Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nieuws, artikels.
11-06-2018, 11:59 AM
Bericht: #271
RE: Nieuws, artikels.
(10-06-2018 11:33 PM)don quichotte schreef:  
(10-06-2018 05:23 PM)wvd schreef:  
(07-06-2018 06:50 PM)vinejo schreef:  
(07-06-2018 05:58 PM)Kupers schreef:  Het gaat blijkbaar beter met de Belgische wijnbouw, maar we zitten nog steeds niet op het niveau van 2015. Twee dingen die mij opvallen:

Lage rendementen: 29hl/ha in 2016 en 27.6hl/ha in 2017. Het kan dat dit een onderschatting is, gezien het aantal hectaren enkel verwijst naar aangeplant en dus nog niet noodzakelijk verwerkt tot wijn. Zelfs als we het aantal ha van 2016 gebruiken (in de veronderstelling dus dat de volledige uitbreiding van 84 ha nog niet wordt verwerkt), kom je nog maar aan 36,5hl/ha, waarvoor veel wijnboeren in het buitenland hun neus zouden ophalen. Een gedeeltelijke verklaring voor het algemeen prijsniveau van de Belgische wijn?
https://news.economie.fgov.be/166583-bel...ft-groeien

Als je de stokdichtheid niet weet zeggen die rendementen per hectare inderdaad niet veel....

En dan nog, rendementen per hectare vis à vis plantdichtheid zeggen nog niet alles. Je moet ook terdege rekening houden met het terroir. En dan letterlijk want wat is bvb. de watervasthoudingscapaciteit tov de hoeveelheid jaarlijkse neerslag? In sommige regio's sterven de stokken gewoonweg als je ze te dicht bij mekaar zet, in andere regio's moet je ze dicht bijeen zetten met gras ertussen of je oogst pruimen.
"Wijn, leuke hobby'tje voor tussendoor: boekje of 2 lezen en dan je weet er (bijna) alles over zeker....?" Big Grin
Nee, hoeveel je er ook over weet, er is altijd weer een ander aspect, andere inzichten. Heerlijk vind ik dat! Smile

Of een andere benadering: hoe meer je er over weet hoe beter je beseft dat je er maar zeer weinig over weet.Wink

cheers

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
11-06-2018, 12:41 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 11-06-2018 om 12:49 PM door don quichotte.)
Bericht: #272
RE: Nieuws, artikels.
(11-06-2018 11:59 AM)wvd schreef:  
(10-06-2018 11:33 PM)don quichotte schreef:  
(10-06-2018 05:23 PM)wvd schreef:  
(07-06-2018 06:50 PM)vinejo schreef:  
(07-06-2018 05:58 PM)Kupers schreef:  Het gaat blijkbaar beter met de Belgische wijnbouw, maar we zitten nog steeds niet op het niveau van 2015. Twee dingen die mij opvallen:

Lage rendementen: 29hl/ha in 2016 en 27.6hl/ha in 2017. Het kan dat dit een onderschatting is, gezien het aantal hectaren enkel verwijst naar aangeplant en dus nog niet noodzakelijk verwerkt tot wijn. Zelfs als we het aantal ha van 2016 gebruiken (in de veronderstelling dus dat de volledige uitbreiding van 84 ha nog niet wordt verwerkt), kom je nog maar aan 36,5hl/ha, waarvoor veel wijnboeren in het buitenland hun neus zouden ophalen. Een gedeeltelijke verklaring voor het algemeen prijsniveau van de Belgische wijn?
https://news.economie.fgov.be/166583-bel...ft-groeien

Als je de stokdichtheid niet weet zeggen die rendementen per hectare inderdaad niet veel....

En dan nog, rendementen per hectare vis à vis plantdichtheid zeggen nog niet alles. Je moet ook terdege rekening houden met het terroir. En dan letterlijk want wat is bvb. de watervasthoudingscapaciteit tov de hoeveelheid jaarlijkse neerslag? In sommige regio's sterven de stokken gewoonweg als je ze te dicht bij mekaar zet, in andere regio's moet je ze dicht bijeen zetten met gras ertussen of je oogst pruimen.
"Wijn, leuke hobby'tje voor tussendoor: boekje of 2 lezen en dan je weet er (bijna) alles over zeker....?" Big Grin
Nee, hoeveel je er ook over weet, er is altijd weer een ander aspect, andere inzichten. Heerlijk vind ik dat! Smile

Of een andere benadering: hoe meer je er over weet hoe beter je beseft dat je er maar zeer weinig over weet.Wink

cheers

Iemand die dit ooit mooi poëtisch verwoordde was Jean Gabin in het lied “Je sais”
https://www.youtube.com/watch?v=OEkJ45ZXK-o

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
15-06-2018, 11:43 AM
Bericht: #273
RE: Nieuws, artikels.
https://www.nu.nl/eten-en-drinken/531409...onden.html
15-06-2018, 01:33 PM
Bericht: #274
RE: Nieuws, artikels.
(15-06-2018 11:43 AM)troisetoiles schreef:  https://www.nu.nl/eten-en-drinken/531409...onden.html

Dit lijkt me nu toch een broodje aap-verhaal. Een mengsel van citroenmelisse en andere kruiden die de wijn « ongeveer een jaar goed houden ». Ook een wijn zonder enig bewaarmiddel kan gerust een jaar goed blijven... Daarnaast is sulfiet trouwens een stof die natuurlijk voorkomt, ook in druiven.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
18-06-2018, 09:04 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 18-06-2018 om 09:05 AM door troisetoiles.)
Bericht: #275
RE: Nieuws, artikels.
(15-06-2018 01:33 PM)Olivier schreef:  
(15-06-2018 11:43 AM)troisetoiles schreef:  https://www.nu.nl/eten-en-drinken/531409...onden.html

Dit lijkt me nu toch een broodje aap-verhaal. Een mengsel van citroenmelisse en andere kruiden die de wijn « ongeveer een jaar goed houden ». Ook een wijn zonder enig bewaarmiddel kan gerust een jaar goed blijven... Daarnaast is sulfiet trouwens een stof die natuurlijk voorkomt, ook in druiven.
Daarin heb je gelijk, ik dronk al eens natuurwijn (zonder toegevoegde sulfiet) van vijf jaar oud en die was nog lang niet over de top. Een artikel dat veel vragen oproept.
Dit is wel leuk: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achterg...~b75dd028/
18-06-2018, 12:25 PM
Bericht: #276
RE: Nieuws, artikels.
Hier 14 jaar de oudste.
En het was nog volle bak fruit!
18-06-2018, 01:15 PM
Bericht: #277
RE: Nieuws, artikels.
(18-06-2018 12:25 PM)gertjeuh schreef:  Hier 14 jaar de oudste.
En het was nog volle bak fruit!

amai, dat is toch opmerkelijk. Van welke druif?

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
18-06-2018, 01:32 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 18-06-2018 om 01:34 PM door Smaakatleet.)
Bericht: #278
RE: Nieuws, artikels.
(18-06-2018 01:15 PM)Olivier schreef:  
(18-06-2018 12:25 PM)gertjeuh schreef:  Hier 14 jaar de oudste.
En het was nog volle bak fruit!

amai, dat is toch opmerkelijk. Van welke druif?
Gcm Blend.

Nu ik eraan denk al een oudere zoete mauzac zelfs gedronken.
16 jaar!
Die was wel niet Super fris maar zeker goed te zuipen!
(18-06-2018 01:32 PM)gertjeuh schreef:  
(18-06-2018 01:15 PM)Olivier schreef:  
(18-06-2018 12:25 PM)gertjeuh schreef:  Hier 14 jaar de oudste.
En het was nog volle bak fruit!

amai, dat is toch opmerkelijk. Van welke druif?
Gcm Blend.

Nu ik eraan denk al een oudere zoete mauzac zelfs gedronken.
16 jaar!
Die was wel niet Super fris maar zeker goed te zuipen!

En dit weekend een witte 100% xarel-lo van 2011 ook nog in topvorm. Wink
18-06-2018, 04:28 PM
Bericht: #279
RE: Nieuws, artikels.
Citaat:Gcm Blend.

Kijk, zo zie je maar, zelfs met sulfiet zouden er al veel dergelijke wijnen rozijnensap geworden zijn...

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
24-06-2018, 08:53 PM
Bericht: #280
RE: Nieuws, artikels.
Het Amerikaanse bedrijf Replica Wine maakt kopieën van een bekende wijn door zijn chemische samenstelling te analyseren en te reproduceren. Professionele proevers merken het verschil niet.
http://www.standaard.be/cnt/dmf20180622_03576189
24-06-2018, 09:20 PM
Bericht: #281
RE: Nieuws, artikels.
(24-06-2018 08:53 PM)troisetoiles schreef:  Het Amerikaanse bedrijf Replica Wine maakt kopieën van een bekende wijn door zijn chemische samenstelling te analyseren en te reproduceren. Professionele proevers merken het verschil niet.
http://www.standaard.be/cnt/dmf20180622_03576189

Interessante link, thanks!

De laatste zin zegt alles eigenlijk:

"Wijndomeinen werken met bepaalde recepten en formules en nemen allerhande beslissingen die de wijn sturen naar een gewenst smaakprofiel"

Het gaat dus over bulkwijnen en niet zozeer over een gerijpte pinot noir afkomstig van een specifiek perceel in Bourgogne....

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
24-06-2018, 11:21 PM
Bericht: #282
RE: Nieuws, artikels.
(24-06-2018 09:20 PM)vinejo schreef:  
(24-06-2018 08:53 PM)troisetoiles schreef:  Het Amerikaanse bedrijf Replica Wine maakt kopieën van een bekende wijn door zijn chemische samenstelling te analyseren en te reproduceren. Professionele proevers merken het verschil niet.
http://www.standaard.be/cnt/dmf20180622_03576189

Interessante link, thanks!

De laatste zin zegt alles eigenlijk:

"Wijndomeinen werken met bepaalde recepten en formules en nemen allerhande beslissingen die de wijn sturen naar een gewenst smaakprofiel"

Het gaat dus over bulkwijnen en niet zozeer over een gerijpte pinot noir afkomstig van een specifiek perceel in Bourgogne....

Citaat:Het gaat dus over bulkwijnen en niet zozeer over een gerijpte pinot noir afkomstig van een specifiek perceel in Bourgogne....

Onderbouwd? Referentie?
En als ze morgen een Vosne Romanéé-Conti kopiëren?

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
24-06-2018, 11:43 PM
Bericht: #283
RE: Nieuws, artikels.
(24-06-2018 11:21 PM)don quichotte schreef:  
(24-06-2018 09:20 PM)vinejo schreef:  
(24-06-2018 08:53 PM)troisetoiles schreef:  Het Amerikaanse bedrijf Replica Wine maakt kopieën van een bekende wijn door zijn chemische samenstelling te analyseren en te reproduceren. Professionele proevers merken het verschil niet.
http://www.standaard.be/cnt/dmf20180622_03576189

Interessante link, thanks!

De laatste zin zegt alles eigenlijk:

"Wijndomeinen werken met bepaalde recepten en formules en nemen allerhande beslissingen die de wijn sturen naar een gewenst smaakprofiel"

Het gaat dus over bulkwijnen en niet zozeer over een gerijpte pinot noir afkomstig van een specifiek perceel in Bourgogne....

Citaat:Het gaat dus over bulkwijnen en niet zozeer over een gerijpte pinot noir afkomstig van een specifiek perceel in Bourgogne....

Onderbouwd? Referentie?
En als ze morgen een Vosne Romanéé-Conti kopiëren?

Gewoon het artikel goed gelezen.

"Met wijnen afkomstig uit één specifieke wijngaard of van zeldzame druiven blijkt het niet te lukken"

En hoe ze de evolutie die een wijn heeft (of zal) ondergaan gaan imiteren moet jij me dan eens vertellen. Om nog te zwijgen over het unieke mondgevoel van pakweg een Morgon van Bouland.
Geuren en smaken, oke, maar wijn is veel meer dan dat.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
25-06-2018, 09:41 AM
Bericht: #284
RE: Nieuws, artikels.
(24-06-2018 11:43 PM)vinejo schreef:  
(24-06-2018 11:21 PM)don quichotte schreef:  
(24-06-2018 09:20 PM)vinejo schreef:  
(24-06-2018 08:53 PM)troisetoiles schreef:  Het Amerikaanse bedrijf Replica Wine maakt kopieën van een bekende wijn door zijn chemische samenstelling te analyseren en te reproduceren. Professionele proevers merken het verschil niet.
http://www.standaard.be/cnt/dmf20180622_03576189

Interessante link, thanks!

De laatste zin zegt alles eigenlijk:

"Wijndomeinen werken met bepaalde recepten en formules en nemen allerhande beslissingen die de wijn sturen naar een gewenst smaakprofiel"

Het gaat dus over bulkwijnen en niet zozeer over een gerijpte pinot noir afkomstig van een specifiek perceel in Bourgogne....

Citaat:Het gaat dus over bulkwijnen en niet zozeer over een gerijpte pinot noir afkomstig van een specifiek perceel in Bourgogne....

Onderbouwd? Referentie?
En als ze morgen een Vosne Romanéé-Conti kopiëren?

Gewoon het artikel goed gelezen.

"Met wijnen afkomstig uit één specifieke wijngaard of van zeldzame druiven blijkt het niet te lukken"

En hoe ze de evolutie die een wijn heeft (of zal) ondergaan gaan imiteren moet jij me dan eens vertellen. Om nog te zwijgen over het unieke mondgevoel van pakweg een Morgon van Bouland.
Geuren en smaken, oke, maar wijn is veel meer dan dat.

Hier de link naar het (veel uitgebreidere) bronartikel - in het Engels

https://www.wired.com/story/your-next-gl...be-a-fake/

Onderbouwing genoeg voor wat vinejo zegt
25-06-2018, 08:57 PM
Bericht: #285
RE: Nieuws, artikels.
Persoonlijk lijkt me dit allemaal zeer triestig.
Het is al erg genoeg dat er vele wijnen voor een groot deel gemanipuleerd op de markt komen.

Als je zo een product wil kopen, waarom niet ineens een siliconen kunstvagina erbij.
En een second life account aanmaken terwijl je met een bak Jupiler N.A. over straat aan het huppelen bent.


Gewoon weer een voorbeeld hoe men met een "fake" product de honger van consumerende op zen centen passende mens kan stillen.
En over de brug kan halen.

Maar ja als ik het goed lees, doen die ons net een plezier!
Aja want tis maar den helft zo duur en het smaakt even goed...

Voor bordeaux wacht je toch gewoon enkele jaren dan komt die wel eens in de een of de andere promo te staan?

Het kan evengoed een andere streek zijn maar bordeaux is nu het eerste wat in me opkomt.
25-06-2018, 10:55 PM
Bericht: #286
RE: Nieuws, artikels.
(25-06-2018 08:57 PM)gertjeuh schreef:  Als je zo een product wil kopen, waarom niet ineens een siliconen kunstvagina erbij.

woeha

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
05-07-2018, 01:42 PM
Bericht: #287
RE: Nieuws, artikels.
https://www.hln.be/showbizz/celebrities/...~a5fb7323/
05-07-2018, 02:37 PM
Bericht: #288
RE: Nieuws, artikels.
http://replicawine.com/our-wines/


Voor die bedragen koop ik liever een originele wijn.

Of nee, eigenlijk koop ik liever sowieso een originele wijn ipv een would be kopie.
05-07-2018, 06:17 PM
Bericht: #289
RE: Nieuws, artikels.
Volgens mij hebben ze die 3%, die het wezen van de wijn uitmaakt, nog steeds niet helemaal ontleed. Het zal dus voorlopig om een benadering moeten blijven. Geef mij dus maar echte wijn, met alle kleine variaties, zelfs van glas tot glas.

En in uitbreiding, als ik ooit nog mocht beslissen om van geslacht te veranderen, dan ga ik evengoed voor the real thing. Of hoe bedoelde Gertjeuh dat?
05-07-2018, 07:30 PM
Bericht: #290
RE: Nieuws, artikels.
(05-07-2018 06:17 PM)Jordaens schreef:  Volgens mij hebben ze die 3%, die het wezen van de wijn uitmaakt, nog steeds niet helemaal ontleed. Het zal dus voorlopig om een benadering moeten blijven. Geef mij dus maar echte wijn, met alle kleine variaties, zelfs van glas tot glas.

En in uitbreiding, als ik ooit nog mocht beslissen om van geslacht te veranderen, dan ga ik evengoed voor the real thing. Of hoe bedoelde Gertjeuh dat?

The real deal or no deal! (glimlachendventje)*





* surrogaatsmiley!
08-07-2018, 04:26 PM
Bericht: #291
RE: Nieuws, artikels.
Over die Belg van Phélan Ségur: http://www.standaard.be/cnt/dmf20180706_03601960
09-07-2018, 07:40 PM
Bericht: #292
RE: Nieuws, artikels.
(24-06-2018 08:53 PM)troisetoiles schreef:  Het Amerikaanse bedrijf Replica Wine maakt kopieën van een bekende wijn door zijn chemische samenstelling te analyseren en te reproduceren. Professionele proevers merken het verschil niet.
http://www.standaard.be/cnt/dmf20180622_03576189

(08-06-2018 10:40 AM)UC schreef:  https://www.wired.com/story/your-next-gl...be-a-fake/

Interessant artikel over het namaken van wijn

Grappig dat het artikel eerst vertaald moet worden voordat er discussie ontstaat.

Maar eens met de meeste, voor mij is en blijft wijn een natuurproduct. Mooie eraan is dat het per fles, per glas kan verschillen. Dat gezegd hebbende, er komt een dag dat men ook een Domaine de la Romanée-Conti perfect weten na te maken, voor een prijs die ik wel kan en wil betalen. Toch benieuwd of ik mij tegen die tijd niet laat verleidenBlushkusknipoog
13-07-2018, 10:05 AM
Bericht: #293
RE: Nieuws, artikels.
http://hollandonenl.com/de-welvarende-ch...eranderde/
26-07-2018, 12:37 AM
Bericht: #294
RE: Nieuws, artikels.
Five MWs share their views on Spanish wines;

https://www.spanishwinelover.com/find-32...=hootsuite

Grtz

In blind, we trust Cool
26-07-2018, 04:03 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 26-07-2018 om 04:04 PM door Kupers.)
Bericht: #295
RE: Nieuws, artikels.
Het gebeurt ook niet vaak dat de kop van een artikel op HLN genuanceerd is als die van artikel in de Standaard:

https://www.hln.be/nieuws/binnenland/mog...~aab1589d/

http://www.standaard.be/cnt/dmf20180722_03627244

Zelfs Alain Bloeykens heeft eens iets zinnigs te vertellen Wink.

Los daarvan vind ik het een spijtige zaak dat er slechts één wijnboer aan het woord wordt gelaten in de Standaard, en dan ook nog ééntje die duidelijk een voorkeur heeft voor hybriden, iets wat nu ook weer niet gaat leiden tot topwijnen...
29-07-2018, 04:40 PM
Bericht: #296
RE: Nieuws, artikels.
De renners van Team Sky vieren de overwinning van Geraint Thomas met Pol Roger Brut Réserve in flûtes. (Twitter van Gert Crum)
29-07-2018, 05:19 PM
Bericht: #297
RE: Nieuws, artikels.
(29-07-2018 04:40 PM)troisetoiles schreef:  De renners van Team Sky vieren de overwinning van Geraint Thomas met Pol Roger Brut Réserve in flûtes. (Twitter van Gert Crum)

T is die Thomas gegund! Wat een toffe pee, hoge rock n roll factor lijkt me.
(Maar had nog liever Dumoulin als winnaar gezien, een zalige kerel, met die typische Hollandse rechtoe-rechtan mentaliteit)

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
29-07-2018, 05:23 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 29-07-2018 om 05:34 PM door don quichotte.)
Bericht: #298
RE: Nieuws, artikels.
(26-07-2018 04:03 PM)Kupers schreef:  Het gebeurt ook niet vaak dat de kop van een artikel op HLN genuanceerd is als die van artikel in de Standaard:

https://www.hln.be/nieuws/binnenland/mog...~aab1589d/

http://www.standaard.be/cnt/dmf20180722_03627244

Zelfs Alain Bloeykens heeft eens iets zinnigs te vertellen Wink.

Los daarvan vind ik het een spijtige zaak dat er slechts één wijnboer aan het woord wordt gelaten in de Standaard, en dan ook nog ééntje die duidelijk een voorkeur heeft voor hybriden, iets wat nu ook weer niet gaat leiden tot topwijnen...

Waarom zouden sommige hybriden geen topwijnen kunnen opleveren?
Wist je dat Cabernet Sauvignon een natuurlijke hybride is van Cabernet Franc en Sauvignon Blanc.
Door het feit dat in vele Europese landen het gebruik van artificiele hybriden niet toelaten is dat deze minder of niet in gebruik zijn voor de productie van wijn.
Ter info ; ik heb het hier niet over klonen van wijnrassen bv Pinot Noir waar er meer dan honderd van bestaan.
Maar je gaat geen jaren meer moeten wachten alvorens er Pinot Noirs op de markt komen als het resultaat van DNA interventies op dit ras.( dixit Carlo Faber)
In Amerika toegelaten. In Europa?

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
30-07-2018, 10:16 AM
Bericht: #299
RE: Nieuws, artikels.
(29-07-2018 05:23 PM)don quichotte schreef:  
(26-07-2018 04:03 PM)Kupers schreef:  Het gebeurt ook niet vaak dat de kop van een artikel op HLN genuanceerd is als die van artikel in de Standaard:

https://www.hln.be/nieuws/binnenland/mog...~aab1589d/

http://www.standaard.be/cnt/dmf20180722_03627244

Zelfs Alain Bloeykens heeft eens iets zinnigs te vertellen Wink.

Los daarvan vind ik het een spijtige zaak dat er slechts één wijnboer aan het woord wordt gelaten in de Standaard, en dan ook nog ééntje die duidelijk een voorkeur heeft voor hybriden, iets wat nu ook weer niet gaat leiden tot topwijnen...

Waarom zouden sommige hybriden geen topwijnen kunnen opleveren?
Wist je dat Cabernet Sauvignon een natuurlijke hybride is van Cabernet Franc en Sauvignon Blanc.
Door het feit dat in vele Europese landen het gebruik van artificiele hybriden niet toelaten is dat deze minder of niet in gebruik zijn voor de productie van wijn.
Ter info ; ik heb het hier niet over klonen van wijnrassen bv Pinot Noir waar er meer dan honderd van bestaan.
Maar je gaat geen jaren meer moeten wachten alvorens er Pinot Noirs op de markt komen als het resultaat van DNA interventies op dit ras.( dixit Carlo Faber)
In Amerika toegelaten. In Europa?

Vele bekende druiven zijn natuurlijke kruisingen met anderen. Zo zou Nebbiolo een afstammeling zijn van de Freisa, Merlot (net als Carmenère) een kruising van Cabernet-Franc en ene Magdeleine Noire des Charentes enz.
Genetische manipulatie is dan weer een totaal andere discussie. Als ze alles aan de Pinot Noir gaan aanpassen om ze naar hun hand te zetten, foefelen ze er dan misschien ineens ook alle spanning uit, dat ongrijpbare wat onze hobby nu net zo aantrekkelijk maakt.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
30-07-2018, 02:03 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 30-07-2018 om 02:11 PM door Vinogan(s).)
Bericht: #300
RE: Nieuws, artikels.
(29-07-2018 05:23 PM)don quichotte schreef:  Waarom zouden sommige hybriden geen topwijnen kunnen opleveren?
Wist je dat Cabernet Sauvignon een natuurlijke hybride is van Cabernet Franc en Sauvignon Blanc.
Door het feit dat in vele Europese landen het gebruik van artificiele hybriden niet toelaten is dat deze minder of niet in gebruik zijn voor de productie van wijn.
Ter info ; ik heb het hier niet over klonen van wijnrassen bv Pinot Noir waar er meer dan honderd van bestaan.
Maar je gaat geen jaren meer moeten wachten alvorens er Pinot Noirs op de markt komen als het resultaat van DNA interventies op dit ras.( dixit Carlo Faber)
In Amerika toegelaten. In Europa?

De knuppel swaffelt weer lustig in het rond Wink

1) Noem 3 topwijnen gemaakt van hybriden

2) Het hangt een beetje van je definitie van "hybride" af. De meest gangbare is tegenwoordig dat een hybride een druivenras is dat het resultaat is van een kruising tussen de europese vitis vinifera en de Vitis Labrusca, Vitis Bicolor (beide USA) of Vitis Coignetiae (oost-azië). Ik ga dan even voorbij aan de eveneens europese vitis silvestris

Enkel de vitis vinifera wordt geacht om 'deftige' wijn te kunnen voortbrengen

Cabernet sauvignon is volgens die definitie dus geen hybride, maar een kruising. En dus een nieuw ras van vitis vinifera...

3) Hybride is inderdaad iets anders dan een spontane mutatie; in dat geval zit je met een variant of verschillend biotype (of kloon). Is de mutatie ingrijpend genoeg, begint men te spreken over een nieuw ras van vitis vinifera (als de mutatie overleeft; denk bv. aan tempranillo blanco)

4) In Europa zijn druiven momenteel geen toegelaten GGO op de markt: https://www.health.belgium.be/nl/dieren-...laten-ggos


Ga naar locatie: