Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Millésime 2021
09-04-2021, 12:20 PM
Bericht: #31
RE: Millésime 2021
(09-04-2021 11:19 AM)knk schreef:  Ik kreeg vanmorgen op Facebook een berichtje door van Alexandra Pascal, schoondochter van dom. Jean Pascal. en tevens burgemeester van Puligny-Montrachet.
In Puligny de nacht van woensdag 7 naar donderdag 8 april 80% van de 1er cru wijngaarden bevroren en verloren en 50% van de villages, dus waarschijnlijk in Chassagne en Meursault ook. Ik weet niet of de facebook-foto's kan linken hier.
Drone beelden

https://www.facebook.com/alexandra.pascal.90

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
09-04-2021, 02:09 PM
Bericht: #32
RE: Millésime 2021
(09-04-2021 12:20 PM)wvd schreef:  
(09-04-2021 11:19 AM)knk schreef:  Ik kreeg vanmorgen op Facebook een berichtje door van Alexandra Pascal, schoondochter van dom. Jean Pascal. en tevens burgemeester van Puligny-Montrachet.
In Puligny de nacht van woensdag 7 naar donderdag 8 april 80% van de 1er cru wijngaarden bevroren en verloren en 50% van de villages, dus waarschijnlijk in Chassagne en Meursault ook. Ik weet niet of de facebook-foto's kan linken hier.
Drone beelden

https://www.facebook.com/alexandra.pascal.90

Ook grote verliezen in de Rhônevallei.
https://www.lyoncapitale.fr/actualite/ge...ompromise/
09-04-2021, 11:55 PM
Bericht: #33
RE: Millésime 2021
(09-04-2021 02:09 PM)dakur schreef:  
(09-04-2021 12:20 PM)wvd schreef:  
(09-04-2021 11:19 AM)knk schreef:  Ik kreeg vanmorgen op Facebook een berichtje door van Alexandra Pascal, schoondochter van dom. Jean Pascal. en tevens burgemeester van Puligny-Montrachet.
In Puligny de nacht van woensdag 7 naar donderdag 8 april 80% van de 1er cru wijngaarden bevroren en verloren en 50% van de villages, dus waarschijnlijk in Chassagne en Meursault ook. Ik weet niet of de facebook-foto's kan linken hier.
Drone beelden

https://www.facebook.com/alexandra.pascal.90

Ook grote verliezen in de Rhônevallei.

https://www.lyoncapitale.fr/actualite/ge...ompromise/

Nochtans, van wat ik vernam van Julien Brechet valt het in Gigondas nogal mee. Geen verliezen in de coteaux en slechts kleine schade in de vlakte. Niet fijn natuurlijk, maar ze beseffen maar al te best dat ze weinig reden tot klagen hebben in vergelijking met andere regio's, in de eerste plaats Bourgogne.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
10-04-2021, 07:35 AM
Bericht: #34
RE: Millésime 2021
https://www.standaard.be/cnt/dmf20210407...vzzO5ztkP4

It's not a hangover, it's wine flu
10-04-2021, 07:56 AM
Bericht: #35
RE: Millésime 2021
(08-04-2021 07:00 PM)Olivier schreef:  Ik vind het in ieder geval super boeiend. Merci om tussendoor toch de tijd te nemen en je ervaringen te delen. We zijn er dan wel niet bij, maar we voelen de kou tot hier Big Grin
+1
Enorm boeiend allemaal inderdaad, waarvoor dank @ Jerver!

Live your life to the fullest, because it only happens once...
10-04-2021, 09:24 AM
Bericht: #36
RE: Millésime 2021
@ Jerver, bedankt voor alle info. Extreem interessant. Prachtige foto's ook. Rare vraag, kunnen wijnboeren zich op één of andere manier verzekeren tegen extreme vorstschade? Of zijn er zo geen polissen? Of is de premie buitensporig?
11-04-2021, 10:33 AM
Bericht: #37
RE: Millésime 2021
Interessant artikel over experimenten bij Claire Naudin met het laat snoeien van de stokken. Door pas eind april te snoeien laat men een knop uitkomen op het einde van de tak. Als die bevriest is dat niet erg, want er blijft een knop onderaan die nog niet uitgelopen is. De eerste knop wordt dan weggesnoeid. Of zo begrijp ik het toch Smile

https://france3-regions.francetvinfo.fr/...39350.html

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
11-04-2021, 10:36 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 11-04-2021 om 10:48 AM door wvd.)
Bericht: #38
RE: Millésime 2021
(10-04-2021 09:24 AM)BartS schreef:  @ Jerver, bedankt voor alle info. Extreem interessant. Prachtige foto's ook. Rare vraag, kunnen wijnboeren zich op één of andere manier verzekeren tegen extreme vorstschade? Of zijn er zo geen polissen? Of is de premie buitensporig?

Premie is buitensporig wegens zeer groot risico en grote financiële schade.
(11-04-2021 10:33 AM)Olivier schreef:  Interessant artikel over experimenten bij Claire Naudin met het laat snoeien van de stokken. Door pas eind april te snoeien laat men een knop uitkomen op het einde van de tak. Als die bevriest is dat niet erg, want er blijft een knop onderaan die nog niet uitgelopen is. De eerste knop wordt dan weggesnoeid. Of zo begrijp ik het toch Smile

https://france3-regions.francetvinfo.fr/...39350.html

Men snoeit wel in de winter, maar minder streng en laat daardoor aan het einde een knop zitten aan de onderkant. Als de bovenste knop uitloopt en bevriest, zal die onderste knop snel daarna uitlopen en de zaak gedeeltelijk redden. Zoals nu gesnoeit wordt is die "contre-bourgeon" er niet en moet de plant eerst nog nieuwe knoppen aanmaken en je weet nooit waar die gaan komen, wat het snoeiwerk van jaar +1 moeilijker maakt. Wat ook vermeld wordt in het artikel is de hoogte waar de druiven moeten hangen. Dat is traditioneel erg laag in Bourgogne en dat is nu eenmaal het koudste stuk, dicht bij de grond. Enfin, dat is wat ik ervan weet (of denk te hebben begrepen), @Jerver zal het uiteraard beter weten.
Ik lees wel dat ook andere producenten hun palissage aan het verhogen zijn, maar ik weet niet of daarbij de druiven ook hoger hangen.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
12-04-2021, 04:53 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 12-04-2021 om 05:35 PM door Jerver.)
Bericht: #39
RE: Millésime 2021
Net een klein dutje gedaan, er moest nog een examen afgelegd worden ook deze ochtend!

Vanmorgen weer de kampvuurtjes gaan aansteken. De voorruit van de auto was bevroren, maar de wijngaarden vielen goed mee vandaag. -1,7 en ondanks de regen van het weekend relatief droog. Dus alles kunnen beschermen. Vannacht normaal niet onder 0, woensdagmorgen terug risico. Probleem wordt dat de meeste wijnboeren alle munitie er ondertussen hebben doorgejaagd. Creatief vuurwerk wordt gezocht.

Verzekeringen: Kan zeker en eens we ons installeren bekijk ik het zeker of we er één kúnnen nemen. Want effectief de premies zijn niet min, maar je moet eerst al een verzekeraar vinden die nog tegen vorst wil verzekeren. Diegene die er nog aanbieden is meestal tout risque, dus voor alle klimaatsoorzaken voor een slechte oogst. Klinkt goed, maar is duur. Moet meestal ook voor het volledige domein genomen worden en treedt pas in werking na verlies van een behoorlijk hoog percentage, denk standaard rond de 30%. Wat wordt uitbetaald wordt ook bepaald obv barema's, hangt dus ook af van de productie & structuur van het domein of dit interessant is. Last but not least, je hebt geen wijn te verkopen. Het geld van de verzekering is absoluut geen gratis geld waar niet moet voor gewerkt worden, er is zelfs meer werk in de wijngaard dan zonder vorst. Maar er is ook een behoorlijk risico om klanten te verliezen aangezien er geen aanbod is en men dan ergens anders gaat zoeken. Plus, we zitten toch in dit beroep om onze wijn te maken, dus liever beschermen dan verzekeren..

Denk gelezen te hebben dat zo'n 20 - 25% van de wijngaarden verzekerd zijn.
(communicatie van de regering om landbouwers te vergoeden met het rampenfonds slaat momenteel trouwens op 'pertes non assurables', waartoe de wijnbouw dus niet behoort). On a sidenote, van fruittelers wordt minder gesproken maar die zijn wss nog slechter af met deze vorst.

Langer snoeien:
Sowieso láát snoeien werkt. Maar als een volledig domein gesnoeid moet worden kunnen we dat niet allemaal in de laatste 2 weken van april doen.. Langer snoeien helpt ook, onlangs een studie gelezen dat je dan op zijn minst 8, best 10 ogen laat staan om acrotonie zijn werkt te laten doen, en zo laat mogelijk passeert om een 2e keer te snoeien. Impliceert natuurlijk een extra kost & tijd. En deze 2e passage moet laat genoeg gebeuren, we komen hier terug op het tijdsaspect. Want ondertussen zijn we midden april en zijn we het bewerken van de grond gestart. Binnen een 2tal weken de traitements en de ébourgeonnage loert tegen dan ook al om de hoek. Het zijn niet enkel keuzes maar ook compromissen. Dit zijn ook zaken die débourrement met een 10 tal dagen uitstellen. We zijn ondertussen en week ver met de vorst en hebben nog een maand risico...
Planten hoger snoeien is ook een optie, maar de palissage moet dan ook worden aangepast en we kunnen niet van jaar 1 op jaar 2 de planten 20 cm verhogen..

Daarnaast kunnen we het nog hebben over het bewerken van de grond, reserves van de plant, planten op zuid of noordheuvels, meer of minder voedingsstoffen geven. Er zijn niet overal even sluitende conclusies over te trekken maar zeer interessante discussies.

We zijn het er hier meer en meer over eens dat vorst geen accidentele gebeurtenis meer is, maar moet mee opgenomen worden in een opstart/aankoop/aanplant van een wijngaard. Vroeger (tot 5 à 10 jaar geleden) was dit nog niet het geval. Wat ook duidelijk is, is dat de gelée noir van vorige week de ergste was sinds 1991, en dan nog.. We spreken dan over hoeveel wijngaarden er geraakt zijn over gans Frankrijk. Momenteel zijn het uiteraard schattingen, binnen een paar weken weten we meer en al helemaal in september, maar het ziet er niet goed uit. Om het met enige overdrijving te zeggen staat er geen bourgeon meer op een wijnrank in Cheverny en weten ze in Condrieu niet wat hen overkomen is, zo een vorst kennen ze daar niet. Maar natuurlijk is het in Bourgogne het ergst, die staan overal eerst Wink

Ik heb het gevoel dat mijn uitleg vandaag niet echt duidelijk is, er zitten precies wat watten in mijn hoofd. Maar als er nog vragen zijn, over vorst of iets anders, laat maar weten.

Een uitsmijter, voor diegene die willen weten of snoeien na de vorst nog iets kan helpen: https://www.youtube.com/watch?v=6dHxeodoGcE
Om 18u vnv live, ik ben ook benieuwd Smile
Bevroren:

   

15cm minder ver op de baguette en nog ok:
   

   
   

http://www.goustine.fr
12-04-2021, 07:33 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 12-04-2021 om 07:35 PM door Sur la Table.)
Bericht: #40
RE: Millésime 2021
Bij mijn Bergerac adres konden ze blijkbaar beregenen, zij het slechts op 1 perceel. Mooie plaatjes:

               

Kleinschalige importeur van voornamelijk Franse wijn. Houdt van klassieke wijnen
13-04-2021, 10:52 AM
Bericht: #41
RE: Millésime 2021
Van Karel de Graaf zijn FB pagina:

Oogst 2021

Het lijkt nog wat vroeg voor een bericht over de oogst 2021. Het groeiseizoen is nog maar net begonnen, maar toch; het eerste nieuws is er al. Niet alleen uit de Bourgogne, maar uit grote delen van Frankrijk.

De nachtvorst heeft weer toegeslagen en heftiger dan we tot nu toe hebben gezien. Afgelopen dinsdag-, woensdag- en donderdagnacht heeft het tot 7 graden gevroren. Nu hoeft dat geen probleem te vormen, een wijnstok kan overleven tot -18. Het wordt wel een probleem als de stokken uitlopen en de sapstromen weer op gang gekomen zijn na de winterslaap. Dit was helaas het geval door het mooie weer eind maart. De temperaturen zijn toen opgelopen tot 25 graden. De eerste blaadjes waren dan ook al zichtbaar in de wijngaarden. In dit stadium kunnen de wijnstokken nog temperaturen tot -2 verdragen.

Als de temperatuur verder dreigt te dalen dan -2 graden zijn er verschillende methodes om dit te voorkomen. In poging hiertoe is in de wijngaarden alles uit de kast gehaald; vuurpotten, windturbines, verneveling van water (in de Chablis) en er zijn zelfs helikopters ingezet. Helaas lijkt dit niet voldoende te zijn geweest om ernstige schade te voorkomen.

Chardonnay loopt altijd eerder uit dan Pinot Noir. Dat was ook te zien aan het stadium waarin de knoppen zich bevonden. In wijngaarden waar Chardonnay was aangeplant waren de eerste blaadjes al zichtbaar. Naar verluidt is minimaal 70% van de oogst verloren gegaan. De knoppen van de pinot zijn nog een stuk kleiner, waardoor de schade daar nog moeilijk is in te schatten. In de Côte de Beaune houden ze er rekening mee dat een groot deel van de oogst Pinot Noir ook verloren is. De stokken in de Côte de Nuits lopen altijd iets later uit dan in de Côte de Beaune. Desondanks houden ze daar ook al rekening met verliezen van rond de 30%.

Dat de klimatologische omstandigheden veranderen is inmiddels wel duidelijk. Nu wordt de uitdaging om je hieraan aan te passen en een manier te vinden om hiermee om te gaan. Betere preventie tegen vorst en onderzoek naar later uitlopend plantmateriaal worden als mogelijke oplossingen genoemd.
Laten we hopen dat de reservescheuten de pijn nog enigszins verzachten! Voor degenen voor wie hoop vooral uitgestelde teleurstelling is, zou ik niet te lang wachten met inslaan.

Kleinschalige importeur van voornamelijk Franse wijn. Houdt van klassieke wijnen
13-04-2021, 03:10 PM
Bericht: #42
RE: Millésime 2021
(13-04-2021 10:52 AM)Sur la Table schreef:  Van Karel de Graaf zijn FB pagina:

Oogst 2021

Het lijkt nog wat vroeg voor een bericht over de oogst 2021. Het groeiseizoen is nog maar net begonnen, maar toch; het eerste nieuws is er al. Niet alleen uit de Bourgogne, maar uit grote delen van Frankrijk.

De nachtvorst heeft weer toegeslagen en heftiger dan we tot nu toe hebben gezien. Afgelopen dinsdag-, woensdag- en donderdagnacht heeft het tot 7 graden gevroren. Nu hoeft dat geen probleem te vormen, een wijnstok kan overleven tot -18. Het wordt wel een probleem als de stokken uitlopen en de sapstromen weer op gang gekomen zijn na de winterslaap. Dit was helaas het geval door het mooie weer eind maart. De temperaturen zijn toen opgelopen tot 25 graden. De eerste blaadjes waren dan ook al zichtbaar in de wijngaarden. In dit stadium kunnen de wijnstokken nog temperaturen tot -2 verdragen.

Als de temperatuur verder dreigt te dalen dan -2 graden zijn er verschillende methodes om dit te voorkomen. In poging hiertoe is in de wijngaarden alles uit de kast gehaald; vuurpotten, windturbines, verneveling van water (in de Chablis) en er zijn zelfs helikopters ingezet. Helaas lijkt dit niet voldoende te zijn geweest om ernstige schade te voorkomen.

Chardonnay loopt altijd eerder uit dan Pinot Noir. Dat was ook te zien aan het stadium waarin de knoppen zich bevonden. In wijngaarden waar Chardonnay was aangeplant waren de eerste blaadjes al zichtbaar. Naar verluidt is minimaal 70% van de oogst verloren gegaan. De knoppen van de pinot zijn nog een stuk kleiner, waardoor de schade daar nog moeilijk is in te schatten. In de Côte de Beaune houden ze er rekening mee dat een groot deel van de oogst Pinot Noir ook verloren is. De stokken in de Côte de Nuits lopen altijd iets later uit dan in de Côte de Beaune. Desondanks houden ze daar ook al rekening met verliezen van rond de 30%.

Dat de klimatologische omstandigheden veranderen is inmiddels wel duidelijk. Nu wordt de uitdaging om je hieraan aan te passen en een manier te vinden om hiermee om te gaan. Betere preventie tegen vorst en onderzoek naar later uitlopend plantmateriaal worden als mogelijke oplossingen genoemd.
Laten we hopen dat de reservescheuten de pijn nog enigszins verzachten! Voor degenen voor wie hoop vooral uitgestelde teleurstelling is, zou ik niet te lang wachten met inslaan.

Enkele opmerkingen hierover die ik heb uit betrouwbare bronnen:
- Als de blaadjes al zichtbaar zijn is 0°C al voldoende om ze te vernietigen.
- Ook in de Côte de Nuits waren op de warmere terroirs al Pinot Noir knoppen uitgelopen en bij -7°C is daar niet veel levend meer bij.
- Als men ander plantmateriaal wil moet er herplant of omgeënt worden, allebei kostelijk.
- Zoals in een artikel dat hier ergens gepost werd zou een iets andere snoeiwijze en een hogere palissage een realistischer oplossing kunnen zijn.

Met de laatste regel vrees ik het eens te moeten zijn: de vraag naar "premium wines", vooral Bourgogne blijft zeer hoog, het aanbod was in 2019 en 2020 al niet te hoog en met deze ramp erbij denk ik niet dat we prijsverlaging gaan zien....
Oudere jaren zijn soms ondanks de langere investering soms minder duur dan het nieuwste jaar, een situatie die echt niet kan blijven duren.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
16-04-2021, 11:00 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 16-04-2021 om 11:09 AM door Jerver.)
Bericht: #43
RE: Millésime 2021
Vandaag aan de percelen opgevolgd maar net zoals gisteren bij ons geen negatieve temperaturen gezien. Gisteren bij sommigen net boven & onder het nulpunt, maar aangezien zeer droog was geen risico boven -1 wellicht. Gisteren gingen we er al van uit dat we er door waren voor deze koudegolf, vandaag toch wat risico maar uiteindelijk geen probleem, laten we er van uit gaan dat het nu voorbij is.
Al zijn er die vrezen dat er begin mei nog een tweede golf komt. Geen idee waarom Smile

Ondertussen is het wel duidelijk dat er veel schade is, bij ons, bij uitbreiding in de regio en Frankrijk. Een normale productie zal er dit jaar niet in zitten, in zo goed als geen enkele regio. Bij ons is er wellicht rond de 50% verlies, verder op te volgen, en daarmee komen we er in de regio 'relatief' goed van af, ook dankzij de nachtelijke interventies.


Waarvoor we het doen:
Montlouis van '45
   

http://www.goustine.fr
16-04-2021, 11:23 AM
Bericht: #44
RE: Millésime 2021
@Jerver nog een schitterende kleur die wijn! Dat zal een mooie ervaring zijn.

Kleinschalige importeur van voornamelijk Franse wijn. Houdt van klassieke wijnen
19-04-2021, 01:18 PM
Bericht: #45
RE: Millésime 2021
Zonet kreeg ik deze mail van Herman Troch (De Kluizen)

Velen onder jullie hebben de beelden gezien van de wijngaarden in Frankrijk.

En hoe is het nu bij ons ?

Voorlopig valt het goed mee, ik verklaar mij nader. De druiven lopen hier wat later uit en de voorbije vriesnachten hebben hoogstwaarschijnlijk weinig schade aangericht. De botten zijn nog quasi volledig gesloten en de sapstroom was tijdelijk gestopt. In de volgende dagen en weken zullen de scheuten tevoorschijn komen door zachter weer. Dan zullen ze echt gevoelig worden voor negatieve temperaturen, de grondvorst.

Als er in de komende weken vorst wordt verwacht, proberen we dit jaar 2 nieuwe systemen uit om de jonge scheuten te beschermen als de vorst komt opzetten.

Bij de laagste rijen van de wijngaard doen we een experiment met Frolight. Een lichtdarm van infra rood lichtjes die stralingswarmte afgeven. Nu zijn 12 rijen zijn voorzien van deze lichtdarm.


Het ander systeem maakt gebruik van de temperatuur inversie. Dit wil zeggen de hogere luchtlaag warmer is dan de luchtlaag aan de grond. Door op mijn sproeier een soort van schouw te installeren kan ik de warme lucht aanzuigen en deze beneden uitblazen. Tijdens de vorsturen zal ik met dit systeem rond rijden.


Momenteel zien we dat hoe meer het klimaat opwarmt, hoe meer we last hebben van late lente nachtvorst.


Het worden dus weer spannende weken, vooral spannende nachten.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
19-04-2021, 01:26 PM
Bericht: #46
RE: Millésime 2021
Spannende tijden. Na morgen lijkt het weer kouder te worden maar de kans op nachtvorsten lijkt klein.

Mijn leverancier in Meursault sprak ik van het weekend. Afhankelijk van het perceel is er 40 tot 80 % weg, zei hij. De 2019 net gebotteld, we hebben straks weer wat te proeven cheers

Kleinschalige importeur van voornamelijk Franse wijn. Houdt van klassieke wijnen
03-05-2021, 08:41 AM
Bericht: #47
RE: Millésime 2021
Het was de voorbije 2 nachten weer prijs..
Minder koud dan de vorige golf, maar zaterdag en zondag regen gehad en dus veel vochtiger, en ondertussen zitten we al een heel stuk verder in de cyclus, de trosjes worden zichtbaar.
Wel veel minder algemeen over de appellatie, sommige wijngaarden veel kouder/warmer dan andere. Normaal bij ons goed kunnen beschermen, maar er zal sowieso weer schade zijn.

De regen van het weekend was net genoeg om ons te ambeteren voor de vorst, maar bijlange niet voldoende om terug wat aan te vullen. Sinds begin maart bijna geen regen meer gehad in Montlouis. De boeren in de buurt zijn 3 weken geleden al begonnen met beregenen van hun graan.

   
   
   
   

http://www.goustine.fr
03-05-2021, 10:30 AM
Bericht: #48
RE: Millésime 2021
(03-05-2021 08:41 AM)Jerver schreef:  Het was de voorbije 2 nachten weer prijs..
Minder koud dan de vorige golf, maar zaterdag en zondag regen gehad en dus veel vochtiger, en ondertussen zitten we al een heel stuk verder in de cyclus, de trosjes worden zichtbaar.
Wel veel minder algemeen over de appellatie, sommige wijngaarden veel kouder/warmer dan andere. Normaal bij ons goed kunnen beschermen, maar er zal sowieso weer schade zijn.

De regen van het weekend was net genoeg om ons te ambeteren voor de vorst, maar bijlange niet voldoende om terug wat aan te vullen. Sinds begin maart bijna geen regen meer gehad in Montlouis. De boeren in de buurt zijn 3 weken geleden al begonnen met beregenen van hun graan.

Mooie foto s, thank you
Wat een job, wijnbouwer zijn.
Laurent Vaillé van Grange des Peres heeft zich blijkbaar van het leven benomen. Dit zal misschien niet per se te wijten zijn aan de moeilijke omstandigheden door corona en het rotweer maar ik kan me voorstellen dat bij vele wijnbouwers het water aan de lippen staat en de wanhoop nabij is...

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
03-05-2021, 02:07 PM
Bericht: #49
RE: Millésime 2021
(03-05-2021 08:41 AM)Jerver schreef:  De regen van het weekend was net genoeg om ons te ambeteren voor de vorst, maar bijlange niet voldoende om terug wat aan te vullen. Sinds begin maart bijna geen regen meer gehad in Montlouis. De boeren in de buurt zijn 3 weken geleden al begonnen met beregenen van hun graan.

Ai, dat klinkt niet goed, gezien de echt droge maanden nog moeten komen... Duimen dat het binnenkort ook een keertje mee zit met dat weer voor jullie.

In ieder geval veel dank voor de updates en de foto's, erg interessant!
05-05-2021, 10:31 AM
Bericht: #50
RE: Millésime 2021
(03-05-2021 10:30 AM)vinejo schreef:  
(03-05-2021 08:41 AM)Jerver schreef:  Het was de voorbije 2 nachten weer prijs..
Minder koud dan de vorige golf, maar zaterdag en zondag regen gehad en dus veel vochtiger, en ondertussen zitten we al een heel stuk verder in de cyclus, de trosjes worden zichtbaar.
Wel veel minder algemeen over de appellatie, sommige wijngaarden veel kouder/warmer dan andere. Normaal bij ons goed kunnen beschermen, maar er zal sowieso weer schade zijn.

De regen van het weekend was net genoeg om ons te ambeteren voor de vorst, maar bijlange niet voldoende om terug wat aan te vullen. Sinds begin maart bijna geen regen meer gehad in Montlouis. De boeren in de buurt zijn 3 weken geleden al begonnen met beregenen van hun graan.

Mooie foto s, thank you
Wat een job, wijnbouwer zijn.
Laurent Vaillé van Grange des Peres heeft zich blijkbaar van het leven benomen. Dit zal misschien niet per se te wijten zijn aan de moeilijke omstandigheden door corona en het rotweer maar ik kan me voorstellen dat bij vele wijnbouwers het water aan de lippen staat en de wanhoop nabij is...

Fabien Brutout in Vouvray: "notre métier devient intenable financièrement et psychologiquement. Il faut revoir la copie et se diversifier pour ne pas mettre toutes les billes dans le même panier"
Ik heb het gevoel dat de moraal bij velen op een laag pitje staat en er veel vragen worden gesteld.

(Ik moet hier nog eens een topic over Les Pierres Ecrites maken Jo, ik weet het Smile )

http://www.goustine.fr
05-05-2021, 03:50 PM
Bericht: #51
RE: Millésime 2021
(05-05-2021 10:31 AM)Jerver schreef:  
(03-05-2021 10:30 AM)vinejo schreef:  
(03-05-2021 08:41 AM)Jerver schreef:  Het was de voorbije 2 nachten weer prijs..
Minder koud dan de vorige golf, maar zaterdag en zondag regen gehad en dus veel vochtiger, en ondertussen zitten we al een heel stuk verder in de cyclus, de trosjes worden zichtbaar.
Wel veel minder algemeen over de appellatie, sommige wijngaarden veel kouder/warmer dan andere. Normaal bij ons goed kunnen beschermen, maar er zal sowieso weer schade zijn.

De regen van het weekend was net genoeg om ons te ambeteren voor de vorst, maar bijlange niet voldoende om terug wat aan te vullen. Sinds begin maart bijna geen regen meer gehad in Montlouis. De boeren in de buurt zijn 3 weken geleden al begonnen met beregenen van hun graan.

Mooie foto s, thank you
Wat een job, wijnbouwer zijn.
Laurent Vaillé van Grange des Peres heeft zich blijkbaar van het leven benomen. Dit zal misschien niet per se te wijten zijn aan de moeilijke omstandigheden door corona en het rotweer maar ik kan me voorstellen dat bij vele wijnbouwers het water aan de lippen staat en de wanhoop nabij is...

Fabien Brutout in Vouvray: "notre métier devient intenable financièrement et psychologiquement. Il faut revoir la copie et se diversifier pour ne pas mettre toutes les billes dans le même panier"
Ik heb het gevoel dat de moraal bij velen op een laag pitje staat en er veel vragen worden gesteld.

(Ik moet hier nog eens een topic over Les Pierres Ecrites maken Jo, ik weet het Smile )

Idd, met zo n naam mag er al eens iets over geschreven worden hè Wink

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
06-05-2021, 09:22 AM
Bericht: #52
RE: Millésime 2021
(05-05-2021 10:31 AM)Jerver schreef:  
(03-05-2021 10:30 AM)vinejo schreef:  Wat een job, wijnbouwer zijn.
Laurent Vaillé van Grange des Peres heeft zich blijkbaar van het leven benomen. Dit zal misschien niet per se te wijten zijn aan de moeilijke omstandigheden door corona en het rotweer maar ik kan me voorstellen dat bij vele wijnbouwers het water aan de lippen staat en de wanhoop nabij is...

Fabien Brutout in Vouvray: "notre métier devient intenable financièrement et psychologiquement. Il faut revoir la copie et se diversifier pour ne pas mettre toutes les billes dans le même panier"
Ik heb het gevoel dat de moraal bij velen op een laag pitje staat en er veel vragen worden gesteld.

(Ik moet hier nog eens een topic over Les Pierres Ecrites maken Jo, ik weet het Smile )

@Jerver
Zie http://www.vinejo.freebb.be/thread-4696-...#pid104140

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
06-05-2021, 07:15 PM
Bericht: #53
RE: Millésime 2021
(06-05-2021 09:22 AM)vinejo schreef:  
(05-05-2021 10:31 AM)Jerver schreef:  
(03-05-2021 10:30 AM)vinejo schreef:  Wat een job, wijnbouwer zijn.
Laurent Vaillé van Grange des Peres heeft zich blijkbaar van het leven benomen. Dit zal misschien niet per se te wijten zijn aan de moeilijke omstandigheden door corona en het rotweer maar ik kan me voorstellen dat bij vele wijnbouwers het water aan de lippen staat en de wanhoop nabij is...

Fabien Brutout in Vouvray: "notre métier devient intenable financièrement et psychologiquement. Il faut revoir la copie et se diversifier pour ne pas mettre toutes les billes dans le même panier"
Ik heb het gevoel dat de moraal bij velen op een laag pitje staat en er veel vragen worden gesteld.

(Ik moet hier nog eens een topic over Les Pierres Ecrites maken Jo, ik weet het Smile )

@Jerver
Zie http://www.vinejo.freebb.be/thread-4696-...#pid104140

Idd... We zitten deze week in de jura en gingen er normaal morgen langs. De sfeer is hier bij wijnbouwers triest, uiteraard. Er zijn veel vragen te stellen maar weinig antwoorden te geven. Mijn gedachten gaan vooral naar de familie...

http://www.goustine.fr
14-05-2021, 09:27 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 14-05-2021 om 09:29 PM door shiraz.)
Bericht: #54
RE: Millésime 2021
gezien in het nieuws -->

https://www.pzc.nl/gent/meer-druiven-dan...~a137a281/

My tastes are simple, I am easily satisfied with the best.
Winston Churchil
15-05-2021, 07:30 AM
Bericht: #55
RE: Millésime 2021
(14-05-2021 09:27 PM)shiraz schreef:  gezien in het nieuws -->

https://www.pzc.nl/gent/meer-druiven-dan...~a137a281/

Waw, interessant! Zou prachtig zijn, druiven beschermen dmv infraroodstraling. Benieuwd wat Jeroen hiervan zal vinden.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
15-05-2021, 09:31 AM
Bericht: #56
RE: Millésime 2021
Idd, interessant!
Vooral naar milieu en werk toe...
Gedaan met om 3u uit je bed te frutten @Jerver Big Grin
15-05-2021, 11:24 AM
Bericht: #57
RE: Millésime 2021
Heb er mij een beetje proberen over informeren, maar zit nog in testfase.
Er is interesse om het op grotere schaal uit te proberen.

Een gelijkaardig systeem met verwarmende draden door elektrische weerstand bestaat al relatief lang en wordt ook toegepast, maar is duur en niet altijd onderhoudsvriendelijk (doorknippen bij de snoei, reparatie palissage, bewerken grond, etc.)

Het infraroodsysteem zou ieder jaar op te hangen en terug weg te nemen zijn, wat zijn voor en nadelen heeft. Uiteraard is er de tijd om het op te hangen (niet te onderschatten denk ik), de behoefte aan elektriciteit (generator?) en vooral het terug wegnemen. Eens het risico op vorst gedaan is, zijn de knoppen al (ver) uitgelopen en loop je een behoorlijk risico om deze te beschadigen / af te breken bij het verwijderen van de draad. Dit laat mij denken dat het sowieso een goed systeem is voor kleinere wijngaarden met tijd voor precisiewerk, maar ik hoop eerlijk waar van ganserharte en vanuit de grond van mijn hart dat het iets is wat ook voor grotere oppervlaktes kan werken!
Voordeel zijn wat ik aanhaalde bij de huidige verwarmingsdraad, minder risico op schade bij snoei etc.

Ook nog geen echte indicatie tot welke temperatuur het kan beschermen en de prijs is mij ook nog niet duidelijk.

Ik volg het alleszins op!

http://www.goustine.fr
15-05-2021, 01:41 PM
Bericht: #58
RE: Millésime 2021
Ideaal zou zijn als het draadloos zou kunnen met bvb kleine batterijtjes die opladen met zonlicht, maar dat gaat dan weer een enorme investering zijn.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
21-09-2021, 01:23 PM
Bericht: #59
RE: Millésime 2021
2021 wordt een jaar van de wijnmaker :

https://www.vitisphere.com/breve-94862-L...-2021.html

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
21-09-2021, 01:47 PM
Bericht: #60
RE: Millésime 2021
(21-09-2021 01:23 PM)Olivier schreef:  2021 wordt een jaar van de wijnmaker :

https://www.vitisphere.com/breve-94862-L...-2021.html

Was dat geen eufemisme voor “rotjaar”? Smile

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)


Ga naar locatie: