Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kerst en Ouwejaar 2011
03-01-2012, 04:10 PM
Bericht: #91
RE: Kerst en Ouwejaar 2011
(03-01-2012 03:41 PM)Matten schreef:  Mijn vriendin en ik waren gisteren 5 jaar samen. We hebben besloten om de feestelijkheden over 2 dagen te spreiden. Gisteren zijn we met Zeeuwse oesters en een spaghetti carbonara (met Breydelspek) begonnen. En een uitstekende grand cru (grande réserve) champagne van M. Hostomme en een Volterrano 2007 van Fontemorsi uit Montescudaio (IGT).

Vandaag steken we een tandje bij met deze middag lekkere kazen (Langres, Keiems Bloempje en Cantal) en vers gemaakte vleessalade. De wijn voor vanavond zit nu al in het glas.. Vieux Château Certan van 1999. Schot in de roos – hoe kan het ook anders? Pure zijde, versmolten godendrank. Zeer aardse neus met sigarenkistje, natte aarde, puntje vanille, tabak, mineralen en exquis zwart fruit. En in de mond pure onweerstaanbare klasse. Sorry dat ik zo lyrisch ben, maar het moet… Lang, versmolten, maar zeker niet zonder frisheid.

Vanavond maak ik Jeroen Meus’ knolseldersoepje met als garnituur een stukje gebakken bloedworst, duxelles van bospaddenstoelen en gebakken coquilles. Daarna in de boter gebakken hazenrug met compote van witloof, zelf gemaakte kroketten, saus (karkas) en veenbessen.

het water staat me al in de mond Slurp klinkt lekker!

het leven is te kort om slechte wijn te drinken
03-01-2012, 11:53 PM
Bericht: #92
RE: Kerst en Ouwejaar 2011
Kerstavond:
Domaine du Devoy 1983 (zie men bescheiden TN)
Charmes Chambertin 1990 (idem)
La Chapelle de Meyney 2004, lekkere wijn zonder meer.

Oudjaar:
Musset-Chevalier 2004 Saint Emilion Grand Cru
Chateau de Reignac 2000

Zoals reeds gezegd verraste de Lirac me weer (reeds voor de 3de keer!). Zeer aangenaam wijntje dat lekker wegdronk zonder body te missen...
De Reignac wil ik zeker nog eens proeven onder betere omstandigheden, ze hadden namelijk geen deftige wijnglazen ter beschikking waardoor deze alles behalve tot zen recht kwam.
Musset-Chevalier is een wijn die ik gekocht heb op de foire du vin (carrefour) en is voor de prijs een zeer aangenaam ding. TN hiervan volgt nog wel eens...
04-01-2012, 12:21 AM
Bericht: #93
RE: Kerst en Ouwejaar 2011
Verschrikkelijk hé, dat mensen niet beseffen hoe belangrijk de glazen zijn...
Viel die Charmes van de Savourclub ook mee deze keer?

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
04-01-2012, 08:03 AM
Bericht: #94
RE: Kerst en Ouwejaar 2011
De Chambertin viel reuze mee! Nu wat langer in de karaf gelaten en deze kwam veel beter tot zen recht (+-1.5u)...
Minder scherp in de neus en kwa smaak zeker nog ok. Toch zou ik graag eens een Chambertin proeven van een ander domein om zo de vergelijking te kunnen maken.
Kurk was niets meer waard, fles was nog goed gevuld maar had zeer veel bezinksel. Flesjes moeten ASAP opgedronken worden volgens mij Rolleyes
04-01-2012, 10:29 AM
Bericht: #95
RE: Kerst en Ouwejaar 2011
(03-01-2012 04:10 PM)Kris G schreef:  
(03-01-2012 03:41 PM)Matten schreef:  Mijn vriendin en ik waren gisteren 5 jaar samen. We hebben besloten om de feestelijkheden over 2 dagen te spreiden. Gisteren zijn we met Zeeuwse oesters en een spaghetti carbonara (met Breydelspek) begonnen. En een uitstekende grand cru (grande réserve) champagne van M. Hostomme en een Volterrano 2007 van Fontemorsi uit Montescudaio (IGT).

Vandaag steken we een tandje bij met deze middag lekkere kazen (Langres, Keiems Bloempje en Cantal) en vers gemaakte vleessalade. De wijn voor vanavond zit nu al in het glas.. Vieux Château Certan van 1999. Schot in de roos – hoe kan het ook anders? Pure zijde, versmolten godendrank. Zeer aardse neus met sigarenkistje, natte aarde, puntje vanille, tabak, mineralen en exquis zwart fruit. En in de mond pure onweerstaanbare klasse. Sorry dat ik zo lyrisch ben, maar het moet… Lang, versmolten, maar zeker niet zonder frisheid.

Vanavond maak ik Jeroen Meus’ knolseldersoepje met als garnituur een stukje gebakken bloedworst, duxelles van bospaddenstoelen en gebakken coquilles. Daarna in de boter gebakken hazenrug met compote van witloof, zelf gemaakte kroketten, saus (karkas) en veenbessen.

het water staat me al in de mond Slurp klinkt lekker!

Wink

"There is a reason why people have unhealthy obsessions with Burgundy (...)." (Clark Z. Terry)
04-01-2012, 11:40 AM
Bericht: #96
RE: Kerst en Ouwejaar 2011
(03-01-2012 10:37 AM)koen schreef:  
(03-01-2012 12:17 AM)dr_magooo schreef:  
(02-01-2012 11:59 PM)Venne schreef:  zeker van ne witte pessac, nen achtentachtiger !
carbo 2000 , met wat ga je dat drinken? Kazen?

Suggesties zijn welkom...

Voor de carbo 2007 heb ik het gewaagd om hem bij coquilles met uienpuree te schenken (ui zorgt wel voor tegengewicht) en dat was voor mij kantje (de invitees waren pessac liefhebber dus niet veel risico) ... maar ne 2000? Zou het niet weten ... stevige vis (lotte of tarbot) ... een poulet/pintade met wat truffel Cool

oudere carbo kan perfect bij kalf

champagne: in victory you deserve it, in defeat you need it (napoléon)
04-01-2012, 05:38 PM
Bericht: #97
RE: Kerst en Ouwejaar 2011
Zou inderdaad kunnen (afhankelijk van de saus). Noem me conservatief maar een lekker fris roodje met weinig tannines spreekt me hier meer aan (loire, beaujolais, .....)

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
04-01-2012, 06:44 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 04-01-2012 om 06:44 PM door doc.)
Bericht: #98
RE: Kerst en Ouwejaar 2011
thank you voor de culinaire tips, ik ga hem toch eens proberen met een stukje kalf. Ik zou ook eerder geneigd zijn daar een rode bij te nemen, maar 'k ga het er toch eens op wagen dit WE. Ik laat iets weten Cool

Buvez du vin et vivez joyeux !
06-01-2012, 11:19 AM
Bericht: #99
RE: Kerst en Ouwejaar 2011
kalf met goede riesling is uiteraard NOG beter :-)

champagne: in victory you deserve it, in defeat you need it (napoléon)
07-01-2012, 07:17 PM
Bericht: #100
RE: Kerst en Ouwejaar 2011
(29-12-2011 01:11 AM)dr_magooo schreef:  Verdignan 2001 in magnum, goeie evolutie ? Milleuve hoe was die, van Portovino hé ? Alsook de Soave ? Vertel 's...

Verdignan was heel mooi op dronk, de dag erna nog een glas van gedronken en hij had zich niet 'verzet'.
Beide wijnen van Portovino idd. De Milleuve was prachtig, PQ de beste witte wijn die ik* de afgelopen weken gedronken heb en werd door iedereen geapprecieerd.
De Soave was al een twijfelgeval op de degustatie en ook nu heeft de wijn me niet kunnen overtuigen. Binnenkort ga ik de Ca'Rugate Monte Fiorentine open doen van Wine Art, ik ben benieuwd hoe die zich ten opzichte van elkaar gaan gedragen.
* Dat is echter geen referentie want ik drink zeer weinig witte wijn. Vandaar dat ik geen gedetailleerde omschrijving kan geven, dat is voor na mijn wijncursus en veel meer proeven. Wink

(29-12-2011 10:58 AM)Dave schreef:  Van die Itynera heb ik ook al een paar jaargangen geproefd; uit wijnfestival van Carrefour hé ? Ok pastawijntje, maar kan toch ni typen aan Sasseo..

Idd Dave, heb vooral 2007 en 2008 liggen. Die Sasseo ben ik aan het zoeken, waar kan je die verkrijgen?

PS. Als jullie graag eens een zeer goede Primitivo willen drinken raad ik jullie aan om 'Es' Primitivo Di Manduria van Gianfranco Fino (Puglia) eens aan te kopen (wel al 40€ voor een fles maar wat ze noemen 'zwaren toebak').
09-01-2012, 12:00 AM
Bericht: #101
RE: Kerst en Ouwejaar 2011
(07-01-2012 07:17 PM)MicHtical schreef:  
(29-12-2011 01:11 AM)dr_magooo schreef:  Verdignan 2001 in magnum, goeie evolutie ? Milleuve hoe was die, van Portovino hé ? Alsook de Soave ? Vertel 's...

Verdignan was heel mooi op dronk, de dag erna nog een glas van gedronken en hij had zich niet 'verzet'.
Beide wijnen van Portovino idd. De Milleuve was prachtig, PQ de beste witte wijn die ik* de afgelopen weken gedronken heb en werd door iedereen geapprecieerd.
De Soave was al een twijfelgeval op de degustatie en ook nu heeft de wijn me niet kunnen overtuigen. Binnenkort ga ik de Ca'Rugate Monte Fiorentine open doen van Wine Art, ik ben benieuwd hoe die zich ten opzichte van elkaar gaan gedragen.
* Dat is echter geen referentie want ik drink zeer weinig witte wijn. Vandaar dat ik geen gedetailleerde omschrijving kan geven, dat is voor na mijn wijncursus en veel meer proeven. Wink

(29-12-2011 10:58 AM)Dave schreef:  Van die Itynera heb ik ook al een paar jaargangen geproefd; uit wijnfestival van Carrefour hé ? Ok pastawijntje, maar kan toch ni typen aan Sasseo..

Idd Dave, heb vooral 2007 en 2008 liggen. Die Sasseo ben ik aan het zoeken, waar kan je die verkrijgen?

PS. Als jullie graag eens een zeer goede Primitivo willen drinken raad ik jullie aan om 'Es' Primitivo Di Manduria van Gianfranco Fino (Puglia) eens aan te kopen (wel al 40€ voor een fles maar wat ze noemen 'zwaren toebak').

Sasseo stond vroeger ook bij Carrefour aan 7 euro, maar is een paar jaar geleden ineens uit het aanbod verdwenen.
09-01-2012, 08:45 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 09-01-2012 om 08:46 PM door Hugel.)
Bericht: #102
RE: Kerst en Ouwejaar 2011
(01-01-2012 03:09 PM)koen schreef:  Ruinart brut: echt lekker

Reine des Bois, witte Lirac 2004, domaine mordorée: specialleke zat in een lot dat ik bij Sylvies gekocht had en waarvan ik dacht dat het rood was. Boeiende wijn. Geel fruit, perzik, abrikoos, pompelmoes. In de mond vol en rond, aangename intense smaak, lange afdronk met een licht bittertje. 90 (iemand die weet waar ze dit verkopenwatte)

Grand Puy Lacoste 1983: de verrassing, 28 jaar maar nog steeds top, beetje cassis, leer, sigarenkistje. In de mond volledig versmolten, diepgang, kracht, finesse en een zalige afdronk. Genieten, zat er perfect op 92

Bij Vinesse in Temse hebben ze dat, het gamma van Mordorée
10-01-2012, 10:36 AM
Bericht: #103
RE: Kerst en Ouwejaar 2011
Idd, La Reine des Bois komt bij Vinesse op 18,5 / 20€ voor een fles afhankelijk van de jaargang ('04, '06 of '07)
10-01-2012, 10:55 AM
Bericht: #104
RE: Kerst en Ouwejaar 2011
Mag ik jullie er wel op wijzen dat hier blijkbaar enkel de rode cuvees worden verkocht.

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
10-01-2012, 09:25 PM
Bericht: #105
RE: Kerst en Ouwejaar 2011
I stand corrected sir! Koen had het idd. over de witte Lirac.


Ga naar locatie: