Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Food-Wine pairing, wijn en gerecht
17-02-2014, 01:38 PM
Bericht: #261
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Amarone?
17-02-2014, 02:00 PM
Bericht: #262
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Ik zou inderdaad gaan voor rode wijn met een zoet fruit tintje: Roussillon of sommige Languedocs. In de Rhone zou ik gaan voor de betere beaume-de-venise, cairanne

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
17-02-2014, 03:51 PM
Bericht: #263
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(17-02-2014 12:59 PM)vinejo schreef:  
(17-02-2014 12:44 PM)Olivier schreef:  
(17-02-2014 12:21 PM)buck rogers schreef:  Dit weekend valantijnsdiner gemaakt voor vrouwlief...

Eerst flesje champagne (Veuve Clicquot - kado gekregen), en doorgedronken bij coquilles omdat ik geen zin had 3 flessen te openen voor ons 2. Ging zeker goed samen.

Dan hoofdgerecht, magret de canard met honingsaus. Hier ging mijn food-wine pairing de mist in. Ik zette er een mooie Rioja 2007 (Domeco de Jarauta) tegenover maar deze werd grotendeels overpowered door de zoetheid van de saus. De wijn had mooi fruit, gerookte kruidigheid, gebalanceerde zuren alsook geëvolueerde toetsen en zou perfect bij een stukje fijn wild gegaan zijn.

Ik weet niet wat ik hier best tegenovergezet had, omdat je anderzijds ook met rood vlees zit? Bordeaux linkeroever? Een stevige zuidelijke Rhone? Of toch een witte zoete wijn? Ik twijfelde nog om een Vouvray moulleux open te doen, want bij canard à l'orange durft met ook al een Sauternes geven, maar uiteindelijk niet gedaan.

iets rood waar ook al een zoete ondertoon in zit? zoals een zinfandel, of een negroamaro, of een ripasso?

Of een stevige (droge) wat geëvolueerde chenin?

Jo, stel je deze voor omdat je de zoetigheid van het gerecht wilt counteren met de nodige zuren? Ik was ook in die richting aan het denken. Ik vrees dat met een rijpere, beetje zoete rode wijn het geheel een beetje zoet gaat worden...

"If it's red, French, costs too much, and tastes like the water that's left in the vase after the flowers have died and rotted, it's probably Burgundy."
-Jay McInerney, "Bacchus & Me" => To be clear, just like the quote :-)
17-02-2014, 05:40 PM
Bericht: #264
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Ne volle riesling, eventueel met een klein beetje restsuiker zolang deze niet opvalt. Ik volg NCO, niet meegaan in de zoetigheid.
17-02-2014, 06:12 PM
Bericht: #265
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
H. Duijker suggereert in zijn boek "Wild en Wijn" een zachte rode wijn bij het gerecht maigret de canard met vijgen. Hij zegt dat de rode wijn door de zoetheid van het gerecht wat pittiger gaat smaken. Kan me dat inderdaad wel inbeelden. Een wijn met veel zuren gaat heel erg contrasteren, vrees ik.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
17-02-2014, 06:30 PM
Bericht: #266
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(17-02-2014 03:51 PM)nco schreef:  
(17-02-2014 12:59 PM)vinejo schreef:  
(17-02-2014 12:44 PM)Olivier schreef:  
(17-02-2014 12:21 PM)buck rogers schreef:  Dit weekend valantijnsdiner gemaakt voor vrouwlief...

Eerst flesje champagne (Veuve Clicquot - kado gekregen), en doorgedronken bij coquilles omdat ik geen zin had 3 flessen te openen voor ons 2. Ging zeker goed samen.

Dan hoofdgerecht, magret de canard met honingsaus. Hier ging mijn food-wine pairing de mist in. Ik zette er een mooie Rioja 2007 (Domeco de Jarauta) tegenover maar deze werd grotendeels overpowered door de zoetheid van de saus. De wijn had mooi fruit, gerookte kruidigheid, gebalanceerde zuren alsook geëvolueerde toetsen en zou perfect bij een stukje fijn wild gegaan zijn.

Ik weet niet wat ik hier best tegenovergezet had, omdat je anderzijds ook met rood vlees zit? Bordeaux linkeroever? Een stevige zuidelijke Rhone? Of toch een witte zoete wijn? Ik twijfelde nog om een Vouvray moulleux open te doen, want bij canard à l'orange durft met ook al een Sauternes geven, maar uiteindelijk niet gedaan.

iets rood waar ook al een zoete ondertoon in zit? zoals een zinfandel, of een negroamaro, of een ripasso?

Of een stevige (droge) wat geëvolueerde chenin?

Jo, stel je deze voor omdat je de zoetigheid van het gerecht wilt counteren met de nodige zuren? Ik was ook in die richting aan het denken. Ik vrees dat met een rijpere, beetje zoete rode wijn het geheel een beetje zoet gaat worden...

Inderdaad, maar chenin heeft volgens mij ook nog genoeg moelleux om die zuurtjes te temperen en veelal een honingtoets na rijping... vandaar mijn suggestie, maar t is altijd wat afwachten hé...

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
28-03-2014, 11:59 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 28-03-2014 om 12:00 PM door nco.)
Bericht: #267
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Vraagje: wat zouden jullie schenken bij Ravioli van kwartel met gekonfijte kwartelboutjes? Een beetje opzoekwerk gedaan en de meeste suggesties gaan naar fruitig/kruidig rood genre barbera d'alba, beaujolais cru, grenache, sangiovese...

Probleem is dat voor de volgende gang (Zeebaars met in boter gestoofde jonge bloemkool, Serrano ham, hopscheutjes en gepocheerd ei) wit beter past, volgens mij toch...

Niet raar om eerst rood te drinken en dan weer wit?

3de gang is ook weer rood (Duifje uit "Racan" met een puree van jonge erwtjes, lente groentjes en jus geparfumeerd met rozemarijn).

Soit, suggesties voor de 3 gangen zijn welkom :-)

"If it's red, French, costs too much, and tastes like the water that's left in the vase after the flowers have died and rotted, it's probably Burgundy."
-Jay McInerney, "Bacchus & Me" => To be clear, just like the quote :-)
28-03-2014, 12:22 PM
Bericht: #268
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Welke saus / garnituur ga je erbij geven?
Kan je de volgorde van uw eerste twee gerechten niet omdraaien?

My tastes are simple, I am easily satisfied with the best.
Winston Churchil
28-03-2014, 12:25 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 28-03-2014 om 12:26 PM door Vinogan(s).)
Bericht: #269
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Lijkt me niet raar te zijn. Je drinkt wat je er het beste bij vindt passen. En als die rode niet al te krachtig is, waarom niet.

Indien je toch in wit wil blijven bij 1., misschien chardonnay of muscat? Of witte Pessac?

Die chardonnay kan je dan ook gebruiken bij 2.

Bij 3 kies ik vino nobile (een niet al te agressieve versie, bv. Avignonesi misschien). Of anders de franse klassiekers: Pomerol, Saint Emilion of ook Pauillac.
28-03-2014, 12:29 PM
Bericht: #270
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(28-03-2014 12:22 PM)shiraz schreef:  Welke saus / garnituur ga je erbij geven?
Kan je de volgorde van uw eerste twee gerechten niet omdraaien?

Nope, is op restaurant en heb dus zelf niks te bepalen... en kies liever niet voor "aangepaste wiijnen" want te veel mindere ervaringen gehad (niet noodzakelijk slechte wijnen allemaal maar wel meestal veel te duur betaald).

"If it's red, French, costs too much, and tastes like the water that's left in the vase after the flowers have died and rotted, it's probably Burgundy."
-Jay McInerney, "Bacchus & Me" => To be clear, just like the quote :-)
28-03-2014, 02:30 PM
Bericht: #271
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
1. Pinot Gris - Altesse
2. Bourgogne-chardo
3. N-Rhône, Mondeuse of frisse Z-Rhône

Rood en wit door elkaar vind ik niet erg. Ik drink zelfs graag een glas bubbels na de maaltijd. Cool
28-03-2014, 02:58 PM
Bericht: #272
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
NCO,is precies de menu van Hof ter hulst.
Heb hier al enkele keren aangepaste wijnen genomen en dat was niet verkeerd.
Is nu wel een tijdje geleden.
28-03-2014, 03:08 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 28-03-2014 om 03:09 PM door nco.)
Bericht: #273
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(28-03-2014 02:30 PM)Kris schreef:  1. Pinot Gris - Altesse
2. Bourgogne-chardo
3. N-Rhône, Mondeuse of frisse Z-Rhône

Rood en wit door elkaar vind ik niet erg. Ik drink zelfs graag een glas bubbels na de maaltijd. Cool

Interesting, 2 en 3 was ik ook al van plan (3 eventueel ook iets fris Portugees rood, of zelfs niet te zware Tempranillo)
(28-03-2014 02:58 PM)Jef schreef:  NCO,is precies de menu van Hof ter hulst.
Heb hier al enkele keren aangepaste wijnen genomen en dat was niet verkeerd.
Is nu wel een tijdje geleden.

Inderdaad :-). Lekker gegeten ook ?

Aangepaste wijnen is dus evt ook nog een optie... alhoewel de wijnkaart doorbladeren en zoeken is al plezant op zich

"If it's red, French, costs too much, and tastes like the water that's left in the vase after the flowers have died and rotted, it's probably Burgundy."
-Jay McInerney, "Bacchus & Me" => To be clear, just like the quote :-)
28-03-2014, 03:12 PM
Bericht: #274
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
ik sluit me aan bij Vinogan, een mooie chardonnay lijkt me stevig genoeg om zowel bij het eerste en tweede gerecht te drinken.
Uw barbera d'alba zie ik wel passen bij het duifje. Gisteren die van Elvio Cogno geproefd, zeer mooi!

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
28-03-2014, 03:26 PM
Bericht: #275
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(28-03-2014 11:59 AM)nco schreef:  Vraagje: wat zouden jullie schenken bij Ravioli van kwartel met gekonfijte kwartelboutjes? Een beetje opzoekwerk gedaan en de meeste suggesties gaan naar fruitig/kruidig rood genre barbera d'alba, beaujolais cru, grenache, sangiovese...

Probleem is dat voor de volgende gang (Zeebaars met in boter gestoofde jonge bloemkool, Serrano ham, hopscheutjes en gepocheerd ei) wit beter past, volgens mij toch...

Niet raar om eerst rood te drinken en dan weer wit?

3de gang is ook weer rood (Duifje uit "Racan" met een puree van jonge erwtjes, lente groentjes en jus geparfumeerd met rozemarijn).

Soit, suggesties voor de 3 gangen zijn welkom :-)

Voor bij het kwartelgerecht --> ik heb ooit bij een gelijkaardig gerecht een witte Toscaanse vermentino gedronken met een lichte rokerige toets Slurp
Bij de zeebaars een wijn uit Galicië op basis van de albarinodruif.
Bij de duif zou ik voor een Vacqueyras of een Gigondas gaan.

Laat het u smaken

My tastes are simple, I am easily satisfied with the best.
Winston Churchil
28-03-2014, 06:57 PM
Bericht: #276
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Ja,steeds lekker gegeten.Typisch Franse keuken.
Wijnkaart mooi,maar niet zo uitgebreid.
Je mag ze gerust vragen om je erin te verdiepen.
29-03-2014, 10:59 AM
Bericht: #277
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Ook al eens de aangepaste wijnen genomen bij Hof ter Hulst, en was ook content. Is wel al een paar jaar geleden.

Like a bird on the wire,
like a drunk in a midnight choir,
I have tried, in my way, to be free.
31-03-2014, 10:48 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 31-03-2014 om 01:08 PM door nco.)
Bericht: #278
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
thank you voor de tips.

Het is uiteindelijk geworden:

* bij de ravioli: Alois Lageder Pinot Grigio - matchte zeer mooi met de ravioli, het kwartelboutje en het zeer fijne, paddestoel geparfurmeerde schuimsausje. Zeer lekker en fijn gerechtje ook. Rood had bij dit gerechtje niet gewerkt (of het moest een zeer frisse, elegante rode zijn), ook al omdat het kwartelboutje niet domineerde.

* bij de zeebaars: Pouily Fuissé Eric Forest "Les Crays" 2010 - wederom zeer goed match. Lekkere wijn, en het gerecht was helemaal top. Zeer goede zeebaars, gecomplementeerd met de serrano ham, het gepocheerd eitje, de hopscheutjes, zeer smaakvol!

* bij de duif: Cote Rotie Bernard Burgaud 2007 (wijn werd gekarafeerd zonder dat we het moesten vragen, zeer leuk!), top wijn (mooi elegant) , top gerechtje, en het matchte weer zeer mooi.

* bij het nagerecht (pannekoek met ananas en banaan) dronken we een Moscato d'Asti " Vignaioli di S. Stefano" van Ceretto (zelf voorgesteld door de sommelier). De wijn was zeer verfrissend, het nagerechtje was minder (tikkeltje te gewoon).

Gelukkig koos ik voor de kaasplank (keuze uit 10 a 15 verschillende soorten kaas), zeer lekkere kazen en ik kreeg hierbij een Madeiro van Barbeito van 5jaar oud van de Boal druif (suggestie van de sommelier). Deze was een tikkeltje te zoet naar mijn zin (sercial zou een betere match geweest zijn).

Conclusie: zeer lekker gegeten en gedronken, zeer gezellig restaurant, aangename sfeer, aanrader wat mij betreft!

"If it's red, French, costs too much, and tastes like the water that's left in the vase after the flowers have died and rotted, it's probably Burgundy."
-Jay McInerney, "Bacchus & Me" => To be clear, just like the quote :-)
31-03-2014, 12:10 PM
Bericht: #279
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(31-03-2014 10:48 AM)nco schreef:  * bij de ravioli: Alois Lageder Pinot Grigio - matchte zeer mooi met de ravioli, het kwartelboutje en het zeer fijne, paddestoel geparfurmeerde schuimsausje. Zeer lekker en fijn gerechtje ook. Rood had bij dit gerechtje niet gewerkt (of het moest een zeer frisse, elegante rode zijn), ook al omdat het kwartelboutje niet domineerde.

* bij de zeebaars: Pouily Fuissé Eric Forest "Les Crays" 2010 - wederom zeer goed match. Lekkere wijn, en het gerecht was helemaal top. Zeer goede zeebaars, gecomplementeerd met de serrano ham, het gepocheerd eitje, de hopscheutjes, zeer smaakvol!

* bij de duif: Cote Rotie Bernard Burgaud 2007 (wijn werd gekarafeerd zonder dat we het moesten vragen, zeer leuk!), top wijn (mooi elegant) , top gerechtje, en het matchte weer zeer mooi.

* bij het nagerecht (pannekoek met ananas en banaan) dronken we een Moscato d'Asti " Vignaioli di S. Stefano" van Ceretto (zelf voorgesteld door de sommelier). De wijn was zeer verfrissend, het nagerechtje was minder (tikkeltje te gewoon).

Gelukkig koos ik voor de kaasplank (keuze uit 10 a 15 verschillende soorten kaas), zeer lekkere kazen en ik kreeg hierbij een Madeiro van Barbeito van 5jaar oud van de Boal druif (suggestie van de sommelier). Deze was een tikkeltje te zoet naar mijn zin (sercial zou een betere match geweest zijn).

Conclusie: zeer lekker gegeten en gedronken, zeer gezellig restaurant, aangename sfeer, aanrader wat mijn betreft!

thank you voor de feedback, Nico, altijd interessant!

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
21-04-2014, 08:12 PM
Bericht: #280
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Heb in een tweedehandswinkel een boek gevonden over wijn-gerecht combinatie : "De juiste wijn bij het juiste gerecht" van Linda Johnson-Bell. Om kort te zijn : ontgoochelend. Op p98 begint ze eindelijk over de combinatie wijn-gerecht te spreken, om eigenlijk gewoon een lijst te maken van welke wijn past bij welk gerecht. Nauwelijks uitleg over hoe bepaalde smaken bij elkaar passen, etc. Blij dat dit me maar 2 euro gekost heeft...

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)


Ga naar locatie: