Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Food-Wine pairing, wijn en gerecht
23-12-2010, 02:46 PM
Bericht: #41
RE: Wijn bij eten
weet er iemand wat echt zou passen bij cognac met sinaasappelsaus in combinatie met varkensgebraad?

Ik vind het een rare mix op zich...

Ik heb voorgesteld een Niet eik gelagerde Aragonez (tempranillo). Beetje zuren en ook beetje kracht. Zodat hij de bij sinaas zou kunnen passen, maar dat de cognac het bovenhand niet neemt.
23-12-2010, 02:53 PM
Bericht: #42
RE: Wijn bij eten
(23-12-2010 01:53 PM)carl schreef:  [quote='J Sparrow' pid='7979' dateline='1293100409']
Welk Bordeauxwijn schenken bij varkenshaasje? Is het best als men de wijn die in een kelder ligt ,St Emilion '03, een dag of 2 op voorhand rechtzet?

ik schenk bij varkenshaasje (met oesterzwammen) meestal een Branaire Ducru 1996, een iets oudere jaargang in volle maturiteit.

Bij varkenshaasje heb ik al een aantal keren een elegante Margaux geserveerd (Durfort-Vivens o.a.) en dat was zeer geslaagd.

Ik weet eigenlijk niet of dat "rechtop zetten" zo belangrijk is. Meestal haal ik de wijn gewoon 's morgens uit de kelder en trek ik 'm een paar uur op voorhand open.


Branaire '96 heb ik al een paar keer gedronken, maar nog niet bij varkenshaasje. Dat was inderdaad een mooi geëvolueerde wijn, maar de laatste keer (een goed jaar geleden) was hij toch bijna versleten had ik de indruk....
23-12-2010, 02:57 PM
Bericht: #43
RE: Wijn bij eten
(23-12-2010 02:53 PM)Dave schreef:  
(23-12-2010 01:53 PM)carl schreef:  [quote='J Sparrow' pid='7979' dateline='1293100409']
Welk Bordeauxwijn schenken bij varkenshaasje? Is het best als men de wijn die in een kelder ligt ,St Emilion '03, een dag of 2 op voorhand rechtzet?

ik schenk bij varkenshaasje (met oesterzwammen) meestal een Branaire Ducru 1996, een iets oudere jaargang in volle maturiteit.

Bij varkenshaasje heb ik al een aantal keren een elegante Margaux geserveerd (Durfort-Vivens o.a.) en dat was zeer geslaagd.

Ik weet eigenlijk niet of dat "rechtop zetten" zo belangrijk is. Meestal haal ik de wijn gewoon 's morgens uit de kelder en trek ik 'm een paar uur op voorhand open.


Branaire '96 heb ik al een paar keer gedronken, maar nog niet bij varkenshaasje. Dat was inderdaad een mooi geëvolueerde wijn, maar de laatste keer (een goed jaar geleden) was hij toch bijna versleten had ik de indruk....

Tot een zes maanden geleden had ik ook de indruk dat er niks meer op zat maar sindsdien heb ik weer 2 schitterende flessen gehad.Hij is blijkbaar in een 2e jeugd gekomen Wink

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
23-12-2010, 03:14 PM
Bericht: #44
RE: Wijn bij eten
(23-12-2010 02:57 PM)carl schreef:  
(23-12-2010 02:53 PM)Dave schreef:  
(23-12-2010 01:53 PM)carl schreef:  [quote='J Sparrow' pid='7979' dateline='1293100409']
Welk Bordeauxwijn schenken bij varkenshaasje? Is het best als men de wijn die in een kelder ligt ,St Emilion '03, een dag of 2 op voorhand rechtzet?

ik schenk bij varkenshaasje (met oesterzwammen) meestal een Branaire Ducru 1996, een iets oudere jaargang in volle maturiteit.

Bij varkenshaasje heb ik al een aantal keren een elegante Margaux geserveerd (Durfort-Vivens o.a.) en dat was zeer geslaagd.

Ik weet eigenlijk niet of dat "rechtop zetten" zo belangrijk is. Meestal haal ik de wijn gewoon 's morgens uit de kelder en trek ik 'm een paar uur op voorhand open.


Branaire '96 heb ik al een paar keer gedronken, maar nog niet bij varkenshaasje. Dat was inderdaad een mooi geëvolueerde wijn, maar de laatste keer (een goed jaar geleden) was hij toch bijna versleten had ik de indruk....

Tot een zes maanden geleden had ik ook de indruk dat er niks meer op zat maar sindsdien heb ik weer 2 schitterende flessen gehad.Hij is blijkbaar in een 2e jeugd gekomen Wink

Mijn voorraad is helaas uitgeput !
23-12-2010, 03:57 PM
Bericht: #45
RE: Wijn bij eten
(23-12-2010 03:14 PM)Dave schreef:  
(23-12-2010 02:57 PM)carl schreef:  
(23-12-2010 02:53 PM)Dave schreef:  
(23-12-2010 01:53 PM)carl schreef:  [quote='J Sparrow' pid='7979' dateline='1293100409']
Welk Bordeauxwijn schenken bij varkenshaasje? Is het best als men de wijn die in een kelder ligt ,St Emilion '03, een dag of 2 op voorhand rechtzet?

ik schenk bij varkenshaasje (met oesterzwammen) meestal een Branaire Ducru 1996, een iets oudere jaargang in volle maturiteit.

Bij varkenshaasje heb ik al een aantal keren een elegante Margaux geserveerd (Durfort-Vivens o.a.) en dat was zeer geslaagd.

Ik weet eigenlijk niet of dat "rechtop zetten" zo belangrijk is. Meestal haal ik de wijn gewoon 's morgens uit de kelder en trek ik 'm een paar uur op voorhand open.


Branaire '96 heb ik al een paar keer gedronken, maar nog niet bij varkenshaasje. Dat was inderdaad een mooi geëvolueerde wijn, maar de laatste keer (een goed jaar geleden) was hij toch bijna versleten had ik de indruk....

Tot een zes maanden geleden had ik ook de indruk dat er niks meer op zat maar sindsdien heb ik weer 2 schitterende flessen gehad.Hij is blijkbaar in een 2e jeugd gekomen Wink

Mijn voorraad is helaas uitgeput !

Mijne bijna, heb nog 1 fles liggen. ooit eens gekocht in de Carrefour aan 20 euro.

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
23-12-2010, 06:16 PM
Bericht: #46
RE: Wijn bij eten
Voordat je een wijn bij een varkenshaasje of welk stuk vlees dan ook gaat kiezen zul je moeten weten welke saus er bij geserveerd wordt want vaak is de saus leidend in de wijnkeuze.
Een varkenshaasje met een gorgonzola roomsaus of met een champignonsaus daar ga je echt wel twee verschillende soorten wijnen bij serveren.
23-12-2010, 08:42 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 23-12-2010 om 08:43 PM door don quichotte.)
Bericht: #47
RE: Wijn bij eten
(23-12-2010 06:16 PM)Olaf schreef:  Voordat je een wijn bij een varkenshaasje of welk stuk vlees dan ook gaat kiezen zul je moeten weten welke saus er bij geserveerd wordt want vaak is de saus leidend in de wijnkeuze.
Een varkenshaasje met een gorgonzola roomsaus of met een champignonsaus daar ga je echt wel twee verschillende soorten wijnen bij serveren.

Op die reactie was ik al lang aan 't wachten.thumb
Bij visgerechten is dit nog van groter belang. Sausen en wijn mogen de zo fragiele smaak van echte verse vis niet kapot maken of overdonderen.

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
23-12-2010, 08:48 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 23-12-2010 om 08:49 PM door J Sparrow.)
Bericht: #48
RE: Wijn bij eten
Varkenshaasje 2 dagen opgelegd in 75cl rode wijn(Listrac Medoc 2006) en kruiden(welke weet ik niet, da's voor de vrouw...).
En daar wordt dan de rode wijnsaus van getrokken....
23-12-2010, 10:41 PM
Bericht: #49
RE: Wijn bij eten
(23-12-2010 08:42 PM)don quichotte schreef:  
(23-12-2010 06:16 PM)Olaf schreef:  Voordat je een wijn bij een varkenshaasje of welk stuk vlees dan ook gaat kiezen zul je moeten weten welke saus er bij geserveerd wordt want vaak is de saus leidend in de wijnkeuze.
Een varkenshaasje met een gorgonzola roomsaus of met een champignonsaus daar ga je echt wel twee verschillende soorten wijnen bij serveren.

Op die reactie was ik al lang aan 't wachten.thumb
Bij visgerechten is dit nog van groter belang. Sausen en wijn mogen de zo fragiele smaak van echte verse vis niet kapot maken of overdonderen.
volledig gelijk olaf

daarmee dat ik in de knoop zat met de cognac - sinaasappel saus. Omdat ik niet wist hoe overheersend dat hij ging zijn.
23-12-2010, 11:21 PM
Bericht: #50
RE: Wijn bij eten
Die cognac en sinaasappelsaus is echt wel een moeilijke. Mijn vrouw wou graag gebakken appels met veenbessen morgen bij everzwijn. Ik ga proberen met de Valpolicella Classico Superiore TB van Tommaso Bussola (=Ripasso), volgens mij gaat dat perfect, maar op voorhand weet je zoiets nooit.
23-12-2010, 11:58 PM
Bericht: #51
RE: Wijn bij eten
(23-12-2010 11:21 PM)33S schreef:  volgens mij gaat dat perfect, maar op voorhand weet je zoiets nooit.

thumb Zeer juist, het is moeilijk om zekerheden te opperen in deze materie.
Uit ervaring weet ik dat wijn bij een gerecht met fruit niet makkelijk is. Beste is volgens mij gewoon je wijn aan het vlees en/of de saus aan te passen en de mensen te vragen om niet van hun wijn te drinken na een hapje fruit...

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
24-12-2010, 12:12 AM
Bericht: #52
RE: Wijn bij eten
het is inderdaad geen vaste wetenshap. Het is nog cava met krieken of veenbessen. Maar met peren, gebakken appels en sinaas is het inderdaad moeilijker.

Voordeel is als je een slechte keuze hebt gemaakt dat je je verplicht voelt een andere fles te openen Smile
24-12-2010, 12:29 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 24-12-2010 om 12:30 AM door doc.)
Bericht: #53
RE: Wijn bij eten
Als er appelkes met veenbessencompote en kaneel uit de oven bij zijn , waar ik fan van ben, schenk ik makkelijk een "gestoffeerde" Italiaan , een Barbera of een Chianti Classico, of zelfs een Brunello, deze hebben veelal een hoog alcoholgehalte en zijn zo wat "zoeter" plus de zuren die in een Italiaan meestal prominent aanwezig zijn, counteren perfect het zoete en het zure in het gerecht. Geef dan wel geen andere wintergroenten zoals spruiten erbij. Witloof gebruneerd kan dan wel. Heb al goesting naar morgenavond trouwens.Heart

Buvez du vin et vivez joyeux !
24-12-2010, 12:37 AM
Bericht: #54
RE: Wijn bij eten
krijg plots zin in een vino nobile hmmmm
24-12-2010, 12:39 AM
Bericht: #55
RE: Wijn bij eten
Heb nog een Vin Santo 1989 liggen, sherry bruin, en ik kan hem niet opendoen, 't is mijn laatste... ook niet met nieuwjaar. Ik zal me ferm onthouden, weeral.

Buvez du vin et vivez joyeux !
27-12-2010, 12:03 AM
Bericht: #56
RE: Wijn bij eten
Wat zouden jullie met het volgende geven?

Voorgerecht – Zeetongrolletjes met appel-kerriesaus
Hoofdgerecht - Parelhoenfilet met zacht mosterd honingsausje, zuiderse ratatouille en pomme duchennes.
27-12-2010, 12:18 AM
Bericht: #57
RE: Wijn bij eten
ik heb een klant geadviseerd voor met zijn scampi en kerrie een vinho verde te nemen. Het was zeer licht bruisend met een midpallet van ananas en topisch fruit. Blijkt dat het er super bij paste. Kerrie is niet gemakkelijk.
Een Grüner Vetliner zou er ook goed bij passen denk ik.

hoofdgerecht: ik heb een wijn vanuit Bergerac waar de producent hem adviseert om met parelhoen te drinken. Afgaande van diens smaak zou ik een heel kruidige nemen. Zou zeker passen met de ratatouille en duchennes, maar met de honing mosterd zou ik eerder een Sangiovese durven nemen. Chianti Classico of Vino Nobile.
27-12-2010, 12:52 AM
Bericht: #58
RE: Wijn bij eten
Voorgerecht riesling, hoofdgerecht Janasse Chateauneuf VV
Wink

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
27-12-2010, 12:14 PM
Bericht: #59
RE: Wijn bij eten
(27-12-2010 12:52 AM)vinejo schreef:  Janasse Chateauneuf VV

Zwijgt man, daar heb ik al enkele dagen zoooooo'n zin in..., nie te doen.
Awel kijk, ga even in de kelder loeren welke Janasse ik ga opendoen applaus

Ik vind kerrie, mosterd, honing,... vrij extreme smaken waarbij ik geen wijn dúrf drinken...
27-12-2010, 12:43 PM
Bericht: #60
RE: Wijn bij eten
Hier een koude salade van kreeft met appel en curryvinaigrette. Ik dacht aan een Sauvignon Blanc hierbij, en vroeg me af of de Beaujeu wel in aanmerking kwam? (Heb hem nog niet geproefd).


Ga naar locatie: