wijnliefhebbers
Millésime 2021 - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Interessante Topic (/forum-41.html)
+--- Forum: Media, blogs, artikels (/forum-67.html)
+--- Discussie: Millésime 2021 (/thread-7165.html)


Millésime 2021 - Jerver - 05-04-2021 06:53 PM

De eerste van het jaar voor ons en nog heel wat regio's.
Vingers kruisen & niet veel slapen...

[attachment=5496]


RE: Millésime 2021 - vinejo - 05-04-2021 08:10 PM

(05-04-2021 06:53 PM)Jerver schreef:  De eerste van het jaar voor ons en nog heel wat regio's.
Vingers kruisen & niet veel slapen...

Wow, en de knoppen zijn er al..?


RE: Millésime 2021 - Olivier - 05-04-2021 08:35 PM

(05-04-2021 08:10 PM)vinejo schreef:  
(05-04-2021 06:53 PM)Jerver schreef:  De eerste van het jaar voor ons en nog heel wat regio's.
Vingers kruisen & niet veel slapen...

Wow, en de knoppen zijn er al..?

Bij mij in den hof wel ja Smile

In de Loire zijn er blaadjes open, zag ik.


RE: Millésime 2021 - rlin - 05-04-2021 09:32 PM

De zomer en het najaar zijn bepalend voor de kwaliteit. Het voorjaar heeft vooral invloed op de kwantiteit. Beide zijn belangrijk voor de wijnboer.


RE: Millésime 2021 - Jerver - 06-04-2021 10:24 AM

Om 2uur uit mijn bed gerold en er terug in, we zaten nog op 5°C & droog.
Om 4u naar de wijngaard, temp was nog ok wel al goed gezakt & nog altijd droog, voorspelling was -2 tegen 5-6u, gezien de lage vochtigheid geen immens probleem, we waren van plan enkel de bougies aan te steken voor de planten van 2 jaar oud. De windmolens rond 4u30 in gang geschoten.
Tussen 5 & 6 temp in vrije val & vochtigheid de lucht in. Bij ons geëindigd op -3,6 waar we gemeten hebben en een vochtigheid die niet enorm was maar jammer genoeg voldoende om schade aan te richten. Op andere percelen wellicht nog lagere temperaturen.
Hier in Montlouis op koude percelen tot -9°C gemeten. Dan kunnen we sowieso niet veel meer doen...

Schade zal natuurlijk ook sterk afhankelijk zijn hoe ver knoppen zijn uitgelopen. Bij ons, en heel wat anderen,al zeer veel knoppen uitgelopen, bij de jonge planten tot 3 blaadjes. Vorige week was echt warm, zonder dat zaten we een stuk minder in de miserie. Schade zullen we in de late namiddag zien.

De komende 2 nachten wellicht van hetzelfde laken een broek.


RE: Millésime 2021 - dakur - 06-04-2021 11:06 AM

(06-04-2021 10:24 AM)Jerver schreef:  Om 2uur uit mijn bed gerold en er terug in, we zaten nog op 5°C & droog.
Om 4u naar de wijngaard, temp was nog ok wel al goed gezakt & nog altijd droog, voorspelling was -2 tegen 5-6u, gezien de lage vochtigheid geen immens probleem, we waren van plan enkel de bougies aan te steken voor de planten van 2 jaar oud. De windmolens rond 4u30 in gang geschoten.
Tussen 5 & 6 temp in vrije val & vochtigheid de lucht in. Bij ons geëindigd op -3,6 waar we gemeten hebben en een vochtigheid die niet enorm was maar jammer genoeg voldoende om schade aan te richten. Op andere percelen wellicht nog lagere temperaturen.
Hier in Montlouis op koude percelen tot -9°C gemeten. Dan kunnen we sowieso niet veel meer doen...

Schade zal natuurlijk ook sterk afhankelijk zijn hoe ver knoppen zijn uitgelopen. Bij ons, en heel wat anderen,al zeer veel knoppen uitgelopen, bij de jonge planten tot 3 blaadjes. Vorige week was echt warm, zonder dat zaten we een stuk minder in de miserie. Schade zullen we in de late namiddag zien.

De komende 2 nachten wellicht van hetzelfde laken een broek.

Bon courage !


RE: Millésime 2021 - FRANCISPICCART - 06-04-2021 11:37 AM

Bij Theulot Juillot in Mercurey (Bourgogne) was het deze nacht ook alle hens aan dek. Op de eerste foto's de chardonnay van hun beste premier cru wijngaard "La Cailloute". De chardonnay was duidelijk zichtbaar al mooi uitgelopen gisteren. Maatregelen drongen zich dus zeker op. De laatste foto's zijn van de voorbije nacht met de aangestoken vuurpotten.

Enkele sfeerbeelden van deze nacht uit de Chablis (laatste 5). Gemaakt door fotograaf Titouan Rimbault uit Auxerre.


RE: Millésime 2021 - BartS - 06-04-2021 11:55 AM

Begin daar aan... wel prachtige beelden.


RE: Millésime 2021 - wvd - 06-04-2021 12:31 PM

(06-04-2021 11:55 AM)BartS schreef:  Begin daar aan... wel prachtige beelden.

Wat wil je als het bij ons al 20°C kouder is dan vorige week.Sad

Zicht vanuit mijn burooke....
[attachment=5507]


RE: Millésime 2021 - Jerver - 06-04-2021 02:03 PM

[attachment=5510]
[attachment=5509]


[attachment=5508]
Bougies bij de kleine plantation van 2 jaar oud


[attachment=5511]
50jaar oude stokken, kort gesnoeid, bourgeon wellicht kapot


[attachment=5513]
2 jaar oud, de belangrijkste zijn ok

Op naar morgenvroeg


RE: Millésime 2021 - vinejo - 06-04-2021 07:59 PM

Dank je wel, Jerver voor deze zeeer interessante info en mooie foto s!
Keep on posting! ;-)
thank you


RE: Millésime 2021 - shiraz - 06-04-2021 10:43 PM

(06-04-2021 07:59 PM)vinejo schreef:  Dank je wel, Jerver voor deze zeeer interessante info en mooie foto s!
Keep on posting! ;-)
thank you

+1


RE: Millésime 2021 - Olivier - 06-04-2021 11:14 PM

@jerver : wat wordt er eigenlijk gebruikt om te verbranden? Kaarsen, hout, of turf of iets anders?


RE: Millésime 2021 - Jerver - 07-04-2021 12:32 PM

Bon, terug een nachtje vorst! Vandaag om 4u begonnen en wellicht minder schade opgelopen. Gisteren de jonge percelen zo goed als volledig verloren, vergeet de foto met de cirkels, enkel deze in het groen kunnen misschien nog uitkomen. In het verst gevorderde perceel 50% schade, de overige een stuk minder, we zullen aan het eind van de week zien.
Probleem was gisteren dat de temperaturen veel sneller dan normaal en veel lager dan voorzien gezakt zijn op heel korte tijd. Maar zelfs dan nog hadden we niet alles kunnen redden wellicht.

Vanmorgen een stuk minder lage temperaturen gemeten , tot -2,4 gezien bij ons, maar de vochtigheid lag pakken hoger, dus was, afhankelijk van de percelen, even gevaarlijk als gisteren. Aangezien vannacht erger was voorspeld dan gisteren (en het er gisteren tot laat 's nachts goed uit zag, hebben er gisteren misschien ook een aantal wijnbouwers hun munitie gespaard tot vandaag), vandaag veel bougies & rookgordijnen gezien. Montlouis était en état de guerre. Wellicht even gevaarlijk als gisteren dus, maar beter te counteren gezien minder extreme temperaturen.

Komende nacht nog een laatste keer wellicht deze week.

Wat verbrand wordt:
Het hangt er van af wat voor wat we ze gebruiken. De bougies in de wijngaarden zelf zijn hier meestal van parafine, branden een 8tal uur.
Om een rookgordijn boven de wijngaard te creëren (en de warmere lucht beneden bij de wijngaard te houden & te beschermen tegen de zonnestralen eens deze opkomt) (nat) stro & hooi dat we eerder laten smeulen dan branden.
Onder windmolens als het nodig is ofwel grote bougies ofwel vuurtonnen met wijnranken etc.
Ik geef toe, allemaal niet ongelooflijk ecologisch, maar op een bepaald moment moet je de oogst wel proberen te beschermen.

Hoe we beschermen hangt ook af van het type vorst; advectief of radiatief; niet alles is altijd efficiënt.
In Montlouis hebben ze bij 2 wijnboeren vanmorgen een helikopter ingezet, staat een filmpje op onze instagram, weet niet direct hoe ik dat hier kan posten. Redelijk gekkenwerk. Probleem is dat deze pas om 7u mocht opstijgen.
[attachment=5516]
[attachment=5517]
[attachment=5518]
[attachment=5519]

Nu een kort middagdutje


RE: Millésime 2021 - Olivier - 07-04-2021 01:04 PM

Amai, indrukwekkend toch allemaal. Zou zo uit Apocalypse Now kunnen komen!

Slaapwel Wink (en merci voor de boeiende updates!)


RE: Millésime 2021 - Vince - 07-04-2021 01:53 PM

De foto van Rimbault in chablis doet denken aan lavavelden, inderdaad apocalyptisch. Hopelijk stilletjes aan normale nachten in het vooruitzicht. We duimen hier.


RE: Millésime 2021 - Sur la Table - 07-04-2021 02:10 PM

Wat een werk, hopelijk niet voor niets en scheelt het aanzienlijk in de schade. Bedankt voor de interessante updates.

Hebben jullie ook meerdere rassen staan? Zal voor de een spannender zijn dan voor de ander.

Mooi om te zien dat mensen elkaar meteen helpen. Een kennis in Pommard met enkel Pinot Noir ranken was druk aan het helpen in Meursault. De Chardonnay is een stukje verder heen. Spannende tijden!


RE: Millésime 2021 - vinejo - 07-04-2021 03:03 PM

Sorry voor de vele vragen maar heb er nog eentje Blush

Zijn dit uitzonderlijke omstandigheden?
Of zijn er vergelijkbare jaargangen geweest? 2017 misschien?
thank you !!!!


RE: Millésime 2021 - wvd - 07-04-2021 04:01 PM

(07-04-2021 03:03 PM)vinejo schreef:  Sorry voor de vele vragen maar heb er nog eentje Blush

Zijn dit uitzonderlijke omstandigheden?
Of zijn er vergelijkbare jaargangen geweest? 2017 misschien?
thank you !!!!

Je bedoelt wellicht 2016 toen in Bourgogne tot 80% kapot vroor eind april.


RE: Millésime 2021 - vinejo - 07-04-2021 04:06 PM

(07-04-2021 04:01 PM)wvd schreef:  
(07-04-2021 03:03 PM)vinejo schreef:  Sorry voor de vele vragen maar heb er nog eentje Blush

Zijn dit uitzonderlijke omstandigheden?
Of zijn er vergelijkbare jaargangen geweest? 2017 misschien?
thank you !!!!

Je bedoelt wellicht 2016 toen in Bourgogne tot 80% kapot vroor eind april.

Neen, dacht aan 2017 Bordeaux.


RE: Millésime 2021 - Jerver - 07-04-2021 08:01 PM

Beiden gewonnen!
Voor Montlouis was 2016 catastrofaal en 2017 gewoon heel slecht. 2019 was ook nog een slecht jaar moesten die niet volstaan.

Het probleem is niet dat er perse veel meer nachten zijn dat het vriest, maar vooral dat de knoppen veel vroeger uitlopen dan vroeger. Montlouis is dan ook nog eens gevoelig. Het is dus jammer genoeg minder uitzonderlijk dan vroeger en nog altijd moeilijk te beheren.

Moesten er mensen door de sfeerbeelden immens geïnteresseerd zijn om het van dichtbij te zien, allen welkom vannacht om 3u in St Martin le Beau! (als je er dan toch bent, neem een petzl mee en een gasbrander)


RE: Millésime 2021 - wvd - 08-04-2021 11:12 AM

Ik denk dat dit weinig aan de verbeelding over laat...... Sad
[attachment=5522]
De schade is nog niet 100% duidelijk, maar aan deze temperaturen is normaal alles kapot. Laurent vreest zelfs voor nog meer schade dan in 2016.


RE: Millésime 2021 - Jerver - 08-04-2021 11:58 AM

Derde nacht op rij.. Op sommige plaatsen begon het om middernacht al te vriezen, zeer vroeg dus. Bij ons bleef het rond het nulpunt tot rond 4u, dan hebben we opnieuw de bougies aangestoken tot 8u30. Koudste punt gezien in Montlouis was -8, bij ons tot -4 gedaald maar het is gelukkig veel droger gebleven dan gisteren en eergisteren. Vandaag dus geen extra schade voor ons, er was er jammer genoeg wel al genoeg.

Tegen volgende week zullen we meer weten (de één is al iets optimistischer ingesteld dan de andere), maar er is sowieso veel schade in Montlouis. Volgens wat ik gehoord heb Chinon veel minder getroffen, Cheverny zwaar getroffen, in Sancerre sneeuwde het.

Vannacht mogen we normaal slapen.

Het weekend voorspellen ze regen & maandag & dinsdag rond het nulpunt, maar dus met veel humiditeit..

[attachment=5523]


RE: Millésime 2021 - Olivier - 08-04-2021 01:18 PM

Merci Jerver! Hopelijk blijft het hierbij.

Ik zag ook foto’s over bestuiven met water om een beschermend laagje ijs te leggen over de knoppen. Wordt dat ook gedaan in de streek?


RE: Millésime 2021 - Jerver - 08-04-2021 02:59 PM

(08-04-2021 01:18 PM)Olivier schreef:  Merci Jerver! Hopelijk blijft het hierbij.
Nog slechts een grote maand risico Smile

(08-04-2021 01:18 PM)Olivier schreef:  Ik zag ook foto’s over bestuiven met water om een beschermend laagje ijs te leggen over de knoppen. Wordt dat ook gedaan in de streek?

Hier Montlouis/Vouvray niet echt. Ik heb geen weet van percelen die hier zo beschermd zijn. In Chinon & Bourgeuil veel meer, vooral de percelen op de vlakte, ze pompen daar uit de Vienne & Loire rechtstreeks of naar bekkens. Je hebt +-40m3 per hectare voor nodig..
Veel water zorgt er ook voor dat er risico is op erosie en vooral uitspoeling van mineralen & voedingsstoffen in de grond. De grond is heel vochtig, dus bij het minste risico moet je de wijngaard terug beschermen want meer vochtigheid in de lucht = sneller schade. Mildiou heeft ook graag plassen & grote vochtigheid, dus tegen het einde van de periode met risico op vorst en meer warme dagen...

Document dat wel interessant is voor zij die meer willen weten over vorst in de wijngaard. Niet alles is even juist/pertinent voor mij, maar we gaan niet lastig doen Smile

https://pays-de-la-loire.chambres-agriculture.fr/fileadmin/user_upload/Pays_de_la_Loire/022_Inst-Pays-de-la-loire/RUBR-RD-innovation/Productions-vegetales/2020_ATV_TECH_Viti_Gel.pdf


RE: Millésime 2021 - wvd - 08-04-2021 03:08 PM

(08-04-2021 02:59 PM)Jerver schreef:  
(08-04-2021 01:18 PM)Olivier schreef:  Merci Jerver! Hopelijk blijft het hierbij.
Nog slechts een grote maand risico Smile

(08-04-2021 01:18 PM)Olivier schreef:  Ik zag ook foto’s over bestuiven met water om een beschermend laagje ijs te leggen over de knoppen. Wordt dat ook gedaan in de streek?

Hier Montlouis/Vouvray niet echt. Ik heb geen weet van percelen die hier zo beschermd zijn. In Chinon & Bourgeuil veel meer, vooral de percelen op de vlakte, ze pompen daar uit de Vienne & Loire rechtstreeks of naar bekkens. Je hebt +-40m3 per hectare voor nodig..
Veel water zorgt er ook voor dat er risico is op erosie en vooral uitspoeling van mineralen & voedingsstoffen in de grond. De grond is heel vochtig, dus bij het minste risico moet je de wijngaard terug beschermen want meer vochtigheid in de lucht = sneller schade. Mildiou heeft ook graag plassen & grote vochtigheid, dus tegen het einde van de periode met risico op vorst en meer warme dagen...

Document dat wel interessant is voor zij die meer willen weten over vorst in de wijngaard. Niet alles is even juist/pertinent voor mij, maar we gaan niet lastig doen Smile

https://pays-de-la-loire.chambres-agriculture.fr/fileadmin/user_upload/Pays_de_la_Loire/022_Inst-Pays-de-la-loire/RUBR-RD-innovation/Productions-vegetales/2020_ATV_TECH_Viti_Gel.pdf

Op bladzijde 3 staat het wel erg duidelijk: als de knoppen zelfs maar een beetje uitgelopen zijn is -2°C dodelijk. In Marsannay was het vanmorgen -6,5°C.....!
@Jerver: begint de wingerd dan dadelijk aan een tweede poging? Hoeveel vertraging kan dat geven en is er kans op een "normale" opbrengst van die tweede poging?
Ik weet dat dit vroeger amper een optie was aangezien die druiven dan te laat rijpten, maar nu is dat misschien toch aan mogelijkheid mits een zonnig en droog najaar?


RE: Millésime 2021 - Jerver - 08-04-2021 03:24 PM

(08-04-2021 03:08 PM)wvd schreef:  
(08-04-2021 02:59 PM)Jerver schreef:  
(08-04-2021 01:18 PM)Olivier schreef:  Merci Jerver! Hopelijk blijft het hierbij.
Nog slechts een grote maand risico Smile

(08-04-2021 01:18 PM)Olivier schreef:  Ik zag ook foto’s over bestuiven met water om een beschermend laagje ijs te leggen over de knoppen. Wordt dat ook gedaan in de streek?

Hier Montlouis/Vouvray niet echt. Ik heb geen weet van percelen die hier zo beschermd zijn. In Chinon & Bourgeuil veel meer, vooral de percelen op de vlakte, ze pompen daar uit de Vienne & Loire rechtstreeks of naar bekkens. Je hebt +-40m3 per hectare voor nodig..
Veel water zorgt er ook voor dat er risico is op erosie en vooral uitspoeling van mineralen & voedingsstoffen in de grond. De grond is heel vochtig, dus bij het minste risico moet je de wijngaard terug beschermen want meer vochtigheid in de lucht = sneller schade. Mildiou heeft ook graag plassen & grote vochtigheid, dus tegen het einde van de periode met risico op vorst en meer warme dagen...

Document dat wel interessant is voor zij die meer willen weten over vorst in de wijngaard. Niet alles is even juist/pertinent voor mij, maar we gaan niet lastig doen Smile

https://pays-de-la-loire.chambres-agriculture.fr/fileadmin/user_upload/Pays_de_la_Loire/022_Inst-Pays-de-la-loire/RUBR-RD-innovation/Productions-vegetales/2020_ATV_TECH_Viti_Gel.pdf

Op bladzijde 3 staat het wel erg duidelijk: als de knoppen zelfs maar een beetje uitgelopen zijn is -2°C dodelijk. In Marsannay was het vanmorgen -6,5°C.....!
@Jerver: begint de wingerd dan dadelijk aan een tweede poging? Hoeveel vertraging kan dat geven en is er kans op een "normale" opbrengst van die tweede poging?
Ik weet dat dit vroeger amper een optie was aangezien die druiven dan te laat rijpten, maar nu is dat misschien toch aan mogelijkheid mits een zonnig en droog najaar?

De theorie is altijd erg duidelijk... maar klopt niet Smile
Hangt heel sterk af van de vochtigheid. 2019 hadden ze hier op een perceel -6°C met de knoppen uitgelopen en geen schade omdat het poerdroog was.
Het is jammer genoeg geen exacte wetenschap en de realiteit wordt sterk beïnvloed door de verschillende parameters: Temp, vochtigheid, wind & uiteindelijk de zonnestralen. -2 °C is zeker niet altijd dodelijk.

Hangt er van af, die heeft nu wel een klopje gekregen, maar sowieso zal ze nieuwe knoppen laten uitkomen. Of deze staan waar we willen is iets anders(probleem voor de snoei volgend jaar & vorming van de wijnrank) en of ze fruit geven nog iets anders. Hangt af van waar ze staan & welke cépage.
Hier voor Chenin, kort gesnoeid op 3 ogen, is het de laatste knop die meest fruit geeft, maar ook eerst uitloopt, maw: deze is nu kapot want verst gevorderd. Secundaire knoppen & knoppen van op oud hout geven voor Chenin weinig of geen fruit. Riesling geeft dan weer druiven van op ongeveer alle knoppen, maar sowieso minder. Kans op normale opbrengst is onbestaande.

(ik begin het gevoel te hebben dat we beter een paar flessen in de koffer laten om een volledige vorstconversatie te houden Smile )


RE: Millésime 2021 - Olivier - 08-04-2021 07:00 PM

Citaat:(ik begin het gevoel te hebben dat we beter een paar flessen in de koffer laten om een volledige vorstconversatie te houden Smile )

Ja, doen! Smile

Ik vind het in ieder geval super boeiend. Merci om tussendoor toch de tijd te nemen en je ervaringen te delen. We zijn er dan wel niet bij, maar we voelen de kou tot hier Big Grin


RE: Millésime 2021 - Rik Martens - 08-04-2021 07:33 PM

Gisteren nog op Wijnliefhebbers, vandaag reeds op het VRT-journaal...


RE: Millésime 2021 - knk - 09-04-2021 11:19 AM

Ik kreeg vanmorgen op Facebook een berichtje door van Alexandra Pascal, schoondochter van dom. Jean Pascal. en tevens burgemeester van Puligny-Montrachet.
In Puligny de nacht van woensdag 7 naar donderdag 8 april 80% van de 1er cru wijngaarden bevroren en verloren en 50% van de villages, dus waarschijnlijk in Chassagne en Meursault ook. Ik weet niet of de facebook-foto's kan linken hier.
Drone beelden


RE: Millésime 2021 - wvd - 09-04-2021 12:20 PM

(09-04-2021 11:19 AM)knk schreef:  Ik kreeg vanmorgen op Facebook een berichtje door van Alexandra Pascal, schoondochter van dom. Jean Pascal. en tevens burgemeester van Puligny-Montrachet.
In Puligny de nacht van woensdag 7 naar donderdag 8 april 80% van de 1er cru wijngaarden bevroren en verloren en 50% van de villages, dus waarschijnlijk in Chassagne en Meursault ook. Ik weet niet of de facebook-foto's kan linken hier.
Drone beelden

https://www.facebook.com/alexandra.pascal.90


RE: Millésime 2021 - dakur - 09-04-2021 02:09 PM

(09-04-2021 12:20 PM)wvd schreef:  
(09-04-2021 11:19 AM)knk schreef:  Ik kreeg vanmorgen op Facebook een berichtje door van Alexandra Pascal, schoondochter van dom. Jean Pascal. en tevens burgemeester van Puligny-Montrachet.
In Puligny de nacht van woensdag 7 naar donderdag 8 april 80% van de 1er cru wijngaarden bevroren en verloren en 50% van de villages, dus waarschijnlijk in Chassagne en Meursault ook. Ik weet niet of de facebook-foto's kan linken hier.
Drone beelden

https://www.facebook.com/alexandra.pascal.90

Ook grote verliezen in de Rhônevallei.
https://www.lyoncapitale.fr/actualite/gelees-a-lyon-les-vignobles-de-la-vallee-du-rhone-tres-durement-touches-la-recolte-2021-compromise/


RE: Millésime 2021 - wvd - 09-04-2021 11:55 PM

(09-04-2021 02:09 PM)dakur schreef:  
(09-04-2021 12:20 PM)wvd schreef:  
(09-04-2021 11:19 AM)knk schreef:  Ik kreeg vanmorgen op Facebook een berichtje door van Alexandra Pascal, schoondochter van dom. Jean Pascal. en tevens burgemeester van Puligny-Montrachet.
In Puligny de nacht van woensdag 7 naar donderdag 8 april 80% van de 1er cru wijngaarden bevroren en verloren en 50% van de villages, dus waarschijnlijk in Chassagne en Meursault ook. Ik weet niet of de facebook-foto's kan linken hier.
Drone beelden

https://www.facebook.com/alexandra.pascal.90

Ook grote verliezen in de Rhônevallei.

https://www.lyoncapitale.fr/actualite/gelees-a-lyon-les-vignobles-de-la-vallee-du-rhone-tres-durement-touches-la-recolte-2021-compromise/

Nochtans, van wat ik vernam van Julien Brechet valt het in Gigondas nogal mee. Geen verliezen in de coteaux en slechts kleine schade in de vlakte. Niet fijn natuurlijk, maar ze beseffen maar al te best dat ze weinig reden tot klagen hebben in vergelijking met andere regio's, in de eerste plaats Bourgogne.


RE: Millésime 2021 - Baldrick - 10-04-2021 07:35 AM

https://www.standaard.be/cnt/dmf20210407_95335861?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_term=dso&utm_content=article&utm_campaign=seeding&fbclid=IwAR3q4VbjveC3HpixgKrM7xid7_zmtnCkCURWqK2zbW7IqD8EDvzzO5ztkP4


RE: Millésime 2021 - Biff - 10-04-2021 07:56 AM

(08-04-2021 07:00 PM)Olivier schreef:  Ik vind het in ieder geval super boeiend. Merci om tussendoor toch de tijd te nemen en je ervaringen te delen. We zijn er dan wel niet bij, maar we voelen de kou tot hier Big Grin
+1
Enorm boeiend allemaal inderdaad, waarvoor dank @ Jerver!


RE: Millésime 2021 - BartS - 10-04-2021 09:24 AM

@ Jerver, bedankt voor alle info. Extreem interessant. Prachtige foto's ook. Rare vraag, kunnen wijnboeren zich op één of andere manier verzekeren tegen extreme vorstschade? Of zijn er zo geen polissen? Of is de premie buitensporig?


RE: Millésime 2021 - Olivier - 11-04-2021 10:33 AM

Interessant artikel over experimenten bij Claire Naudin met het laat snoeien van de stokken. Door pas eind april te snoeien laat men een knop uitkomen op het einde van de tak. Als die bevriest is dat niet erg, want er blijft een knop onderaan die nog niet uitgelopen is. De eerste knop wordt dan weggesnoeid. Of zo begrijp ik het toch Smile

https://france3-regions.francetvinfo.fr/bourgogne-franche-comte/cote-d-or/cote-d-or-contre-le-gel-tailler-les-vignes-plus-haut-et-plus-tard-une-experimentation-prometteuse-en-hautes-cotes-2039350.html


RE: Millésime 2021 - wvd - 11-04-2021 10:36 AM

(10-04-2021 09:24 AM)BartS schreef:  @ Jerver, bedankt voor alle info. Extreem interessant. Prachtige foto's ook. Rare vraag, kunnen wijnboeren zich op één of andere manier verzekeren tegen extreme vorstschade? Of zijn er zo geen polissen? Of is de premie buitensporig?

Premie is buitensporig wegens zeer groot risico en grote financiële schade.
(11-04-2021 10:33 AM)Olivier schreef:  Interessant artikel over experimenten bij Claire Naudin met het laat snoeien van de stokken. Door pas eind april te snoeien laat men een knop uitkomen op het einde van de tak. Als die bevriest is dat niet erg, want er blijft een knop onderaan die nog niet uitgelopen is. De eerste knop wordt dan weggesnoeid. Of zo begrijp ik het toch Smile

https://france3-regions.francetvinfo.fr/bourgogne-franche-comte/cote-d-or/cote-d-or-contre-le-gel-tailler-les-vignes-plus-haut-et-plus-tard-une-experimentation-prometteuse-en-hautes-cotes-2039350.html

Men snoeit wel in de winter, maar minder streng en laat daardoor aan het einde een knop zitten aan de onderkant. Als de bovenste knop uitloopt en bevriest, zal die onderste knop snel daarna uitlopen en de zaak gedeeltelijk redden. Zoals nu gesnoeit wordt is die "contre-bourgeon" er niet en moet de plant eerst nog nieuwe knoppen aanmaken en je weet nooit waar die gaan komen, wat het snoeiwerk van jaar +1 moeilijker maakt. Wat ook vermeld wordt in het artikel is de hoogte waar de druiven moeten hangen. Dat is traditioneel erg laag in Bourgogne en dat is nu eenmaal het koudste stuk, dicht bij de grond. Enfin, dat is wat ik ervan weet (of denk te hebben begrepen), @Jerver zal het uiteraard beter weten.
Ik lees wel dat ook andere producenten hun palissage aan het verhogen zijn, maar ik weet niet of daarbij de druiven ook hoger hangen.


RE: Millésime 2021 - Jerver - 12-04-2021 04:53 PM

Net een klein dutje gedaan, er moest nog een examen afgelegd worden ook deze ochtend!

Vanmorgen weer de kampvuurtjes gaan aansteken. De voorruit van de auto was bevroren, maar de wijngaarden vielen goed mee vandaag. -1,7 en ondanks de regen van het weekend relatief droog. Dus alles kunnen beschermen. Vannacht normaal niet onder 0, woensdagmorgen terug risico. Probleem wordt dat de meeste wijnboeren alle munitie er ondertussen hebben doorgejaagd. Creatief vuurwerk wordt gezocht.

Verzekeringen: Kan zeker en eens we ons installeren bekijk ik het zeker of we er één kúnnen nemen. Want effectief de premies zijn niet min, maar je moet eerst al een verzekeraar vinden die nog tegen vorst wil verzekeren. Diegene die er nog aanbieden is meestal tout risque, dus voor alle klimaatsoorzaken voor een slechte oogst. Klinkt goed, maar is duur. Moet meestal ook voor het volledige domein genomen worden en treedt pas in werking na verlies van een behoorlijk hoog percentage, denk standaard rond de 30%. Wat wordt uitbetaald wordt ook bepaald obv barema's, hangt dus ook af van de productie & structuur van het domein of dit interessant is. Last but not least, je hebt geen wijn te verkopen. Het geld van de verzekering is absoluut geen gratis geld waar niet moet voor gewerkt worden, er is zelfs meer werk in de wijngaard dan zonder vorst. Maar er is ook een behoorlijk risico om klanten te verliezen aangezien er geen aanbod is en men dan ergens anders gaat zoeken. Plus, we zitten toch in dit beroep om onze wijn te maken, dus liever beschermen dan verzekeren..

Denk gelezen te hebben dat zo'n 20 - 25% van de wijngaarden verzekerd zijn.
(communicatie van de regering om landbouwers te vergoeden met het rampenfonds slaat momenteel trouwens op 'pertes non assurables', waartoe de wijnbouw dus niet behoort). On a sidenote, van fruittelers wordt minder gesproken maar die zijn wss nog slechter af met deze vorst.

Langer snoeien:
Sowieso láát snoeien werkt. Maar als een volledig domein gesnoeid moet worden kunnen we dat niet allemaal in de laatste 2 weken van april doen.. Langer snoeien helpt ook, onlangs een studie gelezen dat je dan op zijn minst 8, best 10 ogen laat staan om acrotonie zijn werkt te laten doen, en zo laat mogelijk passeert om een 2e keer te snoeien. Impliceert natuurlijk een extra kost & tijd. En deze 2e passage moet laat genoeg gebeuren, we komen hier terug op het tijdsaspect. Want ondertussen zijn we midden april en zijn we het bewerken van de grond gestart. Binnen een 2tal weken de traitements en de ébourgeonnage loert tegen dan ook al om de hoek. Het zijn niet enkel keuzes maar ook compromissen. Dit zijn ook zaken die débourrement met een 10 tal dagen uitstellen. We zijn ondertussen en week ver met de vorst en hebben nog een maand risico...
Planten hoger snoeien is ook een optie, maar de palissage moet dan ook worden aangepast en we kunnen niet van jaar 1 op jaar 2 de planten 20 cm verhogen..

Daarnaast kunnen we het nog hebben over het bewerken van de grond, reserves van de plant, planten op zuid of noordheuvels, meer of minder voedingsstoffen geven. Er zijn niet overal even sluitende conclusies over te trekken maar zeer interessante discussies.

We zijn het er hier meer en meer over eens dat vorst geen accidentele gebeurtenis meer is, maar moet mee opgenomen worden in een opstart/aankoop/aanplant van een wijngaard. Vroeger (tot 5 à 10 jaar geleden) was dit nog niet het geval. Wat ook duidelijk is, is dat de gelée noir van vorige week de ergste was sinds 1991, en dan nog.. We spreken dan over hoeveel wijngaarden er geraakt zijn over gans Frankrijk. Momenteel zijn het uiteraard schattingen, binnen een paar weken weten we meer en al helemaal in september, maar het ziet er niet goed uit. Om het met enige overdrijving te zeggen staat er geen bourgeon meer op een wijnrank in Cheverny en weten ze in Condrieu niet wat hen overkomen is, zo een vorst kennen ze daar niet. Maar natuurlijk is het in Bourgogne het ergst, die staan overal eerst Wink

Ik heb het gevoel dat mijn uitleg vandaag niet echt duidelijk is, er zitten precies wat watten in mijn hoofd. Maar als er nog vragen zijn, over vorst of iets anders, laat maar weten.

Een uitsmijter, voor diegene die willen weten of snoeien na de vorst nog iets kan helpen: https://www.youtube.com/watch?v=6dHxeodoGcE
Om 18u vnv live, ik ben ook benieuwd Smile
Bevroren:

[attachment=5528]

15cm minder ver op de baguette en nog ok:
[attachment=5529]

[attachment=5530]
[attachment=5531]


RE: Millésime 2021 - Sur la Table - 12-04-2021 07:33 PM

Bij mijn Bergerac adres konden ze blijkbaar beregenen, zij het slechts op 1 perceel. Mooie plaatjes:

[attachment=5532][attachment=5533][attachment=5534][attachment=5535]


RE: Millésime 2021 - Sur la Table - 13-04-2021 10:52 AM

Van Karel de Graaf zijn FB pagina:

Oogst 2021

Het lijkt nog wat vroeg voor een bericht over de oogst 2021. Het groeiseizoen is nog maar net begonnen, maar toch; het eerste nieuws is er al. Niet alleen uit de Bourgogne, maar uit grote delen van Frankrijk.

De nachtvorst heeft weer toegeslagen en heftiger dan we tot nu toe hebben gezien. Afgelopen dinsdag-, woensdag- en donderdagnacht heeft het tot 7 graden gevroren. Nu hoeft dat geen probleem te vormen, een wijnstok kan overleven tot -18. Het wordt wel een probleem als de stokken uitlopen en de sapstromen weer op gang gekomen zijn na de winterslaap. Dit was helaas het geval door het mooie weer eind maart. De temperaturen zijn toen opgelopen tot 25 graden. De eerste blaadjes waren dan ook al zichtbaar in de wijngaarden. In dit stadium kunnen de wijnstokken nog temperaturen tot -2 verdragen.

Als de temperatuur verder dreigt te dalen dan -2 graden zijn er verschillende methodes om dit te voorkomen. In poging hiertoe is in de wijngaarden alles uit de kast gehaald; vuurpotten, windturbines, verneveling van water (in de Chablis) en er zijn zelfs helikopters ingezet. Helaas lijkt dit niet voldoende te zijn geweest om ernstige schade te voorkomen.

Chardonnay loopt altijd eerder uit dan Pinot Noir. Dat was ook te zien aan het stadium waarin de knoppen zich bevonden. In wijngaarden waar Chardonnay was aangeplant waren de eerste blaadjes al zichtbaar. Naar verluidt is minimaal 70% van de oogst verloren gegaan. De knoppen van de pinot zijn nog een stuk kleiner, waardoor de schade daar nog moeilijk is in te schatten. In de Côte de Beaune houden ze er rekening mee dat een groot deel van de oogst Pinot Noir ook verloren is. De stokken in de Côte de Nuits lopen altijd iets later uit dan in de Côte de Beaune. Desondanks houden ze daar ook al rekening met verliezen van rond de 30%.

Dat de klimatologische omstandigheden veranderen is inmiddels wel duidelijk. Nu wordt de uitdaging om je hieraan aan te passen en een manier te vinden om hiermee om te gaan. Betere preventie tegen vorst en onderzoek naar later uitlopend plantmateriaal worden als mogelijke oplossingen genoemd.
Laten we hopen dat de reservescheuten de pijn nog enigszins verzachten! Voor degenen voor wie hoop vooral uitgestelde teleurstelling is, zou ik niet te lang wachten met inslaan.


RE: Millésime 2021 - wvd - 13-04-2021 03:10 PM

(13-04-2021 10:52 AM)Sur la Table schreef:  Van Karel de Graaf zijn FB pagina:

Oogst 2021

Het lijkt nog wat vroeg voor een bericht over de oogst 2021. Het groeiseizoen is nog maar net begonnen, maar toch; het eerste nieuws is er al. Niet alleen uit de Bourgogne, maar uit grote delen van Frankrijk.

De nachtvorst heeft weer toegeslagen en heftiger dan we tot nu toe hebben gezien. Afgelopen dinsdag-, woensdag- en donderdagnacht heeft het tot 7 graden gevroren. Nu hoeft dat geen probleem te vormen, een wijnstok kan overleven tot -18. Het wordt wel een probleem als de stokken uitlopen en de sapstromen weer op gang gekomen zijn na de winterslaap. Dit was helaas het geval door het mooie weer eind maart. De temperaturen zijn toen opgelopen tot 25 graden. De eerste blaadjes waren dan ook al zichtbaar in de wijngaarden. In dit stadium kunnen de wijnstokken nog temperaturen tot -2 verdragen.

Als de temperatuur verder dreigt te dalen dan -2 graden zijn er verschillende methodes om dit te voorkomen. In poging hiertoe is in de wijngaarden alles uit de kast gehaald; vuurpotten, windturbines, verneveling van water (in de Chablis) en er zijn zelfs helikopters ingezet. Helaas lijkt dit niet voldoende te zijn geweest om ernstige schade te voorkomen.

Chardonnay loopt altijd eerder uit dan Pinot Noir. Dat was ook te zien aan het stadium waarin de knoppen zich bevonden. In wijngaarden waar Chardonnay was aangeplant waren de eerste blaadjes al zichtbaar. Naar verluidt is minimaal 70% van de oogst verloren gegaan. De knoppen van de pinot zijn nog een stuk kleiner, waardoor de schade daar nog moeilijk is in te schatten. In de Côte de Beaune houden ze er rekening mee dat een groot deel van de oogst Pinot Noir ook verloren is. De stokken in de Côte de Nuits lopen altijd iets later uit dan in de Côte de Beaune. Desondanks houden ze daar ook al rekening met verliezen van rond de 30%.

Dat de klimatologische omstandigheden veranderen is inmiddels wel duidelijk. Nu wordt de uitdaging om je hieraan aan te passen en een manier te vinden om hiermee om te gaan. Betere preventie tegen vorst en onderzoek naar later uitlopend plantmateriaal worden als mogelijke oplossingen genoemd.
Laten we hopen dat de reservescheuten de pijn nog enigszins verzachten! Voor degenen voor wie hoop vooral uitgestelde teleurstelling is, zou ik niet te lang wachten met inslaan.

Enkele opmerkingen hierover die ik heb uit betrouwbare bronnen:
- Als de blaadjes al zichtbaar zijn is 0°C al voldoende om ze te vernietigen.
- Ook in de Côte de Nuits waren op de warmere terroirs al Pinot Noir knoppen uitgelopen en bij -7°C is daar niet veel levend meer bij.
- Als men ander plantmateriaal wil moet er herplant of omgeënt worden, allebei kostelijk.
- Zoals in een artikel dat hier ergens gepost werd zou een iets andere snoeiwijze en een hogere palissage een realistischer oplossing kunnen zijn.

Met de laatste regel vrees ik het eens te moeten zijn: de vraag naar "premium wines", vooral Bourgogne blijft zeer hoog, het aanbod was in 2019 en 2020 al niet te hoog en met deze ramp erbij denk ik niet dat we prijsverlaging gaan zien....
Oudere jaren zijn soms ondanks de langere investering soms minder duur dan het nieuwste jaar, een situatie die echt niet kan blijven duren.


RE: Millésime 2021 - Jerver - 16-04-2021 11:00 AM

Vandaag aan de percelen opgevolgd maar net zoals gisteren bij ons geen negatieve temperaturen gezien. Gisteren bij sommigen net boven & onder het nulpunt, maar aangezien zeer droog was geen risico boven -1 wellicht. Gisteren gingen we er al van uit dat we er door waren voor deze koudegolf, vandaag toch wat risico maar uiteindelijk geen probleem, laten we er van uit gaan dat het nu voorbij is.
Al zijn er die vrezen dat er begin mei nog een tweede golf komt. Geen idee waarom Smile

Ondertussen is het wel duidelijk dat er veel schade is, bij ons, bij uitbreiding in de regio en Frankrijk. Een normale productie zal er dit jaar niet in zitten, in zo goed als geen enkele regio. Bij ons is er wellicht rond de 50% verlies, verder op te volgen, en daarmee komen we er in de regio 'relatief' goed van af, ook dankzij de nachtelijke interventies.


Waarvoor we het doen:
Montlouis van '45
[attachment=5542]


RE: Millésime 2021 - Sur la Table - 16-04-2021 11:23 AM

@Jerver nog een schitterende kleur die wijn! Dat zal een mooie ervaring zijn.


RE: Millésime 2021 - vinejo - 19-04-2021 01:18 PM

Zonet kreeg ik deze mail van Herman Troch (De Kluizen)

Velen onder jullie hebben de beelden gezien van de wijngaarden in Frankrijk.

En hoe is het nu bij ons ?

Voorlopig valt het goed mee, ik verklaar mij nader. De druiven lopen hier wat later uit en de voorbije vriesnachten hebben hoogstwaarschijnlijk weinig schade aangericht. De botten zijn nog quasi volledig gesloten en de sapstroom was tijdelijk gestopt. In de volgende dagen en weken zullen de scheuten tevoorschijn komen door zachter weer. Dan zullen ze echt gevoelig worden voor negatieve temperaturen, de grondvorst.

Als er in de komende weken vorst wordt verwacht, proberen we dit jaar 2 nieuwe systemen uit om de jonge scheuten te beschermen als de vorst komt opzetten.

Bij de laagste rijen van de wijngaard doen we een experiment met Frolight. Een lichtdarm van infra rood lichtjes die stralingswarmte afgeven. Nu zijn 12 rijen zijn voorzien van deze lichtdarm.


Het ander systeem maakt gebruik van de temperatuur inversie. Dit wil zeggen de hogere luchtlaag warmer is dan de luchtlaag aan de grond. Door op mijn sproeier een soort van schouw te installeren kan ik de warme lucht aanzuigen en deze beneden uitblazen. Tijdens de vorsturen zal ik met dit systeem rond rijden.


Momenteel zien we dat hoe meer het klimaat opwarmt, hoe meer we last hebben van late lente nachtvorst.


Het worden dus weer spannende weken, vooral spannende nachten.


RE: Millésime 2021 - Sur la Table - 19-04-2021 01:26 PM

Spannende tijden. Na morgen lijkt het weer kouder te worden maar de kans op nachtvorsten lijkt klein.

Mijn leverancier in Meursault sprak ik van het weekend. Afhankelijk van het perceel is er 40 tot 80 % weg, zei hij. De 2019 net gebotteld, we hebben straks weer wat te proeven cheers


RE: Millésime 2021 - Jerver - 03-05-2021 08:41 AM

Het was de voorbije 2 nachten weer prijs..
Minder koud dan de vorige golf, maar zaterdag en zondag regen gehad en dus veel vochtiger, en ondertussen zitten we al een heel stuk verder in de cyclus, de trosjes worden zichtbaar.
Wel veel minder algemeen over de appellatie, sommige wijngaarden veel kouder/warmer dan andere. Normaal bij ons goed kunnen beschermen, maar er zal sowieso weer schade zijn.

De regen van het weekend was net genoeg om ons te ambeteren voor de vorst, maar bijlange niet voldoende om terug wat aan te vullen. Sinds begin maart bijna geen regen meer gehad in Montlouis. De boeren in de buurt zijn 3 weken geleden al begonnen met beregenen van hun graan.

[attachment=5581]
[attachment=5582]
[attachment=5583]
[attachment=5584]


RE: Millésime 2021 - vinejo - 03-05-2021 10:30 AM

(03-05-2021 08:41 AM)Jerver schreef:  Het was de voorbije 2 nachten weer prijs..
Minder koud dan de vorige golf, maar zaterdag en zondag regen gehad en dus veel vochtiger, en ondertussen zitten we al een heel stuk verder in de cyclus, de trosjes worden zichtbaar.
Wel veel minder algemeen over de appellatie, sommige wijngaarden veel kouder/warmer dan andere. Normaal bij ons goed kunnen beschermen, maar er zal sowieso weer schade zijn.

De regen van het weekend was net genoeg om ons te ambeteren voor de vorst, maar bijlange niet voldoende om terug wat aan te vullen. Sinds begin maart bijna geen regen meer gehad in Montlouis. De boeren in de buurt zijn 3 weken geleden al begonnen met beregenen van hun graan.

Mooie foto s, thank you
Wat een job, wijnbouwer zijn.
Laurent Vaillé van Grange des Peres heeft zich blijkbaar van het leven benomen. Dit zal misschien niet per se te wijten zijn aan de moeilijke omstandigheden door corona en het rotweer maar ik kan me voorstellen dat bij vele wijnbouwers het water aan de lippen staat en de wanhoop nabij is...


RE: Millésime 2021 - troisetoiles - 03-05-2021 02:07 PM

(03-05-2021 08:41 AM)Jerver schreef:  De regen van het weekend was net genoeg om ons te ambeteren voor de vorst, maar bijlange niet voldoende om terug wat aan te vullen. Sinds begin maart bijna geen regen meer gehad in Montlouis. De boeren in de buurt zijn 3 weken geleden al begonnen met beregenen van hun graan.

Ai, dat klinkt niet goed, gezien de echt droge maanden nog moeten komen... Duimen dat het binnenkort ook een keertje mee zit met dat weer voor jullie.

In ieder geval veel dank voor de updates en de foto's, erg interessant!


RE: Millésime 2021 - Jerver - 05-05-2021 10:31 AM

(03-05-2021 10:30 AM)vinejo schreef:  
(03-05-2021 08:41 AM)Jerver schreef:  Het was de voorbije 2 nachten weer prijs..
Minder koud dan de vorige golf, maar zaterdag en zondag regen gehad en dus veel vochtiger, en ondertussen zitten we al een heel stuk verder in de cyclus, de trosjes worden zichtbaar.
Wel veel minder algemeen over de appellatie, sommige wijngaarden veel kouder/warmer dan andere. Normaal bij ons goed kunnen beschermen, maar er zal sowieso weer schade zijn.

De regen van het weekend was net genoeg om ons te ambeteren voor de vorst, maar bijlange niet voldoende om terug wat aan te vullen. Sinds begin maart bijna geen regen meer gehad in Montlouis. De boeren in de buurt zijn 3 weken geleden al begonnen met beregenen van hun graan.

Mooie foto s, thank you
Wat een job, wijnbouwer zijn.
Laurent Vaillé van Grange des Peres heeft zich blijkbaar van het leven benomen. Dit zal misschien niet per se te wijten zijn aan de moeilijke omstandigheden door corona en het rotweer maar ik kan me voorstellen dat bij vele wijnbouwers het water aan de lippen staat en de wanhoop nabij is...

Fabien Brutout in Vouvray: "notre métier devient intenable financièrement et psychologiquement. Il faut revoir la copie et se diversifier pour ne pas mettre toutes les billes dans le même panier"
Ik heb het gevoel dat de moraal bij velen op een laag pitje staat en er veel vragen worden gesteld.

(Ik moet hier nog eens een topic over Les Pierres Ecrites maken Jo, ik weet het Smile )


RE: Millésime 2021 - vinejo - 05-05-2021 03:50 PM

(05-05-2021 10:31 AM)Jerver schreef:  
(03-05-2021 10:30 AM)vinejo schreef:  
(03-05-2021 08:41 AM)Jerver schreef:  Het was de voorbije 2 nachten weer prijs..
Minder koud dan de vorige golf, maar zaterdag en zondag regen gehad en dus veel vochtiger, en ondertussen zitten we al een heel stuk verder in de cyclus, de trosjes worden zichtbaar.
Wel veel minder algemeen over de appellatie, sommige wijngaarden veel kouder/warmer dan andere. Normaal bij ons goed kunnen beschermen, maar er zal sowieso weer schade zijn.

De regen van het weekend was net genoeg om ons te ambeteren voor de vorst, maar bijlange niet voldoende om terug wat aan te vullen. Sinds begin maart bijna geen regen meer gehad in Montlouis. De boeren in de buurt zijn 3 weken geleden al begonnen met beregenen van hun graan.

Mooie foto s, thank you
Wat een job, wijnbouwer zijn.
Laurent Vaillé van Grange des Peres heeft zich blijkbaar van het leven benomen. Dit zal misschien niet per se te wijten zijn aan de moeilijke omstandigheden door corona en het rotweer maar ik kan me voorstellen dat bij vele wijnbouwers het water aan de lippen staat en de wanhoop nabij is...

Fabien Brutout in Vouvray: "notre métier devient intenable financièrement et psychologiquement. Il faut revoir la copie et se diversifier pour ne pas mettre toutes les billes dans le même panier"
Ik heb het gevoel dat de moraal bij velen op een laag pitje staat en er veel vragen worden gesteld.

(Ik moet hier nog eens een topic over Les Pierres Ecrites maken Jo, ik weet het Smile )

Idd, met zo n naam mag er al eens iets over geschreven worden hè Wink


RE: Millésime 2021 - vinejo - 06-05-2021 09:22 AM

(05-05-2021 10:31 AM)Jerver schreef:  
(03-05-2021 10:30 AM)vinejo schreef:  Wat een job, wijnbouwer zijn.
Laurent Vaillé van Grange des Peres heeft zich blijkbaar van het leven benomen. Dit zal misschien niet per se te wijten zijn aan de moeilijke omstandigheden door corona en het rotweer maar ik kan me voorstellen dat bij vele wijnbouwers het water aan de lippen staat en de wanhoop nabij is...

Fabien Brutout in Vouvray: "notre métier devient intenable financièrement et psychologiquement. Il faut revoir la copie et se diversifier pour ne pas mettre toutes les billes dans le même panier"
Ik heb het gevoel dat de moraal bij velen op een laag pitje staat en er veel vragen worden gesteld.

(Ik moet hier nog eens een topic over Les Pierres Ecrites maken Jo, ik weet het Smile )

@Jerver
Zie http://www.vinejo.freebb.be/thread-4696-post-104140.html#pid104140


RE: Millésime 2021 - Jerver - 06-05-2021 07:15 PM

(06-05-2021 09:22 AM)vinejo schreef:  
(05-05-2021 10:31 AM)Jerver schreef:  
(03-05-2021 10:30 AM)vinejo schreef:  Wat een job, wijnbouwer zijn.
Laurent Vaillé van Grange des Peres heeft zich blijkbaar van het leven benomen. Dit zal misschien niet per se te wijten zijn aan de moeilijke omstandigheden door corona en het rotweer maar ik kan me voorstellen dat bij vele wijnbouwers het water aan de lippen staat en de wanhoop nabij is...

Fabien Brutout in Vouvray: "notre métier devient intenable financièrement et psychologiquement. Il faut revoir la copie et se diversifier pour ne pas mettre toutes les billes dans le même panier"
Ik heb het gevoel dat de moraal bij velen op een laag pitje staat en er veel vragen worden gesteld.

(Ik moet hier nog eens een topic over Les Pierres Ecrites maken Jo, ik weet het Smile )

@Jerver
Zie http://www.vinejo.freebb.be/thread-4696-post-104140.html#pid104140

Idd... We zitten deze week in de jura en gingen er normaal morgen langs. De sfeer is hier bij wijnbouwers triest, uiteraard. Er zijn veel vragen te stellen maar weinig antwoorden te geven. Mijn gedachten gaan vooral naar de familie...


RE: Millésime 2021 - shiraz - 14-05-2021 09:27 PM

gezien in het nieuws -->

https://www.pzc.nl/gent/meer-druiven-dankzij-infraroodlichtjes-vlamingen-bedenken-ingenieus-systeem-tegen-nachtvorst~a137a281/


RE: Millésime 2021 - vinejo - 15-05-2021 07:30 AM

(14-05-2021 09:27 PM)shiraz schreef:  gezien in het nieuws -->

https://www.pzc.nl/gent/meer-druiven-dankzij-infraroodlichtjes-vlamingen-bedenken-ingenieus-systeem-tegen-nachtvorst~a137a281/

Waw, interessant! Zou prachtig zijn, druiven beschermen dmv infraroodstraling. Benieuwd wat Jeroen hiervan zal vinden.


RE: Millésime 2021 - Biff - 15-05-2021 09:31 AM

Idd, interessant!
Vooral naar milieu en werk toe...
Gedaan met om 3u uit je bed te frutten @Jerver Big Grin


RE: Millésime 2021 - Jerver - 15-05-2021 11:24 AM

Heb er mij een beetje proberen over informeren, maar zit nog in testfase.
Er is interesse om het op grotere schaal uit te proberen.

Een gelijkaardig systeem met verwarmende draden door elektrische weerstand bestaat al relatief lang en wordt ook toegepast, maar is duur en niet altijd onderhoudsvriendelijk (doorknippen bij de snoei, reparatie palissage, bewerken grond, etc.)

Het infraroodsysteem zou ieder jaar op te hangen en terug weg te nemen zijn, wat zijn voor en nadelen heeft. Uiteraard is er de tijd om het op te hangen (niet te onderschatten denk ik), de behoefte aan elektriciteit (generator?) en vooral het terug wegnemen. Eens het risico op vorst gedaan is, zijn de knoppen al (ver) uitgelopen en loop je een behoorlijk risico om deze te beschadigen / af te breken bij het verwijderen van de draad. Dit laat mij denken dat het sowieso een goed systeem is voor kleinere wijngaarden met tijd voor precisiewerk, maar ik hoop eerlijk waar van ganserharte en vanuit de grond van mijn hart dat het iets is wat ook voor grotere oppervlaktes kan werken!
Voordeel zijn wat ik aanhaalde bij de huidige verwarmingsdraad, minder risico op schade bij snoei etc.

Ook nog geen echte indicatie tot welke temperatuur het kan beschermen en de prijs is mij ook nog niet duidelijk.

Ik volg het alleszins op!


RE: Millésime 2021 - wvd - 15-05-2021 01:41 PM

Ideaal zou zijn als het draadloos zou kunnen met bvb kleine batterijtjes die opladen met zonlicht, maar dat gaat dan weer een enorme investering zijn.


RE: Millésime 2021 - Olivier - 21-09-2021 01:23 PM

2021 wordt een jaar van de wijnmaker :

https://www.vitisphere.com/breve-94862-Les-vinifications-sannoncent-techniques-pour-le-millesime-2021.html


RE: Millésime 2021 - vinejo - 21-09-2021 01:47 PM

(21-09-2021 01:23 PM)Olivier schreef:  2021 wordt een jaar van de wijnmaker :

https://www.vitisphere.com/breve-94862-Les-vinifications-sannoncent-techniques-pour-le-millesime-2021.html

Was dat geen eufemisme voor “rotjaar”? Smile


RE: Millésime 2021 - Kupers - 21-09-2021 01:57 PM

Lijkt me vooral een zeer technische benadering (oh nee! wilde gisten! stel je voor dat deze onze gist uit het zakske iets aandoen!).


RE: Millésime 2021 - wvd - 21-09-2021 04:35 PM

(21-09-2021 01:57 PM)Kupers schreef:  Lijkt me vooral een zeer technische benadering (oh nee! wilde gisten! stel je voor dat deze onze gist uit het zakske iets aandoen!).
Vele domeinen maken eerst een "pied de cuve" met de wilde gisten. Dat "mengsel" kan dan snel gecheckt worden en dan gebruikt voor de andere cuves zodat die gisten de bovenhand krijgen.


RE: Millésime 2021 - Jerver - 25-09-2021 10:32 PM

(21-09-2021 01:23 PM)Olivier schreef:  2021 wordt een jaar van de wijnmaker :

https://www.vitisphere.com/breve-94862-Les-vinifications-sannoncent-techniques-pour-le-millesime-2021.html

Wat is da nu voor een artikel Gek?
Doet mij denken aan iets wat ik hier een tijd geleden post. Eens met Kupers, we mogen vooral de pakskesgist niet verstoren Smile
(01-06-2021 10:01 PM)Jerver schreef:  Zonder gisten toe te voegen zijn er heel wat verschillende gisten die hun werk doen, veelal Torulaspora & Metschikowia, maar vooral verschillende soorten saccharomyces die elkaar opvolgen. Vanaf pak en beet een graad of 6 alcohol zal er enkel saccharomyces cervisiae overblijven, maar al zijn vriendjes die voorheen gepasseerd zijn hebben wel een gustatieve impact. Hoe neutraal de toegevoegde gist ook is, een impact heeft hij sowieso.

Bon, het is jammer genoeg inderdaad wel een immens moeilijk jaar. Heel veer schimmeldruk. Na de vorst; die naast verlies van oogst de wijngaard op zich ook geen deugd doet, een nat voorjaar en een natte zomer. De laatste maand was het ietwat droger maar nog altijd teveel hemelwater. Vandaag nog een redelijke stortbui op ons dak gekregen. Het is dus moeilijk beslissen wat wanneer te oogsten en een goed evenwicht te vinden tussen suikers, aciditeit en de aroma's.
Er zullen dit jaar alleszins meer schuimwijnen gemaakt worden..

But hey...

[attachment=5817]
[attachment=5818]
[attachment=5819]


RE: Millésime 2021 - Olivier - 03-11-2021 07:22 PM

Artikeltje over probleem van heterogeneiteit in druiven en uitdagingen voor de oogst :

https://www.lepoint.fr/vin/les-oenologues-font-le-point-comment-gerer-une-vendange-heterogene-28-09-2021-2445175_581.php#xtmc=comment-gerer-une-vendange-heterogene&xtnp=1&xtcr=1


RE: Millésime 2021 - Kupers - 04-11-2021 10:15 PM

Het is gelukkig niet overal kommer en kwel:

https://www.deutscheweine.de/aktuelles/meldungen/details/news/detail/News/2021-bringt-gute-weinqualitaeten/


RE: Millésime 2021 - Biff - 05-11-2021 12:16 PM

Artikel via Vrt nws over hoeveel wijn gemaakt dit jaar...

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/11/05/weinig-wijn-gemaakt-dit-jaar-frankrijk-levert-laagste-volume-si/


RE: Millésime 2021 - wvd - 05-11-2021 05:11 PM

In Alto-Piëmonte is men ook niet ontevreden. Vorige week maandag waren we bij Christoph Künzli in Boca. De oogst was volop aan de gang, Christoph verwacht een normaal volume van absoluut topniveau, misschien zijn beste oogst ooit en, geloof me, dat wil wat zeggen!


RE: Millésime 2021 - Smaakatleet - 06-11-2021 09:20 AM

De oogst dit jaar bij Paul Schumacher zou een bescheiden jaar zijn qua hoeveelheid. De kwaliteit zou wel van de bovenste plank zijn.


RE: Millésime 2021 - Jerver - 02-04-2022 11:31 AM

My 2 cents over 2021, en dan vooral Touraine.

Zoals gezegd bij de oogst geen makkelijk jaar met vorstschade, behoorlijk veel druk door ziektes, vooral valse meeldauw en geen ideale oogstcondities.
Naar volume toe dus absoluut een rampjaar voor een aantal wijnbouwers. 10hl/ha is geen grote uitzondering, ik ken er met 5hl/ha gemiddeld en percelen die niet geoogst werden aangezien dit een pak meer zou kosten dan wel oogsten en de wijn te verkopen.

De domeinen die een goeie tri hebben toegepast en de keuzes hebben kunnen (*) maken om percelen op correcte momenten te oogsten zijn meestal wel tevreden over de wijn. *hangt ook voor een stuk af van de keuzes gemaakt tijdens het jaar (ébourgeonnage, ontbladeren,...) en het onder controle kunnen houden van schimmeldruk) maar die keuzes zijn niet altijd evident te maken en te voorspellen wat de rest van het jaar zal geven.
Kwalitatief is er in 2021 zéker goede wijn gemaakt, met een hoge(re) zuurtegraad dan de vorige jaren (relatief veel appelzuur, al dan niet malo maakt dus een groot verschil voor de wijnen dit jaar!) en frissere wijnen.
Er is mijn inziens behoorlijk wat schuimwijn gemaakt in 2021, wat volgens mij een zeer te verdedigen keuze is gezien de zuren en rijpheid (ik heb ze namelijk ook zelf gemaakt Smile )
Van wat ik heb kunnen proeven zitten er wijnen bij die ik zeer goed vind net door de hogere zuren

Er zullen zeker ook wijnen op de markt komen met druiven die té vroeg zijn geplukt om rot te vermijden en percelen die met rot werden geoogst en waar dit werd 'rechtgezet' in de chai. Ik zou ook een verschil verwachten in wat machinaal & manueel is geoogst. Al ben ik niet up to speed over de laatste sorteercapaciteiten van machines. Maar er rijden er alleszins nog veel andere rond Smile

Gelukkig kunnen we zoals altijd vertrouwen op onszelf en proeven wat we lekker vinden Smile


RE: Millésime 2021 - wvd - 02-04-2022 02:10 PM

Vorige week "tour de cave" gedaan bij een paar wijnbouwers in Bourgogne en ik was toch erg blij met wat ik in het glas kreeg. Lichter dan de "trois glorieuses" uiteraard, maar minstens niveau 2017 voor zover ik dat kan vergelijken. Enfin, in Bourgogne een "echt" Bourgogne jaar waar iedereen de laatste tijd de mond van vol heeft. Cool