Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Een onverwacht degustatieavondje
25-08-2015, 09:37 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 26-08-2015 om 01:15 PM door FRANCISPICCART.)
Bericht: #1
Een onverwacht degustatieavondje
Een onverwacht degustatieavondje

Gisterenavond kreeg ik een berichtje van een vriend of ik geen zin had om een glas wijn te komen drinken. Ik weet dat hij altijd kwaliteit onder de kurk heeft, en dus had ik zeker wel zin.
Aangekomen waren we met 6 en het aangekondigde glas werden 5 flessen ( 3 wit en 2 rood). Ik heb enkele summiere degustatienota's in mijn achterhoofd geprent omdat ik nu eens volop van de wijn wou genieten.

1) Causse Marines - Gaillac - 2014
100% Mauzac en biodynamisch. Fijne bloemige neus, erg veel fruit met veel fraicheur. Toch lichtjes oxidatieve stijl met toetsen van honing en patisserie. Goed.

2) Clemens Busch - Mosel Pündericher Riesling 2012 - Marienburg Fahrley Terrassen
Erg mooie en fijne ragzuivere riesling. Bloemig, theeblaadjes, exotisch fruit en ananas, ook wat citrus. Mooie zuren domineren deze wijn die niet beendroog is maar de zuren compenseren de restsuikers. Veel mineraliteit en ook een zekere kruidigheid. Nog jong maar oh zo lekker. Een topper van Clemens Busch. Een domein dat de oude klanten van Pasqualinno zeker nog zullen kennen.

3) Bellavista "Alma Terra" - Franciacorta
Excuseer maar het jaartal ben ik vergeten te noteren, ik dacht 2011.
Loepzuivere, pure chardonnay met veel citrus, sinaasschil en geconfijte toetsen. Heel vettig, boterig, acacia en honing. Lange afdronk en fijne zuren. Evenwichtig. Het betere werk.

4) Cos Labory - Saint Estèphe 2007 - GCC
Doorsnee Bordeaux waar we niet van in extase geraakten. Cabernet Sauvignon gedragen, reeds goed op dronk met zachte tannines. Hout zit er welliswaar goed doorweven in. Wijn laat echter een vlakke, matige impressie na. Te vlak voor een GCC.

5) Bonotto Delle Tezze - Malanotte Del Piave 2011 - Veneto
100% Raboso del Piave. Dit is de druivensoort en één van de laatste DOCG's van Italië. 20% van deze druiven is ingedroogd op stro. 3 jaar vatlagering is obligatoir en de DOCG vereist 15 tot 30% ingedroogde druiven die dan gemengd worden met de gewone gefermenteerde.
De wijn heeft een inktkleur met intense aroma's van kersen, vijgen en bramen. Fijne zuren compenseren de zoete rijpe toetsen. Heel elegant, complex, evenwichtig en lange afdronk.
De wijn zit in dezelfde prijscategorie van de Cos Labory, misschien ietsje duurder. Maar na het drinken van deze topper weet je niet meer dat je juist daarvoor een Saint Estèphe Grand Cru Classé in je glas had. Top!
25-08-2015, 09:43 PM
Bericht: #2
RE: Een onverwacht degustatieavondje
thumbsup
Altijd leuk zo'n onverwachtse!!

Live your life to the fullest, because it only happens once...
26-08-2015, 12:07 AM
Bericht: #3
RE: Een onverwacht degustatieavondje
Paar speciale flesjes bij!
Van Franciacorta wist ik niet dat dit ook gewone droge wijn kan zijn..- of was t toch een schuimwijn?

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
26-08-2015, 09:32 AM
Bericht: #4
RE: Een onverwacht degustatieavondje
Valt volgens mij onder de DOC Curtefranca (bianco).

Is stille wijn uit Franciacorta (Lombardije).
26-08-2015, 01:01 PM
Bericht: #5
RE: Een onverwacht degustatieavondje
(26-08-2015 09:32 AM)Vinogan(s) schreef:  Valt volgens mij onder de DOC Curtefranca (bianco).

Is stille wijn uit Franciacorta (Lombardije).

Klopt voor 100% wat Vinogan(s) schrijft.
http://www.bellavistawine.it/pdf2014/Bel...-terra.pdf
26-08-2015, 04:47 PM
Bericht: #6
RE: Een onverwacht degustatieavondje
Clemens Busch wordt momenteel door Mostade Gobert verdeeld. Is idd een top-domein uit de Moezel dat wat koelere jaren, zoals 2012, nodig heeft om te excelleren. Ik dronk van dit domein recentelijk een 2009, wat een merkelijk warmer jaar was, en deze wijn was al veel verder geëvolueerd en had wat meer body. Grootse wijn maar iets minder die precisie.

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
28-04-2019, 06:52 PM
Bericht: #7
RE: Een onverwacht degustatieavondje
Gisteren van vrienden de vraag gekregen om iets "simpel" te komen eten en daarbij iets te proeven.
Hier gaan we:
Als aperitief een flesje Champagne Marquis de Villon Brut Premier Cru. Wordt verdeeld door een bekend warenhuis en gemaakt door de coöperatieve Union Champagne in Avize. Alleszins een zeer matige champagne die scherp, flets en onevenwichtig overkomt. De belletjes verdwijnen vrij vlug. Heel banaal en zeker onvoldoende inspirend om een ietwat ervaren kenner aan te raden. Premier Cru niveau onwaardig. Doorgespoeld met een Champagne Sadi Malot Cuvée Origine. Dit is wel een premier cru op niveau.
Bij het vis voorgerecht een Canadese wijn van Quails 'Gate. De Dry Riesling 2016. De fles was meegebracht met het vliegtuig tussen de kleren in de koffer na een bezoek aan de winery ter plaatse. Een vrij levendige riesling met florale hinten, groene appel, perzik en veel mineraliteit. Goede wijn met fijne zuren en weinig restsuikers. Kan gerust nog wat bewaard worden.
Bij het hoofdgerecht volgde een Morey-Saint-Denis 2006 van het domein Gérard Raphet. Het jaartal en het etiket lieten niet veel beloven. Leek een beetje op een prijsfles uit een schietkraam op de kermis. Maar een mens kan zich toch schomelijk vergissen want wat er in het glas kwam was gewoonweg schitterend. 2006 was niet zo'n gemakkelijk jaar dacht ik. Deze wijn vertoonde een lichte veroudering in kleur. Maar de neus was één en al verfijning. Kersen, violet, rozen, daarna truffel, sous-bois en iets animaal. Deze wijn heeft zich grandioos bewaard. Ik kende het domein Gérard Raphet uit Morey niet. Maar na de LRVF over het millésime 2006 geraadpleegd te hebben zag ik dat hij voor deze wijn in 2007 een coup de cœur gekregen had. Dat had Gérard goed gedaan. Hopelijk gebruikt hij nu andere etiketten op zijn flessen.
Om af te sluiten kwam er een Belgische wijn gekarafeerd op tafel, een Cabernet 2013 van Bon Baron. Het was een zeer donker gekleurde Cabernet Dorsa. Deze wijn heeft even tijd nodig om zich wat te ontplooien maar opent dan goed met een flinke portie rood en zwart fruit en rijpe pruimen. Heeft natuurlijk niet de complexiteit van de Morey-Saint-Denis maar is toch een heel aangename, goed gemaakte en smakelijke wijn.
En toen was het buikje goed gevuld en keerden we tevreden naar huis Smile


Bijlagen Afbeeldingen
       


Ga naar locatie: