Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wijnboeken
19-11-2010, 09:12 PM
Bericht: #1
Wijnboeken
Een tijdje geleden ergens op een blog (of misschien wel hier) een zeer interessant lijstje van wijnboek-aanraders tegengekomen (ik dacht zelfs dat het lijstje van Dave kwam..). Ik dacht toen nog dat ik moet onthouden en ... dus niet gedaan Sad
Vandaar een nieuwe topic: wat vinden jullie dikke aanraders? Mogen zowel naslagwerken zijn als eerder literatuurachtige dingen. Zelf al Kermit Lynch gelezen (en zoals iedereen zeer goed bevonden), Nicolaas Klei zou ook de moeite zijn (maar nog niet gelezen)...
22-11-2010, 10:56 AM
Bericht: #2
RE: Wijnboeken
@NCO,

Ik herinner mij die discussie inderdaad. Ik weet ni meer wat ik toen heb opgenoemd, maar dit zijn boeken die ik laatst gelezen heb en wel interessant vond:

- "Klare Wijn" van Bruno Vanspauwen (bundeling van zijn columns in de Standaard: veel afwisseling, leest als een trein)
- "Druiven en Wijnen" van Oz Clarke (interessant omdat er vertrokken wordt van druivensoorten, die dan bekeken worden over heel de wereld).
- "Monumenten van de Italiaanse wijn" van Karel Puype en Tony Etneo (het verhaal van een 10-tal Italiaanse tophuizen en -wijnmakers; o.a. Gaia, Gravner, Brunelli, Grasso,...)
- "Terug naar de wijngaard" van Gido Van Imschoot (portret van jonge Franse wijnboeren die vaak biologisch of biodynamisch werken).

Dave
22-11-2010, 12:10 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 22-11-2010 om 12:10 PM door doc.)
Bericht: #3
RE: Wijnboeken
"Grand Atlas des Vignobles de France "door Benoît France uitg. Solar. Rijkelijk topografisch geïllustreerd naslagwerk met vooral beschrijving terroirs(landschap,bodem, geologie,microklimaat) bedruiving en karakter van de wijn per streek. Geen namen van domeinen of chateaus dus. 322 pagina's. Een must... Ga proberen geen superlatieven meer te gebruiken maar toch...Wink

Buvez du vin et vivez joyeux !
23-11-2010, 03:02 PM
Bericht: #4
RE: Wijnboeken
Ik heb een wijnboek van Robert Parker: de mooiste wijnen uit de wereld, of zoiets. Het ligt thuis, dus ik zal eens kijken. Hij bespreekt de mooiste domeinen uit de wereld, en vooral uit Bordeaux. Zeer interessant, maar met de stijgende prijzen worden die wijnen onkoopbaar, dus heeft dat boek (voor mij) niet zo een grote waarde...
01-12-2010, 05:02 PM
Bericht: #5
RE: Wijnboeken
Hachette geeft een aantal interessante boeken aan redelijke prijzen uit:

P. CASAMAYOR, L'école de la dégustation - Le vin en 100 leçons

Dit is een leuk boek dat wijnstijlen bespreekt, wijn van bepaalde druivensoorten vergelijkt (b.v. Pinot Noir vs. Syrah, ...) en tenslotte wijnstreken of stijlen binnen een wijnstreek met elkaar vergelijkt. Hier heb ik bijzonder veel uit geleerd.

J. FANET, Les terroirs du vin

Bespreking van impact terroir op druivensoorten en bespreking van terroirs van bepaalde wijnstreken (niet enkel Frankrijk). Dit vond ik erg leerzaam. Veel geologische informatie bovendien. Veel uit geleerd.

M. MOISSEEFF en P. CASAMAYOR, Arômes du vin

Categorisering ervan. Bespreking van aroma's, aroma per aroma met aanduiding in welke wijnen je deze aroma's doorgaans vindt. Veel uit geleerd.

P. GALET, Dictionnaire encyclopédique des cépages

Eerder een naslagwerk, maar niettemin soms interessant (synoniemen druivensoorten enz.). Minder nuttig in het algemeen.

P. CASAMAYOR, La dégustation
Soort samenvatting van het bovenvermelde boek. Compact, nuttig maar niet zo diepgaand als werk hierboven vermeld.

P. GALET, Grands Cépages
Compact werk over de belangrijkste druivensoorten. Minder volledig dan de encyclopedie hierboven vermeld, maar nuttiger voor snelle opzoekingen. Ik verkies persoonlijk Oz Clarke & Margaret Rand, Druiven en wijnen (mix tussen beide voorgaande werken met veel nuttige info per druivensoort, b.v. aanbevolen producenten).

P. CASAMAYOR, L'école des alliances
Ouder werk maar niettemin interessant. Diepgaande bespreking en vergelijking van wijnen bij bepaalde gerechten (beperkt aantal weliswaar). Supercomplete wijnlijst met aanbevolen gerechten en smaakcatalysatoren. Je neemt bijna om het even welke wijn en de lijst geeft aan welke gerechten erbij passen.
01-12-2010, 09:07 PM
Bericht: #6
RE: Wijnboeken
Heb zelf dit boek: http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boek...index.html

Vind het als beginner erg interessant, blader er regelmatig in.
01-12-2010, 09:41 PM
Bericht: #7
RE: Wijnboeken
en waar kopen jullie die boeken? Via tinternet? Is er in belgië nergens een boekenwinkel die goede wijnboeken heeft? Ik bedoel dan niet de fnac, standaard en toestanden

Wine is sunlight , held together by water !
01-12-2010, 11:44 PM
Bericht: #8
RE: Wijnboeken
Amazon.fr en Amazon.co.uk (leveren overigens sinds enige tijd gratis in België boven een bepaalde aankoopprijs). Ter plaatse in FR tijdens vakantie.
02-12-2010, 10:26 AM
Bericht: #9
RE: Wijnboeken
mijn zuster heeft me volgend boek een aantal jaren geleden geschonken. Wel grappig maar niet oninteressant. Big Grin

Ik denk zelf dat ik er een E_book versie van heb liggen op mijn server

[Afbeelding: 9789043019897.jpg]
03-01-2012, 02:20 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 03-01-2012 om 02:22 PM door koen.)
Bericht: #10
RE: Wijnboeken
Deze als kerstcadeau gekregen http://www.libris.nl/webshop.cfm/SearchR...ge=&la=dut , puur als entertainement want deze flessen zijn onbetaalbaar. Grappige anekdotes en interessante weetjes. Leest vlot, zit al aan fles 74.

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
03-01-2012, 02:34 PM
Bericht: #11
RE: Wijnboeken
(03-01-2012 02:20 PM)koen schreef:  Deze als kerstcadeau gekregen http://www.libris.nl/webshop.cfm/SearchR...ge=&la=dut , puur als entertainement want deze flessen zijn onbetaalbaar. Grappige anekdotes en interessante weetjes. Leest vlot, zit al aan fles 74.

inspiratiebron voor de volgende topflessentasting? Big Grin

het leven is te kort om slechte wijn te drinken
03-01-2012, 03:01 PM
Bericht: #12
RE: Wijnboeken
wel als het een 2500+ tasting is

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
03-01-2012, 03:18 PM
Bericht: #13
RE: Wijnboeken
(03-01-2012 03:01 PM)koen schreef:  wel als het een 2500+ tasting is

oesje, dan moet ik dringend beginnen sparen denk ik

ik vrees dat we voor zo'n tasting moeilijk kandidaten gaan vinden Wink

het leven is te kort om slechte wijn te drinken
04-01-2012, 12:00 PM
Bericht: #14
RE: Wijnboeken
De lectuur die ik dagelijks verslind zijn:

- Decanter Magazine (maandelijks magazine te koop in sommige grote dagbladhandels of te bestellen online: heel interessant want onderzoeken echt àlle thema's, van de nieuwste appellaties in zuid-Chili tot Washington State alsook de gebruikelijke thema's als al de Europese appellaties)

- Oxford Companion to Wine (van Jancis Robinson): is onmisbaar voor iedereen die zich echt wil verdiepen in de theoretische wijnkennis. Een echte wijnencyclopedie.

- De Platter Guide: een jaarlijkse gids die uitkomt over Zuid-Afrikaanse wijnen met een overzicht en rating van àlle bestaande wijnen en uitleg over het jaarlijkse klimaat en al de appellaties

- Inside Burgundy: het nieuwe topwerk over Bourgogne, eveneens in het Engels, geschreven door Jasper Morris M.W. Dit is het beste wat er op de markt is over Bourgogne (uitgegeven door Berry Bros en Rudd in Londen)

- The Pearl of the Côte: ook in het Engels, geschreven door Allen Meadows van Burghound (http://www.burghound.com) wat tevens een superwebsite is voor Bourgogne. Dit boek bespreek wel maar enkel een deel van Bourgogne (zoals de naam zegt) maar gaat dan wel super in detail. Een aanrader.

- Vino Italiano, The regional wines of Italy: het beste boek dat er bestaat over Italiaanse wijn. Heb ik al twee keer helemaal uitgelezen en ik grijp er nog vaak naar terug als ik wijnles moet geven om iets op te frissen.

en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik heb enkele tientallen wijnboeken in de kast staan die ik allemaal regelmatig opnieuw consulteer om alles op te frissen.

Dat boek van Oz Clark (uitgaande van de druivenrassen) vind ik overigens ook een heel leuk boek en gebruik ik regelmatig om totaal onbekende druivenrassen op te sporen.

Trouwens, ter info: in september gaat het allerbeste boek verschijnen over druivenrassen dat ooit gepubliceerd is (volgens de auteurs toch...). Niemand minder dan Jancis Robinson en haar medewerkster Julia Harding M.W. hebben een kanjer van honderden blzs klaar met alle druivenrassen ter wereld.
Dit is een boek waar ik nu al naar uitkijk en me ga bestellen zodra het uitkomt.

Het zou nog veel uitgebreider zijn dan het standaardwerk van Pierre Galet (dictionnaire encyclopédique des cépages). Om te smullen dus !
04-01-2012, 12:04 PM
Bericht: #15
RE: Wijnboeken
Thanks Roeland, vul maar aan zulle ... ik heb ne tenminste cadeau-ideetjes voor de komende jaren Cool

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
04-01-2012, 12:27 PM
Bericht: #16
RE: Wijnboeken
thank you Roeland, rijke aanvulling, we gaan er beslist iets aan hebben, hou ons op de hoogte. Blijkbaar ben jij een ferme vakliteratuur-lezer...

Buvez du vin et vivez joyeux !
04-01-2012, 01:38 PM
Bericht: #17
RE: Wijnboeken
Ik drink liever wijn dan erover te lezen, ieder zijn plezier natuurlijk, Zou er al een boekje bestaan met de betere prijs/kwaliteit wijnen, dat zou ik dan wel kopen.
Momenteel selecteer ik mijn flessen door de gegeven punten van de wijngoeroes omdat het leven inderdaad te kort is om slechte wijn te drinken Wink

In blind, we trust Cool
04-01-2012, 04:12 PM
Bericht: #18
RE: Wijnboeken
Leuke tips; iemand ervaring trouwens met de World Atlas of Wine (Hugh Johnson, Janice Robinson)? Lijkt me ook een leuk boekje...

"If it's red, French, costs too much, and tastes like the water that's left in the vase after the flowers have died and rotted, it's probably Burgundy."
-Jay McInerney, "Bacchus & Me" => To be clear, just like the quote :-)
04-01-2012, 04:29 PM
Bericht: #19
RE: Wijnboeken
Dit vind ik een heel interessante: boordevol gedetailleerde topografie van alle appellaties

[Afbeelding: 517Z6M625JL._SL500_AA300_.jpg]

Buvez du vin et vivez joyeux !
04-01-2012, 04:31 PM
Bericht: #20
RE: Wijnboeken
Ja Nico, die heb ik ook. Maar je moet weten dat die in twee formaten bestaat:
de "gewone", dat is een hardcover (die heb ik) en wat ze noemen, de "Concise Version" (beperktere versie). Die laatste is enkele maanden later op de markt gekomen.

Een vriend van me heeft deze tweede versie (is trouwens paperback versie).
Die laatste versie is trouwens ook iets kleiner van formaat en lichter.
De bedoeling er van was dat die laatste versie voor studenten is, zodat je er gemakkelijker mee kan reizen en het overal meenemen. En uit ervaring moet ik toegeven dat die studentenversie eigenlijk praktischer, handiger is.

Beide versies verschillen trouwens inhoudelijk niet heb ik gemerkt.
Ik zou dus P/K de Concise versie aanraden.


Ga naar locatie: