Welkom, gast!


Peiling: Welke stelling geniet jullie voorkeur?
Deze peiling is gesloten.
Op het forum mogen wijnhandelaars en aanverwanten hun wijnen en/of winkel niet aanprijzen, ook niet in TN's, en ook niet in een aparte topic zoals het hoekje van de wijnhandelaar. 0% 0 0%
Wijnhandelaars en aanverwanten moeten wijnen, degustaties of acties aankondigen in een aparte topic. In de andere topics kunnen ze mee discussiëren, maar niet om hun eigen wijnen aan te prijzen. 34.15% 14 34.15%
Wijnhandelaars en aanverwanten moeten wijnen, degustaties of acties aankondigen in een aparte topic. In de andere topics mogen ze ook over hun eigen wijnen commentaar geven. 60.98% 25 60.98%
Wijnhandelaars en aanverwanten mogen vrij deelnemen aan alle discussies. Er is geen aparte topic. Referenties naar bepaalde wijnen die zij verkopen of degustaties en acties mogen aangekondigd worden in alle topics. 4.88% 2 4.88%
Totaal aantal stemmen: 41 100%
* U hebt op deze optie gestemd. [Resultaten weergeven]

 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
forumbeleid voor wijnhandelaars
17-03-2019, 04:19 PM
Bericht: #1
forumbeleid voor wijnhandelaars
Beste wijnzuipers,

we hebben hier een tijd geleden al eens jullie mening gevraagd over een aantal zaken, maar het forumbeleid (en toepassing) voor wijnhandelaars blijft regelmatig voor discussie zorgen. Zoals jullie weten is het forumbeleid over wijnhandelaars dat zij hun wijnen mogen aanprijzen, proeverijen aankondigen, of kortingen mogen communiceren (alhoewel dat laatste precies niet zo vaak gebeurt Cool ) dat zij dat doen in het "hoekje van de handelaar".
Zoals jullie evenwel ook weten wordt daar ook al eens tegen gezondigd. Als moderatoren proberen wij niet te rigide te zijn, maar blijkbaar is ook dat problematisch want dat leidt dan weer tot discussies over wat wel mag en wat niet mag, etc etc. Omdat dat discussies zijn die wellicht niemand interesseren en hier en daar zelfs tot frustraties leiden, willen we graag een duidelijke lijn uitzetten, en die dan ook naleven, in de hoop dat het in de toekomst weer over wijn gaat.

Om once and for all een duidelijke richtlijn te formuleren, organiseren we een kleine poll. Het is uiteindelijk het forum van ons allemaal, dus vragen we gewoon jullie mening. Het is hier trouwens ook al duidelijk gebleken dat er verschillende meningen bestaan over wat moet kunnen en wat niet. Daarom hebben we een paar stellingen geformuleerd op basis van verschillende meningen die hier al de revue gepasseerd zijn. Jullie kunnen kiezen voor één van de stellingen.

De poll blijft één week openstaan tot en met 24/03. Daarna wordt het beleid aangepast (indien nodig) en gaan we dat opvolgen. Hopelijk zijn de zaken dan voor iedereen duidelijk en kunnen we het dan weer gewoon over wijn hebben.

Verre vide je te plains, verre plein je te vide.
17-03-2019, 04:42 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 17-03-2019 om 04:43 PM door wvd.)
Bericht: #2
RE: forumbeleid voor wijnhandelaars
Olivier, ik ben voor optie 3, maar ik stel voor dat je ook eist dat het duidelijk is dat de persoon die een reactie plaatst verwant is / bevriend is met een wijnhandelaar, zoals dat bij mij het geval is. Uiteraard hangt mijn verdere deelname af van de uitslag van deze poll.

WVD (Wijnhandel Leuvin)
17-03-2019, 05:15 PM
Bericht: #3
RE: forumbeleid voor wijnhandelaars
(17-03-2019 04:42 PM)wvd schreef:  Olivier, ik ben voor optie 3, maar ik stel voor dat je ook eist dat het duidelijk is dat de persoon die een reactie plaatst verwant is / bevriend is met een wijnhandelaar, zoals dat bij mij het geval is. Uiteraard hangt mijn verdere deelname af van de uitslag van deze poll.

Lees wat er staat, Wvd : en aanverwanten.

Verre vide je te plains, verre plein je te vide.
17-03-2019, 05:27 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 17-03-2019 om 05:28 PM door wvd.)
Bericht: #4
RE: forumbeleid voor wijnhandelaars
(17-03-2019 05:15 PM)Olivier schreef:  
(17-03-2019 04:42 PM)wvd schreef:  Olivier, ik ben voor optie 3, maar ik stel voor dat je ook eist dat het duidelijk is dat de persoon die een reactie plaatst verwant is / bevriend is met een wijnhandelaar, zoals dat bij mij het geval is. Uiteraard hangt mijn verdere deelname af van de uitslag van deze poll.

Lees wat er staat, Wvd : en aanverwanten.

Ja, maar ik bedoelde in de ondertekening, zoals bij mij:
"WVD (wijnhandel Leuvin) "
Dat maakt het m.i. toch duidelijk voor iedereen.

WVD (Wijnhandel Leuvin)
17-03-2019, 05:49 PM
Bericht: #5
RE: forumbeleid voor wijnhandelaars
Om de poll te zien, volledig naar boven scrollen...

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
17-03-2019, 09:42 PM
Bericht: #6
RE: forumbeleid voor wijnhandelaars
Op een onafhankelijk forum bestaat er maar 1 juiste keuze: optie 2. Ik heb er geen probleem mee dat een handelaar input geeft over een wijn die hij verkoopt, maar enkel als dat een meerwaarde is. Bvb: ik ben bij xx gaan proeven op vat en de 2017’s en die waren zo of zo. Maar als iemand vraagt naar rosés, goeie CC’s is de onafhankelijke stem weg als een handelaar (alleen) zijn wijnen aanprijst.
17-03-2019, 09:47 PM
Bericht: #7
RE: forumbeleid voor wijnhandelaars
Ik ging persoonlijk voor optie drie ...

Nu, het blijft een dunne lijn tussen eigen wijnen bespreken en pushen.
In de meeste gevallen verkoop je wel wijnen waar je zelf achter staat.
Maar er zijn er die ze verkopen omdat ze goed verkopen en daarom goed opbrengen.

Ik zit op veel andere ( non-wijn ) fora en daar zitten - laat ik ze nu gewoon dealers noemen - op als forum sponsor.
Hoeft niet, maar het laat hen toe om op een relatief druk bezocht forum hun naam te vernoemen, wat goed kan zijn voor verkoop.
Of sommige mogen gewoon hun ding doen, maar de leden van dat forum krijgen een % korting bij aankoop.

Mathijs

When I was younger, I preferred sex ... as I grow older, I prefer wine !
17-03-2019, 10:19 PM
Bericht: #8
RE: forumbeleid voor wijnhandelaars
(17-03-2019 09:42 PM)Fre schreef:  Op een onafhankelijk forum bestaat er maar 1 juiste keuze: optie 2. Ik heb er geen probleem mee dat een handelaar input geeft over een wijn die hij verkoopt, maar enkel als dat een meerwaarde is. Bvb: ik ben bij xx gaan proeven op vat en de 2017’s en die waren zo of zo. Maar als iemand vraagt naar rosés, goeie CC’s is de onafhankelijke stem weg als een handelaar (alleen) zijn wijnen aanprijst.

Zeer juist. Maar voor wat betreft die meerwaarde zitten we dan weer bij interpretatie..
Ik heb persoonlijk voor optie 3 gekozen. Maar met in gedachten, mocht die optie weerhouden worden, dat het enkel kan gaan om het geven van een toelichting bij een reactie of vraag van iemand in desbetreffend forum van die wijn. Dus inderdaad niet, zoals Fre schreef, de eigen wijnen pluggen in een topic waar men goede tips vraagt voor rosé of whatever... Ooit zag ik op LpdV een wijnhandelaar antwoord geven op de vraag welke Champagne men best kon geven bij de verschillende gangen in een menu. Hij antwoordde met 5 cuvees van dezelfde wijnbouwster, elk bij een ander gerecht. Wanneer betrokkene dit leest zal hij wel weten over welke wijnbouwster uit zijn gamma het gaat... Wink

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
17-03-2019, 10:46 PM
Bericht: #9
RE: forumbeleid voor wijnhandelaars
Ik heb voor optie drie gekozen, maar in feite zit ik tussen twee en drie.

Ik zou het eerder zo verwoorden:
Wijnhandelaars en aanverwanten moeten wijnen, degustaties of acties aankondigen in een aparte topic. In de andere topics kunnen ze mee discussiëren, ook over de wijnen die ze verkopen, maar niet om hun eigen wijnen aan te prijzen.

Voor mij is er ook een verschil tussen een wijn aanprijzen vanuit een puur commercieel standpunt en als liefhebber over een wijn te praten die je ook verkoopt. Ik vind dan ook niet dat handelaars uit de topics moeten blijven van de domeinen die ze verkopen. Uiteraard moeten ze wel wat gezond verstand en zelfdiscipline aan de dag leggen wanneer ze in die topics posten.

Een handelaar die een zeer lovende TN plaatst van de nieuwste jaargang van een bepaalde wijn die net beschikbaar is in zijn winkel is uiteraard dubieus te noemen. Daarvoor is er het hoekje van de handelaar.

Plaatst die handelaar een TN over een fles van 20 jaar oud van datzelfde domein, maar dan als liefhebber, dan zie ik daar weinig graten in. Het is dan wel een kwestie van niet te eindigen met "dit is de beste jaargang van wijn X die ik ooit heb gedronken, al toont de 2017 die ik net binnen heb minstens evenveel potentieel". Rolleyes

Hetzelfde met een topic zoals het rosé-topic waar om suggesties wordt gevraagd. Enkel een wijn aanprijzen die je zelf verkoopt, is een commerciële post. Post je echter als liefhebber/handelaar vijf suggesties en zit daar dan één wijn bij die je zelf verkoopt, dan zal mij dat niet storen. Opnieuw is het dan wel een kwestie van het er niet te dik op te leggen en net over die wijn drie alinea's lang lyrisch te gaan wezen à la "het is alsof er een zwerm (troep? roedel? meute?) engeltjes op je tong zit te pissen...".
18-03-2019, 08:37 AM
Bericht: #10
RE: forumbeleid voor wijnhandelaars
Voor mij ook optie drie. Met een kleine nuance: wijnhandelaars dienen zich kenbaar te maken, b.v. zoals WVD dat, onder zachte dwang, doet in zijn signatuur (een regel die je natuurlijk subtiel kunt ontwijken) en als ze in een topic één van hun wijnen vermelden, laat ze dan expliciet vermelden dat de wijn in kwestie op hun wijnlijst staat. Pure promotie gaat natuurlijk het Hoekje in.

Wijnhandelaars op het forum kunnen een meerwaarde zijn. Ze spreken wellicht meer wijnboeren en proeven meer wijnen op een jaar dan ik in heel mijn leven. Daar wil ik graag een verslag van lezen.

Vorige zaterdag ging ik mijn volgende vloot wijnen afhalen voor "Favorieten 3", er ontstond meteen een boeiend gesprek met de handelaar, niet alleen over de aangeboden wijnen, ook over wijnen die van de kaart gegaan waren, over andere wijnhandelaars en hun politiek, over de Persia van Fondrèche en 't Ruimerke... Leuk, als iemand zo gepassioneerd en goed geïnformeerd met wijn bezig is. Een complete ban van de handelaar op dit forum lijkt me dan ook een verarming te zullen zijn. Maar, met open vizier dus...

Doet dit maken enige zin (ik nam me voor om minder Engels te gaan gebruiken)?
18-03-2019, 09:54 AM
Bericht: #11
RE: forumbeleid voor wijnhandelaars
(18-03-2019 08:37 AM)Jordaens schreef:  Doet dit maken enige zin (ik nam me voor om minder Engels te gaan gebruiken)?

Dat definitief maakt zin!

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
18-03-2019, 11:25 AM
Bericht: #12
RE: forumbeleid voor wijnhandelaars
(17-03-2019 10:46 PM)redacteur schreef:  Ik heb voor optie drie gekozen, maar in feite zit ik tussen twee en drie.

Ik zou het eerder zo verwoorden:
Wijnhandelaars en aanverwanten moeten wijnen, degustaties of acties aankondigen in een aparte topic. In de andere topics kunnen ze mee discussiëren, ook over de wijnen die ze verkopen, maar niet om hun eigen wijnen aan te prijzen.

Voor mij is er ook een verschil tussen een wijn aanprijzen vanuit een puur commercieel standpunt en als liefhebber over een wijn te praten die je ook verkoopt. Ik vind dan ook niet dat handelaars uit de topics moeten blijven van de domeinen die ze verkopen. Uiteraard moeten ze wel wat gezond verstand en zelfdiscipline aan de dag leggen wanneer ze in die topics posten.

Een handelaar die een zeer lovende TN plaatst van de nieuwste jaargang van een bepaalde wijn die net beschikbaar is in zijn winkel is uiteraard dubieus te noemen. Daarvoor is er het hoekje van de handelaar.

Plaatst die handelaar een TN over een fles van 20 jaar oud van datzelfde domein, maar dan als liefhebber, dan zie ik daar weinig graten in. Het is dan wel een kwestie van niet te eindigen met "dit is de beste jaargang van wijn X die ik ooit heb gedronken, al toont de 2017 die ik net binnen heb minstens evenveel potentieel". Rolleyes

Hetzelfde met een topic zoals het rosé-topic waar om suggesties wordt gevraagd. Enkel een wijn aanprijzen die je zelf verkoopt, is een commerciële post. Post je echter als liefhebber/handelaar vijf suggesties en zit daar dan één wijn bij die je zelf verkoopt, dan zal mij dat niet storen. Opnieuw is het dan wel een kwestie van het er niet te dik op te leggen en net over die wijn drie alinea's lang lyrisch te gaan wezen à la "het is alsof er een zwerm (troep? roedel? meute?) engeltjes op je tong zit te pissen...".

Hierboven trouwens ook zeer pertinente opmerkingen, de input van de leden is zeer verrijkend. thank you

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
18-03-2019, 11:50 AM
Bericht: #13
RE: forumbeleid voor wijnhandelaars
Citaat:de input van de leden is zeer verrijkend

inderdaad! zitten goede dingen in om nog verder te finetunen. Sorry, fijn te tonen. Wink

Verre vide je te plains, verre plein je te vide.
18-03-2019, 07:13 PM
Bericht: #14
RE: forumbeleid voor wijnhandelaars
ik sluit mij aan bij voorgaande commentaren over OPTIE 3 mét de BELANGRIJKE NUANCE die Jordaens aangaf "ivm zich kenbaar te maken, b.v. zoals WVD dat, onder zachte dwang, doet in zijn signatuur (...) en als ze in een topic één van hun wijnen vermelden, laat ze dan EXPLICIET vermelden dat de wijn in kwestie op hun wijnlijst staat. Pure promotie gaat natuurlijk het Hoekje in."

volgens mij gaan platte commerçanten die snel in het hoekje terechtkomen er dan ook snel de brui aan geven, de webmasters zullen wellicht ervaring hebben in het administratief verwijderen van 'ongewenstelingen'

Vince

"there must be a reason why some people have such unhealthy obsessions about burgundy"
18-03-2019, 07:42 PM
Bericht: #15
RE: forumbeleid voor wijnhandelaars
(18-03-2019 07:13 PM)Vince schreef:  ik sluit mij aan bij voorgaande commentaren over OPTIE 3 mét de BELANGRIJKE NUANCE die Jordaens aangaf "ivm zich kenbaar te maken, b.v. zoals WVD dat, onder zachte dwang, doet in zijn signatuur (...) en als ze in een topic één van hun wijnen vermelden, laat ze dan EXPLICIET vermelden dat de wijn in kwestie op hun wijnlijst staat. Pure promotie gaat natuurlijk het Hoekje in."

volgens mij gaan platte commerçanten die snel in het hoekje terechtkomen er dan ook snel de brui aan geven, de webmasters zullen wellicht ervaring hebben in het administratief verwijderen van 'ongewenstelingen'
Straf dat de 2 mensen -waarover het hier momenteel wel voornamelijk gaat- zelf kiezen voor optie 3, maar dat er ook al 2 nobele onbekenden kiezen voor optie 4... Huh
Kenbaar maken, dat heb ik intussen gedaan. Blijkbaar is daar toch vraag naar en ik zie hier geen graten in om het niet te doen.
En als ik persé de naam van de winkel achter elke door mij beschreven fles moet zetten die verkocht wordt door ..., dan wil ik dat zeker ook wel doen. Alleen lijkt me dat geen sluikreclame, maar gewoon pure, platte promotie. Ik ga heus niet elke wijn die gelinkt is aan ... apart gaan beschrijven in het "hoekje van", als die wijn toevallig voorkomt in een reeks andere wijnen die ik een bepaalde avond of weekend heb geproefd. Elke fles die ik proef in het kader van ... zal ik daar wel zetten, zoals ik onlangs deed met de preselectie uit de Loire.
Ik probeer wekelijks mijn update te houden op het forum. Als daar dan soms die bepaalde wijnen tussen zitten, dan zou ik ze zonder problemen willen neerpennen.
Een voorbeeld: Dit weekend waren op de 80ste verjaardag van mijn meter 4 verschillende wijnen (2 witte en 2 rode) te drinken. Mocht ik deze willen bespreken, dan zou die uiteraard in het "hoekje van" zetten, omdat ze allemaal van ... kwamen. De 2 Champagnes kwamen niet van ..., maar werden ter plaatse aangekocht, hoewel ... die ook verkoopt.
Soms is het balanceren op een slappe koord... en ik importeer niet eens zelf Rolleyes

Vineuze groeten, Bert (Genetisch gelinkt aan wijnimport HOPEwines Duffel)
18-03-2019, 07:51 PM
Bericht: #16
RE: forumbeleid voor wijnhandelaars
(18-03-2019 07:42 PM)TheWineVet schreef:  Straf dat de 2 mensen -waarover het hier momenteel wel voornamelijk gaat- zelf kiezen voor optie 3, maar dat er ook al 2 nobele onbekenden kiezen voor optie 4... Huh

Dat was een klein grapje van Don huhuh
18-03-2019, 09:04 PM
Bericht: #17
RE: forumbeleid voor wijnhandelaars
Heb gekozen voor optie 3 en sluit me aan bij de commentaar van Jordaens en Vince.
19-03-2019, 09:42 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 19-03-2019 om 09:43 AM door Corto.)
Bericht: #18
RE: forumbeleid voor wijnhandelaars
Ik heb de indruk dat degenen die (proberen te) verzwijgen dat ze wijnhandelaar zijn en lyrisch posten over hun eigen wijnen, zeer snel door de mand vallen en na een 2-tal posts niet meer terugkeren.

De enige 2 recurrente posters die ik ken waarvan ik weet dat ze wijnhandelaar/verwant wijnhandelaar (;-) zijn, zijn Werner (die dan ook zeer frequent post) en TheWinevet van wie ik vind dat hij zich fair en objectief in zijn posts probeert op te stellen en waarbij ik soms het gevoel heb dat het feit dat zijn vader nu wijn importeert wat wordt opgeblazen op een negatieve manier.
Voor mij persoonlijk is het dus een beetje "much ado about nothing".

Voor de rest ben ik het eens met wat redacteur, Jordaens en Vince hieromtrent neerpennen.
20-03-2019, 05:14 PM
Bericht: #19
RE: forumbeleid voor wijnhandelaars
Om de suspense een beetje op te lossen Tongue

Ik heb voor optie 4 gekozen. Het maakt mij nl. niets uit hoe een wijnhandelaar zijn of andere wijnen aankondigt. Ikzelf besluit uiteindelijk hoe ik hier mee omga.

Just my 2 cents Smile
20-03-2019, 06:28 PM
Bericht: #20
RE: forumbeleid voor wijnhandelaars
Ik heb de indruk dat degenen die (proberen te) verzwijgen dat ze wijnhandelaar zijn en lyrisch posten over hun eigen wijnen, zeer snel door de mand vallen en na een 2-tal posts niet meer terugkeren.
Dat hebben we idd al vaak zien gebeuren!

De enige 2 recurrente posters die ik ken waarvan ik weet dat ze wijnhandelaar/verwant wijnhandelaar (;-) zijn, zijn Werner (die dan ook zeer frequent post) en TheWinevet van wie ik vind dat hij zich fair en objectief in zijn posts probeert op te stellen en waarbij ik soms het gevoel heb dat het feit dat zijn vader nu wijn importeert wat wordt opgeblazen op een negatieve manier.
Een gevoel dat ik meermaals had. En waardoor ik, deze week ook weer, goesting krijg om er de brui aan te geven (aan het forum, hé). Maar door alles wat te laten bezinken en posts zoals de uwe te lezen, blijf ik dan -met plezier- toch. Voor iedereen goed doen is niet gemakkelijk, zei 'meester Zjos' recent nog... Wink

Vineuze groeten, Bert (Genetisch gelinkt aan wijnimport HOPEwines Duffel)


Ga naar locatie: