|
Zoek de Merlot
|
|
23-10-2025, 10:32 AM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 23-10-2025 om 10:49 AM door Rik Martens.)
|
|||
|
|||
|
Zoek de Merlot
Wat we deden: iedereen moest een merlot kiezen uit een bepaald land.
Voor de (witte) nulwijn, gooide ik er een Blanc de Noir uit China tussen. Dat had een reden, waar we het later over zullen hebben. Alvast een fotootje. Om het helemaal onoverzichtelijk te maken mocht er één een andere druif kiezen. De merlots moesten komen uit Spanje, uit Argentinië, uit Australië, uit Frankrijk en uit Italië. Niet altijd even makkelijk, bleek alras. |
|||
|
23-10-2025, 07:45 PM
|
|||
|
|||
RE: Zoek de Merlot
(23-10-2025 10:32 AM)Rik Martens schreef: Wat we deden: iedereen moest een merlot kiezen uit een bepaald land. Waw, daar was ik graag bijgeweest! (NOT!)
Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
|
24-10-2025, 09:44 AM
|
|||
|
|||
|
RE: Zoek de Merlot
En toch, en toch... Als het me straks lukt zet ik er een verslag bij. Niet alles was van superieure kwaliteit, om het zo maar te zeggen, maar de meeste wijnen waren verbazend goed.
|
|||
|
26-10-2025, 03:59 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 26-10-2025 om 04:02 PM door Rik Martens.)
|
|||
|
|||
|
RE: Zoek de Merlot
Kijk, een degustatieverslag, ook voor mensen met een korte aandachtsspanne.
0. Ch. Changyu Moser XV Cabernet sauvignon blanc de noir 2021 Ningxia - Wine of China 100% CS (stokken 12 à 18 jaar oud, heel kleine geconcentreerde besjes, 12 mnd nieuwe Franse eik) 14.5%Vol - Grand Cru Wijnen.nl 35.61 euro Oog: diep, kristalhelder lichtgeel met roze schijn, mooie tranen Neus: vol, zoeterig floraal, citrus, ananas, mandarijn, hout, mango, marsepein, vanille kiezel, zoet vers fruit. Brede waaier aan verse vruchten. Mond: evenwicht, hout, gebakken appel, bittertje in het gat, alcoholwarmte. Lengte 3-4 seconden. Na een poos in het glas wordt dit stilaan zoet fruitsap à la Herschi tweedrank (cfr jaren zeventig). Chateau Changyu Moser XV has been inaugurated in 2013, August 18th to be precise – in China important dates should incorporate the “lucky” number of 8. In 2009 it was decided that Changyu’s crown jewel to be placed in China’s new wine Eldorado, Ningxia – some call it the Napa Valley of China – I don’t. However, it is a very special place with a unique climate. The circumstances are ideal – so why does an Austrian make wine in China, in the desert, south of Mongolia? Well, I travelled the first time to China in 2005 – in order to sell my Grüner Veltliner in China and so I did. I also developed a relationship with China’s oldest and most important winery, Changyu Pioneer. I have all the respect for its people as they master a language, writing which I haven’t yet mastered -it is super difficult. In addition, I am impressed what this country has achieved over the last 40 years -on its own and with discipline and diligence second to none. And as for the wines of Chateau Changyu Moser XV, we are really proud of having taken the no. 1 position from China onto the world market – in the premium field. With all of this, we humbly have to say – it’s been fantastic five years since we started with a white sheet of paper, no wine, no labels, no concept, no customers, no markets. It is a blast to surprise people about our wines, to give them the discovery tour to the new and emerging wine nation of China. It is amazing how the international consumer is giving these new wines a try, leaving them completely surprised and excited, because of the quality and special style of wines – resembling no one in the world of wine, uniquely from China, Ningxia and Chateau Changyu Moser XV – yet it is just the beginning and as my great mentor Mr. Robert Mondavi always said, “the best is yet to come”. Deze nulwijn omdat ik vorige keer een Chinese cabernet-sauvignon als opdracht had. Bij het bestellen duwde ik op het verkeerde knopje, waardoor ik deze witte cabernet sauvignon toegestuurd kreeg. Toch wel een rariteit (voorlopig?), maar niet echt het vele geld waard natuurlijk. 1. Abadal Cinc Merlot 2021 D.O.P. Pla de Bages 100% Merlot (12 maanden diverse soorten eik), vif verschillende klonen op vijf percelen. 14.5%Vol - Decantalo 18.10 euro Oog: helder en intens, haast ondoorzichtig, donker kriekenrood. gekleurde tranen, iets lichter aan de meniscus Neus: intens, krieken, rode vruchtjes, rozijnen, gestoofde krieken, confituur, eik, tabak, oud hout, zagerij, alcool camphré, chocolade, peper, vanille, kruiden, Mond: molligheid, zuren en tannine gelijkelijk en harmonieus verdeeld, goede lengte, 3.5 à 4 sec. Een merlot, geheel op zijn Spaans opgevoed. Mooi, maar een beetje onverwacht. Pla de Bages is een Spaanse Denominacion de Origen Protegida voor Catalaanse wijnen, gelegen in de provincie Barcelona. Het is één van de kleinste DOP's in Spanje, minder dan 500 ha groot. Het is ook één van de nieuwste, erkend in 1997. Bages zou komen van de Romeinse nederzetting Bacassis, volgens een document uit de voormalige Benedictijnerabdij van Sant Benet, zou het stadje opgedragen geweest zijn aan Bacchus, de god van de wijn. Door de fylloxeraplaag zou de wijnproductie bijna een eeuw onderbroken worden. De wijngaarden zijn grotendeels gesitueerd rond de rivier Llobregat en haar bijrivieren. Er zijn twee onderscheiden topografische gebieden, de ene een centraal bassin (Pla de Bages) met mergel en klei, 200 m boven de zeespiegel, daarrond een gebied (Alt Bages) met mergel en leem, 500 m boven de zeespiegel. Pla de Bages ligt relatief ver van de Zee, het klimaat is Mediterraan met sterke continentale invloeden. Vochtigheid is lager, zomers zijn heter en winters kouder dan lders in Catalonië. De verschillen tussen dag en nacht zijn ook merkelijk groter. Toegestane druiven zijn rood: Mandó, Sumoll, Picapoll Negre, Garnatxa Negra, Ull de llebre, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, en Syrah Wit: Macabeu / Viura, Parellada, Picapoll Blanc, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Gewürtztraminer, en Malvasía/ Recentere wijngaarden zijn aangeplant in espaldera, wat mechanisatie mogelijk maakt De er zijn 2000 tot 4500 stokken per ha toegestaan, al naargelang het terrein. Eén van hun meest emblematische wijnen is Abadal 5 Merlot, een gedurfde keuze die vijf verschillende klonen van de merlot variëteit selecteert, geteeld in percelen met unieke kenmerken maar met klei aanwezig in alle. Elke wijngaard, met zijn eigen oriëntatie en hoogte, draagt bij aan een andere en complexe wijn, die afzonderlijk wordt gevinificeerd om de eigenheid van elk perceel te behouden. De vinificatie wordt uitgevoerd met korte maceraties en fermentaties van 10 dagen bij temperatuur met 'pigeage' en af en toe een korte overpomp en 'délestage'. Daarna vindt de rijping plaats in eikenhouten vaten van Franse, Amerikaanse en Centraal-Europese herkomst met als doel een uitzonderlijke complexiteit te verkrijgen. Abadal 5 Merlot is niet alleen een expressie van de traditie en het terroir van de Pla del Bages, maar ook een innovatieve keuze die grenzen doorbreekt, het authentieke en unieke karakter van dit land met precisie vastleggend. Zoals het spreekwoord zegt: in iets kleins kan een grote schat zitten, en Abadal bewijst dit op meesterlijke wijze. 2. Petra Quercegobbe 2019 IGT Toscana Maremma streek - Val di Cornia vallei 100% Merlot 14,5% Vol - BpVino 27.69 euro Victor en dochter Francesca Moretti (Wijnhuis Petra) Oog: helder,intens, ondoorzichtig, granaatrood. goede tranen, volle meniscus, beetje getaand aan de rand. Neus: intens, rozijnen, “kriekenspijs”, mon chéri eik, tabak, rook, kreupelhout, peperkoek, peper, wat erf. Mond: evenredig, harmonieus verdeelde molligheid, zuren en tannine, warm, kersenpitbitter in de staart, goede lengte 3.5 à 4 sec. Deze wijn is klaar. De Maremma blijkt hier weer eens heel bordeauxachtig te zijn, een perfect alternatief voor Saint-Emilion. Wijnhuis Petra beschikt over moderne gebouwen door Mario Botta met een indrukwekkende architectuur. 3. Dadà 2 Merlot 2023 San Juan, Argentinië 100% merlot, enkele maanden op Amerikaanse eik. Finca Las Moras 12.5%Vol - Vinello, Dresden 13.14 euro Oog: Helder, vol, vrij ondoorzichtig kersenrood, beetje evolutie al, tranen. Neus: vol, jasmijn, framboos, gestoofd fruit, eik, aardbeisnoep, ovomaltine, peper vanille, beetje beest. heel zoete geuren. Mond: heel veel molligheid, weinig zuren, weinig tannine, heel zoet in de mond, matige lengte. Om nu te drinken, maar eigenlijk nogal zoet vruchtensapachtig. De wijn wordt dan ook in de markt gezet als “halfdroog”. In Argentinië is merlot nog relatief nieuw. De hoogten van San Juan en Mendoza zullen allicht klassiekere exemplaren kunnen voortbrengen dan deze, in het spoor van Malbec. Er bestaat een heel gamma Dadà, wit, rood en schuimwijn. Blijkt dat ik de achterkant van de fles getrokken heb, er staat dan ook een hele hoop uitleg op. 4. Alpasión Grand Petit Verdot 2020 Uco Valley, Mendoza, Argentina 100% Petit Verdot (op 1200 m hoogte, 6 jaar oude stokken, 12 maanden Franse eik) 15.5%Vol - Hanos, 30.19 euro Alpasión is opgericht in 2009, wijnmaker Ezequiel Manoni. Oprichters zo’n 20 overwegend Nederlanders, hoofdinvesteerder Toine Knipping. Op het etiket hun vingerafdrukken. Oog: Helder, diep, ondoorzichtig, kersenzwart, gekleurde tranen. Neus: diep, eerst nog even gesloten, dan heel rijp fruit, zwarte kers, rozijnen, gestoofde vruchten, rook, hout, peper, vanille, Beetje beest. Heel intens. Mond: heel evenwichtig, harmonieus, mondvullend, Eindigend op kersenpit en krieken. “Bengelijk”. Goede lengte 3.5 à 4 sec. “Heavy” of zoals Mady het uitdrukt: “lekker”. Nu drinken. Er mocht iemand een vreemde eend in de bijt kiezen. We moeten echt beginnen denken aan Petit Verdot als een echte druif, dat is in eerdere proeverijen ook al gebleken. 5. Ribbon Vale Merlot 2015 Margaret River, West-Australia 100% Merlot (mits 9% Cabernet Franc), 2 jaar vatlagering, deels nieuwe Franse eik. Moss Wood Winery, Wilyabrup 13.5%Vol - BoVino 44 euro Oog: helder, intens, vrij ondoorzichtig, granaatrood, wat evolutie en een klein beetje verdunning aan de meniscus, veel tranen. Neus: intens, eerst wat gesloten dan vers en gestoofd fruit, vlier, cederhout, eik, tabak, peper, vanille, munt, peterselie, beetje beest Mond: zeer harmonieus, versmolten tannines, evenwicht tussen zuren en molligheid, goede lengte, 4 sec. Drinkklaar. 6. Château Tour de Marchesseau 2023 A.C. Lalande de Pomerol 80% Merlot, 20% Cabernet Franc (16 maanden deels nieuwe eik) 13.5%Vol - Magnus 16.95 euro Oog: helder, intens kriekenrood, vrij ondoorzichtig, mooie tranen. Neus: vol tot intens, framboos, rozijnen, gestoofd fruit, eikenhout, rook, vanille, peper, kreupelhout, caramel, tijm, verse aarde. Heel versmolten. Mond: mooi evenwicht, iets hoger in de zuren, bittertje in de staart. De 2023 kan merkwaardig genoeg meteen uitgedronken worden. Er werden geen scores uitgedeeld, maar voor sommigen was dit de beste “merlot” van het stel, wat iets zegt over Lalande, dat toch vaak beschouwd wordt als het vijfde wiel aan de Pomerolwagen. Natuurlijk geen wijn om veertig jaar weg te leggen, waarna hij verschrompeld weer boven komt. Verder had zowat iedereen een eigen favoriet, zo bleef ik zelf bij mijn eerste gedacht: de Pla de Bages. Allicht omdat dit de wijn was die Mady gekozen had, maar waarschijnlijk ook omdat ik een beetje in een "Spaanse periode' zit. Eik en rijp fruit en kruiden, dus. En ook wel heel goed gemaakt. |
|||
|
27-10-2025, 12:08 AM
|
|||
|
|||
RE: Zoek de Merlot
(26-10-2025 03:59 PM)Rik Martens schreef: Kijk, een degustatieverslag, ook voor mensen met een korte aandachtsspanne. Pla des Bages, zeer interessante wijnen. Jammer wel van die witte Chinees. En dan toch wel de Bordeaux die als b…. (sorry, aandacht plots elders) Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
|
27-10-2025, 12:09 PM
|
|||
|
|||
|
RE: Zoek de Merlot
Zeer zeker.
In de aanloop naar deze degustatie hadden we naast de "Cinc" ook nog enkele flessen wijn van typische druiven van Abadal gekocht, Picapol in het wit en Mandò in het rood. Zie onder de rubriek aldaar. Interessante wijnen. |
|||
|
|
