Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bordeaux 2009
03-09-2019, 09:26 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 03-09-2019 om 09:35 PM door rlin.)
Bericht: #21
RE: Bordeaux 2009
(03-09-2019 08:42 PM)Smaakatleet schreef:  Dus als ik ooit een Latour cadeau krijg dan best binnen de 4 a 7 jaar leegmaken!
Wat op zich geen slecht nieuws is, want de wijnkast zit overvol met bewaarwijnen.
Een bordeaux-wijn kent 2 optimale momenten om deze te drinken. Deze optimale momenten liggen niet gelijk voor de verschillende wijnen (bijvoorbeeld crus bourgeois of grand crus classés). Het fenomeen is grotendeels gelijk maar verschoven in de tijd.
Ook de port-wijn (vintage) kent dergelijke evolutie maar dan nog meer uitgesproken.

Het jeugdige optimum voor een wijn als Latour ligt ergens tussen 2 en 5 jaar na de oogst. Het 'oudere' optimum ligt dan ergens rond 15 jaar na de oogst.
Vroeger ruwweg voor 1980 waren de oogstomstandigheden en het vinificatieproces nogal rudimentair. Veelal onrijp geoogst, voor er allerlei ziekten optraden, te lange vergistingen en maceraties om toch nog kleur (rood) te verkrijgen, kende de jonge wijn geen jeugdig optimum omdat ie vol foutjes zat en vooral zeer tanninerijk was. Door de oudering werden zowel op vat als in de fles deze onvolkomenheden weggesleten. En de tannine zorgde voor een lang leven. De nadruk lag op het oudere optimum.

Nu met een later oogstmoment, het deels of geheel ontristen van de druiventrossen, de koeling voor het persen, het veel hygiënischer en temperatuur gestuurde vinificatieproces en dito behandeling na de vergisting bekomt men wijnen, die ook 'jong' een optimaal patroon vertonen. Ergens tussen de 5 en 15 jaar (voor 1ste GCC) sluiten die wijnen zich dan toch, zijn hard en veelal ongenietbaar. Daarna komen ze in de tweede optimale periode, die langer duurt dan de eerste maar na een 10-tal toch langzaam ten einde loopt.

Ieder jaar, ieder wijngoed en iedere vinificatie is verschillend en dat merkt men aan de evolutie van de wijnen. Het is een algemeen principe maar geen algemene regel.
03-09-2019, 11:00 PM
Bericht: #22
RE: Bordeaux 2009
(03-09-2019 09:26 PM)rlin schreef:  
(03-09-2019 08:42 PM)Smaakatleet schreef:  Dus als ik ooit een Latour cadeau krijg dan best binnen de 4 a 7 jaar leegmaken!
Wat op zich geen slecht nieuws is, want de wijnkast zit overvol met bewaarwijnen.
Een bordeaux-wijn kent 2 optimale momenten om deze te drinken. Deze optimale momenten liggen niet gelijk voor de verschillende wijnen (bijvoorbeeld crus bourgeois of grand crus classés). Het fenomeen is grotendeels gelijk maar verschoven in de tijd.
Ook de port-wijn (vintage) kent dergelijke evolutie maar dan nog meer uitgesproken.

Het jeugdige optimum voor een wijn als Latour ligt ergens tussen 2 en 5 jaar na de oogst. Het 'oudere' optimum ligt dan ergens rond 15 jaar na de oogst.
Vroeger ruwweg voor 1980 waren de oogstomstandigheden en het vinificatieproces nogal rudimentair. Veelal onrijp geoogst, voor er allerlei ziekten optraden, te lange vergistingen en maceraties om toch nog kleur (rood) te verkrijgen, kende de jonge wijn geen jeugdig optimum omdat ie vol foutjes zat en vooral zeer tanninerijk was. Door de oudering werden zowel op vat als in de fles deze onvolkomenheden weggesleten. En de tannine zorgde voor een lang leven. De nadruk lag op het oudere optimum.

Nu met een later oogstmoment, het deels of geheel ontristen van de druiventrossen, de koeling voor het persen, het veel hygiënischer en temperatuur gestuurde vinificatieproces en dito behandeling na de vergisting bekomt men wijnen, die ook 'jong' een optimaal patroon vertonen. Ergens tussen de 5 en 15 jaar (voor 1ste GCC) sluiten die wijnen zich dan toch, zijn hard en veelal ongenietbaar. Daarna komen ze in de tweede optimale periode, die langer duurt dan de eerste maar na een 10-tal toch langzaam ten einde loopt.

Ieder jaar, ieder wijngoed en iedere vinificatie is verschillend en dat merkt men aan de evolutie van de wijnen. Het is een algemeen principe maar geen algemene regel.

Zeer interessant en volgens mij ook zeer juist!
Enkel voor wat betreft de tweede optimale periode zou ik spreken van 15 jaar voor een cru Bourgeois en 20 jaar voor een Cru Classé. Met nog enkele jaren erbij zelfs voor topjaren of topdomeinen.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
04-09-2019, 12:50 AM
Bericht: #23
RE: Bordeaux 2009
(03-09-2019 11:00 PM)vinejo schreef:  
(03-09-2019 09:26 PM)rlin schreef:  Een bordeaux-wijn kent 2 optimale momenten om deze te drinken. Deze optimale momenten liggen niet gelijk voor de verschillende wijnen (bijvoorbeeld crus bourgeois of grand crus classés). Het fenomeen is grotendeels gelijk maar verschoven in de tijd.
Ook de port-wijn (vintage) kent dergelijke evolutie maar dan nog meer uitgesproken.

Het jeugdige optimum voor een wijn als Latour ligt ergens tussen 2 en 5 jaar na de oogst. Het 'oudere' optimum ligt dan ergens rond 15 jaar na de oogst.
Vroeger ruwweg voor 1980 waren de oogstomstandigheden en het vinificatieproces nogal rudimentair. Veelal onrijp geoogst, voor er allerlei ziekten optraden, te lange vergistingen en maceraties om toch nog kleur (rood) te verkrijgen, kende de jonge wijn geen jeugdig optimum omdat ie vol foutjes zat en vooral zeer tanninerijk was. Door de oudering werden zowel op vat als in de fles deze onvolkomenheden weggesleten. En de tannine zorgde voor een lang leven. De nadruk lag op het oudere optimum.

Nu met een later oogstmoment, het deels of geheel ontristen van de druiventrossen, de koeling voor het persen, het veel hygiënischer en temperatuur gestuurde vinificatieproces en dito behandeling na de vergisting bekomt men wijnen, die ook 'jong' een optimaal patroon vertonen. Ergens tussen de 5 en 15 jaar (voor 1ste GCC) sluiten die wijnen zich dan toch, zijn hard en veelal ongenietbaar. Daarna komen ze in de tweede optimale periode, die langer duurt dan de eerste maar na een 10-tal toch langzaam ten einde loopt.

Ieder jaar, ieder wijngoed en iedere vinificatie is verschillend en dat merkt men aan de evolutie van de wijnen. Het is een algemeen principe maar geen algemene regel.
Zeer interessant en volgens mij ook zeer juist!
Enkel voor wat betreft de tweede optimale periode zou ik spreken van 15 jaar voor een cru Bourgeois en 20 jaar voor een Cru Classé. Met nog enkele jaren erbij zelfs voor topjaren of topdomeinen.
Zoals k zei, ieder wijnjaar, ieder wijngoed en iedere vinificatie is verschillend en dat merkt men aan de evolutie van de wijnen. Het is een algemeen principe maar geen algemene regel. Bij bepaalde crus classés heb ik kunnen vaststellen dat uw schema klopt bij andere dan weer niet. Het blijft een kwestie van beoordelen.
04-09-2019, 09:20 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 04-09-2019 om 09:21 AM door Vinogan(s).)
Bericht: #24
RE: Bordeaux 2009
(03-09-2019 11:00 PM)vinejo schreef:  
(03-09-2019 09:26 PM)rlin schreef:  
(03-09-2019 08:42 PM)Smaakatleet schreef:  Dus als ik ooit een Latour cadeau krijg dan best binnen de 4 a 7 jaar leegmaken!
Wat op zich geen slecht nieuws is, want de wijnkast zit overvol met bewaarwijnen.
Een bordeaux-wijn kent 2 optimale momenten om deze te drinken. Deze optimale momenten liggen niet gelijk voor de verschillende wijnen (bijvoorbeeld crus bourgeois of grand crus classés). Het fenomeen is grotendeels gelijk maar verschoven in de tijd.
Ook de port-wijn (vintage) kent dergelijke evolutie maar dan nog meer uitgesproken.

Het jeugdige optimum voor een wijn als Latour ligt ergens tussen 2 en 5 jaar na de oogst. Het 'oudere' optimum ligt dan ergens rond 15 jaar na de oogst.
Vroeger ruwweg voor 1980 waren de oogstomstandigheden en het vinificatieproces nogal rudimentair. Veelal onrijp geoogst, voor er allerlei ziekten optraden, te lange vergistingen en maceraties om toch nog kleur (rood) te verkrijgen, kende de jonge wijn geen jeugdig optimum omdat ie vol foutjes zat en vooral zeer tanninerijk was. Door de oudering werden zowel op vat als in de fles deze onvolkomenheden weggesleten. En de tannine zorgde voor een lang leven. De nadruk lag op het oudere optimum.

Nu met een later oogstmoment, het deels of geheel ontristen van de druiventrossen, de koeling voor het persen, het veel hygiënischer en temperatuur gestuurde vinificatieproces en dito behandeling na de vergisting bekomt men wijnen, die ook 'jong' een optimaal patroon vertonen. Ergens tussen de 5 en 15 jaar (voor 1ste GCC) sluiten die wijnen zich dan toch, zijn hard en veelal ongenietbaar. Daarna komen ze in de tweede optimale periode, die langer duurt dan de eerste maar na een 10-tal toch langzaam ten einde loopt.

Ieder jaar, ieder wijngoed en iedere vinificatie is verschillend en dat merkt men aan de evolutie van de wijnen. Het is een algemeen principe maar geen algemene regel.

Zeer interessant en volgens mij ook zeer juist!
Enkel voor wat betreft de tweede optimale periode zou ik spreken van 15 jaar voor een cru Bourgeois en 20 jaar voor een Cru Classé. Met nog enkele jaren erbij zelfs voor topjaren of topdomeinen.

Dat is inderdaad de gangbare theorie. Vandaar dat het ook opmerkelijk is dat Latour, als oervoorbeeld van een bordeaux, dit patroon hier niet lijkt te volgen - er zijn toch niet echt veel zekerheden in wijn...

Opgelet! Het beheer behoudt zich het recht voor om elk bericht te censureren.

Attention! La gestion se réserve le droit de censurer chaque message.

Warning! Management reserves the right to Heart any message.
04-09-2019, 10:05 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 04-09-2019 om 10:09 AM door wvd.)
Bericht: #25
RE: Bordeaux 2009
(03-09-2019 08:42 PM)Smaakatleet schreef:  Dus als ik ooit een Latour cadeau krijg dan best binnen de 4 a 7 jaar leegmaken!
Wat op zich geen slecht nieuws is, want de wijnkast zit overvol met bewaarwijnen.

Best verkopen en daar 6 andere mooie wijnen van kopen. Blush

Ik heb dit verslagje ook elders gepost en dit was de reactie van Neal:
"I had a quick look through the scores. I don’t quite get the 20 point system so looked at the 100 points. To be honest, there are only one or two that surprised me. Apart from some poor vintages such as 1992 and 1993 (I don’t include 1991 as Latour actually made a pretty decent wine in that year), the 1980s was a comparatively lacklustre decade. I notice that there is no 1982 Latour, a brilliant wine, whilst the 1990 Latour can blow hot and cold. I have had brilliant examples such as the one Ignatius enjoyed and others that have been advanced and fatigued. FYI, I will be re-tasting all the recent vintages of Latour blind in the not too distant future.
Rgds
Neal "

WVD (Wijnhandel Leuvin)


Ga naar locatie: