tom T schreef:  Baudry ligt al vast, 8 augustus!

thumbsup

Een betere keuze kun je moeilijk maken applaus

Alliet lijkt me ook de moeite in Chinon en eventueel Amirault in Bourgueil ...

Ok, maar of je verder geraakt dan wat proeven in de ontvangstzaal, ik ben benieuwd, vraag 's naar z'n herbarium Wink

Doc, voor gedroogde kruiden kan je beter naar het noordelijk buurland he Wink

huhuh


RE: Tips voor in de Loire - Terretoir - 28-07-2012 11:52 PM

Het is bijna zover, 12 dagen in de Loire... Kijk er enorm naar uit! Eindelijk wat rust, lekker eten en drinken... Baudry en Joguet liggen vast, we zien wel hoever we daar geraken! Verder niets gepland en gaan we af of het gevoel. Reisverslagje volgt allessinds Wink


RE: Tips voor in de Loire - carl - 28-07-2012 11:55 PM

(28-07-2012 11:52 PM)Tom T schreef:  Het is bijna zover, 12 dagen in de Loire... Kijk er enorm naar uit! Eindelijk wat rust, lekker eten en drinken... Baudry en Joguet liggen vast, we zien wel hoever we daar geraken! Verder niets gepland en gaan we af of het gevoel. Reisverslagje volgt allessinds Wink

Nog nieuws van Rocher des Violettes ?


RE: Tips voor in de Loire - Terretoir - 29-07-2012 07:17 AM

(28-07-2012 11:55 PM)carl schreef:  
(28-07-2012 11:52 PM)Tom T schreef:  Het is bijna zover, 12 dagen in de Loire... Kijk er enorm naar uit! Eindelijk wat rust, lekker eten en drinken... Baudry en Joguet liggen vast, we zien wel hoever we daar geraken! Verder niets gepland en gaan we af of het gevoel. Reisverslagje volgt allessinds Wink

Nog nieuws van Rocher des Violettes ?

Nope, niets van gehoord!


RE: Tips voor in de Loire - doc - 29-07-2012 01:18 PM

(29-07-2012 07:17 AM)Tom T schreef:  
(28-07-2012 11:55 PM)carl schreef:  
(28-07-2012 11:52 PM)Tom T schreef:  Het is bijna zover, 12 dagen in de Loire... Kijk er enorm naar uit! Eindelijk wat rust, lekker eten en drinken... Baudry en Joguet liggen vast, we zien wel hoever we daar geraken! Verder niets gepland en gaan we af of het gevoel. Reisverslagje volgt allessinds Wink

Nog nieuws van Rocher des Violettes ?

Nope, niets van gehoord!

Als je gaat, doe ze gewoon de groeten van Mos, je zal er goed ontvangen worden !


RE: Tips voor in de Loire - Venne - 31-07-2012 12:15 AM

mijn madam komt hier ineens af met last minutes uit de loire... ik zeg: voor mij dik ok.. tot ze de weerberichten even nakijkt:-)


RE: Tips voor in de Loire - wijnfestival - 01-08-2012 01:40 AM

Als naar Saumur gaat: zeker eens gaan bezoeken:

Domaine de Nerleux. Ik ken de oenoloog en maakt fantastische zaken. Jammer genoeg enkel in hun top cuvée dat wat prijselijk is.

ook de moeite is:

Château de Parnay / Château Princé. Ze hebben alles vernieuwd is echt show show, maar ook best lekker. Daar kan je ook dit perceel gaan bezoeken:
http://closdesmurs-cristal.com/

Deze laatste heb ik twee jaar geleden ingevoerd, maar ben ermee gestopt. Wegens te weinig vraag naar Loire wijnen. Indien je naar Angers gaat (wat toch iets verder is) moet je zeker Château de Brissac gaan bezoeken (niet voor de wijnen, want die zijn niet zo denderend Smile )


RE: Tips voor in de Loire - Terretoir - 13-08-2012 08:23 PM

Pfff, zit terug thuis in men zetel...Was een mooie trip, heel andere zijde van Frankrijk gezien dan ik gewoon ben. Heeft een zeer goede indruk achtergelaten bij ons beiden! Reisverslagje volgt nog, eerst nog wat foto's uploaden en wat sippen van het glaasje Baudry cheers

Thanks for the tips mannen!


RE: Tips voor in de Loire - carl - 13-08-2012 08:41 PM

(13-08-2012 08:23 PM)Tom T schreef:  Pfff, zit terug thuis in men zetel...Was een mooie trip, heel andere zijde van Frankrijk gezien dan ik gewoon ben. Heeft een zeer goede indruk achtergelaten bij ons beiden! Reisverslagje volgt nog, eerst nog wat foto's uploaden en wat sippen van het glaasje Baudry cheers

Thanks for the tips mannen!

Geniet ervan cheers
Ik kijk er al naar uit!


RE: Tips voor in de Loire - Terretoir - 13-08-2012 09:16 PM

Kort verslagje:
zeer mooie streek en een enorm vriendelijke lokale bevolking! We hebben maar 2 domeinen aangedaan wegens het prachtige weer en het beperkte budget. Kocht liever een paar flesjes meer bij Baudry ipv te liggen rondrijden... Uiteindelijk staat er meer dan 2000km extra op de teller van de Octavia en dit leek me wel genoeg. Steden die we aangedaan hebben: Saumur, Chinon, Tours, Angers en Le Mans. In Le Mans enkel het circuit en het museum gedaan, we zijn nml nogal liefhebbers van motorsport en dit is toch een legendarische plaats. Chinon was het meest betoverende stadje, Angers de meest commerciele maar ook wel de moeite. Verder verbleven we aan de Loir, niet te verwarren met de Loire itself. Tip, nog meer als in de Provence: verlaat de grote wegen en rij wat om... Je komt op de meest idyllische plaatsen door het tegenovergestelde van de gps te doen! Voor de foto's beperk ik me tot een paar foto's van het wijngebeuren, meer op aanvraag :-)

[Afbeelding: 7775644418_49240b264b_m.jpg]
Rocher des violettes waar we dus niet zijn binnengeraakt. Had het telefoon nummer niet opgeschreven en internet was nogal wisselvallig zodat ik het ter plaatse niet kon opzoeken. Tip, reserveer tijdig op voorhand!

[Afbeelding: 7775642778_cb0efe1631_m.jpg]
Hier dus binnengegaan, vlak naast Rocher DV. Negociant "Duhard", kleine rondleiding in de "cave" met wat uitleg van de dochter. Lekkere drinkwijntjes met een grote collectie oudere jaargangen. De misses heeft zich laten verleiden tot een aankoop van 2 witte 82'tiggers Vouvray.

[Afbeelding: 7775650866_737a3e821e_m.jpg]

[Afbeelding: 7775654300_f558e89dfd_n.jpg]
zie bovenstaande foto, Baudry.

Wijnroutes zijn enorm goed aangegeven trouwens, en er zijn er in overvloed! Op de site van Vins de Loire kan je goede documentatie terugvinden en af te drukken om evt mee te nemen.


RE: Tips voor in de Loire - doc - 13-08-2012 09:25 PM

Schoon, schoon ! Jammer van Rocher Des Violettes. Hoe was 't bij Baudry ?


RE: Tips voor in de Loire - Terretoir - 13-08-2012 09:33 PM

(13-08-2012 09:25 PM)doc schreef:  Schoon, schoon ! Jammer van Rocher Des Violettes. Hoe was 't bij Baudry ?

Bij Baudry was het wel ok, de La Croix Boissée kunnen proeven die nu nog op vat zit. Ook even in de "cave" geweest waar het nu nog even ligt te rusten tot deze op de fles kan. De rest van de caves (ander domein) niet gezien, was trouwens ook niet Bernard of de zoon die me heeft ontvangen. Sofie was de buurt aan het verkennen met de camera (de fotos zijn dus haar eer) en ben dus niet verder gegaan dan de cave op het domein van het huis zelf. Ongeveer een drie kwartier daar geweest denk ik. Beetje de gebruikelijke uitleg gekregen denk ik :-)


RE: Tips voor in de Loire - doc - 13-08-2012 09:35 PM

(13-08-2012 09:33 PM)Tom T schreef:  
(13-08-2012 09:25 PM)doc schreef:  Schoon, schoon ! Jammer van Rocher Des Violettes. Hoe was 't bij Baudry ?

Bij Baudry was het wel ok, de La Croix Boissée kunnen proeven die nu nog op vat zit. Ook even in de "cave" geweest waar het nu nog even ligt te rusten tot deze op de fles kan. De rest van de caves (ander domein) niet gezien, was trouwens ook niet Bernard of de zoon die me heeft ontvangen. Sofie was de buurt aan het verkennen met de camera (de fotos zijn dus haar eer) en ben dus niet verder gegaan dan de cave op het domein van het huis zelf. Ongeveer een drie kwartier daar geweest denk ik. Beetje de gebruikelijke uitleg gekregen denk ik :-)

Leuk om eens die CB uit het vat te proeven. Hoe was die ?


RE: Tips voor in de Loire - Terretoir - 13-08-2012 09:46 PM

Verrukkelijk, zelfs zo jong al... Binnen een maandje ongeveer mocht deze op de fles. Had niets bij om wat noties te maken aangezien alles in de auto lag waar Sofie weg mee was, maar weet nog wel dat deze me enorm kon bekoren. Zodra deze beschikbaar is haal ik me deze zeker in huis om een lange tijd proberen te vergeten.


RE: Tips voor in de Loire - Terretoir - 15-08-2012 07:52 PM

Had zin om iets simpel te drinken, dus een drinkwijntje opengedaan uit de Loire van bovenstaande negociant... Ginder geproefd en voor zen prijs best ok. Niet denderend, maar hey, nog redelijk vlot drinkbaar voor zen prijs.
St Nicolas de Bourgeuil VV, 2010, geen 6eu betaald. Trek de kurk eruit, Les caves du Plessis! (zie vorige posts in dit topic). Ter info :-)


RE: Tips voor in de Loire - doc - 15-08-2012 11:41 PM

(15-08-2012 07:52 PM)Tom T schreef:  Had zin om iets simpel te drinken, dus een drinkwijntje opengedaan uit de Loire van bovenstaande negociant... Ginder geproefd en voor zen prijs best ok. Niet denderend, maar hey, nog redelijk vlot drinkbaar voor zen prijs.
St Nicolas de Bourgeuil VV, 2010, geen 6eu betaald. Trek de kurk eruit, Les caves du Plessis! (zie vorige posts in dit topic). Ter info :-)

Lekkere drinkwijntjes daar voor een bescheiden portemonnee. Zekers. Was 't niet Caves de Plaisir ? SmileTongue