Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FX Pichler
10-05-2020, 12:51 PM
Bericht: #1
FX Pichler
Voor mij de beste producent uit Oostenrijk samen met Hirtzberger en Knoll.

Gisteren in het glas:

FX Pichler Durnsteiner Kellerberg Riesling Smaragd 1996: oh mijn god wat een neus! boenwas, gember, rabarber, citrus. Enorm complex en gemaakt voor de eeuwigheid. hoge viscositeit en tegelijk enorm verfijnd. Met recht een godendrank! 24 jaar oude riesling zonder enig spoor van veroudering. hulde. 96/100


Bijlagen Afbeeldingen
   

Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio
Handelaar in High-end wijnen
10-05-2020, 07:25 PM
Bericht: #2
RE: FX Pichler
Citaat:24 jaar oude riesling zonder enig spoor van veroudering. hulde. 96/100

Misschien een filosofische discussie, maar ik vraag me altijd af waarom de bewaarkracht van een wijn altijd zo gewaardeerd wordt. Wat het interessante is aan een wijn die moet evolueren is of hij inderdaad mooi evolueert. En dat een geëvolueerde wijn zo mooi kan zijn, is duidelijk. Maar neem nu dit geval : 24 jaar oud en geen evolutie. Dan had je hem eigenlijk ook 20 jaar geleden kunnen drinken toch?

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
10-05-2020, 09:05 PM
Bericht: #3
RE: FX Pichler
(10-05-2020 07:25 PM)Olivier schreef:  Dan had je hem eigenlijk ook 20 jaar geleden kunnen drinken toch?

Ja, maar wellicht zat die wijn dan 20 jaar geleden potdicht en was er niks van plezier aan te beleven. Ik blijf het toch een leuk aspect van onze hobby vinden (maar ja, ik ben dan ook millésime 1981) als je een wijn een hele tijd moet/kan bewaren vooraleer hij het mooiste van zich geeft. Longevity, zoals de Anglosaksische pers het omschrijft, is een mooie eigenschap voor een wijn, en hoe groter je kelder wordt, des te meer het ook een deugd is. Ik zou me grote zorgen maken als de 400 en oneffen flessen in mijn kelder binnen de 2 jaar zouden moeten uitgedronken worden...
10-05-2020, 10:28 PM
Bericht: #4
RE: FX Pichler
Citaat:Ja, maar wellicht zat die wijn dan 20 jaar geleden potdicht

Inderdaad, dus is hij wel geëvolueerd. Ik neem aan dat Vinoco dan bedoeld dat hij niet tertiair geworden is.

Het concept van wijnen die decennia moeten liggen vooraleer ze drinkbaar zijn, is goed voor mensen met een kelder, niet voor mij dus...

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
11-05-2020, 09:27 AM
Bericht: #5
RE: FX Pichler
(10-05-2020 07:25 PM)Olivier schreef:  
Citaat:24 jaar oude riesling zonder enig spoor van veroudering. hulde. 96/100

Misschien een filosofische discussie, maar ik vraag me altijd af waarom de bewaarkracht van een wijn altijd zo gewaardeerd wordt. Wat het interessante is aan een wijn die moet evolueren is of hij inderdaad mooi evolueert. En dat een geëvolueerde wijn zo mooi kan zijn, is duidelijk. Maar neem nu dit geval : 24 jaar oud en geen evolutie. Dan had je hem eigenlijk ook 20 jaar geleden kunnen drinken toch?

Excuses. Ik heb mij niet duidelijk uitgedrukt Olivier. De wijn was zeker enorm veranderd ten opzichte van zijn eerste jaren. Ik vind de grote GV's en Rieslings uit Oostenrijk van het smaragd niveau de 1e 5 jaar veel te heftig en haast ondrinkbaar. Met "zonder enig spoor van veroudering" bedoel ik vooral dat de wijn voor velen blind in het glas 5 jaar oud wordt geschat en nog een toekomst van 30 jaar voor zich heeft. Ben het helemaal met je eens dat het laten ouderen van wijn nut moet hebben en dat je het anders beter kan laten. Bij zo goed als alle wijnen die ik drink heeft ouderen zeker nut of is het zelfs nodig. Ik drink zelden wijnen in de 1e 5 tot 8 jaar na release.

Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio
Handelaar in High-end wijnen
11-05-2020, 10:42 AM
Bericht: #6
RE: FX Pichler
(11-05-2020 09:27 AM)Vinoco schreef:  
(10-05-2020 07:25 PM)Olivier schreef:  
Citaat:24 jaar oude riesling zonder enig spoor van veroudering. hulde. 96/100

Misschien een filosofische discussie, maar ik vraag me altijd af waarom de bewaarkracht van een wijn altijd zo gewaardeerd wordt. Wat het interessante is aan een wijn die moet evolueren is of hij inderdaad mooi evolueert. En dat een geëvolueerde wijn zo mooi kan zijn, is duidelijk. Maar neem nu dit geval : 24 jaar oud en geen evolutie. Dan had je hem eigenlijk ook 20 jaar geleden kunnen drinken toch?

Excuses. Ik heb mij niet duidelijk uitgedrukt Olivier. De wijn was zeker enorm veranderd ten opzichte van zijn eerste jaren. Ik vind de grote GV's en Rieslings uit Oostenrijk van het smaragd niveau de 1e 5 jaar veel te heftig en haast ondrinkbaar. Met "zonder enig spoor van veroudering" bedoel ik vooral dat de wijn voor velen blind in het glas 5 jaar oud wordt geschat en nog een toekomst van 30 jaar voor zich heeft. Ben het helemaal met je eens dat het laten ouderen van wijn nut moet hebben en dat je het anders beter kan laten. Bij zo goed als alle wijnen die ik drink heeft ouderen zeker nut of is het zelfs nodig. Ik drink zelden wijnen in de 1e 5 tot 8 jaar na release.

Bedankt voor de verduidelijking, John. Ik begrijp je punt.

Nu we het hier over een wijn uit de Wachau hebben, herinner ik me nu opeens het nieuwtje dat ik onlangs zag dat Wachau dan toch het Oostenrijkse DAC-systeem zal vervoegen. Voor wie Oostenrijk niet goed kent : DAC is de afkorting van de mooie Duitse term Districtus Austriae Controllatus. Nu nog Wagram...

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)


Ga naar locatie: