Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Winos Tasting
19-06-2015, 03:56 PM
Bericht: #151
RE: Winos Tasting
(19-06-2015 02:49 PM)Olivier schreef:  De avond zelf trouwens nog TNs posten... Da's karakter! cheers

Sinds ik alles op mijn Ipad noteer is dit geen enkel probleem meer.
Nadien post ik het gewoon na een klein beetje aanpassen meteen op het forum.
Wie geen karakter heeft moet slim zijn Wink

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
19-06-2015, 08:44 PM
Bericht: #152
RE: Winos Tasting
(19-06-2015 01:14 AM)carl schreef:  Winos Ahr bij mij Filip, koen, Peter d, Peter h, Stefaan, Bert, ikzelf

1. Le Brun-Servenay GC Extra-Brut : Groene appel, natuurlijke touch, strakkere stijl, perzik, abrikoos, goede friste, stoofappelbitter, lactisch, licht oxidatief. 89
2. La paonnerie Rien que melon 2013 (muscadet coteaux de la Loire) : Oxidatieve stijl, abrikoos, lijm, overrijp, gebrand, weinig zuren, veel materie, medicinaal, branderig in de mond, peer, 81
3. Domaine de la Tournelle Les corvees sous Curon 2006 (Arbois) : Kaneel, curry, kokos, gember, geoxideerde appel, natuurlijke touch, houttoets, gebak, Jura?, levendig, bitters zijn prominenter dan de zuren, correct maar niet top, chardonnay, floraal, 87
4. Beluard Les Alpes 2012 Gringet-druif (Savoie) : Rabarber, citrus, fijne neus, pompelmoes, prikkelend, gebak, afwasmiddel, lijkt wat artificieel, natuurlijke stijl, mandarijn, frisse kruiden. 88+
5. Les Cretes Petite Arvine 2012 (valle d'aosta) : Ziltig, mineraal, gerookt, aards, silex, fruitella, sappig, evenwichtig, frisheid, 89
6. Royal Tokaji Dulovalogatas 2009 (Tokaji) : Honing, tertiair, champignons, geoxideerde appels, herfst, kaneel, rozijnen, mist een beetje spanning, hout komt er nog door, mandarijn, licht zoete impressie, vermoeiend. 87
7. Nelles Pinot Noir 2011 (Ahr) : snoeperig, vuil bloemenwater, sappige kersen, kruidig, zoete kruiden, pikant door alcohol, groenigheid op de neus, afdronk is maar zozo, rijp en groen tegelijk. 85
8. Petra Unger Gottschelle 2012 (niederosterreich) : Violetsnoepjes, mineraal, fijne neus, kruidig, Bourgogne stijl, houtopvoeding, frambozen, boter, caramel, fruitig in de mond, goed balans, rijpe tannines, zachte zuren, 89
9. Winzergenossenchaft Mayschoss-Altenahr Ponsart 2010 : Caramel, takjes, rijp fruit, aardbei, chocolade, gedroogde vijgen , vrij hoge zuren in vergelijking met het fruit, 86
9a Adeneuer Walporzheimer Garkammer Spatburgunder 2012 (Ahr) : foutief
10. Meyer Nakel Spatburgunder S 2010 (Ahr) : Evenwichtig, rokerig, vlees, mokka, koffie, kirsch, finesse, wilde aardbeien 90
11. Meyer Nakel Spatburgunder S 2011 (Ahr) : Confituur, alcoholisch, diep, rijke neus, koffie, mokka, potentieel, 91
11a Adeneuer JJ nr1 2009 (Ahr) : kurk
12 . Stodden Herrenberg 2012 (Ahr) : Banaan, fris fruit in de neus, compleet, rokerig, fijn, verfijnd, goed gedoseerd, compleet 92
13. Nelles Landskrone GG 2009 (Ahr) : Kruidig, eucalyptus, kruidig, appelsien,dieper en rijker, vrij stevige zuren, hopjes 90+
14. Furst Centgrafenberg R 2007 (Franken) : Gebrand, rood fruit, appelsien, leisteen, bosaardbei, chocolade, mooi gebalanceerd, 90
15. Meyer Nakel Pfarrwingert 2008 (Ahr) : Vlotte en fruitige stijl, minder pinot noir-stijl, sigarenkistje, chocolade, sinaasappel, zoete kruiden, complex, donker fruit, pruimen, mineraal, elegant, diep, zuren zijn niet te hard, gebalanceerd 94+

Blij dat Le Brun goed was Wink

Weeral een interessante proeverij, precies ! Sinds mijn bezoek aan Vinikus is mijn interesse voor Duitse wijnen heel groot: to be continued Slurp
19-06-2015, 09:22 PM
Bericht: #153
RE: Winos Tasting
(19-06-2015 08:44 PM)Dave schreef:  
(19-06-2015 01:14 AM)carl schreef:  Winos Ahr bij mij Filip, koen, Peter d, Peter h, Stefaan, Bert, ikzelf

1. Le Brun-Servenay GC Extra-Brut : Groene appel, natuurlijke touch, strakkere stijl, perzik, abrikoos, goede friste, stoofappelbitter, lactisch, licht oxidatief. 89
2. La paonnerie Rien que melon 2013 (muscadet coteaux de la Loire) : Oxidatieve stijl, abrikoos, lijm, overrijp, gebrand, weinig zuren, veel materie, medicinaal, branderig in de mond, peer, 81
3. Domaine de la Tournelle Les corvees sous Curon 2006 (Arbois) : Kaneel, curry, kokos, gember, geoxideerde appel, natuurlijke touch, houttoets, gebak, Jura?, levendig, bitters zijn prominenter dan de zuren, correct maar niet top, chardonnay, floraal, 87
4. Beluard Les Alpes 2012 Gringet-druif (Savoie) : Rabarber, citrus, fijne neus, pompelmoes, prikkelend, gebak, afwasmiddel, lijkt wat artificieel, natuurlijke stijl, mandarijn, frisse kruiden. 88+
5. Les Cretes Petite Arvine 2012 (valle d'aosta) : Ziltig, mineraal, gerookt, aards, silex, fruitella, sappig, evenwichtig, frisheid, 89
6. Royal Tokaji Dulovalogatas 2009 (Tokaji) : Honing, tertiair, champignons, geoxideerde appels, herfst, kaneel, rozijnen, mist een beetje spanning, hout komt er nog door, mandarijn, licht zoete impressie, vermoeiend. 87
7. Nelles Pinot Noir 2011 (Ahr) : snoeperig, vuil bloemenwater, sappige kersen, kruidig, zoete kruiden, pikant door alcohol, groenigheid op de neus, afdronk is maar zozo, rijp en groen tegelijk. 85
8. Petra Unger Gottschelle 2012 (niederosterreich) : Violetsnoepjes, mineraal, fijne neus, kruidig, Bourgogne stijl, houtopvoeding, frambozen, boter, caramel, fruitig in de mond, goed balans, rijpe tannines, zachte zuren, 89
9. Winzergenossenchaft Mayschoss-Altenahr Ponsart 2010 : Caramel, takjes, rijp fruit, aardbei, chocolade, gedroogde vijgen , vrij hoge zuren in vergelijking met het fruit, 86
9a Adeneuer Walporzheimer Garkammer Spatburgunder 2012 (Ahr) : foutief
10. Meyer Nakel Spatburgunder S 2010 (Ahr) : Evenwichtig, rokerig, vlees, mokka, koffie, kirsch, finesse, wilde aardbeien 90
11. Meyer Nakel Spatburgunder S 2011 (Ahr) : Confituur, alcoholisch, diep, rijke neus, koffie, mokka, potentieel, 91
11a Adeneuer JJ nr1 2009 (Ahr) : kurk
12 . Stodden Herrenberg 2012 (Ahr) : Banaan, fris fruit in de neus, compleet, rokerig, fijn, verfijnd, goed gedoseerd, compleet 92
13. Nelles Landskrone GG 2009 (Ahr) : Kruidig, eucalyptus, kruidig, appelsien,dieper en rijker, vrij stevige zuren, hopjes 90+
14. Furst Centgrafenberg R 2007 (Franken) : Gebrand, rood fruit, appelsien, leisteen, bosaardbei, chocolade, mooi gebalanceerd, 90
15. Meyer Nakel Pfarrwingert 2008 (Ahr) : Vlotte en fruitige stijl, minder pinot noir-stijl, sigarenkistje, chocolade, sinaasappel, zoete kruiden, complex, donker fruit, pruimen, mineraal, elegant, diep, zuren zijn niet te hard, gebalanceerd 94+

Blij dat Le Brun goed was Wink

Weeral een interessante proeverij, precies ! Sinds mijn bezoek aan Vinikus is mijn interesse voor Duitse wijnen heel groot: to be continued Slurp

Le Brun was ook op deze proeverij een mooie opener. Nogmaals bedankt voor de flessen.
Gisteren een aantal echt mooie Spätburgunders gedronken. Allemaal in een ietwat andere stijl maar hoedanook indrukwekkende exemplaren, allen wel met een prijskaartje. Maar dat is dan ook weer eigen aan Pinot Noir, een moeilijke druif die veeleisend is en dus ook kostelijk om te produceren.

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
19-06-2015, 09:59 PM
Bericht: #154
RE: Winos Tasting
(19-06-2015 01:14 AM)carl schreef:  Winos Ahr bij mij Filip, koen, Peter d, Peter h, Stefaan, Bert, ikzelf

1. Le Brun-Servenay GC Extra-Brut : Groene appel, natuurlijke touch, strakkere stijl, perzik, abrikoos, goede friste, stoofappelbitter, lactisch, licht oxidatief. 89
...........
5. Les Cretes Petite Arvine 2012 (valle d'aosta) : Ziltig, mineraal, gerookt, aards, silex, fruitella, sappig, evenwichtig, frisheid, 89
......................

Le Brun-Servernay: licht oxidatief ? Hoe is dat te verzoenen met een eventuele hoge acciditeit of met frisheid?
Op 5 juli gaat er ook een fles van gekraakt worden ; ik zie er naar uit.

Les Cretes Petite Arvine 2012.
Petite Arvine: Slurp
Waar gekocht?
Heb er 2 van liggen; gekocht bij Callmewine maar nog niet gedronken

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
20-06-2015, 11:01 AM
Bericht: #155
RE: Winos Tasting
(19-06-2015 09:59 PM)don quichotte schreef:  
(19-06-2015 01:14 AM)carl schreef:  Winos Ahr bij mij Filip, koen, Peter d, Peter h, Stefaan, Bert, ikzelf

1. Le Brun-Servenay GC Extra-Brut : Groene appel, natuurlijke touch, strakkere stijl, perzik, abrikoos, goede friste, stoofappelbitter, lactisch, licht oxidatief. 89
...........
5. Les Cretes Petite Arvine 2012 (valle d'aosta) : Ziltig, mineraal, gerookt, aards, silex, fruitella, sappig, evenwichtig, frisheid, 89
......................

Le Brun-Servernay: licht oxidatief ? Hoe is dat te verzoenen met een eventuele hoge acciditeit of met frisheid?
Op 5 juli gaat er ook een fles van gekraakt worden ; ik zie er naar uit.

Les Cretes Petite Arvine 2012.
Petite Arvine: Slurp
Waar gekocht?
Heb er 2 van liggen; gekocht bij Callmewine maar nog niet gedronken


Ik heb petite arvine gekocht bij superiore.de
Je kan het ook kopen bij xtrawine, daar zijn regelmatig zeer leuke promoties. Een heel evenwichtige uitgebalanceerde wijn, alles op zijn plaats toegangkelijk,
maar met de nodige eigenheid. Eerder snow patrol dan queens of the stone age'. De andere wijnen van het domein heb ik nog niet geproefd. Aosta is een vergeten regio en de moeite om te ontdekken ( ottin, les cretes, grosjean )....ik ben in wit heel erg fan van bergwijnen, die rijpheid en puurheid met elkaar combineren.
21-06-2015, 11:30 PM
Bericht: #156
RE: Winos Tasting
Meyer Nakel vind ik zelf de mooiste producent in de Ahr, ik heb nog nooit een teleurstellende wijn van hem geproefd. Goed dat deze wijnen dan ook hoog werden ingeschat (af en toe hebben we nood aan wat bevestiging).

Furst is een heel mooi domein, vooral in de wijnen onder de 40 euro. Als je richting Schlossberg of Hundsruck gaat zit je te hoog qua prijs. Het zijn sowieso wijnen die tijd nodig hebben, maar om dan nu al meer dan 60 euro te betalen voor een fles vind ik toch wat overdreven. Ik weet niet of Langbeen hem heeft, maar zijn gewone Klingenberg is echt wel top en ik kijk er nu al naar uit om binnen enkele jaren mijn flessen te ontkurken.
23-06-2015, 12:20 PM
Bericht: #157
RE: Winos Tasting
Meyer-Nakel is idd heel goed. Ik hou enorm van die wijnen. Blijkbaar heeft de komst van de dochters in het wijndomein ( vanaf 2005 heeft Meike haar opwachting gemaakt, Dorthe is pas sinds 2008 betrokken) de stijl iets fijner gemaakt. Hierover kan ik echter niet oordelen omdat ik nog nooit een wijn van voor 2005 gedronken heb van hen.
Furst is natuurlijk iets anders van stijl maar is ontegensprekelijk een groot wijnmaker. Ook in wit maakt hij mooie zaken, zowel riesling als Silvaner, zelfs in basis, zijn lekkere wijnen.

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
24-06-2015, 03:22 PM
Bericht: #158
RE: Winos Tasting
Adeneuer? foutief en kurk ... das inderdaad dikke pech..... en ben toch gisteren niet wat adeneuers gaan ophalen bij Jeroen :-)
Snow en Queens..... daar zijn er maar twee echte en da zijn J&J (Josh en John) en de Leuvense Bruno Fevery natuurlijk :-) van Helmut Lotti over Arsenal naar Vista Chino :-)

Wine is sunlight , held together by water !
18-09-2015, 01:03 AM
Bericht: #159
RE: Winos Tasting
Vandaag het 3e Wino-seizoen afgetrapt in Hoeilaart ten Huize Koen met een Rode Douro-proeverij :

Winos Koen Douro 17 september 2015

Jean-Pierre, Koen, Stefaan, Filip, Peter D, Roeland, Peter H, Bert

1. Florent Vilard Premier Cru Brut 2006 (Champagne) : Pompelmoesbitters, opgedroogde dweil, licht gistig, krijtig, hoger in zuren, 88
Flight 1
2. Casa Ferreirinha Esteva 2013 : Mooi fruit, toegankelijke neus, aardbei, weinig houtindruk, floraal, vlak in de mond, 84
3. Lavradores de Feitoria Tres Bagos 2011 : donker fruit, vlezig, rustieker, licht onrijp in de mond, voorts wel mooie diepte, kokos, tannines, wijn met ambitie 86
Flight 2
4. Carm Reserva 2009 : Mooie kruidigheid, lekker zwart fruit, salami, nog behoorlijke tannines maar wel fijn, afronding is begonnen, kersenpitten, eucalyptus, goede frisheid, droogt niet uit,goede sappigheid, cappuccino 90 15 € Jeuris
5. Portal Reserva 2009 : Pickles, stoffig, mandarijntjes, sinaasappelschil, rustieker, zwart fruit, eucalyptus, frambozen, soep die Stefaan op zijn werk krijgt, ook goede frisheid, 88
Flight 3
6. Niepoort Vertente 2009 : Kruidig , donker fruit, intense krachtige neus, donkere chocolade, van niets teveel maar alles is aanwezig, goede frisheid, gedroogde pruimen, heel evenwichtig, lange afdronk 91
7. Niepoort Vertente 2010 : Vergelijkbaar van neus maar iets fijner, meer rood fruit, mist wat vulling, valt een beetje plat, tannines zijn iets harder 88
Flight 4
8. Portal Gran Reserva 2007 : intens zwart van kleur, vijgen, sinaasappel, gepolijst, verfrissende zuren, krachtig zonder zwaar te worden, knap. 93
9. Casa Ferreirinha Quinta da Leda 2007 : Oxidatief, umami, champignon, herfstkleuren, vlezig, bouillon, zwart fruit, jonger in de mond dan in de neus, complex smaakprofiel, heeft nog toekomst, ietwat ruw, 91+
Flight 5
10. Zeller CV Curriculum Vitae 2007 : Floraliteit, cassis, vlezig, zwarte olijven, gedroogde pruim, krachtige stijl in de mond, specerijen in de mond, bosbessen, veel potentieel, chocolade, 94
11. Zeller Quinta Vale d. Maria 2007 : Rustieker, veel zuren, hoekig, grote fruitigheid, veel materie, vanille, plakkaatverf, veel tannines 90+
Flight 6
12. Quinta do Crasto Old Vines Reserva 2005 : Rood en zwart fruit, romig, heeft dure vaten gezien, versmolten, lekker, 91
13. Churcills Estate Grande Reserva 2009 :Zwart fruit, aards, vlezigheid, veel fruit in de mond, heeft nog een beetje tijd nodig, 89+
14. Quinta de la Rosa 1999 : Evolutie, plakkaatverf, bosbessenjam, schapenstront, zuren en tannines, versmolten, oud maar nog niet versleten, mooi. 87
15. Stoeffler Klevener de Heiligenstein 2010 (Elzas) : Vegetaal, broccoli, animaal, geoxideerd, vette geur, lychee, mango, zoetig. 85
16. Emile Beyer Pinot Gris Lieu Dit Hohrain 2012 (Elzas) : Pamper, ziltig, halfdroog, druiven, bittertje, ok maar niet top. 86
17. Chateau de Fesles Chenin Sec 2011 (Anjou) : Stenig, steenfruit, marsepein, reine Claude, abrikoos, ananas, mineraal, droog maar voldoende bestanddelen, mooi bittertje retronasaal, licht alcoholshot, 87+
18. Hatzidakis Aidani 2013 ( Santorini) : Troebel, appelsap, gistig, appelcider, niet volledig droog, bittertje op de afdronk, 84
19. Pazo Senorans 2013 (Rias Baixas) : Witte bloemen, kruisbes, wit fruit, mineraal, steenfruit, knappe zuren, grassig, kruidig, 88
20. Dom Olivier Premier Cru Beaurepaire 2008 (Santenay) : Rozenblaadjes, tabak, gedroogd fruit, kruidig, evolutie, speculaas, lichte kleur, veel zuren, 87
21. Quinta do Alqueve 2007 ( Tejo) : Gedroogde paddestoelen geweekt in honing, aards, acaciahoning, lactisch, geitenkaas, hoekig, 100% Touringa Nacional, niet geheel versmolten. 86
22. Descombes Brouilly 2009 (Brouilly) : Zure kersen, floraal, Bojo, evenwichtig, 90+
23. Thibaut Ligier-Belair Moulin a Vent La Roche 2010 (Moulin a Vent) : Rokerig, metalig, speculaaskruiden, uitgedoofd kampvuur, in de mond duidelijk Bojo. 89

Hiermee is de start gegeven en de lat ook meteen ook hoog gelegd voor de volgende gastheren. Succes heren!

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
18-09-2015, 10:13 AM
Bericht: #160
RE: Winos Tasting
En wat voor een lat ! :-) Sjieke degustatie!
Zeller CV de wijn van de avond?

Opgedroogde dweil , schapenstront , een "umami" wijn , vette geur, paddestoelen in honing , uitgedoofd kampvuur, speculaaskruiden,... knap Carl!

En dan eindigen met Bojo na al dat geweld en ze hielden nog stand. Zal wel verfrissend geweest zijn?

Wine is sunlight , held together by water !
18-09-2015, 10:31 AM
Bericht: #161
RE: Winos Tasting
(18-09-2015 10:13 AM)Venne schreef:  En wat voor een lat ! :-) Sjieke degustatie!
Zeller CV de wijn van de avond?

Opgedroogde dweil , schapenstront , een "umami" wijn , vette geur, paddestoelen in honing , uitgedoofd kampvuur, speculaaskruiden,... knap Carl!

En dan eindigen met Bojo na al dat geweld en ze hielden nog stand. Zal wel verfrissend geweest zijn?

Inderdaad weer een heel mooie degustatie en dito verslag!
En leuk om lezen dat Koen nog steeds wijnzot is.. ;-)

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
18-09-2015, 12:18 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 18-09-2015 om 12:36 PM door koen.)
Bericht: #162
RE: Winos Tasting
Mooi Carl, mijn persoonlijke top Douro drie:

1) CV 2007: power en elegantie, diepgang, nu al mooie balans, grote toekomst (denk dat dit voor quasi iedereen WOTN was) 94+
2) Quinta da Leda 2007: stijlbreuk met de ander Douro's hier komt het vlezige feller naar voor, misschien omdat dit de enige is met een overwicht aan Touriga Franca? mooie neus die enorm evolueert, meerlagig mondgevoel, uitdagende wijn 93
3) Portal GR 2007: was de eerste wijn in de reeks die in het hogere prijs-gamma zat en dat kon men onmiddellijk proeven, meer concentratie, complexer maar altijd met behoud van fraicheur 91+

Opvallend voor mij was dat alle wijnen, ondanks het warme Mediterraans klimaat veel fraicheur vertoonden, mooie concentratie en balans hadden, en de alcohol goed onder controle zat. Duidelijk ondervertegenwoordigd in mijn kelder.

Nog een leuk weetje zowel de de D.Maria, de C.V., de Crasto en de Churchill GR komen van oude wijngaarden en zijn gemaakt van field blends met tussen de 30 en 40 verschillende soorten inheemse druiven.

Buiten de Douro kon ik de Moulin-à-Vent enorm smaken. Heb hem( toen iedereen weg was) op mijn ééntje nog geledigd. Bij serveren duidelijk te koud. Heeft wat tijd nodig om open te komen. Heel precies sappig fruit, mineraal en een enorme struktuur ... knap 91

@Venne, na de Douro's stonden er varkenswangetjes op het menu ... kwestie van het pallet wat op te kuisen Wink
@Jo, het gaat van zot naar erger Big Grin

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
18-09-2015, 03:12 PM
Bericht: #163
RE: Winos Tasting
Ik ga ervan uit dat de Van Zellers CV 2007 deze is, Quinta do Vale D. Dona Maria CV Curriculum Vitae, Douro, Portugal

Ik had de 2008 meegenomen naar de 100/2 tasting .... tussen zijn prijsgenoten speelde deze niet mee voor de knikkers ...

Grts.

In blind, we trust Cool
18-09-2015, 03:51 PM
Bericht: #164
RE: Winos Tasting
(18-09-2015 03:12 PM)fleer schreef:  Ik ga ervan uit dat de Van Zellers CV 2007 deze is, Quinta do Vale D. Dona Maria CV Curriculum Vitae, Douro, Portugal

Ik had de 2008 meegenomen naar de 100/2 tasting .... tussen zijn prijsgenoten speelde deze niet mee voor de knikkers ...

Grts.

Had de 2008 toen ook beduidend lager gescoord, ik meen me te herinneren dat ie zeer jong overkwam, alles langs elkaar, geen balans. De 2007 werd 24 uur op voorhand geopend, 6 uur karaf en terug in de fles. Prachtige wijn.

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
18-10-2015, 03:24 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 18-10-2015 om 03:27 PM door carl.)
Bericht: #165
RE: Winos Tasting
Winos Stefaan 15 Oktober 2015

Jacquere op kalksteen allemaal op inox.

Ramp van mongranier in 13e eeuw. Jean Masson bio

1.Masson Apremont 2013 : Groene aromas, nootjes, exotisch fruit, rijst, rijper in de mond dan verwacht, bittertje op de afdronk, floraal, ziltig, zure appel, mineraal, lichte stijl, ook licht in alcohol 12° 86
2. Masson Apremont La dechiree 2013 : rijstpap, zolderappeltjes, lactisch, wit fruit, pompelmoesbitter op afdronk, rijp en schraal tegelijk, veel materie, verrassende wijn omdat je iets rijp verwacht in de mond en de strakheid je ietwat overvalt, 83
3. Masson Lisa 2013 : Asperges, broccoli, witte abrikoos, sappig, mirabel, mooie zuren, snoeperig, middelange afdronk, kruidige afdronk, peperig, mandarijn, nog potentieel om te verbeteren, vuursteen 88+
4. Masson apremont Collection 2013 : grijze askorst van een geitenkaas, calcaire, fruitella, licht vegetaal, gedroogde vijg, mandarijn, evenwichtig ondanks hoge strakheid, ananas, notenbitterje, mist wat elegantie. 86
5. Masson apremont La centenaire 2013 : zolderappeltjes, gist, kaaskorst, boter, babbelut, complex, toast, prominent fruit in de mond, verfijnd, aardse toets, that's more like it, 90+
6. Masson apremont par le coeur 2013 : licht oxidatief, vuursteen, hogere zuren, boterig, witte peper, hoge zuren en bitterheid, sappig, zolderappeltjes, chenin-like, appelsien, springerig, wild 89+
7. Beluard Altesse 2009 : Honing, kandijsuiker, amandel, stro, stoofappels, patisserie, marsepein, mandarijntjes, rozijntjes, gerookt, 88
8. Andre Quenard Chignin-Bergeron 2008 : Kweepeer, verse paddestoel, aardappelschil, truffel, verbrande toets, ietwat te ver in zijn evolutie. 81
9. Andre Quenard Chignin-Bergeron 2011 : Tropisch, Romig, rijpe ananas, gebrek aan zuren, eerder een maaltijdwijn, kruidigheid, 85
10. Chateau de Chantegrive cuvee Caroline 2005 (graves) : Pompelmoes, kattenpis, stevige houtlagering, kalk, appelsien, vettige toets, hout domineert ietwat teveel, toch nog beter dan verwacht8, 87
11. Ottin Fumin 2011 (valle d'aoste) zwart fruit, aards, vlezig, kruidigheid, wilde stijl, hoge zuren, vlierbes, violetjes, takjes 88
12. Tenuta Montemagno Mysterium 2007 (Barbera d'Asti) : Evolutie op de neus, champignon, tertiair, veel zwart fruit, gedroogde vijg, rondeur, houtlagering, pruimen, zoete kruiden, evenwichtig, 88
13. Brezza Superiore 2010 (Barbera d'Alba) : Pattatenkelder, reductie, sulfur, gesloten neus, fijne mond, goede gedoseerde strakheid, fijne vlezigheid, elegant, 89+
14. Les sabots d'helene liberterre (vdt de france ) : niet gescoord
15. Chateau la tour de l'eveque 2010 (cotes de provence) : Onzuiverheden, kurk
16. Vivera Martinella 2010 (etna rosso) : Rood fruit, mokka, houtgelagerd, nutella, mineraal, finesse, gemaakte wijn, ietwat teveel hout 88
17. Chaume Arnaud 2012 (vinsobres) Wortelen, bouillon, hars, dennenhout, sauna, eucalyptus, zoethout, rijp fruit, vol in de mond, zoete kruiden, veel rijpe tannines, peper, 87
18. Domaine boisson 2013 (cdr villages) : Rood fruit, kruidig, floraal, niet volledig rijp, zuren, tannines komen een beetje te fel door, nog een beetje te jong, gerookt, animaal, peperig, 86
19. Gran araucano cabernet sauvignon 2006 (chili) tomatenconcentraat, cassis a gogo, sousbois, paprika, jonge indruk, 89+

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
18-10-2015, 08:39 PM
Bericht: #166
RE: Winos Tasting
thanks voor de TNs, Carl! cheers

Citaat:Chateau de Chantegrive cuvee Caroline 2005 (graves) : Pompelmoes, kattenpis, stevige houtlagering, kalk, appelsien, vettige toets, hout domineert ietwat teveel, toch nog beter dan verwacht8, 87

gisteren de 2011 hiervan gedronken en vond dit toch wel een mooie wijn. Het hout ligt er inderdaad wel vrij dik op.

Citaat:Vivera Martinella 2010 (etna rosso) : Rood fruit, mokka, houtgelagerd, nutella, mineraal, finesse, gemaakte wijn, ietwat teveel hout

ook een leuke deze. En voor mij één van de betere etna's die ik al gedronken heb.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
21-10-2015, 08:24 PM
Bericht: #167
RE: Winos Tasting
(18-10-2015 03:24 PM)carl schreef:  Winos Stefaan 15 Oktober 2015

Jacquere op kalksteen allemaal op inox.

Ramp van mongranier in 13e eeuw. Jean Masson bio

1.Masson Apremont 2013 : Groene aromas, nootjes, exotisch fruit, rijst, rijper in de mond dan verwacht, bittertje op de afdronk, floraal, ziltig, zure appel, mineraal, lichte stijl, ook licht in alcohol 12° 86
2. Masson Apremont La dechiree 2013 : rijstpap, zolderappeltjes, lactisch, wit fruit, pompelmoesbitter op afdronk, rijp en schraal tegelijk, veel materie, verrassende wijn omdat je iets rijp verwacht in de mond en de strakheid je ietwat overvalt, 83
3. Masson Lisa 2013 : Asperges, broccoli, witte abrikoos, sappig, mirabel, mooie zuren, snoeperig, middelange afdronk, kruidige afdronk, peperig, mandarijn, nog potentieel om te verbeteren, vuursteen 88+
4. Masson apremont Collection 2013 : grijze askorst van een geitenkaas, calcaire, fruitella, licht vegetaal, gedroogde vijg, mandarijn, evenwichtig ondanks hoge strakheid, ananas, notenbitterje, mist wat elegantie. 86
5. Masson apremont La centenaire 2013 : zolderappeltjes, gist, kaaskorst, boter, babbelut, complex, toast, prominent fruit in de mond, verfijnd, aardse toets, that's more like it, 90+
6. Masson apremont par le coeur 2013 : licht oxidatief, vuursteen, hogere zuren, boterig, witte peper, hoge zuren en bitterheid, sappig, zolderappeltjes, chenin-like, appelsien, springerig, wild 89+
7. Beluard Altesse 2009 : Honing, kandijsuiker, amandel, stro, stoofappels, patisserie, marsepein, mandarijntjes, rozijntjes, gerookt, 88
8. Andre Quenard Chignin-Bergeron 2008 : Kweepeer, verse paddestoel, aardappelschil, truffel, verbrande toets, ietwat te ver in zijn evolutie. 81
9. Andre Quenard Chignin-Bergeron 2011 : Tropisch, Romig, rijpe ananas, gebrek aan zuren, eerder een maaltijdwijn, kruidigheid, 85
10. Chateau de Chantegrive cuvee Caroline 2005 (graves) : Pompelmoes, kattenpis, stevige houtlagering, kalk, appelsien, vettige toets, hout domineert ietwat teveel, toch nog beter dan verwacht8, 87
11. Ottin Fumin 2011 (valle d'aoste) zwart fruit, aards, vlezig, kruidigheid, wilde stijl, hoge zuren, vlierbes, violetjes, takjes 88
12. Tenuta Montemagno Mysterium 2007 (Barbera d'Asti) : Evolutie op de neus, champignon, tertiair, veel zwart fruit, gedroogde vijg, rondeur, houtlagering, pruimen, zoete kruiden, evenwichtig, 88
13. Brezza Superiore 2010 (Barbera d'Alba) : Pattatenkelder, reductie, sulfur, gesloten neus, fijne mond, goede gedoseerde strakheid, fijne vlezigheid, elegant, 89+
14. Les sabots d'helene liberterre (vdt de france ) : niet gescoord
15. Chateau la tour de l'eveque 2010 (cotes de provence) : Onzuiverheden, kurk
16. Vivera Martinella 2010 (etna rosso) : Rood fruit, mokka, houtgelagerd, nutella, mineraal, finesse, gemaakte wijn, ietwat teveel hout 88
17. Chaume Arnaud 2012 (vinsobres) Wortelen, bouillon, hars, dennenhout, sauna, eucalyptus, zoethout, rijp fruit, vol in de mond, zoete kruiden, veel rijpe tannines, peper, 87
18. Domaine boisson 2013 (cdr villages) : Rood fruit, kruidig, floraal, niet volledig rijp, zuren, tannines komen een beetje te fel door, nog een beetje te jong, gerookt, animaal, peperig, 86
19. Gran araucano cabernet sauvignon 2006 (chili) tomatenconcentraat, cassis a gogo, sousbois, paprika, jonge indruk, 89+

Aan de scores te zien was het precies niet de gemakkelijkste degustatie? Over het algemeen geen fan van de wijnen van de Savoie?
21-10-2015, 08:49 PM
Bericht: #168
RE: Winos Tasting
(21-10-2015 08:24 PM)Kupers schreef:  
(18-10-2015 03:24 PM)carl schreef:  Winos Stefaan 15 Oktober 2015

Jacquere op kalksteen allemaal op inox.

Ramp van mongranier in 13e eeuw. Jean Masson bio

1.Masson Apremont 2013 : Groene aromas, nootjes, exotisch fruit, rijst, rijper in de mond dan verwacht, bittertje op de afdronk, floraal, ziltig, zure appel, mineraal, lichte stijl, ook licht in alcohol 12° 86
2. Masson Apremont La dechiree 2013 : rijstpap, zolderappeltjes, lactisch, wit fruit, pompelmoesbitter op afdronk, rijp en schraal tegelijk, veel materie, verrassende wijn omdat je iets rijp verwacht in de mond en de strakheid je ietwat overvalt, 83
3. Masson Lisa 2013 : Asperges, broccoli, witte abrikoos, sappig, mirabel, mooie zuren, snoeperig, middelange afdronk, kruidige afdronk, peperig, mandarijn, nog potentieel om te verbeteren, vuursteen 88+
4. Masson apremont Collection 2013 : grijze askorst van een geitenkaas, calcaire, fruitella, licht vegetaal, gedroogde vijg, mandarijn, evenwichtig ondanks hoge strakheid, ananas, notenbitterje, mist wat elegantie. 86
5. Masson apremont La centenaire 2013 : zolderappeltjes, gist, kaaskorst, boter, babbelut, complex, toast, prominent fruit in de mond, verfijnd, aardse toets, that's more like it, 90+
6. Masson apremont par le coeur 2013 : licht oxidatief, vuursteen, hogere zuren, boterig, witte peper, hoge zuren en bitterheid, sappig, zolderappeltjes, chenin-like, appelsien, springerig, wild 89+
7. Beluard Altesse 2009 : Honing, kandijsuiker, amandel, stro, stoofappels, patisserie, marsepein, mandarijntjes, rozijntjes, gerookt, 88
8. Andre Quenard Chignin-Bergeron 2008 : Kweepeer, verse paddestoel, aardappelschil, truffel, verbrande toets, ietwat te ver in zijn evolutie. 81
9. Andre Quenard Chignin-Bergeron 2011 : Tropisch, Romig, rijpe ananas, gebrek aan zuren, eerder een maaltijdwijn, kruidigheid, 85
10. Chateau de Chantegrive cuvee Caroline 2005 (graves) : Pompelmoes, kattenpis, stevige houtlagering, kalk, appelsien, vettige toets, hout domineert ietwat teveel, toch nog beter dan verwacht8, 87
11. Ottin Fumin 2011 (valle d'aoste) zwart fruit, aards, vlezig, kruidigheid, wilde stijl, hoge zuren, vlierbes, violetjes, takjes 88
12. Tenuta Montemagno Mysterium 2007 (Barbera d'Asti) : Evolutie op de neus, champignon, tertiair, veel zwart fruit, gedroogde vijg, rondeur, houtlagering, pruimen, zoete kruiden, evenwichtig, 88
13. Brezza Superiore 2010 (Barbera d'Alba) : Pattatenkelder, reductie, sulfur, gesloten neus, fijne mond, goede gedoseerde strakheid, fijne vlezigheid, elegant, 89+
14. Les sabots d'helene liberterre (vdt de france ) : niet gescoord
15. Chateau la tour de l'eveque 2010 (cotes de provence) : Onzuiverheden, kurk
16. Vivera Martinella 2010 (etna rosso) : Rood fruit, mokka, houtgelagerd, nutella, mineraal, finesse, gemaakte wijn, ietwat teveel hout 88
17. Chaume Arnaud 2012 (vinsobres) Wortelen, bouillon, hars, dennenhout, sauna, eucalyptus, zoethout, rijp fruit, vol in de mond, zoete kruiden, veel rijpe tannines, peper, 87
18. Domaine boisson 2013 (cdr villages) : Rood fruit, kruidig, floraal, niet volledig rijp, zuren, tannines komen een beetje te fel door, nog een beetje te jong, gerookt, animaal, peperig, 86
19. Gran araucano cabernet sauvignon 2006 (chili) tomatenconcentraat, cassis a gogo, sousbois, paprika, jonge indruk, 89+

Aan de scores te zien was het precies niet de gemakkelijkste degustatie? Over het algemeen geen fan van de wijnen van de Savoie?


Het was vooral een boeiende en leerrijke degustatie met enkele uitsschieters. Boeiend omdat er bij 1 wijnmaker met wijnen van een zelfde jaartal uiteenlopende wijnen en appreciaties waren. Een bewijs dat wijn een natuurproduct is en dat de Savoie een regio van het hart is. De centenaire was echt wel een topper, een must have.
22-10-2015, 10:25 AM
Bericht: #169
RE: Winos Tasting
(21-10-2015 08:24 PM)Kupers schreef:  Aan de scores te zien was het precies niet de gemakkelijkste degustatie? Over het algemeen geen fan van de wijnen van de Savoie?

Zitten misschien geen hoogvliegers tussen maar zijn toch behoorlijke scores? 100% Jacquere is toch iets zeer specifiek binnen de Savoie en kan je moeilijk vergelijken met de rest. Mijn scores lagen ook niet zo hoog maar ik denk eerlijk gezegd dat deze wijnen meer tijd nodig hebben ... langer in de kelder ofwel een stukske op voorhand openen. Verscheidene wijnen kwamen bij opening nogal hoekig of eerder niet volledig geïntegreerd over ... om daarna een duidelijke evolutie in het glas te doorgaan. Zou me niet verwonderen dat die evolutie nog naar een hoger niveau kan gaan, maar heb eigenlijk te weinig ervaring met Jacquère.

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
22-10-2015, 11:31 AM
Bericht: #170
RE: Winos Tasting

Aan de scores te zien was het precies niet de gemakkelijkste degustatie? Over het algemeen geen fan van de wijnen van de Savoie?
[/quote]

Scores zijn natuurlijk maar scores. Laag-alcoholische wijnen zonder restsuiker hebben minder power en riskeren sowieso lagere scores, ze zijn minder vol en weelderig en moeten het vooral hebben van precisie, subtiliteit en finesse (en ja mineraliteit). Ik hou wel van dat soort wijnen, zoals ook Muscadet. De wijnen waren inderdaad wel jong (soms hoekig, puntig, niet versmolten) , twee jaar wachten en we hadden meer integratie gehad. Maar ik heb er zo al van genoten. De Masson Collection 2013 was vier dagen na opening prima, terwijl hij bij opening niet in zijn haak was. In de categorie witte wijnen/lichtgewichten zijn de Masson-wijnen voor mij zeer goede karaktervolle naturelle wijnen. Ze zijn niet zozeer gemaakt om te verbluffen in tastings maar zijn wel schitterend aan tafel. Schildknecht, die blijkbaar Savoie doet voor Wine Advocate scoort die wijnen graag begin de 90, een aantal zijn dat inderdaad waard.
22-10-2015, 12:53 PM
Bericht: #171
RE: Winos Tasting
Ik heb getracht om de wijnen te scoren en in te schatten zoals ik het aanvoelde.Dit zijn idd eerder subtiele wijnen, minder showbeesten die misschien niet altijd even goed uit de verf komen in proeverijen in vergelijking met andere, krachtigere wijnen maar onderling toch duidelijk vergeleken en gescoord kunnen worden. Ik hou wel van dit type wijnen maar heb, net als koen, misschien te weinig ervaring ermee om nu al een meer gefundeerde mening te kunnnen geven.

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
22-10-2015, 01:11 PM
Bericht: #172
RE: Winos Tasting
(22-10-2015 12:53 PM)carl schreef:  Ik heb getracht om de wijnen te scoren en in te schatten zoals ik het aanvoelde.Dit zijn idd eerder subtiele wijnen, minder showbeesten die misschien niet altijd even goed uit de verf komen in proeverijen in vergelijking met andere, krachtigere wijnen maar onderling toch duidelijk vergeleken en gescoord kunnen worden. Ik hou wel van dit type wijnen maar heb, net als koen, misschien te weinig ervaring ermee om nu al een meer gefundeerde mening te kunnnen geven.

In algemeen is het wel zo dat subtiele wijnen minder vergevingsgezind zijn... alles moet perfect in balans zitten daar waar bij vollere wijnen kleinere onevenwichtigheden minder opvallen

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
22-10-2015, 01:30 PM
Bericht: #173
RE: Winos Tasting
(22-10-2015 12:53 PM)carl schreef:  Ik heb getracht om de wijnen te scoren en in te schatten zoals ik het aanvoelde.Dit zijn idd eerder subtiele wijnen, minder showbeesten die misschien niet altijd even goed uit de verf komen in proeverijen in vergelijking met andere, krachtigere wijnen maar onderling toch duidelijk vergeleken en gescoord kunnen worden. Ik hou wel van dit type wijnen maar heb, net als koen, misschien te weinig ervaring ermee om nu al een meer gefundeerde mening te kunnnen geven.

Het was eerder hier dat ik op doelde, de prestatie van de wijnen in een context van ervaring. ik heb zelf misschien slechts een twintigtal wijnen uit de streek gedronken, het merendeel dan ook nog op een proeverij die Stefaan enkele jaren geleden organiseerde bij Convento, dus ik ben er wel nieuwsgierig naar. Ik vrees dat je vooor een goede selectie echter ter plaatse moet passeren Smile.
22-10-2015, 06:05 PM
Bericht: #174
RE: Winos Tasting
(22-10-2015 01:11 PM)koen schreef:  
(22-10-2015 12:53 PM)carl schreef:  Ik heb getracht om de wijnen te scoren en in te schatten zoals ik het aanvoelde.Dit zijn idd eerder subtiele wijnen, minder showbeesten die misschien niet altijd even goed uit de verf komen in proeverijen in vergelijking met andere, krachtigere wijnen maar onderling toch duidelijk vergeleken en gescoord kunnen worden. Ik hou wel van dit type wijnen maar heb, net als koen, misschien te weinig ervaring ermee om nu al een meer gefundeerde mening te kunnnen geven.

In algemeen is het wel zo dat subtiele wijnen minder vergevingsgezind zijn... alles moet perfect in balans zitten daar waar bij vollere wijnen kleinere onevenwichtigheden minder opvallen
Zeer juist maat cheers
23-10-2015, 07:17 PM
Bericht: #175
RE: Winos Tasting
(21-10-2015 08:49 PM)peter schreef:  17. Chaume Arnaud 2012 (vinsobres) Wortelen, bouillon, hars, dennenhout, sauna, eucalyptus, zoethout, rijp fruit, vol in de mond, zoete kruiden, veel rijpe tannines, peper, 87

Was dit de gewone of de La Cadene? Dronk van beide de 2012 ter plaatse deze zomer en dat kon me weer zeer bekoren (herinner me de wijn ook anders dan de TN). Heb hier ook nog 2009 liggen, heeft me nog ontgoocheld. Domein dat bij mij hoog in de schuif ligt, ook in wit!

"If it's red, French, costs too much, and tastes like the water that's left in the vase after the flowers have died and rotted, it's probably Burgundy."
-Jay McInerney, "Bacchus & Me" => To be clear, just like the quote :-)
23-10-2015, 11:51 PM
Bericht: #176
RE: Winos Tasting
(23-10-2015 07:17 PM)nco schreef:  
(21-10-2015 08:49 PM)peter schreef:  17. Chaume Arnaud 2012 (vinsobres) Wortelen, bouillon, hars, dennenhout, sauna, eucalyptus, zoethout, rijp fruit, vol in de mond, zoete kruiden, veel rijpe tannines, peper, 87

Was dit de gewone of de La Cadene? Dronk van beide de 2012 ter plaatse deze zomer en dat kon me weer zeer bekoren (herinner me de wijn ook anders dan de TN). Heb hier ook nog 2009 liggen, heeft me nog ontgoocheld. Domein dat bij mij hoog in de schuif ligt, ook in wit!

Is de "nooit" daar ergens weggevallen, Nico? Of begrijp ik het verkeerd?

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
24-10-2015, 12:15 AM
Bericht: #177
RE: Winos Tasting
(23-10-2015 11:51 PM)vinejo schreef:  
(23-10-2015 07:17 PM)nco schreef:  
(21-10-2015 08:49 PM)peter schreef:  17. Chaume Arnaud 2012 (vinsobres) Wortelen, bouillon, hars, dennenhout, sauna, eucalyptus, zoethout, rijp fruit, vol in de mond, zoete kruiden, veel rijpe tannines, peper, 87

Was dit de gewone of de La Cadene? Dronk van beide de 2012 ter plaatse deze zomer en dat kon me weer zeer bekoren (herinner me de wijn ook anders dan de TN). Heb hier ook nog 2009 liggen, heeft me nog ontgoocheld. Domein dat bij mij hoog in de schuif ligt, ook in wit!

Is de "nooit" daar ergens weggevallen, Nico? Of begrijp ik het verkeerd?

Yep, moest zijn "nog nooit ontgoocheld". OepsBlush

"If it's red, French, costs too much, and tastes like the water that's left in the vase after the flowers have died and rotted, it's probably Burgundy."
-Jay McInerney, "Bacchus & Me" => To be clear, just like the quote :-)
24-10-2015, 09:28 AM
Bericht: #178
RE: Winos Tasting
(24-10-2015 12:15 AM)nco schreef:  
(23-10-2015 11:51 PM)vinejo schreef:  
(23-10-2015 07:17 PM)nco schreef:  
(21-10-2015 08:49 PM)peter schreef:  17. Chaume Arnaud 2012 (vinsobres) Wortelen, bouillon, hars, dennenhout, sauna, eucalyptus, zoethout, rijp fruit, vol in de mond, zoete kruiden, veel rijpe tannines, peper, 87

Was dit de gewone of de La Cadene? Dronk van beide de 2012 ter plaatse deze zomer en dat kon me weer zeer bekoren (herinner me de wijn ook anders dan de TN). Heb hier ook nog 2009 liggen, heeft me nog ontgoocheld. Domein dat bij mij hoog in de schuif ligt, ook in wit!

Is de "nooit" daar ergens weggevallen, Nico? Of begrijp ik het verkeerd?

Yep, moest zijn "nog nooit ontgoocheld". OepsBlush

Dacht ik wel Smile
Groetjes van je eindredacteur Wink

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
13-11-2015, 01:45 AM
Bericht: #179
RE: Winos Tasting
Winos Chianti Classico-proeverij Peter. Peter D, Peter H, Stefaan, Koen, Roeland

Vandaag zijn we te gast bij Peter die ons door d Chianti Classicos wil loodsen die zich rond Panzano bevinden. Velen werken hier Biologisch en/of biodynamisch.

Alle Wijnen vanaf nr 2 zijn Chianti Classicos tenzij anders vermeld

1. Vincent Careme Vouvray Sec 2013 ( Loire) : Kweepeer, zeste van sinaasappel, marsepein, gestoofde appel, granny smith, licht lactische toets, kaaskorst, lange afdronk, 89
2. Vecchie Terre di Montefili 2012 : Gerookt, blauwe bes, kersen, kruidig, licht houterig kantje in de mond gecounterd door voldoende materie, bitter kantje op het einde, licht maar plezierig. 86 15,20 € in de winkel ter plaatse
3. Cennatoio 2012 : Rood fruit, floraal, appelsien, vlezig, mooie zuren, arabierensnoepjes, zeer zacht in de mond, mist misschien een beetje spanning, rijpere stijl, nog voldoende zuren om spanning te behouden. 89 12 a 13 € op het domein
4. Monte Bernardi Riserva 2012 : Grafiet, pruim, kers, violetsnoepjes, sappig, fris, mooie balans, plezierwijn, 91+
5. Renzo Marinai 2012 : Gesloten op de neus, geconcentreerde kleur, pruim, bananenschil, viooltjes, gestoofd, violetsnoepjes, serieuze houtindruk, 10 % cabernet sauvignon 90 % sangiovese, mist ietwat relief, licht onrijp staartje, eendimensionaal, crowdpleaser, 87
6. Castello dei Rampolla 2012 : Rood fruit, kruidigheid, krieken op alcohol, lichte zure toets, evenwichtig met rijpe tannines, gerookt, creozoot, compleet, aardse toon, klassieke sangiovese ondanks 5 % merlot en cabernet sauvignon, wijn met toekomst, 91+ 18 €
7. Le Cinciole 2011 : Floraal, moderne stijl, vlezig, medicinaal, hoge zuren, wilde wijn, framboos, duidelijke eiktoets, hoge zuren, hoekige wijn, wijn om weg te leggen. 90+ 13 € op domein 16 € in de handel
8. Fontodi 2011 : Violetsnoepjes, floraal, geparfumeerd, noterig, leer, kruidigheid, kersen, sampig, goede balans, veel fruitstructuur, mooie spanning, appelsien, vlezige oerchianti, 100 % sngiovese 92
9. Monte Bernardi Sa'Etta Riserva 2011 : Licht oxidatieve toets, animaal, leer, sousbois, rood fruit, sinaasappel, bramen, vulling, sap, nutella, mondvol maar niet vermoeiend, minder zuren, violetsnoepjes, 100 % sangiovese 93 26 € op het domein
10. Troplong Mondot 1980 (St Emilion) : Koffie a gogo, sousbois, mokka, grafiet, champignon, mest, silky mondgevoel, lichte honingtoets. 88
11. Cavalier Cortesi 2009 (Brunello di Montalcino) : Appelsien, zoete kruiden, lichte evolutie, lichte groene toets, licht bittertje, bouillon, warm klimaat, zuren. 87
12. Ottella Gemei 2014 (Rosso Alto Mincio Gardameer) : Chocolade, donker fruit, braam, creozoot, viooltjes, floraal, fijnfruitig in de mond, finesse, mooie lengte, sappig, ietwat te weinig zuren, afgelekt, 87
13. Domaine Bergstrasse Bensheimer Kalkgasse 2001 (Hessische Bergstrasse) : Kruidig, kandijsuiker, snoeperig, kaaskorst, ietwat weinig zuren, sinaasappel, mist precisie, 87
14. Martin Mullen Trabener Wurzgarten 2005 (Moezel) : Aards, amper evolutie, mineraal, asperges, urine, urinoir van een studentencafe, sulfur, geslepen steen, geconfijte citrus, fijne zoetheid, balans, de grote diepte, aan het begin van zijn ontwikkeling. 93+
15. Domaine La Gontarde Le coin Perdu CdRhone Villages Vendages Tardives : Lichte mahonietoets, velpon, abrikoos, gedroogd fruit, amandel, kokosnoot, marsepein op de afdronk, ziltig, grenache blanc laat geoogst 89

Een proeverij die een diepe indruk op mij heeft nagelaten vanwege het hoge niveau van de Chianti Classicos. Sangiovese op zijn best naar mijn aanvoelen waarbij dient opgemerkt te worden dat de meeste wijnen nog enkele jaren ontwikkeling voor de boeg hebben.

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
13-11-2015, 10:38 AM
Bericht: #180
RE: Winos Tasting
Chianti Classico Heart Smile

2011 en 2012 (en ook 2013, maar daar heb ik nog niks van gedronken) zijn jaargangen die jong ook al toegankelijk zijn, dat kan voor een deel de hoge scores verklaren. Mooie jaargangen bij mij. 2010 heeft wat meer tijd nodig. Heb wel spijt dat ik geen Fontodi 2011 heb gekocht, maar ik zit nog met heel veel 2009 en 2010.

Mijn favorieten in de regio op dit moment zijn Isole e Olena, Riecine en Volpaia (vanavond ga ik m'n eerste van 7 flessen 2013 al eens opendoen).

Ik koop meestal de basiswijnen, niet de riserva's, omdat die sneller op dronk zijn, waar voor hun geld geven, wat meer frisheid tonen dan de riserva's en dus aan tafel breed inzetbaar zijn (bij pasta en alles met tomaten, wit en rood vlees, ...).

I was just, I was just, I was just sitting here thinking
About your kiss and your warm embrace
When the reflection in the glass that I held to my lips baby
Revealed the tears that were on my face


Ga naar locatie: