Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prachtig (als je ouder dan 30 bent)
05-01-2018, 03:45 PM
Bericht: #1
Prachtig (als je ouder dan 30 bent)
Lezen kan veel tijd en concentratie vragen (zo ook bij Knausgard) maar je krijgt er soms fantastisch veel voor terug.

Karl Ove is 16, verliefd en neemt een late bus:


"Ach, dat gedempte licht in bussen s' avonds, en die gedempte geluiden. Die paar passagiers die allemaal in hun eigen wereld verdiept zitten. Het landschap dat buiten in het donker langs glijdt. Het geronk van de motor. Als je zit te denken aan het fijnste wat je kent, het liefste wat je bezit, en nergens anders wilt zijn dan daar, als het ware buiten de wereld, op weg van één plek naar een andere, ben je er niet pas dan werkelijk in aanwezig? Pas dan werkelijk van vervuld?
Ach, dit is het lied van de jonge man die van de jonge vrouw houdt. Heeft hij het recht een woord als "houden van" te gebruiken? Hij weet niets van het leven, hij weet niets van haar, hij weet niets van zichzelf. Het enige wat hij weet is dat hij nog nooit eerder iets met zo' n kracht en zo' n helderheid heeft gevoeld. Alles doet pijn, maar niets is zo fijn.
Ach, dit is het lied dat erover gaat zestien te zijn en in een bus aan haar zitten denken, aan die ene, zonder te weten dat die gevoelens langzaam, langzaam hun glans zullen verliezen en zullen verbleken, dat het leven, dat nu zo groots en geweldig is, onverbiddelijk kleiner en kleiner zal worden tot het een hanteerbaar formaat heeft, iets wat niet zo pijn doet, maar ook niet zo fijn is."


[Afbeelding: schoolbus+painting.jpg]

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)


Ga naar locatie: