Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Filipa Pato
15-01-2014, 12:49 PM
Bericht: #1
Filipa Pato
Filipa Pato is de dochter van Luis Pato, zowat de wijnpionier voor de Bairrada regio in Portugal. Alvorens ze in 2001 starte met haar eigen wijnen in de Bairrade regio deed ze diverse stages bij verschillende domeinen (Cantenac Brown in Bdx, Finca Flichman in Argentinië, Leeuwin Estate in Australië). In 2010 startte ze de "Baga Friends" (samen met haar vader maar ook onder meer Dirk Niepoort) om de teloorgang van de Baga druif tegen te gaan in de region. Er is trouwens ook een Belgische link: Filipa is getrouwd met William Wouters, sommelier en eigenaar van restaurant Pazzo in Antwerpen.

3B Rosé Método Tradicional
Bubbels en Blend van Baga en Bical uit de Barraida regio (qua alliteratie kan dit tellen). Lekkere, complexloze rosé met genoeg body en fris fruit om te kunnen boeien. Zeer lekker bij aperitief maar moet ook lichtere maaltijden aankunnen. +/- 11 Euro

FB Baga 2012
98% Baga, aangevuld met Bical en Maria Gomes. Vinificatie deels in inox en deels in lagares (betonen kuipen).De Bairrada region ligt kort bij de Atlantische Oceaan en die invloed merk je in deze wijn. Traditioneel gevinifieerde Baga wijnen hebbeen meestal veel tijd nodig om op dronk te komen (hoge zuren, stevige tannines). De FB Baga reeks is echter gemaakt om snel te kunnen drinken. Krokant rood fruit, mooie zuurtjes, goede lengte. Ik vond hem vooral de 2de dag zeer lekker (alles wat meer in evenwicht). Veel drinkplezier voor +/- 11 Euro (slechts 12 % alcohol trouwens).

"If it's red, French, costs too much, and tastes like the water that's left in the vase after the flowers have died and rotted, it's probably Burgundy."
-Jay McInerney, "Bacchus & Me" => To be clear, just like the quote :-)
15-01-2014, 04:35 PM
Bericht: #2
RE: Filipa Pato
(15-01-2014 12:49 PM)nco schreef:  Filipa Pato is de dochter van Luis Pato, zowat de wijnpionier voor de Bairrada regio in Portugal. Alvorens ze in 2001 starte met haar eigen wijnen in de Bairrade regio deed ze diverse stages bij verschillende domeinen (Cantenac Brown in Bdx, Finca Flichman in Argentinië, Leeuwin Estate in Australië). In 2010 startte ze de "Baga Friends" (samen met haar vader maar ook onder meer Dirk Niepoort) om de teloorgang van de Baga druif tegen te gaan in de region. Er is trouwens ook een Belgische link: Filipa is getrouwd met William Wouters, sommelier en eigenaar van restaurant Pazzo in Antwerpen.

Bubbels en Blend van Baga en Bical uit de Barraida regio (qua alliteratie kan dit tellen)

thumbsup - (titel van het volgende Suske en Wiske album: " De Bubbelende Blend") ;-)

Wijn is verkrijgbaar bij W Wouters waarschijnlijk? (die dus een long distance marriage is aangegaan...?)

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
15-01-2014, 06:01 PM
Bericht: #3
RE: Filipa Pato
(15-01-2014 04:35 PM)vinejo schreef:  Wijn is verkrijgbaar bij W Wouters waarschijnlijk? (die dus een long distance marriage is aangegaan...?)

Ik vermoed van wel, en bij Jeuris

"If it's red, French, costs too much, and tastes like the water that's left in the vase after the flowers have died and rotted, it's probably Burgundy."
-Jay McInerney, "Bacchus & Me" => To be clear, just like the quote :-)
16-01-2014, 04:31 PM
Bericht: #4
RE: Filipa Pato
lees net dat de witte FP 2012 (een mix van Bical en Arinto denk ik ) bij Decanter in hun februari nummer verkozen is tot best value white van de maand met een score van 92/100
09-01-2015, 05:24 PM
Bericht: #5
RE: Filipa Pato
Deze week de nieuwe "Post Quercus Baga 2013" gedronken. Een wijn die gemaakt is op amforen en mij lichtjes van mijn stoel blies... Zeer mooie afgeronde wijn (door de manier van opvoeding) van de baga druif, die jong al super is, super elegant (baga wijnen hebben, wanneer traditioneel gemaakt, veel tijd nodig).

Maar driewerf helaas, zeer beperkte productie (eerste keer dat ze dit maakten) en dus al uitverkocht... Snif Sad


Bijlagen Afbeeldingen
   

"If it's red, French, costs too much, and tastes like the water that's left in the vase after the flowers have died and rotted, it's probably Burgundy."
-Jay McInerney, "Bacchus & Me" => To be clear, just like the quote :-)
09-01-2015, 07:35 PM
Bericht: #6
RE: Filipa Pato
(09-01-2015 05:24 PM)nco schreef:  Deze week de nieuwe "Post Quercus Baga 2013" gedronken. Een wijn die gemaakt is op amforen en mij lichtjes van mijn stoel blies... Zeer mooie afgeronde wijn (door de manier van opvoeding) van de baga druif, die jong al super is, super elegant (baga wijnen hebben, wanneer traditioneel gemaakt, veel tijd nodig).

Maar driewerf helaas, zeer beperkte productie (eerste keer dat ze dit maakten) en dus al uitverkocht... Snif Sad

Knappe fotograaf! Wink

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
09-01-2015, 07:36 PM
Bericht: #7
RE: Filipa Pato
(09-01-2015 05:24 PM)nco schreef:  Deze week de nieuwe "Post Quercus Baga 2013" gedronken. Een wijn die gemaakt is op amforen en mij lichtjes van mijn stoel blies... Zeer mooie afgeronde wijn (door de manier van opvoeding) van de baga druif, die jong al super is, super elegant (baga wijnen hebben, wanneer traditioneel gemaakt, veel tijd nodig).

Maar driewerf helaas, zeer beperkte productie (eerste keer dat ze dit maakten) en dus al uitverkocht... Snif Sad

Is Jeuris normaal de invoerder van deze wijn, Nico?
Btw, knappe fotograaf! Wink

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
09-01-2015, 08:47 PM
Bericht: #8
RE: Filipa Pato
(09-01-2015 07:36 PM)vinejo schreef:  
(09-01-2015 05:24 PM)nco schreef:  Deze week de nieuwe "Post Quercus Baga 2013" gedronken. Een wijn die gemaakt is op amforen en mij lichtjes van mijn stoel blies... Zeer mooie afgeronde wijn (door de manier van opvoeding) van de baga druif, die jong al super is, super elegant (baga wijnen hebben, wanneer traditioneel gemaakt, veel tijd nodig).

Maar driewerf helaas, zeer beperkte productie (eerste keer dat ze dit maakten) en dus al uitverkocht... Snif Sad

Is Jeuris normaal de invoerder van deze wijn, Nico?
Btw, knappe fotograaf! Wink

Yep, invoerder is Jeuris. Knappe fotograaf, wat moet ik daar op zeggen? Blush

"If it's red, French, costs too much, and tastes like the water that's left in the vase after the flowers have died and rotted, it's probably Burgundy."
-Jay McInerney, "Bacchus & Me" => To be clear, just like the quote :-)
10-01-2015, 12:34 AM
Bericht: #9
RE: Filipa Pato
(09-01-2015 08:47 PM)nco schreef:  
(09-01-2015 07:36 PM)vinejo schreef:  
(09-01-2015 05:24 PM)nco schreef:  Deze week de nieuwe "Post Quercus Baga 2013" gedronken. Een wijn die gemaakt is op amforen en mij lichtjes van mijn stoel blies... Zeer mooie afgeronde wijn (door de manier van opvoeding) van de baga druif, die jong al super is, super elegant (baga wijnen hebben, wanneer traditioneel gemaakt, veel tijd nodig).

Maar driewerf helaas, zeer beperkte productie (eerste keer dat ze dit maakten) en dus al uitverkocht... Snif Sad

Is Jeuris normaal de invoerder van deze wijn, Nico?
Btw, knappe fotograaf! Wink

Yep, invoerder is Jeuris. Knappe fotograaf, wat moet ik daar op zeggen? Blush

Dat zo n wijnfles veel kan camoufleren.. Big Grin

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
10-01-2015, 01:17 AM
Bericht: #10
RE: Filipa Pato
(10-01-2015 12:34 AM)vinejo schreef:  
(09-01-2015 08:47 PM)nco schreef:  
(09-01-2015 07:36 PM)vinejo schreef:  [quote='nco' pid='53368' dateline='1420817088']
Deze week de nieuwe "Post Quercus Baga 2013" gedronken. Een wijn die gemaakt is op amforen en mij lichtjes van mijn stoel blies... Zeer mooie afgeronde wijn (door de manier van opvoeding) van de baga druif, die jong al super is, super elegant (baga wijnen hebben, wanneer traditioneel gemaakt, veel tijd nodig).

Maar driewerf helaas, zeer beperkte productie (eerste keer dat ze dit maakten) en dus al uitverkocht... Snif Sad

Is Jeuris normaal de invoerder van deze wijn, Nico?



Yep, invoerder is Jeuris. Knappe fotograaf, wat moet ik daar op zeggen? Blush

Dat zo n wijnfles veel kan camoufleren.. Big Grin
Normaal zie ik er idd veel beter uit
woeha

"If it's red, French, costs too much, and tastes like the water that's left in the vase after the flowers have died and rotted, it's probably Burgundy."
-Jay McInerney, "Bacchus & Me" => To be clear, just like the quote :-)
10-01-2015, 01:33 AM
Bericht: #11
RE: Filipa Pato
(10-01-2015 01:17 AM)nco schreef:  
(10-01-2015 12:34 AM)vinejo schreef:  
(09-01-2015 08:47 PM)nco schreef:  
(09-01-2015 07:36 PM)vinejo schreef:  [quote='nco' pid='53368' dateline='1420817088']
Deze week de nieuwe "Post Quercus Baga 2013" gedronken. Een wijn die gemaakt is op amforen en mij lichtjes van mijn stoel blies... Zeer mooie afgeronde wijn (door de manier van opvoeding) van de baga druif, die jong al super is, super elegant (baga wijnen hebben, wanneer traditioneel gemaakt, veel tijd nodig).

Maar driewerf helaas, zeer beperkte productie (eerste keer dat ze dit maakten) en dus al uitverkocht... Snif Sad

Is Jeuris normaal de invoerder van deze wijn, Nico?



Yep, invoerder is Jeuris. Knappe fotograaf, wat moet ik daar op zeggen? Blush

Dat zo n wijnfles veel kan camoufleren.. Big Grin
Normaal zie ik er idd veel beter uit
woeha

Vooral als de fles leeg is Wink

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
11-01-2015, 11:04 PM
Bericht: #12
RE: Filipa Pato
Baga is een zalige druif waarvan veel te weinig wijnen tot in België geraken. De elegantie van nebbiolo maar iets minder hardheid, iets opener en soepeler on de mond. Ik ken zeer weinig van Portugese wijn, we zijn in november naar de degustatie bij Jeuris geweest en het aanbod is echt wel mooi. Mijn enige eerdere ervaring was Luis Pato, verdeeld door Swaffou, en dit gaat op dezelfde trend, elegantie en finesse. Weer iets om toe te voegen aan het ondertussen ellenlange lijstje van mogelijke trips Wink.
07-09-2015, 05:39 PM
Bericht: #13
RE: Filipa Pato
(11-01-2015 11:04 PM)Kupers schreef:  Baga is een zalige druif waarvan veel te weinig wijnen tot in België geraken. De elegantie van nebbiolo maar iets minder hardheid, iets opener en soepeler on de mond. Ik ken zeer weinig van Portugese wijn, we zijn in november naar de degustatie bij Jeuris geweest en het aanbod is echt wel mooi. Mijn enige eerdere ervaring was Luis Pato, verdeeld door Swaffou, en dit gaat op dezelfde trend, elegantie en finesse. Weer iets om toe te voegen aan het ondertussen ellenlange lijstje van mogelijke trips Wink.

Kan dit alleen maar beamen, ben ook wel een grote fan van de Baga druif. Dronk dit weekend de instapwijn van Quinta das Bageiras (7 Euro, 2007) en heb daar echt van genoten. Wel zeer klassieke stijl, weinig aan gekunsteld, en heeft dus wat tijd nodig om de scherpe randjes af te vijlen (hoge zuren, stevige tannines). Geen probleem echter, want Baga wijnen bewaren zeer goed.

Volgende week ga ik trouwens een bezoekje brengen aan (onder andere) Filipa Pato en Quinta das Bageiras. Kijk er nogal heel hard naar uit :-)

"If it's red, French, costs too much, and tastes like the water that's left in the vase after the flowers have died and rotted, it's probably Burgundy."
-Jay McInerney, "Bacchus & Me" => To be clear, just like the quote :-)
07-09-2015, 07:06 PM
Bericht: #14
RE: Filipa Pato
(07-09-2015 05:39 PM)nco schreef:  
(11-01-2015 11:04 PM)Kupers schreef:  Baga is een zalige druif waarvan veel te weinig wijnen tot in België geraken. De elegantie van nebbiolo maar iets minder hardheid, iets opener en soepeler on de mond. Ik ken zeer weinig van Portugese wijn, we zijn in november naar de degustatie bij Jeuris geweest en het aanbod is echt wel mooi. Mijn enige eerdere ervaring was Luis Pato, verdeeld door Swaffou, en dit gaat op dezelfde trend, elegantie en finesse. Weer iets om toe te voegen aan het ondertussen ellenlange lijstje van mogelijke trips Wink.

Kan dit alleen maar beamen, ben ook wel een grote fan van de Baga druif. Dronk dit weekend de instapwijn van Quinta das Bageiras (7 Euro, 2007) en heb daar echt van genoten. Wel zeer klassieke stijl, weinig aan gekunsteld, en heeft dus wat tijd nodig om de scherpe randjes af te vijlen (hoge zuren, stevige tannines). Geen probleem echter, want Baga wijnen bewaren zeer goed.

Volgende week ga ik trouwens een bezoekje brengen aan (onder andere) Filipa Pato en Quinta das Bageiras. Kijk er nogal heel hard naar uit :-)

Wij ook - dank op voorhand voor je verslagje!! Wink

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
07-09-2015, 08:36 PM
Bericht: #15
RE: Filipa Pato
[/quote]

Wij ook - dank op voorhand voor je verslagje!! Wink
[/quote]

Zal ik doen, het zijn allemaal andere domeinen dan 2 jaar geleden. Staat voorlopig op het programma: Rui Reguinga (Terrenus), Quinta do Mouro, Bucaco Palace Hotel, Anselmo Mendes, Niepoort Porto kelders, Filipa Pato, Quinta das Bageiras en Quinta da Murta!

"If it's red, French, costs too much, and tastes like the water that's left in the vase after the flowers have died and rotted, it's probably Burgundy."
-Jay McInerney, "Bacchus & Me" => To be clear, just like the quote :-)
12-09-2016, 08:38 AM
Bericht: #16
RE: Filipa Pato
Deze vrijdag een proefavondje Portugal gehad waarvan verschillende wijnen van Filippa Pato de revue passeerden.
Allemaal eigenlijk lekker bevonden, zelfs de "instappers" vond ik zeer koopwaardig.

Post Quercus wit + rood was voor mij van een hoog niveau. Hier mogen ze de productie zeker van opdrijven Smile.
Zeer mooi, soepel, rond. Bij de witte hadden we aanvankelijk zelfs iets geuzeachting in de neus.
De rode (Baga) was ook zeer mooi gezien zijn jonge leeftijd. Een druif die anders toch wel wat tijd nodig heeft owv tanines.
Zonde dat de rode topcuvee van FP uitverkocht was bij Jeurissen want die stond er normaal ook tussenSad
02-11-2016, 03:39 PM
Bericht: #17
RE: Filipa Pato
Post Quercus Branco 2013.

100% bical, volledige vinificatie en opvoeding op amforen. 11% alcohol.

Om met de conclusie te beginnen: prachtige wijn! Wit fruit, tropisch fruit, mineraliteit, bloeit mooi open met wat extra zuurstof. Gedronken over een paar dagen en op dag 2/3 was het tropisch fruit wat dominanter. Knappe zuurtjes ook!

Dat tikkeltje extra dat ik miste dit weekend bij de Chateau d'Aiguilhe 2008 (zie elders op het forum) had deze wel te bieden!

"If it's red, French, costs too much, and tastes like the water that's left in the vase after the flowers have died and rotted, it's probably Burgundy."
-Jay McInerney, "Bacchus & Me" => To be clear, just like the quote :-)
09-01-2017, 04:11 PM
Bericht: #18
RE: Filipa Pato
(09-01-2015 05:24 PM)nco schreef:  Deze week de nieuwe "Post Quercus Baga 2013" gedronken. Een wijn die gemaakt is op amforen en mij lichtjes van mijn stoel blies... Zeer mooie afgeronde wijn (door de manier van opvoeding) van de baga druif, die jong al super is, super elegant (baga wijnen hebben, wanneer traditioneel gemaakt, veel tijd nodig).

Maar driewerf helaas, zeer beperkte productie (eerste keer dat ze dit maakten) en dus al uitverkocht... Snif Sad

Dit weekend de 2014 gedronken en is volledig dezelfde stijl als de 2013. Ik vind dit echt zalige wijn, super sappig, krokant. Ik las gisteren een review op CT die een verwijzing maakte naar een goeie Morgon en daar kan ik me volledig in vinden.

Nog een geluk dat ze dit bottelen in flesjes van 50 cl of een mens zou veel te veel drinken :-).

... alhoewel, ze bottelen dit ook in flessen van 1 liter. Misschien deze volgende keer kopen...

"If it's red, French, costs too much, and tastes like the water that's left in the vase after the flowers have died and rotted, it's probably Burgundy."
-Jay McInerney, "Bacchus & Me" => To be clear, just like the quote :-)
09-01-2017, 10:17 PM
Bericht: #19
RE: Filipa Pato
(09-01-2017 04:11 PM)nco schreef:  [quote='nco' pid='53368' dateline='1420817088']
.......................................

... alhoewel, ze bottelen dit ook in flessen van 1 liter. Misschien deze volgende keer kopen...

Een alternatieve benadering van de realiteit.Wink

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
11-09-2017, 06:11 PM
Bericht: #20
RE: Filipa Pato
Post Quercus Baga 2015 - Filipa Pato

Gisteren even van mijn sokken geblazen met deze prachtige rode Portugees gebotteld in 0,5l-flesjes en gemaakt in amforen. Ronduit heerlijk inderdaad. Dacht blind ook (zoals ik nu hierboven lees) aan een Gamay van het betere soort , type Morgon. Krokant rood fruit, fijn en rond in de mond reeds, fluwelig en zacht in de afdronk. Alles zit mooi verweven. Deze wijn heeft slecht 11,5% alc. en gedroeg zich als een echte charmeur na een Australische Shiraz met 15% alc. die veel duurder was maar me feitelijk niet kon bekoren. Heb de naam ook niet onthouden.


Bijlagen Afbeeldingen
   
11-09-2017, 10:41 PM
Bericht: #21
RE: Filipa Pato
(11-09-2017 06:11 PM)FRANCISPICCART schreef:  Post Quercus Baga 2015 - Filipa Pato

Gisteren even van mijn sokken geblazen met deze prachtige rode Portugees gebotteld in 0,5l-flesjes en gemaakt in amforen. Ronduit heerlijk inderdaad. Dacht blind ook (zoals ik nu hierboven lees) aan een Gamay van het betere soort , type Morgon. Krokant rood fruit, fijn en rond in de mond reeds, fluwelig en zacht in de afdronk. Alles zit mooi verweven. Deze wijn heeft slecht 11,5% alc. en gedroeg zich als een echte charmeur na een Australische Shiraz met 15% alc. die veel duurder was maar me feitelijk niet kon bekoren. Heb de naam ook niet onthouden.

zo n half flesje zou eigenlijk de standaard moeten zijn vind ik... ideaal als je alleen moet drinken ;-)
Dit wijnhuis leent zich trouwens goed voor volgende dubbelzinnige stelling:
"We drinken allen Pato, logisch toch?"
Wink

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
08-06-2018, 08:46 PM
Bericht: #22
RE: Filipa Pato
Post Quercus 2016

Gisteren dronken we deze baga uit Bairrada van Filipa Pato en William Wouters. Een tijdje terug dronken we een baga van Luis Pato, de papa van Filipa, en die was redelijk hard, en nogal houterig. Niks daarvan in deze baga van dochterlief, want opgevoed in amforen.
Mooie neus : de eerste indruk was er één van bloed, ijzer, later ook wat leder, zeer fijn en ingetogen allemaal. In de mond rood fruit, goede zuren, rijpe en fijne tannines. Het geheel geeft een koele indruk. Op zich is dat al een verdienste in Portugal, maar deze wijn is ook gewoon zéér lekker...
Benieuwd naar andere cuvées van Filipa Pato!

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
08-06-2018, 09:05 PM
Bericht: #23
RE: Filipa Pato
(08-06-2018 08:46 PM)Olivier schreef:  Post Quercus 2016

Gisteren dronken we deze baga uit Bairrada van Filipa Pato en William Wouters. Een tijdje terug dronken we een baga van Luis Pato, de papa van Filipa, en die was redelijk hard, en nogal houterig. Niks daarvan in deze baga van dochterlief, want opgevoed in amforen.
Mooie neus : de eerste indruk was er één van bloed, ijzer, later ook wat leder, zeer fijn en ingetogen allemaal. In de mond rood fruit, goede zuren, rijpe en fijne tannines. Het geheel geeft een koele indruk. Op zich is dat al een verdienste in Portugal, maar deze wijn is ook gewoon zéér lekker...
Benieuwd naar andere cuvées van Filipa Pato!

Meest fijnzinnige Portugese wijn tot op heden gedronken!

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
09-06-2018, 11:18 AM
Bericht: #24
RE: Filipa Pato
Filipa heeft dan wel even haar papa afgetroefd. Blind nooit gedacht aan een Portugees. Fijn, verleidelijk, absoluut niet zwaar noch geeikt. Echt wel een heerlijke wijn.
10-06-2018, 10:57 AM
Bericht: #25
RE: Filipa Pato
En gisteren dan ook even een witte opengetrokken van Filipa, de Nossa Calcario 2016, 100% bical.

Beetje mineraliteit, exotisch fruit, abrikoos, vers gesneden ananas. Rijp fruit maar toch fijn en fris. Ook in de mond die combinatie van rijp, rond en toch fijn en fris. De zuurtjes zijn aanwezig, maar perfect geintegreerd in het geheel. Dit is zeer verleidelijk, lekker, perfect om op een zonnige namiddag te drinken onder een catalpaboom Wink

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
10-06-2018, 12:13 PM
Bericht: #26
RE: Filipa Pato
(10-06-2018 10:57 AM)Olivier schreef:  En gisteren dan ook even een witte opengetrokken van Filipa, de Nossa Calcario 2016, 100% bical.

Beetje mineraliteit, exotisch fruit, abrikoos, vers gesneden ananas. Rijp fruit maar toch fijn en fris. Ook in de mond die combinatie van rijp, rond en toch fijn en fris. De zuurtjes zijn aanwezig, maar perfect geintegreerd in het geheel. Dit is zeer verleidelijk, lekker, perfect om op een zonnige namiddag te drinken onder een catalpaboom Wink

Blij dat ik er toevallig één had staan! wijn

Leve Filipa!

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
07-07-2018, 10:20 PM
Bericht: #27
RE: Filipa Pato
Territorio viva 2015, bairrada

100% baga, opgevoed deels in grote houten foeders, deels in amforen.

Direct na openen een zeer moeilijke wijn! Gebald, en beestige tannines, een bittere afdronk. Wat laten rusten, en ook wat koelen, want geen wijn die aan deze temperaturen aan « kamertemperatuur » gedronken moet worden.

Na wat koelen en wat zuurstof al een heel ander beeld, en geschonken bij Parmigiana. Zeer edele neus, met zwarte kersen, leder, en een rokerige toets. In de mond al heel wat aangenamer, maar dat is deels ook door de combinatie met het eten, dat de hoge aciditeit en de tannines buffert.
Bij de post quercus had ik al een nebbiolo-momentje, maar dat heb ik nu nog veel meer. Vooral omdat deze wijn rustieker is, en ongelooflijk veel structuur heeft. Een klassewijn, dat is duidelijk. Maar met nog veel jaren op de teller!

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
06-09-2018, 10:28 PM
Bericht: #28
RE: Filipa Pato
Dit weekend de FP branco 2017 gedronken, een wijn van bical en arinto. Heel pittige witte wijn, met zuren die op dag één zelfs nog iets te prominent waren maar op dag twee perfect versmolten. Geconfijte citroen, tikkeltje ananas, pechekes. Mooie spanning.
En dat aan een derde van de prijs van de Nossa Calcario, waarvoor hij zeker niet moet onderdoen, en misschien zelfs wat spannender is...

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
07-09-2018, 06:34 AM
Bericht: #29
RE: Filipa Pato
(06-09-2018 10:28 PM)Olivier schreef:  Dit weekend de FP branco 2017 gedronken, een wijn van bical en arinto. Heel pittige witte wijn, met zuren die op dag één zelfs nog iets te prominent waren maar op dag twee perfect versmolten. Geconfijte citroen, tikkeltje ananas, pechekes. Mooie spanning.
En dat aan een derde van de prijs van de Nossa Calcario, waarvoor hij zeker niet moet onderdoen, en misschien zelfs wat spannender is...

Lijkt me idd wel leuk!
Zat deze hoog in alcohol?
17-09-2018, 10:54 AM
Bericht: #30
RE: Filipa Pato
vrijdagavond de rode Nossa Calcario 2015 opengetrokken. De topcuvée van Filipa Pato. Verleidelijke maar ingetogen neus, framboosjes, kersen. In de mond zeer fris, maar toch met de nodige body. Rijpe tannines.
Op dag twee wat meer geparfumeerd van neus, op de rijpe kersen, de zuren ook meer geïntegreerd. Mooie wijn, maar aan een 32€ had ik net iets meer complexiteit nog verwacht. Misschien komt dit nog met verouderen.

Zaterdag de Roleta Russa 2015 opengetrokken, een rode wijn eveneens van baga gemaakt, maar door de man van Filipa Pato gemaakt, William Wouters. De wijn is deels in amforen deels in hout gemaakt/gelagerd. Aanvankelijk een vervelende lactische kersentoets in de neus die mij niet gunstig stemde, maar na een uurtje was die toets volledig weg. In de plek daarvan kwam een zeer etherische, fijne neus in de plaats, ook weer framboosjes, maar iets lichter en fijner dan de Nossa Calcario. In de mond een zeer levendige wijn, met zuren die vrij hoog zitten, maar mij niet storen. Rijpe tannines ook.
Op dag 2 eens aan Jo voorgeschoteld. De zoektocht was interessant, Beaujolais? Noordelijke-Rhone? Toch Bourgogne? Etna Rosso en Nebbiolo hebben we ook uitgesloten. Waardoor nog maar één mogelijkheid overbleef : Baga uit Bairrada! Bijna onmogelijk om te geloven dat een wijn uit Portugal zo'n fris profiel kan hebben, maar met baga kan het blijkbaar dus wel.
In de neus zat nu trouwens ook een minerale, ijzerachtige toets. Ik had verwacht dat de zuren wat zouden gaan liggen, maar die waren eigenlijk nog even alive and kicking. Nog altijd zeer levendig en fris dus. Deze Roleta Russa is zowat de fijnste van het hele gamma van Filippa Pato/William Wouters.
Leuk nog om mee te geven : daarna kwam een zeer elegante, fijne Pommard 1er Cru uit het koele jaar 2008 op tafel. Zeer mooie wijn ook. Maar we zeiden beiden spontaan : dit lijkt toch wel heel hard op die Roleta Russa?! Smile
Nog even prijs gecheckt, de Roleta Russa kostte een goede 19€, wat mij eigenlijk zeer correct lijkt voor de kwaliteit in het glas.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)


Ga naar locatie: