Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Food-Wine pairing, wijn en gerecht
07-11-2011, 10:01 PM
Bericht: #101
RE: Food-Wine pairing
Was op restaurant (Mechelse Koekoek, in Zwalm)

Aangezien ik geen PN liggen heb, koos ik voor een flesje Fombrauge 2002,
en bij dessert inderdaad een (excellente) Madeira die ik ook liggen had.

Ipv van Moinette na het eten,
heb ik het 'gehouden' bij een Rochefort 8, een Rochefort 10 en een St-Bernardus 12...

Bibere humanum est, ergo bibamus.
08-11-2011, 12:19 AM
Bericht: #102
RE: Food-Wine pairing
Heerlijke bierkeuze!
Over de wijn:
Was er dus kurkrecht?
En hoe deed die Fombrauge het bij de gerechten?

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
29-03-2012, 09:37 AM
Bericht: #103
RE: Food-Wine pairing
Ik ga morgen volgende menu eten:
* Zeebaars/scheermes/rettich (zwarte rammenas)/yuzu (soort citrusvrucht die het midden houdt tussen citroen & sinaasappel)
* Ossenstaart/asperge "pertuis"/hoeve-ei/peterselie
* Melklam/snijboon/venkel/lamsoor

Is op restaurant maar zou graag zelf de wijn kiezen en dus niet voor aangepaste wijnen gaan.

Ik vind het zelf nogal moeilijk omdat ze enkel de ingrediënten op de menu zetten, weet dus ook niks van eventuele sauzen...

Voor welke type van wijnen zouden jullie gaan?

"If it's red, French, costs too much, and tastes like the water that's left in the vase after the flowers have died and rotted, it's probably Burgundy."
-Jay McInerney, "Bacchus & Me" => To be clear, just like the quote :-)
29-03-2012, 10:04 AM
Bericht: #104
RE: Food-Wine pairing
Voor het eerste voorgerecht zou ik voor een frisse witte wijn type sauvignon blanc durven gaan.

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
29-03-2012, 08:36 PM
Bericht: #105
RE: Food-Wine pairing
(29-03-2012 09:37 AM)nco schreef:  Ik ga morgen volgende menu eten:
* Zeebaars/scheermes/rettich (zwarte rammenas)/yuzu (soort citrusvrucht die het midden houdt tussen citroen & sinaasappel)
* Ossenstaart/asperge "pertuis"/hoeve-ei/peterselie
* Melklam/snijboon/venkel/lamsoor

Voor welke type van wijnen zouden jullie gaan?

Bij de zeebaars, ervan uitgaande dat de yuzu een zuurtje in het gerecht brengt: een iets zwoelere witte wijn, type zuid-franse Viognier. Eventueel iets uit de Alsace.
Ossenstaart/asperge is een moeilijke combinatie. Geen idee welke smaakimpressies je mag verwachten. Pinot Blanc / Pinot Gris?
Melklam: zal met de venkel redelijk smaakbom zijn. Een mooie Merlot of een Margaux.
29-03-2012, 08:59 PM
Bericht: #106
RE: Food-Wine pairing
Gisteren hadden we zeebaars met een wijn uit Campanië, kan me de naam van de druif niet herinneren maar paste perfect. Wat gedistingeerde vettigheid met frisse zuren.
Bij de ossenstaart zou ik zoals Marc ook wel durven kiezen voor een mollige witte genre pinot gris of een Grenache blanc uit de Zuidelijke Rhone of Roussillon.
Melklam met venkel, een wijn stijl Magrez lijkt me ideaal, wat fluweelzachte houtlagering kan geen kwaad vermoed ik...
Let us know, altijd interessant.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
30-03-2012, 08:56 AM
Bericht: #107
RE: Food-Wine pairing
Jo, Marc & Carl: thank you

Via een andere bron de volgende suggesties gekregen:
* Zeebaars: iets met veel zuren en toch genoeg body, moeilijke combo omdat de yuzu snel gaat domineren (ev een gerijpte Gruneer Veltliner, de mineraligheid gaat ook goed met de scheermessen)
*Ossestaart/asperges: heel zachte witte wijn zonder uitgesproken zuren (eg rhone wit)
*melklam: elegant rood (noordelijke rhone, bourgogne, piemonte, dao)

Ik laat jullie zeker iets weten wat het geworden is!

"If it's red, French, costs too much, and tastes like the water that's left in the vase after the flowers have died and rotted, it's probably Burgundy."
-Jay McInerney, "Bacchus & Me" => To be clear, just like the quote :-)
30-03-2012, 10:02 AM
Bericht: #108
RE: Food-Wine pairing
(30-03-2012 08:56 AM)nco schreef:  *melklam: elegant rood (noordelijke rhone, bourgogne, piemonte, dao)

Ik laat jullie zeker iets weten wat het geworden is!

In DE streek van het melklam ofte "corderito" (Castilla y Leon en Segovia, Spanje) wordt daar traditioneel een goede Ribera del Duero bij gedronken.

Filip R
30-03-2012, 02:25 PM
Bericht: #109
RE: Food-Wine pairing
(30-03-2012 08:56 AM)nco schreef:  *melklam: elegant rood (noordelijke rhone, bourgogne, piemonte, dao)

Bourgogne zou ik hier toch niet mee servereren, goeie bordeaux, bandol, rhone, ribera, zelfs rioja. Lam en ook melklam mag best wat stevigs hebben.

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
30-03-2012, 02:28 PM
Bericht: #110
RE: Food-Wine pairing
Lams en bonen met bordeaux voor mij !
05-04-2012, 02:09 PM
Bericht: #111
RE: Food-Wine pairing
Allen - nogmaals dikke merci voor de tips. Het is uiteindelijk dit geworden:
Bij de zeebaars: Pazo Seniorans, 2008, DO Rias Baixas (100% albarino). Te koop bij La Buena Vida. Mooie match, wijn kwam na een tijdje ook mooi open (helaas was toen het gerecht al op :-))
Bij de ossestaart: Elblanc XXV, 2005, Albet i Noya, DO Penedes/Catalunya (60% Viognier,20% Vidal, 20% Marina Rion). Te koop bij La Buena Vida. Topwijn, zowel met als zonder het gerecht! Zeer, zeer lekker! Dronk van dit huis eerder de Cava Brut Reserva. Ook zeer mooi!
Bij het lams: Barbaresco “Brich Ronchi”, Rocca Albino, 2003. Te koop bij Christiaens ("Wine Divine"). Achteraf leerde ik dat dit een minder jaar was, ter plekke vond ik dit toch ook weer er knal op! Ook een pluim trouwens voor het restaurant; voor ik het zelf kon vragen stelden ze zelf voor om hem te karaferen om hem te doen openkomen. Daarnaast vervingen ze ook onze glazen door de grootste die ze in huis hadden om de wijn toch maar genoeg zuurstof te geven. Mission Accomplished wat mij betreft!

We aten bij Magis in Tongeren. Zeer leuke gastronomische gerechten, leuke & gezellige sfeer, bediening correct en toch ongedwongen (en wine-minded). Toppertje wat mij betreft!

"If it's red, French, costs too much, and tastes like the water that's left in the vase after the flowers have died and rotted, it's probably Burgundy."
-Jay McInerney, "Bacchus & Me" => To be clear, just like the quote :-)
05-04-2012, 02:21 PM
Bericht: #112
RE: Food-Wine pairing
Beste Nico,

Dank om onze tips straal te negeren! Big Grin

(neenee, thank you voor de feedback! Wink )

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
06-04-2012, 01:44 PM
Bericht: #113
RE: Food-Wine pairing
(05-04-2012 02:21 PM)vinejo schreef:  Beste Nico,

Dank om onze tips straal te negeren! Big Grin

(neenee, thank you voor de feedback! Wink )

Big Grin

Niet volledig eh! Voor de eerste gang een wijn gekozen met genoeg zuren en door zijn leeftijd ook meer body & lichte mineraliteit. Voor de tweede gang ben ik toch ook gegaan voor een vollere witte met minder geprononceerde zuren. Lang getwijfeld tussen een pinot gris en de uiteindelijke keuze, maar ik was zo nieuwsgierig geworden in de Elblanc... Gaat meestal zo met mij: als ik moeten kiezen tussen iets wat ik al ken en nog niet ken (Spaanse Viognier, iemand?) ga ik meestal voor het onbekende...Wat er voor zorgt dat ik zowat alle richtingen uit ga (zowel qua streek als druiven) en dus vanalles een beetje ken ... en dus eigenlijk ook totaal niets Confused

"If it's red, French, costs too much, and tastes like the water that's left in the vase after the flowers have died and rotted, it's probably Burgundy."
-Jay McInerney, "Bacchus & Me" => To be clear, just like the quote :-)
06-04-2012, 01:54 PM
Bericht: #114
RE: Food-Wine pairing
(06-04-2012 01:44 PM)nco schreef:  Wat er voor zorgt dat ik zowat alle richtingen uit ga (zowel qua streek als druiven) en dus vanalles een beetje ken ... en dus eigenlijk ook totaal niets Confused

Dat geldt voor ons allemaal vrees ik Wink

"When you know nothing, you fear nothing" (Manuel)

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
06-04-2012, 07:15 PM
Bericht: #115
RE: Food-Wine pairing
Communie voor de boeg,
Iemand een ideetje om een gerookte visschotel tot een hoger niveau te verheven?
Merciekes
06-04-2012, 07:30 PM
Bericht: #116
RE: Food-Wine pairing
Wijn mag een zeker gerookt kantje hebben alsook wat vettigheid daar het voornamelijk vette vissen zijn die gerookt worden. Of je moet het tegenovergestelde gaan spelen en heel fris gaan. Aan jou de keuze.

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
06-04-2012, 08:14 PM
Bericht: #117
RE: Food-Wine pairing
Ik persoonlijk zou voor het tegenovergestelde gaan, maar da's puur persoonlijk. Zuren en vet, ...like it !

Buvez du vin et vivez joyeux !
06-04-2012, 08:29 PM
Bericht: #118
RE: Food-Wine pairing
(06-04-2012 07:15 PM)jr02 schreef:  Communie voor de boeg,
Iemand een ideetje om een gerookte visschotel tot een hoger niveau te verheven?
Merciekes
Riesling !
Trocken, van 2011 of liever 2009. Liever niet 2010: teveel zuurtjes. Check bij http://www.vinikusenlazarus.be . Of hier... http://vriendenvanderiesling.wordpress.com/ Sleepy
07-04-2012, 12:54 AM
Bericht: #119
RE: Food-Wine pairing
Chateau Simone!

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
07-04-2012, 09:31 AM
Bericht: #120
RE: Food-Wine pairing
Merci voor de tips!!!

(07-04-2012 12:54 AM)vinejo schreef:  Chateau Simone!

@ vinejo; Simone zie ik ieder jaar staan in catalogus van Monard, ergens dichter te koop om eens een fleske voor te proeven?


Ga naar locatie: