Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Favorieten 2
22-03-2019, 03:54 PM
Bericht: #21
RE: Favorieten 2
(22-03-2019 03:42 PM)troisetoiles schreef:  
(21-03-2019 06:26 PM)wvd schreef:  Ik had het dus bij het rechte eind. Sleepy

Dat vegetarische keuken beter zou combineren met natuurwijnen, daar heb ik geen idee van. Dat is niet omdat ik niet weet wat vegetarisch is, maar omdat ik niet weet wat men nu eigenlijk exact bedoelt met "natuurwijn". Zonder ingrepen maak je azijn. Punt. Er is trouwens geen enkel wettelijk kader dat "natuurwijn" omschrijft.
Wijn is namelijk een cultuurproduct, gemaakt van, jawel, speciaal daarvoor gecultiveerde druiven. Wilde druiven zijn heel klein en heel zuur.
Dankzij vele jaren studie en voortschrijdend inzicht maakt men steeds mooiere wijnen. Ik weet uiteraard wel wat men met "natuurwijn" bedoelt nl. wijn gemaakt met zo weinig mogelijk ingrepen of additieven. Dat is waar elke goede wijnmaker naar streeft: een zo mooi mogelijk "terroir" specifiek product onder zijn label uitbrengen.
Werkend op een romantisch gevoel proberen veelal incompetente wijnbouwers meestal vrij inferieure wijnen als iets schoons aan de man te brengen. Ik proefde ooit "natuurlijke" Sancerre. Ik moest even aan Sherry denken vanwege de oxidatieve toetsen, maar dan met teveel azijnzuur. Lekker? nee, maar dat moest ook niet want dit was volgens de producent de echte, natuurlijke Sancerre.... Weliswaar amper te onderscheiden van de rommel bij de buur, en die kwam uit een ander land!
En dan die hype rond "zonder sulfiet", nog zoiets. De hoofdpijn achteraf komt niet van de sulfiet, maar van teveel alcohol. Er zijn talloze voedingsmiddelen die veelvouden van het goedje bevatten, maar niemand die daarover klaagt. En ook sulfiet wordt door goede wijnbouwer dankzij betere hygiëne steeds minder toegevoegd, dikwijls zelfs maar een enkele dosering bij botteling, in ieder geval veel minder dan vroeger meestal het geval was.
Het lichte gevoel achteraf? Dat komt wellicht door minder dierlijk vet (hmmm!) en lagere alcohol, wellicht het gevolg van hogere rendementen. Ook heel natuurlijk, niet snoeien... Gek?

Sorry, moeilijke dag vandaag.....Angry

Je had het inderdaad bij het rechte eind - in mijn reactie probeerde ik te verklaren waarom ik zelf slechts weinig bewaarwijnen in huis heb; de waarheid is volgens mij een beetje genuanceerder dan niet meer willen investeren in een kelder of wijnen op lange termijn.

Over natuurwijnen hebben we al vaker gediscussieerd op dit forum en over de definitie zijn we het denk ik wel eens. Maar die aversie ten opzichte van (liefhebbers van) natuurwijn blijft me verbazen.

Liefhebbers van natuurwijnen worden wel eens in een hoekje weggezet als behorende tot een subcultuur die alle flessen waar 'natuurwijn' op staat geschreven de hemel in prijzen. Zo zullen er vast wel mensen bestaan, maar ik probeer net als in de traditionele wijnwereld een onderscheid te maken tussen goede en minder goede natuurwijnen. Die laatste categorie - die naar azijn of sherry kan smaken - ben ik nog niet vaak tegengekomen; hoeft ook niet, als je je flessen zorgvuldig selecteert.

Dat de goede wijnbouwers uit de traditionele wijnwereld streven naar zo min mogelijk ingrepen en zo weinig mogelijk sulfiet toevoegen is een heel goede zaak. Die evolutie is m.i. deels te danken aan pioniers die biologische, biodynamische en/of natuurwijnen. Vergelijk het met de koffiebars waar je cappuccino's met echt melkschuim, beet root lattes en weet ik wat nog allemaal kunt krijgen: sinds hun opkomst drink je plots ook veel betere koffie in de traditionele horeca.

Wat betreft het lichte gevoel achteraf: dat is inderdaad niet mijn best onderbouwde stelling op dit forum, maar een persoonlijk aanvoelen dat meer onderzoek verdient. Te beginnen met dit weekend cheers

Zo bekijk ik het ook, Ken.
Maar die aversie waarover je spreekt stárt bij de liefhebbers (of veelal de verkopers) van natuurwijnen zelf hoor. Zij zijn het die klassieke wijnen desavoueren en zichzelf als “verlicht” beschouwen tov wijnliefhebbers die niet meegaan in hun monomanie. Ik denk dat mensen die kwaliteitswijnen kopen en dus ingelicht zijn, sowieso, zonder het soms te weten, natuurwijnen of biowijnen drinken.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
22-03-2019, 04:27 PM
Bericht: #22
RE: Favorieten 2
(22-03-2019 03:54 PM)vinejo schreef:  Ik denk dat mensen die kwaliteitswijnen kopen en dus ingelicht zijn, sowieso, zonder het soms te weten, natuurwijnen of biowijnen drinken.

Dat is hier zeker ook het geval. Enfin, afhankelijk van wat je onder "natuurwijn" wil verstaan, want ik herhaal: er is geen enkel wettelijk kader, iedereen kan het claimen.

WVD (Wijnhandel Leuvin)


Ga naar locatie: