Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Domaine de Brousse, Gaillac
03-12-2016, 09:14 PM
Bericht: #1
Domaine de Brousse, Gaillac
Origine 2014

70% braucol (= fer servadou) en 30% duras. Nog transparant van kleur. In de neus rood fruit, kruiden. Vrij eenvoudig van neus, maar wel heel verleidelijk, fris. Mocht ik dit blind krijgen ik zou durven zweren dat dit een crozes-hermitage is. Een fruitbommetje. De wijn zet aan met datzelfde mooie verse rode fruit, kersjes, gevolgd door mooie zuren. Ook hier weer redelijk rechttoe rechtaan, maar dit is zo'n wijn die zalig wegdrinkt en niet verveelt. Een ontdekking van de beurs in Lille. Aan 7€. Jawel, 7€!

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
04-12-2016, 01:11 AM
Bericht: #2
RE: Domaine de Brousse, Gaillac
(03-12-2016 09:14 PM)Olivier schreef:  Origine 2014

70% braucol (= fer servadou) en 30% duras. Nog transparant van kleur. In de neus rood fruit, kruiden. Vrij eenvoudig van neus, maar wel heel verleidelijk, fris. Mocht ik dit blind krijgen ik zou durven zweren dat dit een crozes-hermitage is. Een fruitbommetje. De wijn zet aan met datzelfde mooie verse rode fruit, kersjes, gevolgd door mooie zuren. Ook hier weer redelijk rechttoe rechtaan, maar dit is zo'n wijn die zalig wegdrinkt en niet verveelt. Een ontdekking van de beurs in Lille. Aan 7€. Jawel, 7€!

In Gaillac zijn nog échte koopjes te vinden...
Maar je moet ze vinden...

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
04-12-2016, 12:09 PM
Bericht: #3
RE: Domaine de Brousse, Gaillac
Jaren geleden, na een bezoek aan de sympathieke coöperatieve ruimte in Gaillac, kwamen we tot dezelfde constatering. Mooie, mondvullende, fruitige wijnen voor de onmiddellijke consumptie. Maar waar koop je dat hier bij ons? En meer algemeen, ik wil al geruime tijd een avondje Sud-Ouest in elkaar steken, maar als ik de wijnlijsten van diverse wijnhandelaren eens bekijk, dan kom ik zelden verder dan een paar Cahorswijnen en een fles Monbazillac... Any ideas?
04-12-2016, 12:21 PM
Bericht: #4
RE: Domaine de Brousse, Gaillac
(04-12-2016 12:09 PM)Jordaens schreef:  Jaren geleden, na een bezoek aan de sympathieke coöperatieve ruimte in Gaillac, kwamen we tot dezelfde constatering. Mooie, mondvullende, fruitige wijnen voor de onmiddellijke consumptie. Maar waar koop je dat hier bij ons? En meer algemeen, ik wil al geruime tijd een avondje Sud-Ouest in elkaar steken, maar als ik de wijnlijsten van diverse wijnhandelaren eens bekijk, dan kom ik zelden verder dan een paar Cahorswijnen en een fles Monbazillac... Any ideas?

Ik koop mijn Zuidwestwijnen veelal in september in t wijnfestival vd Carrefour. Zo hadden ze dit jaar de Vigne Lourac, veel wijn aan een mooie prijs en een Fronton, Ch Marguerite dacht ik (of een naam in die zin).
Voor betere Fronton kan je terecht bij wijnhuis Tinto, die hebben Bouissel, knappe wijnen aan mooie prijzen. En als je dan toch bij Tinto bestelt koop dan ook een flesje van de Cahors, er zijn nog flessen Haut Montplaisir Prestige 2010, bijzonder knappe wijn! Hij heeft ook Gaillac trouwens.
Jurancon vind je ook nog makkelijk, en proef de Passie heeft ook mooie Cahors (naam even kwijt), bij Portovino zijn er de schitterende Gascoigne Saint Lannes en Laballe aan een belachelijke zes euro...
Madiran is nog t allermoeilijkste te vinden, zoek hier zelf ook naar tips eigenlijk...(de wijnen in Delhaize en Carrefour zijn meer dan correct aan 6-7 euro maar ik zoek wat complexer gerief- vroeger hadden ze nog Bouscasse in Colruyt...)

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
04-12-2016, 05:46 PM
Bericht: #5
RE: Domaine de Brousse, Gaillac
Merci, Jo. Ik ben het allemaal aan het verwerken... Die Gaillac van Tinto is al wel van 2008. Kan die de leeftijd wel dragen?
04-12-2016, 06:05 PM
Bericht: #6
RE: Domaine de Brousse, Gaillac
(04-12-2016 05:46 PM)Jordaens schreef:  Merci, Jo. Ik ben het allemaal aan het verwerken... Die Gaillac van Tinto is al wel van 2008. Kan die de leeftijd wel dragen?

Ik zal eens een mailke sturen naar Steven, hij kan hier dan eventueel zelf antwoorden.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
04-12-2016, 11:24 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 04-12-2016 om 11:24 PM door TINTO.)
Bericht: #7
RE: Domaine de Brousse, Gaillac
Die rode Gaillacs evolueren met de jaren zeer mooi met veel kruidige en tertiaire aroma's. De Renaissance rouge van Rotier kan zelfs nog veel langer aan dan ik dacht maar dat is misschien niet zo raar met braucol (fer servadou), syrah en duras. De 2008 is nu top maar hem nog jaren laten liggen ben ik niet van plan (ik heb hooguit nog een kistje of twee). Ik heb ook jongere jaargangen liggen maar die staan nog niet op de site - wordt aan gewerkt ;-)

Bouissel en Fronton is een ander verhaal: négrette klinkt stoer maar de wijnen met deze druif in de hoofdrol zijn meestal fruitig en eerder medium-bodied >> binnen de 4-5 jaar te drinken. Le Bouissel daarentegen evolueert schitterend (maar daar zit naast négrette ook syrah en malbec in). De 2010 is nu zonder meer top.

Tot uw dienst Jo en Olivier :-)
en Jordaens :-)
05-12-2016, 10:15 AM
Bericht: #8
RE: Domaine de Brousse, Gaillac
Citaat:Die rode Gaillacs evolueren met de jaren zeer mooi met veel kruidige en tertiaire aroma's.

Merci Steven. Van de Domaine de Brousse heb ik gisteren trouwens het laatste glas gedronken en de nadruk lag nu inderdaad veel meer op het kruidige, dus ik kan me wel iets inbeelden bij de manier waarop die zal evolueren.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
05-01-2017, 10:31 PM
Bericht: #9
RE: Domaine de Brousse, Gaillac
(03-12-2016 09:14 PM)Olivier schreef:  Origine 2014

70% braucol (= fer servadou) en 30% duras. Nog transparant van kleur. In de neus rood fruit, kruiden. Vrij eenvoudig van neus, maar wel heel verleidelijk, fris. Mocht ik dit blind krijgen ik zou durven zweren dat dit een crozes-hermitage is. Een fruitbommetje. De wijn zet aan met datzelfde mooie verse rode fruit, kersjes, gevolgd door mooie zuren. Ook hier weer redelijk rechttoe rechtaan, maar dit is zo'n wijn die zalig wegdrinkt en niet verveelt. Een ontdekking van de beurs in Lille. Aan 7€. Jawel, 7€!

Hier net deze wijn blind in het glas gekregen.
Wat een ongelooflijke verrassing.
Voor mij lag dit tussen een cabernet franc en een topgamay.
Zowel neus als mond blinken uit in finesse en fraicheur.
Evenwicht en fijnkorrelige tannine zorgen voor een bijzonder prettige drinkervaring.
Hiervan wil je meer. En meer. En meer. Een Des Tours gevoel (qua drinkbaarheid)
Ik denk dat deze wijn zowat het beste is wat ik voor 7(!) euro al dronk.
En het bewijs dat er inderdaad nog enorm betaalbare schatten zijn te vinden...

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
06-01-2017, 01:25 PM
Bericht: #10
RE: Domaine de Brousse, Gaillac
(05-01-2017 10:31 PM)vinejo schreef:  
(03-12-2016 09:14 PM)Olivier schreef:  Origine 2014

70% braucol (= fer servadou) en 30% duras. Nog transparant van kleur. In de neus rood fruit, kruiden. Vrij eenvoudig van neus, maar wel heel verleidelijk, fris. Mocht ik dit blind krijgen ik zou durven zweren dat dit een crozes-hermitage is. Een fruitbommetje. De wijn zet aan met datzelfde mooie verse rode fruit, kersjes, gevolgd door mooie zuren. Ook hier weer redelijk rechttoe rechtaan, maar dit is zo'n wijn die zalig wegdrinkt en niet verveelt. Een ontdekking van de beurs in Lille. Aan 7€. Jawel, 7€!

Hier net deze wijn blind in het glas gekregen.
Wat een ongelooflijke verrassing.
Voor mij lag dit tussen een cabernet franc en een topgamay.
Zowel neus als mond blinken uit in finesse en fraicheur.
Evenwicht en fijnkorrelige tannine zorgen voor een bijzonder prettige drinkervaring.
Hiervan wil je meer. En meer. En meer. Een Des Tours gevoel (qua drinkbaarheid)
Ik denk dat deze wijn zowat het beste is wat ik voor 7(!) euro al dronk.
En het bewijs dat er inderdaad nog enorm betaalbare schatten zijn te vinden...
Nooit gedacht dat we hier in Gaillac zouden zitten. Ik dacht eerder aan Noord-Italië omwille van de finesse en zuurtjes.
Beste woord om deze wijn te omschrijven is 'zuiverheid'. Zeer zuivere precieze wijn waar alles mooi netjes op z'n plaats zit. Zeer mooie wijn waar je telkens opnieuw een slok wilt van nemen. Een ware ontdekking!
06-01-2017, 04:58 PM
Bericht: #11
RE: Domaine de Brousse, Gaillac
(06-01-2017 01:25 PM)Fre schreef:  
(05-01-2017 10:31 PM)vinejo schreef:  
(03-12-2016 09:14 PM)Olivier schreef:  Origine 2014

70% braucol (= fer servadou) en 30% duras. Nog transparant van kleur. In de neus rood fruit, kruiden. Vrij eenvoudig van neus, maar wel heel verleidelijk, fris. Mocht ik dit blind krijgen ik zou durven zweren dat dit een crozes-hermitage is. Een fruitbommetje. De wijn zet aan met datzelfde mooie verse rode fruit, kersjes, gevolgd door mooie zuren. Ook hier weer redelijk rechttoe rechtaan, maar dit is zo'n wijn die zalig wegdrinkt en niet verveelt. Een ontdekking van de beurs in Lille. Aan 7€. Jawel, 7€!

Hier net deze wijn blind in het glas gekregen.
Wat een ongelooflijke verrassing.
Voor mij lag dit tussen een cabernet franc en een topgamay.
Zowel neus als mond blinken uit in finesse en fraicheur.
Evenwicht en fijnkorrelige tannine zorgen voor een bijzonder prettige drinkervaring.
Hiervan wil je meer. En meer. En meer. Een Des Tours gevoel (qua drinkbaarheid)
Ik denk dat deze wijn zowat het beste is wat ik voor 7(!) euro al dronk.
En het bewijs dat er inderdaad nog enorm betaalbare schatten zijn te vinden...
Nooit gedacht dat we hier in Gaillac zouden zitten. Ik dacht eerder aan Noord-Italië omwille van de finesse en zuurtjes.
Beste woord om deze wijn te omschrijven is 'zuiverheid'. Zeer zuivere precieze wijn waar alles mooi netjes op z'n plaats zit. Zeer mooie wijn waar je telkens opnieuw een slok wilt van nemen. Een ware ontdekking!

ik ben echt wild van deze wijn. Helaas ga ik moeten wachten tot volgend jaar om hiervan bij te slaan, want in tegenstelling tot wat ik dacht, heb ik hier maar drie flessen van gekocht en zijn de andere 3 de houtgelagerde versie van deze wijn. Ik zal daar binnenkort eens één van open kletsen Wink

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
11-01-2017, 10:37 PM
Bericht: #12
RE: Domaine de Brousse, Gaillac
ik heb dus niet kunnen wachten om de houtgelagerde versie van deze wijn ook eens te proberen. Blush
Ook 2014, maar Syrah and Braucol (50/50). Niet echt overtuigd op dag één, heel modern gemaakt, met hout dat de poriën van deze wijn toesmeerde. Maar op dag 3 toonde deze wijn zich véél beter, en kwam het fruit, de fraicheur en de kruiden weer naar boven. In mijn enthousiasme heb ik een blogartikel geschreven over deze wijnen Wink :

https://intastebudswetrust.com/

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
12-01-2017, 12:57 PM
Bericht: #13
RE: Domaine de Brousse, Gaillac
(11-01-2017 10:37 PM)Olivier schreef:  Niet echt overtuigd op dag één, heel modern gemaakt, met hout dat de poriën van deze wijn toesmeerde.

In mijn enthousiasme heb ik een blogartikel geschreven over deze wijnen Wink :

https://intastebudswetrust.com/

"hout dat de poriën van deze wijn toesmeerde" --> mooi uitgedrukt, herkenbaar ook, gebeurt ook soms met ambitieuze Languedocwijnen en zeker met Bordeaux.

Een blogbericht verdient dit domein zeker! ;-)

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
12-01-2017, 04:01 PM
Bericht: #14
RE: Domaine de Brousse, Gaillac
(11-01-2017 10:37 PM)Olivier schreef:  In mijn enthousiasme heb ik een blogartikel geschreven over deze wijnen Wink :

https://intastebudswetrust.com/
Interessant artikel over een voor mij onbekende regio. Ik had eerlijk gezegd nog nooit gehoord van druiven als Duras en Braucol.
12-01-2017, 08:04 PM
Bericht: #15
RE: Domaine de Brousse, Gaillac
Schoon artikel Oli! Could't agree more!
13-01-2017, 01:19 AM
Bericht: #16
RE: Domaine de Brousse, Gaillac
Thanks guys!

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
21-11-2020, 08:00 PM
Bericht: #17
RE: Domaine de Brousse, Gaillac
Citaat:ik heb dus niet kunnen wachten om de houtgelagerde versie van deze wijn ook eens te proberen. Blush
Ook 2014, maar Syrah and Braucol (50/50). Niet echt overtuigd op dag één, heel modern gemaakt, met hout dat de poriën van deze wijn toesmeerde. Maar op dag 3 toonde deze wijn zich véél beter, en kwam het fruit, de fraicheur en de kruiden weer naar boven.

Kijk, bijna vier jaar later, trek ik mijn laatste fles open van deze wijn. Direct na openen een zalig neusje van aardbeiengelei, veel peper, een frisse kruidigheid en wat animaliteit. Ik was er direct weg van! Ook in de mond heel mooi, perfect à point, en een evenwicht dat enorm opvalt. Het hout dat in zijn jeugd nog opviel is nu volledig geïntegreerd.

Enkele uren later is de wijn redelijk geëvolueerd. Van rood fruit niet zo veel sprake meer, maar wel bosbes, cassis, munt, laurier. In de neus zou je aan een Bordelese blend kunnen denken. Het evenwicht blijft echter zo mooi. Een wijn die niet lang meegaat. Tè lekker gewoon!

Ben nog verschillende keren teruggeweest naar dit domein op de beurs in Rijssel, maar latere jaargangen hebben me spijtig genoeg nooit meer zo bekoord.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
21-11-2020, 08:38 PM
Bericht: #18
RE: Domaine de Brousse, Gaillac
(21-11-2020 08:00 PM)Olivier schreef:  
Citaat:ik heb dus niet kunnen wachten om de houtgelagerde versie van deze wijn ook eens te proberen. Blush
Ook 2014, maar Syrah and Braucol (50/50). Niet echt overtuigd op dag één, heel modern gemaakt, met hout dat de poriën van deze wijn toesmeerde. Maar op dag 3 toonde deze wijn zich véél beter, en kwam het fruit, de fraicheur en de kruiden weer naar boven.

Kijk, bijna vier jaar later, trek ik mijn laatste fles open van deze wijn. Direct na openen een zalig neusje van aardbeiengelei, veel peper, een frisse kruidigheid en wat animaliteit. Ik was er direct weg van! Ook in de mond heel mooi, perfect à point, en een evenwicht dat enorm opvalt. Het hout dat in zijn jeugd nog opviel is nu volledig geïntegreerd.

Enkele uren later is de wijn redelijk geëvolueerd. Van rood fruit niet zo veel sprake meer, maar wel bosbes, cassis, munt, laurier. In de neus zou je aan een Bordelese blend kunnen denken. Het evenwicht blijft echter zo mooi. Een wijn die niet lang meegaat. Tè lekker gewoon!

Ben nog verschillende keren teruggeweest naar dit domein op de beurs in Rijssel, maar latere jaargangen hebben me spijtig genoeg nooit meer zo bekoord.

Ding dong!
Wie belt er aan?
Aha, iemand die heel erg geniet van iets maar nog meer kan genieten als hij het ook kan delen.
“Efkens op t terras anders?
OK!
Mindfuckwijn. Heerlijk gewoon. Perfect omschreven hierboven. Kon er niks op plakken, deed me enerzijds aan topMedoc denken, dan weer aan een klasse Chileen, of een Toscaanse cabernet. Perfect op dronk, subliem evenwicht.
Geruststelling toen bleek dat dit een Gaillac was. Daarvan wordt niet echt verwacht dat ie blind herkend wordt. Wink
Maar wat een verborgen schat blijkt Sud Ouest te zijn!!

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)


Ga naar locatie: